Atletizmde Olimpiyat rekorları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Usain Bolt'un 2008 Yaz Olimpiyatları'nda 200 metrede kırdığı dünya ve olimpiyat rekorunun Pekin Ulusal Stadyumu'ndaki dev ekrandan duyurulması.

Atletizm Olimpiyat rekorları listesi, 1896'dan beri her dört yılda bir yapılan modern Yaz Olimpiyat Oyunları'ndaki atletizm etkinliklerinde kaydedilen Olimpiyat rekorlarını içerir. Her branşta elde edilen rekor kayıtları Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından yapılmaktadır. Oyunlarda yer alan atletizm yarışmaları; pist yarışmaları (koşular), saha yarışmaları (atmalar ve atlamalar), yol yarışmaları (yürüyüş ve maraton) ve kombine yarışmalar (heptatlon ve dekatlon) olmak üzere dört gruba ayrılır.[1] Oyunlar boyunca kadınlar 23 dalda,[2] erkekler ise 24 dalda yarışmaktadır. Bu dalların 21'i aynıyken, erkekler ekstra olarak 50 km yürüyüş dalında mücadele etmektedir. Ayrıca kadınlar heptatlona karşılık erkekler dekatlonda, kadınlar 100 metre engelliye karşılık erkekler 110 metre engellide boy göstermektedir.[1]

Kırılan bazı Olimpiyat rekorları daha sonra IOC tarafından iptal edildi. 1988'de, Kanadalı sprinter Ben Johnson 100 metrede olimpiyat ve dünya rekoru kırmış; ancak performans artırıcı anabolik steroid madde kullandığı anlaşılınca diskalifiye olmuştu. Rekoru kayıtlardan çıkarılan sporcunun altın madalyası Amerikalı Carl Lewis'e verildi.[3] Benzer şekilde Macar atlet Róbert Fazekas, 2004'teki etkinliklerde erkekler disk atmada Olimpiyat rekoruna imza atmış; ancak yarış sonrası "anti-doping kurallarını ihlal ettiği" açıklanarak altın madalyası ve rekoru geri alınmıştı.[4][5]

En uzun süredir kırılamayan Olimpiyat rekoru, Bob Beamon'un 1968 Yaz Olimpiyatları'nda erkekler uzun atlamada yaptığı derecedir.[6] Atletin 8,90 m (350 in)'lik atlayışı, o zamanki dünya rekorunu 55 cm (22 in)'yle geride bırakmış ve Beamon'un vatandaşı Mike Powell'ın Tokyo'da düzenlenen 1991 Dünya Atletizm Şampiyonası'ndaki atlayışına kadar, 23 yıl boyunca kırılamamıştı.[7] Son yapılan 2012 Olimpiyat Oyunları'nda erkeklerde altı, kadınlarda ise beş olimpiyat rekoru kırıldı.

Erkekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Usain Bolt, halen ikisi bireysel ve biri 4 x 100 metre bayrak yarışında Jamaika takımıyla olmak üzere toplam üç rekor sahibidir.
Mevcut dekatlon rekorunun sahibi Çek atlet Roman Šebrle
5000 ve 10000 metre olimpiyat rekortmeni Kenyalı atlet Kenenisa Bekele

♦ Aynı zamanda mevcut dünya rekoru olan dereceleri gösterir. Tüm veriler 2012 Yaz Olimpiyatları sonu itibariyle geçerlidir.

