Vikipedi:Köy çeşmesi/2008/Nisan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2008OcakŞubatMartNisanMayısHaziranTemmuzAğustosEylülEkimKasımAralık


İlginize[kaynağı değiştir]

Resimler Açılmıyor[kaynağı değiştir]

resimlerin üzerine tıklıyorum resim açılmıyor. ancak diğer Wikiler'de açılıyor. herhangi bir çalışma mı var yoksa? lütfen beni bu konuda bilgilendirir misiniz. şimdiden teşekkürler --Lider41 10:47, 8 Nisan 2008 (UTC)

SOl sütundaki Köy çeşmesi ve diğer bazı linkler kaybolmuş[kaynağı değiştir]

sanırım bir hizmetlinin bu sorunla ilgilenmesi gerekiyor. --Manco Capac 06:53, 1 Nisan 2008 (UTC)

Vikipedi:Silinmeye aday maddeler/Kayıt/2008 Şubat[kaynağı değiştir]

Vikipedi:Silinmeye aday maddeler/Kayıt/2008 Şubat sayfasında hala kapanmmamaış oylamalar var. Lütfen ilgi gösterip kapanmasını sağlayabilir miyiz? --Manco Capac 06:54, 1 Nisan 2008 (UTC)

Havacılık Portalı[kaynağı değiştir]

Birleştirilmesi gereken maddeler[kaynağı değiştir]

Mihalıçcık, Eskişehir ve Güce, Mihalıçcık maddeleri bence birleştirilmeli. Ancak bu beceriye sahip olmadığımdan ilgililere duyurmak istedim. İyi çalışmalar. --M. Yalçın Yalhı 11:51, 2 Nisan 2008 (UTC)

  • Biri ilçe, diğeri ise ilçeye bağlı köy değil mi? Neden birleştirilmeli tam olarak anlayamadım. --60.240.112.112 11:56, 2 Nisan 2008 (UTC)
  • Evet, haklısınız. Galiba yanlış bir teklifti. --M. Yalçın Yalhı 20:32, 2 Nisan 2008 (UTC)

Kayda değerlik oylaması isteği[kaynağı değiştir]

Bahri Ata maddesinde kayda değerlik kriterlerini sağlamak üzere çalışma yaptım. Yeterli olup olmadığı konusunda, uygun görülürse, oylama açılmasını talep ediyorum. Saygılarımla bilginize...--M. Yalçın Yalhı 17:32, 2 Nisan 2008 (UTC)

Haftanın iş birliği projesi[kaynağı değiştir]

Haftanın iş birliği için katılım çağrısı!

Vikipedi'de yapılacak düzenlemeler için insan gücüne ihtiyacımız var.
Eğer siz de Haftanın iş birliği'ne katkıda bulunmak istiyorsanız; lütfen buraya tıklayın.
  • Daha önce de konuşulduğu gibi, artık ayın iş birliği projesine dönmüş olan 28 Şubat 2008 projesini sona erdiren ve yeni bir proje başlatan olmadı. Ben de bugün 31 Mart 2008 projesini başlattım. Umarım haftanın iş birliği tekrar etkin bir biçimde işler. -- Dsmuratileti 20:09, 31 Mart 2008 (UTC)


Merhaba,
Bir ay sonra yeni bir haftanın işbirliği projesi görmek güzel. Ancak bir sorum olacak. Bu konu oylanırken şöyle bir hatılatma gelmişti:

iyi olur. ama önemli bir noktayı not etmek isterim. kullanıcılar genellikle maddeleri birleştirirken bilgileri aktarıp başlığı yönlendiriyorlar, bu da geçmişlerin yokolmasına neden oluyor. doğru olan geçmişlerin de birleştirilmesidir. --kibelemesaj 17:03, 22 Mart 2008 (UTC)

Bunun nasıl yapılacağı konusunda bilgi verilebilir mi?
homonihilis ileti 05:26, 1 Nisan 2008 (UTC)

  • Projenin iyi meyveler vermesi ve henüz çift maddelerin bitmemesi nedeniyle, bitiş tarihini 13 Nisan'a dek uzattım. -- Dsmuratileti 11:32, 8 Nisan 2008 (UTC)

Anasayfa tasarımı oylaması[kaynağı değiştir]

Vikipedi:Oylamalar/Anasayfa tasarımı sayfasında oylama başlatılmıştır. İlginize. Cat msj 10:07, 3 Nisan 2008 (UTC)

Yunus Emre maddesi hk.[kaynağı değiştir]

Yunus Emre maddesinin geçmişi incelenecek olursa çokça sayıda saldırıya uğradığı görülüyor. Korumaya alınmasını talep ediyorum. Saygılarımla. -- M. Yalçın Yalhı ileti 14:46, 3 Nisan 2008 (UTC)

