Günümüz ülkelerinin en yüksek noktaları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
En yüksek noktalarına göre ülkeler

Bu liste, deniz seviyesine kıyasla ülkelerin ve bazı özerk bölgelerin en yüksek noktalarını içermektedir.

Sıra Ülke Yükseltinin adı Yüksekliği
1 Çin Everest 8,848 m
1 Nepal Everest 8,848 m
3 Pakistan[1] K2 8,611 m
4 Hindistan[1] Kangchenjunga 8,586 m
5 Butan *Gangkhar Puensum 7,570 m*
6 Tacikistan Somoni Zirvesi 7,495 m
7 Afganistan Noşak 7,492 m
8 Kırgızistan Zafer Doruğu 7,439 m
9 Kazakistan Han Tengri Dağı (Pik Khan-Tengri) 7,010 m*
10 Arjantin Aconcagua 6,960 m
11 Şili Ojos del Salado 6,880 m
12 Peru Huascarán 6,768 m[2]
13 Bolivya Nevado Sajama 6,542 m
14 Ekvador Chimborazo 6,267 m
15 ABD Mount McKinley 6,194 m
16 Kanada Mount Logan 5,959 m
17 Tanzanya Mount Kilimanjaro 5,895 m
18 Myanmar Hkakabo Razi 5,881 m
19 Kolombiya Pico Cristóbal Colón ya da Pico Simón Bolívar ikisi de 5,775 m
20 Meksika Pico de Orizaba 5,636 m*
21 Rusya Elbruz Dağı 5,642 m*
22 İran Demavent Dağı 5,604 m*
23 Gürcistan Şhara 5,201 m
24 Kenya Kenya Dağı 5,199 m
25 Türkiye Ağrı Dağı 5,137 m*
26 Uganda Margherita Peak on Mount Stanley 5,110 m
26 Demokratik Kongo Cumhuriyeti Margherita Peak on Mount Stanley 5,110 m
28 Venezuela Pico Bolívar (La Columna) 4,981 m*
29 Endonezya Mount Carstensz (Puncak Jaya) 4,884 m*
30 Fransa Mont Blanc 4,807 m
30 İtalya Mont Blanc
ya da
Monte Bianco de Courmayeur
4,807 m
ya da
4,748 m
32 Özbekistan Adlandırılmamış bölge[3] Gissar range 4,643 m
33 İsviçre Dufourspitze (Pointe Dufour) 4,634 m
34 Etiyopya Ras Dejen 4,533 m*
35 Ruanda Karisimbi Dağı 4,519 m
36 Papua Yeni Gine Mount Wilhelm 4,509 m
37 Azerbaycan Bazardüzü Dağı 4,485 m
38 Moğolistan Nayramadlin Orgil (Huyten Orgil) 4,374 m
39 Guatemala Tajumulco Yanardağı 4,220 m
40 Fas Jbel Toubkal 4,165 m
41 Malezya Kinabalu Dağı 4,101 m
42 Kamerun Fako, Mount Cameroon 4,095 m
43 Ermenistan Alagöz Dağı 4,090 m
44 Tayvan Yu Şan 3,952 m
45 Kosta Rika Cerro Chirripo 3,810 m
46 Avusturya Großglockner 3,798 m
47 Japonya Fuji Dağı 3,776 m
48 Yeni Zelanda Aoraki 3,754 m
49 İspanya[4] Teide (Kanarya Adaları) 3,718 m
50 Grönland (Danimarka) Gunnbjørn 3,700 m
51 Yemen Jabal an Nabi Shu'ayb 3,666 m*
52 Irak* Cheekha Dar 3,611 m
53 Lesotho Thabana Ntlenyana 3,482 m
54 Panama Volcan de Chiriqui 3,475 m
55 Çad Emi Koussi 3,445 m*
56 Güney Afrika Cumhuriyeti Njesuthi 3,408 m
57 Sudan Kinyeti 3,187 m
58 Vietnam Fan Si Pan 3,144 m
59 Türkmenistan Gora Ayribaba 3,139 m
60 Dominik Cumhuriyeti Pico Duarte 3,098 m*
61 Lübnan Qurnat as Sawda' 3,088 m
62 Réunion Piton des Neiges 3,069 m
63 Eritre Soira 3,018 m
64 Ekvator Ginesi Pico Basile 3,008 m
65 Cezayir Tahat Dağı 3,003 m
66 Malavi Sapitwa (Mount Mlanje) 3,002 m
67 Suudi Arabistan *unclear c. 3,000 m*
68 Brezilya Pico da Neblina 2,994 m*
69 Umman Jabal Shams 2,980 m
70 Doğu Timor Foho Tatamailau 2,963 m
70 Almanya Zugspitze 2,963 m
72 Filipinler Mount Apo 2,954 m
73 Andorra Coma Pedrosa 2,946 m
74 Bulgaristan Musala 2,925 m
75 Yunanistan Olimpos Dağı 2,917 m
76 Madagaskar Maromokotro 2,876 m
77 Honduras Cerro Las Minas 2,870 m
78 Slovenya Triglav 2,864 m
79 Yeşil Burun Adaları Mount Fogo 2,829 m
80 Laos Phou Bia 2,817 m
81 Suriye Hermon Dağı 2,814 m
82 Makedonya Cumhuriyeti Korab Dağı (Maja e Korabit) 2,764 m