Dal Rekor Sporcu Ülke Oyunlar Tarih Kaynak(lar)
100 metre 9,63 Bolt, UsainUsain Bolt  Jamaika (JAM) 2012 Londra 02012-8-05 05 Ağustos 2012 [8]
200 metre 19,30 Bolt, UsainUsain Bolt  Jamaika (JAM) 2008 Pekin 02008-8-20 20 Ağustos 2008 [9]
400 metre 43,49 Johnson, MichaelMichael Johnson  ABD (USA) 1996 Atlanta 01996-7-29 29 Temmuz 1996 [10]
800 metre ♦1:40,91 Rudisha, DavidDavid Rudisha  Kenya (KEN) 2012 Londra 02012-8-09 09 Ağustos 2012 [11]
1500 metre 3:32,07 Ngeny, NoahNoah Ngeny  Kenya (KEN) 2000 Sidney 02000-9-29 29 Eylül 2000 [12]
5000 metre 12:57,82 Bekele, KenenisaKenenisa Bekele  Etiyopya (ETH) 2008 Pekin 02008-8-23 23 Ağustos 2008 [13]
10000 metre 27:01,17 Bekele, KenenisaKenenisa Bekele  Etiyopya (ETH) 2008 Pekin 02008-8-17 17 Ağustos 2008 [14]
Maraton 2:06:32 Wanjiru, SamuelSamuel Wanjiru  Kenya (KEN) 2008 Pekin 02008-8-24 24 Ağustos 2008 [15]
110 metre engelli 12,91 Xiang, LiuLiu Xiang  Çin (CHN) 2004 Atina 02004-8-27 27 Ağustos 2004 [16]
400 metre engelli ♦46,78 Young, KevinKevin Young  ABD (USA) 1992 Barselona 01992-8-06 6 Ağustos 1992 [17][18]
3000 m hendekli koşu 8:05,51 Kariuki, JuliusJulius Kariuki  Kenya (KEN) 1988 Seul 01988-9-30 30 Eylül 1988 [19]
4×100 m bayrak ♦36,84 Carter, NestaNesta Carter
Michael Frater
Yohan Blake
Usain Bolt
 Jamaika (JAM) 2012 Londra 02012-8-11 11 Ağustos 2012 [20]
4×400 m bayrak 2:55,39 Merritt, LaShawnLaShawn Merritt
Angelo Taylor
David Neville
Jeremy Wariner
 ABD (USA) 2008 Pekin 02008-8-23 23 Ağustos 2008 [21]
20 km yürüyüş 1:18:46 Ding, ChenChen Ding  Çin (CHN) 2012 Londra 02012-8-04 04 Ağustos 2012 [22]
50 km yürüyüş 3:37:09 Kirdyapkin, SergeySergey Kirdyapkin  Rusya (RUS) 2012 Londra 02012-8-11 11 Ağustos 2012 [23]
Yüksek atlama 2,39 m Austin, CharlesCharles Austin  ABD (USA) 1996 Atlanta 01996-7-28 28 Temmuz 1996 [24]
Uzun atlama 8,90 m Beamon, BobBob Beamon  ABD (USA) 1968 Mexico City 01968-10-18 18 Ekim 1968 [6]
Sırıkla yüksek atlama 5,97 m Lavillenie, RenaudRenaud Lavillenie  Fransa (FRA) 2012 Londra 02012-8-10 10 Ağustos 2012 [25]
Üç adım atlama 18,09 m Harrison, KennyKenny Harrison  ABD (USA) 1996 Atlanta 01996-7-27 27 Temmuz 1996 [26]
Gülle atma 22,47 m Timmermann, UlfUlf Timmermann  Doğu Almanya (GDR) 1988 Seul 01988-9-23 23 Eylül 1988 [27]
Disk atma 69,89 m Alekna, VirgilijusVirgilijus Alekna  Litvanya (LTU) 2004 Atina 02004-8-23 23 Ağustos 2004 [28]
Çekiç atma 84,80 m Litvinov, SergeySergey Litvinov  SSCB (URS) 1988 Seul 01988-9-26 26 Eylül 1988 [29]
Cirit atma 90,57 m Thorkildsen, AndreasAndreas Thorkildsen  Norveç (NOR) 2008 Pekin 02008-8-23 23 Ağustos 2008 [30]
Dekatlon 8893 puan Šebrle, RomanRoman Šebrle  Çek Cumhuriyeti (CZE) 2004 Atina 02004-8-24 24 Ağustos 2004 [31]

Kadınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

10000 m olimpiyat rekorunu elinde tutan Etiyopyalı atlet Tirunesh Dibaba
Rus atlet Yelena Slesarenko, yüksek atlama Olimpiyat rekorunu elinde tutmaktadır.

♦ Aynı zamanda mevcut dünya rekoru olan dereceleri gösterir. Tüm veriler 2012 Yaz Olimpiyatları sonu itibariyle geçerlidir.

