Atletizmde Avrupa rekorları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Atletizmde Avrupa rekorları listesi, atletizm branşlarında Avrupa ülkeleri adına yarışan sporcular tarafından kaydedilmiş ve Avrupa Atletizm Birliği (EAA) tarafından onaylanmış en iyi dereceleri içerir.

Açık hava[değiştir | kaynağı değiştir]

Erkekler[değiştir | kaynağı değiştir]

1 mil ve 2000 metrede Avrupa rekoru sahibi olan Steve Cram, 4x800 metre rekortmeni ekipte de yer almaktadır.
Sergey Bubka sırıkla atlamadaki dünya ve olimpiyat rekorlarıyla bu dalı domine etti.
Jonathan Edwards kendi üç adım atlama dünya rekorunu üç kez geliştirmeyi başardı.
Roman Šebrle 2001 yılında dünya ve Avrupa dekatlon rekorunu kırdı.
Disiplin Derece Atlet Ülke Tarih Organizasyon Yer Kaynak Video
100 m 9.86 (+0,6 m/s) Francis Obikwelu  Portekiz 22 Ağustos 2004 Olimpiyat Oyunları Yunanistan Atina [1]
200 m 19.72 A (+1,8 m/s) Pietro Mennea  İtalya 12 Eylül 1979 Üniversite Oyunları Meksika Mexico City [1]
400 m 44.33 Thomas Schönlebe  Doğu Almanya 3 Eylül 1987 Dünya Şampiyonası İtalya Roma
800 m 1:41.11 Wilson Kipketer  Danimarka 24 Ağustos 1997 Almanya Köln
1000 m 2:12.18 Sebastian Coe  Birleşik Krallık 11 Temmuz 1981 Bislett Oyunları Norveç Oslo
1500 m 3:28.61 Mo Farah  Birleşik Krallık 19 Temmuz 2013 Herculis Moğolistan Fontvieille [2]
1 mil 3:46.32 Steve Cram  Birleşik Krallık 27 Temmuz 1985 Bislett Oyunları Norveç Oslo
2000 m 4:51.39 Steve Cram  Birleşik Krallık 4 Ağustos 1985 Macaristan Budapeşte
3000 m 7:26.62 Mohammed Mourhit  Belçika 18 Ağustos 2000 Herculis Moğolistan Fontvieille
5000 m 12:49.71 Mohammed Mourhit  Belçika 25 Ağustos 2000 Memorial Van Damme Belçika Brüksel
5 km (yol) 13:26 Alistair Cragg  İrlanda 1 Nisan 2012 27. Carlsbad 5000 Amerika Birleşik Devletleri Carlsbad [3]
10000 m 26:46.57 Mo Farah  Birleşik Krallık 3 Haziran 2011 Prefontaine Classic Amerika Birleşik Devletleri Eugene [4][5][6] [2]
10 km (yol) 27:44 Mo Farah  Büyük Britanya 31 Mayıs 2010 Bupa London 10000 Birleşik Krallık Londra [7][8]
27:20 a # Jon Brown  Büyük Britanya 24 Eylül 1995 Amerika Birleşik Devletleri Pittsburgh
27:34 # Nick Rose  Büyük Britanya 1 Nisan 1984 Amerika Birleşik Devletleri New Orleans
15 km (yol) 42:39 # Jon Brown  Birleşik Krallık 26 Şubat 1994 Amerika Birleşik Devletleri Tampa
20.000 m (pist) 57:18.4 Dionisio Castro  Portekiz 31 Mart 1990 Fransa La Flèche
20 km (yol) 56:51+ # Fabián Roncero  İspanya 1 Nisan 2001 Almanya Berlin
Yarı maraton 59:52 Fabián Roncero  İspanya 1 Nisan 2001 Almanya Berlin
59:43 a # António Pinto  Portekiz 15 Mart 1998 Portekiz Lizbon
1 saat 20944 m Jos Hermens  Hollanda 1 Mayıs 1976 Hollanda Arnhem
25.000 m (pist) 1:13:57.6 Stéphane Franke  Almanya 30 Mart 1999 Amerika Birleşik Devletleri Walnut
25 km (yol) 1:14:20+ James Theuri  Fransa 5 Nisan 2009 Paris Maratonu Fransa Paris
1:14:19 # Hugh Jones  Büyük Britanya 10 Nisan 1982 Almanya Paderborn
1:13:30+ a # Steve Jones  Büyük Britanya 20 Ağustos 1985 Şikago Maratonu Amerika Birleşik Devletleri Şikago
30.000 m (pist) 1:31.30.4 James Alder  Birleşik Krallık 5 Eylül 1970 Birleşik Krallık Londra
30 km (yol) 1:28:40+ a # Steve Jones  Büyük Britanya 20 Ekim 1985 Şikago Maratonu Amerika Birleşik Devletleri Şikago
1:29:00+ a # António Pinto  Portekiz 14 Nisan 2002 Londra Maratonu Birleşik Krallık Londra
1:30:08+ # Julio Rey  İspanya 24 Nisan 2005 Hamburg Maratonu Almanya Hamburg
Maraton 2:06.36 # X António Pinto  Portekiz 16 Nisan 2000 Londra Maratonu Birleşik Krallık Londra
