Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan cumhurbaşkanlığı ziyaretleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Erdoğan Bakü Muharebesi 'nın 100. yıldönümüne adanmış Azadlık Meydanı geçit töreninde, Eylül 2018.

Bu liste Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. ve mevcut cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, cumhurbaşkanlığı görev süresi içerisinde gerçekleştirilen resmî ve gayriresmî ziyaretleri içermektedir. 28 Ağustos 2014 tarihinde göreve başlayan Erdoğan, 2017 sonu itibarıyla 58 farklı ülkeye toplam 90 seyahat gerçekleştirmiştir.

Erdoğan, göreve başlayan önceki mevkidaşları gibi ilk resmî ziyaretlerini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Azerbaycan'a gerçekleştirmiştir.

Uluslararası seyahatlerin özeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olarak gerçekleştirdiği ziyaretleri gösteren harita
Recep tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirilen Avrupa ziyaretleri
Ziyaret sayısı Ülke
1 ziyaret Afganistan, Arnavutluk, Bahreyn, Beyaz Rusya, Birleşik Krallık, Bosna-Hersek, Cibuti, Çad, Ekvador, Ekvator Ginesi, Endonezya, Estonya, Etiyopya, Fildişi Sahili, Gana, Gine, Hırvatistan, Hindistan, İtalya, Kenya, Kolombiya, Küba, Letonya, Madagaskar, Mali, Meksika, Moritanya, Mozambik, Nijerya, Özbekistan, Peru, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Sudan, Şili, Tanzanya, Tunus, Türkmenistan, Uganda, Ürdün, Vatikan ve Yunanistan
2 ziyaret Almanya, Belçika, Cezayir, İran, Kazakistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Pakistan, Polonya, Senegal, Somali ve Ukrayna
3 ziyaret Çin, Fransa
4 ziyaret Azerbaycan, Katar, Kuveyt ve Suudi Arabistan
5 ziyaret Rusya
6 ziyaret Amerika Birleşik Devletleri

2014[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Ziyaret edilen şehirler Tarih Notlar
 Kuzey Kıbrıs Lefkoşa 1 Eylül

Devlet Ziyareti

Detay
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan ilk resmî ziyaretlerini KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun davetlisi olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine yaptılar. Eroğlu ve eşi Meral Eroğlu Erdoğan çiftini Ercan Uluslararası Havalimanı'nda karşıladı. Erdoğan ziyaret kapsamında Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ve diğer Hükûmet yetkilileri ile görüştü. Erdoğan ayrıca KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Dr. Fazıl Küçük'ün kabirleri ile Boğaz Şehitliği'ni de ziyaret etti.[1][2]
 Azerbaycan Bakü 2-3 Eylül

Devlet ziyareti

Detay
Erdoğan çifti ikinci resmî devlet ziyaretini Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in daveti ile Bakü'ye gerçekleştirdi. Erdoğan, mevkîdaşı Aliyev ile ikili ekonomik konular, TANAP projesi ve Dağlık Karabağ sorunu'nu ele aldılar. Ayrıca, İlham Aliyev Türk-Azeri ilişkilerine olan katkılarından dolayı Erdoğan'a Haydar Aliyev Nişanı tevcih etti.[3][4][5]
 Birleşik Krallık Cardiff, Galler 4-5 Eylül
Detay
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 26. NATO Devlet ve Hükûmet Başkanları zirvesi'ne katılmak üzere Galler'in Cardiff şehrine gitti. Zirvede bir konuşma yapan Erdoğan, toplantıya katılan başta ABD Başkanı Barack Obama, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı David Cameron ve birçok lider ile ikili görüşme gerçekleştirdi.[6][7]
 Katar Doha 14-15 Eylül

Devlet ziyareti

Detay
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Katar Emiri Tamim bin Hamad es-Sani'nin davetlisi olarak Doha'ya resmî bir ziyarette bulundu. Resmî törenin ardından Şeyh Tamim tarafından Erdoğan'ın onuruna öğle yemeği verildi. Ayrıca, Es-Sani ve Erdoğan birlikte Doha'da yapılan Türk çarşısının temel atma törenine katıldılar.[8][9]
 ABD New York 21-25 Eylül Devlet ziyareti
 Afganistan Kâbil 18 Ekim Devlet ziyareti
 Letonya Riga 22-23 Ekim

Devlet ziyareti [10]

 Estonya Tallinn 24 Ekim

Devlet ziyareti [11]

