Lucasfilm

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lucasfilm, Limited
EndüstriFilm
Kuruluş1971
Genel merkeziSan Francisco, Kaliforniya, ABD
Önemli kişilerGeorge Lucas
Micheline Chau
Web sitesiLucasfilm.com

Lucasfilm Limited, George Lucas tarafından 1971 yılında San Francisco, Kaliforniya'da kurulan Amerikalı film yapım şirketidir. Lucas ayrıca şirketin başkanıdır. Şirket, 30 Ekim 2012'de 4.05 milyar $ karşılığında The Walt Disney Company tarafından satın alındı.[1]

Şirket en çok Yıldız Savaşları fimlerinin yapımcılığını yapması ile bilinse de aralarında Indiana Jones serisi ve American Graffiti gibi hem finansal hem de eleştirel açıdan başarılı olmuş filmlerin de yapımcılığını yapmıştır. Lucasfilm ayrıca özel efektler, ses ve bilgisayar animasyonu gibi yeni film teknolojilerinin geliştirilmesinde öncülük etmiştir. Lucasfilm, yüksek bütçeler nedeniyle televizyona, sinema filmlerinden daha fazla ağırlık vermeye başlamıştır.[2]

2005 yılının Temmuz ayında Lucasfilm'in pazarlama, internet ve lisans birimleri San Francisco'da bulunan Presidio kentinde bulunan Letterman Digital Arts Center'a taşındı. Industrial Light & Magic ve LucasArts'ın hissslerinin bir kısmı şirketin elindedir.

Filmografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Şirketler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yan kuruluşlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Eski kuruluşlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "DISNEY TO ACQUIRE LUCASFILM LTD". thewaltdisneycompany.com. 30 Ekim 2012. 1 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2012. 
  2. ^ "Lucas tilts at studio tentpoles". Variety. 10 Mart 2006. 6 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2009. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]