Vikipedi:Seçkin madde adayları/Arşiv/Ağustos 2014

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bu, bir seçkin madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.
Bu maddenin "seçkin madde" statüsüne alınması konusunda, Vikipedi topluluğunca fikir birliğine varılamamıştır.--ahzaryamedileti 16:10, 16 Ağustos 2014 (UTC)

İstanbul[kaynağı değiştir]

Madde içerik, kaynak ve birçok bakımdan gayet iyi durumda. Diğer SM olan il maddelerine göre SM olmasına karşı bir engel görmüyorum. Görkem7 mesaj 12:51, 26 Ocak 2014 (UTC)

  • Yorum Yorum Oldukça kapsamlı ve başarılı bir madde. Kesinlikle SM olmayı hak ediyor. -TriangleEyeMesaj 15:06, 14 Şubat 2014 (UTC) VP:OY gereği oyunuz yoruma çevrildi. --kibele 11:47, 16 Mart 2014 (UTC)
  • Yorum Yorum SM olması gereken bir sayfa. -RoyalsMesaj 14:44, 15 Şubat 2014 (UTC) VP:OY gereği oyunuz yoruma çevrildi. --kibele 11:45, 16 Mart 2014 (UTC)
  • Yorum Yorum Bu madde uzun zamandır güncellememiş. Ayrıca SM adaylığı öncesi madde üzerinden detaylı geçilmemiş. Aday gösteren arkadaşın bu konularda daha önem vermesini rica ediyorum. Maddenin bu haliyle seçkin madde olmasını pek olanaklı görmüyorum. Bu bağlamda, konuyla direkt alakalı olmasa da yakın bir örnek olan ve Seçkin Madde olan İstanbul Boğazı maddesine de bakmakta fayda var. Mimar77 (mesaj) 05:13, 16 Şubat 2014 (UTC)
  • Yorum Yorum Güncellemeden sonra SM olması gerektiği düşüncesindeyim. Ayrıntılı Bilgi (mesaj) 16:05, 27 Şubat 2014 (UTC)
  • Yorum Yorum Sanırsam aday gösterilen madde şu: İstanbul ??? Sait71yaz 01:30, 29 Nisan 2014 (UTC)
  • Bu maddeyi adaylıktan çekiyorum. -Görkem7 mesaj 16:38, 23 Mayıs 2014 (UTC)
Bu, bir seçkin madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.
Bu, bir seçkin madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.
Bu maddenin "seçkin madde" statüsüne alınması konusunda, Vikipedi topluluğunca fikir birliğine varılamamıştır.--ahzaryamedileti 16:13, 16 Ağustos 2014 (UTC)

Çerkesler (Adığeler)[kaynağı değiştir]

Çerkesler sayfasının madde bakımından gelişmiş ve kapsamlı olduğunu ve tüm vikipedi standartlarını karşıladığını düşünüyorum. Ömer Berkay (mesaj) 17:47, 14 Aralık 2013 (UTC)

  • Yorum Yorum Emeği geçenlerin emeğine sağlık. Standartların çok üstünde bir madde olmuş cidden. Ancak aşağıda belirttiğim noktaların, maddenin SM olmasını engellediğini düşünüyorum.
  1. "Ülkelerine göre Çerkesler" başlığındaki bazı başlıklar içerik bakımından diğerlerine nazaran eksik kalmış. Eşit ağırlık verilmesi daha faydalı olacak.
  2. Vikipedi'nin biçem rehberine uymayan kalın ve italik yazılar mevcut. Ek olarak her kelimenin kendi dillerindeki karşılığı, parantez içerisinde verilmemeli.
  3. "Çerkesler Osmanlı topraklarında" başlığı gibi kaynaksız başlık ve ifadeler mevcut. En büyük sorun şu an için bu gibi.
  4. "Sosyal yaşam" başlığında özellikle çok detay verilmiş. Ayrı bir madde olacak kadar büyüdüğünden ayrı bir madde oluşturulup, oraya aktarılabilir. Bu maddede ise daha az detaya girilir ve özet verilir.--RapsarEfendim? 20:07, 24 Aralık 2013 (UTC)
  • Karşı Karşı Yukarıda belirttiğim noktalar hakkında yeterli bir çalışma yapılmamış.--RapsarEfendim? 20:49, 17 Ocak 2014 (UTC)
  • Yorum Yorum Maddede en çok katkısı olan Kmosky başta olmak üzere herkesin ellerine sağlık. Kmosky uzun bir süredir aktif değil, olsaydı onun da fikirlerine almak isterdim. Maddenin uzunluk ve kapsamlı olması sorunları yok ama başta Rapsar’ın dile getirdiği hususlar olmak üzere birçok konuda revizyonlara ihtiyaç duyduğunu düşünüyorum. Aday gösteren vikipedist bu yorumlar bazında değişiklikleri yaparsa, ben de daha kapsamlı bir yapılması gerekenler listesini hazırlarım. Ancak adaylığından beri herhangi bir gelişme göremiyorum. Mimar77 (mesaj) 00:52, 15 Şubat 2014 (UTC)
Bu, bir seçkin madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.
Bu, bir seçkin madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.
Bu maddenin "seçkin madde" statüsüne alınması konusunda, Vikipedi topluluğunca fikir birliğine varılamamıştır.--ahzaryamedileti 16:07, 16 Ağustos 2014 (UTC)

