Vikiproje tartışma:Türkiye yerleşim birimleri/Bitirme projesi: Revizyonlar arasındaki fark

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Katpatuka (mesaj | katkılar)
Kaynak güzeldir - tek şey...
Drgulcu (mesaj | katkılar)
882. satır: 882. satır:
* [http://www.mku.edu.tr/files/200-0cfb0f06-28b5-4acf-9ed8-138ec43c4d95.pdf Burada] Resmi verilere göre en azından 1935'e kadar köylerin eski isimleri mevcut. Bu kaynaktan faydalanılabilir diye düşünüyorum.--[[Kullanıcı:Muratero|Muratero]] 13.57, 24 Ocak 2020 (UTC)
* [http://www.mku.edu.tr/files/200-0cfb0f06-28b5-4acf-9ed8-138ec43c4d95.pdf Burada] Resmi verilere göre en azından 1935'e kadar köylerin eski isimleri mevcut. Bu kaynaktan faydalanılabilir diye düşünüyorum.--[[Kullanıcı:Muratero|Muratero]] 13.57, 24 Ocak 2020 (UTC)
: O kaynak güzeldir - tek şey: keşke aranabilir metin olarak taransaydılar ;) --[[Kullanıcı:Katpatuka|katpatuka]] ([[Kullanıcı mesaj:Katpatuka|mesaj]]) 17.35, 24 Ocak 2020 (UTC)
: O kaynak güzeldir - tek şey: keşke aranabilir metin olarak taransaydılar ;) --[[Kullanıcı:Katpatuka|katpatuka]] ([[Kullanıcı mesaj:Katpatuka|mesaj]]) 17.35, 24 Ocak 2020 (UTC)

: Merhabalar sevgili arkadaşlar. Mesaj kutumda ismimden bahsedildiği uyarısı ile geldim. Sağ olsun [[Kullanıcı:Sabri76|Sabri76]] benim ismimi de koymuş. Uzun süredir katkı yapmıyordum. Yasak bir nedendi ancak asıl neden uzmanlık eğitimimdi. Yasağın kaldırılmasına çok sevindim. Tabi Türkiye'de her zaman bir şeyleri kötüleyerek eleştirmeyi alışkanlık haline getirmiş, bununla beslenen insanlar eksik olmuyor. Bazı kalem erbabı zatların hayretler içinde yazdıklarını okudum. Faydalı eleştirilere can feda ancak bizde pek öyle olmuyor, neyse konu bu değil gelmişken bir merhaba demek istedim. Yıllardır Vikipedi'den uzaktaydım, eski bir dosta kavuşmuş gibi oldum. Ben bu siteden ve topluluktan kesinlikle çok şey öğrendim, spot bilgilerin çok ötesinde, ve Vikipedi'ye kesinlikle inanıyorum. İngilizce wikipedia kalitesinde tabiki değiliz ama "karanlığa küfreden herkes bir mum yaksa gecemiz gündüze döner" inancındayım. Tez hazırladığım için Köy maddeleri ile ilgili üzülerek yardım edemeyeceğimi bildiriyorum. Sevgi ve saygılarımla <span style='border-radius:8px;border-top:4px solid #F63; border-bottom:4px solid #6C0'>'''[[User talk:Drgulcu|<small><font colour="white" face="segoe script">Drgulcu</font></small>]]'''</span> 18.17, 24 Ocak 2020 (UTC)

Sayfanın 18.17, 24 Ocak 2020 tarihindeki hâli

Projenin teknik kısımlarına dair pratik bilgiler

(NOT: Bu başlık küçük sorunlar çıktıkça güncellenecek ve katılımcıların faydalanması için sayfanın en üstünde bulunacaktır.)
  1. Köy maddeleri için Şu madde referans alınacak ve maddedeki şablonun parametreleri kullanılacak ancak bucak merkezi olan köyler için şu madde referans alınacak. (1980 ve 1975 nüfuslarını dikkate almayın zamanında bir kitaptan eklemiştim.)
  2. Koordinat ve Tarihçe kısmına bilgi eklenebilmesi için şu site kullanılacak. Köy adını ve bağlı olduğu yeri yazıp arattıktan sonra çıkan sonuçta içinde "+" işareti bulunan büyüteç imgesine tıkladığınızda koordinat bilgileri çıkıyor. Hatta bazı maddelerdeki ek bilgileri de Tarihçe kısmında kullanabiliyoruz: [1].
  3. Köyün rakım bilgisi şu bağlantıdan bulunacak. Eğer ilgili il içerisinde bulunamazsa en üstteki "None" kısmına tıklanacak. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu köylerinin bir kısmı eski adıyla fallingrain sitesinde kayıtlı olduğundan bu bölgelerdeki köylerin fallingrain'de aranmasında Nişanyan'ın sitesindeki (eğer bahsediliyorsa) köyün eski adı da kullanılacak. Eğer orada da bulunamazsa Yerelnet'teki (eğer yazılmışsa) rakım bilgisi kullanılacak. NOT: Her il Fallingrain'de kategorize edilmediğinden en kolay bulma yolu google'a fallingrain bakırcılar eflani turkey şeklinde hem bulmak istenen yerleşim birimini hem de bağlı olduğu ilçeyi yazmaktır.
  4. Köyün ilçe ve il merkezine uzaklığı Yerelnet'te gösterildiği şekilde kullanılacak.
  5. Altyapı bilgileri şablon (tablo) içerisinde Yerelnet'ten alınan bilgilerle gösterilecek.
  6. İklim bilgisi, maddelerde yer almayıp bilgi kutusunda gösterilecek.
  7. Köy muhtarlığı bilgisi, kültür ve ekonomi başlığı maddelerde yer almayacak.
  8. Köylerin nüfus bilgileri Yerelnet'te hangi yıllar yazıyorsa o kadar eklenecek. (çünkü bazı köylerin 2000'den önce yokken bazıları 1990'dan, bazıları da 1985'ten başlıyor.)
  9. Coğrafya ve ulaşım başlıkları "Coğrafya ve ulaşım" şeklinde birleştirilecek.
  10. Maddelerdeki başlıklara uygun olarak eğer kaynak gösterme gerektirmeyen, kayda değer bilgiler varsa yeniden oluşturulan maddeye eklenecek. (EK: Kaynaksız fakat büyük ihtimalle doğru olan bilgileri silmeyip onun yerine {{olgu}} kullanılacak.)
  11. zaman_dilimi ve utc_offset parametreleri tüm Türkiye'de aynı saati kullanıldığı için madde şablonlarında yer almaycak çünkü her şablonda otomatik olarak gösterilmekte.
  12. Maddede kullanılan köy şablonundaki parametrelerin yerini değiştirsek de, maddedeki sırası değişmediğinden bu konunun üzerine çok fazla düşülmeyecek
  13. Beldeler için şu madde örnek alınabilir. İçindeki nüfus bilgileri ile belediye başkanlığı bilgileri Yerelnet'ten, koordinat ve isim bilgisi Nişanyanmap'ten, rakım bilgisi Fallingrain'den ve son olarak maddedeki kalan bilgiler ise belediyenin kendi sitesinden alınmıştır.

--Śαвяí¢αи76ileti 10:02, 10 Ağustos 2014 (UTC)

Kapanan belediyeler ve beldeler

Yerelnet.org.tr'de 5747 Sayılı Kanunla Kapanan Belediyeler ve 6360 Sayılı Kanunla Kapanan Belediyeler var. Bunlardan A dizinin aşağıda listeliyorum. İlgili bağlantıda A'dan Z'ye kadar binlercesi var. Bunların durumu ne olacak, ne yapmalıyız?

