Vikipedi:Köy çeşmesi/2008/Ekim

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2008OcakŞubatMartNisanMayısHaziranTemmuzAğustosEylülEkimKasımAralık


İstekler[kaynağı değiştir]

Şehirler hakkında bir VikiProje kurmak istiyorum. Sizce bu yeterli mi? Runningfridgesrule 17:11, 8 Ekim 2008 (UTC)

  • Merhabalar,
  • Anladığım kadarıyla başlıca amacınız Türkiye'deki şehirlerin maddeleriyle ilgilenmek? O durumda yeni bir Vikiproje açmaktansa şu anda pasif olan Vikipedi:VikiProje Türkiye Yerleşim Birimleri'ni canlandırmanız, orada bu hedefinize yoğunlaşmanız çok daha iyi olacaktır. Yeterlilik hususunda da yine aynı Vikiprojeye göz atarak bir değerlendirme yapabiliriz; bence henüz yeterli bir aşamaya gelmemiş. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 18:48, 8 Ekim 2008 (UTC)
Proje sadece Türkiye değil, bütün dünyayı kapsayacak. Runningfridgesrule 19:07, 8 Ekim 2008 (UTC)

2.dünya savaşı konusu[kaynağı değiştir]

  • arkadaşlar konu vandalizm'e uğruyor özellikle dün ısrarlı bir çalışma olmuş.4günden uzun süredir üye olmuyanlara sayfayıyı kapatsak olur mu ? --Semih Sevinç 15:45, 15 Ekim 2008 (UTC)
  • 1 hafta daha deneyelim diye düşünüyorum.Olmazsa Kilitlenir.--Selim Baba ileti 15:46, 15 Ekim 2008 (UTC)
  • Koruma istekleriniz için şu sayfayı kullanabilirsiniz. Teşekkürler, iyi çalışmalar.  Brk ileti 15:50, 15 Ekim 2008 (UTC)

Sayfaların değiştirilmesi[kaynağı değiştir]

bence üye olmayanlar sayfaları değiştiremesinBu imzasız yazı Hkn37hkn (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

trakya'daki tarım ürünleri"[kaynağı değiştir]

bu konu hakkında yardımcı olunursa oğlum adına memnun olurum.Bu imzasız yazı 88.235.21.136 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Bu konuyu Vikipedi:Bilge sayfamıza yazarsanız ilgilenen arkadaşlar mutlaka yardımcı olurlar. Mızrakmsj 04:23, 19 Ekim 2008 (UTC)

Başlık değiştirme isteği[kaynağı değiştir]

Windows Server Longhorn başlığı Windows Server 2008 olarak değişmeli (silme işlemi gerektiriyor). Teşekkürler. --Pinar 07:37, 22 Ekim 2008 (UTC)

  • silindi, taşındı.. --kibelemesaj 07:51, 22 Ekim 2008 (UTC)

İlginize[kaynağı değiştir]

Resimler, VP:AKGY ve şablonlar[kaynağı değiştir]

Merhabalar.

Resimlerle ilgili silme kriterlerinde, şablonlarda, kullanıcı mesajlarında geniş çaplı değişiklikler olduğu için bilgilendirmek istedim. {{subst:Belirsiz}}, {{subst:Kaynaksız dosya}} ve {{subst:Kullanılmıyor}} şablonlarında bir ekleme yaptım. Bu şablonları resme eklediğinizde şablonun içinde, en altta kullanıcıya atacağınız mesaj beliriyor. Tek yapmanız gereken kopyalayıp yükleyen kullanıcının mesaj sayfasına yapıştırmak. Tabi bu şablon vandalizmini arttırabilir. Daha önce de kullanıcıya atılacak bir mesajımız vardı ve bu tür vandalizme sebep olabiliyordu. Bu sebeple {{subst:Rşv 1}} ve {{subst:Rşv 2}} şablonları oluşturuldu.

Kullanıcı:Manco Capac Vikipedi:Adil kullanım gerekçelendirme yönergesi sayfasını çevirdi (tekrar teşekkürler). Adil kullanım resmi yüklemeden önce mutlaka okumanız gereken bir yönerge. Bir adil kullanım resmi eğer sadece bir maddede kullanılacaksa {{Telifli kullanım gerekçesi}} şablonu kullanılmalı. Ancak her madde için ayrı ayrı gerekçelendirme yapmalısınız. Bu sebeple aynı bilgileri tekrar tekrar girip zaman kaybetmenizi önlemek için bir alternatif var. {{Adil kullanım resmi bilgi}} şablonunu bir kez kullanmalısınız {{Adil kullanım resmi gerekçe}} şablonunu ise kullanıldığı madde kadar, herbiri için ayrı ayrı gerekçelendirme yapılmalı. Gerekçesiz resimler için {{subst:Gerekçesiz}} şablonu oluşturuldu. Gene kullanıcıya atacağınız mesaj içinde gösterilecek. Ancak 1 Ekim 2008 tarihinde önce yüklenmiş resimler için {{Gerekçesiz-eski}} şablonunu kullanmalısınız ki bu uyarıda diğer etikette bulunuyor zaten.

Vikipedi tartışma:Hızlı silme sayfasında telif ihlali olan resimler için kullanıcıya atılacak uyarı mesajı ile ilgili bir bölüm geçmişti. Bunun için {{subst:Resim telif uyarısı}} şablonu oluşturuldu.

Son olarak bu şablonlarla ilgili MedyaViki ve Kullanıcı:Vito Genovese ile Kullanıcı:Ugur Basak monobook sayfaları bunlara göre değiştirildi. Eğer MedyaVikide veya monobookta bir sorun, yanlış vs. varsa lütfen mesaj atınız. Teşekkürler, iyi çalışmalar.--Machiavelli' msj 23:04, 30 Eylül 2008 (UTC)

  • Emeği geçenlerin eline sağlık... Siyasi parti logoları, film afişleri, üniversite logoları vb. resimlere eklemek için, uzun uzun gerekçe yazmamak ve bir standart oluşturmak amacıyla şablonlar var mı acaba? --DsMuratileti 12:04, 1 Ekim 2008 (UTC)
  • Sadece belirli maddelerdeki kullanımları için otomatik bir adil kullanım gerekçesi oluşturulabilir fakat genel olarak her madde için ayrı gerekçe gerektiğinden otomatik gerekçe üretmek pek mümkün değil... örneğin bir siyasi partinin logosunu o logonun maddesinde (eğer varsa) veya o partinin maddesinde kullanmak ile başka bir maddede (örneğin o partinin kurucusunun maddesinde kullanmak) arasında fark var. Bazısı adil kullanıma tam girmeyebilir, bazısı girer, girdikleri noktalar değişiklik gösterir... Önemli ve tarihî bir fotoğrafı o fotoğrafın maddesinde kullanmakla başka bir maddede kullanmak arasında yine birçok fark vardır, gerekçeler değişiklik gösterir. Bu sebeple salt resme değil kullanılan maddelere bağlı olmasından dolayı otomatik gerekçelendirme pek uygun düşmez, mümkün de olmaz... yine de belirli sınırlarda ve durumlar için mümkün. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 18:59, 1 Ekim 2008 (UTC)
  • Bahsettiğim de genelleme yapılabilecek resimler hakkındaki bir şablondu. Teşekkürler... --DsMuratileti 10:11, 2 Ekim 2008 (UTC)
Zaman içinde sıklıkla yüklenen film posterleri veya albüm kapakları için kendi maddelerinde kullanılabilecek bazı standart şablonlar oluşturulabilir. Bir de ek olarak kullanıcı mesajlarını "gizle/göster" şablonları haline getirdim (henüz deneme şansım olmadı). Mesaj sayfalarında fazla yer kaplamaması amacıyla.--Machiavelli' msj 21:31, 2 Ekim 2008 (UTC)