  • Herkese selamlar. Uzun süredir şahsi işlerimin yoğunluğundan dolayı vikipediye sadece son değişikliklere şöyle bir bakıp çıkmak şeklinde girebiliyorum. Bugün biraz vaktim oldu ancak şaşkınlık içindeyim. Bir kullanıcı en eski Türklerden olan Hunlar'ın devletlerinin adlarını çinceye çevirmiş. Buna da dur diyen olmamış. Yani en basit bir araştırmayla googleda yazdığımda Hiung-nu için 21.300 sonuç, Büyük Hun İmparatorluğu için 77.000 sonuç buldum. Ana başlık neden Hiung-nu olsun ki? Amaç kişilerin bilgiye kolay ulaşması değil mi? Ayrıca hunlarla ilgili bir diğer maddenin içinde Ancak Pi'nun yönettiği Güney Hiung-nu, Türkiye Cumhuriyeti'nin tarih literatürüne "Panu'nun yönettiği Batı Hun İmparatorluğu" olarak geçmiştir. yazdığı halde Türkiye Cumhuriyeti'nin tarih literatürünün dışına çıkılmış olduğunu belirtmeye gerek dahi görmüyorum. Yine herkes normal, bi ben anormalim sanırım. Ama bi minik açıklama yapılırsa değişiklikleri yapan kullanıcılar ve olaya vakıf kişiler tarafından çok sevinirim. --maderibeyzaileti 16:05, 3 Nisan 2008 (UTC)
  • Makul kullanım Hun İmparatorluğu şeklindedir. Elbetteki Hiung-nu maddeye yönlendirilmeli. Bizim dilimizde köklü karşılıkları olmayan maddelelerin adlarını uygun Transliterasyon ve/veya olduğu gibi almamız mümkün fakat konu bu durumun dışındadır. Nikbinlik Eu EPISTVLA 16:40, 3 Nisan 2008 (UTC)
Tam Bulgaristan'ın illeri konusundaki tartışmaya yeni bir yorum yazacaktım ki, SD'de neler gördüm. Bu aralar maddelerin isimlendirilmesi konusunda hiç olmadığı kadar yoğun bir dönemdeyiz gördüğüm kadarıyla. Neredeyse Vikipedistleri birbirlerine düşürecek tartışmalara sebep olan Bulgaristan'ın illeri konusundaki isim değişiklikleri ile onlarca yıldır hepimizin Büyük Hun İmparatorluğu ve Kuzey-Güney-Batı Hun İmpatarorlukları olarak tanıdığı, bildiği devletlerin isimlerini değiştiren kişinin aynı Vikipedist olduğunu görünce gerçekten artık bazı art niyetler aramaya başladım. İşin ucunun trollüğe bile vardığı kanısındayım. İkinci bir Bulgaristan illeri vakası tahminimce yakındır. Vikipedi'de yerleşmiş pek çok şeye karşı dayanak gösterilmeden savaş açılmış, topluluğun sabrı zorlanıyor. Ansiklopedilerde, ders kitaplarında, genel ağda Hun olarak geçen bu devletlerin adı salt Çin kaynaklarında bu şekilde geçmesine dayanılarak mı Hiung-nu olarak değiştiriliyor? Bu bizi bağlıyor mu? Vikipedi'de anlaşılabilirlik önemli değil mi? Türk tarih kaynaklarında ve literatüründe böyle tanınmış, adına filmler bile çekilmiş olan Hunlar birden nasıl Hiung-nu oluyor. Lütfen akla mantığa uygun bir yanıt verilsin. Yanlış biliyorsak biz de doğruyu öğrenelim. Temcit pilavı gibi tekrar tekrar önünüze getirmek istemiyorum ama işin sonu Bulgaristan'ın illeri tartışmasına dönecekse, yok tamam yanıt da istemiyorum. --Danbury iletihehehe 16:45, 3 Nisan 2008 (UTC)
İlgilendiğiniz için teşekkür ederim. Maalesef Türkiye'de verilen tarih eğitiminde büyük problem mevcuttur. Özellikle Büyük Hun İmparatorluğu ile Batı Hun İmparatorluğu için sadece adlandırmaları değil hakkında yapılan yorumlar da yanlıştır. Açıkça söylemem gerekirse doğru olmayan tarihi öğretiyorlar. Örneğin Kuzey Hiung-nu ile Güney Hiung-nu tam terstir. Panu ile Pi'nin yeri de terstir bilmem ne... Dünya gülüyordu cidden. Bir de Hiung-nu hakkında Türk kaynakları yok. Sadece Çince kaynakları var. Tartışma sayfalarına baktınız mı? Arkaşadalarımızla konuşa konuşa kaynaklara başvurarak halletmiştik. Ben şahsen Hungnu savunmuştum. Fakat Türkçe kitaplarında kullanılan Hiung-nu tercih edilmiştir. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 16:56, 3 Nisan 2008 (UTC)

Yanlış öğretiliyor olsa bile, isimlerin değiştirilmesi gereksiz, hatta zararlı. Bir lise öğrencisinin yapacağı araştırmada bu sayfalarla karşılaşması, bilgiye ulaşmasına engel olacaktır. Madde adlarının Türk eğitim sisteminde öğretilen şekliyle kalması, ama madde içeriğinin akademik doğrulukta olması bence daha doğrudur. Khutuckmsj 17:28, 3 Nisan 2008 (UTC)