5747 Sayılı Kanunla Kapanan Belde Belediyeleri - A

6360 Sayılı Kanunla Kapanan Belediyeler - A

Sait71 17:19, 2 Ağustos 2014 (UTC)

Köy Çeşmesi'nden devam eden konu

  • 1-Kültür bölümünün olmaması konusu yıllar önceki benzer bir proje girişiminde de konuşulmuş ve o şekilde karara bağlanmıştı. Benzer karar çıkması çok güzel...
  • 2-Şu madde üzerinden referans alınacak bir madde hazırlamamız projenin yararına olacaktır. Öncelikle maddeleri çok fazla linkten bilgi ekleyerek karmaşıklaştırmaya gerek yok, çünkü projenin başarılı olması için maddelerin pratik bir şekilde belirlenen formata çevrilebilirliği önemli... Nüfus bilgilerinin ilk etapta sadece yerelnet baz alınarak yazılması taraftarıyım zira, öbür türlü "2015'e geçtik, acaba 2013 nüfuslarını 2014 mü yapsak" gibi birçok kafa karışıklığı yaşanacağından bazı maddelerde son olarak 2013 nüfusu gözükürken bazılarında 2013 gözükebilir. Mesela şurada 1985-2012 arasındaki nüfusları ekleyip bilgi kutusuna 2012 nüfusunu yazabiliriz. ADNKS'deki 2012 sonrası nüfuslar için gerekirse bot kullanılabilir ya da ayrı olarak eklenmesi için haftalık işbirliği projesi yaparak köy maddeleriyle ilgili olmayan kullanıcıları bile sadece nüfus güncellemesi yaparak maddelerde tuzlarının bulunmasını sağlayarak iş gücünü topluluğa yayabiliriz. Sanırım yerelnet haricinde tek tük, sağlam köy derneği sayfaları dışındaki bağlantıları da kullanmayacağımız konusunda hemfikiriz.
  • 3-Köylerin hepsinde koordinat bilgisinin bulunması çok önemli. Zaten gördüğüm kadarıyla Nişanyan'ın sitesinde neredeyse her köyün koordinat ve (eğer varsa) eski ad bilgisi mevcut. Hem araması da şurada olduğu gibi oldukça kolay. Köy adını ve bağlı olduğu yeri yazıp arattıktan sonra çıkan sonuçta içinde "+" işareti bulunan büyüteç imgesine tıkladığınızda koordinat bilgileri çıkıyor. Hatta bazı maddelerde ek bilgiler bile var: [2]
  • 4-Köyün rakım bilgisini şu siteden bulmuştum ama madde düzenlerken en çok uğraştıran kısım burası olabilir zira o sitede birçok köy, eski adıyla yer alırken 1996'dan önce kurulmuş köylerin bilgileri bulunmuyor. Köylerin rakımları için şu bağlantının en altında yer alan "Alphabetical listing of Places in Turkey" kısmından ilgili köyün şimdiki adını ve (eğer Nişanyan'ın sitesinde belirtilmişse) eski adını aratarak rakım bilgisine erişebilirsek onu da ekleriz. Mesela şu köyün adı, fallingrain sitesinde eski adıyla geçmekte...
  • 5-Ulaşım kısmının sadece yerelnetten alınan ilçe ve şehir merkezine uzaklık bilgilerinden oluşması ilk etapta mantıklı. Coğrafya ve İklim başlıklarının ne yapılacağı konusunda bir türlü karar veremedim. Eğer her köyün yerine google maps'ten bakıp "doğusunda falanca köy, kuzeyinde filanca köy yer alır" diye yazmaya kalkarsak çok zaman alacağı için işin içinden kalkmamız zorlaşır ve erkenden proje bırakılır. O nedenle Coğrafya kısmında sadece rakım bilgisinin yazılması mantıklı ancak o köyün rakım bilgisini bulamazsak Google Maps'i açıp bu tip bir ibare koyabiliriz.
  • 6-Maddeleri belirlenecek formata dönüştürürken kolaylık olması açısından maddelerin ilk hali düşünülmeksizin direkt bu format konulabilir. Zaten maddelerin ilk haliyle son hali arasında ufak da olsa şablonsal olarak birçok fark mevcut.
  • 7-Altyapı bilgilerini tablo içinde olmasına karşı çıkan olmuş fakat, o tablo estetik açıdan oldukça şık gözükmekte ve son 7-8 yıl içerisinde bu tip bilgilerin değiştiğini varsayarak eski madde yapısında "köyün su şebekesi yoktur" tarzı yazılarla adeta vandalizme davetiye çıkardığımızı düşünerek bu şablonlu gösterme şeklini icat etmiştim. Şablonu koyup içini doldurmak oldukça kolay olacaktır. Hem de yanına, arkasına veya arasına ek cümleler eklemek suretiyle yapılan muhtemel vandalizmleri zorlaştıracaktır. Zaten "Var" ve "Yok" şeklindeki ibareler vandalizmin sadece bu sözcükleri değiştirmekle mümkün kılacağı için eğer değişiklik vandalizm değilse bunun da kontrolünü kolaylaştıracaktır.
  • 8-Yukarıda Sait'in bahsettiği kapanan belediyeler konusunda ise çok büyük bir sorun çıkacağını zannetmiyorum zaten şuradan ve şuradan görebileceğiniz gibi kapanan belediyeler ve büyükşehire bağlanıp köy statüsünü kaybedip mahalleye dönüşen köyler sitede gösteriliyor ve bu resmi gazete sayfalarını baz alarak herkes uğraştığı ilçenin ve ilin belediyelerinin ilgili şablonlarını güncelleyebilir.
  • Sadece katılmadığınız kısımları numaralarıyla yazarak tartışabilir misiniz? Tartışmayı bir an önce tamamlayıp işe girişmeliyiz. Herkes ilk etapta birer ili hallederse devamı gelir...--Śαвяí¢αи76ileti 21:50, 4 Ağustos 2014 (UTC)
  • Yorum Yorum Tüm maddelerde hem fikirim. Ek olarak çeşmede belirtilen iklim konusunu, bilgi kutusuna ekleyeceğimiz bir parametre ile sadece opsiyonel olarak bilgi kutusunda gösterme önerisi de vardı. Hazır tartışıyorken, köy maddelerinde ayrı bir başlık işgal edebilecek kadar önemi ve içeriği olmayan iklim bölümünü maddelerde sadece bilgi kutusunda gösterilmesi önerisini de araya sıkıştırayım.Sait71 22:11, 4 Ağustos 2014 (UTC)
  • Kültür alt başlığının kalmasını altyapı bilgilerinin ise tablo şeklinde olmasından yanayım
  • 2- 1985-2012 aralığı çok değil mi
  • 5- Coğrafya ve İklim alt başlığıyla ilgili önerim şu:
  • Coğrafya alt başlığını ulaşım ile değiştirelim. Zaten bir cümlecikten ibaret oluyor( köyün x iline ve y ilçesine olan uzaklıkları) rakım bilgisini bilgi kutusuna yazarız. Çevresinde hangi köylerin bulunduğunu gerekli bulmuyorum.
  • İlkimi de bilgi kutusuna yerleştirelim (İklim=Karasal) Sade ve temiz olur. Vandalizmi de bi ölçüde engeller
  • Bir de sorum olacak. Bilgi kutusunda muhtar olacak mı? hacitalhamesaj at 22:15, 4 Ağustos 2014 (UTC)
  • Bence kültür alt başlığına hiç gerek yok çünkü hemen hiç bir köy maddesinde sağlam kaynaklara dayanan bilgiler mevcut değil. Zaten kalsa bile kaynak yetersizliği sebebiyle bir çok maddede bu köyün kültürü hakkında bilgi yoktur yazacağız. Var olan kaynaksız bilgileri ise çıkaracağız. Bunu yapacağımıza en temizi kaldırmak. Bence nüfus konusunda son 6-7 yılı baz alalım. Mesela 2007 yılından öncesine pek gerek olduğunu düşünmüyorum. Coğrafya ile ulaşım başlıkları aslında birleştirilebilir. Coğrafya ve ulaşım şeklinde yapabiliriz. İklim başlığının kaldırılıp bilgi kutusuna parametre eklenerek orada gösterilmesini bende destekliyorum. Son olarak muhtarlar KD değil bana göre. Muhtarlar da köyde yaşayan sıradan insanlar. Bilgi kutusunda veya madde de KD olmayan kişileri göstermenin bir anlamı yok. Hem güncel muhtar gösterilse bile her köyün muhtarının kim olduğu seçimden seçime güncellemek çok zor olacaktır.Sait71 22:33, 4 Ağustos 2014 (UTC)
  • Biraz düşündüm de kültür başlığı kaldırılmalı. Haklısın
  • 1990-2000-2007-2010 ve (2012 veya 2013) şeklinde 5 nüfus ilk etapta yeter
  • Rakım zaten bilgi kutusunda olacak. Köyün kuzeyinde güneyinde doğusunda batısında hangi köylerin bulunduğunun ve engebelik kuraklık vs bilgilerin KD olmadığını düşünüyorum. Dolayısıyla alt başlığın sadece "Ulaşım" olması gerektiği kanaatindeyim. Bunu oylayalım
  • Köyün muhtarının bilgi kutusunda olup olmamasını da oylayalım
  • Ayrıca bir soru: alt başlıkların sırası nasıl olacak hacitalhamesaj at 09:27, 5 Ağustos 2014 (UTC)
  • Yorum Yorum Kendimce toparlayayım o zaman
  • 1- Muhtarlar kaldırılıyordu eskiden beri. Güncel muhtar bilgi kutusunda yer alabilir
  • 2- Kültür başlığı? Gerekli ama kaynaksız, yoruma açık
  • 3- coğrafya başlığı "coğrafya ve ulaşım" olabilir (köyün yakınlarında önemli coğrafi oluşumlar buraya yazılabilir; dağ, tepe, dere, vadi, ova vb.)
  • 4- iklim bilgi kutusuna konmalı bence de
  • 5- altyapı bilgileri tablosu daha iyi
  • 6- nüfus yerelnete göre olabilir. Şu iyi gibi.
  • 7- köy mü mahalle mi tartışmasına gerek yok bence. Tanım olarak köy ise köydür.
  • 8- Sabri'ye teşekkürler kaynaklar için.
  • 9- Düzenleme yaparken köy maddesi çok bozuk ise ilk haline getirip onaylama konusunda sanırım fikir birliği sağladık.
  • 10- Şimdilik bu kadar. Bu köy maddeleri meselesinin çok ivedi olarak çözülmesi gerektiği kanısındayım. Maddeler toparlanıp oylama haline getirilebilir.- Drgulcu 07:54, 5 Ağustos 2014 (UTC)
Ufak birkaç fikir belirteyim:
Kaynak yetersiz diye belki de doğru olan ve çok çeşitli yerlerden çok çeşitli kişilerce girilmiş birtakım bilgilerin kaybolması pek de hoş olmaz gibi. Kayda değer olan bilgileri tutmak adına özen göstersek? Proje hafif hafif ilerlese ama bilgi kaybetmeden sağlam ilerlese? :/
  • Muhtarlık bilgisi ve eski muhtarların kayda değer olduğunu düşünüyorum, hazır eklenmişken çıkarılması yerine düzenlenmesini öneriyorum. Kontrolü zor evet, elbette, fakat Viki'deki hangi bilginin kontrolü kolay ki? :)
  • ADNKS'nin API'si var mı bakıp bunun üzerine nüfus düzenlemesiyle ilgil bot yazılabilse çok lezzetli olur.
  • Bütün köy maddelerini aynı klansmanda değerlendirmek de çok doğru olmayabilir yalınlaştırmak açısından, dikkatli olmak gerek. Çok kayda değer bilgiye nazır ve tarihte, şurda burda önemli yeri olan köyler için özenli olunmalı.
  • Ben mesela genelde "düzenle" etiketini basıp geçtim, bu bile ilk etapta yeterlidir bence. İBP de gelen olarak "düzenle" etiketini hedef alsa güzel bir devir daim yakalarız gibime geliyor. Burdan "düzenle" etiketinin tarih de eklenerek yaygın kullanımının güzel sonuç getireceğini düşündüğümü belirteyim. Özellikle Sürüm Kontrolü açısından.
  • "Kültür altbaşlığı hepsinden kesinlikle kaldırılsın." eğer botla yapmak neticesini verip tüm maddelerden bu bilgiler kalkacaksa biraz fazla olmaz mı? Kayda değer kültür bilgileri olan köylerde bu bilgiler kalmalı değil mi?
  • Köyün eski nüfus bilgilerinin kayda değer olduğunu düşünüyorum.
Genel olarak bilgi kaybının asgariye indirilmesi peşindeyim yani, bugüne kadar biriken birtakım bilgiler sırf maddeyle uğraşamıyoruz diye heba olmasın. Sevgiler. --Stultiwikiabana yaz 12:29, 5 Ağustos 2014 (UTC)
Stultiwikia ya katılmamak elde değil. Ben de maddeleri temizlerken değerli bilgileri silmemeye özen gösteriyorum. Hatta bir köy kendi maddesini ingilizceye çevirmişti. Ben de dokunmadım. Ancak "en az bilgi kaybı" sloganı bizi yavaşlatır. Zaten uğraşacağımız bir yığın iş var. Tüm maddeleri düzenledikten sonra muhtarlık bilgileri İBP ile halledebiliriz mesela. Tüm köylere "düzenle" etiketini koymak benim de aklıma gelmişti. Fakat bu sadece vakıayı analiz etmek olur. Bir çözüm sunmaz --hacitalhamesaj at 14:33, 5 Ağustos 2014 (UTC)
Ben şimdilik köy maddelerinde çoğunlukla muhtarlık maddelerini kaldırıyorum. 800 sayfa oldu. Daha yolun başındayız. İyi çalışmalar. --Uğurkentmesaj 14:35, 5 Ağustos 2014 (UTC)
Bence bu şeyler çok uğraştırır ve işi uzatır. Kaynak yetersiz diye belki de doğru olan ve çok çeşitli yerlerden çok çeşitli kişilerce girilmiş birtakım bilgilerin kaybolması pek de hoş olmaz gibi. Kayda değer olan bilgileri tutmak adına özen göstersek? Proje hafif hafif ilerlese ama bilgi kaybetmeden sağlam ilerlese? denmiş ama zaten biz doğru da olsa yanlışta olsa kaynak ile desteklenmeyen bir bilgiyi tutamayız. Yani burada doğru olup olmadığını nerden anlayacağız? Tabiki güvenilir kaynaktan, eğer yoksa o bilgi çıkarılmalıdır. Genellikle de maddelerde yok. Muhtarların hiç birisinin KD olduğunu düşünmüyorum. :) Sait71 16:27, 5 Ağustos 2014 (UTC)
  • Yorum Yorum Konu hakikaten devam ediyor mu yoksa coktan karara baglandi ve tatbikata baslandi mi? oyleyse gec de olsa müsadenizle yorum yapayim. koy maddelerinden iyi niyetli ve amator katkilarla tarih ama bilhassa kulturune dair katkilar senelerdir yapilmakta iken bicak gibi kesilmesinin sonuclari uzerinde duruldu mu? kultur basliginin kaldirilmasi sebebi butun koylerinin kulturlerinin ayni veya benzer oldugu iddiasi midir detayli ogrenmek istiyorum cunku bizim pomak enstitusu olarak turkiye pomak koyleri calismamiz mevcut, mevcut kaynaksiz ve abartisiz yazilara kaynaklara atif yapilarak iyilestirme yoluna gidiliyorken bugun kaynaklar guvenilmez iyilestirme cabalari ise vandalizm ile suclanmaktadir. dahasi tarih basligina dahi musamaha gosterilmemekte. sonuc olarak koyler sadece kadastro bilgilerine donusmekte. tesekkurler ve hurmetler a.nailov 19:08, 17 Kasım 2014 (UTC)
    Hani derlerya teoride öyle ama pratikte öyle değil diye, durum tam da öyle. Aslında belirtilen başlıkların olması lazım; fakat gelin görün ki bu başlıkları doldurabilecek kadar sağlam kaynaklı ve KD bir bilgi yok maalesef. Belki detaylıca araştırılsa belli bir köy, bu başlıklara kavuşturulabilir. Ancak projede şu aşamada yapılacak ilk şey, köy maddelerinin içler acısı haline çeki düzen vermek olduğu için; bu başlıklar kaynaksız, yorum içeren, KD olmayan bilgilerden arındırılıyor. Bu işlemlerden sonra başlığın içeriğinde neredeyse elde tutulabilir hiç bir bilgi kalmadığı için başlıklarda kaldırılıyor. Şuanda proje kapsamında düzenlenmeyen köy maddelerinde, tarihçe ve kültür başlıklarının çok ama çok büyük bir bölümü kaynaksız, yorum içeren ve kayda değer olmayan bilgilerle dolu. Eğer ilgisi olan kullanıcılar varsa, tarihçe kısmını ilgili kriterlere göre düzenleyerek tutabilirler ki zaten bizde En kötü isminin kaynağını ve buna benzer temel bilgileri, kaynak olması durumunda standart olarak ekliyoruz. Ancak kültür başlığı topluluk tarafından olmaması gerektiği kararıyla eklenmiyor. Bu başlığın olması gerektiği düşünülürse ve ortaya gerçekten KD bilgilerin olduğu koyulursa tekrar tartışmaya açılabilir diye düşünüyorum.Sait71 19:21, 17 Kasım 2014 (UTC)

