Atletizmde dünya rekorları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Usain Bolt (sağda) 200 metre dünya rekorunu kırmaya doğru ilerlerken (2008 Pekin Olimpiyatları)
Jürgen Schult kırdığı disk atma rekorunu gösteren tabelanın yanında, 1986
Doğu Alman kadın sporcular 1970'ler ve 80'lerde birçok tartışmalı dünya rekoruna imza attı. Yayımlanan bazı dokümanlar ilaç kullanımlarını detaylandırmış olsa da, dünya rekortmeni atlet Marita Koch bunları reddetmişti.[1]

Atletizmde dünya rekorları listesi 1896'dan bu yana pist, saha ve yol yarışmaları ile yürüyüşteki en iyi performansları içerir. Rekorlar Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) tarafından onaylanarak kaydedilmektedir.

Olimpiyat Oyunları'ndaki tüm mesafeler ve birkaç başka yarış için rekor kaydı tutulmaktadır. Resmi rekor kaydı tutulan tek metrik olmayan yarış mil koşusudur.

Kurallar[değiştir | kaynağı değiştir]

Tıpkı ülke rekorları veya Yaz Olimpiyatları elemeleri dereceleri gibi, dünya rekorlarının kabulü için de belli kriterlerin sağlanması gerekir.

Bu kriterler:

  • Pist boyutları ve kullanılan ekipmanlar standartlara uygun olmalıdır. Yol yarışlarında mesafenin uzman bir ölçüm görevlisi tarafından, tam olarak belirlenmesi zorunludur.
  • Yol yarışları dışında (yol koşuları ve yürüyüş), rekor kaydı için yarışlar karma olmamalıdır; yalnızca erkek ya da kadın sporcular yarışmalıdır.[2]
  • Bayrak yarışlarında bütün takım üyeleri aynı ülkenin vatandaşı olmalıdır.
  • Yarışta tavşan atletlerin bulunmasına izin verilmiştir.
  • Rekorun kabulü için yarışın hemen sonrasında doping testi yapılması zorunludur. Halen bu kuralın uygulanmadığı rekor kayıtları mevcuttur. Yarış sonrası testten geçen ancak daha sonra doping yaptığı ortaya çıkan atletlerin dereceleri iptal edilmektedir.
  • 200 m'ye kadar olan koşular ve yatay atlama müsabakalarında, 2,0 m/s'ye kadar rüzgâr desteğine izin verilmiştir. Dekatlon ve heptatlonda ise rüzgâr hızı tüm yarışmalar boyunca ortalama 2,0 m/s ve en fazla 4,0 m/s olmalıdır.
  • 800 m'ye kadar olan koşularda, foto finişle tam otomatik zamanlama zorunludur.
  • Herhangi bir rakım sınırı yoktur. Yüksek rakımda daha az hava direnci olması sebebiyle, Mexico City ve Sestriere gibi şehirler sprint ve atlama rekorlarının kırıldığı yerler olmuştu. 1968 Yaz Olimpiyatları'nda bunun örnekleri görüldü. Yüksekliğin etkisi altındaki dereceler "A" harfiyle etiketlenmiştir. Böylece istatistiklerde "deniz seviyesi" en iyi dereceleri de görülebilmektedir. Uzun mesafe koşularında ise, yükseklik daha az oksijen anlamına geldiğinden atletler dezavantajlıdır. Yüksek rakımdaki performanslar yine A ile işaretlenmektedir.
  • Yol koşularında güzergahın bir çevrim olması gerekmez ancak başlangıç ve bitiş arasındaki yükseklik düşümü 1:1000 (örneğin 1 m/km)'i geçmemelidir.
  • Yol koşularında başlangıç ve bitiş noktalarının arasındaki teorik direkt mesafenin, yarış güzergahının %50'sinden az olmaması gerekir.

Para ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dünya rekorlarının kırılışına tanıklık etmek, atletizm seyircisinin ilgisini çekmekte, bu sepele atletlerin sponsorları ve Golden League gibi turnuvaların orgazitörleri, rekor kıran atletlere para ödülü vermektedir.

Sırıkla yüksek atlamada verilen rekor ödülleri, atletlerde dünya rekoru büyük farkla geride bırakmak yerine, kabul edilen en küçük miktarda (bir santimetre) geliştirerek, her defasında ödül kazanma fikrini ortaya çıkardı. Bu taktik erkeklerde Sergey Bubka, kadınlarda ise Yelena İsinbayeva tarafından uygulandı. Bazı spor yorumcuları, atletlerin bu durum yüzünden yeteneklerinin elverdiği kadar yüksek dereceleri yapmadıkları eleştirisini getirmişti. Sırıkla atlama dışındaki sporlarda ise derecenin tam olarak ayarlanması mümkün olmadığından buna benzer durumlar yaşanmamaktadır.[3]

Dünya rekorları[değiştir | kaynağı değiştir]

2000 yılı öncesinde, açık alan ve salon yarışmaları için ayrı ayrı rekor kaydı tutulmaktaydı. 2000'de IAAF'ın 260.18a kuralı (eski 260.6a) "dünya rekoru" derecelerinin "açık veya kapalı" herhangi bir tesiste yapılabileceği, şeklinde düzenlendi. Yeni kural geçmişe dönük olarak işletilmedi.[4] Örneğin Sergey Bubka'nın 6,15 m'lik sırıkla yüksek atlama dünya salon rekoru, 2000 yılı öncesinde yapıldığı için dünya rekoru olarak kabul edilmemektedir. Bu derece dünya rekorundan daha iyi olan tek dünya salon rekorudur (6,15 dünya salon rekoru, Sergey Bubka - 6.14 dünya rekoru, Sergey Bubka). Bunun dışındaki mevcut dünya rekorlarının tamamı açık alanda kaydedilmiştir.

Erkekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Anahtar:       Onaylanması bekleniyor

