Vikipedi:Köy çeşmesi/2008/Mayıs

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2008OcakŞubatMartNisanMayısHaziranTemmuzAğustosEylülEkimKasımAralık


İlginize[kaynağı değiştir]

Vikipedi:Danışma masası[kaynağı değiştir]

Vikipedi:Danışma masası artık rayından çıktı, kalp spazmı geçiriyorum, vitiligom var, sivilcem çıktı diyen herkes olur olmadık şeyler yazıyor.. Ben bu bölümün kayıtlı olmayan kullanıcılara kapatılmasınıöneriyorum. Belki hasta olduğunu düşünenler doktora giderler böylece.. Saçmalık yani.. Cevap vermek bile bir tuhaf bence..--Boyalikus 20:38, 30 Nisan 2008 (UTC)

"Kapat çözülsün" düşüncesine kesinlikle katılmıyorum. Vikipedi:Danışma masası, işlevini yerine getirmiyorsa; bunda kusura kendimizde aramalıyız. Demek ki, biz yeterince tanıtamamışız Danışma Masası'nın amacını. Yukarıda bahsettiğiniz soruların muhatabı Vikipedi:Bilge. Kullanıcıları genelde oraya yönlendirmeye çalışıyoruz. Hatta konuyla ilgili bir de şablon hazırladım: Şablon:Bilge. Bunu kullanarak kullanıcıları yönlendiriyorum. Danışma Masası bence anonim kullanıcılara kapatılmamalı; ancak işlerliği ve tanıtımı sağlanmalı. Zaten Danışma Masası'na en çok gereksinim duyanlar anonim kullanıcılar. Teşekkürler... -- Dsmuratileti 20:46, 30 Nisan 2008 (UTC)
Kapat çözülsün diye bir ifademi göremiyorum.. Vandallama problemi yüzünden kayıtlı olmayan kullanıcılara kapalıdır bazı maddeler. Danışma masasının işlevi, neden varolduğu zaten ortada.. Ben bu konuda kendimde kusur aramıyorum açıkçası. Bazen biz ne kadar anlatırsak anlatalım, karşımızda ki anlayabileceği kadarını anlar. Karnı ağrıyan kişi doktora değil vikiye geliyorsa kusur filan bulamam kendimde.. Zaten anonim kullanıcıların birçoğu diledikleri yere yazıyorlar. Google.com'a danışma masası yazın bakalım ne çıkacak.. 1. sırada vikipedi, ikinci sırada belediye.. Bilmem bilir misiniz, hiç duydunuz mu? "Git sana belediye baksın!" denilir.. Oldu olacak Güzin Abla köşeside açalım, sonrada tüh tüh sorunlarını çözemedik diye üzülüp kendimize kusur bulalım. Lütfen ne demek istediğimi anlamaya çalışın. Osmanlı Mutfağında muhallebi sunumunda kullanılan kaplara ne ad verilir? ve osmanlıda muhallebi türkçe ile aynımıdır (muhallep olabilirmi mesela) buna benzer mesajlar var... Vitiligo, kalp çarpıntısı vs. diyorum.. Bu vikiyi forum haline getirmekten başka bir işe yaramıyor. Aradığı bilgiyi madde de arayan kişi varsa bulur yoksa şansına küser... Üye bile olmamış bunu neden yazmadınız bu bilgiyi bulamadım deme hakkına sahip değil kimse.. Ayrıca danışma masasının en üstünde Vikipedi Danışma Masası Bu sayfa Vikipedi'nin kullanımı ile ilgili sorular içindir. diye yazıyor.. Bilmem ne anlıyoruz..iyi çalışmalar..--Boyalikus 21:48, 30 Nisan 2008 (UTC)
  • Danışma masasına vandalizm tarzı ilgisiz soru ve ifadelerin eklendiği doğrudur... fakat eğer bir tane anonim kullanıcının Vikipedi'nin işleyişiyle ilgili düzgün bir sorusuna cevap vermişliği varsa bu bence çok mühim bir özelliktir. Anonim kullanıcılara karşı var olan negatif imajı da körükleyebilir bu tip bir hareket... nitekim unutmamalıyız ki bizi özgür kılan, sloganımızın sebebi olan anonim kullanıcıların katkıları... bu sebeple bu tip bir şeye şahsen karşıyım. Danışma masası da diğer yerler gibi anonim kullanıcılara açık olmalıdır. Aslına bakarsanız yeni Vikipedi'yi keşfetmiş ve henüz kullanıcı adına sahip olmayan anonim kullanıcıların buranın işleyişine dair daha çok soruları olabilir; bu sebeple danışma masamızın onlara açık olması önemli. Bence şu an bu kadar vandalizm tarzı değişiklik almasının bir sebebi de bazne iyi niyetli de olsa bu tip değişiklikleri geri almamamız... bu tip değişiklikleri geri alırsak o tip değişiklik sayısı da azalabilir. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 18:09, 1 Mayıs 2008 (UTC)
Anonim kullanıcılara karşı negatif bir imaj görmedim hiç bugüne dek. Genelde Anonim olup sayfa düzenini bozan ve deneme yapanlara negatifiz. Bu tip, o tip derken neyi kastettiğinizi açıkçası anlamadım. O halde Vikipedi kullanımı içindir kısmını kaldıralım şablondan. Hülya öğretmeni arayan kişi de rahat rahat yazsın. Çöplüğe dönmüş. Zaten vikipedi kullanımıyla ilgili soru soran kişiler çoğunlukla kayıtlı kullanıcı. Diğer abuk sabuk mesajların sahipleri anonimler. Ayrıca Vikipedi:Bilge sayfası örnek gösteriliyor, oranında danışma masasından bir farkı kalmayacağını görüyorum son iki mesajla... Lütfen yani sağda solda dalga geçer gibi "Vikipedi olmasa ödevlerimizi nasıl yapardık" tarzı şeyler okuyorum hatta gruplar var, buda kayıtlı kullanıcılar için şevk kırıcı. İşleyişi bozuyoruz burada hiç kimse kimsenin doktorluğunu yapmak için yok, bu yüzden ansiklopedi ile alakası olmayan her türlü şeye vandallık diyorsak buda bariz vandallık deriz ve ansiklopedik değil, danışma masasının işlevselliği kayboluyor. Bu şekilde devam ederse başka bir yol düşünüp, vikipedi: tartışma sayfasında devam edeceğim. En azından kayıtlı değilseniz şu tarafa, öte tarafa diye bir mesajla başka bir sayfaya yönlendirmeyi öneriyorum.. Yeterince vandalımız var. İyi çalışmalar.. (Dipnot:Bu rahatsızlığı dile getirme sebebim, danışma masasında yeni bir başlık açacekken olan biteni görüp vazgeçmemdir.)--Boyalikus 18:46, 1 Mayıs 2008 (UTC)
Tam olarak anlatamadım sanırım. Ben diyorum ki "bakteriler nasıl besleniyor", "istanbul sular idaresinin telefonu nedir" tarzı sorular eklendiğinde bunları geri alalım zira bunlar oranın sorunu değildir diyorum. Olmadi geri aldıktan sonra kullanıcıları Bilge sayfasına yönlendiririz; zira o tip işlere daha ziyade orası bakıyor. Danışma masasını bu şekilde, uygunsuz değişiklikleri çıkartarak temiz tutarız diyorum. Yani danışma masasının göreviyle ilgili değişiklikleri çıkartmak bence o sayfayı anonimlere kapatmaktan daha yapıcı ve yararlı olacaktır. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 03:37, 2 Mayıs 2008 (UTC)

Açıkçası IP'lerin % 80'ni maddeler üzerinden olmadık değişiklik yapıyor arada bir çok madde ister istemez kaybolup gidiyor biz farkında olmuyoruz. Bazı arkadaşlar IP'leri savunacak ama her şey çok değişti 2005 yılından beri burdayım 3 yıl önce bu kadar saldırı, küfür v.s olmuyordu vikipedi bilinmiyordu. Bugün googlede bir konuda bilgi sahip olmak isteseniz ilk karşınıza vikipedi çıkıyor. Hepsi kötü niyetlidir demiyorum isteyerek veya istemeyerek sonuçta vikipediye zarar veriliyor, 100 hizmetlinizde olsa baş etmek çok zor. Benim düşüncem IP'lere değişiklik yapma hakkının kapatılması yönünde, madde yazmak isteyen hesap açsın. --Karduelismsj 18:25, 1 Mayıs 2008 (UTC)

  • Merhabalar,
  • Canımız istediği için iplere değişiklik yapma hakkını kapatamayız. Bizden daha çok madde sayısına ve değişiklik trafiğine sahip, katlarcamız kadar vandalizm oranına sahip Vikipedilerde bile kapatılmıyor. Bunun kapatılması için Meta'ya başvurulması vs. gerekecektir onların da sıcak bakacaklarını hiç sanmıyorum. Bildiğim kadarıyla İngilizce Vikipedi'de bile sadece sınırlandırıldı tamamen kapatılmadı.
  • Ben de üç yıldır buradayım ve daha öncesinde 1 yıl anonim olarak katkıda bulundum, sadece bir IP sayısıydım... evet anonim vandal sayısı kullanıcı adı sahibi vandal sayısından daha fazladır, ama aralarında olumlu katkıda bulunan kullanıcılar olduğu takdirde o tip bir adım sadece Vikipedi'ye zarar verecektir. Sloganımız Özgür Ansiklopedi olduğu sürece o tip bir adımı atamayız. Zaten atmamıza da Meta'da kimse izin vermez; hele de bizim kaç katımız Vikipedilerde bile yokken. Bugün Vikipedi'nin en büyük sorunu vandalizm değildir. Vandalizm oranımız çok da yüksek değil ve sadece günün belirli zamanlarda yoğun. Bunları da el birliği ile büyük oranda geri alıyor, düzeltiyoruz. Eğer her kullanıcı buraya ayırdığı vaktin üçte birini son değişiklik devriyeliğine ayırsa 1 tane vandalizm elimizden kaçmaz. Troller, tarafgirlik, düzensiz binlerce madde, geliştirilmeyi bekleyen on binlerce taslak varken vandalizm benim listemde alt sıralarda; zira burada bir maddeyi okurken "adjfşsdincelşınl" ile karşılaşan kullanıcı bu saçmalığın bir sorun olduğunu bilir ve dikkate almaz oysa taraflı bir bilgiyle karşılaşan kullanıcı, telif hakkı ihlâli barındıran bir bilgiyle karşılaşan kullanıcı veya 3 cümleden fazla bilgiyle karşılaşamayan kullanıcı sorun yaşar, zarar görür.
  • Sonuçta istesek bile o tip bir değişiklik yapmamız mümkün olmayacaktır, bunu daha önce defalarca da konuştuk, ben zamanında bir iki steward ile de konuşmuştum... bu gerçekleştirilemeyecek bir şey; gerçekleştirilemeyecek olması da iyi zira ben anonim olarak katkıda bulunan çok kaliteli kullanıcılar tanıyorum ve onların buraya olan katkılarının sırf 2-3 çocuk nette buraya rastladıklarında maddelere "knfşswıcneşlk" yazıyorlar diye engellenmesini kesinlikle istemem. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 18:41, 1 Mayıs 2008 (UTC)

IP'lerin tamamen kapatılmasını bende düşünmedim, zaten mümkün de değil. Bende 3 senedir burada olan biri olarak vandal sorunumuz küçük demeyi biraz yanlış görüyorum. Az önce uzun uzun cümlelerle küfürlü şablonlar açıldı, burada katkı yapan kişilere hakaretler yağdırıldı. Dün Camii maddelerinde düzenleme yaparken Buraya‎ bir mesaj bıraktım.. Bunun gibi yüzlerce örnek var. Aktif kullanıcı sayımız fazlalaştığı halde SD'de olan kişi sayısı az ve Son Değişiklikler sayfası çok çabuk değişebiliyor ve bazı şeyler ister istemez gözden kaçıyor. Bu gözden kaçırdığımız arada vandallanan bir madde varsa farkında olmadan onun üzerine botlar diğer dilleri ekliyor. Başka kişiler şablon ekliyor. Bir geri dönüşle herşey yokoluyor yada zaman kaybı yaşanıyor.. Ben vandallamayı yapanların 2-3 çocuk olduğuna ya da insanların bilmeden bazı şeyleri yazdıkları konusunda samimiyetlerine inandıramıyorum kendimi.. Ardı ardına maddelere "dshfsd" yazıyorsa engellenmeli. --Boyalikus 19:07, 1 Mayıs 2008 (UTC)

Konuyla ilgili olarak daha önce köy çeşmesinin istekler bölümüne trwikide lehçe vikisindekine benzer bir uygulama yapılması teklif edilmişti, böyle bir uygulama olabilirdi ancak pek ilgi görmedi. IP'lerin tümden engellenmesi mümkün değil, katkıda bulunmak isteyene git hesap aç demek haksızlık olur ayrıca kullanıcı adı olup da IP ile devam etmeyi tercih edenler de var.--Gökhan 00:49, 2 Mayıs 2008 (UTC)

Lehçedeki sistemin sadece IP'ler için uygulanması düşünülebilir, ama teknik olarak mümkün mü bilemiyorum. Khutuckmsj 14:26, 9 Mayıs 2008 (UTC)

Vikipedinin geneli ile ilgili bu önemli oylamaya herkesin katılması rica olunur:

--Machiavelli' msj 23:27, 2 Mayıs 2008 (UTC)

Vikipedi bağımlılığından kurtulma yolları[kaynağı değiştir]

Vikipediye bağımlı olan biri bu bağımlılığını nasıl azaltabilir? Gerçekten bu vikipedi, sigara gibi bir alışkanlık. Her gün girmeden yapamıyorum. --kürşat altınordu... 06:42, 8 Mayıs 2008 (UTC)
Şu durumu anlatan böyle bir sayfa belki işinizi görür. İşe yaramazsa da, aramıza hoş geldiniz. :) Cat msj 06:50, 8 Mayıs 2008 (UTC)

Eurovision 2008[kaynağı değiştir]

  • Merhaba değerli Vikipedistler. Benim burada paylaşmak istediğim konu Eurovision ile ilgi şarkı taslaklarıdır. Her şarkıya bir madde açılmış, taslak halinde girilmiş, 1-2 cümlelik maddelerimiz var. Dikkat ettimde; önceki yıllara ait bu tip taslaklarda mevcut. Eurovision bitince maddelerin gelişimi de duruyor. Önerim Eurovisin 2008 şarkıları listesi gibi sayfalar açarak Vikipedi'yi taslaklar cenneti (Sanırım bunu ilk kez Noumenon söylemişti) halinden çıkarmaktır. Yani taslak halinde madde başlatıyorsak en azından içinde 5-10 cümle bulunsun. Siz ne düşünüyorsunuz? Mızrakmsj 07:49, 8 Mayıs 2008 (UTC)
  • Zaten alttaki öneri benimsenir ve kabul görürse birçoğu silinecek. Ama bu gerçekleşmezse, dediğinize katılıyorum. Levent Abi ileti 20:38, 8 Mayıs 2008 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Taslaklar cenneti olmamak lazım evet ^_^ O sözü ilk söylediğimde de kastettiğim sizin bu belirttiğiniz tarzda durumlar... büyük bir kısmı o maddelerin aslında M1 ile silinebilecek durumda. Tek tek taslak olarak açılmaktansa liste halinde açılmasını destekliyorum. Üzerinde yeterince içerik olacak olanlar varsa ayrı maddesi sonra açılır; fakat şu anki taslaklar tek tek listeler oluşturmakta kullanılabilir. Listeleştirmek, genel maddeler koymak birçok taslak açmaktan daha yararlı olacaktır... Kısacası: kesinlikle destekliyorum ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 23:01, 16 Mayıs 2008 (UTC)

Yönerge teklifi[kaynağı değiştir]

Şarkı sözleri ve şiirler telif hakları saklı olan içerik olması nedeniyle Vikipedide bulundurulmaması gereken içeriklerdir. Bazı maddelere şarkı sözleri eklenmesi üzerine İngilizce Vikipedi'de varolan bir yönergeyi Türkçe'ye bir teklif olarak çevirdim: Vikipedi:Şarkı sözleri ve şiirler. Bu teklif hakkında Vikipedi kullanıcılarının görüşlerini belirtmesinden sonra gerekli değişikliklerin yapılarak yönerge hâline dönüştürülmesini öneriyorum. Tartışmaya önerinin tartışma sayfasında devam edelim. --Mskyrider ileti 18:05, 8 Mayıs 2008 (UTC)

Kaliteli Madde Sorumluluğu[kaynağı değiştir]

Sevgili Vikipedistler, işlerimin yoğunluğu sebebiyle Vikipedi'ye maalesef yeterince vakit ayıramıyorum. Bu sebeple KM sorumluluğu görevimden ayrılmak istiyorum. Bu göreve benim yerime Kullanıcı:Yabancı'yı ve Kullanıcı:Dsmurat'ı aday gösteriyorum. İkisi de Kaliteli Madde konsepti konusunda son derece bilgili kullanıcılar, ayrıca bu görevi iki kullanıcı arasında paylaştırmak da adaylıkların fazla uzun süre açık kalması gibi sorunların önüne geçecektir. Sevgiler, saygılar, hürmetler. Khutuckmsj 14:17, 9 Mayıs 2008 (UTC)