2:06.36 Benoît Zwierzchiewski  Fransa 6 Nisan 2003 Paris Maratonu Fransa Paris
100 km (yol) 6:15:30 # Jean-Pierre Praet  Belçika 23 Haziran 1989 Belçika Torhout
6:18:24 Mario Ardemagni  İtalya 11 Eylül 2004 Hollanda Winschoten
3000 m hendekli 8:00.09 Mahiedine Mekhissi Benabbad  Fransa 6 Temmuz 2013 Meeting Areva Fransa Saint-Denis [9]
110 m engelli 12.91 (+0,5 m/s) Colin Jackson  Birleşik Krallık 20 Ağustos 1993 Dünya Şampiyonası Almanya Stuttgart
400 m engelli 47.37 Stéphane Diagana  Fransa 5 Temmuz 1995 Athletissima İsviçre Lozan
Yüksek atlama 2,42 m Patrik Sjöberg  İsveç 30 Haziran 1987 İsveç Stockholm
Sırıkla atlama 6,14 m A Sergey Bubka  Ukrayna 31 Temmuz 1994 İtalya Sestriere
Uzun atlama 8,86 m A (+1,9 m/s) Robert Emmiyan  Sovyetler Birliği 22 Mayıs 1987 Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Tsakhkadzor
Üç adım atlama 18,29 m (+1,3 m/s) Jonathan Edwards  Birleşik Krallık 7 Ağustos 1995 Dünya Şampiyonası İsveç Göteborg [10] [3]
Gülle atma 23,06 m Ulf Timmermann  Doğu Almanya 22 Mayıs 1988 Yunanistan Hanya [4]
Disk atma 74,08 m Jürgen Schult  Doğu Almanya 6 Haziran 1986 Doğu Almanya Neubrandenburg [5]
Çekiç atma 86,74 m Yuriy Sedykh  Sovyetler Birliği 30 Ağustos 1986 Avrupa Şampiyonası Batı Almanya Stuttgart
Cirit atma 98,48 m (Mevcut tip) Jan Železný  Çek Cumhuriyeti 25 Mayıs 1996 Almanya Jena [6]
104,80 m (Eski tip) Uwe Hohn  Doğu Almanya 20 Temmuz 1984 Doğu Almanya Doğu Berlin [7]
Dekatlon 9026 puan Roman Šebrle  Çek Cumhuriyeti 26–27 Mayıs 2001 Hypo-Meeting Avusturya Götzis [8]
10.64 (0,0 m/s) (100 m), 8,11 m (+1,9 m/s) (uzun atlama), 15,33 m (gülle), 2,12 m (yüksek atlama), 47.79 (400 m) /
13.92 (110 m eng.), 47,92 m (disk), 4,80 m (sırık), 70,16 m (cirit), 4:21.98 (1500 m)
10000 m yürüyüş (pist) 37:53:09 Francisco Javier Fernández  İspanya 27 Temmuz 2008 İspanya Santa Cruz de Tenerife
10 km yürüyüş (yol) 37:11 Roman Rasskasov  Rusya 28 Mayıs 2000 Rusya Saransk [11]
20000 m yürüyüş (pist) 1:18:35.2 Stefan Johansson  İsveç 15 Mayıs 1992 Norveç Bergen
20 km yürüyüş (yol) 1:16:43 X Sergey Morozov  Rusya 8 Haziran 2008 Rusya Saransk
1:17:16 Vladimir Kanaykin  Rusya 29 Eylül 2007 Rusya Saransk
2 saat yürüyüş (pist) 29572 m + Maurizio Damilano  İtalya 3 Ekim 1992 İtalya Cuneo
30000 m yürüyüş (pist) 2:01:44.1 Maurizio Damilano  İtalya 3 Ekim 1992 İtalya Cuneo
50000 m yürüyüş (pist) 3:35:27.20 Yohann Diniz  Fransa 12 Mart 2011 Fransa Reims [12]
50 km yürüyüş (yol) 3:34:14 Denis Nizhegorodov  Rusya 11 Mayıs 2008 Rusya Cheboksary
4x100 bayrak 37.73 Jason Gardener
Darren Campbell
Marlon Devonish
Dwain Chambers
 Birleşik Krallık 29 Ağustos 1999 Dünya Şampiyonası İspanya Sevilla
4x200 m bayrak 1:21.10 Stefano Tilli
Carlo Simionato
Giovanni Bongiorni
Pietro Mennea
 İtalya 29 Eylül 1983 İtalya Cagliari
4x400 m bayrak 2:56.60 Iwan Thomas
Jamie Baulch
Mark Richardson
Roger Black
 Birleşik Krallık 3 Ağustos 1996 Olimpiyat Oyunları Amerika Birleşik Devletleri Atlanta
4x800 m bayrak 7:03.89 Peter Elliot
Garry Cook
Steve Cram
Sebastian Coe
 Birleşik Krallık 30 Ağustos 1982 Birleşik Krallık Londra
4x1500 m bayrak 14:38.8 Thomas Wessinghage
Harald Hudak
Michael Lederer
Karl Fleschen
 Batı Almanya 17 Ağustos 1977 Batı Almanya Köln

Kadınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

100 metre rekortmeni Christine Arron, tüm zamanlarda Marion Jones, Florence Griffith-Joyner, Shelly-Ann Fraser-Pryce ve Carmelita Jeter'in ardından en hızlı isim oldu.