Dal Rekor Sporcu Ülke Oyunlar Tarih Kaynak(lar)
100 metre 10,62 Griffith-Joyner, FlorenceFlorence Griffith-Joyner  ABD (USA) 1988 Seul 01988-9-24 24 Eylül 1988 [32]
200 metre ♦21,34 Griffith-Joyner, FlorenceFlorence Griffith-Joyner  ABD (USA) 1988 Seul 01988-9-29 29 Eylül 1988 [33][34]
400 metre 48,25 Pérec, Marie-JoséMarie-José Pérec  Fransa (FRA) 1996 Atlanta 01996-7-29 29 Temmuz 1996 [35]
800 metre 1:53,43 Olizarenko, NadejdaNadejda Olizarenko  SSCB (URS) 1980 Moskova 01980-7-27 27 Temmuz 1980 [35]
1500 metre 3:53,96 Ivan, PaulaPaula Ivan  Romanya (ROU) 1988 Seul 01988-9-26 26 Eylül 1988 [35]
5000 metre 14:40,79 Szabo, GabrielaGabriela Szabo  Romanya (ROU) 2000 Sidney 02000-9-25 25 Eylül 2000 [35]
10000 metre 29:54,66 Dibaba, TiruneshTirunesh Dibaba  Etiyopya (ETH) 2008 Pekin 02008-8-15 15 Ağustos 2008 [36]
Maraton 2:23:07 Gelana, TikiTiki Gelana  Etiyopya (ETH) 2012 Londra 02012-8-05 05 Ağustos 2012 [35]
100 metre engelli 12,35 Pearson, SallySally Pearson  Avustralya (AUS) 2012 Londra 02012-8-07 07 Ağustos 2012 [35]
400 metre engelli 52,64 Walker, MelaineMelaine Walker  Jamaika (JAM) 2008 Pekin 02008-8-20 20 Ağustos 2008 [37]
3000 m hendekli koşu ♦8:58,81 Galkina-Samitova, GulnaraGulnara Galkina-Samitova  Rusya (RUS) 2008 Pekin 02008-8-17 17 Ağustos 2008 [38]
4×100 m bayrak ♦40,82 Madison, TiannaTianna Madison
Allyson Felix
Bianca Knight
Carmelita Jeter
 ABD (USA) 2012 Londra 02012-8-10 10 Ağustos 2012 [35]
4×400 m bayrak ♦3:15,27 Ledovskaya, TatyanaTatyana Ledovskaya
Olga Nazarova
Mariya Pinigina
Olga Brizgina
 SSCB (URS) 1988 Seul 01988-10-01 1 Ekim 1988 [39]
20 km yürüyüş ♦1:25:02 Laşmanova, YelenaYelena Laşmanova  Rusya (RUS) 2012 Londra 02012-8-11 11 Ağustos 2012 [40]
Yüksek atlama 2,06 m Slesarenko, YelenaYelena Slesarenko  Rusya (RUS) 2004 Atina 02004-8-28 28 Ağustos 2004 [24]
Uzun atlama 7,40 m Joyner-Kersee, JackieJackie Joyner-Kersee  ABD (USA) 1988 Seul 01988-9-29 29 Eylül 1988 [41]
Sırıkla yüksek atlama 5,05 m İsinbayeva, YelenaYelena İsinbayeva  Rusya (RUS) 2008 Pekin 02008-8-18 18 Ağustos 2008 [38][42]
Üç adım atlama 15,39 m Mbango Etone, FrançoiseFrançoise Mbango Etone  Kamerun (CMR) 2008 Pekin 02008-8-17 17 Ağustos 2008 [43]
Gülle atma 22,41 m Slupianek, IlonaIlona Slupianek  Doğu Almanya (GDR) 1980 Moskova 01980-7-24 24 Temmuz 1980 [27]
Disk atma 72,30 m Hellmann, MartinaMartina Hellmann  Doğu Almanya (GDR) 1988 Seul 01988-9-29 29 Eylül 1988 [28]
Çekiç atma 78,18 m Lısenko, TatyanaTatyana Lısenko  Rusya (RUS) 2012 Londra 02012-8-11 11 Ağustos 2012 [44]
Cirit atma 71,53 m Menéndez, OsleidysOsleidys Menéndez  Küba (CUB) 2004 Atina 02004-8-27 27 Ağustos 2004 [35]
Heptatlon ♦7291 puan Joyner-Kersee, JackieJackie Joyner-Kersee  ABD (USA) 1988 Seul 01988-9-24 24 Eylül 1988 [35]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Athletics". Olympic Movement resmi sitesi. 9 Nisan 2009 tarihinde özgün kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20090409003731/http://www.olympic.org/uk/sports/programme/disciplines_uk.asp?DiscCode=AT. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2011. 