  • Yorum Yorum Yorumuma ek olarak, teknik kısımlar dışındaki yerlerden oylama için yazdığım maddeler bunlar. Tek tek oy vermek yerine kısmen ya da tamamen karşı olunan maddeler için tartışma başlığını kullanalım. Karşı çıkılan madde numarası yazarak o maddeye bir alt başlık yazabilirsiniz. Ne kadar çabuk fikir birliğine varırsak o kadar iyi olur.--Śαвяí¢αи76ileti 15:12, 5 Ağustos 2014 (UTC)
  • 1-İklim bilgisi, maddelerde yer almayıp bilgi kutusunda gösterilecek.
  • 2-Kültür başlığı kesin olarak yer almayacak.
  • 3-Köylerin nüfus bilgileri Yerelnet'te hangi yıllar yazıyorsa o kadar eklenecek. (çünkü bazı köylerin 2000'den önce yokken bazıları 1990'dan, bazıları da 1985'ten başlıyor. Yerelnet'ten ne kadar nüfus verisi eklenirse o kadar iyi)
  • 4-Köy muhtarı bilgisi kaynaklı ve doğru bile olsa (geçmiş deneyimlerimiz göstermektedir ki) açıkça vandalizme davetiye çıkardığından hiçbir suretle kullanılmayacak.
  • 5-Coğrafya ve ulaşım başlıkları "Coğrafya ve ulaşım" şeklinde birleştirilecek.
  • 6-Maddelerdeki başlıklara uygun olarak eğer kaynak gösterme gerektirmeyen, kayda değer bilgiler varsa yeniden oluşturulan maddeye eklenecek. (EK: Kaynaksız fakat büyük ihtimalle doğru olan bilgileri silmeyip onun yerine [kaynak belirtilmeli] kullanalım.)
  • 7-Altyapı bilgileri tablo (şablon) içinde gösterilecek.

