Uzay Yolu VI: Keşfedilmemiş Ülke

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Star Trek VI: The Undiscovered Country sayfasından yönlendirildi)
Uzay Yolu VI: Keşfedilmemiş Ülke
Star Trek VI:
The Undiscovered Country
Uzay Yolu VI: Keşfedilmemiş Ülke film posteri
YönetmenNicholas Meyer
Yapımcı
Senarist
Hikâye (eser)
UyarlamaStar Trek
Gene Roddenberry
Oyuncular
MüzikCliff Eidelman
Görüntü yönetmeniHiro Narita
KurguRonald Roose
William Hoy
StüdyoParamount Pictures
DağıtıcıParamount Pictures
Çıkış tarih(ler)i6 Aralık 1991 (1991-12-06)
Süre110 dakika[1]
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
Bütçe$30 milyon[2][3]
Hasılat$96.8 milyon[4]

Star Trek VI: Keşfedilmemiş Ülke, ikinci Star Trek filmi The Wrath of Khan'ı yöneten Nicholas Meyer'in yönettiği 1991 Amerikan bilim kurgu filmidir. 1966–1969 Star Trek televizyon dizisine dayanan altıncı uzun metrajlı filmdir. Star Trek V: The Final Frontier'daki olayların ardından geçen film, orijinal televizyon dizisinin tüm ana kadrosunun yer aldığı son filmdir. Klingon ayı Praxis'in yok edilmesi, Klingon İmparatorluğu'nun uzun süredir düşmanları olan Federasyon ile barış arayışına girmesine yol açar; Federasyon yıldız gemisi USS mürettebatı, militarist bir gündemi olan görünmeyen komploculara karşı yarışmak zorundadır.

The Final Frontier'ın kritik ve ticari hayal kırıklığından sonra, bir sonraki film başlangıçta Yıldız Filosu Akademisi'ne giderken Atılgan'ın mürettebatını canlandıran genç oyuncularla bir ön film olarak planlanmıştı Orijinal oyuncu kadrosunun ve hayranlardan gelen olumsuz tepkiler nedeniyle fikirden vazgeçildi. Star Trek'in yıl dönümü için zamanında yeni bir film yapmak zorunda kalan yönetmen Nicholas Meyer ve Denny Martin Flinn, Leonard Nimoy'un " Berlin Duvarı, Soğuk Savaş'ın güncel olayları uzaya inerse ne olur" önerisine dayanarak bir senaryo yazdılar.

Ana çekimler Nisan ve Eylül 1991 arasında gerçekleşti Paramount'ta ses sahnesi alanı eksikliği nedeniyle Hollywood'da birçok sahne çekildi. Meyer ve görüntü yönetmeni Hiro Narita, orijinal olarak Star Trek: The Next Generation adlı televizyon dizisinde kullanılan setleri değiştirerek daha karanlık ve daha dramatik bir ruh hali hedeflediler. Yapımcı Steven-Charles Jaffe, ikinci bir birimi Klingon çalışma kampının yerine geçen Alaska buzuluna götürdü Filmin müziklerini Cliff Eidelman yaptı ve bu müzik, önceki Star Trek filmlerinden kasıtlı olarak daha karanlıktı.

Star Trek VI: Keşfedilmemiş Ülke, 6 Aralık 1991'de Kuzey Amerika'da gösterime girdi Neşeli oyunculuğu, ortamı ve esprili göndermeleri öven yayınlarla olumlu eleştiriler aldı ve gişede güçlü bir performans sergiledi. Dünya çapında 96,8 milyon dolar kazanmadan önce serinin en büyük açılış hafta sonu hasılatını elde etti. Film, En İyi Makyaj ve En İyi Ses Efektleri dallarında iki Oscar adaylığı kazandı ve En İyi Bilim Kurgu Filmi dalında Saturn Ödülünü kazanan tek Star Trek filmi oldu. Film, Meyer'in filmde küçük değişiklikler yaptığı 2004'teki özel koleksiyoncu baskısı da dahil olmak üzere çeşitli ev medyası formatlarında gösterime girdi.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

2293 yılında Kaptan Hikaru Sulu komutasındaki yıldız gemisi USS Excelsior, Klingon uydusu Praxis'in bir maden kazasında yok olduğunu keşfeder. Praxis'in kaybı ve ardından Klingon ana dünyasının ozon tabakasının yok olması, Klingon İmparatorluğunu kargaşaya sürükler Klingonlar artık Birleşik Gezegenler Federasyonu ile savaşı kaldıramayacakları için barış yapmak istemektedirler. Yıldız Filosu, USS Atılgan'ı Klingon Şansölyesi Gorkon ile görüşmesi ve Dünya'daki müzakerelere eşlik etmesi için gönderir Oğlu David'in Klingonlar tarafından öldürüldüğü Yüzbaşı James T. Kirk uzlaşmaya karşı çıkar ve bu göreve kızar.

