İçeriğe atla

Daldis

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Daldis, Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Kemer ve Kale köyleri yakınlarındaki Nardı Kale mevkiinde yeri tesbit edilmiş ve henüz toprak altında olan bir antik kenttir.

Daldis kelimesinin etimolojisi tam anlamıyla çözülememiştir. Lidya ve Frigya sınırları arasında ama Lidya'da olduğu bilinen bu kenti ilk olarak Karl Buresch[1] tesbit etmiş ve Aus Lydien adlı eserinde bu kent hakkındaki bulgularını yayınlamıştır. Yeri ve Roma egemenliğine kadar süregelen varlığı bilinse de, şehirin kuruluş tarihi tam olarak bilinmemektedir ve bu konuda yapılmış araştırmalar yetersiz kalmaktadır.

Daldis hakkındaki dolaysız ilk bahis MS 79'daki Flavyen conventus listesindedir; yine de, Nardi Kale mevkiinde Lidya yerleşimi olduğu hakkında yeterli malzeme de vardır. Bunlara ek olarak, Batlamyusun Coğrafya El Kitabında (5.2.21, Δάλδειά), Daldisli (ya da Efesli) Artemidorus'un Oneirocrit adlı eserinde (3.66, πόλισμα Λυδίας) ve Suda'da (Ἀρτεμίδωρος; πόλις δέ ἐστι τῆς Λυδίας ἡ Δάλδις) bahsi geçmektedir.

Daldis, Roma egemenliği döneminde de gelişmiş bir kentti. Julia Gordos (Gördes), Satala (Adala), Thyateira (Akhisar), Daldis, Loudda (Sacayak)ve Saittai (Sidas) yönünde geçen yolların kavşağında yer alıyordu. Osmanlı döneminde Nardi diye anıldı ve zamanla da terkedilip yıkıntıya dönüştü. Günümüzde Daldis kentinin kalıntıları Kemer ve civardaki diğer köylerde dağınık bir şekilde yer almaktadır ve bu yüzden define avcılarının yoğun yağmalamasına maruz kalmaktadır. Tarihi kalıntılar, civardaki ilkokul avlusunda tutulmakta veya Manisa müzesinde sergilenmekteditr.

Poyraz köyünün doğusunda yer alan ve bir Lidya eseri olan tarihi su kemerinin Poyraz köyüne gelmeden Kemer köyü ile Kale köyü arasında kalan Daldis'e su götürmek için yapıldığı bilinmektedir. Bu tarihi su kemeri günümüzde, Sardes antik şehirine ek olarak, Salihli'nin en önemli tarihi eserlerinden biri olarak ayakta durmaktadır. Ayrıca, antik Yunan filozofu Artemidorus, annesinin Daldisli olmasından dolayı, Artemidorus Ephesius (Efesli) adının yanısıra Artemidorus Daldianus (Daldisli) olarak da bilinmektedir.

  1. ^ Avusturya Şansölyesi Karl Buresch ile karıştırılmamalıdır.