82 Arnavutluk Korab Dağı (Maja e Korabit) 2,764 m
84 Guyana Mount Roraima c. 2,750 m*
85 Avustralya[5] Mawson Peak 2,745 m
86 Kuzey Kore Paektu-san 2,744 m
87 El Salvador Cerro El Pital 2,730 m
88 Burundi Mount Heha'nın güneydoğusu 2,684 m*
89 Haiti Pic la Selle 2,680 m
90 Sırbistan Djeravica 2,656 m
91 Slovakya Gerlachovský štít 2,655 m
92 Mısır Mount Catherine 2,629 m
93 Angola Morro de Moco 2,620 m
94 Namibya Konigstein 2,606 m
95 Lihtenştayn Grauspitz 2,599 m
96 Zimbabve Inyangani 2,592 m
97 Tayland Doi Inthanon 2,576 m
98 Romanya Moldoveanu 2,544 m
99 Sri Lanka Pidurutalagala 2,524 m
100 Karadağ *Bobotov Kuk 2,522 m
101 Polonya Rysy 2,499 m
102 Norveç Galdhøpiggen 2,469 m
103 Somali Shimbiris 2,450 m*
104 Nikaragua Mogoton 2,438 m
105 Mozambik Monte Binga 2,436 m
106 Nijerya Chappal Waddi 2,419 m
107 Bosna-Hersek Maglić 2,386 m
108 Komorlar Le Kartala 2,360 m
109 Portekiz[6] Ponta do Pico, Azor Adaları 2,351 m
110 Solomon Adaları *Mount Popomanaseu 2,335 m*
111 Zambiya adlandırılmamış bölge Mafinga Hills 2,301 m
112 Libya Bikku Bitti 2,267 m
113 Jamaika Blue Mountain Peak 2,256 m
114 Polinezya Mont Orohena 2,241 m
115 İsrail Har Meron ya da Hermon Dağı[7] 1,208 m ya da 2,236 m
116 İsveç Kebnekaise 2,111 m
117 İzlanda Hvannadalshnúkur 2,110 m
118 Ukrayna Hora Hoverla 2,061 m
119 Saint Helena Queen Mary's Peak 2,060 m
120 Cibuti Moussa Ali 2,028 m
121 São Tomé ve Príncipe Pico de São Tomé 2,024 m
122 Nijer Mont Bagzane 2,022 m
123 Küba Pico Turquino 2,005 m
124 Kıbrıs Mount Olympus (Cyprus) 1,951 m
125 Güney Kore Halla-san 1,950 m
126 Sierra Leone Mount Bintumani (Loma Mansa) 1,948 m
127 Vanuatu Mount Tabwemasana 1,877 m
128 Swaziland Emlembe 1,862 m
129 Samoa Mauga Silisili (Savaii) 1,857 m
130 Brunei Bukit Pagon 1,850 m
131 Hırvatistan Dinara 1,830 m
132 Kamboçya Phnum Aoral 1,810 m
133 Gine Mont Nimba 1,752 m
135 Ürdün Jabal Ram 1,734 m
136 Svalbard (Norveç) Newtontoppen 1,717 m
137 Yeni Kaledonya Mont Panie 1,628 m
138 Çek Cumhuriyeti Sněžka 1,602 m
139 Tunus Jebel ech Chambi 1,544 m
140 Birleşik Arap Emirlikleri Jabal Yibir 1,527 m
141 Botsvana Otse Hill 1,491 m
142 Guadeloupe La Grande Soufrière 1,484 m
143 Dominika Morne Diablotins 1,447 m
144 Liberya Mount Wuteve 1,440 m*
145 Orta Afrika Cumhuriyeti Mont Ngaoui 1,420 m
146 Martinique Montagne Pelee 1,397 m
147 İngiltere Ben Nevis 1,343 m
148 Puerto Rico adlandırılmamış bölge 1,338 m
149 Finlandiya Halti 1,328 m
150 Fiji Tomanivi 1,324 m
151 Saint Vincent ve Grenadinler Soufrière 1,234 m
152 Surinam Juliana Top 1,230 m
153 Saint Kitts ve Nevis Mount Liamuiga 1,156 m
154 Mali Hombori Tondo 1,155 m
155 Belize Doyle's Delight 1,124 m
156 Gabon Mont Bengoué 1,070 m*
157 Bangladeş *Mowdok 1,052 m*
158 İrlanda Carrauntoohil 1,041 m
159 Tonga unnamed location on Kao Island 1,033 m
160 Batı Şeria Tall Asur 1,022 m
161 Demokratik Kongo Cumhuriyeti Mont Nabeba 1,020 m
162 Macaristan Kékes 1,014 m
163 Togo Mont Agou 986 m
164 Amerikan Samoası Lata 966 m
165 Kuzey Mariana Adaları adlandırılmamış bölge Agrihan 965 m
166 Hong Kong Tai Mo Shan 958 m
167 Saint Lucia Mount Gimie 950 m
168 Trinidad ve Tobago El Cerro del Aripo 940 m
169 Moritanya Kediet Ijill 915 m
170 Montserrat Chances Peak 914 m
171 Seyşeller Morne Seychellois 905 m
172 Faroe Adaları (Danimarka) Slættaratindur 882 m
173 Gana Mount Afadjato 880 m