Atılgan ve Gorkon'un savaş kruvazörü buluşur ve iki komuta mürettebatının Atılgan'da gergin bir yemek paylaşmasıyla Dünya'ya doğru yola devam eder. O gecenin ilerleyen saatlerinde Atılgan, Klingon gemisine torpidolar ateşleyerek yapay yerçekimini devre dışı bırakır. Karışıklık sırasında, Yıldız Filosu uzay kıyafetleri giyen iki adam Klingon gemisine ışınlanır, iki Klingon mürettebatını öldürür ve kaçmadan önce Gorkon'u ölümcül şekilde yaralar. Kirk, silahlı çatışmadan kaçınmak için teslim olur ve Gorkon'un hayatını kurtarmak amacıyla Doktor Leonard McCoy ile birlikte Klingon gemisine ışınlanır. Şansölye ölür ve Gorkon'un yardımcısı General Chang, suikast nedeniyle Kirk ve McCoy'u tutuklayıp yargılar Çift, Klingon mahkemesi tarafından suçlu bulunur ve donmuş gezegenimsi Rura Penthe'de ömür boyu hapis cezasına çarptırılır. Gorkon'un kızı Azetbur yeni şansölye olur ve diplomatik görüşmelere devam eder; Güvenlik nedeniyle konferansın yeri değiştirilir ve yeni yer gizli tutulur Birkaç üst düzey Yıldız Filosu subayı Kirk ve McCoy'u kurtarmak isterken Federasyon Başkanı, Federasyonun kazanma şansı yüksek olsa bile tam ölçekli bir savaşı göze almayı reddeder. Azetbur da aynı şekilde Federasyon alanını işgal etmeyi reddeder.

Kirk ve McCoy, Rura Penthe madenlerine varırlar ve onlara bir kaçış yolu sunan Martia adında bir şekil değiştirici ile arkadaş olurlar; gerçekte bu, onların planlanmış ölümlerinin tesadüfi görünmesini sağlamak için bir hiledir. İhaneti ortaya çıkan Martia, Kirk'ün ikizine dönüşür ve onunla dövüşür, ancak tüm tanıkları susturmak için hapishane gardiyanları tarafından öldürülür. Kirk ve McCoy, Kirk'ün yokluğunda komutayı devralan ve soruşturmayı üstlenen Kaptan Spock tarafından Atılgan'a ışınlanır. Atılgan'ın torpidoları ateşlemediğini ve suikastçıların hâlâ gemide olduğunu belirleyen mürettebat, onları aramaya başlar İki suikastçı, bilinmeyen başka bir suç ortağı tarafından öldürülmüş olarak bulunur. Kirk ve Spock, üçüncü suç ortağını tuzağa düşürmek için gemiye suikastçıların hâlâ hayatta olduğunu ve sorguya çekileceklerini duyurur. Suçlu onların işini bitirmek için revire geldiğinde Kirk ve Spock, katilin Spock'ın koruması altındaki Valeris olduğunu anlar. Spock, diğer komplocuların kimliğini keşfetmek için zorunlu bir zihin birleştirme başlatır ve Federasyon, Klingon ve Romulan subaylarından oluşan bir grubun barış görüşmelerini sabote etmek için komplo kurduğunu öğrenir. Gorkon'un kruvazörüne çarpan torpidolar, gizlenmiş durumdayken silahlarını ateşleme konusunda eşsiz bir yeteneğe sahip olan Chang'ın gemisinden gelmiştir.