  • Khutuck'e güveni için teşekkür ederim. Ancak, üyesi olduğum projelerin işleri ve yeni bir göreve başlama olasılığımın bulunması nedeniyle KM sorumluluğuna yeterince vakit ayıramayacağımı düşündüğümden, görevi maalesef kabul edemiyorum. Böyle bir şey yapmam doğru mu bilemiyorum ama, kendi yerime, KM oylamalarına gösterdiği ilginin yanında titizliği ve dikkati nedeniyle Mızrak'ı öneriyorum. Ayrıca, bilgisi ve göstereceği özenle bu görevi hakkıyla yerine getirebilecek olan Dsmurat'ı destekliyorum. --Yabancımsj 10:19, 10 Mayıs 2008 (UTC)
Merhabalar, ben böyle bir sorumluluğun birkaç kişinin insiyatifinde olduğunu bilmiyordum. Ya da böyle bir görev olduğunu.. Veya bunun devredilebilir olduğunu ? Yanlış bildiğim bir şeyler mi var yoksa topluluk insiyatifi dışına mı çıktık ? Vikipedi:Kaliteli madde nedir?'i bilen herkes bu sorumluluğu alabilir ve adaylıkları kapatabilir. Anlamadım ben ?? --Boyalikus 14:40, 11 Mayıs 2008 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Oldukça uzun bir süre oldu bunu Köy Çeşmesi'nde konuşalı: kaliteli maddeleri getirince bir de sorumlu çıkması gerekiyordu, Khutuck önerilen isimlerdendi topluluk onun ismi üzerinde uzlaşınca o aldı görevi. Şu anda üç isim var ortada; tabii başka bu görevi isteyen arkadaşlar varsa belirtebilirler. Yabancı'nın mazaretleri varmış, kalan iki isim olan Dsmurat da Mızrak da benim için uygundur. İkisinden hangisi daha çok istiyorsa olabilir veya topluluk ikisinden hangisinin ismi üzerinde daha fazla uzlaşı içindeyse olabilir. Benim için hiç fark etmez açıkçası. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 20:43, 11 Mayıs 2008 (UTC)
Merhaba. Khutuck'un Vikipedi'ye ayıracak yeterince vaktinin olmamasına üzüldüm açıkcası. Kendisi bilindiği gibi en aktif kullanıcılardan birisidir. Beni bu göreve önerdiği için Yabancı'ya çok teşekkür ederim. Bugüne kadar hemen hemen tüm KMA'lara oy verip düzenlemelerde bulundum ve yorumlar yazdım. Şayet diğer kullanıcılarda destek verirse bu görevi üstlenmek isterim. Bu görev için uygun görünmesem bile KMAdaylarıyla ilgilenmeye devam edeceğimi de belirtmek isterim. Teşekkürler ve iyi çalışmalar. Mızrakmsj 23:55, 11 Mayıs 2008 (UTC)
  • Merhabalar, Mızrağın bu görevi başarıyla yerine getireceğine eminim, saygılar , sevgiler--Düşünenadam 00:05, 12 Mayıs 2008 (UTC)
  • Mızrak bu görev/iş için gerçekten uygun bir aday. Destekliyorum. Levent Abi ileti 05:49, 12 Mayıs 2008 (UTC)
  • Madem Mızrak bu iş için gönüllü o halde neden olmasın.Ben de destekliyorum.Başarılar.--bora006ileti 13:10, 12 Mayıs 2008 (UTC)
  • Maalesef bir süredir Vikipedi'de etkin değildim ve galiba bu durum bir süre daha devam edecek. Beni bu göreve layık gören ve bana güvenen Vikidostlarıma çok teşekkür ederim; fakat belirttiğim nedenlerden de dolayı, bu görevi üstlenmem şu an için mümkün durmuyor. Halihazırda gönüllü olan sevgili Mızrak da var. Kendisi bu konuyla çok ilgili ve Kaliteli Madde Sorumluluğu'nun üstesinden hakkıyla gelecektir bence. Ayrıca, Khutuck'e de, Kaliteli Maddeler konusunda bugüne dek gösterdiği çabalarından ve yaptıklarından ötürü teşekkür ederim. İyi çalışmalar... -- Dsmuratileti 14:51, 12 Mayıs 2008 (UTC)
  • İşin özünü kavradığı yaptığı yorumlarından belli. Teknik kısmı ise birkaç denemeyle, sorup soruşturarak çabucak öğrenecektir. Uygundur.--Machiavelli' msj 15:47, 12 Mayıs 2008 (UTC)
  • Kaliteli madde kategorisi tartışmasını gündeme getirmiş ve sorumlu gösterilmiştim. Fakat daha sonra üniversiteye başlamam ve derslerimin ağırlaşması sebebiyle görevimi yerine getiremedim. Tüm vikipedistlerden bunun için özür dilerim. Bugün bu görevde miyim, değil miyim bilmiyorum, ama eğer görevdeysem yerimi Aycan'a devretmek isterim. --Çağatayileti 16:56, 12 Mayıs 2008 (UTC)
  • Oy hakkım var mı bilmiyorum ama bence de Mızrak bu görev için uygun.--Nazzzz 18:43, 12 Mayıs 2008 (UTC)
  • Mızrak doğru Vikipedist olabilir, kendisi de kabul ederse bu görevi ona devretmek istiyorum. Khutuckmsj 21:19, 12 Mayıs 2008 (UTC)
  • Mızrak konuyla yakından ilgili bir vikipedist. Destekliyorum--Gökhan 05:10, 13 Mayıs 2008 (UTC)
  • Bu görev verilirse seve seve yaparım Mızrak arkadaşında başarılı olacağını düşünüyorum.--Aycan 18:37, 15 Mayıs 2008 (UTC)
  • Sonuç olarak bir uzlaşma oluşmuş. Bu durumda Mızrak'a yeni görevinde başarılar dilemek düşer bize ancak. Oldukça da konu birikti kaliteli madde adaylarında; kolaylıklar diliyorum kendisine buradan ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 09:52, 21 Mayıs 2008 (UTC)
  • Bana olan güveninizden ötürü hepinize teşekkür ederim. Görevimi en iyi şekilde yapmaya çalışacağım. Mızrakmsj 12:20, 22 Mayıs 2008 (UTC)

Vikipedi’den isimler[kaynağı değiştir]

:) -- Cat chi? 23:25, 10 Mayıs 2008 (UTC)

Özdemir İnce en azından kaynağı belirtmiş, çoğu buna gerek bile duymuyor...Vikipedist 23:28, 10 Mayıs 2008 (UTC)
Rezalet bir durum, kaynak göstermeseydi daha iyiydi :P orada listelenenlerden hiçbiri artık görevlerinde değiller. http://www.osiaf.org.tr/router.php?sayfa_id=005 Vikipedi:Kaynak gösterme--Machiavelli' msj 19:48, 11 Mayıs 2008 (UTC)

Devlet sanatçıları[kaynağı değiştir]

Devlet sanatçısı unvanına sahip olan bir sanatçı kayda değer değil midir? --Timurberk 00:10, 11 Mayıs 2008 (UTC)

Bir çoğundan geri alındı bu unvan. Ama benim bildiğim devlet sanatçılarının hepsi kayda değer. --Boyalikus 00:30, 11 Mayıs 2008 (UTC)
Devlet, hiçbir özelliği olmayan bir kişiye niye bu unvanı versin? Bu kişiler elbette ki sanatseverlerin tanıdığı, bildiği kişilerdir. --Timurberk 00:57, 11 Mayıs 2008 (UTC)
Merhaba Timurberk, [1] burayı inceleyebilirsin. iyi çalışmalar. --Boyalikus 14:26, 11 Mayıs 2008 (UTC)

vikipedi'yi önbelleklemek[kaynağı değiştir]

http://www.wikipedia.gen.tc bu site konusunda ne düşünüyorsunuz peki?--78.177.13.139 14:23, 11 Mayıs 2008 (UTC)

Projeler arası iş birliği?[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,
  • Bugün meta:User:Millosh ile projeler arası iş birliği nasıl geliştirilebilir biraz konuştuk. Kendisi bir steward olduğu gibi deneyimli bir Vikici. Özellikle Türkçe ve Azerice Vikipedilerin hâli hazırda paylaşımlarının büyük olduğunu fark etmiş ve bu paylaşım ve dayanışmanın geliştirilebileceği fikrindeydi. Biraz konuştuktan sonra ilk adım olarak bir grup (örneğin google groups'da) ve/veya bir e-posta listesi (mailing list) açılabileceğini düşündük. Bu konuyu elbette Azerice Vikipedi'deki arkadaşlarla da ayrıntılı bir şekilde görüşmek lazım. Tabii ben ona öncelikle bunu topluluğumuzla görüşmemiz gerektiğini aktardım. Sizin fikirlerinizi öğrenmek için bu başlığı açıyorum. Fikirleriniz nelerdir? Sizce bu tip araçları kullanarak iki topluluk ve proje arası iletişimi geliştirmemiz yararlı olacak mıdır? Önerileriniz, size göre avantajlar ve dezavantajlar nelerdir lütfen belirtin ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 17:39, 11 Mayıs 2008 (UTC)
Vikipedi dışında bir grup kurarak iletişimin gerçekleşmesi çeşitli fikirler, dayanışma, görüş alış verişi vb. konularda iyi olabilir. Fakat bunun tr:wiki içerisine yayılmasından yana değilim. Bazı maddelerin sürekli tartışmada kalması sorununu mesela hiç istemem. İyi çalışmalar. --Boyalikus 20:32, 11 Mayıs 2008 (UTC)
Böyle bir koordinasyon sağlanabilir hatta az vikiyle sınırlı da kalmayabilir. Bahsettiğimiz vikiler oldukça küçük vikiler (topluluk olarak). Bu yüzden belki yakın zamanda değil ama ileride cross-wiki vandalizm, kuklacılık, troll zararlıları karşısında yarar sağlayabilir. Bu tür bilgiler dışında alabileceğimiz (en azından şimdilik) pek bir şey yok gibi. Verebileceğimiz şeyler açısından ise biraz şüpheliyim. Kendi açımdan bir örnekle anlatmaya çalışayım, kimseyi kırmadan; ben resim politikaları hakkında bu vikilerde bir şey söyleyecek olsam veya resimlerle ilgili değişikliklerde bulunsam sırf tr viki topluluğundayım diye karşı duruş olabilir. Geçmişte bu tür olaylar az vikide yaşandı. Bunun en önemli sebebi tr vikide süresiz engel almış kuklacıların, troll zararlıların bu vikilerde faaliyet göstermeleri ve kasıtlı olarak yanlış yönlendirmeleri, kimi zaman dedikodu diyebileceğimiz şekilde tr vikiyle hiç ilgisi olmayan kişilerle buradaki insanları çekiştirmeleri. Böyle bir yardımlaşma için bir adım atılacak olursa da en büyük engel gene bu troller ve kuklacılar olacaktır. Özellikle az viki için söylüyorum.
Bu yardımlaşama ilk olarak nasıl başlar? Vandalizm, spam link, kukla gibi belli ölçekte hizmetli yetkileri isteyen konularla başlayacaksa işlevsiz olacaktır. En azından birkaç yıl... Belki birçok politika ve yönergeye sahip olduğumuz için bu konularda teoride (politikanın özü, daha iyi anlaşılması vs.) ve pratikte (uygulanışı) verilebilecek tavsiyelerden ibaret olabilir. Bu da yukarıda söylediğim tr vikide süresiz engel almış kuklacıların, troll zararlıların ve onların yanlış yönlendirdiği diğer topluluk üyelerinin karşı duruşuna kurban gidebilir.--Machiavelli' msj 17:13, 13 Mayıs 2008 (UTC)

Kapanmamış şikayetler[kaynağı değiştir]

Merhaba, Nisan ayı şikayetleri arşivlenmiş ancak buradan da görebileceğiniz gibi henüz ilgilenilmemiş şikayetler bulunmakta. Acaba bir hizmetli ilgilenebilir mi? Teşekkürler. --Manco Capac 19:55, 11 Mayıs 2008 (UTC)


Fact ya da Kaynak belirt şablonu[kaynağı değiştir]

Lütfen maddeler dışında, Vikipedi: bölümlerine ve Tartışma sayfalarına fact veya kaynak belirt şablonu koyarken dikkatli olalım. Mümkünse {{{}}} şeklinde alalım. Aksi halde otomatik olarak Kategori:Kaynakları eksik olan maddeler içerisine giriyor ve gereksiz bir şişkinlik yaratıyor. Şablonu olağan biçimiyle koymayınız. İyi çalışmalar. --Boyalikus 20:25, 11 Mayıs 2008 (UTC)

Merhaba, Vikipedi:Bilge sayfasını izleme listenize almanız oradaki soruların yanıtlanması açısından faydalı olacaktır. Sadece soruyu okyup bildiğiniz bir konu var ise yardım etmeniz ve soruyu yanıtlamanız çok makbule geçecektir. Eğer daha iyi bir şekjilde Bilge ile ilgilenebilirsek daha iyi işleyeceğinden eminim. Tabiki bu söylediklerim istekli ve gönuüllü olanlar içindir. Herkese teşekkürler. --Manco Capac 20:53, 11 Mayıs 2008 (UTC)

Şablonların standartizasyonu[kaynağı değiştir]

Merhaba, Kullanıcı:Dsmurat şablonları standartlaştırmakta. Ancak kendisinden bu işleme bir süreliğine topluluğun görüşünü alıncaya kadar ara vermesini rica ettim.

  • Ben şablonların standart bir şekilde hepsinin aynı biçime sokulmasına karşıyım. Çünkü özellikle dikkat gerektiren şablonların hepsinin aynı şekilde olması yapacakları vurguyu etkileyecek ve azaltacaktır. Çünkü okuyucuların gözü zamnla tüm birbirine benzeyen şablonları aynı algılaycaktır. Bu kouda sizin görüşlerinizi alabilir miyim? Teşekkürler. --Manco Capac 18:48, 13 Mayıs 2008 (UTC)
  • Bir ansiklopedinin düzeninde standart beklenir ama bu durum vikipedi için farklı yorumlanmalı. Uyarı şablonlarının birbirinin benzeri renk, boyut ve düzende şablonlar olması, Manco Capac'ın işaret ettiği gibi asıl amaçtan uzaklaşmaya yol açabilir. Şablonun içeriği gözden kaçabilir. Değişik stil ve renklerdeki şablonlar daha ayırdedici görünmekte ya da bizler alıştık bu şablonlara... Hoşcakalın...Vikipedist 18:54, 13 Mayıs 2008 (UTC)
  • Açıklama: Benim amacım İngilizce Vikipedi ve diğer pek çok Vikipedi'de kullanılan biçimde, kullandığımız şablonları ölçünleştirmek (yani standartlaştırmak) ve geliştirmekti. Bu tür şablonlarda kilit şablonları (Şablon:Koruma-yarı gibi) için gri, biçimle ilgili şablonlar (Şablon:Üslup gibi) için sarı, politikalarla ilgili şablonlar (Şablon:Taraflı gibi) için turuncu, vb... farklı renkler kullanılarak kafa karışıklığının önüne geçilmekte; hatta bunun, eski tarzdan negatif değil, pozitif farkının olduğunu düşünüyorum. Yaptığım ölçünleştirdiğim işlemlerinin zararlı değil, yararlı olduğunu düşünüyorum. Keza pek çok Vikipedi'de bu tarz şablonlar kullanılmaktadır. Saygılarımla... -- Dsmuratileti 19:24, 13 Mayıs 2008 (UTC)
  • Bu arada sanırım Vikipedi sunucularında bir sorun var; çünkü sayfalar çok geç yükleniyor. -- Dsmuratileti 19:31, 13 Mayıs 2008 (UTC)
  • Şu ana kadar bütün şablonları ölçünleştiremedim ve Manco Capac'ın ricasıyla ölçünleştirme işlemini durdurdum. Topluluk tarafından olumlu karşılanırsa devam ederek, tüm şablonları ölçün hâle getireceğim. İyi çalışmalar... -- Dsmuratileti 19:39, 13 Mayıs 2008 (UTC)
  • Bence faydalı. Özellikle documentationun eklenmesi güzel. Elinize sağlık. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 19:43, 13 Mayıs 2008 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Söz konusu şablonların hangi şablonlar olduğuna göre değişir bu sorunun cevabı bence. Eğer kastımız sistem uyarı şablonları ise, ben de ölçünleştirmeye, katı olmasa da bir standardın uygulanmasına ses çıkarmam, faydalı bulurum. Bununla birlikte, konular bazlı yapılan şablonlarda (belirli bir konu için üretilen bilgi kutusu navigasyon şablonlarında) veya kullanıcı şablonlarında vs. belirli bir standardın getirilmesine kesinlikle karşıyım. Sonuçta burası özgür bir ansiklopedi ve bu tip adımlar da kullanıcıların "özgürlük" alanlarını daraltabilir. Bununla birlikte, sıkı bir şekilde olmasa da belirli bir standardı oturmak özellikle sistem uyarı şablonları için iyi olur; bu kullanıcıların şablonları daha rahat kullanabilmesine olanak tanıyacak, sürekli okuyucuların da şablonların ne anlama geldiğini daha rahat kavramalarına olanak sağlayacaktır. Ek olarak dokümantasyon eklentisini destekliyorum; şahsen tembellikten bugüne kadar pek eklemedim kendim fakat eklenmesinde kesinlikle yarar var. Bununla birlikte topluluk bu tip bir standartlaştırmada renk seçimine vs. karışmalıdır, bunlar tartışılabilir elbette.. şahsen benim katı bir şekilde uygulanmadığı sürece sistem uyarı şablonlarında herhangi bir standartlaştırmaya itirazım yok, istenilen renkte, istenilen kalınlıkta kenarlıklarla olabilir hiç önemli değil ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 22:46, 13 Mayıs 2008 (UTC)

Taksokutu, bilgi kutusu ve taslak şablonları konusunda bir standarta gidilebilir. Ama dolaşım şablonları ve diğerleri için pek makul değil. Ben bunlardan önce şablonlarda g ve d veya v,d,e gibi değerlerin belli bir standarta oturtulmasından yanayım. Yani kullanılamıyor bu bağlantılar. Ayrıca hide - gizle için hem en:wiki hem tr:wiki ayrı ayrı hazırlanmalı. Bazı şablonları ingilizceden alıp çevirmek istediğimizde birçok teknik sorun çıkıyor. Bütün şablonların kullanımı ayrıntılı olarak belirtilmeli , belgeleme dosyaları da yaratılmalı diye düşünüyorum. İyi çalışmalar. --Boyalikus 22:52, 13 Mayıs 2008 (UTC)

  • Yeni olarak şu tasarıları hazırladım:
Düzenle Bu madde, Vikipedi standartlarına uygun değildir ve bu nedenle düzenlenmesi gerekmektedir.
Maddeyi Vikipedi standartlarına uygun biçimde düzenleyip, geliştirerek Vikipedi'ye katkıda bulunabilirsiniz.

Bu sayfanın içeriği uygun değil ya da boş!