Kategorisi olmayan maddeler ve ilgili yeni şablon[kaynağı değiştir]

  • {{Kategorisiz}} oluşturuldu, eksikliklikleri giderildikten sonra kullanırsak yararı olacağına inanıyorum. Teşekkürler, iyi çalışmalar. Levent Abi ileti 22:37, 1 Ekim 2008 (UTC)

Haftanın işbirliği[kaynağı değiştir]

  • Arkadaşlar, uzun zamandır fark ediyorum da artık Vikipedi:Haftanın işbirliği pek rağbet görmüyor. Burdan vikimola yapmayan vikipedistlere sesleniyorum 30 Eylül 2008 tarihli işbirliğine lütfen katılalım. --c3mâL 12:17, 2 Ekim 2008 (UTC)
  • Evet arkadaşlar bu haftaki proje çok önemli. Herkes bir şablon eklese harika işler başarırız. Lütfen katılımı arttıralım. --♪♫Atakan0652|mesaj 21:38, 2 Ekim 2008 (UTC)
  • Hazır konu açılmışken bi öneri vereyim dedim. Herkesin bildiği gibi Türk sinemasına yeşilçam diyoruz. Bu yüzden Şablon:Türk oyuncu şablonunun rengini yeşil yapsak nasıl olur. Böylece hem yabancı oyuncularla türk oyuncular şablonu ayrı olacak, hemde biraz olsun ingilizce vikinin etkisinden kurtulacak. Herkese iyi çalışmalar... Myrat ileti 12:59, 4 Ekim 2008 (UTC)
  • Güzel öneri, yalnız vefat edenler için gri rengi kullanmaya devam edebiliriz. Teşekkürler--Gökhan 13:06, 4 Ekim 2008 (UTC)
  • Evet yeşil olabilir ama bildiğimiz yeşil değilde daha açık ve göze hitap edecek bir yeşil hoş olur. Ölenlere ise yeşilin başka bir tonu ya da gri olabilir Gökhan'ın dediği gibi. Aslında böyle şablonlara belli bir renk kuralı getirilirse (ingilizce vikideki gibi) çok uygun olur. --c3mâL 14:29, 4 Ekim 2008 (UTC)
  • Bu sayfada bir renk denemesi yaptım. Yeşilin beğendiğiniz bir tonu varsa şablonu değiştirebiliriz. Vefat edenler için ben de grinin kalmasından yanayım. --Pinar 08:59, 5 Ekim 2008 (UTC)
  • Koyu renk olacaksa DarkGreen, açık olacaksa da YellowGreen olabilir. Göze hoş geliyor. Vefat edenler içinse bende grinin kalmasından yanayım...Myrat ileti 13:12, 5 Ekim 2008 (UTC)
  • Benim de Myrat'ın dediği iki renk ve ayrıca #6C0 hoşuma gitti. Bir de; doğanın en cömert davrandığı renklerden biri olan yeşil hakkında kafa karışıklığı normal aslında . --DsMuratileti 14:02, 5 Ekim 2008 (UTC)
  • Koyu renk kullanınca "göster/gizle" sekmesinin pek görünmediğini farkettiğim için LimeGreen ve GreenYellow kullandım. Örnek olarak Özgü Namal maddesine bakabilirsiniz. --Pinar 12:25, 7 Ekim 2008 (UTC)
  • Vavvv :) Çok güzel olmuş Pinar, tebrik ederim seni. Evet arkadaşlar bilgi kutusu eklemeye devam, ama malesef oyuncularımız hakkında yeterli bilgilerimiz yok :(...Myrat ileti 15:10, 7 Ekim 2008 (UTC)
  • Çok hoş olmuş!--c3mâL 16:10, 7 Ekim 2008 (UTC)

Sorunlu sayfa/şablon?[kaynağı değiştir]

Vikipedi:Seçkin resim adayları sayfasına oturum açmadan girdiğinizdeki sorunun kaynağı muhtemelen şu ramazan bayramı şablonu. Nasıl kaldırılabilir bilen varsa ilgi ve bilgisine... Teşekkürler. Cat msj 13:50, 4 Ekim 2008 (UTC)

Sayfanın en üstünde gözüken bir yazı mı? Bende herşey normal. Ramazan Bayramınız kutlu olsun yazısı mı? MedyaViki:Sitenotice sayfasında 3 gün önce o yazıyı çıkarmıştım. Önbellekleri bir boşaltın.--Machiavelli' msj 15:21, 4 Ekim 2008 (UTC)

Şu linke lütfen bakar mısınız[kaynağı değiştir]

http://www.haber3.com/news_detail.php?id=203182 böyle bir şeye nasıl izin verilir? anlamıyorum ki! Bu imzasız yazı 88.237.195.168 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

  • Her Vikipedi'nin kendi iç denetimi bulunmaktadır. Ve her Vikipedi, "Özgür Ansiklopedi" sloganını kullanır. Kürtçe Vikipedi'de yapılanlar, Türkçe Vikipedi'yi bağlamıyor. Oranın bir kullanıcısı olarak siz orada değişiklik yapabiliyorsunuz. Bilginize. Levent Abi ileti 19:30, 6 Ekim 2008 (UTC)
  • Bilgilendirmek istedim. O resmin çözünürlük bakımından daha kaliteli durumda olanı şuan Wikimedia Commons'a yüklü ve hiçbir şekilde haberde bahsedildiği gibi Kürdistan diye bir devleti değil, kürtlerin yoğun olarak bulunduğu bölgeleri göstermektedir. Haber biraz acele ile ve çarptırılarak oluşturulmuş gibi. Kolay gelsin.--Muratsahinileti 15:32, 7 Ekim 2008 (UTC)
  • Haberin çarpıtıldığı ortadadır. Bu harita CIA tarafından hazırlanmış Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bölgeleri göstermektedir. Hem Kürdistan haritası olsa o zaman sarı bir zemin üzerinde neden gösterilmektedir? Dikkat ederseniz her ülkenin sınırları kalın siyah çizgiyle çizilmiştir. Wikipedia'ya karşı hazırlanmış hiç te dürüst olmayan bir haber bu. Mızrakmsj 19:38, 7 Ekim 2008 (UTC)
  • Haberde popülizm yapıldığı ortadadır. Bi' de "yoğun istek"ten dolayı tekrar yayınlamaları çok ilginç!--c3mâL 08:51, 8 Ekim 2008 (UTC)

Vikipedi'yi Tanıtalım![kaynağı değiştir]

Merhaba arkadaşlar. Uzun zamandır aklımın bir köşesinde duran, bazı Vikipedistlerle de paylaştığım bir düşüncenin uygulama vaktinin geldiğini düşünüyorum.

