Pasifik Savaşları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pasifik Savaşları
Midway
YönetmenJack Smight
Oyuncular
DağıtıcıUniversal Pictures
CinsiSinema
RenkRenkli
Yapım yılı1976, ABD
Süre131 dakika
Dilİngilizce

Pasifik Savaşları (Midway), 1976 yapımı bir Amerikan savaş filmidir. Konusu II. Dünya Savaşı'nda geçen film, tarihi gerçeklere bağlı kaldığı için bir ölçüde belgesel film sayılabilir. Jack Smight tarafından yönetilen filmde o dönemin önemli oyuncuları rol almıştır. Film yüksek tempolu deniz-hava savaşı sahneleriyle bilinir.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Pearl Harbor Saldırısı sonra savaşa giren Amerika Birleşik Devletleri Pasifik okyanusunda Japonlarla savaşmaktadır. Fakat Amerikalılar 1942 yılında bu cephede savunmadadırlar. Japon İmparatorluk filosunun başında Amiral Isoroku Yamamoto (gerçek kişi) vardır. Japonlar Amerika'nın elindeki stratejik önemde Midway adasını ele geçirmek amacıyla büyük bir donanma hazırlamışlardır. Donanmaları Amerikan donanmasından güçlüdür.Ancak Japon donanmasının şifreleri kırılmış ve Japon savaş planları ortaya çıkmıştır.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin konusu savaşa hazırlık ve savaştır. Öte yandan filmde belgesel nitelikteki olayların yanı sıra bir de romantik hikâye vardır. Amerikan uçak gemisi pilotlarından Yüzbaşı Matthew Garth ve oğlu Teğmen Thomas Garth de Midway savaşına hazırlanmaktadırlar. Bu arada Thomas Amerika'da doğmuş Haruka Sakura adlı bir Japon kızı ile flört etmektedir. Ancak Haruka Amerikan devlet politikası gereği bütün Japon asıllılar gibi ailesiyle birlikte bir kampta göz altına alınmıştır. Haruka Alman ve İtalyan asıllılar serbestken Japon asıllıların gözaltına alınması sebebiyle çok üzgündür.

Muharebe Haziran ayında başlar. Her iki taraf da savaş gemi ve uçaklarıyla üç gün boyunca mücadele eder. Çok sayıda gemi batırılır ve uçak düşürülür. Sonuçta Amerikalılar Midway Adasını korurken, Japon filosu çok ağır kayıplara uğrar. Böylelikle Pasifik Okyanusundaki üstünlük Amerikan donanmasına geçer. Ne var ki, Savaş sırasında baba Matthew hayatını kaybederken, oğul Thomas da yaralanmıştır.[1]

Oyuncular ve karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin çok kalabalık olan oyuncularından bir kısmı aşağıda gösterilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "IMDB". 3 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2020.