X2 (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
X2
Film afişi
YönetmenBryan Singer
YapımcıTom DeSanto
Avi Arad
Bryan Singer
Ralph Winter
Lauren Shuler Donner
Hikâye (eser)Stan Lee
Jack Kirby
UyarlamaDavid Hayter
Bryan Singer
Zak Penn
Michael Dougherty
Dan Harris
David Hayter
OyuncularHugh Jackman
Patrick Stewart
Ian McKellen
Famke Janssen
Brian Cox
Alan Cumming
Anna Paquin
Halle Berry
Shawn Ashmore
James Marsden
MüzikJohn Ottman
Görüntü yönetmeniNewton Thomas Sigel
KurguJohn Ottman
Elliot Graham
Dağıtıcı20th Century Fox
CinsiSinema filmi
TürüAksiyon
Bilimkurgu
RenkRenkli
Yapım yılı2003
Çıkış tarih(ler)i2 Mayıs 2003
Süre133 dakika
Ülke ABD
Dilİngilizce
Bütçe110.000.000 $
Hasılat407.711.549 $
Önceki filmX-Men
Devam filmiX-Men: Son Direniş
Diğer adlarıX2: X-Men United

X2 (çoğu kez X2: X-Men United şeklinde), kurgusal karakter X-Men'den uyarlanmış bir 2003 yapımı süper kahraman filmi. X-Men film serisinin ikincisi olan filmin yönetmenliğini Bryan Singer yapmıştır. Filmde Hugh Jackman, Patrick Stewart, Ian McKellen, Alan Cumming, Famke Janssen, Anna Paquin, Shawn Ashmore, Aaron Stanford, Brian Cox, Rebecca Romijn, James Marsden, Halle Berry ve Kelly Hu rol almıştır.

X2'nin geliştirme aşaması X-Men'den hemen sonra başladı. David Hayter ve Zak Penn senaryo için iki ayrı metin yazıp bunların en iyi unsurlarını birleştirdiler. Michael Dougherty ve Dan Harris yeniden yazmaya Beast, Angel ve Lady Deathstrike karakterlerini de dâhil etti. Sentineller ve Tehlike Odası da filmde yer alacaktı; ancak bütçe endişeleri yüzünden bu plan kaldırılmıştır. Çekimler Haziran 2002'de başlayıp Kasım'da sona ermiştir. Çekimlerin çoğu Kuzey Amerika'nın en büyük soundstage'i olan Vancouver Film Stüdyolarında geçmiştir. Production designer Guy Hendrix Dyas önceki filmdeki John Myhre'nin tasarımlarının benzerini hazırlamıştır. X2, Birleşik Devletler'de 2 Mayıs 2003'te gösterime girmiştir. Eleştiri yönünden ve finansal yönden başarı sağlamıştır; Saturn Ödüllerinde sekiz ödül kazanmış ve dünya üzerinde yaklaşık 407 milyon $ hasılat yapmıştır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Nightcrawler Amerika Başkanı’na bir suikast düzenler. Öldürmek üzere iken bir ajan ateş eder ve kaçar. William Stryker hapisteki Magnoto’yu ziyaret eder ve X-Men hakkında onu zorla konuşturur. Jane Grey ve Storm, Nightcrawler’ı bulurlar ama onun zararsız olduğunu düşünürüler. Nightcrawler kendisini kontrol eden bir şey olduğunu söyler. Bu sırada Prof.X ve Cyclops Magnoto’yu ziyaret ederler. Lady Deatstrike onlara saldırır. Odaya gaz verilir. Prof.X ve Cyclops yakalanır. Aynı anda okula baskın yapılır. Wolverine, Rogue, Pyro ve Bobby birlikte Bobby’ nin ailesinin evine kaçarlar. Diğer öğrenciler tutsak alınır. Mystique Magnetoyu kurtarmak için bir güvenlik görevlisinin vücuduna aşırı doz demir enjekte eder. Magneto güvenlik görevlisinin bedenindeki demiri çıkararak hapisten kaçar. Bobby’nin kardeşi polise haber verir. Pyro polislere saldırır. Storm ve Jane Grey uçakla gelerek onları götürürler. Uçağın peşine askeri uçaklar takılır. Bir füze onları vurur. Düşen uçağı Magneto kurtarır. Stryker’ı durdurmak için bir araya gelirler. Stryker’ın oğlu zihin kontrolü yapabilen çok güçlü bir muttanttır. Prof.X’i etkileyerek tüm mutantları bulmasını sağlayacak ve onları öldürtecektir. Ekip Stryker’ın olduğu üsse saldırır. Cyclops ta etkidedir. Jean Grey’e saldırır ama Jean zihniyle onu etkiden kurtarır. Wolverine kendisine deney yapılan odada her şeyi hatırlar. Stryker deneyi yapmış ve vücuduna adamantiyum yüklemiştir. Burada Lady Deathstrike ile dövüşürler. Lady Deathstrike ölür. Magneto, Mystique ile cerebro odasına gelir ve Mystique, Stryker’ın kılığına girerek Jason’a tüm insanları bulup öldürmesi için Prof.X’e etkilemesini söyler. Bulundukları üs yer altında baraja yakın bir yerdir. Ve dövüşürken çıkan patlamalar barajı yıkmak üzerdir. Magneto ve Mystique oradan ayrılırlar. Storm odaya girer ve Jason’ ın dikkatini dağıtmak için odayı soğutur. Jason kontrolünü kaybeder. Nightcrawler Prof.X ve Storm’u yıkılan binadan son anda uzaklaştırır. Jason yıkıntılar arasında kalır. Baraj yıkılır. Tüm öğrenciler ve X-Men uçağa biner. Ama çok geçtir. Sular uçağı yutmak üzere iken Jean uçaktan atlar ve uçağı havalandırır. Kendisi sulara gömülür. Amerika Başkan’ı basına mutantlara savaş açılacağını bildirmek üzere iken Prof.X odadaki herkesi dondurur. Başkana Stryker ile ilgili dosyayı verir.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeni Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Film afişinin 2. sürümü
Ödüller
Önce gelen:
Azınlık Raporu
En İyi Bilimkurgu Filmi Saturn Ödülü
2003
Sonra gelen:
Sil baştan