Vikipedi'de nitelikli kullanıcı eksiğimiz var, her zaman da vardı. Bu eksiği gidermek, yazar sayımızı arttırmak için biraz reklama ihtiyacımız var gibi görünüyor. Bu amaçla Vikipedi'yi anlatan bir makale için Bilim ve Teknik dergisi ile mailleşmiştim, konuya sıcak baktıkların belirttiler. Bilim ve Teknik gibi dergilerin okuyucuları ansiklopedi yazmaya en uygun kitle. Günlük gazetelerde manşetten çıkmaktansa böyle bir dergiye çıkmak daha iyi olur kanısındayım.

Bu tarz bir makale yayımlatmak için önce bu makaleyi yazmak lazım, bu da en iyi yaptığımız işlerden biri. Ben de dergi muhabiri olduğum için dergilerin işleyişini az-çok biliyorum. Dolayısıyla Bilim ve Teknik veya benzer bir popüler bilim dergisi için bu makaleyi yazmayı düşündüm, ancak bir Vikipedist'ten çok muhabir olarak yaklaşacağım için benim yazacağım makale Vikipedi'nin ruhunu yeterince yansıtmayacak. Bu sebeple makaleyi her zamanki gibi hep beraber yazmamız daha iyi olur kanısına vardım. Uygun görülürse "haftanın iş birliği" kapsamınd da değerlendirebiliriz.

Bu amaçla herkesi Kullanıcı:Khutuck/Vikipedi Nedir sayfasında ortak bir çalışmaya davet ediyorum. Vikipedi:Hakkında sayfasına kıyasla daha az ansiklopedik, daha çok popüler bilim makalesi formatında bir yazı hazırlayalım. Eğer topluluk uygun görürse bu sayfayı başka bir yere taşırız. Ana başlıkları açmaya başladım, hep beraber içini dolduralım, "Vikipedi Topluluğu" imzasıyla uygun gördüğümüz dergiye gönderelim.

Şimdiden herkese teşekkürler. Khutuckmsj 19:48, 8 Ekim 2008 (UTC)

Şşş kime diyorum :) Khutuckmsj 17:05, 13 Ekim 2008 (UTC)

Yeni maddeler[kaynağı değiştir]

Merhaba arkadaşalar, özellikle okullarında açılmasıyla sanırım çok yoğun bir edit durumu oluşmuş durumda, sanırım hepiniz bunun farkındasınızdır. Sizden rica etsem arada bir şu bağlantıyı arada sırada kontrol ederek son bir kaç gün içinde açılmış ve izlenmeyen yeni sayfaları kontrol edebilir misiniz? Herkese kolay gelsin. Manco Capac 08:42, 9 Ekim 2008 (UTC)

Güzel duyuru; lütfen, özellikle aktif arkadaşlar göz gezdirirlerse düzenli olarak çok iyi olur zira telifli içerik girişi de arttı... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 16:13, 9 Ekim 2008 (UTC)
  • Boş veya tamamen telifli sayfalara {{Sil|(buraya nedenini yazınız)}} şablonu eklemek yeterli herhalde değil mi? --Abuk SABUK♫ ♫ 16:57, 9 Ekim 2008 (UTC)
  • evet yeterli olur. kolay gelsin herkese.. --kibelemesaj 17:07, 9 Ekim 2008 (UTC)

Yeni şablonlar[kaynağı değiştir]

Olası sinsi vandalizm şablonu (yapıldı) - Bu şablon anonim veya yeni bir kullanıcının yaptığı doğru gibi gözüken ama yanlış olma ihtimali de bulunan maddelere (futbolcu maddeleri gibi) yapıştırılmak için. Bu şablonu yapıştırdığınız maddeler sinsi vandalizm kategorisine otomatik olarak eklenecek ve böylece daha sonra boş vakti olanlar bu kategorideki sayfaları inceleyip İnternetten bilgi toplayarak hangi eklemelerin yanlış, hangilerinin doğru olduğuna karar verecek ve gerekenleri yapacak. Zaten şablonda yeterli açıklama var.
Vandalizme uğramış şablonu (topluluktan onay alırsa yapılacak) - Bazı maddeler vandalizme uğruyor, ancak geçmişi çok karmaşık olduğu için maddeyi uygun bir sürüme geri almak çok basit olmuyor. Örneğin bir maddenin geçmişini açtığımızda karşımıza 50 tane IP değişikliği çıktığında. Bu gibi durumlarda bu şablon yapıştırılacak ve ilgili kategorisine eklenecek. Boş vakti olan kullanıcılar ise bu kategorideki maddelerin geçmişini inceleyip uygun bir versiyona geri alacak. Ayrıca bu şablonun Vikipedi'nin yoğun vandal saldırısına maruz kaldığında nispeten önemsiz maddeleri bir köşeye ayırmak için de kullanılabileceğini düşünüyorum.bekiroflaz § mesaj 22:27, 9 Ekim 2008 (UTC)

Pek çok sebeple sıcak karşılamıyorum bu şablonları. Birincisi maddenin içinde olması rahatsız edici. Örneğin gayet iyi yazılmış bir maddede sinsi vandalizm olarak düşündüğünüz bir veya birkaç ekleme yapıldığını düşünün. Bu şablonu koyarak sayfadaki bütün içeriği şüpheli konuma düşürürsünüz. Neden en başta {{kaynak göster}} şablonu kullanmıyoruz? Eğer çok şüpheliyse maddeden çıkartılması gerekir. Bilgi Vikipedide kaybolmaz, doğru olduğu görülürse geçmişten bulunup tekrar eklenir. Fazla bir şüpheniz yoksa kaynak göster şablonu kullanılmalıdır. Bu şablonda maddeyi Kategori:Kaynakları eksik olan maddeler kategorisine ekler. Şablondaki açıklamaya bakınca da sorunun gene {{kaynak göster}} şablonuyla çözüme ulaşılacağını söylüyor. İkincisi bu tür bir şablon Vandalların daha fazla vandalizm yapmasına sebep olur. Çünkü sinsi vandalizm yapanlar, zaten bu işten zevk alan adamlar. Vikipedinin bu şablonla dolmasından büyük zevk duyarlar. İkinci şablon için ise; ne kadar karışık olursa olsun geçmişini inceleyip, en uygun sürüme geri almak beş dakikadan fazla sürmez, vaktiniz mi yok başka birisine söyleyin, izleme listenize alıp daha sonra ilgilenin vs. pek çok çözümü varken gene tüm içeriği şüpheye düşürecek bir şablon uygunsuzdur. Bu sebeplerin yanında estetik kaygılardan bahsetmek çok sönük kalacağından es geçiyorum. Sonuç olarak bu şablonlar, (ikinci şablonun da birincisine benzeyeceğini tahmin ederek) bu şekilde, bu amaçla, maddenin veya tartışma sayfalarında kullanılmamasına sıcak bakmıyorum.
Yeri geldiğinde 48 saat boyunca bilgisayarı açık tutup gözden kaçmış neredeyse tüm vandalizmleri geri alan birisi olarak biliyorum ve çok iyi anlıyorum, Vandalizme bir çözüm üretmeye çalışıyorsunuz. Ancak çözüm bunlarda değil, kullanıcıların bilgilenmesinde. Vandalizmle başa çıkmak için pek çok araç var ve biz neredeyse hiçbirini kullanmıyoruz. Lütfen göz atınız en:Wikipedia:Counter-Vandalism Unit. Herşeyden önce Vandalizmle mücadelenin son değişiklikler sayfasından ibaret olmadığının, son değişikliker sayfasını kontrol etmeden dahi vandalizmle mücadele edilebileceğinin bilincine varılıp, istekli olunmalı. Ardından araştırıp, öğrenmeli... Saygılar.--Machiavelli' msj 23:17, 9 Ekim 2008 (UTC)
  • Sanırım bazı konularda haklısınız, özellikle de bu şablonların vandalları daha da fazla tatmin etmesi. Neyse, benim için de bir deneme oldu. Artık şablon yapmasını öğrendim .bekiroflaz § mesaj 00:27, 10 Ekim 2008 (UTC)