Etkinlik Rekor Atlet Milliyet Tarih Turnuva Yer Kaynak Video
100 m Gelişim 9.58 (+0,9 m/s) Usain Bolt  Jamaika 16 Ağustos 2009 Dünya Şampiyonası Almanya Berlin, Almanya [5] [3]
200 m Gelişim 19.19 (−0,3 m/s) Usain Bolt  Jamaika 20 Ağustos 2009 Dünya Şampiyonası Almanya Berlin, Almanya [5] [4]
400 m Gelişim 43.18 Michael Johnson Amerika Birleşik Devletleri ABD 26 Ağustos 1999 Dünya Şampiyonası İspanya Seville, İspanya [5]
800 m Gelişim 1:41.01 David Rudisha  Kenya 29 Ağustos 2010 Rieti Yarışları İtalya Rieti, İtalya [6][7] [6]
1000 m 2:11.96 Noah Ngeny  Kenya 5 Eylül 1999 Rieti Yarışları İtalya Rieti, İtalya [7]
1500 m Gelişim 3:26.00 Hicham El Guerrouj  Fas 14 Temmuz 1998 Golden Gala İtalya Roma, İtalya [8]
Mil Gelişim 3:43.13 Hicham El Guerrouj  Fas 7 Temmuz 1999 Golden Gala İtalya Roma, İtalya [9]
2000 m 4:44.79 Hicham El Guerrouj  Fas 7 Eylül 1999 ISTAF Almanya Berlin, Almanya [10]
3000 m Gelişim 7:20.67 Daniel Komen  Kenya 1 Eylül 1996 Rieti Yarışları İtalya Rieti, İtalya [11]
5000 m Gelişim 12:37.35 Kenenisa Bekele  Etiyopya 31 Mayıs 2004 Fanny Blankers-Koen Oyunları Hollanda Hengelo, Hollanda
10.000 m Gelişim 26:17.53 Kenenisa Bekele  Etiyopya 26 Ağustos 2005 Memorial Van Damme Belçika Brüksel, Belçika [12]
10 km (yol) 26:44 Leonard Patrick Komon  Kenya 26 Eylül 2010 Singelloop Hollanda Utrecht, Hollanda [8]
15 km (yol) 41:13 Leonard Patrick Komon  Kenya 21 Kasım 2010 Zevenheuvelenloop Hollanda Nijmegen, Hollanda [9]
20.000 m (pist) 56:26.0+ Haile Gebrselassie  Etiyopya 27 Haziran 2007 Golden Spike Ostrava Çek Cumhuriyeti Ostrava, Çek Cumhuriyeti [10] [13]
20 km (yol) 55:21+ Zersenay Tadese  Eritre 21 Mart 2010 Lizbon Yarı Maratonu Portekiz Lizbon, Portekiz [11] [14]
Yarı maraton 58:23 Zersenay Tadese  Eritre 21 Mart 2010 Lizbon Yarı Maratonu Portekiz Lizbon, Portekiz [11] [15]
Bir saat 21285 m Haile Gebrselassie  Etiyopya 27 Haziran 2007 Golden Spike Ostrava Çek Cumhuriyeti Ostrava, Çek Cumhuriyeti [12] [16]
25.000 m (pist) 1:12:25.4+ Moses Mosop  Kenya 3 Haziran 2011 Prefontaine Classic Amerika Birleşik Devletleri Eugene, ABD [13]
25 km (yol) 1:11:50 Samuel Kosgei  Kenya 9 Mayıs 2010 BIG 25 Almanya Berlin, Almanya [14]
30.000 m (pist) 1:26:47.4 Moses Mosop  Kenya 3 Haziran 2011 Prefontaine Classic Amerika Birleşik Devletleri Eugene, ABD [13][15]
30 km (yol) 1:27:37+ Peter Cheruiyot Kirui  Kenya 25 Eylül 2011 Berlin Maratonu Almanya Berlin, Almanya [16]
Maraton Gelişim 2:03:38 Patrick Makau Musyoki  Kenya 25 Eylül 2011 Berlin Maratonu Almanya Berlin, Almanya [17][18] [17]
100 km (yol) 6:13:33 Takahiro Sunada  Japonya 21 Haziran 1998 Japonya Yūbetsu, Japonya
3000 m hendekli 7:53.63 Saif Saaeed Shaheen  Katar 3 Eylül 2004 Memorial Van Damme Belçika Brüksel, Belçika
110 m engelli Gelişim 12.87 (+0.9 m/s) Dayron Robles  Küba 12 Haziran 2008 Golden Spike Ostrava Çek Cumhuriyeti Ostrava, Çek Cumhuriyeti [19] [18]
400 m engelli Gelişim 46.78 Kevin Young Amerika Birleşik Devletleri ABD 6 Ağustos 1992 Olimpiyat Oyunları İspanya Barselona, İspanya [19]
Yüksek atlama Gelişim 2,45 m Javier Sotomayor  Küba 27 Temmuz 1993 İspanya Salamanca, İspanya [20]
Sırıkla yüksek atlama Gelişim 6,15 m A Renaud Lavillenie  Fransa 15 Şubat 2014 Ukrayna Donetsk, Ukrayna [20] [21]
Uzun atlama Gelişim 8,95 m (+0,3 m/s) Mike Powell Amerika Birleşik Devletleri ABD 30 Ağustos 1991 Dünya Şampiyonası Japonya Tokyo, Japonya [22]
Üç adım atlama Gelişim 18,29 m (+1,3 m/s) Jonathan Edwards  Birleşik Krallık 7 Ağustos 1995 Dünya Şampiyonası İsveç Göteborg, İsveç [21] [23]
Gülle atma Gelişim 23,12 m Randy Barnes Amerika Birleşik Devletleri ABD 20 Mayıs 1990 Jack in the Box Amerika Birleşik Devletleri Westwood, ABD [22] [24]
Disk atma 74,08 m Jürgen Schult  Doğu Almanya 6 Haziran 1986 Doğu Almanya Neubrandenburg, Doğu Almanya [25]
Çekiç atma Gelişim 86,74 m Yuriy Sedykh  Sovyetler Birliği 30 Ağustos 1986 Avrupa Şampiyonası Almanya Stuttgart, Almanya [26]
Cirit atma Gelişim 98.48 m
(Mevcut tasarım)
Jan Železný  Çek Cumhuriyeti 25 Mayıs 1996 Almanya Jena, Almanya [27]
104,80 m
(eski)
Uwe Hohn  Doğu Almanya 20 Temmuz 1984 Doğu Almanya Doğu Berlin, Doğu Almanya [28]
Dekatlon Gelişim 9026 puan Roman Šebrle  Çek Cumhuriyeti 26–27 Mayıs 2001 Hypo-Yarışları Avusturya Götzis, Avusturya
10.64 (0,0 m/s) (100 m), 8,11 m (uzun atlama), 15,33 m (gülle atma), 2,12 m (yüksek atlama), 47.79 (400 m) /
13.92 (110 m engelli), 47,92 m (disk), 4,80 m (sırıkla atlama), 70,16 m (cirit atma), 4:21.98 (1500 m)
[29]
10.000 m yürüyüş (pist) 37:53.09 Francisco Javier Fernández  İspanya 27 Temmuz 2008 İspanya Santa Cruz de Tenerife, İspanya
20.000 m yürüyüş (pist) 1:17:25.6 Bernardo Segura  Meksika 7 Mayıs 1994 Norveç Bergen, Norveç
20 km yürüyüş (yol) Gelişim 1:17:16 Vladimir Kanaykin  Rusya 29 Eylül 2007 Rusya Saransk, Rusya
1:16:43 # [23] Sergey Morozov  Rusya 8 Haziran 2008 Rusya Saransk, Rusya
2 saat yürüyüş (pist) 29572 m + Maurizio Damilano  İtalya 3 Ekim 1992 İtalya Cuneo, İtalya
30.000 m yürüyüş (pist) 2:01:44.1 Maurizio Damilano  İtalya 3 Ekim 1992 İtalya Cuneo, İtalya
50.000 m yürüyüş (pist) 3:35:27.20 Yohann Diniz  Fransa 12 Mart 2011 Fransa Reims, Fransa [24]
50 km yürüyüş (yol) Gelişim 3:34:14 Denis Nizhegorodov  Rusya 11 Mayıs 2008 Dünya Yürüyüş Kupası Rusya Cheboksary, Rusya
4x100 m bayrak Gelişim 37.04 Nesta Carter
Michael Frater
Yohan Blake
Usain Bolt
 Jamaika 4 Eylül 2011 Dünya Şampiyonası Güney Kore Daegu, Güney Kore [25] [30]
4x200 m bayrak 1:18.68 Santa Monica Track Club
Michael Marsh
Leroy Burrell
Floyd Heard
Carl Lewis
Amerika Birleşik Devletleri ABD 17 Nisan 1994 Mt. SAC Relays Amerika Birleşik Devletleri Walnut, ABD
4x400 m bayrak Gelişim 2:54.29 Andrew Valmon
Quincy Watts
Butch Reynolds
Michael Johnson
Amerika Birleşik Devletleri ABD 22 Ağustos 1993 Dünya Şampiyonası Almanya Stuttgart, Almanya [26] [31]
4x800 m bayrak 7:02.43 Joseph Mutua
William Yiampoy
Ismael Kombich
Wilfred Bungei
 Kenya 25 Ağustos 2006 Memorial Van Damme Belçika Brüksel, Belçika
4x1500 m bayrak 14:36.23 William Biwott Tanui
Gideon Gathimba
Geoffrey Kipkoech Rono
Ağustosine Kiprono Choge
 Kenya 4 Eylül 2009 Memorial Van Damme Belçika Brüksel, Belçika [32]
Maraton yol bayrak yarışı (Ekiden) 1:57:06 Josephat Ndambiri
Martin Mathathi
Daniel Mwangi
Mekubo Mogusu
Onesmus Nyerere
John Kariuki
 Kenya 23 Kasım 2005 Chiba Ekiden Japonya Chiba, Japonya

Kadınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Etkinlik Rekor Atlet Milliyet Tarih Turnuva Yer Kaynak Video
100 m Gelişim 10.49 (0,0 m/s) Florence Griffith Joyner Amerika Birleşik Devletleri ABD 16 Temmuz 1988 ABD Olimpiyat Seçmeleri Amerika Birleşik Devletleri Indianapolis, ABD [33]
200 m Gelişim 21.34 (+1,3 m/s) Florence Griffith Joyner Amerika Birleşik Devletleri ABD 29 Eylül 1988 Olimpiyat Oyunları Güney Kore Seul, Güney Kore [34]
400 m Gelişim 47.60 Marita Koch  Doğu Almanya 6 Ekim 1985 Dünya Kupası Avustralya Canberra, Avustralya [35]
800 m Gelişim 1:53.28 Jarmila Kratochvílová  Çekoslovakya 26 Temmuz 1983 Almanya Münih, Almanya
1000 m 2:28.98 Svetlana Masterkova  Rusya 23 Ağustos 1996 Memorial Van Damme Belçika Brüksel, Belçika
1500 m Gelişim 3:50.46 Qu Yunxia  Çin 11 Eylül 1993 Çin Ulusal Oyunları Çin Halk Cumhuriyeti Pekin, Çin [36]
Mil koşusu Gelişim 4:12.56 Svetlana Masterkova  Rusya 14 Ağustos 1996 Weltklasse Zürich İsviçre Zürih, İsviçre
2000 m 5:25.36 Sonia O'Sullivan  İrlanda 8 Temmuz 1994 Birleşik Krallık Edinburgh, Birleşik Krallık
3000 m Gelişim 8:06.11 Wang Junxia  Çin 13 Eylül 1993 Çin Ulusal Oyunları Çin Halk Cumhuriyeti Pekin, Çin
5000 m Gelişim 14:11.15 Tirunesh Dibaba  Etiyopya 6 Haziran 2008 Bislett Oyunlaru Norveç Oslo, Norveç [37]
10.000 m Gelişim 29:31.78 Wang Junxia  Çin 8 Eylül 1993 Çin Ulusal Oyunları Çin Halk Cumhuriyeti Pekin, Çin [38]
10 km (yol) 30:21 Paula Radcliffe  Büyük Britanya 23 Şubat 2003 World's Best 10K Porto Riko San Juan, Puerto Rico
15 km (yol) 46:27.7 Tirunesh Dibaba  Etiyopya 15 Kasım 2009 Zevenheuvelenloop Hollanda Nijmegen, Hollanda [27]
Bir saat 18517 m Dire Tune  Etiyopya 12 Haziran 2008 Golden Spike Ostrava Çek Cumhuriyeti Ostrava, Çek Cumhuriyeti [39]
20,000 m (pist) 1:05:26.6 Tegla Loroupe  Kenya 3 Eylül 2000 Almanya Borgholzhausen, Almanya
20 km (yol) 1:02:36+ Mary Keitany  Kenya 18 Şubat 2011 Ras Al Khaimah Yarı Maratonu Birleşik Arap Emirlikleri Ras al-Khaimah, Birleşik Arap Emirlikleri [28]
Yarı maraton 1:05:50 Mary Keitany  Kenya 18 Şubat 2011 Ras Al Khaimah Yarı Maratonu Birleşik Arap Emirlikleri Ras al-Khaimah, Birleşik Arap Emirlikleri [28]
25.000 m (pist) 1:27:05.84 Tegla Loroupe  Kenya 21 Eylül 2002 Almanya Mengerskirchen, Almanya
25 km (yol) 1:19:53 Mary Keitany  Kenya 9 Mayıs 2010 BIG 25 Almanya Berlin, Almanya [14]
30.000 m 1:45:50.0 Tegla Loroupe  Kenya 7 Haziran 2003 Almanya Warstein, Almanya
30 km (yol) 1:38:23+ Liliya Şobukova  Rusya 9 Ekim 2011 Chicago Maratonu Amerika Birleşik Devletleri Chicago, ABD [29][30]
Maraton Gelişim 2:15:25 Paula Radcliffe  Büyük Britanya 13 Nisan 2003 Londra Maratonu Birleşik Krallık Londra, Birleşik Krallık
100 km (yol) 6:33:11 Tomoe Abe  Japonya 25 Haziran 2000 Japonya Yūbetsu, Japonya
3000 m hendekli 8:58.81 Gulnara Samitova-Galkina  Rusya 17 Ağustos 2008 Olimpiyat Oyunları Çin Halk Cumhuriyeti Pekin, Çin [31] [40]