Destek Destek

Tartışma

Büyükşehirlerdeki mahalleye dönüşen köylerde mahalle bilgi kutusu kullanabiliriz herhalde. --Uğurkentmesaj 15:19, 5 Ağustos 2014 (UTC)

Elbette kullanılabilir. Ancak özel olarak mahallelere odaklanan bir proje olmadığından mahallelerden bahsetmedim.--Śαвяí¢αи76ileti 15:24, 5 Ağustos 2014 (UTC)
  1. Kaynaksız fakat büyük ihtimalle doğru olan bilgileri silmeyelim. Onun yerine [kaynak belirtilmeli] kullanalım.
  2. Altyapı bilgileri için şablon oluşturulması taraftarıyım.
  3. Köyler için Türkiye köy bilgi kutusu kullanıcaz değil mi? Yukarıda referans olarak gösterilen maddede Yerleşim bilgi kutusu kullanılmış.
  4. Türkiye mahalle bilgi kutusu şablonundan da muhtar parametresinin kaldırılmasını öneriyorum.

Bunlar dışında ben de destekliyorum. --Mavrikantmsj 18:37, 5 Ağustos 2014 (UTC)

1 numaralı maddene katılıyorum ve şimdi yukarıya ekliyorum. Altyapı için tablo derken şablonu kasdettim zaten. 3. sorun için aşağıdaki başlığa yazdım. 4. kısımda da haklısın ancak mahalleleri düzenleme gibi bir plan olmasa da, köy maddelerinde muhtarlara yer verilmemesi otomatikman mahallelerde de aynı sonucu doğuracaktır. Mahalle şablonundan direkt olarak muhtar kısmını çıkarmak en doğrusu...--Śαвяí¢αи76ileti 18:57, 5 Ağustos 2014 (UTC)
Alt yapı bilgisinde kullanılan tabloya şu şekilde bir şablon hazırladım, bu kodları şablon olarak kullanabiliriz?Sait71 19:07, 5 Ağustos 2014 (UTC)

Bilgi kutusu

Akören
Adana'nın Türkiye'deki konumu
Adana'nın Türkiye'deki konumu
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlAdana
İlçeAladağ
Coğrafi bölgeAkdeniz
Yüzölçümü
 • Toplam245 km²
Rakım45 m
Nüfus
 (2000)
 • Toplam326
 • Yoğunluk1.33/km²
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu256
İl plaka kodu09
Posta kodu09170

yerleşim bilgi kutusunu mu yoksa Türkiye köy bilgi kutusunu mu kullanacağız --hacitalhamesaj at 17:30, 5 Ağustos 2014 (UTC)

Bu konuyu hiç düşünmemiştim. Köy bilgi kutusuyla pek farklı olmadığından herhangi bir sıkıntı olmaz diye düşünüyorum ama yerleşim yeri bilgi kutusundaki raptiye harita kısmı sayesinde köyün coğrafik yerini Türkiye haritasında gösterebilirken bunu köy şablonuyla yapamıyoruz. Bu sistemi köy şablonuna oturtabilirsek süper olur. Ayrıca, rakım bilgisini madde içinde vermek yerine şablonda vereceğimizden şablonda Fallingrain kaynağını göstermeliyiz ama şablon otomatik olarak feet'e çevirdiğinden rakamın yanına kaynak yazdığımızda şablon hata veriyor. Bu durumu düzeltebilecek var mı? Sırf bu durumu düzeltebilmek için bile köy bilgi kutusunu kullanabiliriz. Yok mu şu teknik sorunu halledecek bir babayiğit? --Śαвяí¢αи76ileti 18:53, 5 Ağustos 2014 (UTC)
Bilgi kutusunu kullanmayı yeni yeni öğreniyorum. Sanırım Türkiye köy bilgi kutusu kullanmamız daha uygun. Çünkü tanıma daha çok uyuyor. Bir de iklim halledilse süper olur--hacitalhamesaj at 19:08, 5 Ağustos 2014 (UTC)
{{Türkiye köy bilgi kutusu}}na iklim parametresini uyarladım. Rakım parametresinin altında görünmekte (Önizleme: {{Türkiye köy bilgi kutusu/belge}}). Biraz yerini ayarlamakta sıkıntı çeksemde sonunda istediğim yere yerleşti. İtirazı olan, hata tespit eden arkadaşlar belirtirse yapılan parametre eklentisi geri alınabilir. Şidmi alt yapı bilgisi için güzel bir şablon yapmak lazım.Sait71 20:22, 5 Ağustos 2014 (UTC)
Ellerine sağlık. Şablon:Yerleşim bilgi kutusu'ndaki raptiye harita kısmını da köy şablonuna ekleyebilir misin? Aksi takdirde köylerin koordinatlarını yazsak da Türkiye haritası üzerinde gösterilemeyecek... Şu sayfadaki şablon görüntüsü raptiye haritayla oldukça şık duruyor.--Śαвяí¢αи76ileti 20:42, 5 Ağustos 2014 (UTC)
Ona da uğraşayım bakalım :) Sait71 20:46, 5 Ağustos 2014 (UTC)
  • Yorum Yorum Büyükkavaklı, Adıyaman maddesinde Köy bilgi kutusunu kullandım ve raptiye haritası düzgün bir şekilde çalıştı. Kontrol edin hata falan var mı, ben olduğunu tahmin ediyorum.Sait71 21:48, 5 Ağustos 2014 (UTC)
Türkiye üzerindeki konum yerine o ilin haritası üzerindeki konumu kullanabilir miyiz? Bunu soruyorum çünkü raptiye kocaman bütün ile kaplıyor. --Mavrikantmsj 21:58, 5 Ağustos 2014 (UTC)
O kadarını bilmiyorum, çünkü Köy bilgi kutusu, yerleşim bilgi kutusundaki parametreleri kullanarak oluşturulmuş. Ben sadece yerleşim bilgi kutusundaki ilgili kodları köy bilgi kutusuna aktardım. Ancak mantık yürütürsek Adıyaman il haritası üzerinde köyün tam yerini bulabilecek değer bulunursa bu mümkün olur, ben konum değerlerini bilmiyorum. Fakat az önce gördüğüm kadarıyla, raptiye haritada sadece ülkeleri kullanabiliyoruz sanırsam, mesela Büyükkavaklı, Adıyaman maddesindeki harita {{Türkiye konum haritası}}dır. Harita konum şablonları kategorisinde de sadece ülkeler için hazırlananlar var. Söylenen çalışma için şehirlere özel şablonlar hazırlamak gerek gibi. Bu harita konusundan anlayan arkadaşlar da bilgi verirse belki uyarlanabilir.Sait71 22:07, 5 Ağustos 2014 (UTC)
Ellerine sağlık. Rakımın kaynağını da ekledim. --Śαвяí¢αи76ileti 06:51, 6 Ağustos 2014 (UTC)
Ayrıca yerleşim bilgi kutusundaki "dot harita"yı da uyarlayabilirsem, Akören, Aladağ maddesindeki gibi ilçe üzerinde köyün yerini kırmızı nokta ile gösterebileceğizSait71 15:08, 6 Ağustos 2014 (UTC)
Evet an itibariyle dot harita yanda görüldüğü gibi kullanıma hazırdır. Bence raptiye harita yerine il haritası ile birlikte bu harita daha açıklayıcı bir işleve sahip. Bunun kullanılmasını öneriyorum. :) Sait71 15:23, 6 Ağustos 2014 (UTC)
bu köylerde de kullanılıyor mu hacitalhamesaj at 16:03, 6 Ağustos 2014 (UTC)
Köyler de derken, yandaki bilgi kutusu köy bilgi kutusu ile hazırlandı köy maddelerinde kullanılmasını öneriyorum.Sait71 16:16, 6 Ağustos 2014 (UTC)
Güzel. Benim Görüşüm sadece bu haritanın kullanılması yönünde. Adananın Türkiyedeki konumununun köy açısından çok da önemli bulmuyorum. Diğer arkadaşların da görüşlerini bekliyorum hacitalhamesaj at 18:50, 6 Ağustos 2014 (UTC)
Bu dot harita şekli her ne kadar açıklacıyıcı olsa da birçok il bu tip bir haritaya sahip değil ve bu nedenle bu tip haritaları Türkiye'nin her ilçesi için yapılabilmesi için alanda uzman birine ihtiyaç var. Diğer birçok ilin böyle haritası olmadığından bu sistemi uygulamak projeye büyük bir külfet getirip, projeyi uzatacak ve şu an hevesi olan kullanıcıların hevesini kıracaktır. Diğer haritaları da şuradan görebilirsiniz. Bu tip haritaları yapan kullanıcı ise uzun süre önce Vikipedi'yi terk etti.--Śαвяí¢αи76ileti 19:13, 6 Ağustos 2014 (UTC)
Anladım, dot harita da dursun o halde belki ileride projelendirme olursa bu tip bir şey yapılır. O halde devam edelim aynı şekilde projeye.Sait71 19:23, 6 Ağustos 2014 (UTC)
Elbette durabilir. Gelecekte maddelerde koordinatla yer gösterimi daha da gelişebilir ama biz ilk etapta sürüm kontrolüne büyük bir külfet oluşturup verimliliği düşüren bu köy maddelerini proje kapsamında düzenlemeliyiz...--Śαвяí¢αи76ileti 19:27, 6 Ağustos 2014 (UTC)