Kürdistan maddesindeki harita ile ilgili olarak[kaynağı değiştir]

Son günlerde bir haber sitesinde yer alan çarpıtılmış başlık dolayısıyla sürekli saldırıya maruz kalmaktayız. Saldırgan arkadaşların öncelikle sitede yer alan propaganda niteliği taşıyan haberin gazına gelmeden önce, muhtemelen hiç bakmadıkları haritaya iyice bakmalarını, ülkelerin sınırlarının nasıl kalın çizgilerle belirtilmiş olduğunu, alt yazısında "kürtlerin bulunduğu bölgeler" olarak tercüme edildiğini (ki Lazistan maddesindeki harita da Lazların yaşadığı bölgeleri göstermektedir), Commons'da yer alan Commons:Category:Maps of Kurdish-inhabited regions haritalarından biri olduğunu, temel ilkesi tarafsızlık olan Vikipedi'yi bu şekilde suçlamalara maruz bırakarak, elinizde yapıcılıktan çok yıkıcılıktan başka bir şeyin kalmayacağını tekrar belirtmek isteriz. Cat msj 08:39, 12 Ekim 2008 (UTC)

Merhaba İngilizce Vikipedide çok aktif olarak kullanılan Spoken Wikipedia projesinin Türkçe uygulamasını başlatmayı düşünüyorum. Şimdiden projenin alt yapısını aktarmak için epey yol sarfettim. Ancak daha yapılacak çok iş var. İlgili arkadaşları yardıma çağırıyorum. Teşekkürler. --Manco Capac 14:04, 15 Ekim 2008 (UTC)

IRC-Vandalizm[kaynağı değiştir]

Selamlar, Vikipedideki vandalizmin takip edilebileceği bir irc kanalı bulunmaktadır: wikipedia-tr-vandalism. Kanala girebilmek için Vikipedi:IRC kanalı sayfasındaki yolları kullanabilirsiniz. Saygılar.--Machiavelli' msj 16:40, 15 Ekim 2008 (UTC)

  • SDD'lerin işine yarayacak çok faydalı bir bağlantı, sağol Machiavelli'. Saygı ve sevgilerimle. Boramesaj gönder 13:51, 16 Ekim 2008 (UTC)

Vandal Fighter[kaynağı değiştir]

Selamlar, Vandal Fighter adında son değişikliği çok daha güzel ve rahat sunan bir program bulunuyor. 4-5 kullanıcıya tavsiyede ve kullanımında yardımda bulunmuştum. Genellikle çok beğenilmişti. O tepkilere ve sorulan sorulara göre konuyla ilgili bir yardım sayfası hazırladım: Vikipedi:Vandalizmle Mücadele Timi/Vandal fighter. Sadece kullanımla iligli basit bilgiler ve resimli anlatımlar bulunuyor, gerisi size kalmış biraz kurcalayın :). Şimdiden indirirseniz iyi olur, genellikle linkler kırılıyor. Zaten çok küçük bir program yer tutmaz. Saygılar, iyi çalışmalar.--Machiavelli' msj 18:32, 16 Ekim 2008 (UTC)

  • İki gündür kullanıyorum, gayet başarılı. Mach gerçekten iyi bir iş yapmış. Kutluyorum. Levent Abi ileti 18:33, 16 Ekim 2008 (UTC)
Valla programı hazırlayanlara teşekkür etmek lazım asıl :).--Machiavelli' msj 18:34, 16 Ekim 2008 (UTC)
  • Çok hoş ve pratik. Teşekkür etmemek elde değil. --♪♫Atakan0652|mesaj 20:30, 16 Ekim 2008 (UTC)
{{Kullanıcı Vandal Fighter}}'da kullanıcı şeysi.--Machiavelli' msj 23:35, 16 Ekim 2008 (UTC)
  • Çok yararlı olduğunu düşünüyorum. Fakat bilgisayarımda bu ara sorunlar olduğundan henüz uygulamaya koyamadım. İnşallah yakın zamanda uygulamaya koyarım. Eline sağlık sevgili Mach...--Düşünenadam 23:41, 16 Ekim 2008 (UTC)
  • Programı az önce indirdim, iş yükümüzü hafifleteceğe benziyor, çok teşekkürler. Saygı ve sevgilerimle. Boramesaj gönder 12:51, 17 Ekim 2008 (UTC)
Street Fighter gibi :) hoş bir şey. Khutuckmsj 13:21, 17 Ekim 2008 (UTC)
Arkadaşlar .jar uzantısını WinRar açmaya çalışıyor, Java ile çalışmasını nasıl sağlayacağım?Khutuckmsj 21:46, 17 Ekim 2008 (UTC)

Wikipedia logo project (Vikipedi logo projesi)[kaynağı değiştir]

English: Hello! This is a message to inform all the Wikipedias that there is an ongoing project to fix the errors in the Wikipedia logo. There's also a plan to add more characters in the blank spaces and find characters for the other sides of the globe. Feel to visit the page on Meta-Wiki and discuss it on the talk page. If this message has arrived in the wrong place, please update the distribution list. Thank you, and see you on Meta! Bastique 00:48, 17 Ekim 2008 (UTC)