174 Hollanda Antilleri Mount Scenery 862 m
175 Fransız Guyanası Bellevue de l'Inini 851 m
176 Paraguay Cerro Pero (Cerro Tres Kandu) 842 m
177 Grenada Mount Saint Catherine 840 m
178 Mauritius Mont Piton 828 m
179 Mikronezya Dolohmwar (Totolom) 791 m
180 Wallis ve Futuna Mont Singavi 765 m
181 San Marino Monte Titano 755 m
182 Burkina Faso Tena Kourou 749 m
183 Falkland Adaları Mount Usborne 705 m
184 Belçika Signal de Botrange 694 m
185 Mayotte Benara 660 m
186 Benin Mont Sokbaro 658 m
187 Cook Adası Te Manga 652 m
188 Man Adası Snaefell 621 m
189 Senegal adlandırılmamış bölge Nepen Diakhayakınlarında 581 m
190 Lüksemburg Kneiff 560 m
191 Britanya Virjin Adaları Mount Sage 521 m
192 Uruguay Cerro Catedral (Uruguay) 514 m
193 Virgin Adaları Crown Mountain 474 m
194 Batı Sahara adlandırılmamış bölge 463 m
195 Moldova Dealul Bălăneşti 430 m
196 Cebelitarık Rock of Gibraltar 426 m
197 Guam Mount Lamlam 406 m
198 Antigua ve Barbuda Boggy Peak 402 m
199 Christmas Adası Murray Hill 361 m
200 Pitcairn Adaları Pawala Valley Ridge 347 m
201 Beyaz Rusya Dzyarzhynskaya Hara 346 m
202 Barbados Mount Hillaby 336 m
203 Hollanda Vaalserberg 322 m
204 Norfolk Adası Mount Bates 319 m
205 Estonya Suur Munamägi 318 m
206 Letonya Gaizinkalns 312 m
207 Kuveyt unnamed location 306 m
208 Gine-Bissau adlandırılmamış bölge (ülkenin kuzeydoğusunda) 300 m
209 Litvanya Aukštojas Hill 294 m
210 Malta Ta'Dmejrek 253 m
211 Palau Mount Ngerchelchuus 242 m
212 Saint Pierre ve Miquelon Morne de la Grande Montagne 240 m
213 Aruba Mount Jamanota 188 m
214 Danimarka Yding Skovhøj 173 m
215 Makao Coloane Alto 172 m
216 Singapur Bukit Timah 166 m
217 Jersey Les Platons 143 m
218 Monako Mont Agel 140 m
219 Bahreyn Jabal ad Dukhan 122 m
220 Guernsey Le Moulin, Sark 114 m
221 Gazze şeridi Abu 'Awdah (Joz Abu 'Auda) 105 m
222 Katar Qurayn Abu al Bawl 103 m
223 Kiribati adlandırılmamış bölge Banaba'da 81 m
224 Bermuda Town Hill 76 m
225 Vatikan unnamed location 75 m
229 Nauru Command Ridge 71 m
226 Niue adlandırılmamış bölge Mutalau yakınlarında 68 m
227 Anguilla Crocus Hill 65 m
228 Bahama Mount Alvernia on Cat Island 63 m
230 Gambiya adlandırılmamış bölge 53 m
231 Turks ve Caicos Adaları Blue Hills 49 m
232 Cayman Adaları The Bluff 43 m
233 Marşal Adaları adlandırılmamış bölge Likiep'de 10 m
234 Cocos Adaları adlandırılmamış bölge 5 m
234 Tokelau adlandırılmamış bölge 5 m
234 Tuvalu adlandırılmamış bölge 5 m
237 Maldivler adlandırılmamış bölge Wilingili Adası, Addu Atolü 2 m

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel
Özel
  1. ^ a b The Kaşmir territory on the south and west sides of K2 is administered by Pakistan, but claimed by India Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "kashmir" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış. (Bkz: Kaynak gösterme)
  2. ^ Huascarán'ın zirvesi tropiklerin en yüksek noktası kabul edilir.
  3. ^ The summit is at 38°56′51″K 68°10′21″D / 38.9475°K 68.1725°D / 38.9475; 68.1725
  4. ^ İspanya'nın ana topraklarındaki en yüksek yer 3,479 m'dir
  5. ^ Avustralya'nın ana topraklarındaki en yüksek yer 2,228 m'dir
  6. ^ Portekiz'in ana topraklarının en yüksek noktası Malhão da Estrela'dır., 1991 m
  7. ^ İsrail Hermon Dağı'nın snırları içinde kaldığını iddia etse de uluslararası alanda kabul görmemekte.