Muhtarlık başlığını silme

\B== Muhtarlık ==\B(?s).*\B== Altyapı bilgileri ==\B kodu sayesinde Muhtarlık ve Altyapı bilgileri başlıkları arasında yer alanları AWB yardımı ile silebiliriz. 83 sayfa üzerinde deneme yaptım. Çoğunu gözden geçirdim. Eğer araya diğer başlıklar sıkıştırılmamış ise sorun yok gözüküyor. Bazı örnekler:

Muhtarlık başlığını içeren yaklaşık 14.500 madde olduğunu düşünürsek en mantıklısı bunları Bot yardımı ile temizlemek. AWB biraz yavaş çalışıyor, server üzerinde çalışan bir bot 10dk gibi bir süre bu işi halledebilir gibime geliyor. --Mavrikantmsj 21:42, 5 Ağustos 2014 (UTC)

Ben de AWB ile silmeye çalışıyorum senin sayende azıcık yavaş olsa da. --Uğurkentmesaj 21:46, 5 Ağustos 2014 (UTC)
Zaten maddeleri düzenlerken muhtarlık kısımlarını sileceğiz. Ayrıca uğraşmaya çok gerek yok ama pratik olarak çıkacaksa neden olmasın...--Śαвяí¢αи76ileti 06:51, 6 Ağustos 2014 (UTC)
Sağol Mavrikant, yukarıda kodu vermişsin fakat o kadla arama yapınca altyapı başlığını da siliyor. Acaba yanlış mı verdin diye soracaktım. --Uğurkentmesaj 14:25, 6 Ağustos 2014 (UTC)
Replace kısmına \B== Altyapı bilgileri ==\B yazılırsa tekrar geri gelir :) --Mavrikantmsj 14:32, 6 Ağustos 2014 (UTC)
Bu sefer oldu ben replace kısmına yanlış kodu yazıyormuşum. İyi çalışmalar. --Uğurkentmesaj 14:39, 6 Ağustos 2014 (UTC)
Muhtarlık bilgisinin kayda değer olmadığı konusunda hemfikir mi olduk yani? Bilginin kaldırılması için vandalizme davetiye çıkarması yeterli mi? Topluluğun geri kalanı hemfikirse pek söz düşmez bana; fakat muhtarlık bilgisinin kalmasının daha doğru olduğunu düşündüğümü son kez belirtmiş olayım. :) --Stultiwikiabana yaz 01:44, 12 Ağustos 2014 (UTC)

Sıralama

Altbaşlıkları nasıl sıralayacağız --hacitalhamesaj at 21:52, 5 Ağustos 2014 (UTC)

Zaten çok fazla alt başlık olmadığından hazır hale getirdiğim örnek maddeyi kullanabiliriz.--Śαвяí¢αи76ileti 06:51, 6 Ağustos 2014 (UTC)

Yerelnet

yerelnet her zaman doğru mu? Nüfus ve altyapı bilgileri bazen çelişiyor da --hacitalhamesaj at 22:23, 5 Ağustos 2014 (UTC)

Çelişmek derken? pek anlayamadım? Genel olarak doğru olduğunu görmüştüm. Nüfus bilgilerinin çeliştiği düşünülürse TÜİK sayfasından kontrol edilebilir tabiiki. Altyapı bilgileri de güncellenmiş olabilir sanırım.--Śαвяí¢αи76ileti 06:51, 6 Ağustos 2014 (UTC)
Yani maddelerdeki mevcut bilgilerle yerelnet bilgileri farklı olabiliyor. Yerelnetin hata payı var mı? Gerçi hata payı olsa da onu referans alacaz -hacitalhamesaj at 09:17, 6 Ağustos 2014 (UTC)
Bazı köylerin 2011 verilerini ADNKS'den kontrol ettim, doğruydu. Maddeleri oluştururken yıllar önce yerelnet'ten girilmiş verileri hesaba katmayıp şu anki verileri kullanmamız en doğrusu...--Śαвяí¢αи76ileti 09:59, 6 Ağustos 2014 (UTC)

Altyapı şablon

Altyapı için ayrı bilgi kutusu gibi bir şablon oluşturulmasını önermiştim ben, wikitable'ı kastedmemiştim. Böyle birşey yapılsa daha güzel olmaz mı? Binlerce köy maddesi olduğunu düşünürsek bir değişiklik yapılması gerektiğinde başımız çok agrıyabilir. Wikitable yapılan değişlikleri AWB ile yeni şablona aktarabilirim. Birde ilk cümlenin -dir -dır ile bitmemesi gerekiyor VP:BEK'e göre yanlış bilmiyorsam. Elimiz değmişken bunuda yapıyor muyuz? --Mavrikantmsj 11:30, 6 Ağustos 2014 (UTC)

Yorum Sonuç

Kararlar alındı ve örnek madde oluşturuldu. Şimdi, bu sayfadan eğer seçmediyseniz il seçme ve projeye başlama zamanı! Çok fazla insan böyle istekli olunca bu bana da çalışma şevki verdi. Bakalım, ilk biten il hangisi olacak? Gazamız mübarek olsun (not: Düzenlediğimiz maddelerin sürüm kontrolünü yapmayı ve o ilin açılmamış köy maddesi varsa açmayı da bir zahmet unutmayalım)--Śαвяí¢αи76ileti 06:51, 6 Ağustos 2014 (UTC)

Kapanan belediye ve beldeler

Bu yerleşim birimlerinden çok fazla anlamıyorum, mesela Akören, Aladağ belediyeymiş kapanmış bunu ne olarak güncelleyeceğiz? Sait71 14:54, 6 Ağustos 2014 (UTC)