Türkçe: Merhaba! Bu, şu anda süregelen Vikipedi logosundaki hataları düzeltme ile ilgili bir porjeyi tüm Vikipedilere tanıtmak amaçlı bir iletidir. Aynı zamanda Logo'daki boşlukların üzerine yeni harfler koymak ve kürenin diğer yanları için de yeni harfler bulmak biçiminde bir plan da vardır. Lütfen Meta-Wiki'deki sayfayı ziyaret etmekten ve konuyla ilgili fikirlerinizi tartışma sayfasında belirtmekten çekinmeyin. Teşekkürler ve Meta'da görüşmek üzere! Bastique 00:48, 17 Ekim 2008 (UTC)

Bozuk maddeler[kaynağı değiştir]

Merhabalar, Kullanıcı:Azer koçulu Tartışma:Ana Sayfa#Bayram Mesaji sayfasında bir sorunu dile getirmiş. Gerçekten de oturum kapalıyken bazı sayfalar bozuk gözüküyor. "Bayram mesajı"nda yapılan bir kod hatası yüzündne yazılar normalden büyük gözüküyor. Tüm Vikipedistlerden ricam oturum kapalıyken (bir tarayıcıda açık olup başka bir tarayıcıda oturum açmadan da olabilir) rastgele sayfalarda gezinip bu tip sayfaları bulup düzeltmeniz. Düzeltmek için "değiştir" butonuna basıp hiçbir değişiklik yapmadna "kaydet" butonuna basmanız yeterlidir. Özellikle, bayram mesajının yazıldığı günden sonra hiç değişikliğe uğramamış sayfalarda olması muhtemeldir. Saygılar.--Machiavelli' msj 14:55, 19 Ekim 2008 (UTC)

tarih değiştiremiyorum[kaynağı değiştir]

BANA YARDIM EDİN LÜTFENNNN yaa benim bilgisayardan vikipediye girdiğimde BAZI ZAMANLAR bi önceki tarihli sayfayı açıyor yeni tarihli sayfayı açamıyor.örnek vereyim size 20 ekim 2008 pazartesi günü yani bugün sayfayı açtım saat 11 de ama 19 ekim 2008 pazar günkü sayfayı gösteriyo nasıl düzelteceğimi bilmiyorum ben vikipediye üyeyim acaba ondanmı kaynaklanıyor.mesela teyzemin bilgisayarında vikipediye giriyorum hergün hiç öle bişi olmuyor bana yardımcı olun lütfen bana biri mesaj atsın sayfayı nasıl düzelteceğimi söylesin ADRESİM --Zatara kont0744 08:22, 20 Ekim 2008 (UTC)Zatara kont0744

Facebook'taki korkunç grup[kaynağı değiştir]

  • Facebook'ta Vikipedi sözde kürdistanın temsilcisi mi? diye ebleh bi grup oluşturulmuş. Eski kullanıcılarımızdan Ddenkel'in uyarısı üzerine gördüm, deliye döndüm. Direkt bazı arkadaşlarımızın hem kullanıcı adlarını hem de gerçek kimliklerini ifşa ederek hakarete benzer bişeyler yazmışlar. Uzun süredir aktif olmadığım için olayları geriden takip ediyorum. Ancak kürdistan haritası ile ilgili bir gazetede yazılanları da birkaç gün önce gördüğümde irc kanalında birkaç hizmetli arkadaşla tartışmamız olmuştu. Kendimizi (vikipediyi) tanıtamıyoruz, gelen kullanıcıları Vikipedi felsefesini anlatamıyoruz. Yaptığımız engellemelerle vikipediyi bazen korumaktan öte vikipediye düşman yetiştiriyoruz gibime geliyo. Biraz daha dikkatli olmaktan ve yapıcı fikirler varsa paylaşmaktan yanayım. Facebook'ta üyeliği olan arkadaşların mümkünse oraya benim eklediğim gibi bir iki cevap yetiştirmesini diliyorum. Gerçi Metal Militia'ya sitenin yöneticilerine grubu ihbar etti ama biz sessiz kaldıkça bu olaylar bitmeyecek gibi gözüküyo. Herkese sevgiler, saygılar, vs... --maderibeyzaileti 13:26, 20 Ekim 2008 (UTC)
Cevapladım, az bile yazdım...Khutuckmsj 14:11, 20 Ekim 2008 (UTC)
  • Sinirlerime hakim olup yinede üslubumu bozmadan bir şeyler karaladım. Bu türlü çirkinliklerden kurtulmanın tek yolu Vikipedi'yi tanıtmak. İlk başta okuyucu kitlesi fazlalaşan tanınmış blogculardan sık sık vikipedi tanıtan içerikler girmelerini isteyebilir ve en azından bir bannerını yayınlamalarını sağlayabiliriz. İkinci adımsa internetin ayrılmaz parçaları olan haber sitelerinin yetkililerine ulaşmak olacaktır, yine tanıtım içerikli yazılar yayınlamalarını istemek olabilir. Bu moralsiz halimle aklıma başka bir şey gelmiyor. Herkese kolay gelsin.--Muratsahinileti 14:19, 20 Ekim 2008 (UTC)
Bilim ve Teknik projemizi hızlandıralım. Facebook'tan grubu da şikayet edelim. Khutuckmsj 14:37, 20 Ekim 2008 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Heyecanlanıp sinirlenmeye ve nezâketten uzaklaşmaya gerek yok... geçmişte de oldu böyle şeyler; katılımcı sözlüklerde, forumlarda gerek kullanıcılarımızın gerekse sitemizin hakkında çarşaf çarşaf komplo teorileri, ithamlar yer aldı (hizmetliler maddelere para karşılığı reklam içeren dış bağlantı ekliyordan Vikipedistler ABD ve İsrail ajanına)... bu böyle olmaya da devam edecek; İngilizce Vikipedi oldukça popüler, hakkında Nature'da makale çıkmış bir oluşum, ama onun hakkında ulusal gazetelerde bile bu tip yalan yanlış şeyler yer alabiliyor... yani yanlış anlaşılmadan kurtulmamız mümkün olmayacak; özellikle de tarafsızlığımızı elden bırakmadığımız sürece. Buna hepimiz alışalım derim.
  • Bununla birlikte, belirli arkadaşların özellikle kişisel bilgilerine dair bilgi sızdırılması beni rahatsız eden; mahremiyet kanunları var; kişinin açık rızası olmaksızın kişinin kişisel bilgilerinin başkalarınca sızdırılması yasal bir suç. Eğer herhangi bir sitede (Facebook olsun başka bir yer olsun) kişisel bilgilerinizin veya başka bir arkadaşın kişisel bilgilerinin, kendisinin açık ettiğinden daha fazla bir oranda, ifşa edildiğini görürseniz, o sitenin yöneticileriyle mutlaka irtibata geçin, bunun uygunsuzluğundan ve yasal bir suç teşkil ettiğinden bahsedin - anlayışla karşılayacaklardır.
  • Facebook üyeliğim yok fakat bildiğim kadarıyla belirli bir şikâyet sayısına ulaşınca Facebook otomatik kapatıyor grupları. O yüzden Facebook üyeliği olan arkadaşlar şikâyet etmeye devam ederse kısa zamanda kapatılacağını düşünüyorum.
  • Soğuk kanlı olmak lazım... doğruları yaptığımız, tarafsızlık ilkemizden taviz vermediğimiz için böyle yıpratmaya çalışıyorlar; bu yıpratmalara dayanamayıp tarafsızlığımızdan taviz verecek değiliz. Sonunda bunların işe yaramadığını görecekler. İngilizce Vikipedi'yi de benzer şeylerle durdurmaya çalışanlar çok oldu; ne oldu? Hiçbir şey.
  • Herkes sakin olsun, bunlara kafamızı takıp üzülmek yerine arkadaşlarımızın da belirttiği gibi gerçekte ne olduğumuzu insanlara tanıtacak aktivitelere hız katalım, seçkin madde sayımızı yükseltelim, içeriğimizin kalitesini arttıralım... bu insanlara ve bu tip saldırılara verilecek en güzel cevap ve tek çözüm inanın bu. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 14:56, 20 Ekim 2008 (UTC)
Noumenon hepimiz senin gibi sinirlerini aldırmış değiliz :) Ara sıra celalleniyoruz :) Ayrıca bu seferki olay gerçekten ağırıma gitti, TSK hakkında en fazla katkı yapan kullanıcılardan biri olmama rağmen böyle suçlanmak çok kırıcı. Bir de sana olduğu gibi adımı doğrudan verselerdi iyice sıyırırdım, problem çıkartırdım. Khutuckmsj 15:20, 20 Ekim 2008 (UTC)
İş Vikipedi olunca en iyisi sinirleri aldırmak ^_^ Aslında kişisel bilgileri doğru sızdırabildiklerini de sanmıyorum. Daha önce defalarca örneğin kendimin ve bazı Vikipedist arkadaşların sözde kişisel bilgileri oraya buraya kopyalanmıştı - fakat hepsi yalan yanlış şeylerdi. Facebook üyeliğim yok, bakmadım bu sefer nasıl kurgular yapılmış ^_^ Ama ne olursa olsun sakin bir şekilde mantıklı hareket etmek en doğrusu; onlar bir yere varamayacaklar ama biz internetteki en büyük, en önemli çevrim içi Türkçe bilgi kaynağı olacağız ^_^ (Belki de olduk bile, ondan bu kadar gürültü!) Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 15:24, 20 Ekim 2008 (UTC)
Yaşasın, nihayet ben de hedef gösterildim, bu farzı da yerine getirip ben de artık gerçekten bir hizmetli oldum :) Hem de tam adımla hedef gösterildim, süper oldu :)) Khutuckmsj 18:27, 20 Ekim 2008 (UTC)
  • Arkadaşlar ben yazdıkları yazıyı okudum yani resmen güldürü.Ciddiye almanıza ve tatlı canlarınızı üzmenize luzum yok.Hani derler ya "köpek istediği kadar ulusun, ay ışığını söndüremez".Böyle şovenist, son derece cahil kişilerin vikipediye zarar vermesi imkansız.Sizin onlara yazacağınız her cevap onları cesaretlendirir, en iyisi dikkate almamak.