Hızlı Sil Bu sayfa, Vikipedi'nin hızlı silme politikası gereğince silinmesi için etiketlenmiştir ve bir hizmetlinin incelemesini beklemektedir.
Sayfanın silinmemesi gerektiğini düşünüyorsanız, bu şablonu kaldırmadan,
Nedeninizi tartışma sayfasında belirtiniz ya da
Sayfayı, silinme gerekçelerini ortadan kaldıracak biçimde düzenleyiniz.
Sağdaki "Göster"e tıklayarak hızlı silme koşullarına hızlı bir bakış atabilirsiniz

(Lütfen bu metni sadece gerekli kuralları hatırlamak için kullanın, VP:HS sayfasındaki kuralları bildiğinizden emin olun. İlgili kriterin aşağıdaki kısaltmalar dışında ek şartları olabilir.)

G1: Anlamsız— G2: Deneme — G3: Vandalizm — G4: Önceden silinmiş metin — G5: Engellenmiş kullanıcı — G6: Kullanıcı talebi — G7: Silinmiş sayfanın tartışması — G8: Temizlik amacıyla — G9: Telif — G10: Saldırı — G11: Reklam — G12: İlgisiz tartışma

M1: Taslak olmaya yetmeyecek nitel bilgi — M2: Yabancı dildeki transvikilenmiş madde — M3: İçeriksiz — M4: Transvikilenmiş — M6: Ansiklopedik değil — M8: Düzen ve ansiklopediklik açısından uygunsuz

Y1: Boşa yönlendirme — Y2: Kötü yönlendirme — Y3: Farklı isimalanları arasında yönlendirme

RM1: Çift kopya resim — RM2: Bozuk/boş resim — RM4: Lisansı uygunsuz, kaynağı eksik — RM5: Hatalı AK etiketi veya kullanılmayan AK resmi — RM6: Ansiklopedik olmayan resim

K1: Boş kategori — K2: Yeniden isimlendirme kategorisi — K3: Şablon kategorisi

U2: Var olmayan kullanıcı — U3: Adil kullanım galerisi

Ş1: Kışkırtıcı/bölücü şablon — Ş2: Kullanılmayan şablon

P1: Madde olarak silinebilecek portal — P2: Kriterleri sağlamayan portal

Hizmetliler için: Lütfen sayfanın geçmişini, özellikle de son değişikliği  kontrol etmeden sayfayı silme  işlemini gerçekleştirmeyiniz.


Neden ? Silinmesi için neden belirtilmemiş!
Lütfen bu şablonu {{sil | silme isteme nedeni}} biçiminde kullanınız.
Güncel Bu madde güncel bilgiler içermektedir.
Maddedeki bilgiler, olayların gelişimine göre sık sık güncellenebilir.
Güncel-Spor Bu madde sporla ilgili güncel bilgiler içermektedir.
Maddedeki bilgiler, olayların gelişimine göre sık sık güncellenebilir.
Yaşam yıldızı Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır.
Yazılanlar, doktor uyarısı ya da önerisi yerine geçmez.
Ayrıntılar için Vikipedi'nin tıbbi sorumluluk reddine lütfen bakınız.
Kızılay
Manco Capac'ın iletisinin ardından hazırladığım bunlar. Bu türlü şablonlardan çok çeşitlemeler yapılabiliyor. Ayrıca, renkler vb. tabii ki değiştirilebilir; fakat genel olarak İngilizce Vikipedi ve diğer Vikipedileri temel aldım hazırlarken. Bir de, kullanıcı şablonları ve şablon kullanımı konusunda söylenilenlere katılıyorum. İyi çalışmalar... -- Dsmuratileti 23:06, 13 Mayıs 2008 (UTC)
Bence güzel olmuşlar ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 23:20, 13 Mayıs 2008 (UTC)
  • Şablonların standardizasyonu konusu, yeni anasayfa konusuyla birlikte bir an önce hayata geçirilmeli. Kimi şablon küçük kimi büyük , kimi kısa kimi uzun.. karmakarışıklıktan kurtulsak çok sevineceğim. Kısayol adları da adı gibi kısa olmalı ki zaman kaybetmeyelim; Örneğin "yetersiz içerik" için {{kısa}} yazmak yetiyor. "Anonim hoşgeldin" içinse aynen {{AnonimHoşgeldin}} yazmak zorunda kalıyoruz, bir de arada H harfi büyük. Zamandan ne çalabilirsek bizim için avantajdır. Levent Abi ileti 05:16, 14 Mayıs 2008 (UTC)
  • Merhaba, sistem uyarı şablonlarının standartizasyonuna karşı olmamkla birlikte özelde Şablon:TıpUyarı olmak kaydıyla bu türden şablonların standart içinde kaybolacağını düşündüğüm için bu duruma karşıyım. Uyarı şablonlarınının da aynı standartta olması bence vurgu algılamasında sorun yaratacaktır. Uyarılara alışan kullanıcılar bir süre sonra içeriği okumayacaklardır. Dolayısıyla sistem için gerekli olan ve madde içeriğini düzenleyen sil, düzenle, taşı, birleştir gibi şablonların dışındaki şablonların standartlaştırılmasının iyi bir sonuç vereceğini düşünmüyorum ve bu standartizasyon işinin vikipedinin eğlenceli yanlarından biri olan şablon tasarım ruhunu öldüreceğini ve özelde beni ve benim gibi düşünenleri soğutacağını düşünüyorum. Katılıyorum burası bir ansiklopedi ve bir ansiklopediden beklenen şey standartlara sahip olmasıdır ancak ben vikipedinin tasarlanabilen bir ansiklopedi olmasından ötürü buradayım ve inanın bana hiç bir zman Britanica gibi bir basılı ansiklopedide gönüllü olarak madde girişinde bulunmak istemezdim. Lütfen yaratıcılığı sınırlamayalım, tabiki düzeni bozmadıktan sonra. Saygılarımla, --Manco Capac 08:16, 14 Mayıs 2008 (UTC)
  • Şu anda kalın çerçeveli, cırtlak renkli ve farklı boyutlarda uyarı şablonları kullanılıyor. Bence bunların standart bir biçim almaları maddelerin daha profesyonel ve düzenli görünmelerini sağlayacaktır. --60.240.112.112 10:27, 14 Mayıs 2008 (UTC)
  • Manco Capac'ın bahsettiği Şablon:TıpUyarı'ya benzer bir şablonu, diğer Vikipedilerden Çince ve Japonca Vikipedi'de gördüm bugün. İngilizce Vikipedi'de ise böyle bir şablon bulunmamakta. Sadece birkaç maddede bir satırlık cümle hâlinde, tıbbi sorumluluk reddine bağlantı verilmiş. Almanca Vikipedi'de ise, maddelerin sonunda bizim taslaklar için kullandığımız taslak şablonu gibi ufakça bir bağlantı kullanılmış. Bu gibi büyük ve olgun Vikipedilerin uygulamalarına bakıldığında, bizimkisi oldukça dikkat çekici ve bilgilendirici diye düşünüyorum. Teşekkürler, iyi çalışmalar... -- Dsmuratileti 10:47, 14 Mayıs 2008 (UTC)
Çince 医学声明 (Tıbbi demeç) sayfasına, Japonca ise 免責事項 ('genel' sorumluluk reddi) sayfasına bağlantı veriliyor. Çok fark yoktur. Takabeg ileti 12:43, 14 Mayıs 2008 (UTC)
Bu sayfadan da görüldüğü gibi çorba gibi olan uyarı etiketlerimizin standart hale getirilmesi çok yerinde. >Dsmurat'ın şimdiye kadar yaptığı çalışmalar da göze çok hoş geliyor. Destekliyorum.--Math34 12:23, 14 Mayıs 2008 (UTC)
Sistem uyarı, sistem bilgi şablonlarının standartlaştırılmasını destekliyorum. Dolaşım ve konu ile ilgili şablonların tekdüzeleştirilmesini desteklemiyorum. Dsmurat'ın yaptığı çalışmalara devam etmesini destekliyorum. --Mskyrider ileti 16:02, 14 Mayıs 2008 (UTC)
  • Genel eğilim, şablonların ölçünleştirilme çalışmalarının devam etmesi yönünde sanırsam. O hâlde şu ana dek hazırladığım şablonları, dokümentasyonlarıyla birlikte ekliyorum. Eğer beğenilmezse, fikir alışverişiyle geri alınabilir tabii. Hayırlı olsun... -- Dsmuratileti 18:18, 14 Mayıs 2008 (UTC)
  • Tıp uyarı şablonunun dışındakilerin standartlaştırılmasına ben de katılıyorum. Ancak tıp uyarı şablonu sistem ile ilgili olmadığı için bu şekilde styandart olmasını doğru bulmadığımı belirtmek durumundayım.--Manco Capac 06:36, 15 Mayıs 2008 (UTC)
  • Ellerinize sağlık Dsmurat. Şablonlar gayet hoş durumda. Ancak dokümantasyonlarındaki alt başlıklar değiştirilebilir mi? Mesela; Sil Şablonu Nerede Kullanılmaz, Nerede Çıkarılır yerine, Sil şablonu nerede kullanılmaz, nerede çıkarılır şeklinde kullansak daha iyi olur kanaatindeyim. Teşekkürler.--Burak ileti 22:44, 15 Mayıs 2008 (UTC)
  • Evet, ellerinize sağlık. Aslında öneriydi sadece. Madde isimlerinde ve alt başlıklarda bu şekilde bir kullanımm mevcut. Bu yüzden daha iyi olabileceğini düşündüm. Karar sizlerin. ^_^ Kolay gelsin, ellerinize sağlık.--Burak ileti 22:52, 15 Mayıs 2008 (UTC)
Vikipedi mantar maddeleri sadece bilgilendirme amaçlıdır. Buradaki bilgileri kullanarak mantar toplamayın. Zehirli ve yenilebilen mantarları birbirinden ayırdetmek bazen çok zor olduğundan yabani mantarlar sadece uzmanlar tarafından toplanmalıdır.
Ayrıntılar için Vikipedi'nin Risk sorumluluğu reddine lütfen bakınız.

Dsmurat'a iletmiştim ama sanırım gözünden kaçmış.. Ben yapayım dedim. Dsmurat dilersen düzeltme yapabilirsin. --Boyalikus 17:17, 16 Mayıs 2008 (UTC)

  • Gördüm ve ben de şu sıralar o şablonla ilgileniyor ve bu sayfadan uygun grafik bakıyordum. Çok sevimli olmuş . Bir konuya değinecektim; şablonlar da hangi renkleri kullanacağız? Örneğin İngilizce Viki'dekine göre karşılıklar şöyle:
  Kod Amaç
  #b22222 Silme için (Hızlı sil vb.)
  #f28500 İçerik için (Taraflı, Kaynaksız vb.)
  #f4c430 Biçim için (Düzenle vb.)
  #1e90ff Bilgilendirme için (Güncel vb.)
  #9932cc Yer değişimi için (Vikisözlük'e aktarma, madde birleştirme vb.)
  #bba Koruma için (Tam koruma vb.)
Buna göre, bizim bu tür şablonları mavi renkte yapmamız lâzım diye düşünüyorum. Ne dersiniz? Bu önerim, Şablon:TıpUyarı için de geçerlidir. Tekrar elinize sağlık, iyi çalışmalar... -- Dsmuratileti 17:36, 16 Mayıs 2008 (UTC)

İsim değişikliği[kaynağı değiştir]

Adminlerden biri Kitzmiller v. Dover Area School maddesinin adını akıllı tasarım davası olarak değiştirebilir mi ben beceremedim, teşekkürler--85.105.67.208 11:20, 14 Mayıs 2008 (UTC)

Niye hiç kimse bir şey yapmıyor, lütfen biraz ilgi gösterin--85.105.67.208 11:22, 14 Mayıs 2008 (UTC)
  • Önce yönlendirmeyle halledilmiş, şimdi isim değişikliği gerçekleştirildi. Levent Abi ileti 13:23, 14 Mayıs 2008 (UTC)

wikinewsDaha önce de Absar bahsetmiş ama, Türkçe wikinews'in artık açılması gerektiğine inanıyorum. Bazı maddeler youtube erişimi ile ilgili, Elizabeth ile ilgili, Çin'de ki depremle ilgili vb. konularda ihtiyacımız var diye düşünüyorum. Arapça ve Sırpça bile var.. iyi çalışmalar. --Boyalikus 16:53, 14 Mayıs 2008 (UTC)

  • Wikinews çok ciddi bir proje. Sıkı takip, güvenilir haber kaynakları vb. gerektirir. Gazetecilik deneyimim bulunduğu için, konuya vakıf olduğumu söyleyebilirim. Günceli iyi izlemek, anonim kullanıcı değişikliklerine izin veriliyor bildiğim kadarıyla. Çok iyi bir denetleme gerektiriyor. Habercilik ağır sorumluluk gerektiren bir konu. Hangi kadro bu işi götürecek, enine boyuna tartışmalı. Levent Abi ileti 18:08, 14 Mayıs 2008 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Vikipedi'de henüz boğuştuğumuz sorunları, Vikisözlük ve Vikikaynak'ın durumunu göz önünde bulundurunca bu projeyi hakkıyla başarabileceğimiz kanısında değilim. Türkçe Viki projelerinin en gelişmişi Vikipedi burada şu an kaynaklı madde sayımız toplam madde sayısının %5'ini geçmez herhalde... durum buyken kaynağa bağımlı olan, kaynaklara tamamen dayanan Vikihaber gibi bir oluşuma aceleyle geçilmesini şahsen doğru bulmam. Yapılacaksa en azından önce viki ile ilgili topluluğun belirli bir kaynak kullanımı alışkanlığı edinmesi, bunu kanıtlaması daha doğru olur kanaatindeyim. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 18:23, 14 Mayıs 2008 (UTC)

Aslına bakarsanız kaynaklar konusunu pek düşünmemiştim ama güncel bilgilerle ilgili sürekli anlaşmazlığa düştüğümüzü gördüğüm için buna değinmek istedim. Wikinews kuralları olmayan bir yer değil, burada nasıl oturtulduysa orada da oturtulabilir. Sadece şu anki vikipedistler göz önüne alınarak düşünmekten ziyade belki bu konuyla ilgilenecek yeni kullanıcılar olabileceğine inanıyorum. Vikipedinin herkese hitap eden bir şuuru olduğu için, vikikaynak, vikisöz ve diğer projelerle daha fazla ilgilenen arkadaşlar olduğunu gördükçe umut verici diye düşünmüştüm. Ama kaynak kullanımı konusunda haklı olabilirsiniz belki. --Boyalikus 18:35, 14 Mayıs 2008 (UTC)

