Star Wars: Güç Uyanıyor

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Yıldız Savaşları: Bölüm VII sayfasından yönlendirildi)
Star Wars: Güç Uyanıyor
Star Wars: The Force Awakens
YönetmenJ. J. Abrams
Yapımcı
Yazar
UyarlamaGeorge Lucas tarafından üretilen karakterlerden uyarlama
Oyuncular
MüzikJohn Williams
Görüntü yönetmeniDan Mindel
Kurgu
Yapım şirketi
DağıtıcıWalt Disney Studios
Motion Pictures
Çıkış tarih(ler)i14 Aralık 2015 (2015-12-14) (Los Angeles galası)
18 Aralık 2015 (2015-12-18) (ABD)
Süre135 dakika[1]
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe$200 milyon[2][3]
Hasılat$2.068 milyar[4]

Star Wars: Güç Uyanıyor[a], Yıldız Savaşları (Star Wars) serisine ait, ABD'de 18 Aralık 2015'te gösterime giren epik bilimkurgu uzay operası türlerinde bir filmdir. Yıldız Savaşları: Bölüm VI - Jedi'ın Dönüşü'nden yaklaşık 30 yıl sonrasında geçen filmin konusu İlk Düzen'den kaçan Stormtrooper Finn'in Rey, Han Solo, Leia Organa ve Asi Birliği'yle birlikte karşılarına çıkan, Galaktik İmparatorluk soyundan gelen Kylo Ren ve İlk Düzen ile savaşarak Luke Skywalker'ı aramaya çalışmalarıdır.

Filmin yapımcılığını Lucasfilm ve Bad Robot, distribütörlüğünü Walt Disney Studios, yönetmenliğini J. J. Abrams, senaristliğini Michael Arndt, Lawrence Kasdan ve J. J. Abrams, müziklerini John Williams yapmıştır. Filmin başrol oyuncuları Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels, Peter Mayhew ve Max von Sydow'dan oluşmaktadır.

Yayımlandığı ilk 10 günde dünya çapında 1 milyarın üzerinde hasılat elde ederek birçok gişe rekoru kırmıştır. Beş Akademi Ödülü adaylığı ve dört BAFTA Ödülü adaylığı elde eden film, 7 Şubat 2016 itibarıyla dünya çapında 2 milyar $'ın üstünde hasılat elde etmiştir. Şu anda Star Wars serisinin en çok hasılat yapan filmi, 2015'in en çok hasılat yapan filmi ve tüm zamanların en çok hasılat yapan üçüncü filmidir.[7] Devam filmi Star Wars: Son Jedi 15 Aralık 2017 tarihinde[8] gösterime girdi. Üçlemenin son filmi olan Star Wars: Skywalker'ın Yükselişi ise 20 Aralık 2019'da vizyona girdi.

Bu filmden itibaren serinin Türkiye'de gösterime giren filmlerinde Türkçe "Yıldız Savaşları" adı terk edilerek özgün "Star Wars" adı kullanılmaya başlandı.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Galaktik İç Savaştan otuz yıl sonra, İlk Düzen, düşmüş Galaktik İmparatorluk alanında yükselmiş ve Yeni Cumhuriyet'i sona erdirmeye çalışmaktadır. Cumhuriyet tarafından desteklenen ve General Leia Organa tarafından yönetilen Direniş, İlk Düzen'e karşı çıkar.

Çöl gezegeni Jakku'da, direniş pilotu Poe Dameron, Lor San Tekka'dan Luke'un yerini gösteren bir harita alır. Kylo Ren tarafından komuta edilen Stormtrooper'lar köye baskın düzenler ve Poe'yu yakalar, Kylo Ren, San Tekka'yı öldürür. Poe'nun droidi BB-8, haritayla birlikte kaçar ve Rey adında bir çöpçüyle karşılaşır. Kylo, Güç'ü kullanarak Poe'ya işkence eder ve BB-8'i öğrenir. İlk Düzen tarafından hayal kırıklığına uğrayan Fırtına askeri FN-2187, Poe'yu serbest bırakır ve çalıntı bir TIE fighter ile kaçarlar. FN-2187'nin başka bir adı olmadığını öğrenen Poe, ona "Finn" adını verir. BB-8'i almak için Jakku'ya doğru yola çıktıklarında, İlk Düzen'den bir Yıldız Destroyeri onları vurur ve zorunlu iniş yaparlar. Finn hayatta kalır ve Poe'nun kazada öldüğünü varsayar. Rey ve BB-8 ile karşılaşır, ancak İlk Düzen onları izler ve bir hava saldırısı başlatır. Rey, Finn ve BB-8, Millennium Falcon'u çalıp gezegenden kaçarlar.

Falcon, Han Solo ve Chewbacca tarafından keşfedilir ve gemiye binerler. Süper silaha dönüştürülen bir gezegen olan İlk Düzen'in Yıldız Katili Üssünde, Yüce Lider Snoke General Hux'un silahı ilk kez Yeni Cumhuriyet'te kullanmasına izin verir. Snoke, Kylo'nun, Kylo'nun onun için hiçbir şey ifade etmediğini belirttiği babası Han Solo'yu çevreleyen duygularla başa çıkma yeteneğini sorgular.

