Vikipedi:Portal adayları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Vikipedi:Portal/Teklifler sayfasından yönlendirildi)
Bu resim, Vikipedi'deki portalları sembolize etmektedir.
Bu resim, Vikipedi'deki portalları sembolize etmektedir.
Bu sayfada Vikipedi'deki portal adaylarından hangilerinin portal statüsüne geçeceği kararlaştırılmaktadır. Portalların amacı okuyucular ve kullanıcılar için, belirli konulardaki benzer maddeleri izleyerek Vikipedi'de yollarını bulmalarını sağlamaktır. Temelde, belirli konuların Ana Sayfaları gibi, Vikipedi içeriğini incelemek için bir başlangıç noktası olmaları amaçlanır.

Bu nedenle bazı kriterleri sağlamaları gerekmektedir. Portalı aday gösteren kullanıcılardan, itiraz edilen noktalarda düzeltmeye gidilmesi konusunda çaba göstermeleri beklenir. Eğer aday gösterdiğiniz portal üzerinde siz de çalışmışsanız, adaylık gerekçesinde bunu da belirtin. Lütfen eleştiriye pozitif bir biçimde cevap verin ve portalı gözden geçiren kullanıcıların hevesini kırmayın.

Bir portal adayının portal statüsüne geçebilmesi için, kriterleri sağlayıp sağlamadığına bakılmalı ve fikir birliği sağlanarak karar verilmelidir. Fikir birliği, portalı aday gösteren ve gözden geçiren kullanıcılar arasında sağlanır ve portal sorumlusu tarafından doğrulanır. Eğer yeterli bir süre sonunda Portal Sorumlusu tarafından üzerinde çalışılabilir bulunmuş eleştirilere yönelik bir çaba sergilenmemiş veya fikir birliğine ulaşılamamışsa, adaylık teklif sayfasından silinir ve arşivlenir. Tüm adaylıkların sürelerini Portal Sorumlusu belirler.

Sayfayı yenilemek için önbelleğinizi boşaltın

Portal araçları:

Adaylık prosedürü

  1. Portal kriterlerini kontrol edin ve aday göstermeden önce maddenin bu kriterlerin tamamını karşıladığından emin olun.
  2. Adaylık sayfasının en üstüne ===[[aday gösterilen sayfanın ismi|portalin adı]]=== satırını yerleştirin, örnek başlık ismini maddenin ismiyle değiştirmeyi unutmayın.
  3. Bu başlığın altına aday gösterme gerekçenizi ekleyin ve ~~~~ kodunu ekleyerek imzalayın.

Desteklemek ve karşı çıkmak

Desteklemeden veya karşı çıkmadan önce lütfen aday gösterilen portalı tamamen okuyun.

  • Adaylıkla ilgili yorum yapmak için portal teklifleri bölümünün sağındaki "değiştir" bağlantısına tıklayın (tüm Portal Tekliflerini sayfasını değiştirebileceğiniz "değiştir" sekmesine tıklamayın)
  • Eğer adaylığı destekliyorsanız, *{{destek}} (veya aynı anlama gelecek bir seçenek) yazarak sebebini ekleyin. Eğer maddeye önemli ölçüde katkıda bulunmuşsanız bunu da belirtin.
  • Eğer adaylığa karşı çıkıyorsanız *{{karşı}} (veya aynı anlama gelecek bir seçenek) yazarak sebebini ekleyin. Tüm itirazların üzerinde çalışılabilecek spesifik bir gerekçesi olmak zorundadır. Eğer bu şart sağlanmıyorsa, Portal Sorumlusu bu itirazı göz ardı edebilir. Biçem ve dil bilgisi referanslarının her zaman aynı fikirde olmayacağını unutmayın. Eğer katkıda bulunan kullanıcı standart bir referans çalışmasındaki veya diğer otorite kabul edilen kaynaklardaki (Örnek: Türk Dil Kurumu) belirli bir biçemi destekleyen bir sayfayı referans olarak gösteriyorsa, bunu kabul edin.
  • Portal adayını inceleyip portal statüsüne geçmesine itiraz eden kullanıcılardan, bir kaç gün sonra portal adayını tekrar kontrol ederek, itirazlarının üzerinde çalışıp çalışılmadığını kontrol etmeleri beklenir. İtirazınızı geri alırken yazdıklarınızı silmek yerine üzerini çizin (<s>...</s> şeklinde). Portal adayının portal statüsüne geçmesi için çaba sarfedenler, inceleyenlerin bu düzenlemeyi kendi kendilerine yapmalarına izin vermelidirler. Eğer itiraz edilen noktanın düzeltildiğine inanıyorsanız, eleştiriyi getiren kullanıcının yazdıklarının üzerini çizmek yerine, sadece eleştirilen noktaların düzeltildiğini belirtin.
  • Oy kullanmadan sadece portalı geliştirecek fikirlerinizi ifade etmek istiyorsanız *{{yorum}} yazın ve tavsiyelerinizi ekleyin.

Portal adayları seçilebilmeleri ve fikir birliğine ulaşılması için en fazla 2 ay bekletilir, sürenin sonunda seçilemeyen adaylar listeden çıkartılır ve arşivlenir.