[41]

100 m engelli Gelişim 12.21 (+0,7 m/s) Yordanka Donkova  Bulgaristan 20 Ağustos 1988 Bulgaristan Stara Zagora, Bulgaria
400 m engelli Gelişim 52.34 Yuliya Peçonkina  Rusya 8 Ağustos 2003 Rusya Tula, Rusya
Yüksek atlama Gelişim 2,09 m Stefka Kostadinova  Bulgaristan 30 Ağustos 1987 Dünya Şampiyonası İtalya Roma, İtalya [42]
Sırıkla yüksek atlama Gelişim 5,06 m Yelena Isinbayeva  Rusya 28 Ağustos 2009 Weltklasse Zürich İsviçre Zürih, İsviçre [43]
Uzun atlama 7,52 m (+1,4 m/s) Galina Çistyakova  Sovyetler Birliği 11 Haziran 1988 Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Leningrad, Sovyetler Birliği [44]
Üç adım atlama Gelişim 15,50 m (+0,9 m/s) Inessa Kravets  Ukrayna 10 Ağustos 1995 Dünya Şampiyonası İsveç Göteborg, İsveç [45]
Gülle atma Gelişim 22,63 m Natalya Lisovskaya  Sovyetler Birliği 7 Haziran 1987 Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Moskova, Sovyetler Birliği
Disk atma 76,80 m Gabriele Reinsch  Doğu Almanya 9 Temmuz 1988 Doğu Almanya Neubrandenburg, Doğu Almanya
Çekiç atmaGelişim 79,42 m Betty Heidler  Almanya 21 Mayıs 2011 Hallesche Werfertage Almanya Halle, Almanya [32][33][34] [46]
79,58 m Anita Włodarczyk  Polonya 31 Ağustos 2014 ISTAF Berlin Almanya Berlin, Almanya [35][36]
Cirit atma[37] 72,28 m
(Mevcut tarasrım)
Barbora Špotáková  Çek Cumhuriyeti 13 Eylül 2008 Dünya Atletizm Finali Almanya Stuttgart, Almanya [38] [47]
80,00 m
(eski)
Petra Felke  Doğu Almanya 9 Eylül 1988 Doğu Almanya Potsdam, Doğu Almanya [48]
Heptatlon 7291 puan Jackie Joyner-Kersee Amerika Birleşik Devletleri ABD 23–24 Eylül 1988 Olimpiyat Oyunları Güney Kore Seul, Güney Kore
12.69 (+0,5 m/s) (100 m engelli), 1.86 m (yüksek atlama), 15,80 m (gülle atma), 22.56 (+1,6 m/s) (200 m) /
7,27 m (+0,7 m/s) (uzun atlama), 45,66 m (cirit atma), 2:08.51 (800 m)
Dekatlon 8358 puan Austra Skujytė  Litvanya 14–15 Nisan 2005 Amerika Birleşik Devletleri Columbia, ABD
12.49 (100 m), 46,19 m (disk atma), 3,10 m (sırıkla atlama), 48,78 m (cirit atma), 57.19 (400 m) /
14.22 (100 m engelli), 6,12 m (uzun atlama), 16,42 m (gülle atma), 1,78 m (yüksek atlama), 5:15.86 (1500 m)
10,000 m yürüyüş (pist) 41:56.23 Nadezhda Ryashkina  Sovyetler Birliği 24 Temmuz 1990 Amerika Birleşik Devletleri Seattle, ABD
20.000 m yürüyüş (pist) 1:26:52.3 Olimpiada Ivanova  Rusya 6 Eylül 2001 Avustralya Brisbane, Avustralya
20 km yürüyüş (yol) Gelişim 1:25:08 Vera Sokolova  Rusya 26 Şubat 2011 Rusya Kış Yürüyüş Şampiyonası Rusya Soçi, Rusya [39]
4x100 m bayrak 41.37 Silke Gladisch,
Sabine Rieger,
Ingrid Auerswald,
Marlies Göhr
 Doğu Almanya 6 Ekim 1985 Dünya Kupası Avustralya Canberra, Avustralya
4x200 m bayrak 1:27.46 ABD Takımı "Mavi"
LaTasha Jenkins,
LaTasha Colander-Richardson,
Nanceen Perry,
Marion Jones
Amerika Birleşik Devletleri ABD 29 Nisan 2000 Penn Relays Amerika Birleşik Devletleri Philadelphia, ABD
4x400 m bayrak 3:15.17 Tatyana Ledovskaya,
Olga Nazarova,
Mariya Pinigina,
Olga Bryzgina
 Sovyetler Birliği 1 Ekim 1988 Olimpiyat Oyunları Güney Kore Seul, Güney Kore
4x800 m bayrak 7:50.17 Nadezhda Olizarenko,
Lyubov Gurina,
Lyudmila Borisova,
Irina Podyalovskaya
 Sovyetler Birliği 5 Ağustos 1984 Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Moskova, Sovyetler Birliği
Ekiden bayrak 2:11:41 Jiang Bo 15:42 (5 km)
Dong Yanmei 31:36 (10 km)
Zhao Fengdi 15:16 (5 km)
Ma Zaijie 31:01 (10 km)
Lan Lixin 15:50 (5 km)
Li Na 22:16 (7,195 km)
 Çin 28 Şubat 1998 Çin Halk Cumhuriyeti Pekin, Çin

Not: 2004 yılına kadar, maratondaki en hızlı derece resmi olarak "dünya rekoru" yerine "dünyanın en iyi derecesi" olarak isimlendirilmekteydi. Maraton güzergahlarının eşdeğer olmayan yapısı sebebiyle uygulanan bu eski kullanıma halen rastlanabilmektedir.

Dünya salon rekorları[değiştir | kaynağı değiştir]

Erkekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Etkinlik Rekor Atlet Milliyet Tarih Turnuva Yer Kaynak Video
50 m 5.55 X [40] Ben Johnson  Kanada 31 Ocak 1987 Kanada Ottawa, Kanada [41]
5.56 A Donovan Bailey  Kanada 9 Şubat 1996 Bill Cosby Yarışları Amerika Birleşik Devletleri Reno, ABD
5.56 Maurice Greene Amerika Birleşik Devletleri ABD 13 Şubat 1999 Amerika Birleşik Devletleri Los Angeles, ABD [42]
60 m 6.39 Maurice Greene Amerika Birleşik Devletleri ABD 3 Şubat 1998 İspanya Madrid, İspanya
3 Mart 2001 ABD Salon Atletizm Şampiyonası Amerika Birleşik Devletleri Atlanta, ABD
200 m 19.92 Frankie Fredericks  Namibya 18 Şubat 1996 Pas de Calais Yarışları Fransa Liévin, Fransa
400 m 44.57 Kerron Clement Amerika Birleşik Devletleri ABD 12 Mart 2005 NCAA Salon Şampiyonası Amerika Birleşik Devletleri Fayetteville, ABD
800 m 1:42.67 Wilson Kipketer  Danimarka 9 Mart 1997 Dünya Salon Şampiyonası Fransa Paris-Bercy, Fransa
1000 m 2:14.96 Wilson Kipketer  Danimarka 20 Şubat 2000 AVIVA Indoor Grand Prix Birleşik Krallık Birmingham, Birleşik Krallık
1500 m 3:31.18 Hicham El Guerrouj  Fas 2 Şubat 1997 Sparkassen Kupası Almanya Stuttgart, Almanya
Mil koşusu 3:48.45 Hicham El Guerrouj  Fas 12 Şubat 1997 Flanders Salon Yarışları Belçika Ghent, Belçika
3000 m 7:24.90 Daniel Komen  Kenya 6 Şubat 1998 Macaristan Budapeşte, Macaristan
5000 m 12:49.60 Kenenisa Bekele  Etiyopya 20 Şubat 2004 AVIVA Indoor Grand Prix Birleşik Krallık Birmingham, Birleşik Krallık
50 m engelli 6.25 Mark McKoy  Kanada 5 Mart 1986 Japonya Kobe, Japonya
60 m engelli 7.30 Colin Jackson  Birleşik Krallık 6 Mart 1994 Almanya Sindelfingen, Almanya
Yüksek atlama Gelişim 2,43 m Javier Sotomayor  Küba 4 Mart 1989 Dünya Salon Şampiyonası Macaristan Budapeşte, Macaristan
Sırıkla yüksek atlama Gelişim 6,15 m Sergey Bubka  Ukrayna 21 Şubat 1993 Ukrayna Donetsk, Ukrayna [49]
Uzun atlama 8,79 m Carl Lewis Amerika Birleşik Devletleri ABD 27 Ocak 1984 Millrose Oyunları Amerika Birleşik Devletleri New York City, ABD
Üç adım atlama 17,92 m (2. atlayış) Teddy Tamgho  Fransa 6 Mart 2011 Avrupa Şampiyonası Fransa Paris, Fransa [43][44] [50]
17,92 m (4. atlayış)
Gülle atma 22,66 m Randy Barnes Amerika Birleşik Devletleri ABD 20 Ocak 1989 Sunkist Invitational Amerika Birleşik Devletleri Los Angeles, ABD [51]
Heptatlon 6568 puan Ashton Eaton Amerika Birleşik Devletleri ABD 5-6 Şubat 2011 Mitmevõistluse MV Estonya Tallinn, Estonya [45][46]
6.66 (60 m), 7,77 m (uzun atlama), 14.45 m (gülle atma), 2,01 m (yüksek atlama) / 7.60 (60 m engelli), 5,20 m (sırıkla atlama), 2:34.74 (1000 m)
5000 m yürüyüş 18:07.08 Mikhail Shchennikov  Rusya 14 Şubat 1995 Rusya Moskova, Rusya
4x200 m bayrak 1:22.11 Linford Christie
Darren Braithwaite
Ade Mafe
John Regis
 Birleşik Krallık 3 Mart 1991 Birleşik Krallık Glasgow, Birleşik Krallık
4x400 m bayrak 3:02.83 Andre Morris
Dameon Johnson
Deon Minor
Milton Campbell
Amerika Birleşik Devletleri ABD 7 Mart 1999 Dünya Salon Şampiyonası Japonya Maebashi, Japonya [47] [52]
3:01.96 # [48] Kerron Clement
Wallace Spearmon
Darold Williamson
Jeremy Wariner
Amerika Birleşik Devletleri ABD 11 Şubat 2006 Tyson Invitational Amerika Birleşik Devletleri Fayetteville, ABD
4x800 m bayrak 7:13.94 Global Athletics & Marketing
Joey Woody
Karl Paranya
Rich Kenah
David Krummenacker
Amerika Birleşik Devletleri ABD 6 Şubat 2000 Boston Salon Oyunları Amerika Birleşik Devletleri Roxbury, ABD [49]

Kadınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Etkinlik Rekor Atlet Milliyet Tarih Turnuva Yer Kaynak Video
50 m 5.96+ Irina Privalova  Rusya 9 Şubat 1995 İspanya Madrid, İspanya
60 m 6.92 Irina Privalova  Rusya 11 Şubat 1993
9 Şubat 1995
İspanya Madrid, İspanya
İspanya Madrid, İspanya
200 m 21.87 Merlene Ottey  Jamaika 13 Şubat 1993 Pas de Calais Yarışları Fransa Liévin, Fransa
400 m 49.59 Jarmila Kratochvílová  Çekoslovakya 7 Mart 1982 İtalya Milano, İtalya
800 m 1:55.82 Jolanda Čeplak  Slovenya 3 Mart 2002 Avrupa Şampiyonası Avusturya Viyana, Avusturya
1000 m 2:30.94 Maria Mutola  Mozambik 25 Şubat 1999 GE Galan İsveç Stockholm, İsveç
1500 m 3:58.28 Yelena Soboleva  Rusya 18 Şubat 2006 Rusya Moskova, Rusya
Mil koşusu 4:17.14 Doina Melinte  Romanya 9 Şubat 1990 Amerika Birleşik Devletleri East Rutherford, ABD
3000 m 8:23.72 Meseret Defar  Etiyopya 3 Şubat 2007 Sparkassen Kupası Almanya Stuttgart, Almanya
5000 m 14:24.37 Meseret Defar  Etiyopya 18 Şubat 2009 GE Galan İsveç Stockholm, İsveç
50 m engelli 6.58 Cornelia Oschkenat  Doğu Almanya 20 Şubat 1988 Doğu Almanya Doğu Berlin, Doğu Almanya
60 m engelli 7.68 Susanna Kallur  İsveç 10 Şubat 2008 BW-Bank Yarışları Almanya Karlsruhe, Almanya [53]
Yüksek atlama 2,08 m Kajsa Bergqvist  İsveç 4 Şubat 2006 Hochsprung mit Musik Almanya Arnstadt, Almanya
Sırıkla yüksek atlama 5,00 m Yelena Isinbayeva  Rusya 15 Şubat 2009 Pole Vault Stars Ukrayna Donetsk, Ukrayna
Uzun atlama 7,37 m Heike Drechsler  Doğu Almanya 13 Şubat 1988 Avusturya Viyana, Avusturya
Üç adım atlama 15,36 m Tatyana Lebedeva  Rusya 6 Mart 2004 Dünya Salon Şampiyonası Macaristan Budapeşte, Macaristan [50]
Gülle atma 22,50 m Helena Fibingerová  Çekoslovakya 19 Şubat 1977 Çek Cumhuriyeti Jablonec, Çekoslovakya
Pentatlon 4991 puan Irina Belova Olympic flag.svg Birleşik Takım 15 Şubat 1992 Almanya Berlin, Almanya
8.22 (60 m engelli), 1,93 m (yüksek atlama), 13,25 m (gülle atma), 6,67 m (uzun atlama), 2:10.26 (800 m)
3000 m yürüyüş 11:40.33 Claudia Stef  Romanya 30 Ocak 1999 Romanya Bükreş, Romanya
4x200 m bayrak 1:32.41 Yekaterina Kondratyeva
Irina Kabarova
Yuliya Peçonkina
Yuliya Guşçina
 Rusya 29 Ocak 2005 Aviva International Match Birleşik Krallık Glasgow, Birleşik Krallık
4x400 m bayrak 3:23.37 Yuliya Guşçina
Olga Kotlyarova
Olga Zaytseva
Olesya Krasnomovets
 Rusya 28 Ocak 2006 Aviva International Match Birleşik Krallık Glasgow, Birleşik Krallık
4x800 m bayrak 8:06.24 Moskova Takımı
Aleksandra Bulanova
Yekaterina Martinova
Yelena Kofanova
Anna Balakşina
 Rusya 18 Şubat 2011 Rusya Salon Şampiyonası Rusya Moskova, Rusya [51]

IAAF kapsamı dışı yarışlarda en iyi performanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

IAAF'ın rekor tuttuğu yarışlar dışındaki etkinliklerdeki dereceler, dünya rekoru yerine dünyanın en iyi derecesi olarak anılır. 20. yüzyılın ilk yarısında yaygın olan birçok yarış, ölçü sistemlerinin değişmesi sonucu, IAAF tarafından 1976'da dünya rekoru listesinden çıkarılmıştı. Bu konudaki istisna, atletizmdeki tarihi önemi sebebiyle, mil koşusudur.

Yol yarışlarındaki bazı mesafelerle, bazı etkinliklerin salon versiyonları da IAAF listesi dışı kalmıştı. IAAF kapsamı dışındaki yarışlar için yapılan rekor kayıtlarında diğerleri gibi sınırlayıcı kriterler bulunmamaktadır. Örneğin 150 metre rekoru Usain Bolt tarafından düz pistte kırılmıştır; bu alandaki diğer performanslar ise (Bailey–Johnson 150-metre yarışı gibi) geleneksel dönüşlü pist bölümünde kaydedilmişti.

Rekorlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Erkekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Etkinlik Rekor Atlet Milliyet Tarih Turnuva Yer Kaynak Video
50 m 5.53+ (+0,2 m/s) Bruny Surin  Kanada 22 Ağustos 1999 Dünya Şampiyonası İspanya Seville, İspanya
60 m 6.38+ (+0,2 m/s) Bruny Surin  Kanada 22 Ağustos 1999 Dünya Şampiyonası İspanya Seville, İspanya
100 y 9.0 ez Ivory Crockett Amerika Birleşik Devletleri ABD 11 Mayıs 1974 Amerika Birleşik Devletleri Knoxville, ABD [52]
Houston McTear Amerika Birleşik Devletleri ABD 9 Mayıs 1975 Amerika Birleşik Devletleri Winter Park, ABD [52]
9.07+ (−0,5 m/s) Asafa Powell  Jamaika 27 Mayıs 2010 Golden Spike Ostrava Çek Cumhuriyeti Ostrava, Çek Cumhuriyeti [53]
150 m (dönüşlü) 14.75+ (+0,8 m/s) Tyson Gay Amerika Birleşik Devletleri ABD 30 Ağustos 2007 Dünya Şampiyonası Japonya Osaka, Japonya [54]
150 m düz 14.35 (+1,1 m/s) Usain Bolt  Jamaika 17 Mayıs 2009 Manchester Şehir Oyunları Birleşik Krallık Manchester, Birleşik Krallık [54] [55]
200 m düz 19.41 (−0,4 m/s) Tyson Gay Amerika Birleşik Devletleri ABD 16 Mayıs 2010 Manchester Şehir Oyunları Birleşik Krallık Manchester, Birleşik Krallık [55] [56]
220 y düz 19.5 ez (+1,9 m/s) Tommie Smith Amerika Birleşik Devletleri ABD 7 Mayıs 1966 Amerika Birleşik Devletleri San Jose, ABD [56]
19.54 (−0,4 m/s) Tyson Gay Amerika Birleşik Devletleri ABD 16 May 2010 Manchester Şehir Oyunları Birleşik Krallık Manchester, Birleşik Krallık [57] [57]
300 m 30.85 A Michael Johnson Amerika Birleşik Devletleri ABD 10 Nisan 2000 Engen Grand Prix Güney Afrika Pretoria, Güney Afrika [58]
440 yard 44.5 John Smith Amerika Birleşik Devletleri ABD 26 Haziran 1971 ABD Atletizm Şampiyonası Amerika Birleşik Devletleri Eugene, ABD [59][60][61]
500 m 1:00.08 Donato Sabia  İtalya 26 Mayıs 1984 İtalya Busto Arsizio, İtalya
600 m 1:12.81 Johnny Gray Amerika Birleşik Devletleri ABD 24 Mayıs 1986 Amerika Birleşik Devletleri Santa Monica, ABD
İki mil 7:58.61 Daniel Komen  Kenya 17 Temmuz 1997 Belçika Hechtel-Eksel, Belçika
8 km (yol) 21:51+ Deriba Merga  Etiyopya 18 Şubat 2011 Ras Al Khaimah Yarı Maratonu Birleşik Arap Emirlikleri Ras al-Khaimah, Birleşik Arap Emirlikleri [28]
10 mil (yol) 44:23 Haile Gebrselassie  Etiyopya 4 Eylül 2005 Hollanda Tilburg, Hollanda
35 km (yol) 1:42:16+ Patrick Makau Musyoki  Kenya 25 Eylül 2011 Berlin Maratonu Almanya Berlin, Almanya [17]
40 km (yol) 1:57:15+ Patrick Makau Musyoki  Kenya 25 Eylül 2011 Berlin Maratonu Almanya Berlin, Almanya [17]
90 km (yol) 5:20:49 Leonid Shvetsov  Rusya 2007 Comrades Maratonu Güney Afrika Durban, Güney Afrika
200 m engelli (dönüşlü) 22.55 Laurent Ottoz  İtalya 31 Mayıs 1995 İtalya Milano, İtalya
200 m engelli (düz) 21.9y ht (+1,4 m/s) Don Styron Amerika Birleşik Devletleri ABD 2 Nisan 1960 Amerika Birleşik Devletleri Baton Rouge, ABD [62]
22.10 (+2,0 m/s) Andy Turner  Büyük Britanya 15 Mayıs 2011 Manchester Şehir Oyunları Birleşik Krallık Manchester, Birleşik Krallık [63]
220 y engelli (düz) 21.9 ht (+1.4 m/s) Don Styron Amerika Birleşik Devletleri ABD 2 Nisan 1960 Amerika Birleşik Devletleri Baton Rouge, ABD [62][64]
300 m engelli 34.48 Chris Rawlinson  Büyük Britanya 30 Haziran 2002 Birleşik Krallık Sheffield, Birleşik Krallık
2000 m hendekli 5:10.68 Mahiedine Mekhissi-Benabbad  Fransa 30 Haziran 2010 Alma Athlé Tour Fransa Reims, Fransa [65]
35 lb atma 25,41 m Lance Deal Amerika Birleşik Devletleri ABD 20 Şubat 1993 Amerika Birleşik Devletleri Azusa, ABD
1500 m yürüyüş (pist) 5:12.0+ Antanas Grigaliūnas Litvanya 12 Mayıs 1990 Litvanya Vilnius, Litvanya [66]
Mil yürüyüş (pist) 5:36.9 Antanas Grigaliūnas Litvanya 12 Mayıs 1990 Litvanya Vilnius, Litvanya [66]
4x110 yard bayrak yarışı 38.6 A Güney Karliforniya Üniversitesi
Earl McCullouch
Fred Kuller
O.J. Simpson
Lennox Miller (JAM)
17 Haziran 1967 NCAA Erkekler Atletizm Şampiyonası Amerika Birleşik Devletleri Provo, ABD [67]
Karışık bayrak yarışı 9:15.56 Elkanah Angwenyi 2:50.8 (1200m)
Thomas Musembi 45.8 (400m)
Alfred Kirwa Yego 1:46.2 (800m)
Alex Kipchirchir 3:52.8 (1600 m)
 Kenya 29 Nisan 2006 Penn Relays Amerika Birleşik Devletleri Philadelphia, ABD

Kadınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Etkinlik Rekor Atlet Milliyet Tarih Turnuva Yer Kaynak Video
50 m 5.93+ (−0,1 m/s) Marion Jones Amerika Birleşik Devletleri ABD 22 Ağustos 1999 Dünya Şampiyonası İspanya Seville, İspanya
60 m 6.85+ (−0,1 m/s) Marion Jones Amerika Birleşik Devletleri ABD 22 Ağustos 1999 Dünya Şampiyonası İspanya Seville, İspanya
100 y 9.91+ (+1,1 m/s) Veronica Campbell-Brown  Jamaika 31 Mayıs 2011 Golden Spike Ostrava Çek Cumhuriyeti Ostrava, Çek Cumhuriyeti [68]
150 m (dönüşlü) 16.10+ (+1,3 m/s) Florence Griffith Joyner Amerika Birleşik Devletleri ABD 29 Eylül 1988 Olimpiyat Oyunları Güney Kore Seul, Güney Kore
16.46 (−1,5 m/s) Merlene Ottey  Jamaika 27 Eylül 1989 İtalya Trapani, İtalya [69][70]
150 m düz 16.50 (+1,5 m/s) Carmelita Jeter Amerika Birleşik Devletleri ABD 17 Eylül 2011 Büyük North City Oyunları Birleşik Krallık Gateshead, Birleşik Krallık [71]
200 m düz 22.55 (+0,2 m/s) Allyson Felix Amerika Birleşik Devletleri ABD 16 Mayıs 2010 Manchester Şehir Oyunları Birleşik Krallık Manchester, Birleşik Krallık [57] [58]
300 m 34.1+ (ez) Marita Koch  Doğu Almanya 6 Ekim 1985 Dünya Kupası Avustralya Canberra, Avustralya
35.30 A Ana Guevara  Meksika 3 Mayıs 2003 GP Banamex Meksika Mexico City, Meksika [72] [59]
500 m 1:05.9 Tatana Kocembova  Çekoslovakya 2 Ağustos 1984 Çekoslovakya Ostrava, Çekoslovakya
600 m 1:22.63 Ana Quirot  Küba 25 Temmuz 1997 Meksika Guadalajara, Meksika
8 km (yol) 24:30+ Mary Keitany  Kenya 18 Şubat 2011 Ras Al Khaimah Yarı Maratonu Birleşik Arap Emirlikleri Ras al-Khaimah, Birleşik Arap Emirlikleri [28]
İki mil 8:58.58 Meseret Defar  Etiyopya 14 Eylül 2007 Memorial Van Damme Belçika Brüksel, Belçika
10 mil (yol) 50:05+ Mary Keitany  Kenya 18 Şubat 2011 Ras Al Khaimah Yarı Maratonu Birleşik Arap Emirlikleri Ras al-Khaimah, Birleşik Arap Emirlikleri [28]
35 km (yol) 1:54:49+ Liliya Şobukova  Rusya 9 Ekim 2011 Chicago Maratonu Amerika Birleşik Devletleri Chicago, ABD [29]
40 km (yol) 2:11:28+ Liliya Şobukova  Rusya 9 Ekim 2011 Chicago Maratonu Amerika Birleşik Devletleri Chicago, ABD [29]
200 m engelli 25.6 (−0,7 m/s) Patricia Girard  Fransa 23 Ağustos 2001 Fransa Nantes, Fransa
25.82 (+1,7 m/s) Patricia Girard  Fransa 22 Eylül 1999 Fransa Nantes, Fransa
300 m engelli 38.6 (ez) Mame Tacko Diouf  Senegal 21 Şubat 1999 Senegal Dakar, Senegal
38.91 Zuzana Hejnová  Çek Cumhuriyeti 13 Ağustos 2011 Çek Cumhuriyeti Pardubice, Çek Cumhuriyeti [73][74][75]
2000 m hendekli 6:03.38 Wioletta Janowska  Polonya 15 Temmuz 2006 Polonya Gdańsk, Polonya
20 lb atma 24,57 m Brittany Riley Amerika Birleşik Devletleri ABD 27 Ocak 2007
3000 m yürüyüş (pist) 11:48.24 Ileana Salvador  İtalya 29 Ağustos 1993 İtalya Padua, İtalya [76]
50 km yürüyüş (yol) 4:10:59 Monica Svensson  İsveç 21 Ekim 2007 İtalya Scanzorosciate, İtalya
Karışık sprint bayrak yarışı 3:34.56 Sherri-Ann Brooks (200 m)
Rosemarie Whyte(200 m)
Moya Thompson 51.7 (400 m)
Kenia Sinclair 1:57.43 (800 m)
 Jamaika Nisan 2009 Penn Relays Amerika Birleşik Devletleri Philadelphia, ABD

Salon rekorları[değiştir | kaynağı değiştir]

Erkekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Etkinlik Rekor Atlet Milliyet Tarih Turnuva Yer Kaynak Video
50 y 5.22 Stanley Floyd Amerika Birleşik Devletleri ABD 22 Ocak 1982 Amerika Birleşik Devletleri Los Angeles, ABD
5.15 X [77] Ben Johnson  Kanada 29 Ocak 1988 Kanada Toronto, Kanada
5.0 (ez) Kirk Clayton Amerika Birleşik Devletleri ABD 10 Ocak 1970 Kanada Calgary, Kanada
Herb Washington Amerika Birleşik Devletleri ABD 2 Şubat 1972 Kanada Toronto, Kanada [78]
Mel Pender Amerika Birleşik Devletleri ABD 4 Mart 1972 Amerika Birleşik Devletleri Orlando, ABD
Mel Pender Amerika Birleşik Devletleri ABD 18 Mart 1972 Kanada Hamilton Kanada
Herb Washington Amerika Birleşik Devletleri ABD 4 Şubat 1973 Kanada Toronto, Kanada
Manfred Ommer  Batı Almanya 14 Mart 1975 Batı Almanya Leverkusen, Batı Almanya
60 y 5.8 (ez) Herb Washington Amerika Birleşik Devletleri ABD 12 Şubat 1972 Amerika Birleşik Devletleri East Lansing, ABD [78]
55 m 5.99 A Obadele Thompson  Barbados 22 Şubat 1997 Amerika Birleşik Devletleri Colorado Springs, ABD [42]
100 m 10.05 Frankie Fredericks  Namibya 12 Şubat 1996 Finlandiya Tampere, Finlandiya [79]
150 m 15.53 Rytis Sakalauskas  Litvanya 11 Şubat 2010 Botnia Oyunları Finlandiya Korsholm, Finlandiya [80][81]
300 m 31.88 Wallace Spearmon Amerika Birleşik Devletleri ABD 10 Şubat 2006 Tyson Invitational Amerika Birleşik Devletleri Fayetteville, ABD [82]
500 m 1:00.17 Ken Lowery Amerika Birleşik Devletleri ABD 16 Ocak 1987 Amerika Birleşik Devletleri Indianapolis, ABD [79]
600 m 1:15.12 Nico Motchebon  Almanya 28 Şubat 1999 Almanya Sindelfingen, Almanya [79]
2000 m 4:49.99 Kenenisa Bekele  Etiyopya 17 Şubat 2007 Aviva Indoor Grand Prix Birleşik Krallık Birmingham, Birleşik Krallık
İki mil 8:04.35 Kenenisa Bekele  Etiyopya 16 Şubat 2008 Aviva Indoor Grand Prix Birleşik Krallık Birmingham, Birleşik Krallık
10.000 m 27:50.29 Mark Bett  Kenya 10 Şubat 2002 Flanders Salon Yarışları Belçika Ghent, Belçika [79]
Maraton 2:27.21 Michael Wardian Amerika Birleşik Devletleri ABD 1 Temmuz 2010 Amerika Birleşik Devletleri Arlington, ABD [83][84]
2000 m hendekli 5:13.77 Paul Kipsiele Koech  Kenya 13 Şubat 2011 Flanders Salon Yarışları Belçika Ghent, Belçika [85][86]
3000 m hendekli 8:17.46 Aleksandr Zagoruyko  Sovyetler Birliği 21 Şubat 1982 Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Moskova, Sovyetler Birliği [79]
110 m engelli 13.34 Allen Johnson Amerika Birleşik Devletleri ABD 14 Şubat 1995 Rusya Moskova, Rusya [79]
300 m engelli 34.92 FP Llewellyn Herbert  Güney Afrika 9 Şubat 1999 Pirkkahall Finlandiya Tampere, Finlandiya [87][88]
400 m engelli 49.73 Felix Sanchez  Dominik Cumhuriyeti 6 Şubat 2010 National Val-de-Reuil Fransa Val-de-Reuil, Fransa [89][90] [60]
Disk atma 69.51 m Gerd Kanter  Estonya 22 Mart 2009 World Record Indoor Challenge İsveç Växjö, İsveç [91] [61]
35 lb atma 25,86 m Lance Deal Amerika Birleşik Devletleri ABD 4 Mart 1995 Amerika Birleşik Devletleri Atlanta, ABD [79]
3000 m yürüyüş 10:31.42 Andreas Erm  Almanya 4 Şubat 2001 Almanya Halle, Almanya [79]
İki mil yürüyüş 11:54.50 Valdas Kazlauskas  Sovyetler Birliği 24 Şubat 1990 Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Kaunas, Sovyetler Birliği [79]
15000 m yürüyüş 1:00:03.9 Valdas Kazlauskas  Sovyetler Birliği 24 Ocak 1987 Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Kaunas, Sovyetler Birliği [79]

Kadınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Etkinlik Rekor Atlet Milliyet Tarih Turnuva Yer Kaynak Video
100 m 11.15 Marita Koch  Doğu Almanya 12 Ocak 1980 Doğu Almanya Doğu Berlin, Doğu Almanya
300 m 35.45 Irina Privalova  Rusya 17 Ocak 1993 Rusya Moskova, Rusya
500 m 1:06.31 Olesya Krasnomovets  Rusya 7 Ocak 2006 Rusya Yekaterinburg, Rusya
600 m 1:23.44 Olga Kotlyarova  Rusya 1 Şubat 2004 Rusya Kış Yarışları Rusya Moskova, Rusya
2000 m 5:30.53 Gabriela Szabo  Romanya 8 Mart 1998 Almanya Sindelfingen, Almanya
İki mil 9:06.26 Meseret Defar  Etiyopya 26 Şubat 2009 Prag Salon Yarışları Çek Cumhuriyeti Prag, Çek Cumhuriyeti [92] [62]
10i000 m 32:44.97 Olga Miçurina  Rusya 23 Aralık 1995 Rusya Sankt Petersburg, Rusya
3000 m hendekli 9:07.0 Tatyana Petrova  Rusya 17 Şubat 2006 Rusya Moskova, Rusya
9:54.2 Marcela Lustigova  Çek Cumhuriyeti 11 Şubat 2010 Botnia Oyunları Finlandiya Korsholm, Finlandiya [93][94]
100 m engelli 12.64 Ludmila Engquist  İsveç 10 Şubat 1997 Finlandiya Tampere, Finlandiya
300 m engelli 40.09 FP Stine Tomb  Norveç 5 Şubat 2011 Finlandiya-İsveç-Norveç Salon Yarışları Finlandiya Tampere, Finlandiya [95][96] [63]
400 m engelli 56.41 Sheena Tosta Amerika Birleşik Devletleri ABD 12 Şubat 2011 Fransa Val-de-Reuil, Fransa [97][98][99]
20 lb atma 25,56 m Brittany Riley Amerika Birleşik Devletleri ABD 10 Mart 2007 NCAA Salon Şampiyonası Amerika Birleşik Devletleri Fayetteville, ABD
Mil yürüyüş 6:16.72 Sada Eidikytė  Sovyetler Birliği 24 Şubat 1990 Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Kaunas, Sovyetler Birliği [100]
İki mil yürüyüş 13:11.88 Ileana Salvador  İtalya 14 Şubat 1990 İtalya Cenova, İtalya [100]
5000 m yürüyüş 20:10.3 Vera Sokolova  Rusya 30 Aralık 2010 Rusya Saransk, Rusya [101]
10.000 m yürüyüş 43:54.63 Yelena Ginko  Beyaz Rusya 22 Şubat 2008 Beyaz Rusya Şampiyonası Beyaz Rusya Mogilev, Beyaz Rusya
4x100 m bayrak 44.39 Anne-Kathrin Elbe
Anne Möllinger
Cathleen Tschirch
Marion Wagner
 Almanya 31 Ocak 2010 BW-Bank Yarışları Almanya Karlsruhe, Almanya [102]

ez = elle zaman ölçümü
+ = daha uzun mesafeli bir yarış sırasında
A = rakım etkili derece
FP = Normalden uzun pist
X = doping sebebiyle iptal edilmiş derece
# = IAAF tarafından onaylanmamış derece