Eğer "ben bu işe hazırım, kaynak kullanımım da süperdir" diyenler varsa elbette bu projenin açılması için başvurabilirler ^_^ Ama ben biraz da pesimist olduğum için sanırım umut göremiyorum... güncel hususlar konusunda hem fikirim. Özellikle Vikipedi'ye o açıdan yardımcı olabilirlerdi. Fakat güncel olaylarla ilgilenen Vikipedistler, bu tip büyük bir projeye girişmeden önce, benzerini niçin Vikipedi'de alt bir proje içerisinde yapmıyorlar? "Güncel Maddeler" isimli bir Vikiproje/Portal açabilirler. Bu Vikiproje/portalda da güncel önem kazanmış maddelerin geliştirilmesi ve ana sayfaya konulabilecek bir hâle getirilmesi için çalışabilirler. Eğer bunu güzel bir şekilde yürüten arkadaşlar olursa şahsen benim içimdeki tüm şüphelerin kalkacağına, olası bir başvuruda en sıkı destekçileri olabileceğime söz veririm. Ama hani şu anki tabloya bakıyorum da henüz erken geliyor ^_^ Katılımcılara bağlı ama dediğiniz gibi, yaparım diyen katılımcılar varsa sonuçta başvurup açtırabilirler... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 20:30, 14 Mayıs 2008 (UTC)
      • Aslında evet, Vikipedi'ye hiç uğramaksızın, bu konuya talip olabilir.......dim, ancak Nou'nun önerisi daha makul; Vikipedi içinde "güncel haber" vb. bir köşe açılması, anonimlere kapalı olması..gibi bir girişimi şimdi burada öneriyorum. Sorumluluğunu üstlenebilirim. Tasarım içinse; Dsmurat'ın yeni şablonlarını sevdiğimi belirterek, kendisini aday gösteriyorum. Levent Abi ileti 22:16, 14 Mayıs 2008 (UTC)
        • ,Anonimlere kapalı olması kavramı beni şimdiden rahatsız etti, belitmek istiyorum. Anonim kullanıcıların tamamına vandal yaftası yapıştırmak gibi anlamak istemediğim bu durumu burada belirtmekte fayda görüyorum. Anonim kullanıcıların vikipedi projelerindeki yeri çok önemlidir. Zaten vikipedi projelerinde kullanıcı tanımlaması sadece vikipedi projelerinin işletim sistemindeki işler için ayrıcalıklı bir durumdur (oylama, hizmetli aktiviteleri gibi), yoksa madde girişlerinde bir anonim kullnıcı ile tanımlı kullanıcı arasında hiç bir fark yoktur ve daha en başından bir projeye böyle bir fark yaratarak başlamak işin ruhuna aykırıdır kanısındayım. Asıl konuya gelecek olursak vikihaber'in de olması gerektiğini düşünüyorum, ancak asıl meselenin kayank göstermekte değil de kaynak seçimlerde yaşanacağını düşünüyorum. Burada bile bir çok maddenin girişinde gösterilen kaynakların legal veya illegal durumu tartışmaya neden oluyor. Ancak o veya bu şekilde bu projenin de kendi içinde bu sorunları aşabileceğini düşünüyorum. Ayrıca Vikipedinin de başladığında 3-5 kişiden oluşan bir grup olduğunu unutmayalım. Herkese klolay gelsin. --Manco Capac 07:17, 15 Mayıs 2008 (UTC)
Vikipedi kurulduktan ancak yıllar sonra bir yapıya oturabildi. Asıl sebebi de başında sadece 3-5 kişinin olmasıydı biraz da... biz Vikipedi kurulduktan yıllar sonra telif haklarını tartışmak zorunda kaldık biliyor musunuz? Kısacası; deneyimli kullanıcı olması mümkünken niçin olmasın Vikihaber gibi bir proje için... demek istediğim budur. Ayrıca şunu da çok iyi biliyoruz: bugüne kadar Vikipedi'den yasal tehditti şuydu buydu sebeplerle engellenen arkadaşların hepsi şu anda diğer Türkçe projelere gittiler. Bazen o projelerde çıkan sorunlar buraya bile taşınıyor tekrardan. Kısacası Vikipedi'nin ilk açıldığı dönemki gibi bir durumla ve çevreyle karşılaşmayacak Vikihaber; işi daha zorlu olacak zira özellikle tarafsızlık ve doğrulanabilirlik, kaynak kullanımı açısından sıkıntılı bir çevreye doğacak. Benim tavsiyem ve görüşüm en azından genel viki kullanıcılarında bunu bir nebze oturttuktan sonra bu tip büyük bir adımı atmak. Yanlış haber vermektense, hiç haber vermemek daha iyidir diyorum. Projeye gelince... her türlü Vikiproje veya portal anonim katkılara açıktı. Anonimlere kapatmamız mümkün değil... Bu elimizde olan bir şey değil... bu tür bir kapatmayı ancak yarı koruma ile yapabiliriz yarı korumanın da kuralları bellidir: VP:YKP. Vikiprojelere ve portallara olası vandal akınından çekinilerek bu tip bir şey söylenmiştir diye düşünüyorum; ama zaten bu tip kısımlarımıza vandal saldırısı da IP ile katkıda minimum. Aslında IP ile katkıda daha çok olsa ben şahsen memnun olurum ama ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 07:58, 15 Mayıs 2008 (UTC)
      • Yanılmıyorsam, daha önceki tartışmaların birinde; bazı projelerde anonim kullanıcılara kapalı olan değişikliklerden sözedilmişti, ama her neyse önemli olan o değil. Asıl önemli olan, haber gibi hassas bir konuda, çok titiz davranmak gerekliliği. Elbette ki Manco Capac yanlış anladı, ya da ben ifade edemedim; anonim kullanıcılara kapalı olamayız, ama onların eklediği haberler, deneyimli birilerinin denetiminden geçmeden yayına girmemeli. Bu, sorumluluğu çok ağır, bedeli çok büyük sonuçlara yol açabilecek bir projedir. Sıradan, basit gazete haberi üzerine intihar edenler örneğini mi vereyim, kalp krizi geçirenler mi.. Yoksa kazandığım/ız anonim kullanıcılar, bugün Viki'de çok iyi, güzel işler yapıyorlar.Bu konu en az doğru ve güvenilir haber kaynağı kadar önemlidir. Levent Abi ileti 10:21, 15 Mayıs 2008 (UTC)
Merhaba burada yayınladığımız her madde de deneyimli kişilerin elinden geçmiyor. Belli şablonlarımız var, bunları ekleyip üzerinde tartışıyoruz. Kalp krizi vb. haberleri girecek kişiler yok diye düşünüyorum aramızda (engellenenler içerisinde de olmadığını düşünüyorum iyi niyetli) ama burada olduğu gibi orada da vandallar olacaktır mutlaka. wikipedia.org ilk 10 dili dışında ki dillerin olunca açıkçası öykündüm. Kaynak olarak verilecek bağlantılarda en rahatsız olunacak hürriyet, milliyet vb. gibi ulusal gazeteler olur. Defalarca kez burada duyduğum şey; "vikipedi haber sitesi değildir." sözüdür. Mesela Adnan Oktar ile ilgili bir haber çıktığı zaman maddeye ekleme heyecanına girdiğimizde bu projeye bir yönlendirme yapılabilir. Zorlukları var haklısınız, daha çok yıkıcı anonimler var yine haklısınız ama zaman zaman haber veren maddeler olduğu da bir gerçek. Belki diğer katılımcılarda fikirlerini belirtirse iyi olur, bir çağrı olsun.. iyi çalışmalar.--Boyalikus 15:20, 15 Mayıs 2008 (UTC)
    • Diğer yorumların tamamını okudum, haklılık payları var. Bence de Wikinews (VikiHaber) 'in Vikipedi'de olmalı. Gönüllü katılımcılara şimdi çağrıda bulunmamız gerekir, katılımcı sayısına göre karar verilmeli.--bora006ileti 15:33, 15 Mayıs 2008 (UTC)
  • Meta'da m:Requests for new languages sayfasında varolan projelere yeni dillerin eklenmesi için başvurular yapılıyor. Başvuru ilk önce m:Meta:Language proposal policy sayfasında belirtilen aşağıdaki kriterler göre değerlendiriliyor:
    1. The proposal is to open a new language edition of an existing Wikimedia project that does not already exist (see the complete list of Wikimedia projects). tr.wikinews varolmadığı için bu kriter
    2. The language must have a valid ISO-639 1–3 code (search). ISO-639 kodu tr
    3. The language must be sufficiently unique that it could not coexist on a more general wiki. In most cases, this excludes regional dialects and different written forms of the same language.
    4. The proposal has a sufficient number of living native speakers to form a viable community and audience. (Wikisource wikis are allowed in languages with no native speakers, although these should be on a wiki for the modern form of the language if possible.) Bir kullanıcı topluluğu oluşturacak kadar kişi bulunması sanırım bu da .

Vikihaber'i oluşturma isteği yapıldığında test wikisinin açılması için yeterli kullanıcı katılırsa bir sorun çıkacağını sanmıyorum. Ancak son kabülün yapılması için gerekenler:

    1. There is an active test project on the Multilingual Wikisource (Wikisource only), Beta Wikiversity (Wikiversity only), or the Incubator (all other projects). Test vikisi açıldıktan sonra buranın aktif olması gerekiyor.
      A project must start on one of these wikis. This will demonstrate that there is sufficient community to build the project. If there is no valid ISO 639 1–3 code, the test project will provide some of the material to present to the World Language Documentation Center. Yeterli kullanıcı topluluğunun bulunması gerekiyor.
    2. The MediaWiki interface is available in that language (see localization guide and requirements). Türkçe arayüz metinleri Vikipedi'de mevcut
      Localisation statistics are available which describe the current availability of translations for the MediaWiki interface into different languages. The group statistics at BetaWiki are the most up-to-date information. Türkçe arayüz metinleri.

İstek yapmak ve onay almak pek zor değil. Önümüzde iki seçenek var ya doğrudan Vikihaber kurulmasında istekliler tarafından Meta'da istek yapılarak deneme vikisinde çalışmaya başlamak, ya da önce burada bir VikiProje altında, test vikisinde çalışacakların oluşturacağı bir toplulukla ilk denemeleri yaptıktan sonra daha hazırlı olarak, son kabul şartlarına uymayı garantiledikten sonra isteği yapmak. Benim tercihim öncelikle bir VikiProje etrafında toplanmak ve emin olduktan sonra bu isteği yapmak. --Mskyrider ileti 17:12, 15 Mayıs 2008 (UTC)

  • Ayrıca m:Wikinews bu sayfada Wikinews hakkında temel bilgiler bulunuyor. --Mskyrider ileti 18:00, 15 Mayıs 2008 (UTC)
  • Benim de tercihim istek yapmadan önce burada bir proje olarak deneme yapmak. Daha sonra hazırlıklı bir şekilde istekte bulunmaktan yanayım. --Math34 18:40, 15 Mayıs 2008 (UTC)
Öncelikle Levent Abi'nin bahsettiği birkaç şeyden bahsetmek istiyorum. Wikinews'de kullanıcıların birbirlerini denetimi çok kolaydır. Genellikle bütün kullanıcılar o günkü haberlerle ilgilenirler. Birkaç gün önceki haberlerle ilgilenenlerin sayısı azdır. Normal olarak... Zaten yanlış hatırlamıyorsam 1 haftadan eski yayınlanmış haberlerin sayfalarını da korumaya alırlar. Vikipedideki gibi sinsi vandalizm sorunu ya da anonimlerin yaptığı rastgele değişiklikler fazla yaşanmaz. Kullanıcıların büyük çoğunluğu da o günkü haberlerle ilgilenecekleri için kullanıcılar arası denetim sıkı olur.
Eğer başlayacaksak test vikisinde başlamayı tercih ederim. İlk olarak Wikinews Vikipediden apayrı bir oluşum. Yönergeleri, politikaları (temeller hariç) farklılıklar içeriyor. Wikinewste bulunabilecek bir sayfa Vikipediden silinebilir. İkinci olarak still ve üslup çok farklı. Örneğin Wikinews te şöyle bir başlık kullanmak çok normal: "Finnair negotiating possible partnership with major Indian airlines" kategorizasyon, şablonlar çok farklı. Üçüncü olarak konular çok farklı wikinews te açılacak bir konu Vikipedide VP:HS kriterlerine göre gidebilir. Bu sebeplerle bir vikiproje içerisinde çalışmak bizi kısıtlayacaktır hem vikipedi politikalarına uyup hem wikinews için hazırlanmak ve buna göre başvurmak, doğru bir performans ölçüm şekli olmayacaktır. Saygılar.--Machiavelli' msj 19:16, 15 Mayıs 2008 (UTC)
  • Wikinews oluşumunun Türkçeye uyarlanmasını, şu dil açmış, şu dil de açmış gibi yarışarak değil de bu projeye katkı verebilecek kullanıcı potansiyeli var mı diye düşünerek değerlendirmek gerekir. Diğer kardeş projelerde hiçbir zaman aktif hizmet vermedim ben, ama şu an orada katkı verenlerin çoğunun yolunun Vikipedi'den geçmiş olduğunu sanıyorum. Muhtemelen Wikinews açılırsa da durum böyle olacak. VikiHaber'in bir VikiSözlük gibi olmayacağı aşikâr. Sık sık güncelleme gerekecek, bunu yapmaya pek çok kullanıcı gerekecek. Bilmiyorum, bunları karşılıyor mu şu an ki durum. Bir kere, adının duyulması gerek ki insanlar ilgi göstersin projeye, zira az sayıda aktif kullanıcıyla kotarılabilecek bir proje değil bence. Bu bağlamda ben de ilk önce test olarak başlamasını, bir temel oluşturulduktan sonra aslına geçilmesini daha doğru bulurum- eğer ille de açılacaksa... --Danbury iletihehehe 19:33, 15 Mayıs 2008 (UTC)
  • Bence haber sayısı kısıtlı tutulursa ve "bir ülkede seçim sonuçları, ünlü birinin ölümü, çok büyük bir spor olayının sonucu, dünyadaki doğal afetler" gibi sadece önemli haberler geçilirse katılımın çok büyük boyutlarda olması gerekmez ve başarılı olabilir.--Abuk SABUK 19:41, 15 Mayıs 2008 (UTC)
  • Açıkçası yukarıda yazılanların hepsini okumadım. Eğer birileri böyle bir projeye gerçekten heves ediyorlarsa elbette deneme amaçlı başlanabilir. Ancak ben şahsen Levent Abi ve Noumenon'un sıraladıkları kaygıları taşımanın yanında böyle bir projeye (okuyucu açısından) ihtiyaç olduğundan şüpheliyim. Bu düşüncem Wikinews için de geçerlidir. Yani hangi açıdan fark yaratacak. Etrafa "viki muhabirler" salmadıktan sonra (ki öyle bir şey yok herhalde) başka haber sitelerinden haber toplayıp burada yeniden haber yapmak biraz anlamsız geliyor. Wikinews'i hiç takip etmiyorum. İlk defa da beş dakika önce burada konusu geçti diye girip baktım. Belki benim ıskaladığım "farklı" bir yanı vardır ama kıymetini göremedim. İnternette yığınla haber sitesi varken, teleziyonda onca haber kanalı varken Türkçe veya İngilizce vikihaber sitesine neden ihtiyaç duyayım okuyucu olarak. Bence zaman ve emek kaybı. Dediğim gibi gözden kaçırdığım bir şey varsa bilgilendirin. Ansiklopedi maddesi yazarken zamanla yarış gibi bir endişe (en azından haber yaparkenki kadar) yok. Dolayısıyla yazdıklarımız üzerine dakikalar, saatler, hatta günler harcayabiliyoruz. Vikihaberde buna imkân yok. Tekrardan belirteyim gözden kaçırdığım hayırlı bir tarafı olabilir. Ben şu an itibariyle konuyla ilgili fikirlerimi paylaşmak istedim. Başta da dediğim gibi bu konuda gerçekten hevesli birileri varsa yapılabilir elbette ama "kişsel tatminin" ötesinde (ki bu "kişisel tatmin" tüm viki projelerine katkıda bulunanlar için geçerli bir durum) ne gibi bir hayrı olacak onu göremiyorum.--2ulus 19:51, 15 Mayıs 2008 (UTC)
  • Dil meselesinde kastım onlar becerebiliyorsa bizde becerebiliriz demekti. Sanırım yanlış anlaşıldı. Ayrıca Kategori:Güncel maddeler'e bakınca ilginin yoğun olduğunu gördüm. iyi çalışmalar. --Boyalikus 19:53, 15 Mayıs 2008 (UTC)
Çekincelerimin arasında 2ulus'un değindiği noktalardan biri de var, Türkçe yayın yapan çok profesyonel haber siteleri var, anlık olarak okuyucuyu bilgilendiriyorlar. Eğer biz bir VikiHaber projesini hayata geçirirsek bunlardan daha iyi bir kaynak oluşturabilecek miyiz? Yoksa onlardan derlediğimiz bilgileri üç-beş kelime değişikliğiyle süsleyip yine insanların önüne mi sunacağız? Vikipedi ilk başladığında türünün başka örneği yoktu sanırsam. Yani ansiklopedik bir Türkçe bilgi kaynağı oluşumu yoktu Vikipedi başlamadan önce. Vikipedi bu yüzden önce çıkmış olmalı. Ama dediğim gibi onlarca ulusal gazetenin genel ağ sayfalarının yanı sıra, profesyonel ajansların sitelerinin de ipi göğüslediği bir alanda VikiHaber'i başlatmanın getirileri neler olur? Ben her ne kadar umutsuz olsam da denenebilir buluyorum. Ayrıca haber haberdir. O tür haberleri yazalım, bu haberleri yazmayalım diye bir lüksümüz olamaz eğer proje hayata geçerse. Hem haber içeriğini kısıtlayıp hem de mnonim kullanıcılara projeyi kapatmak Viki hareketinin Özgür sloganına sığmaz. Ya hep, ya hiç bence. --Danbury iletihehehe 20:05, 15 Mayıs 2008 (UTC)

Ufak bir karşılaştırma yapacak olursak CNN, BBC gibi kuruluşlar da İngilizce yayın yapıyorlar bunun yanında wikinews var. Ne işe yaradığını ayrıntılı şekilde m:Wikinews sayfasının alt bölümlerini okuyabilirsiniz ya da m:Wikinews manifesto sayfalarında bulabilirsiniz. Ben sadece Vikipedi için yararını küçük bir örnekle açıklamak isterim. Vikipedide bir kişi için şu tarihle şu sebeple ölmüştür denilir. Wikinews de ne oldu, nasıl oldu, kim ne dedi gibi şeyler yazar. Aslında bir nevi etrafa viki haberciler salınacak, her şehirden belki ilçelerden. Tabiki başlarda veya yakın dönemde yüksek beklentiler içinde olmamalıyız. Belediye başkan adaylarıyla ropörtaj yapan kullanıcılar falan vardı wikinews de. Elbetteki tr wikinewste birçok haber Türkiye ile ilgili olacak. Category:Interview sayfasından bulabilirsiniz. Bunu tr olarakta yapabiliriz. Sonuçta Türkiye'de girilen haber sitelerinin pek çoğundan daha fazla tıklanıyor Vikipedi ki bunun sebebi buradaki 90 civarında çok aktif kullanıcı değil onbinlerce belki yüzbinlerce kişinin buraya girip bilgileri okuması sayesine ve bu Vikipedinin pek çok sayfasında da wikinews bağlantısı olacaktır.--Machiavelli' msj 20:26, 15 Mayıs 2008 (UTC)

İngilizce Vikipedi'de bulunan en:Wikipedia:Naming conventions yönergesinden yararlanarak Vikipedi'de madde adlandırılmasıyla ilgili genel kuralları içeren bu yönerge teklifini hazırladım. Özel kullanım kurallarının (örneğin Rusçanın Türkçeye transliterasyonu ve madde adlarında kullanımı gibi) bu teklif tartışılıp, gerekli fikirbirliğine ulaşıldıktan sonra kabul görmesinin ardından hazırlanmasının daha uygun olacağını düşünüyorum. Şu an içerikte geçen genel kuralların daha detaylı açıklamaları da henüz oluşturulmadı. Bunu da kabulden sonraya bırakabiliriz. Ancak bu teklif ile birlikte aynı zamanda Vikipedi:Adlandırma anlaşmazlığı teklifinin de tartışılması gerektiğini düşünüyorum. Tartışmalara ilgili tekliflerin tartışma sayfalarında devam edebiliriz. Tüm vikipedistlerin bu tekliflerin tartışmalarında görüş belirtmeleri büyük bir fikir birliğine ulaşılabilmesi için önemlidir. --Mskyrider ileti 17:48, 17 Mayıs 2008 (UTC)


  • Diziyi izleyen, İngilizce'sine de güvenen bir arkadaş, buraya bir göz atıp kullanıcıya yardımcı olabilir mi? Levent Abi ileti 04:49, 18 Mayıs 2008 (UTC)

İp engellemesi[kaynağı değiştir]

Vandalizm yapılan bazı ip ve olası ip aralıklarına engelleme verilmiştir, siteye erişimi yanlışlıkla engellenmiş kullanıcıların hizmetlilerin sayfalarına ileti bırakmaları rica olunur. Cat msj 13:54, 18 Mayıs 2008 (UTC)

Yeni Türk Lirasi Commons'a eklenebilir mi?[kaynağı değiştir]

Merhaba, Macarca vikipedi'deki bir kullanici yeni türk lirasinin maddesini gelistirmek isteyip bu sayfada bulunan resimleri Commons'a eklemek istiyordur da Türk kanunlari bilmiyoruz. "Specimen" diyen banknotlar public domain'de midir? Yardiminiz icin önceden tesekkür ediyorum. Sevgiler, --Timiş Emre Aydın'ın dünyasına gir 06:45, 20 Mayıs 2008 (UTC)

??