 Fransa Paris 31 Ekim Devlet ziyareti
 Türkmenistan Aşkabat 7 Kasım Devlet Ziyareti
Detay
Cumhurbaşkanı Erdoğan,Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov tarafından Oğuzhan Köşkün'de resmi törende karşılandı.[12]
 Cezayir Cezayir 19 Kasım Devlet ziyareti
 Ekvator Ginesi Malabo 20 Kasım Devlet ziyareti

2015[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Ziyaret edilen şehirler Tarih Notlar
 Etiyopya Addis Ababa 20 Ocak Devlet Ziyaret
Detay
Cumhurbaşaknı Erdoğan'ı Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn Addis Ababa Millî Sarayı'nda resmi törenle karşıladı.[13] Erdoğan Addis Ababa Üniversitesi'nde konuşdu. Erdoğan'a Fahri Doktora unvanı verildi.[14]
 Cibuti Cibuti 23 Ocak Devlet Ziyareti
Detay
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh ile diğer görevliler karşıladı. Erdoğan Türkiye Cibuti Büyükelçiliği'nin açılışını yaptı.[15]
 Suudi Arabistan Riyad 23 Ocak Taziye ziyareti
 Somali Mogadişu 25 Ocak Devlet Ziyareti
Detay
Erdoğan Yeni Terminal Binası'nın açılış törenindeyken.
Cibuti ziyaretini tamamlayan Erdoğan, Aden Adde Uluslararası Havalimanı’nda, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud karşıladı.[16] Görüşmenin ardından Havalimanı Yeni Terminal Binası’na geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Mahmud ile birlikte terminal binasının açılışını gerçekleştirdi.[17]
 Kolombiya Bogota 10 Şubat Devlet Ziyareti
Detay
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Kolombiya Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleştirdikleri ikili görüşmenin ardından ardından ortak basın toplantısı düzenledi.[18]
 Küba Havana 12 Şubat Devlet Ziyareti
Detay
Cumhurbaşkanı Erdoğan Küba Devlet Başkanı Raul Castro tarafından resmi törenle karşılandı.[19][20] Erdoğan Havana'da bulunan Atatürk büstünü ziyaret etti.[21]
 Meksika Meksiko 12 Şubat Devlet Ziyareti
Detay
Cumhurbaşkanı Erdoğan Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto tarafından askeri törenle karşılandı. Erdoğan ile Nieto ikili görüşme yaparak ortak basın açıklaması yaptı.[22]
 Suudi Arabistan Riyad 28 Şubat - 2 Mart Resmi ziyaret
 Ukrayna Kiev 20 Mart Devlet Ziyareti
Detay
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko resmi törenle karşıladı.[23] Erdoğan, ikili görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı.[24][25][26]
 Slovenya Lubliyana 30 Mart Devlet Ziyareti
Detay
Cumhurbaşkanı Erdoğan Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor'un dfavetlisi olarak Lubliyana'da resmi ziyarette bulundu.[27][28]
 Slovakya Bratislava 30 Mart Devlet Ziyareti
Detay
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Türkiye Bratislava Büyükelçisi Lebibe Gülahan Ulutekin ve Slovakya Dışişleri yetkilileri karşıladı.Cumhurbaşkanı Konaklayacağı otelde Avrupa'da yaşayan Türk vatandaşlarına seslendi.[29][30]
 Romanya Bükreş 31 Mart Devlet Ziyareti
Detay
Cumhurbaşaknı Erdoğan'ı Türkişye Bükreş Büyükelçisi ve Romanya Dışişleri Bakan Yardımcısı karşıladı.[31] Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edlmesinden dolayı ziyaret yarıda kaldı.[32]
 İran Tahran 7 Nisan