Hun İmparatorluğu'nun Hun'u ile Büyük Hun İmparatorluğu'nun Hun'u tam aynı değildir. Attila'nın Hun'u Hun'dur. Fakat Hiung-nu ayrı bir gruptur. Biz burda Türkiye Cumhuriyeti'nin resmî tarihini yazmak zorunda değiliz. Türk-İslam sentezini onaylamak zorunda da değiliz. Önemli olan doğru bilgileri aktarmak değil midir? Bence yanlış bilgileri aktarmak daha zararlıdır. Aslında bu meseleye farkeden tarih öğretmenleri de var. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 17:46, 3 Nisan 2008 (UTC)
Türkiye'de verilen tarih eğitiminin nasıl olduğunu ölçmeye, bana göre burada dile getirilen kişisel yorumlar kâfi değildir. Neyin doğru neyin yanlış olduğunu elbette ki tarihçiler tartışmalıdır. Vikipedi'de bize düşen okullara kadar girmiş bir tarih kitabında ne yazılıyorsa onlara değinmek ve gayet tabii dünya kaynaklarında yazılanları da burada işlemektir. Aksi Vikipedi'yi güvenilir bir kaynak olmaktan çıkaracaktır. Madde içinde yazılanları kişisel doğrularımıza göre yargılayamayız. Tarih biliminin özelliklerinden biri de yaşanmış olayların bir daha yinelenememesidir. Bu bağlamda biz de elimizde kesin kanıtlar olmadığına göre yazılı kaynaklardan olabildiğince yararlanmak durumundayız. Kaldı ki yazılı kaynaklara da %100 güvenilirlik payı asla biçemeyiz. Bir Osmanlı vakanüvisinin yazdığı Osmanlı tarihiyle, Bir Yunan tarihçinin yazdığı Osmanlı tarihi aynı olamayacağı gibi, Çin kaynaklarında geçen bilgilere "asıl doğru bunlardır" diyerek elde olanları kestirip atmak nereden geliyor? Vikipedi tarih yazma yeri değil, tarih uydurma yeri değil. Yani bize burada düşen asıl doğru bilginin ne olduğunu tartışmak değil mevcut kaynaklarda geçenleri işlemektir. Ki Türkçe tarih bu devletlere Hun demişse Türk dilinde hazırlanmış Vikipedi'de de bu böyle geçmelidir. --Danbury iletihehehe 17:41, 3 Nisan 2008 (UTC)
Bu tipik sistemik önyargılı hatalarındandı. Bir de burası ne Türkiye vikipedi ne de Türk vikipedidir. İsterseiniz maddelerin tartışma sayfalarında tartışma açabilirsiniz. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 18:09, 3 Nisan 2008 (UTC)
Vikipedi'yi ve Vikipedi felsefesini yeterince iyi bildiğimi sanıyorum. Yorumumda burasının Türkiye Vikipedi'si ya da Türk Vikipedi'si olduğunu ima edecek bir şey söylediğimi düşünmüyorum. "Burası Türkçe Vikipedi'dir" dedim ve bunu hâlâ savunuyorum. Buna itirazı olan varsa Vikipedi'nin ne olduğunu bir kez daha kavramaya çalışsın. Belki yanlış anlamaya sebebiyet vermişimdir diye açıklık getiriyorum: Türkçe tarih bu devletlere Hun demişse Türk dilinde hazırlanmış Vikipedi'de de bu böyle geçmelidir. sözümle yalnızca, Türk dilini bir bütün olarak ele aldım. Kesinlikle maddenin doğruluğu yanlışığını kastetmedim. Vikipedi, Türkçe yazılıyorsa, maddelerde yine Türk dilinin, Türkçe tarihin, Türkçe edebiyatın isimlendirme kriterlerine uymalıdır. Keyfî olarak bu doğrudur bu yanlıştır diyemeyiz. Burada ciddi bir iş yapıyoruz. Unutulmamalıdır ki bir bütün olarak Türkçenin, Türkçe tarihin bazı ölçütleri vardır. Türkçe Vikipedi'de de bu Türkçe kaynakları baz almamızdan daha doğal bir şey yoktur. Beğenilse de beğenilmese de Türkçe tarih bunları hâlâ böyle adlandırıyor, Türkçe Vikipedi'de de buna uyulmalı.

Maddelerin tartışma ortamının neresi olması gerektiği hakkındaysa şu an bir fikrim yok. Söz konusu maddelerin sayısı birden fazla olduğundan tartışmanın şimdilik Köy Çeşmesi yürütülmesi uygun olabilir. --Danbury iletihehehe 18:47, 3 Nisan 2008 (UTC)

Selam. Maddeler hakkında tartışmalar için burası uygun değildir. Tartışma:Büyük Hun İmparatorluğu'da devam edilebilir. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 02:47, 5 Nisan 2008 (UTC)

Olimpiyat Oyunları ilgili maddelerin çoğaltırmasi

Vikipedi:VikiProje Spor'daki istenilen maddelerin yazılması

Spor ile ilgili maddelerin çoğaltırmasi

oylamaları sizleri bekler

lütfen iyi ya da kötü oy kullanırız

İlgilenilmesi gerek[kaynağı değiştir]

Toparlanacak gibi değildi en başa aldım :)--Gökhan 23:19, 3 Nisan 2008 (UTC)
Elinize sağlık Gökhan bey. -- M. Yalçın Yalhı ileti 23:21, 3 Nisan 2008 (UTC)
Köy çeşmesini genelde bu tip konuları belirtmek için kullanmıyoruz. Yardım:Sayfa nasıl yazılır sayfasını inceleyerek siz de Vikipedi'de madde nasıl düzenlenir öğrenebilir ve eksik ya da hatalı bulduğunuz noktaları düzeltebilirsiniz. İlginiz için teşekkürler. --Danbury iletihehehe 16:31, 4 Nisan 2008 (UTC)

Yaşayan insanların biyografileri[kaynağı değiştir]

Bugün Vikipedi için "internetteki en büyük Türkçe bilgi kaynağı" dersek, çok da uçmuş olmayız. Yaşayan insanların biyografileri konusunda da bu böyle. Ünlü bir kişinin adını Google, Yahoo ve benzeri arama motorlarına yazdığımız zaman, sıklıkla Vikipedi'de bulunan maddesi listenin en tepelerinde çıkıyor.

Doğal olarak bunu söz konusu kişiler de fark ediyor ve burada haklarında ne yazıldığı ile ilgileniyorlar. Bazı arkadaşlarımız böyle şahsiyetlerden ya da onların temsilcilerinden mailler alıyorlar.

Böyle maddelerde çok dikkatli olmamız, Vikipedi ilke ve politikalarına uymamız son derece önemli. Vikipedi'de insanlar hakkında saldırı içeren, yanlış ya da doğrulanamayan, taraflı içerik bulunmasına kesinlikle izin veremeyiz. Bu önce onlara, sonra bizlere çok ciddi zarar verebilir.

Dahası, böyle kişiler Vikipedi'deki biyografilerine doğrudan müdahale etmek isteyebilirler. Eğer bir kullanıcı yaşayan bir insanın biyografisine müdahale ediyorsa ve onun maddede konu edilen kişi olduğundan şüpheleniyorsak, bu kullanıcıya karşı çok dikkatli ve anlayışlı yaklaşmamız gerekiyor, vandalizm olarak tanımlanabilecek hareketlerde bulunsa dahi.

Konuyla ilgili olarak herkesin bir kez Vikipedi:Yaşayan insanların biyografileri sayfasını okumasını şiddetle tavsiye ediyorum.