Falcon'da Han, BB-8'in haritasının eksik olduğunu belirler. Daha sonra Luke'un Jedi Düzeni'ni yeniden inşa etmeye çalıştığını, ancak bir çırak karanlık tarafa dönüp tapınağı yok ettiğinde ve diğer çırakları katlettiğinde kendini sürgüne gönderdiğini açıklar. Mürettebat Takodana gezegenine gider ve BB-8'i Direnişe götürmek için yardım sunan Cantina'nın sahibi Maz Kanata'yla görüşür. Güç, Rey'i tenha bir kasaya çeker ve Rey burada bir zamanlar Luke ve babası Anakin Skywalker'a ait olan ışın kılıçlarını bulur. Rahatsız edici görüler yaşar ve Maz'ın teklif ettiği ışın kılıcını reddeder. Daha sonra kafası karışmış ve korkmuş bir şekilde, ormana kaçar. Maz, Finn'e koruması için ışın kılıcını verir.

Asıl Ölüm Yıldızı'na çok benzeyen Yıldız Katili Üssü, Yeni Cumhuriyet'i ve filosunu yok eder ve sadece Direniş'i geride bırakır. İlk Düzen, BB-8'i aramak için Takodana'ya saldırır. Han, Chewbacca ve Finn, çarpışmadan sağ kurtulan Poe liderliğindeki Direniş X-wing savaş araçları ile kurtarılır. Leia, C-3PO ile Takodana'ya gelir ve Han ile yeniden bir araya gelir. Bu sırada Kylo, Rey'i yakalar ve onu Yıldız Katili Üssü'ne götürür, ancak Rey onun zihin okuma girişimlerine direnir. Snoke, Kylo'ya Rey'i kendisine getirmesini emreder. Gücü kullanabileceğini keşfeden Rey, bir muhafız üzerinde bir Jedi akıl hilesi kullanarak kaçar.

D'Qar'daki Direniş üssünde BB-8, Luke'un ortadan kaybolmasından bu yana etkin olmayan R2-D2'yi bulur. Yıldız Katili Üssü bir kez daha ateş etmeye hazırlanırken, Direniş termal osilatörüne saldırarak onu yok etmek için bir plan hazırlamaktadır. Falcon'u kullanarak Han, Chewbacca ve Finn tesise sızar, Rey'i bulur ve patlayıcıları yerleştirir. Han, Kylo ile yüzleşir, ona doğum adı Ben ile seslenir ve karanlık tarafı terk etmesi için yalvarır. Kylo bunu düşünüyor gibi görünür, ama sonunda bunun yerine babasını öldürür. Yıkılan Chewbacca, Kylo'yu vurur ve patlayıcıları ateşler ve Poe'nun üssün termal osilatörüne saldırmasına ve yok etmesine izin verir.

Yaralı Kylo, Finn ve Rey'i ormana kadar takip eder. Finn, Kylo onu bayıltmadan önce Rey'i korumak için ışın kılıcıyla Kylo ile savaşır. Rey ışın kılıcını alır ve Kylo'yu bir düelloda yenmek için Gücü yönlendirir; daha sonra gezegenin yüzeyi parçalanmaya başladığında bir yarık ile ayrılırlar. Snoke, Hux'a tahliye ve eğitimini tamamlaması için Kylo'yu kendisine getirmesini emreder. Chewbacca, Rey'i ve baygın Finn'i kurtarır ve Falcon'a binerek kaçarlar. Direniş güçleri kaçarken Yıldız Katili Üssü patlar. R2-D2 uyanır ve haritanın geri kalanını ortaya çıkarır, bu da Rey'i Falcon ile okyanus gezegeni Ahch-To'ya götürecektir.

Ahch-To'da Rey, Luke'u uzak bir adada bir uçurumun tepesinde bulur. Tek kelime etmeden ona babasının ışın kılıcını sunar.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Serideki önceki filmlerin aksine yedinci filmin resmi başlığında "Bölüm VII" adı geçmemektedir; ancak açılış yazılarında geçmektedir.[5][6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Star Wars: The Force Awakens (12A)". British Board of Film Classification. 8 Aralık 2015. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2015. 
  2. ^ Holland, Luke (7 Nisan 2014). "Star Wars Episode VII: what we know as shooting starts". The Guardian. Birleşik Krallık. 29 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2014. 
  3. ^ Lieberman, David (23 Haziran 2015). "'Star Wars VII' Could Become The 3rd Highest Grossing Film Ever – Analyst". Deadline.com (Penske Media Corporation). 28 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2015. 
  4. ^ "Star Wars: The Force Awakens (2015)". Box Office Mojo. Internet Movie Database. 19 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2015. 
  5. ^ Geller, Eric (6 Kasım 2014). "Star Wars: Episode VII Will Be Called The Force Awakens". TheForce.net. 4 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2014. 
  6. ^ "Read the Full 'Star Wars: The Force Awakens' Opening Crawl". Screen Crush. 18 Aralık 2015. 19 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2015. 
  7. ^ "'The Force Awakens' Is Now The Top-Grossing 'Star Wars' Film Ever". Forbes. 28 Aralık 2015. 19 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2015. 
  8. ^ McClintock, Pamela (20 Ocak 2016). "'Star Wars: Episode VIII' Gets New Release". The Hollywood Reporter. 3 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]