--Kadirmesaj sayfam 20:20, 20 Ekim 2008 (UTC)

  • Grubun admini ve kurucusu olan ... şahıs bizlerin yazdığı tüm cevapları silmiş ve Khutuck'un adını sanını Facebook'taki profil sayfasını ifşa etmiş. Neyse Noumenon'un da dediği gibi Facebook üyeliği olan her arkadaş bi şikayet göndersin bakalım nolcak? Hadi herkese ii günler... --maderibeyzaileti 07:33, 21 Ekim 2008 (UTC)
  • Özellikle tartışmalı maddelerde değişiklik yapan anonimler ya da "kırmızı kullanıcılar" bazı deneyimli vikipedi kullanıcıları tarafından fırçalanıyorlar. Hizmetli olmayan kullanıcılar tarafından vandallıkla itham ediliyorlar, hatta engelleme ile tehdit ediliyorlar! Bu durum ilgili şahısların vikipedi yetkilisi oldukları ve vikipedi "kanunlarını" uyguladıkları intibası doğuruyor ve antipati yaratıyor. Yaptıkları vandallık bile olsa bazı anonimlerin ve yenilerin vikipedi işleyişinden haberleri yok. Yeni başladığımda ben de farkında olmadan vandallık yaptım, telifli içerik ekledim, vikipediyi vikisözlük gibi kullandım vs. Geçmişte ben de bir kaç defa yenileri uyardım ancak bu konuda bir standart belirlememiz lazım, gerekirse standart bir mesaj oluşturmamız lazım. Belki de yetkili olmayanların viki adına polislik yapmalarını kısıtlamamız lazım. Bu arada Kürdistanica ile ilgili tartışmaya katılmanızı rica edeceğim. Bu tür bağlantıların eklenmesi de maddenin tarafızlığına gölge düşürüyor ve pozitif ayrımcılık yaratıyor. İyi çalışmalar.--Abuk SABUK♫ ♫ 09:14, 21 Ekim 2008 (UTC)
  • Vikipedinin yönetimi, internet ortamında vikipediye düşman insanlar üretiyor. Yönetim, ektiğini biçiyor. Hatalı davranış içinde bulunan arkadaşlar, içselleştirilip vikipedi standartlarına adapte edileceğine, derhal ortamdam kovuluyor. Bu durum, vikipediye pek çok katkı yapmış olan insanları, vikipedi hakkında sorgulamaya girmesine neden oluyor. İlk başta anonim olarak başlayan bir yazara yöneticiler, teşvik içerikli davetiyeler gönderiyorlar, daha sonra hata yaptığında "istersen katkı yapma, senin katkına ihtiyacımız yok" manasında iletiler göndermeye başlıyorlar.

Vikipedia yönetiminde bir kullanıcı, süresiz yönetici olmamalı, nasıl bir hükümetin görevde kalma süresi varsa öyle süre tayin edilmeli, arada yöneticilere yönelik güven oylaması yapılmalı. Yöneticiler de diğer normal kullanıcılar gibi ayda en az 30 enter girmeli ve sadece sil ve engelle butonunu kullanmamalıdır.

