Başbakanlık Kupası maçları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

İlk kez 1944 yılında düzenlenen Başbakanlık Kupası, Türkiye'deki futbol ligleri ve kupa müsabakalarında başarı sağlamış takımlar arasında tek maç olarak düzenlenmiş eski bir kupa organizasyonudur. 1975'teki maç hariç maçlarının tamamı Ankara'daki 19 Mayıs Stadyumu'nda oynanmış olup, sonuncusu 1998'de organize edilen kupa; günümüzde düzenlenmemektedir. 1970, 1989 ve 1993 yıllarındaki istisnalar dışında maçların tamamı sezon sonunda, mayıs veya haziran aylarında oynanmıştır.

1944'teki ilk kupanın sahibi Beşiktaş olurken, 1998'deki organizasyonda şampiyonluğa ulaşan Fenerbahçe kupanın son sahibi oldu. Aynı zamanda 8 şampiyonluğu ve 7 ikinciliği bulunan Fenerbahçe kupa tarihindeki en başarılı takım konumundayken, 6 şampiyonluğu olan Beşiktaş ikinci, 5'er kez kupa sevincini yaşayan Trabzonspor ve Galatasaray ise başarı sıralamasında üçüncü konumdadır. Toplamda 10 farklı takım kupada şampiyonluğa ulaşırken, 22 farklı takım kupayı kazanma mücadelesi vermiştir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Millî Küme ile Türkiye Futbol Şampiyonası şampiyonları arasında düzenlenmeye başlanan organizasyonun ilk sahibi, Fenerbahçe'yi 4-1'lik skorla yenen Beşiktaş oldu. 1945 ve 1946 yıllarında şampiyonluğa ulaşan Fenerbahçe, iki yıl üst üste şampiyonluğa ulaşan ilk ve tek takım unvanını kazandı. 1948'deki Yaz Olimpiyatları ve 1949'daki Akdeniz Kupası'na yapılan hazırlıklar sebebiyle iki yıl boyunca organizasyon düzenlenmedi. İki yıllık aranın ardından 1950'de yeniden organize edilen kupayı kazanan ekip yeniden Fenerbahçe oldu. Toplamda beş kez oynanan ve üç kez Fenerbahçe, iki kez de Beşiktaş'ın kazandığı kupaya; İstanbul'da profesyonel bir futbol liginin kurulması sebebiyle ara verildi.[1]

15 yıllık aranın ardından format değişikliğine gidilen Başbakanlık Kupası yeniden düzenlenmeye başladı. Yeni formatta Türkiye 2. Futbol Ligi ile Türkiye Amatör Takımlar Şampiyonası şampiyonları karşılaşmaktaydı. Bu sistemdeki ilk kupa olan 1966 kupasını Türkiye 2. Futbol Ligi şampiyonu Eskişehirspor kazandı. Bu sayede kupa ilk kez İstanbul dışındaki bir takım tarafından kazanılmış oldu. 1968'de şampiyonluğa ulaşan İzmir Denizgücü, futbolun profesyonel olarak oynanmaya başlamasının ardından Başbakanlık Kupası şampiyonluğu yaşayan ilk ve tek amatör kulüp unvanını kazandı.[2] 1970'teki maçta Muhafızgücü'nü 8-1 ile geçen Boluspor, kupa tarihinin en farklı galibiyetini elde etti.[1]

1971'de ikinci kez değiştirilen formatla Türkiye 1. Futbol Ligi ile Türkiye Kupası ikincileri kupa mücadelesi verdi. 1981'deki kupanın ardından ise üçüncü kez organizasyona ara verildi.[1]

Üç yıllık aradan sonra 1985'te, Türkiye Kupası finalisti ile 2. Lig şampiyonları karşılaştı. Ertesi sene sistem son kez değiştirildi ve Türkiye 1. Futbol Ligi ile Türkiye Kupası ikincileri kupa için mücadele verecek takımlar oldu. 1986 yılında Altay'ı 8-1 yenerek kupaya uzanan Galatasaray, Boluspor'un 1970'teki en farklı galibiyet rekorunu egale etmiş oldu. 1998'de son kez düzenlenen organizasyonda 8. şampiyonluğunu elde eden Fenerbahçe, kupa tarihinin en başarılı takımı olarak tarihteki yerini aldı.[1]

Maçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

1975'teki maç hariç kupa tarihindeki tüm maçlar Ankara'daki Ankara 19 Mayıs Stadyumu'nda oynandı. 7 Haziran 1975 tarihindeki maçın ise 19 Mayıs Stadyumu bakımda olduğundan, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından yine Ankara'daki Cebeci İnönü Stadyumu'nda oynanmasına karar verildi.[3]