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Turnbull, Simon (2005-10-23). [1]. The Independent. 2009-07-16 tarihinde erişilmiştir.
  2. ^ Rule 260, part 18. IAAF COMPETITION RULES 2008.
  3. ^ "Is this why Usain Bolt slowed down?". The First Post. http://www.thefirstpost.co.uk/45152,news-comment,news-politics,is-this-why-usain-bolt-slowed-down. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2011. 
  4. ^ "12th IAAF World Championships In Athletics: IAAF Statistics Handbook. Berlin 2009." (pdf). Monte Carlo: IAAF Basın & Halka İlişkiler Departmanı. 2009. ss. 546. http://www.iaaf.org/mm/document/competitions/competition/05/15/63/20090706014834_httppostedfile_p345-688_11303.pdf. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2009. 
  5. ^ a b Mulkeen, Jon (2009-08-20). "Bolt, again, and again! 19.19 World record in Berlin". IAAF. http://berlin.iaaf.org/news/kind=100/newsid=53678.html. Erişim tarihi: 2009-08-21. 
  6. ^ "800 Metres Results". www.rietimeeting.com. 2010-08-29. http://www.rietimeeting.com/info/results/re0110041.pdf. Erişim tarihi: 2010-08-30. 
  7. ^ Diego Sampaolo (2010-08-29). "Rudisha lowers 800m World record again, 1:41.01; Carter dashes 9.78sec in Rieti – IAAF World Challenge". IAAF. http://www.iaaf.org/IWC10/news/kind=100/newsid=58113.html. Erişim tarihi: 2010-08-29. 
  8. ^ "Komon smashes through 27-minute barrier with 26:44 run in Utrecht 10Km". IAAF. 2010-09-26. http://www.iaaf.org/news/kind=100/newsid=58387.html. Erişim tarihi: 2010-09-30. 
  9. ^ "Komon breaks World 15Km record in Nijmegen". IAAF. 2010-11-21. http://www.iaaf.org/LRR10/news/newsid=58776.html. Erişim tarihi: 2010-11-21. 
  10. ^ "20000 Metres Results". www.zlatatretra.cz. 2007-06-27. http://www.zlatatretra.cz/online2007/re0190040.pdf. Erişim tarihi: 2009-08-31. 
  11. ^ a b Fernandes, António Manuel (2010-03-21). "Scorching 58:22 World Half Marathon record by Tadese in Lisbon!". IAAF. http://www.iaaf.org/LRR10/news/newsid=56209.html. Erişim tarihi: 2010-03-21. 
  12. ^ "One Hour Results". www.zlatatretra.cz. 2007-06-27. http://www.zlatatretra.cz/online2007/re0510040.pdf. Erişim tarihi: 2009-08-31. 
  13. ^ a b Dave Martin (2011-06-04). "Mosop rips apart World records for 25,000 and 30,000m in Eugene – Samsung Diamond League". IAAF. http://www.iaaf.org/competitions/dlm/news/newsid=60218.html. Erişim tarihi: 2011-06-04. 
  14. ^ a b Wenig, Jörg (2010-05-09). "Kosgei, Keitany shatter 25Km World records in Berlin – Updated". IAAF. http://www.iaaf.org/news/kind=100/newsid=56673.html. Erişim tarihi: 2010-05-09. 
  15. ^ "30000 Metres Results". www.diamondleague-eugene.com. 2011-06-03. http://diamondleague.com/Results/Eugene/re4220040.pdf. Erişim tarihi: 2011-06-04. 
  16. ^ "IAAF Profile - Kirui Peter Cheruiyot". IAAF. 30 Ekim 2011. http://www.iaaf.org/athletes/biographies/country=ken/athcode=240987/index.html. Erişim tarihi: 2 Kasım 2011. 
  17. ^ a b c "Patrick Makau Berlin Marathon 2011 Race Result". www.results.scc-events.com. 25 Eylül 2011. http://results.scc-events.com/2011/index.php?content=detail&fpid=list&id=00001705C9AF1900002AB460&lang=DE&event=MAL&ageclass=. Erişim tarihi: 25 Eylül 2011. 
  18. ^ Pat Butcher (25 Eylül 2011). "Makau stuns with 2:03:38 Marathon World record in Berlin! - UPDATED". IAAF. http://www.iaaf.org/LRR11/news/newsid=62620.html. Erişim tarihi: 27 Eylül 2011. 
  19. ^ "110 Metres Hurdles Results". www.zlatatretra.cz. 2008-06-12. http://www.zlatatretra.cz/online2008/re0260041.pdf. Erişim tarihi: 2010-05-25. 
  20. ^ Bubka'nın 21 yıllık rekorunu kırdı!
  21. ^ "Triple Jump Results". IAAF. 1995-08-07. http://www2.iaaf.org/results/past/WCH95/data/M/TJ/Rf.html. Erişim tarihi: 2011-03-02. 
  22. ^ Shelley Smith (1990-05-28). "Putting It Way Out There". www.sportsillustrated.cnn.com. http://sportsillustrated.cnn.com/vault/article/magazine/MAG1136830/index.htm. 
  23. ^ doping testi yapılmadığından onaylanmadı
  24. ^ Paul Warburton (2011-03-12). "Rolling Stones and champagne accompany World 50,000m race walk track record for Diniz". IAAF. http://www.iaaf.org/news/kind=100/newsid=59503.html. Erişim tarihi: 2011-03-12. 
  25. ^ "4x100 Metres Results". IAAF. 4 Eylül 2011. http://daegu2011.iaaf.org/documents/pdf/4147/AT-4X1-M-f--1--.RS1.pdf. Erişim tarihi: 4 Eylül 2011. 
  26. ^ IAAF 12 Ağustos 2008'de, 1998 tarihli 2:54.20'lik dünya rekoru derecesini, takım üyelerinden Antonio Pettigrew'in 1997-2003 arasında büyüme hormonu ve EPO kullandığını itiraf etmesi sonucu, iptal ettiğini duyurdu. [2]
  27. ^ "Dibaba shatters 15Km World record in Nijmegen!". IAAF. 2009-11-15. http://www.iaaf.org/LRR09/news/newsid=54905.html. Erişim tarihi: 2009-11-15. 
  28. ^ a b c d e "Keitany smashes Half Marathon World record in Ras Al Khaimah". IAAF. 2011-02-18. http://www.iaaf.org/LRR11/news/newsid=59327.html. Erişim tarihi: 2011-02-18. 
  29. ^ a b c "Liliya Shobukhova Chicago Marathon 2011 Race Result". 9 Ekim 2011. http://results.public.chicagomarathon.com/2011/index.php?content=detail&fpid=list&id=999999107FA3090000078DC1&lang=EN&event=MAR&ageclass=. Erişim tarihi: 14 Ekim 2011. 
  30. ^ "30 Kilometres Records". IAAF. 9 Ekim 2011. http://www.iaaf.org/statistics/records/inout=o/discType=2/disc=30RR/detail.html. Erişim tarihi: 14 Ekim 2011. 
  31. ^ "3000 Metres Steeplechase Results". IAAF. 2008-08-17. http://www.iaaf.org/oly08/results/eventcode=3659/racetarih=08-17-2008/sex=W/discCode=3KSC/combCode=hash/roundCode=f/results.html#detW_3KSC_hash_f. Erişim tarihi: 2010-03-27. 
  32. ^ "Betty Heidler wirft Weltrekord" (Almanca). DLV. 2011-05-21. http://www.leichtathletik.de/index.php?NavID=1&SiteID=28&NewsID=32529. Erişim tarihi: 2011-05-21. 
  33. ^ "Hallesche Werfertage 2011 Complete Results". DLV. 2011-05-21. http://www.leichtathletik.de/results/3789_halle_WT_21220511.htm. Erişim tarihi: 2011-05-21. 
  34. ^ Jörg Wenig (2011-05-21). "79.42m – Heidler breaks World hammer Throw record in Halle – UPDATED". IAAF. http://www.iaaf.org/news/newsid=60062.html. Erişim tarihi: 2011-05-22. 
  35. ^ "Çekiç atmada dünya rekoru!". NTVSpor.net. 31 Ağustos 2014. http://www.ntvspor.net/haber/haber-t/112883/cekic-atmada-dunya-rekoru. Erişim tarihi: 3 Eylül 2014. 
  36. ^ "Hammer Throw Results". www.istaf.de. 31 Ağustos 2014. http://www.live.istaf.de/results2014/de/re1870040.pdf. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2014 (İngilizce). 
  37. ^ Erkeklerde olduğu gibi, kadınlarda da ciritin özellikleri zaman içinde değişti. IAAF 1 Nisan 1999'da, geçerli atış sayısını arttırmayı ve daha iyi ölçümleme amacıyla aldığı kararla, ciritin ağırlık merkezini 3 cm ötelemişti.
  38. ^ "Javelin Throw Results". IAAF. 2008-09-13. http://www.iaaf.org/documents/pdf/3741/AT-JT-W-f--A--.RS1.pdf. Erişim tarihi: 2009-09-11. 
  39. ^ "Sokolova just manages to head-off Kirdyapkina and clocks 1:25:08 World record". IAAF. 2011-02-26. http://www.iaaf.org/news/kind=100/newsid=59405.html. Erişim tarihi: 2011-02-27. 
  40. ^ Bu derece, Johnson'un 1981-1988 stereoid kullandığını kabul etmesitle IAAF tarafından iptal edildi.
  41. ^ "World records and best performances, men’s indoor". www.athleticsweekly.com. http://www.athleticsweekly.com/stats/records/world-records-and-best-performances-mens-indoor/. Erişim tarihi: 24 Haziran 2011. 
  42. ^ a b "World records and best performances, men’s indoor". www.athleticsweekly.com. 2011-03-27. http://www.athleticsweekly.com/stats/records/world-records-and-best-performances-mens-indoor/. Erişim tarihi: 2011-03-27. 
  43. ^ "Triple Jump Results". EAA. 2011-03-06. http://www.sportresult.com/sports/la/ajax/user_files/2011/paris/pdf/re2840040.pdf. Erişim tarihi: 2011-03-06. 
  44. ^ Bob Ramsak (2011-03-06). "Tamgho twice (!) triples 17.92m World record twice in Paris as European Indoor Champs conclude". IAAF. http://www.iaaf.org/news/kind=100/newsid=59477.html. Erişim tarihi: 2011-03-06. 
  45. ^ "Eaton breaks heptathlon world record in Tallinn". Athletics Weekly. 2011-02-06. http://www.athleticsweekly.com/news/eaton-breaks-heptathlon-world-record-in-tallinn/. Erişim tarihi: 2011-02-06. 
  46. ^ "Heptathlon Results". EKJL. 2011-02-06. http://www.ekjl.ee/est/voistlused/hepta7.pdf?sess_admin=56b7d3ea88fb980b015d7e8431a64a85. Erişim tarihi: 2011-02-06. 
  47. ^ "4x400 Metres Relay Results". IAAF. 1999-03-07. http://www2.iaaf.org/WIC99/Results/data/M/4X4/Rf.html. Erişim tarihi: 2010-05-19. 
  48. ^ yetersiz doping testi; IAAF 3:01.96'lık dereceyi yarış sonrası EPO testi yapılmadı için reddetti.
  49. ^ http://www.bostonindoorgames.com/meet-info/history/history-2000/
  50. ^ "Triple Jump Results". IAAF. 2004-03-06. http://www.iaaf.org/history/wic/season=2004/eventcode=3226/results/racetarih=03-06-2004/sex=W/discCode=TJ/combCode=hash/roundCode=f/results.html#detW_TJ_hash_f. Erişim tarihi: 2010-05-03. 
  51. ^ Nickolai Dolgopolov, Rostislav Orlov (2011-02-19). "Women’s World 4x800m Relay record falls in Moscow – Russian indoor champs wrap". IAAF. http://www.iaaf.org/news/kind=100/newsid=59333.html. Erişim tarihi: 2011-02-19. 
  52. ^ a b http://trackfield.brinkster.net/events.asp?EventCode=MA0&P=R Brinkster
  53. ^ "100 Yards Results". www.zlatatretra.cz. 2010-05-27. http://www.zlatatretra.cz/results2010/re0090040.pdf. Erişim tarihi: 2010-05-27. 
  54. ^ Markham, Carl (2009-05-17). "Bolt runs 14.35 sec for 150m; covers 50m-150m in 8.70 sec!". IAAF. http://www.iaaf.org/LRR09/news/newsid=50606.html. Erişim tarihi: 2010-0-10. 