Türkiyenin en önemli ve sıcak sorunlarından biri olan terör sorunu hakkında yazılan maddeler hakkında yöneticiler, daha dikkatli olmalı ve tedbirli davranmalıdırlar. Halkın en hassas olduğu konularda kullanıcılar ve yönetim en azından saygılı olmalıdırlar. Böyle maddeler ne kadar tarafsız yazılsa da, internet kullanıcılarını vikipediden soğumasına neden olabiliyor. Çünkü halkımız zor bir süreçten geçiyor. Kimse yalıtılmış olarak evinde yaşamıyor. Ankaradan sevgilerle.--88.247.28.190 10:10, 21 Ekim 2008 (UTC)

Abuk Sabuk'a katıldığım noktalar var. Uyarı mesajlarımız çok sert ve robotik, daha insancıl bir şekle getirmeliyiz. 88.247.28.190 da aynı şeyleri belirtmiş. Seçim konusunda da uygun bir düzenleme düşünülebilir, ancak maalesef katılımcılarımızın iyi niyetli olduğunu varsaymak bir yere kadar geçerli. Sadece Vikipedi hizmetlilerini yıpratmak amaçlı çok şey yapılıyor, hizmetli olmadan evvel herkesin sevdiği bir kullanıcı eline 3 tane buton geçti diye düşman ilan ediliyor. Terör konusunda en çok madde yazan kullanıcılardan biri olarak son paragrafa da cevap verme gereği duyuyorum. Terör konusunda "taraflı", hatta "terör yanlısı" olduğumuzu düşünen çok insan var. Kişisel hayatımda TSK'ya tarafım, ama Vikipedi'ye bunu yansıtmamak için çok çaba sarf ediyorum. Maalesef son dönemde tarafsız yazmak, terörist olmaya eşdeğer kabul ediliyor. Tutup maddelerde "Mete Han'ın kurduğu Şanlı Türk ordusu lanet edilesi sözde teröristleri inlerinde parça pincik etti" gibi şeyler yazacak halimiz yok, burası bir ansiklopedi. Khutuckmsj 10:56, 21 Ekim 2008 (UTC)


  • Merhabalar,
  • Birkaç noktayı açıklamakta yarar var...
    1. Standart mesajlarımız zaten var. Bunların uslûbu sorunlu bulunuyorsa değiştirilebilir. Bununla birlikte bu standart mesajların çoğunluğu İngilizce Vikipedi vb. büyük Vikipedilerden devşirme idi; yani bu ton, bu mesaj uslûbu bize özel değil çoğu büyük Vikipedi'de aynı. Uslûp belki daha eğlenceli kılınabilir; ben de bunun yardımcı olabileceğini düşünüyorum.
    2. Yine de şunu da belirteyim... Ben yaklaşık 1 yıl Vikipedi'ye anonim katkıda bulundum. Sonrasında kullanıcı adı aldım. Anonim kullanıcılarla iletişime geçerken kişisel deneyimlerimi de göz önünde bulundurarak iletişimde bulunuyorum. Bugüne kadar VP:N politikasını bir kez ihlâl etmişliğim yok. Anonimlere karşı her türlü iddia ve öneriye (örneğin: anonimlere giriş kapatılsın vs.) şiddetle karşı çıktım. Elimden geldiğince yardım etmeye çalışıyorum; bugüne kadar bir tane anonime sırf anonim olduğu için önyargılı bakmışlığım da yoktur. Bir şeyi diyen kişinin Vikipedi'de kaç yıl geçirdiğine, kullanıcı adının ne olduğuna değil daha ziyade yaptığı işe bakmayı esas aldım. Bunları niye diyorum? Şundan diyorum: Vikipedi'nin, "kötü davrandığımız için bize geri kötü davrandığı/önyargılı yaklaştığı" iddia edilen anonim kullanıcılarının en çok hedef aldığı kişilerden oldum. Eğer bu kişiler gerçekten horlandıkları için bu şekilde yanıt verselerdi en azından benim bu yanıtlara maruz kalmamam gerekirdi. Bu sebeple "biz anonimlere kötü davranıyoruz ondan onlar bize kötü davranıyor" argümanına kesinlikle inanmıyorum ve katılmıyorum. Nitekim, gerek internet tecrübem, gerek Vikipedi tecrübem gerekse denetçilik tecrübemle şunu kesin bir şekilde söylemek istiyorum: sorunlu tartışmalara karışan çoğu anonim ne aslında anonim katılımcı ne de yeni katılımcı. Bu arkadaşların çoğunluğu eski üyeler veya hâlen Vikipedi'de üyeliği bulunan arkadaşlar. Bu IP'lerin çok büyük bir kısmı kukla statüsünde. Tamamen doğru ve haklı sebeplerden süresiz engelleme almış kullanıcıların her hassas tartışmada IP'leriyle ortaya çıkması Vikipedi'de ortalama 1 yıl geçirmiş herkesin çok iyi bildiği ve hatta alıştığı bir gerçektir. Durum böyleyken yenileri kaptığımız için bize kötü davrandıkları, bizi yanlış anladıkları fikri de tekrar çöküyor; zira bu iddiaları ortaya koyanlar yeni falan değil. Nitekim internette hakkımızda yer alan karalayıcı metinlerin yazarlarının neredeyse hepsi tamamen haklı gerekçelerle önceden engellenmiş kişiler, yazdıkları sıklıkla kişisel saldırı içeren, temelsiz iddialar (örneğin: Vikipedi ABD ajanı!) barındıran şeyler.
    3. Bununla birlikte, kendimizi iyi ve yeterince tanıtamıyoruz, bunun da farkındayım. Sadece okuyucularımıza değil anonim katılımcılarımıza ve yeni katılımcılarımıza da. Buranın bir ansiklopedi olduğunu, kayda değer konularda, tarafsız, doğrulanabilir olan ve özgün araştırma/yorum içermeyen içeriklere yer verdiğini olabilecek en kibar ve uygun şekilde bildirmemiz şart. Bunu dergilere çıkarak da yapacağız, bize katkıda bulunmaya gelen kullanıcılardan yardım elimizi esirgemeyerek de.
    4. Konu gene sapmış. Birileri geldi tamamen gerçek dışı ithamlarda bulundu ve bunun suçlusu, o ithamlara haksız yere maruz kalan hizmetliler mi oldu? Birileri her Vikipedi'ye çamur attığında hizmetli olayının tartışılması beni rahatsız ediyor. Vikipedi'nin eğer tek kötü yönü hizmetlileri olsaydı hizmetlileri yokken çok süper bir durumda olması gerekirdi; ben Vikipedi o durumdayken de buradaydım - emin olun değildi. Vikipedi ne ile suçlanmış? Kürtçü olmakla. Hizmetlilere neyle itham edilmiş? Kürt milliyetçisi olmakla ve Vikipedi'yi kendi emelleri için kullanmakla. Hizmetliler bunu yapıyor mu? Tabii ki hayır. Vikipedi Kürtçü bir strateji mi izliyor? Elbette hayır. Bu durumda bunu uzatıp o meşûm ve Vikipedi ilkeleriyle, hizmetlilik kavramının tanımıyla tamamen zıt olan, zamanında ilk kez en ünlü trollerimizin ortaya attığı birçok argümanı tekrarlamanın hiçbir anlamı da yapıcı yönü de yok. Bunun altını çizmek isterim. Yüz kere de tekrarlansa, yanlış olan bir şey yanlış olarak kalacaktır. Nasıl bu ithamı yapan kişiler tarafsızlığımızı sevmiyorlar diye tarafsız olmayı kesecek, millî ansiklopediye dönüşecek değilsek, bazıları hizmetliliği millet vekilliği gibi gördü, yanlış anladı diye hizmetlilik kavramımızı millet vekilliği yapacak değiliz. Hizmetliliğin daha iyi anlaşılabilmesi için ismini değiştirmek ilk adımdı; bunu attık. Daha atılabilecek çok adımlar var ama sizi temin ederim ki millî propaganda yapmasına izin verilmeyen kullanıcılar her daim hizmetlilere karşı olacaklardır ve internette şurada burda hizmetlilere hakaret edeceklerdir, zira hizmetliler hiçbir zaman buna izin vermeyecekler aynen diğer tüm Vikipedi kullanıcıları gibi.