Miranda Otto[kaynağı değiştir]

SM olabilir diye düşünüyorum. Eksikler, kusurlar bulursanız düzeltmeye çalışırım.--Dobrobien (mesaj) 11:59, 22 Kasım 2013 (UTC)

  • Şartlı destek Madde bence iyi. SM olan en.wiki maddesinden hiç geri kalmıyor. Ama kırmızı bağlantılar çok fazla; giderilirse, tamam. --►Cekli829 12:07, 22 Kasım 2013 (UTC)
  • Yorum Yorum Emeğinize sağlık. Bence bir oyuncu maddesindeki film ve dizi bağlantılarının açılması gerekir. Bir de ilk bakışta gözüme çarpan şey, tiyatro ve yer aldığı diğer yapımların neden ayrı başlıklarda işlendiği. Kronolojil olarak tek başlıkta bahsedilmemesinin özel bir nedeni var mıdır "çevrilen yerde öyle yapmışlar"ın dışında?--RapsarEfendim? 18:52, 22 Kasım 2013 (UTC)
  • Maddenin daha kolay okunabilmesi açısından başlıklara ayrılması önemli. Dizi başlıklarını açtım zaten. onun dışında avustralya'daki kariyerinin başlarında oynadığı filmler var, bazıları hakkında 2-3 cümleden fazla yazmak zor. Ama illaki açılsın deniyorsa açarım onları da.--Dobrobien (mesaj) 20:02, 22 Kasım 2013 (UTC)
  • Şartlı destek SM olmaması için tek neden kırmızılar. Kırmızılar açıldığı taktirde bir sorun kalmayacaktır. Görkem7 mesaj 19:01, 23 Kasım 2013 (UTC)
  • Karşı Karşı Gerekli olduğunu düşündüğüm kırmızı bağlantılar için bir çalışma yapılmadığından şu an için karşı olduğumu belirteyim.--RapsarEfendim? 21:50, 7 Aralık 2013 (UTC)
    • Yavaş yavaş açıyorum maddeleri. Ama filmografideki bütün kırmızıları açmanın gerekli olduğunu sanmıyorum. Çünkü en fazla 1-2 satır bilgi verilebilecek filmler. KM olan İspanyolcasında da bir yığın kırmızı var. Maviler bayağı azınlıkta. Ben sadece maddenin biraz daha estetik görünmesi açısında kırmızıları azaltma düşüncesindeyim.--Dobrobien (mesaj) 20:02, 8 Aralık 2013 (UTC)
Bir oyuncu maddesinde "bence" oynadığı yapımlar olmazsa olmazdır. Mesela şu bağlantı verilmemiş ödüllere bağlantı verilmesi lazım; ama onlar açılmasa da olur bence. Bir de "elde ettiği adaylık ve ödüller" gibi bir başlık eksik, Jolie'de var mesela.--RapsarEfendim? 20:37, 8 Aralık 2013 (UTC)
Giriş kısmı biraz daha geliştirilebilir. Rol aldığı önemli ve büyük roller, kişisel yorum katmadan verilebilir. Önemli ödüller ve adaylıklar kazanmış, bunların en önemlilerinden bahsedilebilir. Yüzüklerin Efendisi'nde çıkış yaptığı mesela, ödüllerden bahsedilerek desteklenebilir. Yine giriş kısmında tiyatro kariyerinden de biraz bahsedilmeli (giriş, tüm maddenin özeti niteliğinde olduğundan).--RapsarEfendim? 20:41, 8 Aralık 2013 (UTC)
Kaynaklar, kaynak şablonlarıyla düzenlenmeli ve arşiv bağlantıları eklenmeli (ilerideki muhtemel bozulmalara karşı koruma amaçlı). Otto gençken ilerde bir kariyer yapabileceğini düşündüğü için balede ve tıbbi alanda kendini oldukça geliştirdi. cümlesi İngilizcede Otto excelled in academics and in ballet, which she considered as a career option olarak verilmiş. Tıp ifadesini rastlamadım (yanlışım varsa belirtin :).--RapsarEfendim? 20:50, 8 Aralık 2013 (UTC)