Devlet Ziyareti

Detay
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin resmi davetlisi olarak Tahran'a resmî bir ziyarette bulundu.[33]
 Kazakistan Astana 15 Nisan Devlet Ziyareti
Detay
Cumhurbaşkanı Erdoğan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in davetlisi olarak Kazakistan'a resmi ziyaret gerçekleştirdi.Cumhurbaşkanı Erdoğan Astana'da bulunan Vatan Koruyucuları Anıtı'nı ziyaret etti.Cumhurbaşkanı Erdoğan,Hoca Ahmet Yesevi Camii ve Külliyesi'nin açılışına katıldı.[34]
 Kuveyt Kuveyt 27 Nisan Resmi ziyaret
 Almanya Karlsruhe 10 Mayıs Yurtdışı Ziyareti
Detay
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya'nın Karlsruhe şehrinde Türk vatandaşlarla buluştu. Erdoğan Türk vatandaşlara hitap etti.[35]
 Belçika Brüksel 10 Mayıs Yurtdışı Ziyareti
Detay
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ethias Arena'da Belçika'da yaşayan Türk vatandaşlara hitap etti.[36]
 Arnavutluk Tiran 13 Mayıs Devlet Ziyareti
Detay
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Arnavutluk Cumhurbaşkanı Nişani karşıladı.Erdoğan ikili görüşmenin ardından ortak basın açıklması yaptı.[37] Erdoğan Tiran'a bağlı Preza'da köyünde açılan Tarihi Kaleiçi Camisinin açılışına katıldı.
 Bosna-Hersek Saraybosna 20 Mayıs Devlet Ziyareti
Detay
Cumhurbaşaknı Erdoğan'ı Bosna-Hersek Konsey Başkanı Mladen İvaniç Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda karşıladı.[38] Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce restore edilen, İsa Bey İshakoviç Hamamı ile restorasyonu TİKA tarafından tamamlanan Hünkâr Camisi'nin açılışının törenine katıldı.[39]
 Azerbaycan Bakü 12-13 Haziran Yurtdışı Ziyareti
Detay
Erdoğan ile Vladimir Putin ikili görüşme sırasındayken.
Cumhurbaşkan Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetine icabetle, Birinci Avrupa Oyunları’nın Açılış Törenlerine katılmak üzere 12-13 Haziran 2015 tarihinde Bakü’ye bir ziyaret gerçekleştirdi. Erdoğan Rusya Devlet Başkanı Putin ile ikili görüşme gerçekleştirdi.[40][41][42]
 Kuzey Kıbrıs Lefkoşa 20 Temmuz

Yurtdışı Ziyareti

Detay
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Murat Akıncı’nın davetlisi olarak, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 41. yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen tören ve etkinliklere katılmak üzere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne bir ziyaret gerçekleştirdi.[43]
 Çin Pekin 28-30 Temmuz

Devlet Ziyareti

Detay
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ÇHC Devlet Başkanı Şi Cinping'in davetlisi olarak 28-30 Temmuz tarihlerinde Çin'e resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.[44]
 Endonezya Cakarta 30 Temmuz-1 Ağustos Devlet Ziyareti
Detay
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ile Devlet Sarayı'nda bir araya geldi ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdi.[45]
 Pakistan İslamabad 1 Ağustos Devlet Ziyareti
 Rusya Moskova 23 Eylül Devlet Ziyareti
 Fransa Paris 4 Ekim Devlet Ziyareti
 Belçika Brüksel 4 Ekim Devlet Ziyareti
 Japonya Tokyo 7 Ekim Devlet Ziyareti
 Kuzey Kıbrıs Kuzey Lefkoşa 17 Ekim Devlet Ziyareti
 Fransa Paris 30 Kasım Devlet Ziyareti
 Katar Doha 1 Aralık Devlet Ziyareti
 Türkmenistan Aşkabat 11 Aralık Devlet Ziyareti
 Suudi Arabistan Riyad 29 Aralık Devlet Ziyareti

2016[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Ziyaret edilen şehirler Tarih Notlar
 Şili Santiago 31 Ocak Resmi ziyaret
 Peru Lima 2 Şubat Resmi ziyaret
 Ekvador Quito 3 Şubat Resmi ziyaret
 Senegal Dakar 5 Şubat Resmi ziyaret
 Fildişi Sahili Abidjan 28 Şubat Resmi ziyaret
 Gana Akra 1 Mart Resmi ziyaret
 Nijerya Abuja 2 Mart Resmi ziyaret
 Gine Konakri 3 Mart Resmi ziyaret
 ABD Washington, DC 29 Mart Resmi ziyaret
 Azerbaycan Bakü 25 Nisan Resmi ziyaret
 Hırvatistan Zagreb 26 Nisan Resmi ziyaret
 Uganda Kampala 1 Haziran Resmi ziyaret
 Kenya Nairobi 2 Haziran Resmi ziyaret
 Somali Mogadişu 3 Haziran Resmi ziyaret
 ABD Louisville 9 Haziran Resmi ziyaret
 Polonya Varşova 7 Temmuz Resmi ziyaret
 Rusya Sankt-Peterburg 9 Ağustos Resmi ziyaret
 Çin Hangzhou 2 Eylül Resmi ziyaret
 ABD New York 19 Eylül Resmi ziyaret
 Beyaz Rusya Minsk 11 Kasım Resmi ziyaret
 Pakistan İslamabad 16 Kasım Resmi ziyaret
 Özbekistan Taşkent 17 Kasım Resmi ziyaret