Bir takım aynı sezon içerisinde hem Cumhurbaşkanlığı Kupası hem de Başbakanlık Kupası'nda mücadele edememekteydi. Bazı takımlar her iki kupaya katılmaya hak kazanmış ve öncelikli olarak Cumhurbaşkanlığı Kupası'na katılmıştı. Bu sebeple Başbakanlık Kupası'na zaman zaman kupa formatının dışında katılımlar gerçekleşti. Bu istisnalar aşağıdaki listede not olarak belirtilmiştir.[1]

Anahtar
Kazanan, galibiyeti uzatmalarda elde etti.
Kazanan, uzatmalardan sonraki penaltı vuruşlarıyla galibiyeti elde etti.
Yıl Şampiyon Skor İkinci Stadyum
1944 Beşiktaş 4-1 Fenerbahçe 19 Mayıs Stadyumu
1945 Fenerbahçe 3-2 Harp Okulu 19 Mayıs Stadyumu
1946 Fenerbahçe 4-0 Gençlerbirliği 19 Mayıs Stadyumu
1947 Beşiktaş 4-0 Ankara Demirspor 19 Mayıs Stadyumu
1950 Fenerbahçe 2-1 Göztepe 19 Mayıs Stadyumu
1966 Eskişehirspor 1-0 İdmanocağı 19 Mayıs Stadyumu
1967 Mersin İdman Yurdu 2-0 İzmir Denizgücü 19 Mayıs Stadyumu
1968 İzmir Denizgücü 2-0 İzmirspor 19 Mayıs Stadyumu
1969 MKE Ankaragücü Hükmen[A] Sebat Gençlik 19 Mayıs Stadyumu
1970 Boluspor 8-1 Muhafızgücü 19 Mayıs Stadyumu
1971 Bursaspor 1-0 Fenerbahçe 19 Mayıs Stadyumu
1972 Eskişehirspor 2-0 Altay 19 Mayıs Stadyumu
1973 Fenerbahçe 5-2 MKE Ankaragücü 19 Mayıs Stadyumu
1974 Beşiktaş 3-2 Bursaspor 19 Mayıs Stadyumu
1975 Galatasaray 1-0 Trabzonspor Cebeci İnönü Stadyumu
1976 Trabzonspor 2-2 (p: 6-5) Fenerbahçe 19 Mayıs Stadyumu
1977 Beşiktaş 2-1 Fenerbahçe 19 Mayıs Stadyumu
1978 Trabzonspor 2-1 Adana Demirspor 19 Mayıs Stadyumu
1979 Galatasaray 1-0 Altay 19 Mayıs Stadyumu
1980 Fenerbahçe 1-0 Galatasaray 19 Mayıs Stadyumu
1981 Boluspor 3-1 Adanaspor 19 Mayıs Stadyumu
1985 Trabzonspor 6-2 Kayserispor 19 Mayıs Stadyumu
1986 Galatasaray 8-1 Altay 19 Mayıs Stadyumu
1987 Eskişehirspor 2-2 (p: 4-2) Beşiktaş 19 Mayıs Stadyumu
1988 Beşiktaş 3-2 Samsunspor 19 Mayıs Stadyumu
1989 Fenerbahçe 3-2 Galatasaray[B] 19 Mayıs Stadyumu
1990 Galatasaray[C] 1-0 Trabzonspor 19 Mayıs Stadyumu
1991 Ankaragücü 3-1 Trabzonspor[D] 19 Mayıs Stadyumu
1992 Bursaspor 3-1 Fenerbahçe 19 Mayıs Stadyumu
1993 Fenerbahçe[E] 1-0 Trabzonspor[F] 19 Mayıs Stadyumu
1994 Trabzonspor[G] 4-3 Fenerbahçe 19 Mayıs Stadyumu
1995 Galatasaray 1-1 (p: 3-2) Fenerbahçe[H] 19 Mayıs Stadyumu
1996 Trabzonspor 4-0 Beşiktaş[I] 19 Mayıs Stadyumu
1997 Beşiktaş 4-3 Trabzonspor 19 Mayıs Stadyumu
1998 Fenerbahçe 1-0 Trabzonspor[J] 19 Mayıs Stadyumu

