macOS Mojave

Vikipedi, özgür ansiklopedi
21.03, 11 Aralık 2020 tarihinde Vikiçizer (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24388508 numaralı sürüm (→‎top: düzeltme)

macOS Mojave
Masaüstü ekran görüntüsü
Karanlık modun açık olduğu macOS Mojave
Geliştirici(ler)Apple
İşletim sistemi ailesi
Kaynak türüKapalı kaynak
LisansAPSL ve Apple EULA
Çekirdek türüHybrid (XNU)
Güncelleme yöntemiApple Software Update
Platform desteğix86-64
ÖncülüMacOS High Sierra
ArdılımacOS Catalina
Web sitesiapple.com/tr/macos/mojave/
Genişletilmiş destek Eylül 2021'de sona erecek

macOS Mojave, Apple'ın bilgisayar işletim sistemi, macOS'un 15'inci sürümüdür. macOS High Sierra'nın yenilenmiş hâli olarak, WWDC toplantısında 4 Haziran 2018'de kamuoyuna tanıtıldı. 4 aylık bir beta sürecinin ardından, 24 Eylül 2018 tarihinde de piyasaya sürüldü. Bu ana sürüm işletim sistemi ismini, bir kısmı Kaliforniya eyaleti sınırlarında kalan Mojave Çölü'nden alıyor.

Mojave, Apple'ın daha önce iOS işletim sisteminde sunduğu birtakım uygulamaları ve özellikleri, bilgisayarlarda da kullanıma sundu. Örneğin; Apple Haberler, ses kayıt ve "Home" uygulamaları. En büyük yenliklerinden birisi ise "Karanlık Mod" ile birlikte gelmesidir. 32-bit uygulamalar için son macOS sürümüdür. Bu sürümden sonra bir daha 32-bit uygulamalar desteklenmemektedir.

Gerekli donanım özellikleri

Her ne kadar, bir önceki ana işletim sistemi High Sierra, kendisinden de önceki Sierra'nın kullanılabildiği bütün cihazlara uyumlu iken, Mojave bu konuda birtakım kısıtlamalar getirdi. Mojave, sadece aşağıdaki cihazlarda kullanılabilir:

Değişiklikler

OpenGL ve OpenCL

macOS Mojave sürümünde, OpenGL ve OpenCL kullanımları kaldırıldı. Geliştiricileri teşvik etmek için yerine Apple'ın Metal kütüphanesi geldi.

32-bit Uygulama Uyarıları

macOS High Sierra (10.13.4), 32-bit uygulama çalıştırmasına rağmen gelecek olan yeni sürümlerde 32-bit uygulamalar olmayacaktır.

macOS Güncellemeleri

macOS güncellemeleri artık Mac App Store yerine Sistem Tercihleri menüsünde gözükmekte.

Ek Özellikler

Karanlık Modu ve Aksan Renkleri

Kullanıcıların uğraşlarına odaklanabilmesi için Karanlık Modu eklendi. Kullanıcı istediği takdirde Aydınlık veya Karanlık modu seçebilmekte.[1] Posta, Mesajlar, Haritalar, Takvim ve Fotoğraflar gibi uygulamalarda Karanlık Modu'na uyumludur. Uygulama geliştiricilerinin kendi uygulamalarında kullanabilmeleri için bu modun dosyaları herkese açıktır.

OS X Yosemite sürümünde karanlık mod sadece menü çubuğu, dock gibi küçük yerlerle sınırlıydı.

Dinamik Masaüstü

Bulunulan konumun saatine göre masaüstü arkaplanının rengi değişmekte.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2019. 

Dış bağlantılar