2017[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Ziyaret edilen şehirler Tarih Notlar
 Tanzanya Darüsselam 22 Ocak Resmi ziyaret
 Mozambik Maputo 24 Ocak Resmi ziyaret
 Madagaskar Antananarivo 25 Ocak Resmi ziyaret
 Bahreyn Manama 12 Şubat Resmi ziyaret
 Suudi Arabistan Riyad 13 Şubat Resmi ziyaret
 Katar Doha 14 Şubat Resmi ziyaret
 Pakistan İslamabad 28 Şubat-1 Mart Resmi ziyaret
 Rusya Moskova 10 Mart Resmi ziyaret
 Hindistan Yeni Delhi 30 Nisan-1 Mayıs Resmi ziyaret
 Rusya Soçi 3 Mayıs Resmi ziyaret
 Kuveyt Kuveyt 9 Mayıs Resmi ziyaret
 Çin Pekin 14-15 Mayıs Resmi ziyaret
 ABD Washington, DC 15-17 Mayıs Resmi ziyaret
 Belçika Brüksel 25 Mayıs Resmi ziyaret
 Almanya Berlin 7-8 Temmuz Resmi ziyaret
 Suudi Arabistan Riyad 23 Temmuz Resmi ziyaret
 Kuveyt Kuveyt 24 Temmuz Resmi ziyaret
 Katar Doha 24 Temmuz Resmi ziyaret
 Ürdün Amman 21 Ağustos Resmi ziyaret
 Kazakistan Astana 8 Eylül Resmi ziyaret
 ABD New York 17-21 Eylül Resmi ziyaret
 İran Tahran 4 Ekim Resmi ziyaret
 Ukrayna Kiev 9 Ekim Resmi ziyaret
 Sırbistan Belgrad 9-11 Ekim Resmi ziyaret
 Polonya Varşova 17 Ekim Resmi ziyaret
 Azerbaycan Bakü 30-31 Ekim Resmi ziyaret
 Rusya Soçi 13 Kasım Resmi ziyaret
 Kuveyt Kuveyt 13-14 Kasım Resmi ziyaret
 Katar Doha 14-15 Kasım Resmi ziyaret
 Rusya Soçi 22 Kasım Resmi ziyaret
 Yunanistan Atina 7-8 Aralık Resmi ziyaret
 Sudan Hartum 24-25 Aralık Resmi ziyaret[46]
 Çad N'Djamena 26 Aralık Resmi ziyaret[46]
 Tunus Tunus 27 Aralık Resmi ziyaret[46]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ ""Resmî Diplomatik İlişkiler Sürecini Kuzey Kıbrıs'tan Başlatıyoruz"". Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı. 1 Eylül 2014. 18 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2014. 
  2. ^ "Erdoğan ilk resmi ziyaretini KKTC'ye yaptı". Euronews. 1 Eylül 2014. Erişim tarihi: 10 Eylül 2014. 
  3. ^ "Cumhurbaşkanı Erdoğan Gençlik Sarayı'nda". Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı. 3 Eylül 2014. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2014. 
  4. ^ Kurbani Geyik (3 Eylül 2014). "Erdoğan Azerbaycan'da resmi törenle karşılandı". Anadolu Ajansı. Erişim tarihi: 10 Eylül 2014. 
  5. ^ "Rəcəb Tayyib Ərdoğanın "Heydər Əliyev" ordeni ilə təltif edilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Sərəncamı" (Azerice). president.az. 3 Eylül 2014. 28 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2014. 
  6. ^ "Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne Katıldı". Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı. 5 Eylül 2014. 11 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2014. 
  7. ^ "Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO zirvesinde". Haber7.com. 4 Eylül 2014. Erişim tarihi: 10 Eylül 2014. 
  8. ^ "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Emirlik Divanı'nda". Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı. 16 Eylül 2014. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2014. 
  9. ^ Kadir Karakuş - A. Eda Ünlü Özen (15 Eylül 2014). "Cumhurbaşkanı Erdoğan Katar'da". Anadolu Ajansı. Erişim tarihi: 16 Eylül 2014. 
  10. ^ "Letonya". Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı. 22 Ekim 2014. 1 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2015. 