  2. ^ Mel Watman (25 Temmuz 2008). "Evolution of Olympic Women's Athletics, 1928 to the present day". http://www.iaaf.org/OLY08/news/kind=100/newsid=46357.html. Erişim tarihi: 3 Eylül 2008. 
  3. ^ "1988: Johnson stripped of Olympic gold". BBC. 27 Eylül 1988. http://news.bbc.co.uk/onthisday/hi/dates/stories/september/27/newsid_2539000/2539525.stm. Erişim tarihi: 3 Eylül 2008. 
  4. ^ "Fazekas takes discus gold". BBC Sport. 23 Ağustos 2004. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/olympics_2004/athletics/3591592.stm. Erişim tarihi: 2 Eylül 2008. 
  5. ^ "International Olympic Committee Executive Board Decision regarding Mr Robert Fazekas, born on 18 August 1975, athlete, Hungary, Men's Discus Throw". http://multimedia.olympic.org/pdf/en_report_860.pdf. 
  6. ^ a b Parker Morse (23 Ağustos 2008). "Beijing 2008 - Day Nine Summary - 23 Aug". Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği. http://www.iaaf.org/OLY08/news/kind=100/newsid=47332.html. Erişim tarihi: 3 Eylül 2008. 
  7. ^ Gerald Eskenazi (31 Ağustos 1991). "Track and field; Back in Miami, Beamon Remains Down to Earth". New York Times. http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9D0CE4DB1131F932A0575BC0A967958260. Erişim tarihi: 6 Eylül 2008. 
  8. ^ "London 2012 Olympics: Day Nine evening session". 5 Ağustos 2012. http://www.bbc.co.uk/sport/0/olympics/19083980. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2012. 
  9. ^ "Bolt grabs third gold and record". BBC Sport. 22 Ağustos 2008. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/olympics/athletics/7576737.stm. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2008. 
  10. ^ "LaShawn Merritt ends Jeremy Wariner's 400m domination". The Australian. 21 Ağustos 2008. http://www.theaustralian.news.com.au/beijing_olympics/story/0,27313,24218955-5016798,00.html. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2008. 
  11. ^ "800 Metres Results". IAAF. 9 Ağustos 2012. http://www.iaaf.org/mini/oly12/Results/ResultsByDate.aspx?racedate=08-09-2012/sex=M/discCode=800/combCode=hash/roundCode=f/results.html#detM_800_hash_f. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2012. 
  12. ^ "Noah Ngeny, Kenya". Confederation of African Athletes. http://www.webcaa.org/eng/index.php?option=com_content&task=view&id=164&Itemid=58. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2011. 
  13. ^ "Bekele storms to Olympic double". BBC Sport. 23 Ağustos 2008. http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/olympics/athletics/7578467.stm. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2008. 
  14. ^ Lynn Zinser (17 Ağustos 2008). "Jamaican Supremacy Continues, and So Does an Ethiopian’s Comeback". New York Times. http://www.nytimes.com/2008/08/18/sports/olympics/18track.html?em. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2008. 
  15. ^ "Wanjiru first Kenyan to win Olympic men's marathon". ESPN. 24 Ağustos 2008. http://sports.espn.go.com/oly/summer08/trackandfield/news/story?id=3550624&campaign=rss&source=ESPNHeadlines. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2008. 
  16. ^ "Athletics - 110m Hurdles - Progression". Olympic Movement resmi sitesi. http://www.olympic.org/uk/sports/records/results_uk.asp?DIS_S_CODE=AT&GET_C_ID=&GET_C_OL=1&GET_C_WO=&EVT_S_CODE=012&RESULT=TRUE. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2008. 
