Portal:Fizik

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İlgili portaller
Fizik Portalı
Fizik portalına hoş geldiniz. Bu portalı kullanarak Vikipedi'de fizik ile ilgili olan çeşitli konulara ulaşabilirsiniz. Portalı güncel tutmak adına her türlü katkıyı çekinmeden yapabilirsiniz.
metin
Seçilen madde

Kuark temel parçacık ve maddenin temel bileşenlerinden biridir. Kuarklar bir araya gelerek hadronlar olarak bilinen bileşik parçacıkları oluştururlar. Bunların en kararlı olanları atom çekirdeğinin bileşenleri proton ve nötrondur. Renk hapsi denilen bir olgu sebebiyle kuarklar asla yalnız bir şekilde bulunmazlar; onlar sadece hadronlar dahilinde bulunabilirler. Bu sebeple kuarklar hakkında bilinenlerin çoğu hadronların gözlenmesi sonucunda elde edilmiştir.

Seçilen resim
üreten(ler): DemonDeLuxe

Hareket halindeki Newton'un beşiğini gösteren bir animasyon. Aynı hizada ve bir sarkaçta yer alan beş toptan meydana gelen beşikte, ilk top havaya kaldırılmasıyla yüklendiği enerji sonucu ikinci topa değer ve momentum transferiyle ilk topun momentumu, değdiği ikinci topa geçer. Bu şekilde momentum, en son topa kadar geçer. Son top, momentum transferi sonucu havaya kalkar ve kendinden önceki topa değer. Aynı işlem böylece ters yönden başlar.