Teimiussa

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Teimiussa, aynı zamanda Teimioussa veya Timiussa olarak da söylenir, Tristomon olarak da bilinir, Likya'nın antik yerleşim yeri Tyberissus yakınında bir liman kentiydi.[1] İsim tarihte tasdik edilmemiştir, ancak epigrafik ve diğer kanıtlardan türetilmiştir.[1] Günümüze ulaşmamış olsa da Teimiussa bir limana sahipti.[2] Kentten günümüze kalan yapılar arasında kaya mezarları, lahitler savunma yapısı kalıntıları bulunmaktadır.[3]

Günümüzde, Antalya ilinin Demre ilçesine bağlı Üçağız kasabasının hemen yakınında yer almaktadır.[1][4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Richard Talbert, (Ed.) (2000). Barrington Atlas of the Greek and Roman World. Princeton University Press. s. 65 ve dizin notları eşlik ediyor.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Barrington" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  2. ^ Martin Zimmermann. "Hafenstädte in Lykien" (Almanca). 3 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2018. 
  3. ^ Şablon:Cite PECSStillwell, Richard; MacDonald, William L.; McAllister, Marian Holland, eds. (1976). "Teimiussa". The Princeton Encyclopedia of Classical Sites. Princeton University Press.
  4. ^ Lund Üniversitesi. Digital Atlas of the Roman Empire. 

Edebiyat[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Martin Zimmermann [de]: Hafen und Hinterland. Wege der Akkulturation an der lykischen Küste. Vorbericht über die Feldforschungen in den zentrallykischen Orten Tyberissos und Timiussa in den Jahren 1999–2001. In: Mitteilungen des Deutschen Archäologischen Instituts, Abteilung Istanbul. Volume 53, 2003, pp. 265–312. (Almanca)