Sevgiler,

-Tembelejderha 19:57, 4 Nisan 2008 (UTC)

Tembelejderha çok önemli bir konuya değinmiş. Bu konuda gerçekten dikkatli olmalıyız. Teşekkürler ve iyi çalışmalar. Mızrakmsj 20:01, 4 Nisan 2008 (UTC)

Merhaba, vakti zamanında bu konuda bir nebze bir çözüm bulmak umuduyla yaşayan insan biyografilerine YİB şablonu koymak istemiştik ama ilginçtir bu konuda bir anonim kullanıcı çok rahatsız olmuştu. Herneyse merak edenler yaşayan insan biyografileri hakkındaki bazı görüşlere Köy çeşmesi/2008/Şubatarşiv'den bakabilir. Bu maddelere otomatik YİB şablonu eklenmesi hususunda bir fikir vardı, olabilir miydi bilmiyorum...Ama en azından üzerinde ilgilenildiği düşünülen maddelere hemen bir YİB tartışma açıp, kullanıcıların buradaki kuralları okumasına yardımcı olmak gerekir diye düşünüyorum...Hoşcakalın...Vikipedist 20:17, 4 Nisan 2008 (UTC)

  • Merhabalar,
  • Aslında yaşayan bir kişinin biyografisinde tartışmalı sayılabilecek veya hassas olacak bir değişikliği yapmadan önce bu politikayı okusak bence sorun büyük oranda çözülmüş olur. Yaşayan kişilerin tartışma sayfalarına konulan şablonla politikaya yönlendirme verilmesi güzel ama merak ediyorum acaba kaç kişi bahsettiğim tarzda değişiklikleri yapmadan önce politikayı okuma zahmetine katlanıyor... sonuçta iş gene biz Vikipedistlerde bitiyor; buna dikkat etmemiz herkesin yararıdır - o sebeple lütfen bu politikayı okuyalım ve uygulayalım. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 21:54, 5 Nisan 2008 (UTC)
  • Bu konuda tek bir şey belirtmek istiyorum; Viki'ye eklediğim kişilerden yaklaşık 150 kadarıyla; YİB ölçülerine aykırı düşmeme ve lisanslı bir fotoğraf edinebilme adına; gerek telefon gerekse e-postayla bir bağlantı kurmaya çalıştım, ancak bu girişimlerimin % 90'ı sonuçlanmadı. Çoğu geri dönmedi, bir - iki tanesi yarı-ilgili davrandı, bir daha da ses çıkmadı. Bu durumu, herhangi bir saptama yapmak amacıyla değil, tartışmaya katılan arkadaşlara fikir edinilmesi amacıyla (yorumsuz olarak) burada ele alıyorum. Herkese kolay gelsin, iyi çalışmalar. Levent Abi ileti 22:03, 5 Nisan 2008 (UTC)

Hizmetli seçilmem sırasında ve sonrasında güzel moral veren sözleriyle desteklerini sunan tüm arkadaşlara, oy veren ya da veremeyen herkese çok teşekkürler. Ayrı ayrı teşekkürle zaman yitirmeyelim yapacak çok iş var değil mi? Umarım viki için, bundan sonra daha iyi şeyler yapabilirim. Yandaki çiçek, bu teşekkürün bir ifadesi olsun. Yalnız evdekiler bu "hizmetli" sözünü galiba yanlış anladı; çayları benden istiyorlar! Herkese sevgiyle.. Levent Abi ileti 12:23, 6 Nisan 2008 (UTC)

  • Üstlendiğiniz bu yeni görevde de size sans ve başarılar diliyorum. Kolay gelsin.--Danbury iletihehehe 12:36, 6 Nisan 2008 (UTC)
  • Başarılı olacağınıza inanıyorum, tebrikler...Vikipedist 15:06, 6 Nisan 2008 (UTC)
  • Tebrikler : )) ben oy vermeyi unuttum ya : )) --Berfu 17:59, 6 Nisan 2008 (UTC)
  • Tebrikler; güzel katkılarınızın bir hizmetli olarak da devam etmesini dilerim... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 15:55, 7 Nisan 2008 (UTC)
  • Kutlarım, kolaylıklar dilerim. --Yabancımsj 07:37, 8 Nisan 2008 (UTC)
  • Çaylar şirketten. Khutuckmsj 16:41, 7 Nisan 2008 (UTC)

    Abi, çayın yanında hamur işi de iyi gider hani
    -- Dsmuratileti 17:55, 7 Nisan 2008 (UTC)
  • tebrikler levent abi, başarılar. iyi çalışmalar.88.253.173.27 19:32, 25 Nisan 2008 (UTC)


Olimpiyat oyunları[kaynağı değiştir]

Merhaba arkadaşlar... kötü durumda olan olimpiyat maddelerimizde birde şöyle bir sorun var. bu olimpiyatların sayfalarında sadece türkiyenin aldığı madalyalar listeleniyor. bunları kaldırmamız ve 1996 Yaz Olimpiyatları/Türkiye () gibi bir maddede toplamamız tarafsız bakış açısı açısından önemli. banane ne buraya yazıyorsun diyen olabilir, kusura bakmayın başka yazabileceğim bir yer aklıma gelmedi. : )) herkese teşekkürler.. --Berfu 17:59, 6 Nisan 2008 (UTC)

  • Merhabalar,
  • Bu başlığı yeni fark ettim. Umarım diğer herkes benden önce fark etmiştir. Çok çok çok önemli bir husus... arada aklıma geliyordu, söyleme fırsatı bulamamıştım; ne iyi etmişsiniz de bu notu düşmüşsünüz... olimpiyatlar ve her türlü uluslararası şampiyonada hep bir Türkiye bakış açısı, tarafgirliği söz konusu... bunu düzeltmek çoğunda zor ama dediğiniz gibi Türkiye başlıklı alt veya yan madde açarak gidermeye çalışabiliriz en azından. Umarım herkes bu önemli hususa değer verir; teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 04:04, 12 Nisan 2008 (UTC)

Taslak şablonları hakkında[kaynağı değiştir]

Danışmak istediğim bir husus var taslak şablonlarıyla ilgili, Türkiye taslağının kullanılması hususunda hassasiyet bekliyorum. Eğer bir göz atarsınız kategorileri ve başka taslakları olduğu halde Türkiye taslakları içinde yer alan çok madde var, dereleri, gölleri, stadyumları ve okulları çıkardım, ama cami ve kiliseleri çıkarmadım Dünya vatandaşı'nın bir bildiği vardır diye, kendisine de yazdım cevap alamadım...Doğru mu acaba Türkiye taslaklarında Türkiye'yi geniş olarak ilgilendirmeyen maddelerin olması...Daha çok güncel veya sürekli olarak Türkiye'yi ve/veya Türk toplumunu ilgilendirecek ama madde yeterince gelişmediği için taslak şablonu kullanılması gereken maddelerin Türkiye taslakları içinde olmasını beklerdim. Her okulun, stadyumun, derginin, kurumun, müzenin, caminin, kilisenin değil...Bu konuda fikri olanların paylaşmasını istiyorum...Hoşcakalın...Vikipedist 18:17, 6 Nisan 2008 (UTC)