Kimsenin bilgisi yok mu bu konuda? --Timiş Emre Aydın'ın dünyasına gir 21:13, 23 Mayıs 2008 (UTC)
  • Ben denemek için bir tane yükledim ama beceremedim gibi geldi bana :) İyi bilmediğim bir konu olduğu için daha fazla bulaşmadan vazgeçtim. Aramızda en iyi Mach biliyordur aslında :))) Neyse, umarım bir başkası ilgilenir de, biz de Commons kaynaklı resimleri kullanırız mevcut resimlerin yerine. --Danbury iletihehehe 06:32, 24 Mayıs 2008 (UTC)

Köy çeşmesi bağlantısı[kaynağı değiştir]

Sol sütundaki "köy çeşmesi" bağlantısı kaybolmuş. Anlayan arkadaşlar ilgilenebilirse iyi olur. Teşekkürler şimdiden. --Yabancımsj 05:46, 21 Mayıs 2008 (UTC)

Tarafsızlaştırma[kaynağı değiştir]

Çoğu maddede Türkiye'den Ülkemiz olarak söz ediliyor. Vikipedi evrensel bir ansiklopedi değil mi? Bir iş birliği yapılarak bu ifadenin düzeltilmesi gerekiyor.--Özgün Kutlu 13:15, 21 Mayıs 2008 (UTC)

  • Haklısınız, maalesef belirli devlet ya da halklara açıkça saldırmamakla VP:TBA sağlanmış olmuyor. Söz ettiğiniz, Vikipedide en sık rastlanan tarafsızlık ihlalerinden. Fırsat buldukça ve rastladıkça hepimizin bu gibi ifadeleri düzeltmesi gerekiyor. Kimi maddelerde içeriğin yerelliği de düzeltilmesi gereken sorunlar arasında. Maddeleri Türkiye odaklı hazırlamaktan kesinlikle kaçınılmalı. Dikkat çektiğiniz için teşekkürler. --Yabancımsj 13:23, 21 Mayıs 2008 (UTC)
  • ülkemiz, şirin köyümüz, muhtarımız.. bunlardan çokça var. tek başına bu tür kelimeleri değiştirmek için bir işbirliği çok işlevsel olmaz sanırım. çünkü bu tür ifadeler çoğu zaman tek başına değil, bütün olarak taraflı yazılmış metinlerin içinde yer almış oluyorlar. o maddeye girdiğimiz zaman da, toplu bir temizlik yapmak daha uygun olur. --kibelemesaj 15:25, 21 Mayıs 2008 (UTC)
  • Bu ve buna benzer birçok sorun elbette var... bunları düzeltmenin tek yolu da her Vikipedistin karşılaştığında düzeltmesidir. Benzer sorunlara örnek vermek gerekirse: birçok maddede, listelerde, "Türkiye" ve "Diğer ülkeler/Dünya" ayrımı yapılıyor. Örneğin yanılmıyorsam deprem maddesinde Dünyadaki önemli depremler ile Türkiye'deki önemli depremler diye iki ayrı madde içi liste vardı... geçenlerde birleştirdim. Bu tip listelere rastladığında, ülkemiz, nüfusumuz, kültürümüz vs. tarzı ifadelere rastladığında, her Vikipedistin görevi gerekli düzeltmeleri yapmaktır. Eğer o anda yapacak vakti veya şevki yoksa {{taraflı}} etiketi yapıştırmalı, özete de niçin yapıştırdığını (örneğin: "taraflı şablonu çünkü ülkemizde tarzı ifadeler kullanılmış") belirtmeli. Bu yolla inanın bu tip sorunları kolay ve hızlı bir şekilde çözmüş oluruz ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 20:52, 21 Mayıs 2008 (UTC)
    • Verdiğiniz örnekte (depremler) tamamen haklısınız, ama bazen biyografi, kişi, sinema, dizi, kitap maddelerinin bir kısmında Türkiye'yi vurgulamanın zarardan çok faydası olduğunu düşünüyorum. Örneğin, Metallica'nın Bryan Adams'ın Türkiye ile ilgili bilgilerini geniş tutmanın, Malezya ile ilgili bilgilerini geniş tutmaktan daha faydalı olmayacağını kim söyleyebilir? Tabi ki vikipedi düzeni içinde ve tarafsızlığı bozmadan...Kısaca söylemek istediğim ifadeler ve başlıklar kurallara uygun yapıldıktan sonra bu tip maddelerde Türkiye'ye özel bilgileri okuyuculara ulaştırmanın sakıncası olmamalı. Herhangi bir uluslararası üne sahip sanatçının ya da bir kişinin, Türkiye'ye gelip neler yaptığı, Türkiye hakkında varsa görüşü vs.nin madde içinde olmasının, ifadeler ve düzen kurallara uygun ise Türkiye odaklı bir madde olmayacağını düşünüyorum...Hoşcakalın...Vikipedist 22:01, 21 Mayıs 2008 (UTC)
Bir sanatçı onlarca ülkeyi geziyor, gezdiği ülkelerin hepsi için çeşitli demeçlerde bulunuyor, biz de bu ülkelerden birini alıp konu ediyoruz sadece. Bu bariz VP:TBA ihlâlidir. Sanatçının demeç verdiği başka ülkeleri de konu edeceksek, Türkiye'yi de edebiliriz. Ama diğerlerine hiç yer vermeden buna yer vermek pek doğru olmaz. Tabii çok istisnai durumlar olabilir; bir sanatçı Türkiye'de çok kayda değer bir eylemde bulunmuş olabilir (örneğin uluslararası basına kadar yansımış bir protestoya) buna yer verilir. Bu tip bilgilerin okuyucularımızın çoğunluğunu oluşturan Türklerin daha çok ilgisini çekeceği ve bu açıdan bize faydalı olacağı söylenebilir; fakat tarafsız bakış açısı kati ve kesin bir ilkedir ve sırf okuyucuların hoşuna gidecek diye bundan taviz veremeyiz. Yani sizin noktanızı da anlıyorum fakat cidden yapabileceğimiz bir şey yok, kurallar çok açık ve TBA değiştirilemez bir kuralımız. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 08:48, 22 Mayıs 2008 (UTC)
Anlıyorum, kuralların da amacını haklı buluyorum. Demek istediğim sadece özellikle bahsettiğim maddelerde Türkiye'den daha fazla bahsedilmesinin olağan olduğu, bir çok uluslararası sanatçının Türkiye'ye gelmesinin bile kayda değer bir bilgi olduğu, (90'lardan sonra Türkiye'ye uluslararası tanınan sanatçıların gelmesi sıklaşmıştır.) dolayısıyla tr:vikipedi'de kişinin örneğin Singapur ziyaretinden çok, Türkiye ziyareti hakkında daha fazla kaynaklı bilgi derlenebileceği, bunun tr:vikipedi okuyucusuna faydası bir tarafa kurallara uygunsa olağan karşılanması gerektiğidir. Örneğin bir sanatçının Türkiye'de şu dizilerde oynamasıyla sevildiği, bu filminin şu kadar seyirci topladığı bilgisini verebilmek, ama Yeni Zelanda'da hangi dizilerde sevilip, hangi filme ne kadar seyirci geldiğini verememenin maddeyi Türkiye odaklı hale getirmeyeceğini ve tarafsızlığını bozmayacağını düşünüyorum, ama kural kuraldır, ilginize teşekkürler, Hoşcakalın...Vikipedist 10:59, 23 Mayıs 2008 (UTC)

Tuhaf maddeler[kaynağı değiştir]

Beskan Aşireti ve Nizam Aşireti bunlar nedir acaba? Takabeg ileti 22:55, 21 Mayıs 2008 (UTC)

Değişik sayfalara eklenen remote.exe'ler[kaynağı değiştir]

İyi niyetli ve iyiliksever kullanıcı arkadaşların mağdur olmaması adına özellikle son değişiklikleri izleyen arkadaşların dikkatli olmasında yarar var. Değişik ip ve kullanıcı isimleri ile eklenen remote.exe dış bağlantısı konusunda dikkatli olsunlar lütfen. Madde geçmişinden eklenenin ne olduğuna bakılmadan tıklanmasın. (Konu ile ilgili bilgi şikayet sayfasında http://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:%C5%9Eik%C3%A2yet#Vir.C3.BCs_linki ) İyi çalışmalar ve iyi bilgilenmeler.--85.101.227.119 16:05, 22 Mayıs 2008 (UTC)

Kullanıcı:Eldarion eklemiş ama genede bilgi olsun: bu tip durumlarda MedyaViki:Spam-blacklist kullanılmalıdır, adresin vikiye eklenmesini engelleyecektir. Bir hizmetliye bildirecek olursanız, ekleyebilirler. Saygılar.--Machiavelli' msj 18:44, 22 Mayıs 2008 (UTC)

daha verimli bir sd için..[kaynağı değiştir]

  • son değişiklikte belli saatlerde daha fazla aktif kullanıcı bulunuyor. böyle durumlarda, çakışma yaşayıp zaman kaybetmektense, biraz geçmişe bakıp gözden kaçmış değişiklikleri yakalamak daha yararlı. bunun için, yeni kullanıcılar ve yeni maddeler sayfaları ziyaretçilerini bekliyor.. :) herkese kolay gelsin..

Atıl portallar[kaynağı değiştir]

  • Bazı portalları (1, 2, 3), Portallar 2 - Kriterleri sağlamayan portal gerekçesiyle 30 Mart'tan itibaren, silinmesi için işaretlemiştim. Aradan 25 gün geçti; fakat ne Hizmetli arkadaşlarımız portalları siliyor, ne de bir bilgi veriyor. Lütfen biraz ilgi...
    Ayrıca, her portala en son güncellenme tarihini gösteren {{Ana Sayfanın yaşı|gün=15|ay=3|yıl=2008}} şablonundan eklenmesini öneriyorum. Çünkü Portallarda gezinirken, şablonlarla oluşturulan portalların güncellenme tarihini öğrenmek için bir hayli çaba sarfetmek gerekli. Saygılarımla... -- Dsmuratileti 11:20, 23 Mayıs 2008 (UTC)

bence o şablon ancak tartışma sayfasına konabilir. sayfanın bütünlüğünü bozmakta çünkü. zorunlu olmadıkça uyarı şablonlarını sayfalara koymayalım. ayrıca portalların ana sayfası güncellenip güncellenmediği hakkında yanıltıcı olabilmekte. Örneğin Portal:Tiyatro'da en son değişiklik 4 mayısta yapılmış gerçi bu yakın bir tarih ama portal bundan daha sık güncelleniyor. bazı portallarda portal anasayfadan değil alt bölümlerden güncelleniyor. anasayfa sadece tasarımla ilgili oluyor. Bunun için silecek yönetici arkadaşlara tavsiyem arşivleri ve tartışmaları kontrol etmeleri. kolay gelsin. --Berfu 13:40, 23 Mayıs 2008 (UTC)

  • Bahsettiğim durum zaten güncellenmenin belirlenmesiyle ilgili. Mesela ben bir portal en son ne zaman güncellenmiş diye içindeki şablonlarının geçmişine bakıyorum. Şablonun uygulamasını Portal:Fizik'te görebilirsiniz. Portalın estetiğini bozduğunu düşünmüyorum. -- Dsmuratileti 13:42, 23 Mayıs 2008 (UTC)

Bir sorum var. VP:HS'deki portallarla ilgili ikinci kural değişmez bir kural mıdır? Çünkü bu kuralı biraz yanlış buluyorum. Vikipedi:Portal sayfasında Portalların amacı okuyucular ve kullanıcılar için, belirli konulardaki benzer maddeleri izleyerek Vikipedi'de yollarını bulmalarını sağlamaktır. Temelde, belirli konuların Ana Sayfaları gibi, Vikipedi içeriğini incelemek için bir başlangıç noktası olmaları amaçlanır. diyor. Bu durumda iyi hazırlanmış ve bir daha güncellenmemiş portallar bu tanıma ve amaca uyuyor olabilir. Bence bunun örneği tasarımını beğendim Portal:Edebiyat'tır. Bu portal yakın zamanda güncellenmiş, ama hiç güncellenmese de olur. Çünkü içinde seçilmiş madde, gündemdeki resim gibi sürekli değiştirilmesi gereken bir bölüm yok. Bu haliyle edebiyatla ilgili tüm maddelere derli toplu bir giriş şeklinde. Portal amacına uygun. Sanırım bu portalın faydasını kimse yadsımayacaktır. Şimdi kimse bu portala iki ay boyunca herhangi bir şey eklemezse, kural gereği bunu da silmemiz gerekir. Bence bu kuralın ya farklı tanımlanması ya da değiştirilmesi gerekiyor.

İngilizcedeki hızlı silme politikasına baktım. Orada da portallar için iki silme kriteri var. Bunlardan birincisi bizimle aynı. Ancak ikincisinde, portalın güncellenip güncellenmediğine değil, altında yeterli sayı ve kalitede madde olup olmadığına bakılıyor. Diğer dilleri bilen vikipedistler de o dillerdeki portal silme kriterleri hakkında bilgi verirler sanırım.

Sonuçta bir portal amacına uygun olarak hazırlanmış ise, tasarımına bağlı olarak kendisi ya da alt sayfaları/şablonları hiç güncellenmeyebilir. Böyle bir portalın, çok kötü tasarımlı, kullanışsız, dağınık olmaması, okuyucuları yanlış yönlendirmemesi durumunda bence silinmesine gerek yok. Belki portalların ne kadar kullanıldığını da ölçüp ona göre bir silme kriteri de belirlenebilir. Örneğin Şu bağlantı kullanılabilir. (bunda süreklilik ve güvenilirlik sorunu olabilir)

(Bu konuda daha önce bir tartışma geçip geçmediğini araştıramadım. Konu daha önce konuşulmuş ve karara bağlanmış ise yeniden tartışmaya gerek olmayabilir.)

İyivikiler... homonihilis ileti 14:44, 23 Mayıs 2008 (UTC)

Ara sıra bütün portalları gözden geçiriyorum ve Portal:Edebiyat'a da rastlıyorum. Güncelleme gerektiren bir bölümü olmadığından, onun güncellik sıkıntısı yok. Ama örneğin Portal:Türkiye Millî Futbol Takımı'ndaki formalar, hâlâ eski formalar. Bu gibi şeyleri gören yeni kullanıcılar, Vikipedi'nin güncelliğinden, dinamikliğinden, doğruluğundan vb. şüpheye düşmez mi?
Bu kurallarda esas olan, portalın etkin olup olmadığını saptamak diye düşünüyorum. Eğer kurallarda iyileştirmeye gerek varsa, tabii yapılmalı. Sonuçta kurallar dogma değil. İyi çalışmalar... -- Dsmuratileti 15:12, 23 Mayıs 2008 (UTC)
Portal:Türkiye Millî Futbol Takımı'na yeni formaları ekledim. Bakıp da yeni formaları görürseniz şaşırmayın . -- Dsmuratileti 19:38, 23 Mayıs 2008 (UTC)
  • Ben bu konuda homonihilis ileti'ya kelimesi kelimesi katıldığımı belirtmek istiyorum. Bnece de iyi hazırlanmış bir portal sayfası Vikipediye yeni gelen birini alıştıracak, ilk adımlarını attıracak iyi bir alet olabilir. VP:HS'nin ilgili maddesini İngilizce Vikideki gibi değiştirmekte fayda olduğunu düşünüyorum. Bu arada sorunun kaynağını da kaçırmayalım, portal açma konusunda Vikipedi:Portal/Teklifler sayfasını tam işletebilsek ve sadece orada destek gören portallar açılsa belkide böyle bir tartışmayı da yapmıyor olacaktık. Herkese kolay gelsin. --Manco Capac 19:43, 23 Mayıs 2008 (UTC)
Ancak Kullanıcı:Karduelis bir iki portalı bu tartışmanın sonucunu beklemeden silmiş. Sanırım buradaki tartışmayı gözden kaçırdı. Rica etsem o protalları tekrar geri getirse ve bu tartışmanın neticesine göre bir karar sonrası işlem yapsak nasıl olur? --Manco Capac 19:50, 23 Mayıs 2008 (UTC)
Kullanıcı:Karduelis benim buyurun madem böyle bir tartışma vardı neden sil etiketi konuldu. Hangi portallar geri getirilecek. --Karduelismsj 19:55, 23 Mayıs 2008 (UTC)
  • Zaten portallar oylama ile açılmıyor mu? Eğer bir portal işletilemeyecekse açılmamalı. Ben bir portalın sayfasında Ocak - Şubat ayında olanların güncel olay diye sunulmasını kabul edemiyorum. -- Dsmuratileti 19:57, 23 Mayıs 2008 (UTC)
  • Ben sil şablonlarını portallara daha önce de belirttiğim gibi taa 30 Mart tarihinde koymaya başladım. Aradan geçen 25 günlük sürede herhangi bir güncellenme yapılmadı; hizmetliler de ilgilenmedi bu portallarla. -- Dsmuratileti 20:00, 23 Mayıs 2008 (UTC)

Portallar oylama ile mi açılıyor? Yok artık madde açarken de oylama yapalım :)) Benim bildiğim, (tecrübelerimden :)) portal ile ilgilenecek kişilerin bulunması gerekiyor. Yani eğer çok fazla katılımcı olmazsa gariban gibi bir köşede kalıp, güncel kısımları bile değiştirilmiyor. Bundan dolayıymış ki silinebiliyor. Ama sanırım ben bir portal açıp varımı yoğumu oraya koyup sadece o portalla ilgilenirsem bir sorun olmuyor :) Kızılderililerimi geri istemiştim ama şimdi düşününce silinmeleri iyi olmuş.. Önemli olan nasıl silineceği değil, bu portallara destek sağlamak. Ben mesela hiç yapmıyorum .. Birkaç katkı ya da kısa süreli katkı dışında, iyi hazırlanmış ve geçmişi iyi olan bir portalın silinmesine de pek hoş bakmadığımı belirteyim.--Boyalikus 20:09, 23 Mayıs 2008 (UTC)