Paula Radcliffe uzun mesafe koşularında iki dünya ve dört Avrupa rekoru sahibidir.
Yelena İsinbayeva kendine ait sırıkla atlama rekorunu defalarca geliştirdi.
Barbora Špotáková cirit atmada önce ülke, sonrasında ise Avrupa ve dünya rekorlarını kırmayı başardı.
Disiplin Derece Atlet Ülke Tarih Organizasyon Yer Kaynak Video
100 m 10.73 (+2,0 m/s) Christine Arron  Fransa 19 Ağustos 1998 Macaristan Budapeşte
200 m 21.71 (+0,7 m/s) Marita Koch  Doğu Almanya 10 Haziran 1979 Doğu Almanya Karl-Marx-Stadt
21.71 (+0,3 m/s) 21 Temmuz 1984 Doğu Almanya Potsdam
21.71 (+1,2 m/s) Heike Drechsler  Doğu Almanya 29 Haziran 1986 Doğu Almanya Jena
21.71 (-0,8 m/s) 29 Ağustos 1986 Batı Almanya Stuttgart
400 m 47.60 Marita Koch  Doğu Almanya 6 Ekim 1985 Dünya Kupası Avustralya Canberra [9]
800 m 1:53.28 Jarmila Kratochvílová  Çekoslovakya 26 Temmuz 1983 Batı Almanya Münih
1000 m 2:28.98 Svetlana Masterkova  Rusya 23 Ağustos 1996 Memorial Van Damme Belçika Brüksel
1500 m 3:52.47 Tatyana Kazankina  Sovyetler Birliği 13 Ağustos 1980 Weltklasse Zürich İsviçre Zürih
1 mil 4:12.56 Svetlana Masterkova  Rusya 14 Ağustos 1996 Weltklasse Zürich İsviçre Zürih
2000 m 5:25.36 Sonia O'Sullivan  İrlanda 8 Temmuz 1994 Birleşik Krallık Edinburgh
3000 m 8:21.42 Gabriela Szabo  Romanya 19 Temmuz 2002 Herculis Moğolistan Fontvieille
İki mil 9:17.40+ Paula Radcliffe  Birleşik Krallık 20 Haziran 2004 Avrupa Kupası Polonya Bydgoszcz
5000 m 14:23.75 Liliya Şobukova  Rusya 19 Temmuz 2008 Rusya Kazan
10000 m 29:56.34 Elvan Abeylegesse  Türkiye 15 Ağustos 2008 Olimpiyat Oyunları Çin Halk Cumhuriyeti Pekin [13]
10 km (yol) 30:21 Paula Radcliffe  Birleşik Krallık 23 Şubat 2003 Porto Riko San Juan
15 km (yol) 46:59+ Lornah Kiplagat  Hollanda 14 Ekim 2007 Dünya Yol Koşuları Şampiyonası İtalya Udine
46:41+ a # Paula Radcliffe  Büyük Britanya 21 Eylül 2003 Birleşik Krallık Newcastle-South Shields
1 saat 18084 m Silvana Cruciata  İtalya 4 Mayıs 1981 İtalya Roma
20000 m (pist) 1:06:55.5 Rosa Mota  Portekiz 14 Mayıs 1983 Portekiz Lizbon
20 km (yol) 1:02:57+ Lornah Kiplagat  Hollanda 14 Ekim 2007 Dünya Yol Koşuları Şampiyonası İtalya Udine
1:02:21+ a # est Paula Radcliffe  Büyük Britanya 21 Eylül 2003 Birleşik Krallık Newcastle-South Shields
Yarı maraton 1:06:25 Lornah Kiplagat  Hollanda 14 Ekim 2007 Dünya Yol Koşuları Şampiyonası İtalya Udine [10]
1:05:39.6 a # Paula Radcliffe  Büyük Britanya 21 Eylül 2003 Birleşik Krallık Newcastle-South Shields
25000 m (pist) 1:28:22.6 Helena Javornik  Slovenya 19 Temmuz 2006 Slovenya Maribor
25 km (yol) 1:21:31+ X # Constantina Diţă-Tomescu  Romanya 22 Ekim 2006 Şikago Maratonu Amerika Birleşik Devletleri Şikago
1:22:08+ Liliya Şobukova  Rusya 9 Ekim 2011 Şikago Maratonu Amerika Birleşik Devletleri Şikago [14]
1:20:36+ a # Paula Radcliffe  Büyük Britanya 13 Nisan 2003 Londra Maratonu Birleşik Krallık Londra
30000 m (pist) 1:47:05.6 Karolina Szabo  Macaristan 22 Nisan 1988 Macaristan Budapeşte
30 km (yol) 1:37:27+ # Paula Radcliffe  Büyük Britanya 17 Nisan 2005 Londra Maratonu Birleşik Krallık Londra
1:38:23+ Liliya Şobukova  Rusya 9 Ekim 2011 Şikago Maratonu Amerika Birleşik Devletleri Şikago [15]
1:36:36+ a # Paula Radcliffe  Büyük Britanya 13 Nisan 2003 Londra Maratonu Birleşik Krallık Londra
