Tank imha edici

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tank imha edici, kundağı motorlu tanksavar topu ya da tank imha eden bir tür zırhlı savaş aracıdır. Tank imha edicilerin yapılış amacı savaş alanında düşmana ait tankları yok etmektir. Yani bir tür tanksavar silahıdırlar ancak tank değildirler. Üzerlerinde yüksek namlu çıkış hızına sahip toplar bulunur. Ya tamamen taretsiz ya da üstü açık bir tarete sahiptirler. Tekerlek veya palet yardımıyla hareket ederler. Üzerlerinde Güdümlü tanksavar füzesi fırlatıcısı taşıyan araçlara kısaca ATGM (İngilizceanti-tank guided missile) araçları denir.

Tank imha ediciler tank gibi birçok görevden sorumlu değildir. Tanka nazaran daha az esnek ve ağır piyade ateşi karşısında korumasızdırlar. Her ne kadar bazı tank imha edicilerin ön yüzlerindeki zırh kalın da olsa yine de zırh bakımından zayıf araçlardır. Bu araçların popüler olmasındaki en büyük etken tanklara nazaran daha kolay ve ucuza üretilmeleridir

Üzerinde top bulunan zırhlı tank imha ediciler II. Dünya Savaşı'nda üretilmeye başlanmıştır. Ancak günümüzde ince bir zırha sahip ama daha hızlı ve uzun menzilli tanksavar güdümlü füze taşıyan ATGM araçları üretilmektedir.

Değişik ülkelerden tank imha ediciler[değiştir | kaynağı değiştir]