Yıldız Savaşları gezegenleri ve uyduları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Aşağıda Yıldız Savaşları filminde yer alan bazı gezegenler ve uydular listelenmiştir.

Alderaan[değiştir | kaynağı değiştir]

Alderaan

Yıldız Savaşları galaksisinden bir gezegendir. Prenses Leia, Senatör Amidala'dan doğduktan sonra evlatlık edinilip bu gezegene gelmiştir. Bu gezegen cumhuriyetin son yıllarında Bail Organa tarafından temsil edilmiştir. İmparatorluğun 20. yılında Ölüm Yıldızı tarafından yok edilmiştir.

Coruscant[değiştir | kaynağı değiştir]

Coruscant, George Lucas tarafından tasarlanmış, Yıldız Savaşları (Star Wars) serisinin geçtiği kurgusal evrendeki kurgusal gezegenlerden biridir. Bir gezegen-şehir ya da ekümenopolistir. Galaktik İmparatorluk yönetimindeyken Galaktik Merkez olarak ve Yuuzhan Vong istilasında Yuuzhan'tar olarak da nitelendirilmiştir.

Naboo[değiştir | kaynağı değiştir]

Naboo, Yıldız Savaşları (Star Wars) serisinde geçen kurgusal evrene ait gezegenlerden biridir. Gezegende iki ırk yaşamaktadır; Bunlar su altı şehirlerinde yaşayan Gunganlar ve yüzeydeki kolonilerde yaşayan insanlardır.Naboo jeolojik açıdan eşsiz bir dünyadır.Gezegen, sayısız mağara ve tünel ağlarıyla oyulmuş büyük kaya kütleleri kümesidir. Bu yapı, gezegen yapısının derinlerine inen bataklık göllerinin oluşmasını sağlamıştır. 1. Star Wars filminde Galaktik Ticari Federasyon ordusu tarafından işgal edilse de; Kraliçe Padme, Jedi Obi-Wan Kenobi, Jedi Qui-Gon Jinn, Gunganlar, Kraliyet korumaları, çocuk Anakin Skywalker, Jar-Jar-Binks sayesinde kurtulmuştur.

Raxus Prime[değiştir | kaynağı değiştir]

« Bu gezegen, çok eski zamanlardan kalma sırları bulundurmakta. »

Raxus Prime, Raxus sistemi nde çöp ve atıklarla kaplı bir gezegendir. zehirli bir yüzeye sahip olup, toksit atıklarla kaplanmıştır.

Jedi şövalyesi Ulic Qel-Droma, Büyük Sith Savaşı sırasında Cumhuriyet birlikleri ile serbest kalmış olan karanlık tarafın üzerine gitmiştir 3996 BBY. Kaderin gizemli ve açıklanamayan bir döngüsüyle karanlığın yıkıma başlamsından önce bu gezegendeki makine Ulic tarafından devre dışı bırakılmıştır.

Klon Savaşları ndan daha önce Meeknu klanı makineyi çalıştırmak amacı ile tatooine'den mekanizmayı nakletmişlerdir.

Tatooine[değiştir | kaynağı değiştir]

Tatooine, George Lucas tarafından tasarlanmış, Yıldız Savaşları (Star Wars) serisinin geçtiği kurgusal evrendeki gezegenlerden biridir. Tatooine, serinin en önemli kahramanları olan Luke Skywalker'un Anakin Skywalker'ın belli bir süre yaşadıkları gezegendir. Her ikisi de farklı gezegenlerde doğmuştur. Gezegen serinin altı filminde de geçmektedir.

Endor[değiştir | kaynağı değiştir]

Ewokların(yaklaşık 60 cm boyundaki karadeniz türkülerine benzer şekilde konuşan yaratıklar) yaşadığı gezegen olan Endor, 6. Star Wars filminde Galaktik İmparatorluğun üs olarak kullandığı Death Star yapay gezegeninin kalkan üssü bulunduğundan asiler tarafından işgal edildi. Küçük ewokların sayı üstünlüğü sayesinde asiler imparatorluğu gezegenden defetti.

Yavin 4 (Yavin gezegeninin 4. uydusu)[değiştir | kaynağı değiştir]

4. Star Wars Filminde Asilerin üs olarak kullandığı uydudur. İmparatorluk, Death Star'ın lazer topu ile bu uyduyu yok etmeye çalıştı fakat son anda kurtuldu.Daha sonra bu gezegen (Uydu) Luke Skywalker tarafından jedi padawanlarını eğitmek için kullanılmıştır.

Rodia[değiştir | kaynağı değiştir]

Klon Savaşlarında gözüken bir gezegendir.

Christophsis[değiştir | kaynağı değiştir]

Klon Savaşlarının ilk sezonunda gözüken bir gezegendir.

Dathomir[değiştir | kaynağı değiştir]

Klon Savaşlarında ve Jedi : Düşmüş Düzen oyununda gözüken bir gezegendir. Gezegende tehlikeli Nightbrother ve Nightsister'lar yaşamaktadır.

Kashyyk[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu gezegen tıpkı Naboo gibi jeolojik ve ekolojik anlamda en üst gezegenlerden biridir. Wookie'lerin ana vatanıdır.

Bogano[değiştir | kaynağı değiştir]

Jedi : Düşmüş Düzen oyununda bulunan bu gezegen uzaydan sarı gözükür ve gezegenin yüzeyinde Jedi Ustası Eno Cordava yaşamıştır.

Ilum[değiştir | kaynağı değiştir]

Jedi ve Sith'lerin ışın kılıçlarını yaptıkları bir gezegendir. Karlıdır ve gezegen donmuş buzlardan oluşan bir kar küresi olarak kategorize edilebilir. Jedi'ların Ilum gezegenini ele geçirmesinden sonra Sith'ler mor yerine kırmızı Kyber Kristalleri kullanmaya başlamışlardır.