35 km (yol) 1:54:49+ Liliya Şobukova  Rusya 9 Ekim 2011 Şikago Maratonu Amerika Birleşik Devletleri Şikago [16]
40 km (yol) 2:11:28+ Liliya Şobukova  Rusya 9 Ekim 2011 Şikago Maratonu Amerika Birleşik Devletleri Şikago [17]
Maraton 2:15:25 Paula Radcliffe  Birleşik Krallık 13 Nisan 2003 Londra Maratonu Birleşik Krallık Londra
100 km 7:10:32 Tatyana Zhyrkova  Rusya 11 Eylül 2004 Hollanda Winschoten
3000 m hendekli 8:58.81 Gulnara Samitova-Galkina  Rusya 17 Ağustos 2008 Olimpiyat Oyunları Çin Halk Cumhuriyeti Pekin
100 m engelli 12.21 (+0,7 m/s) Yordanka Donkova  Bulgaristan 20 Ağustos 1988 Bulgaristan Stara Zagora
400 m engelli 52.34 Yuliya Peçonkina  Rusya 8 Ağustos 2003 Rusya Tula
Yüksek atlama 2,09 m Stefka Kostadinova  Bulgaristan 30 Ağustos 1987 Dünya Şampiyonası İtalya Roma
Sırıkla atlama 5,06 m Yelena İsinbayeva  Rusya 28 Ağustos 2009 Weltklasse Zürich İsviçre Zürih
Uzun atlama 7.52 m (+1,4 m/s) Galina Çistyakova  Sovyetler Birliği 11 Haziran 1988 Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Leningrad
Üç adım atlama 15.50 m (+0,9 m/s) İnessa Kravets  Ukrayna 10 Ağustos 1995 Dünya Şampiyonası İsveç Göteborg
Gülle atma 22,63 m Natalya Lisovskaya  Sovyetler Birliği 7 Haziran 1987 Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Moskova
Disk atma 76,80 m Gabriele Reinsch  Doğu Almanya 9 Temmuz 1988 Doğu Almanya Neubrandenburg
Çekiç atma 79,42 m Betty Heidler  Almanya 21 Mayıs 2011 Hallesche Werfertage Almanya Halle [18][19][20] [11]
Cirit atma 72.28 m
(Mevcut tip)
Barbora Špotáková  Çek Cumhuriyeti 13 Eylül 2008 Dünya Atletizm Finali Almanya Stuttgart [21]
80.00 m (Eski tip) Petra Felke  Doğu Almanya 9 Eylül 1988 Doğu Almanya Potsdam [12]
Heptatlon 7032 pts Carolina Klüft  İsveç 25–26 Ağustos 2007 Dünya Şampiyonası Japonya Osaka [22]
13.15 (+0,1 m/s) (100 m eng.), 1,95 m (yüksek atlama), 14,81 m (gülle atma), 23.38 (+0,3 m/s) (200 m) /
6,85 m (+1,0 m/s) (uzun atlama), 47,98 m (cirit), 2:12.56 (800 m)
5000 m yürüyüş (pist) 20:02.60 Gillian O'Sullivan  İrlanda 13 Temmuz 2002 İrlanda Dublin
10000 m yürüyüş (pist) 41:56.23 Nadezhda Ryashkina  Sovyetler Birliği 24 Temmuz 1990 Amerika Birleşik Devletleri Seattle
10 km yürüyüş (yol) 41:04 Yelena Nikolayeva  Rusya 20 Nisan 1996 Rusya Soçi
20000 m yürüyüş (pist) 1:26:52.3 Olimpiada Ivanova  Rusya 6 Eylül 2001 Avustralya Brisbane
20 km yürüyüş (yol) 1:24:50 X Olimpiada Ivanova  Rusya 4 Mart 2001 Rusya Adler
1:25:02 Yelena Laşmanova 11 Ağustos 2012 Olimpiyat Oyunları Birleşik Krallık Londra [23]
4x100 m bayrak 41.37 Silke Gladisch
Sabine Rieger
Ingrid Auerswald
Marlies Göhr
 Doğu Almanya 6 Ekim 1985 Dünya Kupası Avustralya Canberra
4x200 m bayrak 1:28.15 Marlies Göhr
Romy Schneider-Müller
Bärbel Eckert-Wöckel
Marita Koch
 Doğu Almanya 9 Ağustos 1980 Doğu Almanya Jena
4x400 m bayrak 3:15.17 Tatyana Ledovskaya
Olga Nazarova
Mariya Pinigina
Olga Brizgina
 Sovyetler Birliği 1 Ekim 1988 Olimpiyat Oyunları Güney Kore Seul
4x800 m bayrak 7:50.17 Nadejda Olizarenko
Lyubov Gurina
Lyudmila Borisova
İrina Podyalovskaya
 Sovyetler Birliği 5 Ağustos 1984 Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Moskova

Salon[değiştir | kaynağı değiştir]

Erkekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Dwain Chambers 60 metre rekorunun sahibidir.