  • Burada Boyalikus'a katılıyorum; bir portala onca emek harcanmış, çeşitli nedenlerle atıl duruma düşmüş ve açılan hemen her portal önemli temele dayandığından (örn:Fizik) birçok kullanıcının ilgisini çekebilecek konulardadır. İleride gelişebileceği düşünülürse kalması, kullanıcıların portal bütünlüğünde ilgi alanlarında yoğunlaşmalarının kolaylığı gibi gerekçelerle.. Levent Abi ileti 20:16, 23 Mayıs 2008 (UTC)
Ama işte diyelim ki Düşünenadam'ın bir işi çıktı giremedi vikiye.. O zaman ne olacak atıl duruma düşecek ? Ne yapacağız o zaman ilgilenilmiyor silinsin mi diyeceğiz ? Timurberk'in katkıda bulunduğu Kırım Portalı silinmiş mesela.. Fena değildi diye hatırlıyorum , ama giremediği için silindiğini söylemiş... Ben teklifler meselesine sıcak bakmıyorum açıkçası, orada desteklerim ama açıldığı zaman hiç katkı yapmam. Edebiyat portalına üyeyim diyelim edebiyatla ilgili maddeler giriyorum, yada sosyalizme üyeyim sovyetlerle ilgili.. Ama sadece portalın düzenlemesine katkıda bulunmuyorum. Portallar bir nebze de olsun madde gelişimleri için önemlidir. --Boyalikus 21:05, 23 Mayıs 2008 (UTC)
  • Kırım portalı 2007'nin Ocak ayında, Vikipedi'nin resmî bir politikası olan Vikipedi:Hızlı silme'de Portallar 2'de belirtilen "Katılımcısı az olan, etkin olmayan portallar, eğer aşağıdaki kriterlerden herhangi birine uymuyorsa silinebilir" maddesine göre silinmiş. Timurberk o sırada taşındığı için ilgilenememiş ve Portal hızlı sil kriterlerine göre silinmesi gereken bir duruma gelmiş. Timurberk ya da bu portalı devam ettirmek isteyen herhangi bir kullanıcı, bir Hizmetli'den rica etse, mutlaka geri getirilirdi portal. Şu andaki kurallar da bunu gerektirmekte... Yukarıda da belirttiğim gibi, Vikipedi'nin daha iyi bir işleyişe kavuşması için bazı değişiklikler gerekiyorsa, tabii ki yapılmalı.
    Portalların madde gelişimine katkısı konusuna gelirsek; Portal:Tiyatro'yu bir ele alalım. Katılımcı arkadaşlarımızın katkılarıyla ne güzel ilerleyen bir portal. Keşke her portal böyle olsa... Yukarıdaki yorumumda yine bahsettiğim gibi, güncellenmeyen ve atıl olan bu portalların yarar getirmeyeceğini, hatta tam tersine yol açabileceklerini düşünüyorum. Aslında portallarla ilgilenen bir arkadaşımız olan Noumenon'in bu görüşü demek istediğimi açıklıyor. Saygılarımla... -- Dsmuratileti 22:50, 23 Mayıs 2008 (UTC)
  • Ben özellikle Dsmurata olmak kaydıyla diğer silinmesi yanında görüş bildirenlere sormak istiyorum. Bu portalların görüntü ve içerik açısından bir problemi yoksa kalması neden problem acaba? Yani sırf VP:HS böyle istiyor ise o zman o kuralı değiştirelim. Ne dersiniz? Bir nevi indeks görevi gören bu protal sayfaları aslında bir ansikloepide olması faydalı sayfalar değil mi? biraz da bu açıdan baksak? --Manco Capac 07:35, 24 Mayıs 2008 (UTC)
  • Zaten benim belirttiğim de bu: Bu portallara, içerik yönünden bakmamız. Dizin işlevi gören portalların güncellenme vb. gibi bir sorunu yok; dolayısıyla da atıl duruma düşmüyorlar. Güncelleme gerektiren formlara sahip portallar, güncellenmediklerinde bu onların işlerliklerini yitirdiklerini gösteriyor. Portallar işlevsel ve etkin iseler yararlı olabilirler; fakat edilgin konumda olan portalları zorla yaşatmamamızı doğru bulmuyorum. -- Dsmuratileti 13:06, 24 Mayıs 2008 (UTC)
Evet Noumenon da geri alınabileceğini söylemiş, bunu hepimiz biliyoruz. Alternatif çözümler geliştirilebilir. Örneğin Portalla ilginenen bir kimse, bir işi çıktığında birinden rica edebilir. Olmadı portalın bir yerine mesela tartışma sayfasına not bırakabilir, 1 ay sonra tekrar güncellenemeye katılacağım vs. gibi. Üzerinde çalışılmış bir portalın silinmesi ve geri alınması bence verimliliği azaltan bir etken. Ayrıca bürokratik işlere yönlendirmenin , yani bir hizmetliden rica ile açılmasının , getireceği bir yük var. Bu işlemin ne kadar kolay ya da zor olduğunu tartışmıyorum, yanlış anlaşılmasın. Anarşi, demokrasi yada bürokrasi olmadığı için hızlı sil kriterlerinin ancak ve ancak benim yaptığım, tek başına işe kalkıştığım henüz belli standartları oturtamamış, tamamlanmamış, yarım bırakılmış uzun süre ilgilenilmemiş portallara uygulanması gerekiyor. Eğer bu şekilde bir kurallar bütünü yaşanırsa portal yapmaktan başka mevzularla ilgilenemeyecek hale geliriz diye düşünüyorum..--Boyalikus 17:22, 24 Mayıs 2008 (UTC)

Bir yerde atıllık varsa lütfen o işi başlatan arkadaşa mail atınız. İnsanın başına her türlü hal gelebilir. Sıcak teması eksik etmemek lazım. Alt tarafı menünün solundaki kısımdan küçük bir mesaj atılacak. Bunu da çok görmeyin. Benden ciddi bir tavsiyedir... --92.113.14.59 21:27, 24 Mayıs 2008 (UTC)

  • Merhabalar,
  • Portal... kapı; birçok kişinin bir araya gelip Vikipedi'ye bir şey aktarmakta kullandığı bir kapı. Eğer bu kapının başında hiç bekçi yoksa, kapı mühürlenip çıkılmışsa, kapıdan Vikipedi'ye katkı gelmez. Ne getirir kapı? Vandalizm. İşte bu sebepten neredeyse tüm büyük Vikipedilerde artık ilgileneni kalmayan portallar silinir; niye? Zira evet, tamam emek harcanıyor ve zor oluşturuluyor ama, silindikten sonra bu portalları geri getirmek için pek bir emek harcamayacağız. Yani yapılan emek hiçbir yere gitmiyor, kaybolmuyor, birkaç kişi toplanıp "biz bu portalı geri istiyoruz" dedi mi, olay çözümleniyor, portal tekrar karşınıza geliyor birkaç saniye içinde. Ha atıl portalların bu şekilde silinmesi ve istek üzerine geri getirilmesi bir Vikipedi temel taşı mıdır? Hayır değildir. Elbette değiştirilebilir. Ama benim şahsi kanım değiştirilmemesi yönündendir; vandalizmle uğraşan kullanıcı sayısı bu kadar azken vandalizmin önlenmesinde katkısı olan, şu an kullanımda olmayan ve madde de olmayan sayfaları gizlemenin bir yolu olarak gördüğüm için bu kuralın değiştirilmesine karşıyım. Kullanıcılarda portallar silindiğinde emeklerinin silindiği gibi bir izlenim var; fakat bu yanlış. Bir hizmetli sadece birkaç saniyede tüm portalı geri getirebilir. Durum buyken; yok olan bir emekten bahsetmemiz de söz konusu değil. Hâlı hazırda kullanımda olmayan portalların arka tarafta bir ilgileneni çıkana kadar tutulmasının niçin rahatsızlık verdiğini anlamıyorum. Kurmamakla birlikte benim de aktif olduğum portallar oldu, sonra ben zaman bulamadım, başka arkadaşlar zaman bulamadı ve bu portallar silindi. Bir gün cidden bu portallarda çalışmayı düşünen arkadaşlar olursa veya kendim zamanım olursa ilgilenecek olursam geri getiririz. Ama talep yokken portal olması portal tanımını göz önünde bulundurursak biraz saçma. Bence ana sorun yeterli sayıda katılımcı yokken portal açılması. Bakın tiyatro portalı harika bir şekilde ilerliyor zira ilgilenenleri var; sağlam bir kullanıcı grubu bu portalı cidden daha nitelikli ve düzenli katkı yapmakta kullanıyor. Portallar bunun için var. Sonuç olarak; ben portala portal demem Vikipedisti olmadıkça; şimdi silsem bir tıkla, yarın geri getiririm, isteyene iki tıkla. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 21:47, 24 Mayıs 2008 (UTC)


  • Noumenon'u şair ettik sonunda . (Belki de zaten öyleydi) İyivikiler... homonihilis ileti 22:24, 24 Mayıs 2008 (UTC)
    • Herkese selam, üstteki yorumları okuyunca gördüm ki, herkes konunun en az bir tarafını doğru bir şekilde yakalamış, kavramış, üstteki doğru yorumlara göre bir konsensüs oluşturulabilir. Bu arada, arkadaşlar, zaten vikipedide toplasanız, 50 tane aktif kullanıcı var, bunların da yalnızca bir kısmı portallarla ilgili; saymadım ama, farzedelim 30 kullanıcı portallarla aktif ilgili. Ama yaklaşık 30 kadar portalımız da olduğu düşünülürse, portal başına bir aktif kullanıcı düşüyor, bu portalların sürekli canlılık içinde tutulabileceği bu aktif kullanıcı sayısı ile mümkün olabilir mi? Burası İngilizce wiki gibi aktif kullanıcıları çok olan, çok büyük bir wiki olmadığına göre, portallarla ilgili değiştirilebilecek ne varsa şimdiden değiştirilmeli! Biraz gerçekçi olmalıyız. İngilizce wikide uygulanabilecek bir şey diğer dillerdeki wikilerden bazılarına birtakım nedenlerle uygulanamayabilir. Silinen portallar geri getirilebir ama silinmiş olarak kaldığı sürece ondan yararlanılamayacağı gibi, portalda aktif olmaya çalışanın şevki kırılmış olabilir. Psikolojik etken unutulmamalı. Herkese sevgiler, saygılar,iyi çalışmalar, kolay gelsin.. Bu imzasız yazı 78.188.65.192 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
Güzel bir şiir olmuş evet :) Geri çok kolay alınabilir doğru.. Kullanımda olmayan portal ne demek ki? Yarım kalmış, eksik, uzun zamandır (ki bu uzun zaman ne kadardır? ), öyle 2 - 3 şablonla kalmış portallar tabi ki silinmeli ama büyük ölçüde ilgilenilmiş ve içerisinde bir sıralaması, detayı olan portallar kalmalı.. Portal:Okültizm denilmekte mesela, okültizm terimleri ve sembolleri listelenmiş bu tabi ki güncel kalacaktır ve çok fazla bir çalışma gerektirmeyecektir. Ama Fenerbahçe portalına bakın ayın resmi, ayın maddesi vs. var bazı portallarda daha farklı şeyler. Bunların güncelleme kolaylığı birbirinden farklı ve benim bildiğim kadarıyla Portal düzenlemesine ve yapımına ilişkin bir yönerge veya benzeri şey yok... Herkes portal açsın ve ilgili terimleri, maddeleri bir liste halinde şablona benzeterek oluştursun ve bunlar güncel kaldıkları için silinmesinler ama diğerleri 1 ay ayın maddesi işlenmediği için silinsin ? Pek adil görünmüyor. Hızlı silden önce bununla ilgili Vikipedi:Portal/Kılavuz:kılavuz, portal projesi gibi kavramların olmayışını tartışabiliriz. Bir Portal konusuyla ilgili konular, madde olarak vikipedide hiç yoksa ve ben bunları açmaya başladıysam, ardından bununla ilgili portalda yer alan içbağları doldurmaya çalışıyorsam ama portala ilişkin bir değişiklik yapmıyorsam bu portalın atıl kaldığı anlamına mı gelir ? İlgilenmeme süresi nedir? Psikolojik etkileri olduğuna da katılıyorum, bazı basılı dergiler bazı nedenlerle geç basılır örneğin, okuyucunun eline geç ulaşır. Bizim portallarda ayın maddesinin güncellenmemesi gibi... Ertesi ay hiçbir dergi geç basım ve dağıtım yaptığımız için kapatıyoruz dergiyi demez. iyi çalışmalar.. --Boyalikus 16:16, 25 Mayıs 2008 (UTC)

Zamanında Portal:Biyoloji üzerinde çok emeği geçen bir kullanıcı olarak, 6 ay sonra geldiğimde silindiğini gördüm ve bunu beni oldukça üzmüştü, tekrar geri getirebilirdim ama o şevk maalesef kayboldu. Portalların devamlılığı için şöyle bir uygulama yapabiliriz; bildiğiniz gibi portallar ayda bir güncellenmek zorunda. 6 aylık dönem için şablonlara girilecek bilgi, resim, madde v.s bütün bunların önceden hangi ayda hangi bilgilerin girileceğini belirleyip ön hazırlık yapılabilir. Bu iş içinde portal sorumlusu adı altında (6 ayda bir değişebilir ve 2-3 kişi seçilebilir) kullanıcıları görevlendirebiliriz. --Karduelismsj 16:40, 25 Mayıs 2008 (UTC)

Karduelis'in önerisine göre eğer o portal aylık güncelleniyorsa [[Portal:Ayın resmi/{{CURRENTMONTHNAME}} {{CURRENTYEAR}}]] diye girerek bu bağlantının [[Portal:Ayın resmi/Mayıs 2008]] sayfasına gitmesi sağlanabilir. --Mskyrider ileti 17:57, 25 Mayıs 2008 (UTC)
  • Karduelis'in önerisi hoşuma gitti açıkçası. Şöyle bir düşününce, böyle bir uygulama portalların işlerliğini ve verimini daha da etkin bir biçimde artırmalarını sağlayacağı görüşü oluştu bende. Planlama genelde iyi bir şeydir...
    Nihan'ın belirttiği kılavuz istemi konusundaysa, ana hatları çizen bir yol gösterici olması gerektiği kanısındayım. Sadece genel olarak bir belirleme sunacak bir kılavuzun olması yararlı olabilir. Portalların dergilere benzetilmesi konusuna ise katılmıyorum. İyi çalışmalar... -- Dsmuratileti 17:31, 25 Mayıs 2008 (UTC)

Bulgaristan ve özellikle Gürcistan ile ilgili tam korumaya alınmış maddeler yaklaşık 1 ay yada daha fazla süredir korumada. Maddelerin tartışma sayfalarında hiçbir değişiklik yok. Korumaların kaldırılması gerekiyor, bu kadar uzun süre koruma olmaz. iyi çalışmalar. --Boyalikus 18:30, 23 Mayıs 2008 (UTC)

  • yedi maddenin süresiz tam koruması kaldırıldı. --Mskyrider ileti 18:41, 23 Mayıs 2008 (UTC)

Çeviriler için[kaynağı değiştir]

Çok güzel olmuş artı pratik. Eskisine oranla daha kullanışlı. Eline sağlık.---- c3mâL 10:23, 25 Mayıs 2008 (UTC)
Eskisinden çok daha iyi olmuş ..--Boyalikus 16:16, 25 Mayıs 2008 (UTC)

Seçkin madde incelemesi[kaynağı değiştir]

2 Haziran 2008 tarihinde Anasayfa tasarımı ile ilgili oylama son bulacak. Ancak seçkin madde sayısı halen 52'yi bulamadı. Vikipedi'de bugün 49 seçkin madde var. Dikkat edilmesi gerekilen husus ise bunlardan üçünün Vikipedi:Seçkin madde incelemesi sayfasında bulunmasıdır. Bu maddelerden ikisi ihraç edilme aşamasındadır (Puma ve Kimono). 49 olan SM sayısı 46'ya düşebilir. Bu maddeler görüşlerinizi beklemektedir. SM Oluşturma sayfasına da lütfen ilgi gösteriniz. Burada SM olabilecek düzeydeki maddelere yer verilmiştir. Eksiklikleri birlikte tamamlayıp SM sayısını çoğaltalım. Herkese teşekkürler ve iyi çalışmalar. Mızrakmsj 16:30, 25 Mayıs 2008 (UTC)

Özellikle seçkin madde inceleme ve ihraç adaylıklarının bir sonuca bağlanması gerekiyor. Aday olmalarından beri bir ay geçti ancak topluluğun ilgisizliği sebebiyle kapatılamıyor. Saygılar.--Machiavelli' msj 19:09, 25 Mayıs 2008 (UTC)