  55. ^ Martin, David. "Gay clocks 19.41 on straight 200m in Manchester". IAAFtarih=2010-05-16. http://www.iaaf.org/news/kind=100/newsid=56524.html. Erişim tarihi: 2010-05-17. 
  56. ^ Butler, Mark (2010-05-13). "Can Tyson Gay break Smith's record in Manchester?". news.bbc.co.uk. http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/athletics/8680356.stm. Erişim tarihi: 2010-05-16. 
  57. ^ a b Butler, Mark (2010-05-16). "Manchester Street Race Analysis". www.trackandfieldnews.com. http://www.trackandfieldnews.com/display_article.php?id=43684. Erişim tarihi: 2010-05-18. 
  58. ^ "Johnson breaks world record". Jet Magazine. 2000-04-10. http://findarticles.com/p/articles/mi_m1355/is_18_97/ai_61573857/. Erişim tarihi: 2010-05-16. 
  59. ^ Lee, Jimson (2007-07-20). "440 Yard and 400 Meter Racing – Facts and Figures". www.speedendurance.com. http://speedendurance.com/2007/07/20/440-yard-and-400-meter-racing-facts-and-figures/. Erişim tarihi: 2010-05-16. 
  60. ^ "John Smith Profile". www.uclabruins.com. http://www.uclabruins.com/sports/m-track/mtt/smith_john00.html. Erişim tarihi: 2010-05-16. 
  61. ^ "USA Outdoor Track & Field Champions – Men's 400 m". USATF. http://www.usatf.org/statistics/champions/USAOutdoorTF/men/m400m.asp. Erişim tarihi: 2010-05-16. 
  62. ^ a b "200 Meter and 220 Yard Low Hurdles". www.woodhurdles.com. http://www.woodhurdles.com/200meterLowHurdles/1.html. Erişim tarihi: 2010-05-17. 
  63. ^ "POWERADE ION4 GREAT CITYGAMES MANCHESTER – 2011 RESULTS". www.greatcitygames.org. 15 May 2011. http://www.greatcitygames.org/Events/Great-Manchester-City-Games/EliteAthletes.aspx. Erişim tarihi: 15 Haziran 2011. 
  64. ^ Lee, Jimson (2010-05-16). "What is the World Record for the 200 meter Hurdles?". www.speedendurance.com. http://speedendurance.com/2010/05/16/what-is-the-world-record-for-the-200-meter-hurdles/. Erişim tarihi: 2010-05-17. 
  65. ^ "2000m Steeple World best falls again, this time to Mekhissi-Benabbad in Reims; Robles hurdles 13.09". IAAF. 2010-07-01. http://www.iaaf.org/news/kind=100/newsid=57229.html. Erişim tarihi: 2010-07-01. 
  66. ^ a b "World records and best performances, men’s race walking". www.athleticsweekly.com. http://www.athleticsweekly.com/stats/records/world-records-and-best-performances-mens-race-walking/. Erişim tarihi: 2011-06-11. 
  67. ^ http://www.usctrackandfield.com/USCWorldRecords.pdf
  68. ^ "100 Yards Results". www.zlatatretra.cz. 2011-05-31. http://www.zlatatretra.cz/results2011/re1090040.pdf. Erişim tarihi: 2011-05-31. 
  69. ^ "Merlene Ottey IAAF profile". IAAF. 2010-06-09. http://www.iaaf.org/athletes/biographies/letter=0/athcode=61432/index.html. Erişim tarihi: 2010-06-09. 
  70. ^ "Commonwealth All-Time Lists – Women". www.gbrathletics.com. 2006-08-09. http://www.gbrathletics.com/cw99.htm. Erişim tarihi: 2010-06-09. 
  71. ^ "Great North City Games 2011 Complete Results". www.greatcitygames.org. 17 Eylül 2011. http://www.greatcitygames.org/Events/Great-North-City-Games/TV.aspx. Erişim tarihi: 18 Eylül 2011. 
  72. ^ "Guevara triumphant but Montgomery is surprised in Mexico City". IAAF. 2003-05-03. http://www.iaaf.org/news/Kind=2/newsId=21084.html. Erişim tarihi: 2010-11-15. 
  73. ^ Alfons Juck, Larry Eder (13 Ağustos 2011). "Shot Put Wars: Tomasz Majewski throws 21.30m". www.runblogrun.com. http://www.runblogrun.com/2011/08/shot-put-wars-tomasz-majewski-throws-2130m-by-alfons-juck-note-by-larry-eder.html. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2011. 
  74. ^ Adam Pražák (15 Ağustos 2011). "Pardubickou tečku za extraligou ozdobily rychlé třístovky" (Czech). ČAS. http://www.atletika.cz/default.aspx?section=3&server=1&article=13509. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2011. 
  75. ^ "Czech Extraliga Meeting Pardubice 2011 Complete Results". ČAS. 15 Ağustos 2011. http://online.atletika.cz/vysledky.aspx?idk=13164. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2011. 
  76. ^ "World records and best performances, women’s race walking". www.athleticsweekly.com. http://www.athleticsweekly.com/stats/records/world-records-and-best-performances-womens-race-walking/. Erişim tarihi: 2011-06-11. 
  77. ^ Bu derece Johnson'un 1981-1988 arasında stereoid kullandığını itiraf etmesiyle iptal edildi.
  78. ^ a b "Herb Washington Player Profile". www.baseballlibrary.com. http://www.baseballlibrary.com/ballplayers/player.php?name=Herb_Washington. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  79. ^ a b c d e f g h i j "World records and best performances, men’s indoor". www.athleticsweekly.com. http://www.athleticsweekly.com/stats/records/world-records-and-best-performances-mens-indoor/. Erişim tarihi: 2011-06-11. 
  80. ^ "Sprinteris Sakalauskas pasiekė neoficialų pasaulio rekordą (atnaujinta 13.30 val.)" (lithuanian). www.15min.lt. 2010-02-12. http://www.15min.lt/naujiena/sportas/lengvoji-atletika/begikas-sakalauskas-pasieke-neoficialu-pasaulio-rekorda-133-84358. Erişim tarihi: 2010-04-04. 
  81. ^ "Sprinteris R.Sakalauskas pasiekė neoficialų pasaulio rekordą" (lithuanian). www.delfi.lt. 2010-02-12. http://www.delfi.lt/news/sport/national/sprinteris-rsakalauskas-pasieke-neoficialu-pasaulio-rekorda.d?id=28897541. Erişim tarihi: 2010-04-04. 
  82. ^ "Spearmon sets world record in indoor 300 meters". www.usatoday.com. 2008-02-11. http://www.usatoday.com/sports/olympics/2006-02-11-tyson-invitational_x.htm. Erişim tarihi: 2010-04-04. 
  83. ^ Amy Shipley (2010-07-03). "Arlington's Michael Wardian sets indoor 200-meter track marathon record". Washington Post. http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/07/02/AR2010070205198.html. Erişim tarihi: 2011-04-11. 
  84. ^ "Michael Wardian Sets World Indoor Marathon Record". www.arlnow.com. 2010-07-02. http://www.arlnow.com/2010/07/02/michael-wardian-sets-world-indoor-marathon-record/. Erişim tarihi: 2011-04-11. 
  85. ^ "2000 Metres Steeplechase Results". www.timetronics.be. 2011-02-13. http://www.timetronics.be/results/belgacomindoor2011/event014h01.html. Erişim tarihi: 2011-02-13. 
  86. ^ John Mulkeen (2011-02-14). "Koech sets world record, Collins speeds up, Oliver and Wells dominate". www.athleticsweekly.com. http://www.athleticsweekly.com/news/koech-sets-world-record-collins-speeds-up-oliver-and-wells-dominate/. Erişim tarihi: 2011-02-14. 
  87. ^ "Rarest indoor best beaten". IAAF. 1999-02-11. http://www.iaaf.org/news/printer,newsid=16189.htmx. Erişim tarihi: 2011-03-27. 
  88. ^ "Herbert sets all-time best for indoor 400m Hurdles in Vaasa". IAAF. 2005-02-10. http://www.iaaf.org/news/Kind=2/newsId=28470.html. Erişim tarihi: 2011-03-27. 
  89. ^ "400 Metres Hurldes Results". www.4hindoor.fr. 2010-02-06. http://www.4hindoor.fr/anglais/bilans.html. Erişim tarihi: 2010-08-15. 
  90. ^ "Félix Sánchez anuncia se retirará luego de Juegos Olímpicos de Londres" (spanish). www.almomento.net. 2010-02-19. http://www.almomento.net/news/130/ARTICLE/53370/2010-02-19.html. Erişim tarihi: 2010-08-15. 
  91. ^ Storåkers, Johan (2009-03-22). "Kanter throws 69.51m world indoor best in Växjö". IAAF. http://www.iaaf.org/news/kind=100/newsid=49906.html. Erişim tarihi: 2010-03-28. 
  92. ^ "2 Miles Results". www.pragueindoor.cz. 2009-02-26. http://www.pragueindoor.cz/results/2009/re3200040.pdf. Erişim tarihi: 2009-09-26. 
  93. ^ "Botnia Games 2010 Results". www.botniagames.fi. 2010-02-11. http://www.botniagames.fi/eng/Results_2010.37.html. Erişim tarihi: 2010-03-13. 
  94. ^ "Other News". eme.news. 2010-02-11. http://emenewsblog.blogspot.com/2010/02/eme-news-feb-11-2010-update.html. Erişim tarihi: 2010-03-13. 
  95. ^ "World records and best performances, women’s indoor". www.athleticsweekly.com. 2011-02-05. http://www.athleticsweekly.com/stats/records/world-records-and-best-performances-womens-indoor/. Erişim tarihi: 2011-03-27. 
  96. ^ "Verdensrekord av Tomb" (norwegian). www.adressa.no. 2011-02-09. http://www.adressa.no/sport/article1587741.ece. Erişim tarihi: 2011-03-27. 
  97. ^ Stéphane Liaudet (2011-02-13). "Un record du monde en 56’’41 et quel spectacle pour cette 2ème édition du meeting de Val de Reuil !!!" (french). www.vrac.athle.com. http://vrac.athle.com/asp.net/espaces.news/news.aspx?id=84151. Erişim tarihi: 2011-02-23. 
  98. ^ Larry Eder (2011-02-13). "ALL-TIME BEST FOR TOSTA". www.runblogrun.com. http://www.runblogrun.com/2011/02/isinbayeva-and-lavillenie-wl-at-485m-and-593m-by-alfons-juck-note-by-larry-eder.html. Erişim tarihi: 2011-02-23. 
  99. ^ "400 Metres Hurdles Results". www.bases.athle.com. 2011-02-12. http://bases.athle.com/asp.net/liste.aspx?frmbase=resultats&frmmode=1&frmespace=0&frmcompetition=083932&frmepreuve=400+Haies+(76)-salle%2fTCF. Erişim tarihi: 2011-02-23. 
  100. ^ a b "World records and best performances, women’s indoor". www.athleticsweekly.com. http://www.athleticsweekly.com/stats/records/world-records-and-best-performances-womens-indoor/. Erişim tarihi: 2011-06-11. 
  101. ^ "Russia’s Sokolova sets 5000m walk world indoor best". EAA. 2011-01-05. http://www.european-athletics.org/general-news/russias-sokolova-sets-5000m-walk-world-indoor-best.html. Erişim tarihi: 2011-01-06. 
  102. ^ "4x100 Metres Relay Results". www.bw-bank-meeting.de. 2010-01-31. http://www.bw-bank-meeting.de/en/ergebnisse2010.php?result=re3340040. Erişim tarihi: 2010-05-30. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

İstatistikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurallar[değiştir | kaynağı değiştir]