Colin Jackson'un 60 metre engelli Avrupa ve dünya rekoru halen geçilemedi.
Kenya asıllı Wilson Kipketer 800 metrede hem açık hava hem de salon rekorunun sahibidir.
Disiplin Derece Atlet Ülke Tarih Organizasyon Yer Kaynak Video
50 m 5.61 Manfred Kokot  Doğu Almanya 4 Şubat 1973 Doğu Almanya Doğu Berlin
5.61+ Jason Gardener  Birleşik Krallık 16 Şubat 2000 İspanya Madrid
60 m 6.42 Dwain Chambers  Birleşik Krallık 7 Mart 2009 Avrupa Şampiyonası İtalya Torino [24] [13]
200 m 20.25 Linford Christie  Birleşik Krallık 19 Şubat 1995 Meeting Pas de Calais Fransa Liévin
400 m 45.05 Thomas Schönlebe  Doğu Almanya 5 Şubat 1988 Batı Almanya Sindelfingen
800 m 1:42.67 Wilson Kipketer  Danimarka 9 Mart 1997 Dünya Şampiyonası Fransa Paris
1000 m 2:14.96 Wilson Kipketer  Danimarka 20 Şubat 2000 Aviva Indoor Grand Prix Birleşik Krallık Birmingham
1500 m 3:33.32 Andrés Manuel Díaz  İspanya 24 Şubat 1999 Yunanistan Pire
1 mil 3:49.78 Eamonn Coghlan  İrlanda 27 Şubat 1983 Amerika Birleşik Devletleri East Rutherford
3000 m 7:32.41 Sergio Sánchez  İspanya 13 Şubat 2010 Reunión Internacional Ciudad de Valencia İspanya Valensiya [25]
5000 m 13:10.60 Mo Farah  Birleşik Krallık 19 Şubat 2011 Aviva Indoor Grand Prix Birleşik Krallık Birmingham [26][27]
50 m engelli 6.36+ Ladji Doucouré  Fransa 26 Şubat 2005 Meeting Pas de Calais Fransa Liévin
60 m engelli 7.30 Colin Jackson  Birleşik Krallık 6 Mart 1994 Almanya Sindelfingen
Yüksek atlama 2,42 m Carlo Thränhardt  Batı Almanya 26 Şubat 1988 Doğu Almanya Batı Berlin
Sırıkla atlama 6,15 m Sergey Bubka  Ukrayna 21 Şubat 1993 Ukrayna Donetsk [14]
Uzun atlama 8,71 m Sebastian Bayer  Almanya 8 Mart 2009 Avrupa Şampiyonası İtalya Torino [28] [15]
Üç adım atlama 17,92 m (2. atlayış) Teddy Tamgho  Fransa 6 Mart 2011 Avrupa Şampiyonası Fransa Paris [29][30] [16]
17,92 m (4. atlayış)
Gülle atma 22.55 m Ulf Timmermann  Doğu Almanya 11 Şubat 1989 Doğu Almanya Senftenberg
Heptatlon 6438 pts Roman Šebrle  Çek Cumhuriyeti 6–7 Şubat 2004 Macaristan Budapeşte
6.97 (60 m), 7.96 m (uzun atlama), 16.28 m (gülle), 2.11 m (yüksek atlama) /
7.95 (60 m eng.), 4.80 m (sırıkla atlama), 2:39.67 (1000 m)
5000 m yürüyüş 18:07.08 Mikhail Shchennikov  Rusya 14 Şubat 1995 Rusya Kış Şampiyonası Rusya Moskova
4x200 m bayrak 1:22.11 Linford Christie
Darren Braithwaite
Ade Mafe
John Regis
 Birleşik Krallık 3 Mart 1991 Birleşik Krallık Glasgow
4x400 m bayrak 3:03.01 Piotr Haczek
Jacek Bocian
Piotr Rysiukiewicz
Robert Maćkowiak
 Polonya 7 Mart 1999 Dünya Şampiyonası Japonya Maebashi [31] [17]
4x800 m bayrak 7:15.77 Roman Trubetskoy
Dmitriy Bukreyev
Dmitriy Bogdanov
Yuriy Borzakovskiy
 Rusya 10 Şubat 2008 Rusya Moskova

Kadınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Susanna Kallur 2008 yılında 60 metre engelli dünya rekorunu kırmıştı.
