Mont Blanc

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mont Blanc Dağı
Mont Blanc, İtalya kısmı
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik4,810 m
Çıkıntı4,695 m
Yalıtılma2.812 kilometre (1.747 mi)
Koordinatlar45°30′00″N 6°30′55″E / 45.5001°K 6.5154°D / 45.5001; 6.5154
Coğrafya
KonumFransa ve İtalya
Jeoloji
Dağ türüUltra. Yedi Zirveler
Tırmanma
İlk tırmanan8 Ağustos 1786, Jacques Balmat ve Michel-Gabriel Paccard
Mont Blanc 3D

Fransızca Mont Blanc (Mont-blanc şeklinde de yazılır[1]) ya da İtalyanca Monte Bianco (her ikisi de Beyaz Dağ anlamında), Fransa ile İtalya sınırında yer alan, 4807 m. yüksekliği[2][3][4] ile Avrupa Alpleri'nin ve Avrupa kıtasının en yüksek dağıdır. Avrupa'nın en yüksek zirvesi Mont Blanc mı, yoksa Rusya Kafkasları'nda 5642 m. yüksekliğindeki Elbruz dağı mı sorusunun cevabı, iç Avrasya sınırının tanımına bağlıdır. Fransa tarafından yapılan teklifle, Mont Blanc dağı 2000 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine alındı.[5]

Konumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Mont Blanc, Batı Alpleri'ni oluşturan Graian Dağları veya Savoy Dağları altında sınıflandırılan Mont Blanc Sıradağları'nın bir parçasıdır. Her iki ülke arasında sınırı oluşturduğu için, hem Fransa, hem de İtalya dağlık bölge üzerinde hak iddia etmektedir ve iki ülke arasındaki sınırın bu Mont Blanc Sıradağları üzerinde kalan kısmı, uzun süredir tartışmalıdır.

Fransa, dağ kurtarma ve yönetimini de üstlenen Fransız Haute-Savoie Bölgesi için Mont Blanc'ın zirve bölgesini talep etmektedir. İtalya ise, sınırın tam olarak zirvenin üzerinden geçtiği görüşünde. Böylece, İtalyanlar'a göre, Mont Blanc hem Fransa'nın hem de İtalya'nın en yüksek dağı olmalı; ancak Fransızlar'ın görüşüne göre de, 4748 rakımlı Mont Blanc de Courmayeur İtalya'nın en yüksek zirvesi olmalıdır.

Ünlü kış turizmi merkezi Chamonix ve Arve Vadisi, Mont Blanc'ın kuzeyindedir. Burası, dağa tırmanmak için en önemli başlangıç yerlerinden biridir. Mont Blanc'ın kuzeybatısında Saint-Gervais-les-Bains ve Les Houches ile güneydoğusunda ve İtalya tarafındaki Aosta Vadisi'nde yer alan Courmayeur kasabası da, tırmanışlar için diğer önemli başlangıç noktalarıdır.

Topoğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Mont Blanc, masif granitden müteşekkildir ve birbirine zıt iki cephesi vardır. Kuzey cephesi, yuvarlak hatlı ve neredeyse tamamen buzul kaplıyken, güney cephesi son derece dik kaya duvarlarından ibarettir. Kuzeybatıya, Dome du Gouter ve Aiguille du Gouter istikametine kambur bir sırt gönderir. Kuzeydoğuya ise, uyduları Mont Maudit ve Mont Blanc du Tacul 'a bağlantı sırtı bulunur. Güneye doğru, 3500 m üzerinden, aşağıda italyan Val veni'ye ulaşan Brouillard Sırtı (batıda) ve Peuterey Sırtı (doğuda) olarak iki sarp sırt gönderir. İkisi arasında küçük Innominata Sırtı ve Freney Desteği bulunur.

Mont Blanc'dan akan buzullar, İtalyan güney kısmındaki vadi zeminine kadar ulaşırlar. Bu buzulların (Miage Buzulu, Brenva Buzulu) boyutları, geçtiğimiz 150 yıl içinde hiç küçülmemişlerdir. Fransız kuzey kısmında, yine neredeyse vadi zeminine kadar ulaşan bir buzul (Bossons Buzulu) akar.

Dağın politik düzenlemesi uzun zamandan beri Fransa ve İtalya arasında tartışma konusudur. Fransa, zirve bölgesi için Haute-Savoie Departmanı adına hak iddia eder ve dağ gözetlemsini ve idaresini üstlenir. Buna karşın İtalya, sınırın tam zirve üzerinden geçtiğini savunur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Larousse, Éditions. "Définitions : mont-blanc - Dictionnaire de français Larousse". www.larousse.fr (Fransızca). 27 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2021. 
  2. ^ "Der Mont Blanc wird kleiner: Neue Höhe beträgt 4807,8 Meter". euronews (Almanca). 29 Eylül 2021. 29 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2021. 
  3. ^ "Le mont Blanc perd un mètre et culmine à 4 807,81 mètres". L'Obs (Fransızca). 29 Eylül 2021. 30 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2021. 
  4. ^ "4807 mètres : le mont Blanc redescend à son altitude emblématique". LCI (Fransızca). 29 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2021. 
  5. ^ Centre, UNESCO World Heritage. "Massif du Mont Blanc". UNESCO World Heritage Centre (İngilizce). 2 Kasım 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Mont Blanc ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.

Batı Avrupa'daki en yüksek dağ olan Mont Blanc'ın panoramik görüntüsü