Atılgan ve Excelsior, barış görüşmelerinin yeri olan Khitomer'e doğru yarışırlar Chang'ın gizlenmiş gemisi her iki gemiye de saldırır ve ağır hasar verir Uhura'nın önerisi üzerine Spock ve McCoy, Chang'ın gemisinin egzoz emisyonlarına odaklanacak şekilde bir torpidoyu değiştirir. Torpido etkisi Chang'ın yerini ortaya çıkarır ve Atılgan ve Excelsior, bir torpido yaylımıyla gemiyi yok eder. Her iki gemideki mürettebat da konferansa ışınlanarak Federasyon Başkanının hayatına yönelik bir suikast girişimini engeller.

Yıldız Filosu Komutanlığı, Atılgan'ın hizmet dışı bırakılmak üzere Dünya'ya dönmesini emreder. Kirk, gemisini son bir yolculuğa çıkarmaya karar verir ve seyir defterine yeni bir gemi ve mürettebatın miraslarını sürdüreceğini not eder.[5]

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana çekimler 16 Nisan ile[6] Eylül 1991 tarihleri arasında, sabit setler ve yerinde çekimlerin bir karışımı kullanılarak gerçekleştirildi. Prodüksiyon, kıtlık nedeniyle mevcut set alanı eksikliğinden muzdaripti; Yıldız Filosu Karargahı seti aslında Hollywood Presbiteryen Kilisesi'ndeki Paramount Pictures'tan birkaç blok ötede inşa edildi. Meyer, Yurttaş Kane filminin çekimleri sırasında kullanılan ve yapımcıların inşaat masraflarından tasarruf etmek için setin karanlığa gömülmesine izin verdiği bir tekniği kopyaladı. Film, anamorfik format yerine Super 35'te çekildi, çünkü öncekinin çerçeveleme ve lens seçiminde daha fazla esnekliği, daha büyük alan derinliği ve daha hızlı lensler vardı. Bütçe kesintileri nedeniyle çekim planları sürekli revize ediliyor ve azaltılıyordu, ancak bazen bunun bir engel olmaktan ziyade bir kazanç olduğu ortaya çıktı. Meyer sık sık "sanat kısıtlamalarla gelişir" diyordu ve Zimmerman da tasarım ve çekimlerin aksiyonu destekleyen ve geliştiren zengin bir ortam yarattığını söyleyerek buna katılıyordu.

Akşam yemeği sahnesi Atılgan -D'nin gözlem salonunun yenilenmiş bir versiyonunda çekildi. Duvar boyunca Abraham Lincoln, Spock'ın babası Sarek (Mark Lenard) ve isimsiz bir Andorian büyükelçisi gibi tarihi figürlerin portreleri bulunur. Sahne için hazırlanan yiyecekler yabancı görünmesi için maviye boyandı. Oyuncuların hiçbiri iştah açıcı olmayan yemekleri yemek istemedi (özellikle sıcak stüdyo ışıkları altında olgunlaştıktan sonra) ve çekimler sırasında ekip arasında onlara yemeklerinin tadına bakmak bir şaka haline geldi.[7] Tek bir ağız dolusu yiyecek için birden fazla açı ve çekim yapılması gerektiğinden Meyer, bir karakterin yediği her atış için 20 dolar ödül teklif etti. Shatner için teşvik, mor boyalı kalamar tüketen tek oyuncu olması için yeterliydi Plummer'ın akşam yemeğini çekmenin "dehşeti" olarak adlandırdığı durum nedeniyle çekim birkaç gün sürdü.[7]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Star Trek VI – The Undiscovered Country (PG)". British Board of Film Classification. 12 Aralık 1991. 28 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2013. 
  2. ^ Greenberger, Robert (2012). "Star Trek: The Complete Unauthorized History". Voyageur Press. ISBN 9780760343593. 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2009. 
  3. ^ Hauk, Dennis, Captain Quirk (1995), p. 212
  4. ^ "Star Trek VI: The Undiscovered Country (1991)". Box Office Mojo. 14 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2010. 
  5. ^ "Movie Detail: Star Trek VI Synopsis". StarTrek.com. Viacom. 18 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2009. 
  6. ^ Staff (27 Eylül 1991). "With 'VI' you get amore". Entertainment Weekly. 21 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2008. 
  7. ^ a b Star Trek cast and crew (27 Ocak 2004). Star Trek VI: The Undiscovered Country, Special Collectors Edition: Special Features; "Six Stories from Star Trek VI". Paramount Pictures.