Dediğim gibi ben de açıyorum film maddelerini. Ama 2-3 kişinin izlediği filmleri açmak çok da gerekli değil bence. Bu konuda Jolie ile kıyalanamaz. Çünkü Jolie genelde büyük bütçeli ve ödüllü bağımsız filmlerde oynamış. Otto ise özellikle de kariyerinin başında belki Avustralya'da bile pek bilinmeyen filmlerde oynamış. Ki ben yine de bu filmlerin bağlantılarını açtım. Ödüller için ayrı bir başlık açmaksa fuzuli olacaktır çünkü Jolie'nin aksine kazandığı ödüller Oscar veya Golden Globe değil. Maddenin derli toplu durması açısından ödüllerin şimdiki hali iyidir. Ben açıkçası maddeleri boş yere şişirme taraftarı değilim. Giriş kısmını dediğin gibi çok da uzun tutmamak kaydıyla biraz genişletebilirim. Birkaç ekleme de yapabilirim özellikle Yüzüklerin Efendisi hakkında. Tıbbi alanda eğitim gördüğü bilgisi IMDB'de yer alıyor. Ama ben özellikle kırmızı bağlantıların çok da önemli olmadığı kanısındayım. 2-3 film dışında bağlantı açmaya çok da gerek görmüyorum.--Dobrobien (mesaj) 20:55, 8 Aralık 2013 (UTC)
Kullanıcılar tarafından değiştirilebilen IMDn güvenilir kaynak değildir. Eklediğim iç bağlantı ve kaynak istediğim yerleri neden kaldırdığınızı anlayamadım. "İngilizce Vikipedi'de kaynak istenmemiş" demişsiniz de, orası mutlak doğru değildir. Orada istenmemiş, bizde de istenmesin denemez. Gözden kaçmıştır, vandalizmdir, sonradan değiştirilmiştir vs. Her şey olabilir.--RapsarEfendim? 18:40, 9 Aralık 2013 (UTC)
Boş yere açtığınız bağlantıları kaldırdım. İş kırmızı bağlantılara gelince İngilizce vikiyle karşılaştırma yapılıyor da kaynaklara gelince beğenilmiyor galiba. Kusura bakmayın da angarya iş çıkarıyorsunuz. Kaynak istediğiniz yer illa da kaynak gösterilmesi gerkeen bir yer değil. Bana öyle geliyor ki sadece kendi kriterlerinizi ön planda tutuyorsunuz. Vikipedi'de SM seçimine topluluk mu kararar veriyor yoksa bir kişi mi? IMDB sizin için güvenilir bir kaynak olmayabilir. Benim için öyle. Aktrise gidip "acaba oyunculuk kariyeriniz için tıb eğitiminizi yarıda bıraktınız mı?" diye kendim sormamı isteyeceksiniz diye korkuyorum açıkçası. 10 tane bağlantı da açtım artık gerisi hiç yoktan angarya çıkarmaktır.--Dobrobien (mesaj) 18:55, 9 Aralık 2013 (UTC)
Bir maddenin anlaşılabilirliğine değer katan her bağlantı verilmelidir. Özel isimlere (gözlemlediğim kadarıyla) KD olduğu takdirde her zaman bağlantı veriliyor. IMDb'nin güvenilir olmadığı yoruma açık bir konu değil, siz de o siteye üyelik alıp verileri değiştirebilirsiniz mesela. Bakın bir buraya isterseniz. Bir de biraz sakinleşmeniz iyi olacaktır.--RapsarEfendim? 19:26, 9 Aralık 2013 (UTC)
İyi de siz İngilizcesinde bile olmayan bağlantıları açıyorsunuz? Ben de gerekli bağlantıların açılmasından yanayım. Ama siz gereksiz olanlar konusunda da ısrarcısınız. Kendiniz aday gösterdiğiniz Mulholland Dr. sayfasında; "Kırmızı bağlantılar ilgili kriterlerimizde yer almıyor, bu defalarca dile getirildi. Derseniz ki bu madde olmadan ben konuyu anlayamıyorum (David Lynch maddesinin olmaması gibi), onları belirtin, açalım. Ancak bu şekildeki bir gerekçeniz mesnetsizdir" diyen sizsiniz. IMDB konusuna gelince; kendi kişisel düşüncenizi Vikipedi'nin kuralı yapamazsınız. Tartışmaya açık değil diyorsunuz. O zaman bence de değil. Ben güvenilir bir kaynak olarak kabul ediyorum. "Otto excelled in academics and in ballet, which she considered as a career option" diyor. academics geniş bir kavram, hangi alanda olduğunu merak ettim, imdb'de medikal olduğu bilgisine ulaştım. Maalesef sergilediğiniz bu tür davranışlar, benim gibi kullanıcıları buraya katkı yapma konusunda isteksizliğe götürüyor.--Dobrobien (mesaj) 19:52, 9 Aralık 2013 (UTC)