Devriyelerin ve devriye olmak isteyenlerin dikkatine![kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,
  • Vikipedi'de son değişiklikleri (Special:Recentchanges), yeni sayfaları (Special:NewPages), yeni resimleri (Special:NewImages) vs. takip eden yani devriyelik yapan arkadaşlarımızın sayısı, sevindirici bir şekilde, artmakta. Bununla birlikte birçok arkadaşımız bu sayfaları ve devriyeliğe dair bazı ayrıntıları pek bilmiyor. Bu bilinmeyen özelliklerden birisi de viki yazılımına geçen yıl sonu eklenmiş kontrol etme özelliği. Bir sayfayı/değişikliği/resmi vs. ilgili sayfasındaki ufak bir değişikliğe tıklayarak kontrol edilmiş olarak işaretleyebiliyoruz. Böylece diğer devriyeler o sayfanın kontrol edilmiş olduğunu görebiliyorlar. Bu da zaman kazanımı demek. Ben İngilizce Vikipedi'de bu özellikle aktif olduğu için başta burada da aktif olduğu kanısıyla hareket edip duyuru yapmıştım fakat sonra gördüm ki burada ne yazık ki şu anda sadece hizmetliler o fonksiyona erişim sahibiymiş. Vikimize bu özelliği kazandırabilmek için bugzilla'ya bir başvuruda bulunmamız gerekecekmiş ama onlar da önce topluluğun bu yeni özelliği istediğini belirten bir uzlaşma görmek istiyorlar. Bu sebeple eğer bu yararlı özelliğin eklenmesini siz de benim gibi istiyorsanız lütfen bu sayfada {{Destek}} şablonu kullanarak belirtin. Özellikle ilgili ayrıntılı bilgiyi aşağıdaki yazımda ve biraz önce Kullanıcı:Mach'ın yüklediği açıklayıcı ekran görüntülerinde bulabilirsiniz ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 00:41, 26 Mayıs 2008 (UTC)
  • Destek Destek Anlatılan o ki, güzel ve faydalı bir şey, henüz kullanamadık, hayal kırıklığı yaşadık :) yetkililere sesleniyoruz..--Boyalikus 00:49, 26 Mayıs 2008 (UTC)
  • Destek Destek ^_^ Ben de yaşadım hayal kırıklığı. Güzel bir şeye benziyor. Bir an önce faaliyeti dileğiyle...  Burak ileti 00:52, 26 Mayıs 2008 (UTC)
  • Destek Destek--Machiavelli' msj 00:54, 26 Mayıs 2008 (UTC)
  • Destek Destek--Gökhan 02:25, 26 Mayıs 2008 (UTC)
  • Can-ı gönülden Destek Destek - Biraz daha ayrıntılı açıklanması ricasıyla. Levent Abi ileti 06:00, 26 Mayıs 2008 (UTC)
  • Destek Destek--Lucasileti 06:16, 26 Mayıs 2008 (UTC)
  • Destek Destek --Mskyrider ileti 06:22, 26 Mayıs 2008 (UTC)
  • Destek Destek--2ulus 06:22, 26 Mayıs 2008 (UTC)
  • Destek Destek Zamanında aylarca monobooktan bile habersiz SDD'lik yapmış bir kullanıcı olarak, zaman kazandıracak bu gibi işlevlere çok büyük ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. --Yabancımsj 07:06, 26 Mayıs 2008 (UTC)
  • Destek Destek- sadece kayıtlı kullanıcıların alabilceği bir yetki olacak değil mi? Kötü amaçlarla kullanılması olası olsa da, getireceği büyük kolaylıkların yanında bu önemsenmez düzeyde kalacaktır. Fikrinize sağlık. Cat msj 07:14, 26 Mayıs 2008 (UTC)
  • Destek Destek Biz zaten kullanıyorduk ama diğer kullanıcılarında çok işine yarayacak bir sistem. --Karduelismsj 07:42, 26 Mayıs 2008 (UTC)
  • Destek Destek ---- c3mâL 08:02, 26 Mayıs 2008 (UTC)
  • Destek Destek--Kesinlikle tam destek.--bora006ileti 11:01, 26 Mayıs 2008 (UTC)
  • Destek Destek-- Bu özellik Almanca Wikipedia'da da mevcut. Bizde neden olmasın? Mızrakmsj 13:09, 26 Mayıs 2008 (UTC)
  • Destek Destek- Kesinlikle... Özellikle SD yaptığım zaman nerdeyse zamanın yarısı önceden kontrol edilmiş sayfalarda geçiyor. Bunu biraz önleyecek harika bir şeymiş bu :) Oylama hakkına sahip kullanıcıların kullanabilmesi de kötü niyetli kullanımları oldukça önleyeceği için işe yarayacağından endişem kalmıyor. --Math34 14:01, 26 Mayıs 2008 (UTC)
  • Destek Destek - Faydalı. Takabeg ileti 14:44, 26 Mayıs 2008 (UTC)
  • Destek Destek Tamam ama ben bir şey göremedim o kadar bakınmama rağmen. Tam olarak nerde? --Ispartaileti 14:59, 26 Mayıs 2008 (UTC)
  • Yorum Yorum -Isparta'nın sorusuna cevaben- Henüz sadece hizmetli ve bürokrat grubundakiler için faal. Topluluğun onayı alınıp, meta'yla görüşüldükten sonra bizler de kullanabileceğiz. Kolay gelsin.  Burak ileti 16:33, 26 Mayıs 2008 (UTC)
  • Destek Destek Yararlı bir uygulamaya benziyor; fakat buna şimdiden uygun bir ad bulalım bence. Patrol mu diyeceğiz? -- Dsmuratileti 15:52, 26 Mayıs 2008 (UTC)
  • Yorum Yorum Patrol deyimi zaten kullanılıyordu ve çevirisi devriye. SDD adı da oradan geliyor ^_^ "patrolled" içinse ben dün arayüzü çevirirken "kontrol edilmiş" lafzını kullandım; "mark as patrolled", "kontrol edilmiş olarak işaretle" oldu. Ama tabii topluluk arzu ederse farklı bir çeviriyi, karşılığı kullanırız. Bu şimdilik büyük bir sorun değil, bir tıkla herhangi bir hizmetlinin düzeltebileceği şeyler... önemli olan fonksiyonun kullanıma geçmesi; adını istediğimiz an zaten kendimiz değiştirebiliriz ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 18:09, 26 Mayıs 2008 (UTC)
  • Destek Destek e.c. 16:53, 26 Mayıs 2008 (UTC)
  • Destek Destek Tam destek. İş tekrarını azaltacak ve aktif kullanıcılara zaman kazandıracak gibi görünüyor. Anladığım kadarıyla kullanıcı o an devriyelikte kendisine ne kadar ihtiyaç olduğunu (veya bu anlamda birikmiş ne kadar iş olduğunu) daha kolay anlayabilecek. Faydalı olacağını düşünüyorum. --temaileti 17:00, 26 Mayıs 2008 (UTC)
  • Destek Destek--Sağlamcıileti 17:44, 26 Mayıs 2008 (UTC)
  • Destek Destek Kontrol edilmiş bir sayfayı tekrar kontrol etmeyi engelleyerek,zamanı başka konularda harcamak açısından faydalı olacaktır.--Eldarion 18:44, 26 Mayıs 2008 (UTC)
  • Destek Destek bu kullanıcı, yeni sayfalarla çok uğraşıp elinin altındaki bu fonksiyonu kullanmayarak çevreye verdiği rahatsızlıktan ötürü kendini cezalandırmayı düşünüyor. --kibelemesaj 07:51, 27 Mayıs 2008 (UTC)
  • Destek Destek Harika olur. --Manco Capac 08:09, 27 Mayıs 2008 (UTC)
  • Destek Destek--neskafefincanındatürkkahvesi 17:45, 28 Mayıs 2008 (UTC)
  • Destek Destek Faydalı olur umarım...--Vikipedist 18:29, 28 Mayıs 2008 (UTC)
  • Destek Destek Yararlı olacağına inanıyorum. -- M. Yalçın Yalhı ileti 20:03, 29 Mayıs 2008 (UTC)

Fonksiyon açıklaması[kaynağı değiştir]

Resimli anlatım


  • Yeni eklenen sayfaların, resimlerin vs. alt kısmında ufak bir bağlantı göreceksiniz: "Kontrol edilmiş olarak işaretle". Bu yeni eklenen sayfayı, resmi vs. kontrol ettikten sonra bu ufak bağlantıya tıklarsanız, o sayfa/resim vs. Devriye kayıtlarında olsun, diğer kayıtlarda (örneğin yeni sayfalar kayıtlarında vs.) olsun kontrol edilmiş olarak gözükecek ve böylece diğer devriye arkadaşlar bu sayfaları tekrar kontrol etmek zorunda kalmayacaklardır. Bu sistemi uygularsak daha düzenli bir şekilde devriyelik yapabiliriz ve özellikle vandalizmle mücadelede büyük başarı elde edebiliriz. Kullanım hakkında sorusu olanlara kapımız açık. Bir de ek bilgiyi arzu ederseniz İngilizce olarak şu sayfalarda bulabilirsiniz: m:Help:Patrolled edit ve en:Wikipedia:New pages patrol/patrolled pages ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 23:44, 25 Mayıs 2008 (UTC)

Kısaca devriyeler tarafından kontrol edilmemiş yeni maddeler sarı fon içinde gösteriliyor. Kontrol edilmiş olanlar ise beyaz fonda. Bu özel sayfadan girdiğiniz maddelerde değiştire basıp gerekli şablonları koyup kaydettikten sonra da "Mark this page as patrolled" veya "Kontrol edilmiş olarak işaretle" yazısı orada olacak. Yani gerekli şablonları koydukdan sonra tekrar newpages sayfasına dönüp tekrar maddeye girmenize gerek yok. Burada önemli olan nokta hangi şablonun nerede kullanılması gerektiğini bilmek aslında. Bu sil etiketleri içinde geçerli. Yani sil etiketi koydukdan sonrada madde "işaretlenmeli" böylelikle diğer devriyeler bu maddelere tekrar girerek zaman kaybetmeyeceklerdir. Siz burada bir sayfayı işaretledikten sonra newpages sayfasına giren herkes işaretlediğiniz maddeyi beyaz fonda görecek yani kontrol edilmiş olarak görecek ve bu maddelere tekrar bakılıp zaman kaybedilmesi önlenecek. Tabi bu sisteminde bir otokontrol yöntemi var. Bu da Noumenon'un belirttiği Devriye kayıtları sayfası (şu anda hizmetlilerin yaptıkları değişikliklerin büyük bölümü otomatik olarak işaretleniyor). Buradan devriyelik yapıp sayfaları işaretleyen kullanıcıyı görebiliyorsunuz. Eğer eksik veya yanlış şablonlarla işaretlendiyse mutlaka uyarılmalı. İşaretlendikten sonra o maddenin diğer devriyeler tarafından kontrol edilme ihtimali düşeceği için o sayfada bulunması gereken şablonların tekrar eklenmesi ihtimalide düşecektir. Ayrıca kimi zaman kategorileri olmayan veya örnek olarak bir kitap maddesinde kitapla ilgili şablon bulunmuyorsa düzenle etiketlerini tartışma sayfasında bunlardan bahsederek eklemek (kimi zaman kategori, gerekli şablonlar kullanılmadan düzenel etiketleri çıkartılıyor) gerekir. Bu konuyla ilgili bir yardım sayfasıda hazırlanabilir. Saygılar.--Machiavelli' msj 02:20, 26 Mayıs 2008 (UTC)

Yorum Yorum Yukarıda soranlar olmuş hemen belirteyim. Bizdeki şu anki kullanıcı kriterlerine dair kuralları bu fonksiyon için de uygulayacağız yani fonksiyon oylamalardaki gibi 2 aylık, minimum 150 değişiklik sahibi kayıtlı kullanıcılar tarafından kullanılabilecek aynen oylamalarda vs. olduğu gibi. İngilizce Vikipedi'deki bizdekinden çok daha hafif oylamalardaki ve diğer fonksiyonlardaki kriterler (4 günlük, 10 değişiklik sahibi kayıtlı kullanıcılar geçerli yanılmıyorsam) ama biz tabii ki bizdeki kriterleri uygulayacağız ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 10:43, 26 Mayıs 2008 (UTC)

Nasıl takip edeceğiz derken kast ettiğim şuydu: Birisi o yetkiyi kötü kullanınca yetkisini alabiliriz. Ama tekrar bir başka yöneticiden aynı yetkiyi alabilir. Demek ki bu tür suçlara hemen engelleme vermemiz gerekli? O halde engelleme politikasına da bunu yazmak lazım. Filanca 20:14, 26 Mayıs 2008 (UTC)

Genel yorumlar[kaynağı değiştir]

Eklenmesi guzel olur. Devriye ozeliginin verilisinin oylama ile olmamasindan yanayim. Herseyde oylama olmasin. "Abuse" yani kotu kullanim durumunda insanlar devriye ozeliklerini isik hizinda kaybedebilirler. -- Cat chi? 17:46, 26 Mayıs 2008 (UTC)

Yanlış anladınız. Oylama ile verilmeyecek; 2 aylık ve 150 değişikliğe sahip herkese verilecek. Tabii eğer bu teknik olarak mümkünse... yoksa alternatif yollar deniyeceğiz: bürokratlar bu özelliklere sahip ve isteyen herkese atama yapabilir belki... bunlar bugzilla'dan gelecek cevaba bağlı ama kriterlerde oylama yok sadece 2 aylık ve 150 değişiklikli olmak var ki bu da önceden belirlenmiş, başka işlerde mesela oylamalarda kullandığımız bir kriter. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 18:07, 26 Mayıs 2008 (UTC)
Yok doğru anladımda sadece "emphasize" etmek istedim :). Bu arada ilgili herkes https://bugzilla.wikimedia.org/show_bug.cgi?id=14276 e bakabilir. -- Cat chi? 19:55, 26 Mayıs 2008 (UTC)

Bu özelliği biliyorum, bizim Vikimizde de olması çok yararlı olur. Devriyelik görevine sistemsel bir destek sağlar. Bu işlevi kullanma yetkisinin kullanıcılara otomatik mi yoksa istek üzerine mi verileceği konusunda fikir sorulmamış, ama belirtiyim :) Bence istek üzerine ve önceden belirlenen kıstasa uyan herkese verilmeli. Ama kötüye kullananlardan alınmalı. Öte yandan yetkiyi kötüye kullananları nasıl takip edeceğiz? Filanca 18:14, 26 Mayıs 2008 (UTC)

Vandalizm dolu sayfaları kontrol edilmiş olarak işaretleyen bir kullanıcı varsa hemen belli olur ^_^ Zaten sadece kayıtlardan veya son değişikliklerdeki diff bağlantılarından eriştiğinizde sayfalara çıkıyor bağlantı... Kriterlere gelince; oylamalarda vs. kullandığımız kriterler olan 2 aylık + 150 değişiklik olma özelliğini arıyoruz şimdilik. Ama tabii teknik açıdan bu olabilecek mi olamayacak mı göreceğiz ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 18:17, 26 Mayıs 2008 (UTC)

"Nasıl takip edeceğiz?" derken kast ettiğim şey şuydu: Bu yetkiyi kötü kullanan kullanıcılardan alacağız. Ama hemen bir başka hizmetliden tekrar talep edip alabilirler. Demek ki bunları görür görmez engellememiz lazım. Onun için de engelleme politikası değişmeli. Saygılar, Filanca 20:16, 26 Mayıs 2008 (UTC)

Yaptıkları vandalizme gireceği için hemen engellenebilirler diye düşünmüştüm ama haklısınız bununla birlikte kötüye kullananları bir uyarı ardından uymamayı sürdürdükleri takdir engelleme verilmesini öngören bir kural da eklememizde yarar olacaktır... bakalım bugzilla'dan cevap gelsin ekleriz VP:EP'e çok sorun olmaz sanırım ^_^ Yanlış anladığım için özür dilerim; güzel bir noktaya parmak basmışsınız... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 20:19, 26 Mayıs 2008 (UTC)
Bu yetkinin alınması veya verilmesi işi hizmetlilerin görevi olmayacak. Burada bürokratların kapısı çok çalınacak al gülüm ver gülüm. Tabiki onay alırsa. --Karduelismsj 20:30, 26 Mayıs 2008 (UTC)
Bugzilladaki arkadaşlar gerekli değişikliği yaparsa kriterlere (2 ay + 150 değişiklik) uyan herkes otomatik alacaklar yetkiyi - bürokratların falan hiçbir işi olmayacak prosedürle yani. Ancak ve ancak bugzilladaki arkadaşlar bunu teknik açıdan başaramazlarsa bürokratların verdikleri kullanıcı haklarına ek getirip ayrı bir prosedür düşünülecek. Ama bu B planı, şu anki planda bürokratların bir işlevi yok; hizmetlilerin de yok sadece bu özelliği sömüren, istismar eden arkadaşlar olursa onları engelleme yetisine sahip olacak hizmetliler... kastımız buydu; aman yanlış anlama olmasın ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 21:57, 26 Mayıs 2008 (UTC)
Teknik açıdan bunu başarabilmeleri mümkün, kesinlikle bürokratlara bu yetkinin verilmesi gerekiyor ki kötü kullanımlardan koruyalım yani A ve B planın her ikisinede ihtiyaç var. --Karduelismsj 22:20, 26 Mayıs 2008 (UTC)
Bürokratların, bilgim dahilinde, bunu yaptıkları hiçbir Vikipedi yok. Nitekim teknik olarak bunun başarılabilmesi için doğrudan user right kısımlarının değiştirilmesi, patrol özelliğinin bürokratlarca atanılabilen bir özellik olarak ayarlanması falan gerekebilir. Eğer durumun istismarı ile karşılaşılırsa bu da ek istenebilir bugzilla'dan: ama şu anki teknolojide, İngilizce Vikipedi olsun Almanca Vikipedi olsun kullanımdaki şeyde bu özellik yok - nitekim yüzlerce üyeye bir bürokrat sürekli yetki dağıtamaz ki, sayısız bürokrat gerekir... bu ancak, bu sebeple, ikincil bir alternatif olarak sunuldu; birincisi mümkün olmazsa. Ek olarak: 2 ay + 150 değişiklik şartı oylamalar gibi çok önemli idarî hususlarda kullanılan kriterimiz yani diğer şeylerde güvendik de bunda mı güvenemeyeceğiz ^_^ Ek olarak her kullanıcı doğrudan zaten yetkiye, verilse bile ulaşmayacak, sadece kayıtlardan veya diff bağlantıların ulaştıkları durumda bu bağlantı alttan çıktığı için sıradan bir vandalın vs. bunu yapması mümkün olmayacak ki bugüne kadar 2 aylık olup da 150 değişiklik sahibi olan yani oy verebilen hiçbir vandalımız olmadı... Sonuçta bunlar ayrıntılar, önemli olan bugzilla'dan teknik duruma dair yanıtın gelmesi, yetkiyi verirlerse bunları ilerde, teknik yeterliliklere göre oturtabiliriz - teknik açıdan basit değişiklikler olsa bile tüm Vikipedilerde belirli bir standart yakalanmaya çalışıldığından kafalarına göre sırf bizim isteklerimiz ve tercihlerimiz doğrultusunda teknik değişiklikleri yapamıyorlar... sistem çok daha bürokratik; biz henüz ilk adımdayız, sabır diyelim görelim bakalım ne olacak duruma göre elbette farklı şeyler de isteyebiliriz ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 22:29, 26 Mayıs 2008 (UTC)

Bence bu kadar abartmanın anlamı yok. Vandalizme bir cümlelik ek yapılması yeterli. Kötü niyetli kullanım olursa vandalizmden engellenir. Çokta büyütmenin anlamı yok sadece yeni açılan maddeeri görebiliyorsunuz zaten, senede birkaç tane kötü niyetli kullanım olursa anca olur.--Machiavelli' msj 22:30, 26 Mayıs 2008 (UTC)