Maddeye .... sayılı kanun ile kapanmıştır mı diyeceğiz. --Uğurkentmesaj 15:00, 6 Ağustos 2014 (UTC)
Kapanan belediyeler, köye dönüşmüyor mu? Yani şuanki statüsünü sormuştum ben aslında. Mesela belediye olarak var olan bir sayfa kapandığında biz onu xxx ilinin xxx ilçesine bağlı bir köydür şeklinde güncellemeyeceğiz mi? Sadece bu belediye kapanmıştır olarak mı yazıp bırakacağız? Sait71 15:26, 6 Ağustos 2014 (UTC)
Nüfusu 2.000'in altına düşen belediyeler ilgili kanunla her ne kadar kapanmış olsa da (memleketim olduğu için biliyorum) Iğdır'ın Karakoyunlu ilçesine bağlı bir belde belediyesi olan Taşburun kapatılmasına rağmen Facebook'ta okuduğum yorumlarda nüfusun tekrar 2.000'i geçmesi sebebiyle belediyenin geri verildiği ve statüsü alındığı için yapılamayan Mart 2014 belediye başkanlığı seçimlerinin sonbaharda yapılacağı yazıyordu. Herhangi bir kaynak bulamadım ama nüfusu 1.990'a düşen belediyeleri bile kapattıklarından büyük karmaşa yaşandı. Nüfusu 2.000'i geçen eski belediyelerin yargı kararıyla yeniden belediye statülerini geri alma ihtimali olduğundan hiç bulaşıp olayı karmaşıklaştırmayalım. Belde olduğunu söyleyip ".... sayılı kanun ile kapanmıştır" diyelim. Çünkü bazılarının mahalleye dönüşmüş olma ihtimali de mevcut.--Śαвяí¢αи76ileti 19:26, 6 Ağustos 2014 (UTC)
Yukarıdaki tablonun son kısmına kapanan beldeleri köye çevirebilirsiniz maddesini keşke bu başlıkta önceden belirtseydik, çünkü onlarca kapanan belde maddesi düzenledim ben, başta yukarıda yazdığım gibi kapanan beldelerin ne yapılacağı belirlenseydi o maddeyi uygulayabilirdim. Bence en güzeli beldelere hiç dokunmamak. Ben hiç bir yerde kapanan beldelerin akıbeti hakkında bilgiye rastlamıyorum. Şimdi köy yerine mahalle olmuş olabilir, güncel olmayan bilgi yanlış bilgi vermekten iyidir bana kalırsa.Sait71 22:14, 9 Ağustos 2014 (UTC)
Şöyle bir site buldum. O sitedeki bilgilere göre kapanan Çömlekçi, Ulukışla, Yakacık ve Yeşilyurt köye dönüşmüş. Bu değişimleri de şurada gösterdim. Ancak yukarıda yazdığım gibi içlerinde nüfusu 1980'e düştüğünden sırf 20 kişi eksik diye kapanan belde belediyeleri de mevcut. Bunların bir kısmı yargıya başvurup belediyelerini geri alıyorlar ama basında pek haberleri çıkmıyor. Ancak basında gördüğüm şu haber var. İlinçtir, adı geçen kapanan beşediyenin 2011 nüfusu 2000'in altında olsa da, 2012 nüfusu 2000'in üzerindeymiş. Yukarıda sanırım bu parametreyi de işin içine katmam projeyi karmaşıklaştıracağı için senin de dediğin gibi en iyisi hiç bulaşmamak. Zaten kapanan belediye sayısı yaklaşık 1.124 civarında. Tüm proje bittikten sonra, isteyenlerle küçük bir tim kurarak bu 1000 civarındaki beldeyi köye ya da her ne olduysa ona çevirebiliriz. Şimdilik projeyi karmaşıklaştırarak insanların proje yaparkenki hevesini kırmak doğru değil. O kısmı şablondan çıkarıyorum hem proje bitimine kadar hangi beldelerin yeniden belediyesini aldıkları Yerelnet'e de işlenmiş olur...--Śαвяí¢αи76ileti 10:02, 10 Ağustos 2014 (UTC)
Aynen şuan için ilk iş içerik düzenini ve kaynakları düzenlemek. Bu konu için ayrı bir proje yapılırsa daha tertipli, sağlam bilgilere ulaşabiliriz.Sait71 11:58, 10 Ağustos 2014 (UTC)

Tartışma sayfaları ve madde sınıflandırma

Arkadaşlar hazır düzenliyorken binlerce madde için ileride tekrar iş yükü çıkmaması adına, maddelerin tartışma sayfalarına aşağıdaki kodları düzenledikten sonra eklemenizi rica ediyorum:

Köy maddeleri tartışma sayfası için ekleyeceğimiz ana şablon kodları:

{{Tartışma}}
{{VikiProje Türkiye yerleşim birimleri|köy}}
{{VikiProje Türkiye|sınıf=Taslak|önem=Orta}}

B- Eğer düzenlediğiniz madde mahalle, belde, ilçe vs. ise aşağıda uygun olan kodu yukarıdaki gibi ekleyebilirsiniz:

{{VikiProje Türkiye yerleşim birimleri|belde}}
{{VikiProje Türkiye yerleşim birimleri|mahalle}}
{{VikiProje Türkiye yerleşim birimleri|semt}}
{{VikiProje Türkiye yerleşim birimleri|ilçe}}
{{VikiProje Türkiye yerleşim birimleri|il}}
{{VikiProje Türkiye yerleşim birimleri|büyükşehir}}
{{VikiProje Türkiye yerleşim birimleri|liste}}

Sait71 17:22, 6 Ağustos 2014 (UTC)

Bunlar otomatik olarak eklenemiyor mu? hacitalhamesaj at 18:14, 7 Ağustos 2014 (UTC)

yerelnet

Arpalık köyünün ilçeye uzaklığı

Maddedeki kaynaksız bilgiye göre: 30 km

Google haritalara göre : 28 km

Yerelnete göre : 18 km

Yerelnet bazen hata yapabiliyor hacitalhamesaj at 12:09, 7 Ağustos 2014 (UTC)

Zaten bu tip durumda maddedeki kaynaksız bilgi göz önüne alınmamalı. Kaynak olarak Yerelnet'i baz almalıyız zira eklenmiş bir bilgi var ama maddede kaynak olarak google haritayı göstermek pek uygun gelmiyor. Sonuçta Google Harita hala Iğdırdaki Küllük Köyü'nün dibindeki havalimanının 8-10 yıl önceki inşaat fotoğrafını kullanarak havalimanı olduğunu bile göstermiyor. Şu noktada Yerelnet, Google Harita'ya göre daha güvenilir... Aklınıza takılan her şeyi buradan sorabilirsiniz.--Śαвяí¢αи76ileti 20:51, 7 Ağustos 2014 (UTC)

orda bir köy var uzakta..

köy maddeleri içi tamamen boşaltılarak, tertemiz mahalle maddelerine dönüştürülüyor. tamamına bakmadım, ancak eğer dönüştürülen durum bu ise tamamını taslak kriterlerini sağlamadığı için silebiliriz. bıraktım ikliminin, tarımının, nüfus bilgilerinin, yerleşim merkezine mesafenin, rakımının, alt yapı bilgilerinin silinmesini (mahalle olunca hoop diye hepsi değişti mi?), bu mahallenin daha önce 'köy' olduğu bile bir bilgidir. rastladığım bu tür maddeleri ya eski haline getirmem ya da silmem gerekiyor sorumluluk gereği. hangisini yapmalıyım? --kibele 11:46, 17 Aralık 2014 (UTC)

Örnek verdiğin maddeyi dün Sabri76 da örnek verdi. Herhâlde onun mesaj sayfasından gördün. Eğer öyleyse onunla aramızda geçen mesajlaşmayı da görmüşsündür. Eski hâline getireceksen hepsini telifli içerikten, vandalizm ögelerinden, ansiklopedik olmayan bilgilerden temizlemen gerekecek çünkü düzenlediğim bu maddelerin çoğu daha önce sürüm kontolünden geçmemiş ve vandalizme karşı savunmasız maddelerdi. Yaptığım gerekli güncellemeyi de tekrar yapman gerekecek. Ayrıca hatırlarsan aylar önce bu ve benzeri maddeleri taslak madde kriterlerini karşılamadığı gerekçesiyle silinmesi için işaretlemiştim. Sense bu nedenle maddelerin silinemeyeceğini ifade etmiştin. O zamandan bu zamana bir şey mi değişti?--B.S.R.F. 💬 16:11, 17 Aralık 2014 (UTC)
söz konusu maddeler taslak kriterlerini sağlıyordu, bir tanımı vardı. bunlarda bu yok. bu tip toplu değişiklikleri yapanlar yanlışları barizse 'geri almıyorum' deme lüksüne sahip değiller, bu yüzden geri getirmesi gereken de sensin bsrf. --kibele 16:15, 17 Aralık 2014 (UTC)
"eski haline getirmem ya da silmem gerekiyor sorumluluk gereği" benim ifadem değil. Kaynaksız bilgileri geri getirmeyi düşünmüyorum. Ben haftalardır bu düzenlemeleri yapıyorum. Şimdi mi fark ettin?--B.S.R.F. 💬 16:17, 17 Aralık 2014 (UTC)
evet şimdi fark ettim. sen bu maddelerin içini nasıl tamamen boşaltabiliyorsun? ya geri getirmen ya da taslak kriterlerini sağlayacak biçimde düzenlemen gerekiyor. --kibele 16:24, 17 Aralık 2014 (UTC)
Öncelikle şimdi mi fark ettin diye bir ibare yanlış zira köy maddeleriyle ilgilenen ben bile henüz dün bu düzenleme adı altında yapılan ancak düzenlemeden ziyade toptan bilgi silmeden ibaret olan değişiklikleri fark ettim. Bence kimse bunları uygun yapması için zorlanamaz. Yapılacak olan tek şey, önceki haline geri getirip ilgili bir kullanıcının düzenlemesini beklemek...--Śαвяí¢αи76ileti 16:26, 17 Aralık 2014 (UTC)
.ca maddesinde tanım var bunlarda yok demen çok abes. Bunlarda da tanım var ayrıca bilgi kutusu var. Neyse istediğini yapabilirsin. Düzenlediğim maddeler arasında 2008'de düzenlenmesi için işaretlenmiş maddeler bile vardı. Sonsuza kadar eskisi gibi kalacak bu maddeler anlaşılan...--B.S.R.F. 💬 16:32, 17 Aralık 2014 (UTC)