Kajsa Bergqvist'ın kırdığı salon yüksek atlama dünya rekoru on yıldan uzun süre boyunca geçilememişti.
Tatyana Lebedeva üç adım atlamada salon dünya rekorunun sahibidir.
Disiplin Derece Atlet Ülke Tarih Organizasyon Yer Kaynak Video
50 m 5.96+ İrina Privalova  Rusya 9 Şubat 1995 İspanya Madrid
60 m 6.92 İrina Privalova  Rusya 11 Şubat 1993 İspanya Madrid
9 Şubat 1995 İspanya Madrid
200 m 22.10 İrina Privalova  Rusya 19 Şubat 1995 Meeting Pas de Calais Fransa Liévin
400 m 49.59 Jarmila Kratochvílová  Çekoslovakya 7 Mart 1982 Avrupa Şampiyonası İtalya Milano
800 m 1:55.82 Jolanda Čeplak  Slovenya 3 Mart 2002 Avrupa Şampiyonası Avusturya Viyana
1000 m 2:32.16 Yuliya Chizhenko-Fomenko  Rusya 25 Ocak 2006 Rusya Kış Şampiyonası Rusya Moskova
1500 m 3:58.28 Yelena Soboleva  Rusya 18 Şubat 2006 Rusya Moskova
3:57.71 X 9 Mart 2008 Dünya Şampiyonası İspanya Valensiya [32]
1 mil 4:17.14 Doina Melinte  Romanya 9 Şubat 1990 Amerika Birleşik Devletleri East Rutherford
3000 m 8:27.86 Liliya Şobukova  Rusya 17 Şubat 2006 Rusya Moskova
5000 m 14:46.44 Alemitu Bekele  Türkiye 10 Şubat 2010 GE Galan İsveç Stockholm [33]
50 m engelli 6.58 Cornelia Oschkenat  Doğu Almanya 20 Şubat 1988 Doğu Almanya Doğu Berlin
60 m engelli 7.68 Susanna Kallur  İsveç 10 Şubat 2008 BW-Bank Meeting Almanya Karlsruhe [18]
Yüksek atlama 2,08 m Kajsa Bergqvist  İsveç 4 Şubat 2006 Hochsprung mit Musik Almanya Arnstadt
Sırıkla atlama 5,01 m Yelena İsinbayeva  Rusya 23 Şubat 2012 XL Galan İsveç Stockholm [34][35]
Uzun atlama 7,37 m Heike Drechsler  Doğu Almanya 13 Şubat 1988 Avusturya Viyana
Üç adım atlama 15,36 m Tatyana Lebedeva  Rusya 6 Mart 2004 Dünya Şampiyonası Macaristan Budapeşte [36]
Gülle atma 22,50 m Helena Fibingerová  Çekoslovakya 19 Şubat 1977 Çekoslovakya Jablonec
Pentatlon 5013 puan Nataliya Dobrynska  Ukrayna 9 Mart 2012 Dünya Şampiyonası Türkiye İstanbul [37]
8.38 (60 m eng.), 1,84 m (yüksek atlama), 16,51 m (gülle), 6,57 m (uzun atlama), 2:11.15 (800 m)
3000 m yürüyüş 11:40.33 Claudia Stef  Romanya 30 Ocak 1999 Romanya Bükreş
11:35.34 # [38] Gillian O'Sullivan  İrlanda 15 Şubat 2003 İrlanda Belfast
4x200 m bayrak 1:32.41 Yekaterina Kondratyeva
Irina Khabarova
Yuliya Peçonkina
Yuliya Guşçina
 Rusya 29 Ocak 2005 Aviva International Match Birleşik Krallık Glasgow
4x400 m bayrak 3:23.37 Yuliya Guşçina
Olga Kotlyarova
Olga Zaytseva
Olesya Krasnomovets
 Rusya 28 Ocak 2006 Aviva International Match Birleşik Krallık Glasgow
4x800 m bayrak 8:06.24 Aleksandra Bulanova
Yekaterina Martynova
Yelena Kofanova
Anna Balakşina
 Rusya 18 Şubat 2011 Rusya Şampiyonası Rusya Moskova [39]

+ = daha uzun mesafeli bir yarışta kaydedilmiş geçiş derecesi
ht = elle tutulmuş zaman
A = yüksek rakımda kaydedilmiş derece
# = resmî olarak onaylanmamış derece
X = doping kontrolü yapılmadığından onaylanmamış derece
a = 260.28 nolu IAAF kuralına uygun yol
est = tahmini

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "100 Metres Results". IAAF. 2004-08-22. http://www.iaaf.org/history/oly/season=2004/eventcode=3201/results/racedate=08-22-2004/sex=M/discCode=100/combCode=hash/roundCode=f/results.html#detM_100_hash_f. Erişim tarihi: 2010-03-24. 