Haklısın fazla abartılı oldu, çok da önemli değil, neyse benim söylediklerimi unutun. --Karduelismsj 22:48, 26 Mayıs 2008 (UTC)

  • Mach'a katılıyorum; ama bunun vandalizm olarak değil de VP:EP'ye bir ekle yapılması gerektiğini düşünüyorum. Örneğin "Devriye denetimini kötüye kullanma" satırbaşlı bir maddeyi 14. madde olarak ekleyebiliriz Engelleme Politikasına. Teşekkürler, iyi çalışmalar... -- Dsmuratileti 23:48, 26 Mayıs 2008 (UTC)

İP ve katkıları[kaynağı değiştir]

Son değişikliklerde ip' ile katkı yapan kullanıcıların "katkılar" kısmı görünmemekte - yetkililere duyurulur. Cat msj 06:52, 27 Mayıs 2008 (UTC)

Yalnızca bizde değil diğer vikipedilerde de yok. --Karduelismsj 07:01, 27 Mayıs 2008 (UTC)

Katkıları görmek için IP numarasının üstüne tıklayabilirsiniz --60.240.112.112 07:03, 27 Mayıs 2008 (UTC)

  • tamam :) tatile çıkmam da gerçekten yarar varmış :) sevgiler. Cat msj 07:07, 27 Mayıs 2008 (UTC)

Global hesap[kaynağı değiştir]

Selamlar, Unified login sistemi tam olarak açıldı. Tercihlerim bölümünde "Manage your global account" yazısıyla bu işlemi yapabilirsiniz. Kısaca bütün vikiprojelerde tek kullanıcı adı, tek şifre ile girmenizi sağlayacak. Bu işlerle bütün hesaplarınız birleştiriliyor. Diğer vikilerde yeni hesap açmanıza gerek kalmıyor. Tek yapmanız gereken oturumu kendi kullanıcı adınız ve şifrenizle açmanız. Hesap otomatik olarak açılıyor, e-mail gönderimleri vs. bu işlemi yaptığınız vikideki e-mail adresi oluyor. Bu işlemi yaparken en çok katkı sağladığınız vikide yapmanız önemli. Bu viki artık home-wiki olarak adlandırılıyor. Daha geniş bilgiyi m:Help:Unified login alabilirsiniz. Vaktim kısıtlı olduğu için ancak bu kadarını yazabiliyorum. Ek olarak Bürokratların iş yükü ağırlaşabilir. Henüz bugün açıldığı için meta en wiki de wiki gibi yerlerde kullanıcı adı el koyma, kullanıcı adı değiştirme gibi istekler "yağıyor" desek yeridir. Saygılar.--Machiavelli' msj 16:36, 28 Mayıs 2008 (UTC)

  • Ben yaptım güzel bişi ama 2 wikide olmuyor malesef zaten onlarda önceden de aynı ismi alamamıştım :( --Rhn ileti 17:14, 28 Mayıs 2008 (UTC)
  • Az önce denedim harika bir şey, sanırım kullanıcı adım da tek o yüzden rahatlıkla kullanabiliyorum .Teşekkürler.--bora006ileti 10:40, 29 Mayıs 2008 (UTC)
  • Güzel bir fonksiyon; bürokratlara iş çıkar demeyin, eğer herhangi bir Vikipedi'de bir isme el koymanız o vikinin kurallarına göre mümkünse mutlaka başvurun. Benim İngilizce Vikipedi'deki başvurum kabul görmedi gerçi yeni hesap açmak zorunda kalacağım ama olsun ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 15:11, 29 Mayıs 2008 (UTC)
  • Küresel hesap çok güzel bir uygulama olmuş; fakat Vikikaynak ve Vikikitap'taki hesaplarımın şifresini unuttuğum için , onları dahil edemedim. Eğer işim düşerse bir gün, ilgileneceğim onlarla da. Bir de diğer Vikilerde benim kullanıcı adıma sahip kullanıcılar olmadığından problem olmadı; ama başka sitelerde benimle aynı ada sahip kullanıcılar varmış . Teşekkürler, iyi Vikilemeler... -- Dsmuratileti 15:13, 31 Mayıs 2008 (UTC)

İlgiye muhtaç bir sayfa[kaynağı değiştir]

Üzümlü, Dicle sayfası siyasi bir tartışma ortamı haline gelmiş. Bence bir yetkilinin yardımına muhtaç bir sayfa. İyi çalışmalar. -- M. Yalçın Yalhı ileti 19:58, 29 Mayıs 2008 (UTC)

Halledildi; ilgi ve dikkatinize teşekkürler. İyi çalışmalar... -- Dsmuratileti 20:04, 29 Mayıs 2008 (UTC)


Karakalpakça ve Yakutça[kaynağı değiştir]

Anasayfa tartışma sayfasına yazılan bazı istekleri buraya aktarıyorum: Cat msj 21:13, 31 Mayıs 2008 (UTC)

Karakalpakça Artık bir Karakalpakça Vikipedi sürümü de var. Lütfen bir yönetici [[kaa:]] kodunu "Interwiki" bölümüne ekleyebilir mi? Teşekkürler. Runningfridgesrule 15:36, 30 Mayıs 2008 (UTC)

Karakalpakça ve Yakutça Artık Karakalpakça ve Yakutça Vikipedi sürümleri de var. Lütfen bir yönetici Karakalpakça ([[:kaa:]]) ve Yakutça'yı ([[:sah:]]) hem ana sayfasının interwiki bölümüne, hem de Türk lehçeler şablonuna ekleyebilir mi? Teşekkürler. Runningfridgesrule 20:07, 31 Mayıs 2008 (UTC)

Her iki lehçe de eklendi, teşekkürler. --M. M. ileti 21:25, 31 Mayıs 2008 (UTC)

İstekler[kaynağı değiştir]

Rusça özel isimler[kaynağı değiştir]

  • Bildiğim kadarıyla Kiril abecesinin Türkçeye göre translitere edilip edilmemesi konusunda bir zorunluluk yok ama, ben Türkçeye göre transliterasyonundan yanayım. Vikipedi'deki Rusların makalelerinin çoğu Türkçeye göre translitere edilmiş. Ancak İngilizceye göre translitere edilmişleri de var. Vikipedi'de bu konuda alınmış bir karar var mı, bilmiyorum. Eğer yoksa kesin bir karar alınıp bu özel isimlerin alınan karar doğrultusunda ölçünleştirilmesi gerektiği düşüncesindeyim. Teşekkürler.--Burak ileti 22:58, 28 Nisan 2008 (UTC)
  • Laf bana geldi biliyorum ama yapabileceğim bişey yok, Şostakoviç yazmak için çok uğraşıyorum yada diğer şeyler için de.. iyi çalışmalar. --Boyalikus 23:01, 28 Nisan 2008 (UTC)
  • Hayır, sizinle bir ilgisi yok. Bir süredir düşündüğüm bir konuydu. İyi çalışmalar.--Burak ileti 23:03, 28 Nisan 2008 (UTC)
  • Evet, tezat bir durum var. Ayrıca bu ekin yazımı -ski mi olmalı, yoksa -skiy mi? Biliyorum, Türkçede genel kullanım -ski şeklinde ama, Türkçe fonetiğine uygun olmayan bir harf de değil...--Burak ileti 23:35, 28 Nisan 2008 (UTC)
  • Türkçeye göre olmalı. Transliterasyon Türkçede bu durumda her daim Türkçe fonetiğine uygun biçimde yapılır. Fonetik açıdan aynı olması gerekip farklı duran varsa araştırabiliriz... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 23:33, 28 Nisan 2008 (UTC)
  • Transkripsiyonda o harf İ değil Ï ,translitesi iy.. Фёдор Михайлович Достоевский bunun Türkçe'ye translite edilmiş halide okuduğumuz gibi yazacaksak; Fyodor mihayloviç dostoyevski değil, Fiyedor mikhayloviç Dostoyevskiy'dir. Ayrıca Dmitri Shostakovich olarak google Türkçe aramasında 6.990 sonuç, Dmitri Şostakoviç aramasında 912 sonuç var. TDK yanlış translite ediyorsa kimin ne kabahati var ? İyi çalışmalar.--Boyalikus 00:07, 29 Nisan 2008 (UTC)
  • Bu konuda TDK'nin tutarlı bir kuralı yok gibi. Mesela Fyodor için Födor da olabilir. Düşünmemiz lazım. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 00:42, 29 Nisan 2008 (UTC)
  • Rusça bilen ve Rusça'dan tercümeler yapan bir kullanıcı olarak ben de fikrimi söyleyeyim. Başta Rusça'da ö sesinin olmadığını söyleyelim. Türkçe öğrenen Ruslar bu nedenle ö ve ü gibi seslerde zorlanırlar. Rusça'dan transliterasyonlar kesinlikle ö ve ü seslerini içermemeli, Rusça'da yazılmış Türkçe kökenli sözler hariç! (sadece Türkiye Türkçesi değil elbette) "ё" basitçe "yo" ile translitere ediliyor. Dikkat: bazı kelimelerde kullanılan ё, iki noktasız yazılmış olabilir! "-ий" ile biten sözcüklerin doğru transliterasyonu "-iy" şeklinde olsa da Türkiye Türkçesinde bunların "-i" ile sonlandırılması genel bir kabul görmüş. İlminskiy bir istisna olarak görülebilir, çünkü kendisi bir filolog idi ve onunla ilgili kişiler de filologlar - bilim adamları idi, yani kısacası "-ий" ekini okuyabilen adamlardı. Buna karşın Dostoyevski gibi bir adam genele hitap ettiği için sıradan halk onu basinçe "-i" ile okudu. Yani burada sadık kalınan bir kuraldan çok bir kalıplaşmadan dolayı doğan bir durum var. Son olarak dikkati çekeceğim bir kural daha var, yazılış değil okunuş temel alınıyor. Bunun da sebebi çok basit, Rusça yazıldığı gibi okunan bir dil değil. Shakhtarsız, Andriy Mykolayovych Shevchenkosuz günler dilerim! (futbol gazetecilerinin bilgi seviyesine inmeyelim lütfen) --Timurberk 19:12, 7 Mayıs 2008 (UTC)
  • O zaman Kiril Abecesi maddesindeki tabloyu da değiştirmemiz gerekiyor. Değil mi? Söz konusu tabloda hem Ö hem de Ü kullanılıyor. Takabeg ileti 19:00, 8 Mayıs 2008 (UTC)
Dikkat, Kiril alfabesini sadece Slavlar değil, Türk ve başka milletler, örneğin Kafkaslılar kullanıyor. Kiril alfabesini okurken ö ve ü sesi olmaz diye bir şey yok yani. Yani bir kelimenin transliterasyonunu yaparken hangi dile ait olduğunu bilmek lazım. Simge olarak aynı Kiril harfi farklı dillerde farklı seslere tekabül ediyor. -ıy -iy meselesine gelince, ben tam trasliterasyondan yanayım. Parantez içinde orjinal yazılışı ve okunuşunu yazıyoruz zaten. Literatürde farklı şekilde kabul görürse o zaman özel olarak tekrardan değerlendirilir. --Timurberk 08:18, 10 Mayıs 2008 (UTC)

İsim değişikliği[kaynağı değiştir]

Niyazi Mısri sayfasının adı Niyâzî-i Mısrî olarak değiştirilebilir mi? Doğru yazımı Niyâzî-i Mısrî'dir. --- cemallamec 10:07, 11 Mayıs 2008 (UTC)

  • değiştirildi, kolay gelsin. --kibelemesaj 10:18, 11 Mayıs 2008 (UTC)

İsim değişikliği[kaynağı değiştir]

Devrim (tarih) sayfasının adı Devrim olarak değiştirilebilir mi?--Cfsenel 14:52, 13 Mayıs 2008 (UTC)

şişli Ayazağa[kaynağı değiştir]

Ayazağa tanıtımında gördüğüm birkaç hata için bu yazıyı yazmayı uygun gördüm.

ayazağa hakkında[kaynağı değiştir]

Ayazağa tanıtımında yanlış kullanılmış bir isim var. Ayazağa'da Merkez Camii diye bir cami yoktur. O bahsedilen caminin adı geçmişi de bir hayli eskilere dayanan CENDERECİ MUHİTTİN ÇELEBİ CAMİİ' dir. ilgili kişilere duyrulur. ayrıca Ayazağa bir semt değil bir köydür. sinop mahallesi diye bir mahalle de yoktur. o bahsi gecen mahallenin gerçek ismi; OSMANKUYU mahallesi olmakla beraber orda daha bir tane sinoplu bile yokken kurulmuş bir mahalledir. Ayazağa köyü 12 eylül döneminde tayin edilen bir asker muhtar tarafından mahalle olarak değiştirilmiş olmasına karşın ayazağa sakinleri bunu hiç bir zaman kabullenmemiştir. Bir köyün mahalleye cevrilmesi ne derece bir saçmalıktır bundan bahsedilirse sevinirim. 5 tane mahalle vardır. mezarlık mah,yeşiltepe mah, osmankuyu mh, dereboyu mahallesi ve merkez dir. Ama şimdi üzülerek söylüyorum 12 eylül zamanı asker muhtar tarafından sokaklara döndürülmüş ve hepsi numaralandırılmış geçici sokak haline dönmüştür.Ayazağa köyünün kuruluşu Fatih Sultan Mehmet zamanına dayanır. kendisinin av köşkü olan Çinili Köşk bakıcıları, at seyislerinin yerleştiği bir yer iken, tarihi çok eski olan (hamidiye suyu) su cenderesi sorumlusu olan Muhittin bey tarafından kurulmuş zamanla akrabalarınını da onlara katılmasıyla köy olmuştur. sanıldığı gibi Ermeni falan da hiç olmamıştır. 1970 li yıllardan sonra, genelde Karadeniz (sinop, Giresun,Trabzon, Gümüşhane, Rize, Kastamonu) yöresinden göçlerle çok büyümüş ve şimdiki nufusu 85 binin üzerindedir. Ayazağa tanıtımında bu bigileri kullanırsanız sevinirim. Cengabi 06:33, 16 Mayıs 2008 (UTC)cengabi 16/05/2008

BEN YEŞİLOVA(İNEKLİ)Köyünden Cuma VAZGEÇEN.köyümüz hakkında doğru bildiklrimi sayfamıza kaydetmiştim fakat silinmiş,eski haline gelmiş.yeşilovayı(anayurdumu)benden iyi tanıyan yok biliyorum.düzeltme imkanı verebiliyor musunuz?

Arama seçeneklerinde (Ana), şablon, madde vs. gibi seçenekler malum. Burdaki (Ana) ifadesinin yerine (Tümü) yada (Hepsi) -benim tercihim (Tümü) olur- gibi bir kelime daha anlamlı olur diye düşünüyorum. Böyle bir değişiklik yapmak mümkün mü? İyi çalışmalar --Terennum ileti 11:17, 24 Mayıs 2008 (UTC)

  • Orada "Ana" sözüyle belirtilmek istenen, maddelerde yapılan arama. Ana yerine madde diyebiliriz... -- Dsmuratileti 12:42, 24 Mayıs 2008 (UTC)
  • Ben tüm seçenekler zannetmiştim. Sadece maddeler içinse o zaman dediğiniz gibi Madde vb. bir ifade daha uygun olur. --Terennum Mesaj 12:49, 24 Mayıs 2008 (UTC)

Peki, teşekkürler doğru yere taşıdığınız için. Konuyla ilgili, İngilizce Wikipedia'da article[2] yazıyor mesela. Bizde de bu bağlamda madde yazılabilir. --Terennum Mesaj 13:20, 24 Mayıs 2008 (UTC)

Bu konuda uzman aradaşlar ilgilenebilir sanırsam. İyi çalışmalar... -- Dsmuratileti 13:24, 24 Mayıs 2008 (UTC)

Bu arkadaşlar köy çeşmesine uğruyorlarsa görürler mutlaka. Bakalım ne cevap gelecek. --Terennum Mesaj 14:10, 24 Mayıs 2008 (UTC)

"Madde" olarak değiştirildi. Teşekkürler.--Machiavelli' msj 14:27, 24 Mayıs 2008 (UTC)

Başlık değişikliği[kaynağı değiştir]

Mete (Mao-Tun) -> Mete ya da Motun (Motun bir dönem Türkçüler tarafından tercih ediliyordu:)). "Mao-Tun" tam olarak Çince de değildir. O yüzden gereksizdir (bence). Türkçeye "Mete" ve "Motun" şekillerinde girmiştir. Teşekkür ederim. Takabeg ileti 01:12, 25 Mayıs 2008 (UTC)

  • Bu konuyu burada konuşsak daha iyi olacak gibi. -- Dsmuratileti 12:50, 25 Mayıs 2008 (UTC)

Başlık değilikliği[kaynağı değiştir]

Çin dilleri ailesi‎ ~> Çince Yorumsuz:) Takabeg ileti 04:39, 29 Mayıs 2008 (UTC)

Yönetmelik[kaynağı değiştir]

Yönerge teklifi[kaynağı değiştir]

Şarkı sözleri ve şiirler telif hakları saklı olan içerik olması nedeniyle Vikipedide bulundurulmaması gereken içeriklerdir. Bazı maddelere şarkı sözleri eklenmesi üzerine İngilizce Vikipedi'de varolan bir yönergeyi Türkçe'ye bir teklif olarak çevirdim: Vikipedi:Şarkı sözleri ve şiirler. Bu teklif hakkında Vikipedi kullanıcılarının görüşlerini belirtmesinden sonra gerekli değişikliklerin yapılarak yönerge hâline dönüştürülmesini öneriyorum. Tartışmaya önerinin tartışma sayfasında devam edelim. --Mskyrider ileti 18:01, 8 Mayıs 2008 (UTC)

Şablon kullanımı[kaynağı değiştir]

Bazı şablonların kullanımı tartışma sayfasında varılan uzlaşmaya bağlı olmalıdır. O şablonun varlığı, içerik kadar önemlidir. --Timurberk 10:11, 15 Mayıs 2008 (UTC)