Arnavutluk cumhurbaşkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Arnavutluk Cumhurbaşkanı
Presidential flag of Albania.svg
Cumhurbaşkanlığı Forsu
Görevdeki
Ilir Meta

24 Temmuz 2017 beri
Resmi ikamet Devlet Başkanlığı Sarayı, Tiran
Görev süresi 5 yıl
Açılışı yapan Ahmet Zogu (Birinci Cumhuriyet)
Ramiz Alia (İkinci ve Mevcut Cumhuriyet)
Oluşum 21 Ocak 1925 (Birinci Cumhuriyet)
30 Nisan 1991 (İkinci ve Mevcut Cumhuriyet)
Websitesi president.al

Arnavutluk cumhurbaşkanları listesi, 1912 yılından günümüze kadar görev yapmış Arnavutluk cumhurbaşkanlarının listesini içermektedir.

Arnavutluk cumhurbaşkanları (1912-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

(İtalik tarihler de facto olarak göreve devam ettiğini göstermektedir.)

Bağımsız Arnavutluk (1912-1914)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra İsim Doğum-Ölüm Görev Başlangıcı Görev Bitişi Siyasi Parti
Millî Meclis Başkanı
1 Ismail Qemali Bej Ismail Qemali.jpg 1844–1919 28 Kasım 1912 29 Kasım 1912 Bağımsız
Geçici Hükümet Başkanı
Ismail Qemali Bej Ismail Qemali.jpg 1844–1919 29 Kasım 1912 22 Ocak 1914 Bağımsız
Merkezi Hükümet Başkanı
2 Fejzi Bej Alizoti Blanco portrait.svg 1876–1914 22 Ocak 1914 7 Mart 1914 Bağımsız

Arnavutluk Prensliği (1914-1925)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra İsim Doğum-Ölüm Hüküm Başlangıcı Hüküm Bitişi
Arnavutluk Prensi (Wied Hanedanı)
3 I. Vidi, II. Skanderbeg 1876–1945 7 Mart 1914 3 Eylül 1914
Sıra İsim Doğum-Ölüm Görev Başlangıcı Görev Bitişi Siyasi Parti
Geçici Hükümet Başkanı
4 Esad Paşa Toptani Essad Pasha Toptani.jpg 1863–1920 5 Ekim 1914 24 Şubat 1916 Bağımsız
Ulusal Hükümet Yok (24 Şubat 1916 – 28 Aralık 1918)
5 Turhan Paşa Përmeti 1846–1927 28 Aralık 1918 28 Ocak 1920 Bağımsız
Ulusal Hükümet Başkanı
6 Sulejman Bej Delvina SulejmanDelvina.jpg 1884–1932 28 Ocak 1920 30 Ocak 1920 Bağımsız
Yüksek Niyabet Kurulu 30 Ocak 1920 31 Ocak 1925
Fan S. Noli
Geçici Yüksek Konsey
FAN NOLI.jpg 1882–1965 2 Temmuz 1924 24 Aralık 1924 Arnavutluk Liberal Partisi

Arnavutluk Cumhuriyeti (1925-1928)[değiştir | kaynağı değiştir]

Başkan
7 Ahmet Zogu Ahmet-Zogu-1895---1961.jpg 1895–1961 1 Şubat 1925 1 Eylül 1928 Arnavutluk Muhafazakâr Partisi

Arnavutluk Krallığı (1928-1939)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra isim Doğum-Ölüm Hüküm Başlangıcı Hüküm Bitişi
Arnavutların Kralı (Zog Hanedanı)
(7) I. Zog, III. Skanderbeg Ahmet-Zogu-1895---1961.jpg 1895-1961 1 Eylül 1928 7 Nisan 1939

İtalyan İşgali (1939-1943)[değiştir | kaynağı değiştir]

Arnavutluk Kralı (Savoy Hanedanı)
8 III. Vittorio Emanuele
adına temsil eden: —
Portrait of Victor Emmanuel III of Italy.jpg 1869–1947 16 Nisan 1939 8 Eylül 1943
Francesco Jacomoni
di San Savino
,
Korgeneral
No image.svg 1893–1973 22 Nisan 1939 18 Mart 1943
Alberto Pariani,
Korgeneral
No image.svg 1876–1955 Mart 1943 6 Eylül 1943