Arsenal FC korumada mı?[kaynağı değiştir]

Arsenal FC'de {{Koruma-yarı}} şablonu var, ama bu madde az önce anonim kullanıcı tarafından vandallandı. Zaten şablonu da başka bir anon koymuş. Maddede bir karışıklık var sanırım. homonihilis ileti 13:02, 7 Nisan 2008 (UTC)

Madde korumada değil.--Machiavelli' msj 15:58, 7 Nisan 2008 (UTC)

Sorularına yanıt arayan kullanıcılar ve Bilge[kaynağı değiştir]

  • Sorularına yanıt arayan (ve büyük çoğunluğu öğrencilerden oluşan) anonim kullanıcılar, anlamsız maddeler açmakta ve bazen isteyerek, bazen de istemeyerek Vikipedi'ye zarar vermekte. Bu konuda örnek için silme kayıtlarına bakabilirsiniz. Bu gibi şeylerin bir nebze de olsa önlenmesi ve insanları bilgiye ulaştırabilmemiz için bir şablon hazırladım. Bilge adını verdiğim bu şablon, kişileri Vikipedi:Bilge'ye yönlendiriyor. Bu sayede bir taşla üç kuş vurmuş olacağımız kanaatindeyim:
  1. Vandalizm engellenebilecek,
  2. Vikipedi:Bilge işlerlik kazanabilecek
  3. Ve bence en önemlisi, insanlar bilgiye ulaşabilecek. İsteyen monobookuna eklesin, yararlı olacağını düşünüyorum. Saygılarımla... -- Dsmuratileti 20:26, 7 Nisan 2008 (UTC)

Galatasaray'ın klonlamaları[kaynağı değiştir]

Selamlar. Son günlerde çift maddeleri birleştirmeye çalışıyorum. Hafta'nın işbirliğine baktım da. Galatasaray Spor Kulübü Futbol Şubesi ve Galatasaray (futbol takımı) maddelerinde de etiket vardı. Bence de Galatasaray Spor Kulübü'nün klonu maddesi gibi görünüyor. Fakat maddeyi açan kullanıcıya göre faydalıymış ve etiketi kaldırıyor. Nasıl düzenli hale getirebiliriz? İlgilenirseniz sevineceğim. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 08:06, 8 Nisan 2008 (UTC)

Suleiman the Magnificent[kaynağı değiştir]

http://en.wikipedia.org/wiki/Suleiman_the_Magnificent

İngilizce wikipedia'da Kanuni günün seçkin maddesi seçilmiş. Bilginize... Darısı bizimkinin başına. :) --Math34 17:56, 8 Nisan 2008 (UTC)

  • Ne kadar "öznel" bir ansiklopediymiş bu İngilizce Wikipedia. Nasıl olur da bir biyografi maddesinin başlığında sıfat olan "Magnificent" kelimesini kullanırlar! Hemen gidip düzelttirelim :P Bakın biz Mevlana maddesine bile kimsenin bilmediği bambaşka bir isim verdik diyelim. denisutku M 13:05, 13 Nisan 2008 (UTC)

Kullanıcı ile ilgili olarak VP:Ş#Kullanıcı:Mdmdmd55 sayfasında bir şikayette bulundum. İlginizi çekebilir. --85.97.39.241 19:52, 8 Nisan 2008 (UTC)

Anasayfa tasarımı oylaması[kaynağı değiştir]

Vikipedi:Oylamalar/Anasayfa tasarımı sayfasında yapılan oylamada tasarımlarda bazı değişkliklere gidildiğinden, oy kullanmış olan kullanıcıların oylarını tekrar gözden geçirmeleri, ilgilenenlerin oylarını ve fikirlerini belirtmeleri rica olunur. Teşekkürler. Cat msj 21:22, 8 Nisan 2008 (UTC)

Yanyalı Esat Efendi maddesi, Sourtimes Sözlükten bire bir kopyalanmış gibi gözüküyor. Telif sorunu yaratır mı, bilemedim. İlginize... -- M. Yalçın Yalhı ileti 12:56, 9 Nisan 2008 (UTC)

{{ans.bilgi}} şablonunu daha verimli kullanmayı öneriyorum, anonim kullanıcılar için yararına inanıyorum. Teşekkürler. Levent Abi ileti 06:58, 10 Nisan 2008 (UTC)

Yeter artık![kaynağı değiştir]