  11. ^ "Cumhurbaşkanı Erdoğan Estonya'da". Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı. 24 Ekim 2014. 1 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2015. 
  12. ^ http://www.trthaber.com/haber/gundem/cumhurbaskani-erdogan-turkmenistanda-150569.html
  13. ^ http://www.milliyet.com.tr/erdogan-etiyopya-da-resmi-torenle/siyaset/detay/2002335/default.htm
  14. ^ http://www.sabah.com.tr/gundem/2015/01/22/cumhurbaskani-erdogan-etiyopyada-konusuyor#
  15. ^ http://www.posta.com.tr/siyaset/HaberDetay/Cumhurbaskani-Erdogan-Cibuti-deydi.htm?ArticleID=265054
  16. ^ http://www.hurriyet.com.tr/gundem/28044494.asp
  17. ^ http://www.sabah.com.tr/gundem/2015/01/25/cumhurbaskani-erdogan-somalide-konusuyor-canli
  18. ^ http://www.haberturk.com/dunya/haber/1041120-cumhurbaskani-erdogan-kolombiyada
  19. ^ http://www.milliyet.com.tr/erdogan-kuba-da-da-uc-dedi/siyaset/detay/2012569/default.htm
  20. ^ http://www.radikal.com.tr/politika/cumhurbaskani_erdogan_kubada-1291594
  21. ^ http://www.cumhuriyet.com.tr/video/video/212591/Erdogan_Kuba_da_Ataturk_bustunu_ziyaret_etti.html
  22. ^ http://www.trthaber.com/haber/gundem/cumhurbaskani-erdogan-meksikada-167685.html
  23. ^ http://www.hurriyet.com.tr/dunya/28507519.asp
  24. ^ http://www.haberturk.com/dunya/haber/1056113-cumhurbaskani-recep-tayyip-erdogandan-ukraynada-onemli-aciklamalar
  25. ^ http://www.sabah.com.tr/gundem/2015/03/16/cumhurbaskani-erdogan-ukraynaya-gidecek
  26. ^ http://www.trthaber.com/haber/turkiye/erdogan-ukrayna-ziyaretini-tamamladi-174294.html
  27. ^ http://www.gazetevatan.com/erdogan-slovenya-da-760499-gundem/
  28. ^ http://www.sabah.com.tr/gundem/2015/03/30/erdogan-slovenyada-torenle-karsilandi
  29. ^ http://www.trthaber.com/haber/gundem/cumhurbaskani-erdogan-slovakyaya-gitti-176069.html
  30. ^ http://www.sabah.com.tr/gundem/2015/03/31/cumhurbaskani-erdogan-slovakyaya-geldi
  31. ^ http://www.haberler.com/cumhurbaskani-erdogan-romanya-da-7143668-haberi/
  32. ^ http://www.hurriyet.com.tr/dunya/28615395.asp
  33. ^ Uğur Ergan (7 Nisan 2015). "Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün İran'a gitti". Hürriyet. Erişim tarihi: 7 Nisan 2015. 
  34. ^ http://www.hurriyet.com.tr/dunya/28745072.asp
  35. ^ http://www.hurriyet.com.tr/dunya/28966697.asp
  36. ^ http://www.sabah.com.tr/gundem/2015/05/05/erdogan-almanya-ve-belcikaya-gidiyor
  37. ^ http://www.haberturk.com/dunya/haber/1077901-cumhurbaskani-erdogan-arnavutlukta-resmi-torenle-karsilandi
  38. ^ http://www.hurriyet.com.tr/dunya/29055245.asp
  39. ^ http://www.haberturk.com/dunya/haber/1080588-cumhurbaskani-erdogan-bosna-hersekte
  40. ^ http://www.ntv.com.tr/dunya/erdogan-putin-gorusmesinin-detaylarini-acikladi,TuLD2NKCXUC3k7aga_R5KQ
  41. ^ http://www.hurriyet.com.tr/dunya/29263139.asp
  42. ^ http://www.gazetevatan.com/erdogan-azerbaycan-a-gitti-801001-gundem/
  43. ^ http://www.tccb.gov.tr/yurt-disi-ziyaretler/355/32950/kktc.html/
  44. ^ https://www.tccb.gov.tr/yurt-disi-ziyaretler/355/34023/cin.html
  45. ^ http://www.hurriyet.com.tr/cumhurbaskani-erdogan-endonezyada-konustu-29694029
  46. ^ a b c Sayın Cumhurbaşkanımızın Sudan, Çad ve Tunus Ziyaretlerine İlişkin Basın Açıklaması