  • Arzu ederdim ki bu olay bu kadar büyütülmesin; biz seçkin made yazmaya dönelim, taraflı maddelerimizi tarafsızlaştırmaya zaman ayıralım, dağ gibi artan taslaklarımızı geliştirelim falan filan. Ama biz ne yapıyoruz? Birisi çıkıp tamamıyla absürt, tamamıyla gerçek dışı bir iddia atmış ortaya; "Vikipedi ve onun şu şu hizmetlileri Kürtçü propaganda yapıyor, Vikipedi vatan haini" vs. demiş ve biz de hâlâ onunla uğraşıyoruz! Kimse kusura bakmasın ama değerli vaktimizi hiçbir temeli olmayan hayâlî ithamlara harcayarak bu ithamları yapanların ekmeğine yağ sürmekten başka bir şey yapmıyoruz. Sizi bilmiyorum ama ben şu noktadan sonra daha fazla bu konuda herhangi bir yorumda bulunmayacağım. Zira yaptığımız her yorum bizden çalıyor. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 20:37, 21 Ekim 2008 (UTC)

Koruma kayıtları[kaynağı değiştir]

Koruma kayıtlarına bakarken ilginç bir şey dikkatimi çekti. Madde adı değiştiren kullanıcılar hizmetli olmamalarına rağmen maddeyi koruma altına almış gibi görünüyorlar. Sorun nereden kaynaklanıyor acaba? --Pinar 00:15, 21 Ekim 2008 (UTC)

Koruma kaydıda sayfanın geçmişinde bulunuyor, korumaya alınmış bir sayfanın "adını değiştir" butonuna basarak isim değişikliği yapılınca koruma kaydıda yeni isime geçiyor, dolayısıyla yeni maddede otomatik olarak korumaya alınmış oluyor. Sadece bir teori, ama bana mantıklı gelen bu :)--Machiavelli' msj 00:20, 21 Ekim 2008 (UTC)
Evet galiba öyle oluyor. Bu olasılık hiç aklıma gelmemişti. --Pinar 00:25, 21 Ekim 2008 (UTC)

Always up-to-date details for every municipality in Finland[kaynağı değiştir]

Hi project, I just wanted to let you know we have launched a project called FMPortal in the Finnish Wikipedia.

The purpose of the project is to provide up-to-date statistical data about Finnish municipalities. We have set up a centralized portal for this project in the toolserver. If you would like to utilize one or more of these templates, please fill out the localization details and adopt the Wikipedia page. After localization any bots, which can read details over the HTTP protocol are able to update the template details as follows:

  1. Population count: updated once per month from Population Register Center of Finland
  2. Acreage details: updated once per year from Land Survey of Finland
  3. Tax rate details: updated once per year from Tax Administration of Finland
  4. Demographic information: updated once per year from Population Register Center of Finland

A total of 12 different templates provide almost all of the important information about Finnish municipalities and are easy to adopt. The core templates can provide the date when a source was updated and a reference link for this. You can localize the reference links to use your wiki's format and every date is provided in the ISO 8601 format, supporting fully {{#time}}. The actual values output have no thousand separators and use the dot as decimal separator, so the values can be localized with {{#formatnum}}.

If you need help setting up the templates or require further details about the project, please contact Agony@fiwiki. --Agony 10:41, 25 Ekim 2008 (UTC)

Portal:Ekonomi[kaynağı değiştir]

VikiPortal kapsamında ekonomi alanında Portal:Ekonomi isimli ekonomi ile ilgili madde oluşturulması ve geliştirilmesi için çalışmalar yürütülecek bir portal açılması amacıyla Vikipedi:Portal/Teklifler sayfasında bir teklif sunmayı düşünüyorum. Vikipedi'mizde ekonomi konusunda bilgi ve deneyim sahibi arkadaşlar olduğunu biliyorum. Portal ile ilgili yeterli katılım olursa ne dersiniz gerçekleştirebilir miyiz? Saygı ve sevgilerimle. Boramesaj gönder 22:00, 26 Ekim 2008 (UTC)

  • Sanırım bu konuya ilgi yok bir dshs ki sefere artık. Saygı ve sevgilerimle. Boramesaj gönder 11:38, 29 Ekim 2008 (UTC)

Şehirler ve İller[kaynağı değiştir]

Önceleri bir önerim olmuştu. Merak edenler buradan okuyabilirler. Önerim karara bağlanmamıştı. Bu sebeple konuyu yeniden açtım. Önceki tartışmayı da okuyanların görebileceği gibi önerim her bir il için bir X (şehir) ve X (il) şeklinde iki sayfa oluyor malum. X sayfası da X (anlamayrım)'a yönlendiriliyor. Bunu çok karışık oldıuğu düşüncesindeyim. Çünkü kullanıcı, şehir ve il derken hangisinin kendi aradığı oluduğunu seçemeyebilir. Bu yüzden X bir şehir ise X (şehir) sayfası yerine X sayfasını kullanalım ve X sayfasına da Bu madde X şehrinin merkezini kapsamaktadır. X ilininin tümünü kapsayan madde için X (il) sayfasına bakabilirsiniz şeklimde bir not koyalım. Tıpkı Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı sayfasındaki gibi. Benim düşüncem bu şekilde daha az karışıklık olur.

  • İkinci önerim ise şablonlarla ilgili. Şehirler için kullanılan şablonlar Türkiye'deki şehirler ve yabancu ülkelerin şehirleri için ayrı şablonlar kullanılıyor. Bence ilçeler köyler şehirler için aynı şablon kullanılmalı. Hepsi için {{Bilgi kutusu yerleşim}} uygun. Türkiye'deki şehirlerin genelini kapsayan il sayfalarının kullandığı şablonda bir değişiklik yapmayız. Srhat 16:04, 28 Ekim 2008 (UTC)

Srhat merhaba. Bu konu hakkında size katılıyorum. Bakalım ne olacak. Mızrakmsj 20:03, 28 Ekim 2008 (UTC)

Alaeddin Keykubad[kaynağı değiştir]

İngilizce'deki maddesinde Selçuklu sultanı Alaeddin Keykubad'ın adının şu andaki tuhaf başlık yerine gerçek ismine dönüştürülmesi için üçüncü kez girişimde bulundum [1]. Bence çoktan bloke edilmiş olması gereken bir eleman Selçuklu tarihi sayfalarını uzun zamandır bilinçli olarak çar çur ediyor ve bunu wikipedia'nın şeref defterine yazıyorum. Kır döğüşe başvurmadan Alaattin Yavaşça olmanın faziletlerine inanmakla ve bin yıllık tarihi bir zıpçıktının heba edemeyeceğine kani olmakla birlikte, bilginize sunuyorum. Cretanforever