  2. ^ Mike Rowbottom (19 Temmuz 2013). "Seven world leads on magical night in Monaco – IAAF Diamond League". IAAF. http://www.iaaf.org/news/report/seven-world-leads-on-magical-night-in-monaco. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2013. 
  3. ^ Bert Rosenthal (2 Nisan 2012). "Gebremeskel, Dibaba Win Carlsbad 5000". IAAF. http://www.iaaf.org/news/newsid=64504.html. Erişim tarihi: 2 Nisan 2012. 
  4. ^ "Mo Farah sets a new British and European 10,000m record". www.bbc.co.uk. 2010-06-03. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/athletics/13628072.stm. Erişim tarihi: 2010-06-04. 
  5. ^ Dave Martin (2011-06-04). "Mosop rips apart World records for 25,000 and 30,000m in Eugene - Samsung Diamond League". IAAF. http://www.iaaf.org/competitions/dlm/news/newsid=60218.html. Erişim tarihi: 2011-06-04. 
  6. ^ "10000 Metres Results". www.diamondleague-eugene.com. 2011-06-03. http://www.diamondleague-eugene.com/Live-StartlistsResults/Overview/10000m-Men/. Erişim tarihi: 2011-06-04. 
  7. ^ "Mo Farah sets new British 10,000m road record". www.news.bbc.co.uk. 31 Mayıs 2010. http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/athletics/8714577.stm. Erişim tarihi: 24 Şubat 2012. 
  8. ^ "Mo Farah 10000 Metres Race Result". www.london10000.co.uk. 31 Mayıs 2010. http://result.london10000.co.uk/results/2010/show-results/?first_name=mo&last_name=farah&club=&running_number=. Erişim tarihi: 24 Şubat 2012. 
  9. ^ "3000 Metres Steeplechase Results". Samsung Diamond League. Omega Timing. 6 Temmuz 2013. http://diamondleague.com/Results/Paris/re0290040.pdf. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2013. 
  10. ^ "Triple Jump Results". IAAF. 1995-08-07. http://www2.iaaf.org/results/past/WCH95/data/M/TJ/Rf.html. Erişim tarihi: 2011-03-02. 
  11. ^ "All-time men's best 10 km road walk". www.alltime-athletics.com. http://www.alltime-athletics.com/m10kwok.htm#3. Erişim tarihi: 2 Mart 2013. 
  12. ^ Paul Warburton (2011-03-12). "Rolling Stones and champagne accompany World 50,000m race walk track record for Diniz". IAAF. http://www.iaaf.org/news/kind=100/newsid=59503.html. Erişim tarihi: 2011-03-12. 
  13. ^ "10000 Metres Results". IAAF. 2008-08-15. http://www.iaaf.org/oly08/results/eventcode=3659/racedate=08-15-2008/sex=W/discCode=10K/combCode=hash/roundCode=f/results.html#detW_10K_hash_f. Erişim tarihi: 2010-06-30. 
  14. ^ "Liliya Shobukhova Chicago Marathon 2011 Race Result". Chicago marathon. 9 Ekim 2011. http://results.public.chicagomarathon.com/2011/index.php?content=detail&fpid=list&id=999999107FA3090000078DC1&lang=EN&event=MAR&ageclass=. Erişim tarihi: 14 Ekim 2011. 
  15. ^ "Liliya Shobukhova Chicago Marathon 2011 Race Result". www.results.public.chicagomarathon.com. 9 Ekim 2011. http://results.public.chicagomarathon.com/2011/index.php?content=detail&fpid=list&id=999999107FA3090000078DC1&lang=EN&event=MAR&ageclass=. Erişim tarihi: 14 Ekim 2011. 
  16. ^ "Liliya Shobukhova Chicago Marathon 2011 Race Result". www.results.public.chicagomarathon.com. 9 Ekim 2011. http://results.public.chicagomarathon.com/2011/index.php?content=detail&fpid=list&id=999999107FA3090000078DC1&lang=EN&event=MAR&ageclass=. Erişim tarihi: 14 Ekim 2011. 
  17. ^ "Liliya Shobukhova Chicago Marathon 2011 Race Result". www.results.public.chicagomarathon.com. 9 Ekim 2011. http://results.public.chicagomarathon.com/2011/index.php?content=detail&fpid=list&id=999999107FA3090000078DC1&lang=EN&event=MAR&ageclass=. Erişim tarihi: 14 Ekim 2011. 
  18. ^ "Betty Heidler wirft Weltrekord" (german). DLV. 2011-05-21. http://www.leichtathletik.de/index.php?NavID=1&SiteID=28&NewsID=32529. Erişim tarihi: 2011-05-21. 