"Derseniz ki bu madde olmadan ben konuyu anlayamıyorum (David Lynch maddesinin olmaması gibi), onları belirtin, açalım." demişim, bu filmlerdeki rolünü, yerini, filmi okumadan ben bu maddeyi anlayamıyorum. IMDb için yukarıda bağlantı verdim, bir zahmet okuyunuz ve güvenilir kaynak olmadığını görünüz.--RapsarEfendim? 19:56, 9 Aralık 2013 (UTC)
O şablonu kim hangi karar dayanarak oluşturmuş ona bakmak lazım. Ayrıca Türkçe vikipedi'de böyle bir karar alınmış mı? Ben görmedim daha. Madem IMDb'ye link vermek yasak, o zaman dış bağlantılar kısmında niye her filmde IMDb linki var? Uydurma bilgiler ekleniyor madem oraya? Eğer Heroes II: The Return bağlantısı açılmadan maddeyi anlayamıyorsanız zaten Vikipedi'de SM sorumluluğunu yerine getirebilecek kapasitede olmadığınız açıktır.--Dobrobien (mesaj) 20:10, 9 Aralık 2013 (UTC)
Aslında IMDB konusunu konuşmamız bana kalırsa saçma çünkü verilen kaynak IMDB'den değil. Ben academics ifadesini buraya "tıb" olarak aktardım. Bunda bir yanlış göremiyorum. Açıkçası bu süreci zorlaştırmaya gerek yok. Fazla kasıyorsunuz diye düşünüyorum ben. Biraz rahat olmak gerekiyor. Burada hiçbirimiz para karşılığı bir şey yapmıyoruz. Karşılıksız olarak harcadığımız emeklerimizi "şurda kaynak imdb olmaz böyle, bu filmin bağlantısı olmazsa anlayamam ben" vs. vs. gibi fikirlerle çöpe atmamamız gerekir. Burada kutsal bir kitap yazmıyoruz sonuçta.--Dobrobien (mesaj) 20:42, 9 Aralık 2013 (UTC)
Kusura bakmayın ama bir tarafın karşısındakini anlamadığı bu tip bir tartışmaya girecek değilim. Burada geçen yıllarımda bunun bir yere bağlanmayacak bir noktaya geldiği tecrübesini kazandım. Okuyanlar zaten anlar durumu, görüş belirtir.--RapsarEfendim? 08:01, 10 Aralık 2013 (UTC)
  • Yorum Yorum Ellerine sağlık. Güzel bir madde olmuş. Yorumlarımı aşağıda listeliyorum:
- Kısa maddelerin, istisnaları dışında, genelde Kaliteli Madde olması beklenir. Bu maddenin neden Seçkin Madde olması gerektiğini açıklayabilir misin? İngilizcesi’nin seçilmesi yeterli bir neden değil ama belki onlar da aynı tartışmayı yapmış olabilirler. Bakmakta fayda var.
- Biyografide yer alan filmlerin orjinal isimleri yerine Türkçe isimlerini koyman daha iyi olur. Tabi ki Türkiye’de sinemalarda veya televizyonda gösterilmiş ve de Türkçe isimlere sahip iseler. Değilse orjinal isimleri kalmalı doğal olarak.
- Birçok kez Avustralya Film Enstitüsü Ödülü’nü almış. Bu maddenin açılmasında fayda var.
- Ödül kazandığı bir film olduğundan Dead Letter Office maddesi açılmalı.
- Tercihen tüm kırmızı olan filmleri açılmalı çünkü bu şahıs bir sinema sanatçısı. Ama bu konuda çok ısrarcı değilim. Her film kaydadeğer veya kariyerinde önemli olmayabilir.
- Frankestein filmi yapım aşamasında değil, düzetilmeli. Yapım aşamasında olan en son filmi, listenin sonuna alınmalı. Mimar77 (mesaj) 04:29, 16 Şubat 2014 (UTC)
  • Sanatçı hakkında kısıtlı bilgi var. Büyük filmlerde oynamasına rağmen büyük bir yıldız değil. O yüzden ben sm olabileceğini düşünüyorum.

Türkiye'de gösterime giren filmlerin Türkçe isimleri yer alıyor zaten maddede. Orijinal isimleriyle yazılanlar Türkiye'de gösterime girmemiş ya da DVD'ye çıkmamış filmler.

Avustralya Film Enstitüsü Ödülü maddesini açtım. Ama ismi değişmiş. AACTA Ödülleri olarak dağıtılıyor artık.

Dead Letter Office maddesi açıldı.

Frankestein hakkındaki bilgi düzeltildi.Dobrobien (mesaj) 14:30, 19 Şubat 2014 (UTC)

Bu, bir seçkin madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.