  • Her gün gerginlik, her gün yeni bir sıkıntı. Yahu biz burada gerçek bilgiyi sunmak için çalışıyoruz, kavga etmek için değil. Son günlerde ve haftalarda yaşanan can sıkıcı, rahatsız edici olaylar ne zaman sona erecek diye beklerken; her gün olayların dozu daha da artıyor. Zaten Vikipedi, insanların ağzına sakız olmuş: "Vikipedi'de 'Ermeni soykırımı' propagandası yapılıyor"muş, "Vikipedi ikiye bölünmüş"müş, falan filan. Biz böyle şeyleri aşıp, Vikipedi'mizi geliştirmeye uğraşacağımıza, nelerle uğraşıyoruz. Ne oldu 100.000'deki sinerji, yok mu oldu, yoksa hiç mi yoktu???
    Herkesi, bu konuda düşünmeye davet ediyorum. Vikipedi'nin bir gerginlik ve kavga platformuna dönüştürülmesine izin veremeyiz. Saygılarımla... -- Dsmuratileti 13:18, 10 Nisan 2008 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Katılımcıların çoğunluğu Türkiye'den olunca doğal olarak toplumun yaşadığı sıkıntılar buraya da yansıyor... olur böyle şeyler; nice gereksiz ve oldukça yıkıcı tartışmalar oldu hâlâ ayaktayız ^_^ Elbette bu tip şeylerin yaşanması kötü ama sonuçta bunlar da olacak. En basitinden biz ne kadar iyi niyetimizi korusak da buraya bariz propaganda vs. amaçlı gelen insanların da olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu açıdan bunlar kaçınılmaz ama haklısınız, kendimizi biraz daha kontrol edersek en azından gereksiz tartışmaların yol açtığı motivasyon ve zaman kaybını azaltabiliriz. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 13:41, 10 Nisan 2008 (UTC)
  • Dsmurat son tartışmalara dikkat çekiyor, noumenon'un yazdıkları ise olayı özetliyor. Ülkenin tartıştığı konular ister istemez vikipedide tartışılır, tartışılacak da...Önemli olan tartışma kültürünü bilebilmek, buna uygun davranmak...Zaman zaman hararetli tartışmalar olması demek, vikipedinin sonu demek değil... Zaten can çekişen vikipedi, ayağına muz kabuğu konmuş vikipedi, tükenen vikipedi...vs. sözleri asıl rahatsız edici olan, üstelik bunları çok eski kullanıcılardan da duymak mümkün, böyle çıkarımlar yerine beninsemek, daha verimli hale getirmek gerek...Tartışmalarla beraber üstelik...Hoşcakalın...Vikipedist 14:47, 10 Nisan 2008 (UTC)
  • Haklısınız. Propagandaları burada değil dışarıda yapsınlar. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 22:13, 10 Nisan 2008 (UTC)

Toplu engelleme[kaynağı değiştir]

Çoklu ve yoğun vandalizm sebebiyle 88.235.0.0 - 88.235.255.255 + 78.185.0.0 - 78.185.255.255 + 78.183.0.0 - 78.183.255.255 + 85.102.0.0 - 85.102.255.255 ip aralıklarına kısa süreliğine toplu engelleme verilmiştir. Vikipediye giriş yapamayan kayıtlı kullanıcıların aktif bir hizmetliyle e-mail yoluyla irtibata geçmesi rica olunur, bilginize.--Machiavelli' msj 14:20, 11 Nisan 2008 (UTC)

Kaliteli madde adayları oylaması[kaynağı değiştir]

Kaliteli madde adayları oylamasına pek ilgi yok. Arkadaşlar seçkin madde adaylarına gösterdiğimiz ilgiyi biraz kaliteli madde adaylarına da gösterelim. Arkaplanda kalmasın kaliteli maddeler. Saygılar. --- cemallamec 11:44, 13 Nisan 2008 (UTC)

Güvenilir admin arıyorum[kaynağı değiştir]

Güvenilir administratör arıyorum. Güven problemi yaşıyorum. Adminler arasında en güvenilir admin kim? Bu konuda lütfen bana ulaşınız ve burada güvenilir adminlerin kimlerin olduğunu paylaşınız. --Timurberk 12:35, 13 Nisan 2008 (UTC)

  • Admin'den kastınız yönetici ise Vikipedi'de Hizmetliler bu işi yürütmekte buradan hizmetlilerin listesine ulaşabilirsiniz. bora006ileti 14:20, 13 Nisan 2008 (UTC)
Admin lafıma takılanlar olmuş, güvenilir hizmetli arıyorum. Sizce hangi hizmetliye başvurmalıyım? O liste bana hiçbir şey ifade etmiyor, sadece lakaplardan ibaret. Sizce hangi hizmetli wikipedianın kurallarını en çok özümsemiştir? Hizmetlilerden hangisi mekanik işlerden çok kuralların gözetimi işini yapıyor? --Timurberk 06:28, 14 Nisan 2008 (UTC)
    • Güvenilir hizmetli arıyorum demekle bütün hizmetli arkadaşları töhmet altında bıraktınız. Bu durumda sizin güvenilirliğinizi kim sorgulamalı? Bu konu çok uzadı. Levent Abi ileti 08:05, 14 Nisan 2008 (UTC)