  19. ^ "Hallesche Werfertage 2011 Complete Results". DLV. 2011-05-21. http://www.leichtathletik.de/results/3789_halle_WT_21220511.htm. Erişim tarihi: 2011-05-21. 
  20. ^ Jörg Wenig (2011-05-21). "79.42m - Heidler breaks World hammer Throw record in Halle - UPDATED". IAAF. http://www.iaaf.org/news/newsid=60062.html. Erişim tarihi: 2011-05-22. 
  21. ^ "Javelin Throw Results". IAAF. 2008-09-13. http://www.iaaf.org/documents/pdf/3741/AT-JT-W-f--A--.RS1.pdf. Erişim tarihi: 2009-11-05. 
  22. ^ "Heptathlon Results". IAAF. 2007-08-26. http://osaka2007.iaaf.org/documents/pdf/3653/AT-HEP-W-7--0--.RS2.pdf. Erişim tarihi: 2009-11-05. 
  23. ^ "20km Race Walk Results". IAAF. 11 Ağustos 2012. http://www.iaaf.org/mini/oly12/Results/ResultsByDate.aspx?racedate=08-11-2012/sex=W/discCode=20KR/combCode=hash/roundCode=f/results.html#detW_20KR_hash_f. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2012. 
  24. ^ "European Athletics Indoor Championships 2nd Day Result Book". www.torino2009.org. 2009-03-07. http://www.torino2009.org/public/allegati/Day2.pdf. Erişim tarihi: 2009-09-02. 
  25. ^ "Sánchez clocks European Indoor 3000m record - Valencia Report". IAAF. 2010-02-13. http://www.iaaf.org/WIM10/news/newsid=55547.html. Erişim tarihi: 2010-02-14. 
  26. ^ "5000 Metres Results". www.uka.org.uk. 2011-02-19. http://www.uka.org.uk/results/20110219_Birmingham/timetable/index/pdf/AT-5000-M-f--1--.RS1.pdf. Erişim tarihi: 2011-02-20. 
  27. ^ Matthew Brown (2011-02-19). "Eight world leads, European 5000m record for Farah in Birmingham". IAAF. http://www.iaaf.org/WIM11/news/newsid=59346.html. Erişim tarihi: 2011-02-20. 
  28. ^ "European Athletics Indoor Championships 2nd Day Result Book". www.torino2009.org. 2009-03-07. http://www.torino2009.org/public/allegati/Day2.pdf. Erişim tarihi: 2009-08-21. 
  29. ^ "Triple Jump Results". EAA. 2011-03-06. http://www.sportresult.com/sports/la/ajax/user_files/2011/paris/pdf/re2840040.pdf. Erişim tarihi: 2011-03-06. 
  30. ^ Bob Ramsak (2011-03-06). "Tamgho twice (!) triples 17.92m World record twice in Paris as European Indoor Champs conclude". IAAF. http://www.iaaf.org/news/kind=100/newsid=59477.html. Erişim tarihi: 2011-03-06. 
  31. ^ "4x400 Metres Relay Results". IAAF. 1999-03-07. http://www2.iaaf.org/WIC99/Results/data/M/4X4/Rf.html. Erişim tarihi: 2010-05-19. 
  32. ^ "1500 Metres Results". IAAF. 9 Mart 2008. http://www.iaaf.org/documents/pdf/3656/AT-1500-W-f--1--.RS1.pdf. Erişim tarihi: 14 Mart 2012. 
  33. ^ Julin, A. Lennart (2010-02-11). "Another blazing 5000m run by Defar - Stockholm report". IAAF. http://www.iaaf.org/WIM10/news/newsid=55520.html. Erişim tarihi: 2010-02-11. 
  34. ^ "XL Galan 2012 Complete Results". 23 Şubat 2012. http://88.131.109.176/folksam/xlgalan12/result.php. Erişim tarihi: 24 Şubat 2012. 
  35. ^ "Isinbayeva clears 5.01m World record in Stockholm!". IAAF. 23 Şubat 2012. http://www.iaaf.org/Mini/WIM12/News/NewsDetail.aspx?id=63665. Erişim tarihi: 24 Şubat 2012. 
  36. ^ "Triple Jump Results". IAAF. 2004-03-06. http://www.iaaf.org/history/wic/season=2004/eventcode=3226/results/racedate=03-06-2004/sex=W/discCode=TJ/combCode=hash/roundCode=f/results.html#detW_TJ_hash_f. Erişim tarihi: 2010-05-03. 
  37. ^ "Pentathlon Results". IAAF. 9 Mart 2012. http://www.iaaf.org/documents/pdf/4665/AT-PEN-W-5--0--.RS2.pdf. Erişim tarihi: 10 Mart 2012. 
  38. ^ uluslararası hakemler olmadan kaydedilmiş derece
  39. ^ "World indoor 4x800m record on home soil by Moscow team". EAA. 2011-02-19. http://www.european-athletics.org/general-news/world-indoor-4x800m-record-on-home-soil-by-moscow-team.html. Erişim tarihi: 2011-02-19. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]