Ek

Buralarla ilgilenen arkadaşlar kaldıysa tartışalım. Şimdiye kadar 140tan fazla köy düzenledim. Karşılaştığım bazı sorunlara değineceğim

  • 1- İlk başlarda rakım bilgisini ekliyordum. Artık eklemiyorum zaten. Ama Fallingraindeki rakım bilgileri değişiyor (Belki de güncelleniyor). rakımı ekleyenler varsa emeği ziyan olabilir.
  • 2- Yerelnette köyün ile ve ilçeye olan uzaklıkları güncelleniyor. Örneğin ile olan uzaklık 135km iken daha sonra güncellenerek 90km olmuş. Hangisi doğru derseniz ikisi de değil (:( [bu arada gülsem mi ağlasam mı işaretini buldum] "Aradaki fark bu kadar uçurum olmaz" diyerek acaba 135 mi 90 mı diye Google haritalara bakıyorum. 105 km çıkıyor. Hatta birkaç köyün ile olan uzaklığı 0 (yazıyla:sıfır) çıktı. (birkaç örneğin sadece biri)
  • 3- Yerelnetin ekonomi saçmalığı. Yerelnette bazı köylerde köyün ekonomisini hakkında bilgi yokken çoğunda "tarım ve hayvancılık" şeklinde kestirip atılmış. Tüm köylere "Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır." yazmamızın yanlış olduğunu düşünüyorum. Köye bilgi giren anonimlerin söyledikleri de dediğimi doğruluyor Amacımız insanlara doğru bilgiyi ulaştırmaksa "Yerelnette ne yazıyorsa" o diyemeyiz. Dolayısıyla köy maddelerinden ekonomi başlığını kaldırmayı öneriyorum. Daha iyi bir fikri olan varsa yazsın.

--Zaitsév 14:18, 5 Haziran 2015 (UTC) Kullanıcı:Sabri76Kullanıcı:UğurkentKullanıcı:MavrikantKullanıcı:SAİT71 ilgililere duyrulur

Rakım bilgisi idari sınırları değişince değişmiş olabilir. Mesafe bilgisi köy merkezi olarak kabul edilen noktalar arasındaki uzaklık baz alınırsa farklı, idari sınırların arasındaki uzaklık baz alınırsa farklı sonuç elde edilir. Tarım ve hayvancılık tabi ki de dediğin gibi.--RapsarEfendim? 13:06, 27 Haziran 2015 (UTC)
  • Rakım konusuna bir şey diyemem. Ancak ekonomi başlıkları dediğin gibi her köy için standart görünüyor ve saçma gibi.Sait71 22:05, 27 Haziran 2015 (UTC)
  • Yorum Yorum 2014 seçimleriyle birlikte Şanlıurfa, Van, Ordu, Aydın vb. illeri de katınca büyükşehir belediye sayısı 30'a çıktı ve bu 30 ildeki tüm köyler, fiziki yapıları köy olsun olmasın, bir anda mahalleye döndü. Bu da aslında büyükşehirlerin mahalleleri hakkında bağımsız ve güncel bir kaynak bulabilecek miyiz? tüm büyükşehir mahalleleri kayda değer mi? Örneğin nüfusu 500'ü geçen bir yerleşim birimi kanuna göre mahalle yapılabiliyor. Köylerin hepsi kayda değerdir ama mahalleler konusunu cidden tartışmamız lazım. Kimi köyler de yakın olduğu ve gelişmekte olan ilçe belediyelerinin sınırına girerek mahalleye dönüşüyor ve bunun takibi cidden çok zor. Bu projenin öncülerinden biri olarak mevcut şartlarda projeye devam edemeyeceğimi açıklamak istiyorum. Bu belirsizlikler ve kafa karışıklıkları çerçevesinde uğraşılarımız boşa gidecektir. Bu konuya bir çözüm getirmedikçe rahat edemeyiz --Śαвяí¢αи76ileti 07:31, 6 Temmuz 2015 (UTC)(Kullanıcı:ZaitsévKullanıcı:UğurkentKullanıcı:MavrikantKullanıcı:SAİT71 ilgililere duyrulur)
  • Yorum YorumÖncelikle köyün ekonomisinin tarım ve hayvancılığa dayalı olmasından daha doğal ne olabilir ki?! Yerelnette ne ise o diyemeyiz. Ayrıca köylerdeki ekonomi bölümüne az sayıda istisna hariç hep tarım ve hayvancılık yazmakta sıkıntılı bir durum olmuyor değil. Ancak ben genede kalmasından yanayım.En azından çoğu köyün Tarihçe bölümünde olduğu gibi "köyün adının nereden geldiği ve tarihi hakkında bilgi yoktur" dememizden iyidir. Büyükşehirlerde köylerin mahalle olması konusuna gelince. Bana köylere mahalle demek doğru gelmiyor. İnsanlar köy olarak telaffuz etmeye devam ediyor. Bu nedenle köy olarak kalmasının daha doğru olacağını düşünüyorum. KARAKUYU KÖYÜ bence olumsuz bir örnek. Tamam yerelnette bazı köyler çok detaylı girilmiş bazıları ise yüzelsel. Ancak çoğunda il ve ilçeye uzaklığı doğru yazılmış gibi geldi bana. Sonuçta bizler her köyü doğru mu yanlış mı yazmışlar diye bilemeyiz, her köy için mesafe kontrolü de yapamayız. Yerelnet sonuçta resmiyeti olan bir site.--Muratero 18:08, 19 Temmuz 2015 (UTC)

Otomatik düzenlemeler

Az önce AWB ile yapılan bir değişiklik gördüm. Yapılalı epey olmuş ama ben daha yeni fark ettim. @Mavrikant bir program yazıyordu. Ve sanırsam "Siz elleşmeyin. Botla hepsini halledecem" gibisinden bir şey demişti. @Galaksidekiotostopcu da ilgileniyormuş galiba. (Bir yerde gördüm ama?). Otomatik düzenleme işi ne alemde merak ediyorum. Burada konuşalım istedim --Zaitsév 10:52, 26 Kasım 2015 (UTC)

@ZaitsévO iş bende. Dersler ve sınavlardan zaman buldukta botu geliştiriyorum. --Mavrikantmsj 14:45, 26 Kasım 2015 (UTC)
Heyecanla bekliyoruz --Zaitsév 20:23, 26 Kasım 2015 (UTC)

2020 Yeni Fikirler Yeni Heyecanlar... Yine Yeni Yeniden...

Köy Çeşmesi'ndeki tartışmayı buraya taşımak istedim. Pek istekli göremedim. O halde şöyle bir teklifim var. Şurada görüldüğü gibi Ekonomi, Kültür, Altyapı ve İklim (varsa muhtar bilgileri) başlıklarını eğer kaynaklı bir ifade yoksa kaldırıp eğer kaynaklı bir bilgi yoksa Tarihçe kısmını tamamen boşaltsak uygun olur mu? Bu basit ve kimseyi yormayacak işlemlerle seferberliğe katılır mısınız? Ben hepinizin arkasından gelip şu değişikliklerle son noktayı koymaya razıyım. Yani, Tarihçe başlığına Nişanyanmap sitesinden kaynaklı bir biçimde köyün eski adı var mı yoksa ne zamandan beri o ad kullanılıyor onu ekleyip, yine aynı yerden koordinatları Wikidata'ya girip raptiye harita ekleyip Vietnamca Vikideki köy sayfasından 2010 nüfus bilgisini direkt ekleyebilirim. Böylece köy ve mahalle maddeleri için genel bir temizlik yapabiliriz. Ek olarak; 9 bin civarı sayfada direkt "hakkında bilgi yoktur" ibaresi geçiyor. Bir bot yardımıyla bu cümleler silinse bile iş yükünün azaltımında büyük fayda sağlar. Bu sırada eksik köy maddelerini isteyen kullanıcılar ekleyebilir. 30 ilde büyükşehir var ve köye dönüşen mahalleler var. İşimiz kolay olsun diye öncelikle büyükşehir olmayan ve halen köy statüleri devam eden 51 ilden başlasak ve onların köy maddelerini halletsek olur mu? Başlık kaldırmayı tamamen bot yardımıyla yaparsak arada az miktardaki kaynaklı içeriği de kaybederiz diye düşündüm. Eğer orta yol bulabilirsek 51 il listesini aşağıya ekleyeyim ve il paylaşımına başlayalım diyorum? (İlgilenebilecek aktif kullanıcılar: @Mehmet Ali Acar, @Absar, @Distinct, @Katpatuka, @Kafkasmurat, @Sefasungur, @Pragdon, @Nukteolog, @ZoRCoCuK, @Seksen iki yüz kırk beş, @DieFohlen, @Kibele, @Manco Capac, @Thecatcherintherye, @Ceas08, @Uğurkent, @BSRF, @Drgulcu, @Nanahuatl, @Zaitsév, @SAİT71, @Muratero, @Kingbjelica[eksik varsa ekleyebilirsiniz])--Śαвяí¢αи76ileti 07.53, 24 Ocak 2020 (UTC)Yanıtla

