Atletizmde Akdeniz Oyunları rekorları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Atletizmde Akdeniz Oyunları rekorları listesi, 1951'den beri dört yılda bir düzenlenen (1991'den iki yıl sonra yapılan 1993 Oyunları hariç) Akdeniz Oyunları'ndaki atletizm etkinliklerinde kaydedilen rekorları içerir. Her branşta elde edilen rekor kayıtları Uluslararası Akdeniz Oyunları Komitesi (CIJM) tarafından yapılmaktadır.

Kırılan bazı Olimpiyat rekorları daha sonra CIJM tarafından iptal edildi. 2001'de, Fransız çekiççi David Chaussinand 79,71 metreyle oyunlar rekoru kırmış; ancak doping testinde efedrine rastlanınca diskalifiye olmuştu.[1] Rekoru kayıtlardan çıkarılan sporcunun altın madalyası İtalyan Nicola Vizzoni'ye verildi.

En uzun süredir kırılamayan oyunlar rekoru, Sara Simeoni'nin 1979 Akdeniz Oyunları'nda kadınlar yüksek atlamada yaptığı derecedir. O dönem 2,01 ile dünya rekorunun da sahibi olan Simeoni, Split'teki 1,98 metrelik atlayışıyla, 1975 Akdeniz Oyunları'nda atladığı 1,89 metreyle yine kendine ait olan oyunlar rekorunu 9 cm geliştirmişti. Son yapılan 2013 Akdeniz Oyunları'nda erkekler ve kadınlarda dörder oyunlar rekoru kırıldı.

Aktif kategoriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Erkekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm veriler 2013 Akdeniz Oyunları sonu itibariyle geçerlidir.

Dal Rekor Sporcu Ülke Oyunlar Tarih Kaynak
100 metre 10.13 Angelos, PavlakakisAngelos Pavlakakis  Yunanistan (GRE) 1997 Bari 01997-6-16 16 Haziran 1997 [2]
200 metre 20.28 Pietro, MenneaPietro Mennea  İtalya (ITA) 1983 Kazablanka 01983-9-13 13 Eylül 1983 [3]
400 metre 45.29 Aldo, CantiAldo Canti  Fransa (FRA) 1983 Kazablanka 01983-9-13 13 Eylül 1983 [3]
800 metre 1:44.00 İlham Tanui, Özbilenİlham Tanui Özbilen  Türkiye (TUR) 2013 Mersin 02013-6-29 29 Haziran 2013 [4]
1500 metre 3:29.20 Noureddine, MorceliNoureddine Morceli  Cezayir (ALG) 1993 Languedoc-Rousillon 01993-6-20 20 Haziran 1993 [3]
5000 metre 13:25.29 Alberto, GarcíaAlberto García  İspanya (ESP) 1997 Bari 01997-6-16 16 Haziran 1997 [5]
10000 metre 27:01,17 Smaïl, SghirSmaïl Sghir  Fas (MAR) 1997 Bari 01997-6-18 18 Haziran 1997
Yarı maraton 1:04.06 Ahmed, BadayAhmed Baday  Fas (MAR) 2009 Pescara 02009-7-03 3 Temmuz 2009 [3]
110 metre engelli 13.45 Konstadinos, DouvalidisKonstadinos Douvalidis  Yunanistan (GRE) 2013 Mersin 02013-6-26 26 Haziran 2013 [6]
400 metre engelli 48.83 Emir, BekrićEmir Bekrić  Sırbistan (SRB) 2013 Mersin 02013-6-29 29 Haziran 2013 [7]
3000 m hendekli koşu 8:13.11 Jamel, ChatbiJamel Chatbi  Fas (MAR) 2009 Pescara 02009-7-02 2 Temmuz 2009 [8]
4×100 m bayrak 38.61 Nicola, AsuniNicola Asuni
Giovanni Puggioni
Angelo Cipolloni
Sandro Floris
 İtalya (ITA) 1997 Bari 01997-6-18 18 Haziran 1997 [3]
4×400 m bayrak 3:02.78 Malik, LouahlaMalik Louahla
Kamel Talhaoui
Ahmed Aichaoui
Samir Adel Louahla
 Cezayir (ALG) 1997 Bari 01997-6-18 18 Haziran 1997 [3]
Yüksek atlama 2,34 m Konstantinos, BaniotisKonstantinos Baniotis  Yunanistan (GRE) 2013 Mersin 02013-6-27 27 Haziran 2013 [9]
Uzun atlama 8,29 m Salim, SdiriSalim Sdiri  Fransa (FRA) 2009 Pescara 02009-7-03 3 Temmuz 2009 [10]
Sırıkla yüksek atlama 5,70 m Alain, AndjiAlain Andji  Fransa (FRA) 1997 Bari 01997-6-16 16 Haziran 1997 [11]
Üç adım atlama 17,13 m Marios, HaciandreuMarios Haciandreu  Kıbrıs Cumhuriyeti (CYP) 1991 Atina 01991-6-11 11 Haziran 1991 [3]
Gülle atma 21,03 m Manuel, MartínezManuel Martínez  İspanya (ESP) 2001 Tunus 02001-9-13 13 Eylül 2001 [3]
Disk atma 65,58 m Frank, CasañasFrank Casañas  İspanya (ESP) 2009 Pescara 02009-6-30 30 Haziran 2009 [12]
Çekiç atma 78,49 m Nicola, VizzoniNicola Vizzoni  İtalya (ITA) 2001 Tunus 02001-9-14 14 Eylül 2001 [13]
Cirit atma 89,22 m Konstantinos, GatsioudisKonstantinos Gatsioudis  Yunanistan (GRE) 1997 Bari 01997-6-16 16 Haziran 1997

Kadınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yüksek atlama oyunlar rekortmeni Yunan atlet Nikoleta Kyriakopoulou, 2009 Oyunları'ndaki bir atlayışı sırasında

Tüm veriler 2013 Akdeniz Oyunları sonu itibariyle geçerlidir.

Dal Rekor Sporcu Ülke Oyunlar Tarih Kaynak
100 metre 11.13 Ekaterini, ThanouEkaterini Thanou  Yunanistan (GRE) 1997 Bari 01997-6-16 16 Haziran 1997
200 metre 22.62 Christine, ArronChristine Arron  Fransa (FRA) 1997 Bari 01997-6-17 17 Haziran 1997
400 metre 50.30 Libania, GrenotLibania Grenot  İtalya (ITA) 2009 Pescara 02009-7-02 2 Temmuz 2009 [8]
800 metre 1:59.87 Elisa Cusma, PiccioneElisa Cusma Piccione  İtalya (ITA) 2009 Pescara 02009-7-02 2 Temmuz 2009 [8]
1500 metre 4:04.06 Siham, HilaliSiham Hilali  Fas (MAR) 2013 Mersin 02013-6-26 26 Haziran 2013 [14]
5000 metre 15:00.69 Roberta, BrunetRoberta Brunet  İtalya (ITA) 1997 Bari 01997-6-16 16 Haziran 1997
10000 metre 31:16.94 Asmae, LeghzaouiAsmae Leghzaoui  Fas (MAR) 2001 Tunus 02001-8-12 12 Ağustos 2001
Yarı maraton 1:11:00 Valeria, StraneoValeria Straneo  İtalya (ITA) 2013 Mersin 02013-6-29 29 Haziran 2013 [15]
100 metre engelli 12.82 Patricia, GirardPatricia Girard  Fransa (FRA) 2001 Tunus 02001-9-12 12 Eylül 2001
400 metre engelli 55.01 Nouzha, BidouaneNouzha Bidouane  Fas (MAR) 1997 Bari 01997-6-17 17 Haziran 1997
3000 m hendekli koşu 9:40.71 Amina, BeticheAmina Betiche  Cezayir (ALG) 2013 Mersin 02013-6-28 28 Haziran 2013 [11]
4×100 m bayrak 42.63 Frédérique, BanguéFrédérique Bangué
Christine Arron
Patricia Girard
Sylviane Félix
 Fransa (FRA) 1997 Bari 01997-6-18 18 Haziran 1997
4×400 m bayrak 3:29.98 Carla, BarbarinoCarla Barbarino
Francesca Cola
Patrizia Spuri
Francesca Carbone
 İtalya (ITA) 1997 Bari 01997-6-18 18 Haziran 1997
20 km yürüyüş 1:32:44 Elisa, RigaudoElisa Rigaudo  İtalya (ITA) 2005 Almeria 02005-6-30 30 Haziran 2005 [16]
Yüksek atlama 1,98 m Sara, SimeoniSara Simeoni  İtalya (ITA) 1979 Split 01979-9-25 25 Eylül 1979
Uzun atlama 6,72 m Niki, XanthouNiki Xanthou  Yunanistan (GRE) 1997 Bari 01997-6-16 16 Haziran 1997
Sırıkla yüksek atlama 4,50 m Nikoleta, KyriakopoulouNikoleta Kyriakopoulou  Yunanistan (GRE) 2009 Pescara 02009-6-30 30 Haziran 2009
Üç adım atlama 14,98 m Baya, RahouliBaya Rahouli  Cezayir (ALG) 2005 Almeria 02005-7-01 1 Temmuz 2005 [17]
Disk atma 66,21 m Sandra, PerkovicSandra Perkovic  Hırvatistan (CRO) 2013 Mersin 02013-6-29 29 Haziran 2013 [18]
Çekiç atma 71,17 m Ester, BalassiniEster Balassini  İtalya (ITA) 2005 Almeria 02005-6-29 29 Haziran 2005 [19]
Cirit atma 62,61 m Angeliki, TsiolakoudiAngeliki Tsiolakoudi  Yunanistan (GRE) 2005 Almeria 02005-7-01 1 Temmuz 2005 [20]
Heptatlon 6256 puan Nathalie, TeppeNathalie Teppe  Fransa (FRA) 1993 Languedoc-Rousillon 01993-6-19 19 Haziran 1993