Takıma göre performanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Takım Şampiyonluk İkincilik Kazandığı yıllar İkinci olduğu yıllar
Fenerbahçe 8 7 1945, 1946, 1950, 1973, 1980, 1989, 1993, 1998 1944, 1971, 1976, 1977, 1992, 1994, 1995
Beşiktaş 6 2 1944, 1947, 1974, 1977, 1988, 1997 1987, 1996
Trabzonspor 5 6 1976, 1978, 1985, 1994, 1996 1975, 1990, 1991, 1993, 1997, 1998
Galatasaray 5 2 1975, 1979, 1986, 1990, 1995 1980, 1989
Eskişehirspor 3 0 1966, 1972, 1987
Ankaragücü 2 1 1969, 1991 1973
Bursaspor 2 1 1971, 1992 1974
Boluspor 2 0 1970, 1981
İzmir Denizgücü 1 1 1968 1967
Mersin İdman Yurdu 1 0 1967
Altay 0 3 1972, 1979, 1986
Harp Okulu 0 1 1945
Gençlerbirliği 0 1 1946
Ankara Demirspor 0 1 1947
Göztepe 0 1 1950
İdmanocağı 0 1 1966
İzmirspor 0 1 1968
Sebat Gençlik 0 1 1969
Muhafızgücü 0 1 1970
Adana Demirspor 0 1 1978
Kayserispor 0 1 1985
Samsunspor 0 1 1988

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

A.   Sebat Gençlik'in bir sonraki sezon Türkiye 3. Futbol Ligi'nde oynama talebi Türkiye Futbol Federasyonu tarafından reddedilmesi üzerine takım oyuncuları sahaya çıktı ve federasyonu protesto amacıyla şeref turu attı. Ancak takımın maça çıkmaması üzerine kupanın sahibi Ankaragücü oldu.[4]
B.   Ligi ikinci bitiren Beşiktaş'ın Türkiye Kupası'nı kazanarak Cumhurbaşkanlığı Kupası'na katılması sebebiyle lig üçüncüsü olan Galatasaray Başbakanlık Kupası mücadelesi verdi.
C.   Ligi ikinci bitiren Fenerbahçe'nin Türkiye Kupası'nı Cumhurbaşkanlığı Kupası'na katılması ve lig üçüncüsü Tranzonspor'un Türkiye Kupası finalisti olarak Başbakanlık Kupası'na katılması sebebiyle lig dördüncüsü olan Galatasaray Başbakanlık Kupası mücadelesi verdi.
D.   Ligi ikinci bitiren Galatasaray'ın Türkiye Kupası'nı kazanarak Cumhurbaşkanlığı Kupası'na katılması sebebiyle lig üçüncüsü olan Ankaragücü Başbakanlık Kupası mücadelesi verdi.
E.   Cumhurbaşkanlığı Kupası'na katılan Türkiye Kupası finalisti Beşiktaş'ın yerine Başbakanlık Kupası mücadelesi verdi.
F.   Galatasaray'ın hem Türkiye Kupası hem de lig şampiyonluğunu elde etmesi üzerine Cumhurbaşkanlığı Kupası için lig şampiyonu unvanıyla Galatasaray, Türkiye Kupası ikincisi unvanıyla Beşiktaş katıldı. Bunun üzerine lig üçüncüsü Tranzonspor ise Başbakanlık Kupası'na katılmaya hak kazandı.
G.   Lig şampiyonu unvanıyla Cumhurbaşkanlığı Kupası'na katılan ve Türkiye Kupası'nda ikinci olan Galatasaray'ın yerine Başbakanlık Kupası'na katılan Trabzonspor, ligi üçüncü sırada tamamlamıştı. Bu sayede Başbakanlık Kupası için lig ikincisi ile lig üçüncüsü karşı karşıya gelmiş oldu.
H.   Lig ikincisi ve Türkiye Kupası şampiyonu Trabzonspor'un Cumhurbaşkanlığı Kupası'na katılması, lig üçüncüsü Galatasaray'ın ise Türkiye Kupası ikincisi olarak Başbakanlık Kupası'na katılması üzerine; lig dördüncüsü Fenerbahçe Başbakanlık Kupası'nda mücadele etmeye hak kazandı.
I.   Lig şampiyonu olarak Cumhurbaşkanlığı Kupası'na katılan ve Türkiye Kupası'nda ikinci olan Fenerbahçe'nin yerine lig üçüncüsü Beşiktaş, Başbakanlık Kupası'nda mücadele etmeye hak kazandı.
J.   Lig şampiyonu olarak Cumhurbaşkanlığı Kupası'na katılan ve Türkiye Kupası'nda ikinci olan Galatasaray'ın yerine lig üçüncüsü Trabzonspor, Başbakanlık Kupası'nda mücadele etmeye hak kazandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ a b c d e "Başbakanlık Kupası'nın tüm sezonları". 31 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2011-07-18. 
  2. ^ "Kulübümüz". İzmir Denüzgücü SK. 30 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2011. 
  3. ^ "Cumhurbaşkanlığı Kupası, Ankara İnönü Stadı'nda oynanacak". Milliyet. Ankara. 6 Mayıs 1975. 
  4. ^ "Trabzon Sebat sahaya çıktı maçı oynamadı". Milliyet. Ankara. 19 Haziran 1969. 
Genel