Bespin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bespin
Çekirdekten uzaklığı 49,100 ışıkyılı[1]
Bölge Dış Halka
Sektör Yarith Sektörü
Sistem Bespin sistemi
Yörünge periyodu yaklaşık 14 yıl
Dönme süresi 12 saat
Güneş sayısı 1
Uydu Sayısı 2 principal[1]
Yoğun türler İnsanlar , Ugnaughtlar
Nüfus 6 milyon
Resmi dil Basic
Arazi Gaz devi
Yerüstü suyu Yok
İlgi alanı Bulut Şehri, Tibannopolis, Yaşam Alanı
Üyelikler Yeni İmparatorluk

Bespin, Star Wars filmlerinde ve kitaplarında adı geçen bir gaz devidir. Bu hayali gezegen ilk olarak 1980 yılında gösterime giren , uzun metraj bir film olan Yıldız Savaşları: Bölüm V - İmparator'ta görülmüştür. Bu gösterimden sonra , Bespin Star Wars Genişletilmiş Evren’de kendine has özellikler kazanmıştır.

Bölüm 5 'te Bespin'in yerçekimi karşıtı kapsüller sayesinde havada asılı durmayı başaran Bulut Şehri gösterilmektedir.

Gezegen tanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bespin, gezegende çokça bulunan tibanna gazına ev sahipliği yapar. Tibanna gazı , Bulut Şehrindeki ulaşımı sağlamak, uzaygemilerinin soğutucularında kullanılmak ve blaster yapımında kullanılmak üzere rafine edilir. Bu gezegen, insanlar ve Ugnaughtlar olmak üzere milyonlarca bireye ev sahipliği yapmaktadır.[2]

Gezegen bir gaz devi olup çapı 118.000 kilometre (73.000 mi)dir. Diğer gaz devleri gibi, bunda da metalik gazların oluşturduğu katmanlar katı çekirdeği oluşturmuştur. Katmanların çoğunda gazlar zehirlidir, sıcaklık ve basınç insan vücudunun tolere edebileceği seviyede değildir. Dış uzayın 150–180 km (93-110 mil) aşağısında yaşanabilen katman Bespin Yaşam Bölgesidir. Bu katman uygun sıcaklık, basınç ve oksijenle insan hayatına elverişlidir ve Bulut Şehri de bu katmanda yer almaktadır.[3] Bespin’in birçok uydusu vardır. Bir gün 12 saattir ve güneşinin etrafındaki yörüngesini 14 dünya yılında (10,220 Bespin günü) tamamlar.

Han Solo Anoat sisteminden Millenium Falcon’un Hyperdrive’ı bozuk bir şekilde kaçıp güçbela Bespin’e ulaşmıştır. Galaktik İmparatorluk’un işgalinden önce, Lando Calrissian, Millenium Falcon’un eski sahibi ve Bulut Şehrinin yöneticisi, Ugnaughtlara yüksek maaşlı işlerle refah getirmiştir.

Galaktik İç Savaş sırasında, Darth Vader Bulut Şehrini ele geçirmiştir.

Jedi Akademisi’nin ilk sınıfının bir parçası olan Jedi Şövalyesi Streen, eski tibanna gazı arayıcısı, Bespin’de Luke Skywalker tarafından bulunmuştur. Streen terk edilmiş Tibannopolis kompleksinde yıllarca inzivada, büyük galaksiden uzak durmaya çalışmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Simon Beecroft, Kerrie Dougherty, James Luceno, and Kristin Lund, "Planet Profiles: Bespin", The Complete Locations of Star Wars: Inside the Worlds of the Entire Star Wars Saga (DK, 2005), 13 10 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  2. ^ Bespin 4 Aralık 2003 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at starwars.com
  3. ^ Christensen, Bill. "Cloud Cities On Venus? 23 Kasım 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.", Space.com, 23 July 2008.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]