Alman İşgali (1943-1944)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra İsim Doğum-Ölüm Görev Başlangıcı Görev Bitişi Siyasi Parti
Yüksek Niyabet Konseyi Başkanı
9 Mehdi Bej Frashëri MehdiFrasheri.jpg 1872–1963 20 Ekim 1943 28 Kasım 1944 Balli Kombëtar

Komünist Arnavutluk (1944-1991)[değiştir | kaynağı değiştir]

Ulusal Kurtuluş Antifaşist Konseyi Prezidyumu Başkanı
10 Ömer Nishani No image.svg 1887–1954 26 Mayıs 1944 12 Ocak 1946 Arnavutluk Komünist Partisi
Kurucu Meclis Prezidyumu Başkanı
Ömer Nishani No image.svg 1887–1954 12 Ocak 1946 16 Mart 1946 Arnavutluk Komünist Partisi
Halk Meclisi Prezidyumu Başkanları
Ömer Nishani No image.svg 1887–1954 16 Mart 1946 1 Ağustos 1953 Arnavutluk Komünist Partisi
(1948'e kadar)
Arnavutluk Emek Partisi
11 Haxhi Lleshi No image.svg 1913–1998 1 Ağustos 1953 22 Kasım 1982 Arnavutluk Emek Partisi
12 Ramiz Alia No image.svg 1925–2011 22 Kasım 1982 30 Nisan 1991 Arnavutluk Emek Partisi

Arnavutluk Komünist/Emek Partisi Birinci Sekreterleri (1941-1991)[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Doğum-Ölüm Görev Başlangıcı Görev Bitişi Siyasi Parti Notlar
1 Enver Hoca HODŽA druhá míza.jpg 1908–1985 8 Kasım 1941 11 Nisan 1985 PKSH/PPSH Başbakan (1944-1954)
2 Ramiz Alia No image.svg 1925–2011 13 Nisan 1985 4 Mayıs 1991 PPSH Halk Meclisi Prezidyumu Başkanı (1982-1991)

Arnavutluk Cumhuriyeti (1991-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Cumhurbaşkanları
(12) Ramiz Alia No image.svg 1925–2011 30 Nisan 1991 3 Nisan 1992 Arnavutluk Emek Partisi
(1991'e kadar)
Arnavutluk Sosyalist Partisi
Kastriot Islami
Geçici Cumhurbaşkanı
No image.svg 1952– 3 Nisan 1992 6 Nisan 1992 Arnavutluk Sosyalist Partisi
Pjetër Arbnori
Geçici Cumhurbaşkanı
No image.svg 1935–2006 6 Nisan 1992 9 Nisan 1992 Arnavutluk Demokratik Partisi
13 Sali Berisha Sali Berisha, October 2008.jpg 1944– 9 Nisan 1992 24 Temmuz 1997 Arnavutluk Demokratik Partisi
Skënder Gjinushi
Geçici Cumhurbaşkanı
No image.svg 1949– 24 Temmuz 1997
(birkaç saat)
Arnavutluk Sosyal Demokrat Partisi
14 Rexhep Meidani Rexhep Meidani.jpg 1944– 24 Temmuz 1997 24 Temmuz 2002 Arnavutluk Sosyalist Partisi
15 Alfred Moisiu AlfredMoisiu.png 1929– 24 Temmuz 2002 24 Temmuz 2007 Bağımsız
16 Bamir Topi Bamir Topi 2.jpg 1957– 24 Temmuz 2007 24 Temmuz 2012 Arnavutluk Demokratik Partisi
17 Bujar Nishani Bujar Nishani at meeting with Michael Spindelegger.jpg 1966– 24 Temmuz 2012 24 Temmuz 2017 Arnavutluk Demokratik Partisi
18 Ilir Meta Ilir meta.jpg 1969– 24 Temmuz 2017 Görevde Bütünleşme için Sosyalist Hareket

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]