  17. ^ "Athletics - 400m Hurdles - Progression". Olympic Movement resmi sitesi. http://www.olympic.org/uk/sports/records/results_uk.asp?DIS_S_CODE=AT&GET_C_ID=&GET_C_OL=1&GET_C_WO=&EVT_S_CODE=044&RESULT=TRUE. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2008. 
  18. ^ "400 Metres Hurdles Records". Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği. http://www.iaaf.org/statistics/records/inout=O/discType=5/disc=400H/detail.html. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2008. 
  19. ^ "Athletics - 3000m steeplechase - Progression". Olympic Movement resmi sitesi. http://www.olympic.org/uk/sports/records/results_uk.asp?DIS_S_CODE=AT&GET_C_ID=&GET_C_OL=1&GET_C_WO=&EVT_S_CODE=033&RESULT=TRUE. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2008. 
  20. ^ "4x100 Metres Relay Results". IAAF. 11 Ağustos 2012. http://www.iaaf.org/mini/oly12/Results/ResultsByDate.aspx?racedate=08-11-2012/sex=M/discCode=4X1/combCode=hash/roundCode=f/results.html#detM_4X1_hash_f. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2012. 
  21. ^ "United States powers to record-breaking 4 x 400m Relay gold". Pekin Olimpiyatları resmi websitesi. 23 Ağustos 2008. http://en.beijing2008.cn/news/sports/headlines/athletics/n214579942.shtml. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2008. 
  22. ^ "London 2012 20km walk results". 2012 Yaz Olimpiyatları resmi sitesi. http://www.london2012.com/athletics/event/men-20km-walk/phase=atm092100/index.html?v=1002012080418. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2012. 
  23. ^ "London 2012 50km walk results". 2012 Yaz Olimpiyatları resmi sitesi. 11 Ağustos 2012. http://www.london2012.com/athletics/event/men-50km-walk/phase=atm095100/index.html. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2012. 
  24. ^ a b "Athletics - High jump - Progression". Olympic Movement resmi sitesi. http://www.olympic.org/uk/sports/records/results_uk.asp?DIS_S_CODE=AT&GET_C_ID=&GET_C_OL=1&GET_C_WO=&EVT_S_CODE=071&RESULT=TRUE. Erişim tarihi: 2 Eylül 2008. 
  25. ^ "Pole Vault Results". IAAF. 10 Ağustos 2012. http://www.iaaf.org/mini/oly12/Results/ResultsByDate.aspx?racedate=08-10-2012/sex=M/discCode=PV/combCode=hash/roundCode=f/results.html#detM_PV_hash_f. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2012. 
  26. ^ "Athletics - Triple jump - Progression". Olympic Movement resmi sitesi. http://www.olympic.org/uk/sports/records/results_uk.asp?DIS_S_CODE=AT&GET_C_ID=&GET_C_OL=1&GET_C_WO=&EVT_S_CODE=062&RESULT=TRUE. Erişim tarihi: 2 Eylül 2008. 
  27. ^ a b "Athletics - Shot put - Progrssion". Olympic Movement resmi sitesi. http://www.olympic.org/uk/sports/records/results_uk.asp?DIS_S_CODE=AT&GET_C_ID=&GET_C_OL=1&GET_C_WO=&EVT_S_CODE=051&RESULT=TRUE. Erişim tarihi: 3 Eylül 2008. 
  28. ^ a b "Athletics - Discus OR - Progression". Olympic Movement resmi sitesi. http://www.olympic.org/uk/sports/records/results_uk.asp?DIS_S_CODE=AT&GET_C_ID=&GET_C_OL=1&GET_C_WO=&EVT_S_CODE=052&RESULT=TRUE. Erişim tarihi: 2 Eylül 2008. 
  29. ^ "Athletics - Hammer throw OR - Progression". Olympic Movement resmi sitesi. http://www.olympic.org/uk/sports/records/results_uk.asp?DIS_S_CODE=AT&GET_C_ID=&GET_C_OL=1&GET_C_WO=&EVT_S_CODE=054&RESULT=TRUE. Erişim tarihi: 2 Eylül 2008. 
  30. ^ "Thorkildsen strikes gold in Men's Javelin Throw final". Pekin 2008 Olimpiyat Oyunları resmi sitesi. 23 Ağustos 2008. http://en.beijing2008.cn/news/sports/headlines/athletics/n214578843.shtml. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2008. 