Hizmetlileri şikayet mekanizması nasıl işler, birisi bana anlatabilir mi? --Timurberk 07:42, 14 Nisan 2008 (UTC)
Şikayeti ulu orta yapmak istemiyorum, bunun için gerekçelerim olabilir. --Timurberk 07:54, 14 Nisan 2008 (UTC)
  • Pek o halde şikayetinizi gizli-saklı yapınız. Bir de diyorum ki, şu şikayetinizi yapıp bitirseniz, bizi de daha fazla oyalamasanız da diğer çalışmalara baksak? Malum Vikipedi Kırım, Cemile Osman maddeleri ve Timurberk kullanıcılarından ibaret değil.. Bu iletiden sonra tarafımdan, ne ortak tartışma sayfalarında ne de kişisel olarak bu kullanıcıya yanıt verilmeyecek. Levent Abi ileti 08:05, 14 Nisan 2008 (UTC)
İşte tavrı açık olarak gördünüz arkadaşlar. Şikayetim belirtilen makaleler ile ilgili değil, daha ciddi bir şey. --Timurberk 10:25, 14 Nisan 2008 (UTC)
Bir hizmetliyi şikayet etmek istiyorsanız Levent Abi'nin gönderdiği sayfadan yapabilirsiniz. Türkçe Vikipedi içinde sonuç alamadığınız takdirde Meta'ya başvurarak işlem yapılmasını da isteyebilirsiniz. Vikipedi'de tüm süreçler herkese açık biçimde yürümektedir, teknik nedenlerle verilen silme/engelleme/koruma yetkileri dışında hizmetlilerin kimseden farkı yoktur. Kullanıcı adınızla istediğiniz konuda şikayette bulunabilirsiniz, bir hizmetli kullanıcı adınızdan IP adresinize veya herhangi başka bir kişisel bilginize ulaşamaz. Haksız yere şikayette bulunmak, biraz vakit kaybı dışında bir sorun çıkartmayacaktır; haklıysanız da şikayet ettiğini için en ufak bir sorun yaşamazsınız. Ancak Köy Çeşmesi'nde 19 Vikipedisti zanlı konumuna düşürmeniz hiç hoş değil, eğer gerçekten şikayet edeceğiniz bir şey varsa lütfen ilgili değişiklikleri belirterek bir şikayet sayfası oluşturun. Umarım yeterince açık belirtebilmişimdir, eğer soracağınız başka bir konu varsa bana özel mesajla ulaşınız. Khutuckmsj 12:30, 14 Nisan 2008 (UTC)
Malesef mesele o kadar basit değil. Ben şikayette bulunur isem benim katkıda bulunduğum makalelerin bir çoğusunda yersiz ve kasıtlı trol saldırısına uğrayacağımı siz de biliyorsunuz. Bu çok doğal ve çok sık görülen bir durum. Burada biliyoruz ki hizmetliler kendilerine biçilen hizmetli işinden daha ötesine malesef gitmektedirler. Üstelik hizmetlilerin kendi aralarında da otodenetim mekanizması yok. Yoksa iki adminin farklı görüşe sahip olduğu durumlara rastlar idik. Bırakın da özgür bir şekilde bazı durumları yansıtabilelim. Durum bence zannetiğimden de kötü Vikipedi'de. Ben gördüklerimin savunmasını gerçekten yapmak isterdim, fakat malesef bunun için vaktim yok. Onun için dilerdim ki güvendiğim hizmetlilerle bir şeyleri paylaşabilseydim ve o daha fazla mesai harcadığı için vikipedinin değerlerini daha iyi oturtabilse idi. Ayrıntıya girip sonuç getirmeyecek tartışmalara girmek istemiyorum. Ben sonuç istiyorum. --Timurberk 13:27, 14 Nisan 2008 (UTC)
Kişisel fikir ve yorumlarınızla burada hizmetlileri zan altında bırakıyorsunuz.Vikipedi'de işleyiş şeffaftır.Bir sorununuz şikayetiniz var ise şikayet sayfasında belirtebilirsiniz.Burada hiçbirşey gizli kapaklı yürümez.Vikipedi'yi topluluk yönetir.Kişisel fikirleriniz ve yorumlarınız dışında elle tutulur iddialarınız varsa şikayet sayfasını kullanabilir yada Meta'da şikayetinizi dile getirebilirsiniz.Bunun dışında kişiler hakkında ısrarla yorum yapıyorsunuz.Lütfen kişiler hakkında değil olaylar hakkında yorum yapınız.Bir kez daha rica ediyorum.Bir sorununuz,elle tutulur dayanaklarınız var ise bunun adresi şikayet sayfasıdır,burası değil.--Eldarion 15:19, 14 Nisan 2008 (UTC)
88.232.43.31 IP'sinden yapılan yorum silindi. Ben eğer hizmetli olsaydım gocunacağım bir şey olmazdı. --Timurberk 15:35, 14 Nisan 2008 (UTC)
Kişisel fikirler,kişisel yorumlar,kişiler hakkında yorum yapmak Vikipedi'de yasaktır.Konu kimsenin gocunup gocunmaması değil kurallardır.Kişilerin fikirleri Vikipedi'yi bağlamaz.Sizden yukarıda da rica ettim.Eğer kişisel fikirleriniz ve dayanaksız iddialarınız dışında elle tutulur şikayetleriniz var ise şikayet sayfasını kullanınız.--Eldarion 15:39, 14 Nisan 2008 (UTC)
Daha önce diğer hizmetlilerce uyarılmışsınız, bu size son uyarıdır, başka bir uyarı almayacaksınız ve topluluğun sabrını zorlamak nedeniyle engelleneceksiniz. Lütfen neyi/kimi şikayet edecekseniz bir an önce bu sayfada ediniz. Ya da kişileri töhmet altında bırakan ifadelerinizden vazgeçiniz. --M. M. ileti 15:42, 14 Nisan 2008 (UTC)
Ben de zaten bu konuları ortada tartışıp "topluluğun sabrını zorlamak" istemiyorum. Bu nedenle Özgür gibi güvenilir bir adminin bana tavsiye edilmesini istiyorum. Ben sadece kullanıcıların tavsiyelerini değerlendirmek istiyorum. İyi çalışan hizmetlileri övmek, onların kıymetini bilmek güzel bir şey değil mi? Vikipedi'nin geleceğini düşünmek güzel bir şey değil mi? Kendim için bişey istiyorsam namerdim. İsterseniz tüm katkıları siliniz, yeter ki ileride sağlıklı bir çalışma ortamı olsun. --Timurberk 16:18, 14 Nisan 2008 (UTC)

14 Nisan 2008 Haftasının İş Birliği Projesi[kaynağı değiştir]

Haftanın iş birliği için katılım çağrısı!

Vikipedi'de yapılacak düzenlemeler için insan gücüne ihtiyacımız var.
Eğer siz de Haftanın iş birliği'ne katkıda bulunmak istiyorsanız; lütfen buraya tıklayın.

1037'de olaylar bölümünde tarih tutarsızlığı var ve kimlerin konu edildiği belli değil. Yardımlarınızı bekliyor.-- M. Yalçın Yalhı ileti 11:00, 15 Nisan 2008 (UTC)

Seçkin madde incelemesi[kaynağı değiştir]

Vikipedi:Seçkin madde incelemesi/Kimono topluluğun ilgisini bekliyor. Teşekkürler.--Machiavelli' msj 12:11, 15 Nisan 2008 (UTC)

Kimono maddesine ek olarak şuraya üç madde daha ekledim. Bilginize sunulur. Teşekkürler ve iyi çalışmalar. Mızrakmsj 15:01, 15 Nisan 2008 (UTC)

Portalların kapatılması konusunda biraz esneklik sağlanabilir mi?[kaynağı değiştir]