Pasif kategoriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Chaussinand David". IAAF. http://www.iaaf.net/athletes/biographies/country=FRA/athcode=11175/index.html. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2013. 
  2. ^ "Greek athletes shine in Mediterranean Games". Atina Haber Ajansı. 17 Haziran 1997. http://www.hri.org/news/greek/apeen/1997/97-06-17.apeen.html. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2013. 
  3. ^ a b c d e f g h "Akdeniz Oyunları Rekorları (Mediterranean Games Records)". Türkiye Atletizm Federasyonu. http://www.taf.org.tr/wp-content/uploads/Akdeniz%20Oyunlar%C4%B1%20Rekorlar%C4%B1%20(Mediterranean%20Games%20Records).pdf. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2013. 
  4. ^ "‘Altın’ Çocuk İlham". Türkiye Atletizm Federasyonu. 29 Haziran 2013. http://www.taf.org.tr/altin-cocuk-ilham/. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2013. 
  5. ^ "Mediterranean Games 5000 meters". arrs.net. http://www.arrs.net/HP_MedGamesO5K.htm. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2013. 
  6. ^ "Partial results of 2013 Mediterranean Games for Wednesday". Anadolu Ajansı. 26 Haziran 2013. http://www.aa.com.tr/en/s/197865--17th-mediterranean-games. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2013. 
  7. ^ "Altın rekorla geldi!". ajansspor.com. 29 Haziran 2013. http://www.ajansspor.com/atletizm/Genel/h/20130629/altin_rekorla_geldi.html. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2013. 
  8. ^ a b c Diego Sampaolo (2 Temmuz 2009). "A good day for hosts and Morocco - Mediterranean Games, Day 3". IAAF. http://berlin.iaaf.org/news/kind=100/newsid=51469.html. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2013. 
  9. ^ "Guliyev'den Türkiye rekoru". Sporx. 27 Haziran 2013. http://www2.sporx.com/digersporlar/akdenizoyunlari/guliyevden-turkiye-rekoruSXHBQ334261SXQ. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2013. 
  10. ^ Diego Sampaolo (4 Temmuz 2009). "Cusma double; Sdiri shows solid form again, 8.29m - Mediterranean Games, Day 4". IAAF. http://berlin.iaaf.org/news/kind=100/newsid=51513.html. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2013. 
  11. ^ a b "Atletizmde 1 gümüş, 2 bronz madalya". Anadolu Ajansı. 28 Haziran 2013. http://www.aa.com.tr/tr/akdeniz-oyunlari/198623--turkiye-ucuncu-gun-1-gumus-2-bronz-madalya-aldi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2013. 
  12. ^ "Ioannou sets High Jump meet record in Pescara". european-athletics.org. http://www.european-athletics.org/index.php?option=com_content&catid=1&id=7481&view=article. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2013. 
  13. ^ "Medeterranean Games 2001". 11 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20041216050619/http://athletix.org/Results/TunisMedGam01_day4.html. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2013. 
  14. ^ "Mersin'de Yunanistan'ın günü". 27 Haziran 2013. http://www.atletizmdunyasi.com/haber/1466-mersinde-yunanistanin-gunu. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2013. 
  15. ^ "Oro per Valeria Straneo ai Giochi di Mersin" (İtalyanca). alessandrianews.it. 29 Haziran 2013. http://www.alessandrianews.it/alessandria/oro-valeria-straneo-ai-giochi-mersin-40486.html. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2013. 
  16. ^ "Host Nation wins nine medals on day two in Almeria". european-athletics.org. http://www.european-athletics.org/index.php?option=com_content&catid=1&id=3007&view=article. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2013. 
  17. ^ "Greece take three Golds in Almeria". european-athletics.org. http://www.european-athletics.org/index.php?option=com_content&catid=1&id=3010&view=article. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2013. 
  18. ^ "Hırvat Perkovic rekorla altını kaptı!". Haber7.com. 29 Haziran 2013. http://spor.haber7.com/diger-branslar/haber/1044144-hirvat-perkovic-rekorla-altini-kapti. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2013. 
  19. ^ "Balassini flies Hammer over 70m again, the Mediterranen Games – Day One". IAAF. 30 Haziran 2005. http://berlin.iaaf.org/news/kind=100/newsid=30012.html. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2013. 
  20. ^ "A Great Collection of Medals". ERA. 2 Temmuz 2005. http://www.hri.org/news/greek/eraen/2005/05-07-02.eraen.html. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2013.