Bilgi kutusu çok güzel olmuş. Ancak burada vikipedi köy/mahalle maddesinde hangi başlıklar olmalı konusunu da netleştirsek mi? Bence Altyapı, İklim, Muhtar bilgilerinin vikipedide olmasına gerek yok. Bence kültür başlığına da gerek yok ama tartışma nedeniyle fikir birliğine varılamama endişesiyle kalabilir diyeceğim. Bu arada önemli gördüğüm konuda nişanyanmapi kaynak gösterme hususu. Nişanyanmapi ansiklopedik kaynak olarak görmemekle birlikte buradaki bilgilerin çoğu doğru. Ama buradaki bilgilerin neredeyse tamamında kaynak yok. Yazan kişilere mi güveneceğiz? Tamam SN rumuzlu kişinin bilgilerine ben itimat ederim ancak sorun nişanyanmapteki hangi bilgileri alacağız? konusuna geliyor. Şurada görüldüğü gibi madde bölümünde "Yerleştirilen Rumeli göçmenlerinin keyfi daha sonra ekonomik nedenli gelen Laz-Gürcü göçmenlerinin silah tutkusu yüzünden kaçınca, neşeyi Izmit'in Bekirpasa semtinde bulmuşlar." gibi bir ifade vikipedi kriterlerine göre kabul edilebilir mi?Şuradaki ifadeye bakarsak bu tarihçede nasıl yer alacak? Siteye son yıllarda bir çok kişi katılmış, anladığım kadarıyla da kontrolden çıkmış. İleride başımızın ağrımaması için bu durumu da netleştirmeliyiz. --Muratero 08.55, 24 Ocak 2020 (UTC)Yanıtla
Birileri köy maddelerine Alevi, Kürt, Laz ve Çerkes gibi etnisiteleri ve çeşitli yöresel yemekleri eklemesin diye Kültür kısmının da çıkarılması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca birçok maddede de yer almadığını fark ettim. Tarihçe kısmında Nişanyanmap sitesinin sadece köy adı kısmını kullanabiliriz. Yani köyün adı şu tarihte buydu gibisinden. Onun dışındaki verilere girmesek de olur. Sonuçta amacımız vandalizme çok uğramayacak ve içerik açısından standart oluşturacak bir şablon belirlemek. Ben Nişanyanmap'ten Vikiveri'ye koordinat eklemeyi seviyorum. Raptiye harita vasıtasıyla çok şık görünüyor. Ancak buna ve Nişanyanmap'tan tek tek köy adını yazıp köy adının geçmişini göstermeye üşenen arkadaşlar olabilir diye katılımı artırmak için öyle yazdım. Yoksa ilgili kullanıcılar ile birlikte koordinatları girebiliriz.--Śαвяí¢αи76ileti 11.41, 24 Ocak 2020 (UTC)Yanıtla
Ben köy maddelerine Vikiveri üzerinden veri girişi yapılıp daha sonra bot yardımıyla maddelerin baştan oluşturulması taraftarıyım. Köylerin eski adı hakkında Sevan Nişanyan'ın Adını Unutan Ülke kitabından yararlanmak nişanyanmap'ten yararlanmaktan daha iyi. Bunlar da yine aynı şekilde Vikiveri'ye eklenmeli oradan maddelere geçirilmeli diye düşünüyorum. Muhtarlık konusunda da ya yazılmalı ya da yazılmayacağı konusunda bir uyarı olmalı diye düşünüyorum. Ceas08 (mesaj) 10.34, 24 Ocak 2020 (UTC)Yanıtla
Yukarıdaki cevabımda belirttiğim gibi Adını Unutan Ülke kitabı herkeste bulunmayabileceğinden ve hatta piyasada bile bulmak zorken Nişanyanmap'te zaten o kitapta olan yerleşim yerlerinin eski adları ya da 1910'lu ya da 1920'li yıllardan bu yana aynı ismi kullanması bilgilerini KD görüp köy maddelerine ekleyebiliriz. Ancak yukarıda Muratero'nun belirttiği gibi başka kullanıcılar tarafından eklenen ek bilgiler ya da köyün Kürt köyü, Alevi köyü olduğu gibi bilgileri kullanmazsak hem kanıtlanması zor bilgileri vermekten kaçınırız hem de maddelerin vandalizme daha az uğramasını sağlarız. Ayrıca her köy maddesinin başına bir bot vasıtasıyla <!--- DİKKAT! BU MADDEYE MUHTAR BİLGİSİ EKLENMESİ YASAKTIR! ---> ibaresini ekleyebiliriz.--Śαвяí¢αи76ileti 11.41, 24 Ocak 2020 (UTC)Yanıtla
Benim çalışmalarım daha çok ilçe düzeyinde; Kaymakamlar, Belediye Başkanları, Meclisler, Ayrıca Güncel nüfus değerleri, Konum başlıklarını da ben oluşturdum. Adana'nın ilçeleri gibi. İlçe köyleriyle ilgili nüfus, rakım, ilçeye uzaklık bilgileri [1] zaman alıcı ve şimdilik 6-7 ili yapabildim. İlçelerdeki eğitim durumu, spor kulüpleri, spor tesisleri gibi çalışmaları tasarlıyorum. Bu bilgiler, en azından temel bilgi olarak, ilçe köylerinin bilgilerine aktarılabilir. Köyleri il düzeyinde değil de ilçe köyleri olarak şablonlamak bilgiye daha kolay ulaşımı sağlar düşüncesindeyim. Bu çerçevede köylerle ilgili benim yapabileceğim ne varsa yapmaya hazırım. Sizlere kolay gelsin.İyi vikiler. Mehmet Ali Acar 12.30, 24 Ocak 2020 (UTC)
  • Bakanlığın sayfasında KVT diye bir şey buldum. Broşürdeki örnekte köyün tarihi detaylı bir şekilde yazıyor. Hatta herhangi bir kaynakta bulamayacağımız şekilde. Ayrıca köylerin koordinatları, köyde yetişen tarım ürünleri vb de yazılı. Her köy bu şekildeyse başka kaynak aramaya gerek yok. Ancak sıkıntı şu an Köy Veritabanı (KVT)'nın çalışmaması. Ceas08 (mesaj) 13.24, 24 Ocak 2020 (UTC)Yanıtla
  • Burada Resmi verilere göre en azından 1935'e kadar köylerin eski isimleri mevcut. Bu kaynaktan faydalanılabilir diye düşünüyorum.--Muratero 13.57, 24 Ocak 2020 (UTC)Yanıtla
O kaynak güzeldir - tek şey: keşke aranabilir metin olarak taransaydılar ;) --katpatuka (mesaj) 17.35, 24 Ocak 2020 (UTC)Yanıtla
Merhabalar sevgili arkadaşlar. Mesaj kutumda ismimden bahsedildiği uyarısı ile geldim. Sağ olsun Sabri76 benim ismimi de koymuş. Uzun süredir katkı yapmıyordum. Yasak bir nedendi ancak asıl neden uzmanlık eğitimimdi. Yasağın kaldırılmasına çok sevindim. Tabi Türkiye'de her zaman bir şeyleri kötüleyerek eleştirmeyi alışkanlık haline getirmiş, bununla beslenen insanlar eksik olmuyor. Bazı kalem erbabı zatların hayretler içinde yazdıklarını okudum. Faydalı eleştirilere can feda ancak bizde pek öyle olmuyor, neyse konu bu değil gelmişken bir merhaba demek istedim. Yıllardır Vikipedi'den uzaktaydım, eski bir dosta kavuşmuş gibi oldum. Ben bu siteden ve topluluktan kesinlikle çok şey öğrendim, spot bilgilerin çok ötesinde, ve Vikipedi'ye kesinlikle inanıyorum. İngilizce wikipedia kalitesinde tabiki değiliz ama "karanlığa küfreden herkes bir mum yaksa gecemiz gündüze döner" inancındayım. Tez hazırladığım için Köy maddeleri ile ilgili üzülerek yardım edemeyeceğimi bildiriyorum. Sevgi ve saygılarımla Drgulcu 18.17, 24 Ocak 2020 (UTC)Yanıtla
  1. ^ https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87ankaya