  31. ^ Philip Hersh (23 Ağustos 2008). "Bryan Clay wins Olympic decathlon". Chicago Tribune. http://www.chicagotribune.com/sports/chi-23-olympics-trackaug23,0,7585096.story. Erişim tarihi: 2 Eylül 2008. 
  32. ^ Wayne Coffey (17 Ağustos 2008). "Bird's Nest turns into a house of horrors for U.S. track and field team". New York Daily News. http://www.nydailynews.com/sports/2008olympics/2008/08/17/2008-08-17_birds_nest_turns_into_a_house_of_horrors.html. Erişim tarihi: 2 Eylül 2008. 
  33. ^ "Athletics - 200 metres OR - Progression". Olympic Movement resmi sitesi. http://www.olympic.org/uk/sports/records/results_uk.asp?DIS_S_CODE=AT&GET_C_ID=&GET_C_OL=1&GET_C_WO=&EVT_S_CODE=002&RESULT=TRUE. Erişim tarihi: 2 Eylül 2008. 
  34. ^ "Athletics - 200 metres WR - Progression". Olympic Movement resmi sitesi. http://www.olympic.org/uk/sports/records/results_uk.asp?DIS_S_CODE=AT&GET_C_ID=&GET_C_OL=1&GET_C_WO=&EVT_S_CODE=002&RESULT=TRUE. Erişim tarihi: 2 Eylül 2008. 
  35. ^ a b c d e f g h i "Olympic Games Records - Women". Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği. http://www.iaaf.org/statistics/recbycat/location=O/recordtype=CR/event=OLY/age=N/area=0/sex=W/records.html. Erişim tarihi: 3 Eylül 2008. 
  36. ^ "Dibaba smashes Olympic 10,000m record as two dip under 30 minutes!". iaaf.org. 15 Ağustos 2008. http://www.iaaf.org/OLY08/news/kind=100/newsid=46668.html. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2008. 
  37. ^ "Jamaica's Walker wins 400m hurdles". Reuters. 20 Ağustos 2008. http://uk.reuters.com/article/reutersComService_2_MOLT/idUKPEK24266820080820. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2008. 
  38. ^ a b "Olympic Records". International Herald Tribune. The Associated Press. 22 Ağustos 2008. http://www.iht.com/articles/ap/2008/08/22/sports/OLY-Olympic-Records.php. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2008. 
  39. ^ "Records by event - 4x400m Relay". Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği. http://www.iaaf.org/statistics/records/inout=O/discType=5/disc=4X4/detail.html. Erişim tarihi: 3 Eylül 2008. 
  40. ^ "20km Race Walk Results". IAAF. 11 Ağustos 2012. http://www.iaaf.org/mini/oly12/Results/ResultsByDate.aspx?racedate=08-11-2012/sex=W/discCode=20KR/combCode=hash/roundCode=f/results.html#detW_20KR_hash_f. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2012. 
  41. ^ "Athletics - Long jump OR - Progression". Olympic Movement resmi sitesi. http://www.olympic.org/uk/sports/records/results_uk.asp?DIS_S_CODE=AT&GET_C_ID=W&GET_C_OL=1&GET_C_WO=&EVT_S_CODE=061&RESULT=TRUE. Erişim tarihi: 3 Eylül 2008. 
  42. ^ Andy Bull (19 Ağustos 2008). "Olympics: Isinbayeva raises the bar and the Bird's Nest roof". The Guardian (Londra). http://www.guardian.co.uk/sport/2008/aug/19/olympics2008.olympicsathletics3. Erişim tarihi: 3 Eylül 2008. 
  43. ^ "Etone wins again for Cameroon in triple jump". ESPN.com. Associated Press. 17 Ağustos 2008. http://sports.espn.go.com/oly/summer08/trackandfield/news/story?id=3539541. Erişim tarihi: 3 Eylül 2008. 
  44. ^ "Hammer Throw Results". IAAF. 10 Ağustos 2012. http://www.iaaf.org/mini/oly12/Results/ResultsByDate.aspx?racedate=08-10-2012/sex=W/discCode=HT/combCode=hash/roundCode=f/results.html#detW_HT_hash_f. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2012.