  • Portalların kapatılması konusunda biraz esneklik sağlanabilir mi? Yoksa burada görüldüğü gibi sonuçlarla karşılaşılabilir. İyi çalışmalar. Bu imzasız yazı 85.96.168.211 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
  • Güncellenmeyen ve etkin olmayan portalları açık tutmamızın bir anlamı var mı? Bir portal, eğer [[VP:HS#Portallar|bu ölçütlere] uymuyorsa, Hızlı Sil ile silinir. Güncelliğini ve etkinliğini yitirmiş portalları açık tutmamız, bizim yararımıza değil; -özellikle yeni gelen kullanıcılar için- imaj açısından da zararımıza neden olur diye düşünüyorum. Hem zaten portal kapatıldığında, geri getirme olanağı bulunmakta. Yani biri tekrar isterse; portal oylaması açarak, etkin hâle getirebilir portalı. Kullanıcının orada yapmak istediğiyle ilgili açıklamamı da burada yazdım. İyi çalışmalar... -- Dsmuratileti 18:48, 15 Nisan 2008 (UTC)

Akşam Gazetesi[kaynağı değiştir]

Akşam'daki şu haber, tekâfül sayfamızdan alınmış bilgiler içermekle kalmıyor, haberin son kısmı bizim maddeyle aynı. Gerçi bir tırnak işareti var ama kaynak gösterilmemiş veya herhangi bir şekilde başka bir yerden alıntı yapıldığına dair bir ifade yok. Bu intihal sayılır, biz böyle sayfalar bulunca doğrudan siliyoruz. Üstelik haberi yazan gazeteci, Ayfer Arslan, "tekâfül" şeklindeki doğru Türçe yazımı kullanmak yerine İngilizce gibi ("takaful" diye) yazma basitliğini de göstermiş. Filanca 20:16, 15 Nisan 2008 (UTC)

  • Merhabalar,
Benzeri olaylar daha önce de olmuştu... bence bu tip şeylerle karşılaştığımızda yazarlara bir şekilde (telefon, e-posta elimizden ne geliyorsa) ulaşıp bizden kaynak kullanırken dikkat etmeleri gereken 1-2 ayrıntıyı belirtsek fena olmaz... belki o zaman biraz daha dikkatli alıntı yaparlar ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 05:19, 20 Nisan 2008 (UTC)
  • Vikipedi'nin kullandığı lisansa göre, bir kişi kaynak kullanmadan da buradaki içeriği kullanabilir. Tabi ulusal bir gazetede yazarak para kazanan birisinin yazısının büyük kısmını buradaki bilgilere dayandırarak yazıp ve kaynak belirtmemesi, o kişinin etik sorunudur. - denisutku M 06:11, 20 Nisan 2008 (UTC)
  • Hayır, Vikipedi'deki bilgiler kullanılırken kaynak gösterilmesi gerekiyor. Vikipedi'de bulunan bilgiler GNU Özgür Belgeleme Lisansı (GÖBL) ile lisanslanmış durumdadır. Bu lisansa göre Vikipedi'de yayımlanmış bir metnin kullanım şartları şöyle:
  1. Kullanılan metin de GÖBL ile lisanslanacak (yani örneğin Akşam gazetesi aldığı metnin altına kendi "copyright" ibaresini koyamaz, metin özgür lisanslı olmaya devam etmelidir).
  2. Vikipedi'deki maddenin yazarları belirtilmeli ve Vikipedi'de bulunan malzemenin "saydam kopyasına" bağlantı vermektir. Bu şartı sağlamanın en pratik yolu maddenin URL adresini verilmelidir.
Vikipedi:Telif hakları#Vikipedi içeriğini kullananların hak ve sorumlulukları bölümünde Vikipedi'ye nasıl referans verileceğine dair daha ayrıntılı bilgi ve bir örnek verilmiştir.
Yukarıda kısaca özetlemiş olduğum zorunlulukların arkasında yatan prensipleri açıklayayım. Vikipedi'de yayımlanan metinlerin telif hakkı Wikipedia Vakfı'na ait değil, bu metinleri yazanlara aittir. Vikipedistler yazdıklarının GÖBL ile lisanslanmasını peşinen kabul ederlar. Yani, yazdıkları metinlerin veya yaptıkları değişikliklerin telifleri kendilerine aittir, ama isteyen bir başkası bu metinleri serbestçe kullanabilir, metni GÖBL lisanslı tutmak şartı ile, ve metnin kimlerin eseri olduğuna dair bilgileri muhafaza etmek şartı ile. Vikipedi'de bu bilgi her sayfanın geçmişinde bulunmaktadır, oradan da kullanıcı sayfaların olan bağlantılar aracılığı ile eser sahiplerine ulaşmak mümkündür. Vikipedi'den alınan bir malzemenin yazarlarına atıf yapmanın yolu, metin ile birlikte onun yazarları hakkında bilgiyi korumaktır. Aslında hukuksal olarak bunun gerektirdiği şey, makalenin tüm sürümlerinin birer kopyasının (yazar bilgileriyle birlikte), makalenin son sürümüyle beraber okuyucuya sunulmasıdır. Yüzlerce değişiklikten geçmiş bir madde için bu pratik olmayacağı için, bunun yerine, Vikipedi'deki maddenin adresine bir bağlantı verilmesi, Vikipedi vakfı tarafından makul bir çözüm olarak kabul edilmiştir. Böylece GÖBL lisansının harfine değilse de ruhuna uyum sağlanmaktadır. Ancak, bu makul çözüm, hukuki zorunluluğu sadece kısmen sağlamaktadır; Wikipedia Vakfı, ilelebet varlığını sürdüreceği konusunda garanti veremedeğinden, bu bilgilerin bir kopyasının yayımcı tarafından da tutulması şartını da koyar. Öyle ki, yarın Vikipedi birden yok olsa, alıntı yapan kişi veya kurumun, o sayfanın geçmişi ve yazar bilgilerini verebilmesi gerekmektedir. Kaynak vermekle ilgili olarak Wikipedia Vakfı'nının kabul ettiği bir diğer makul çözüm ise, kaynak bilgisi olarak, maddeye en fazla emeği geçmiş en az beş yazarın kullanıcı adlarının verilmesi olarak belirtilmiştir.
Bu kurallara uymayan yayımcıların uyarılması kopyalanmış madde yazarlarının sorumluluğudur, bakınız Vikipedi:Standart GÖBL ihlali mektupları.
--İnfoCan 17:50, 21 Nisan 2008 (UTC)

Mart Ayı Silinmeye Aday Maddeler[kaynağı değiştir]

Aradan zaman geçtiği halde sonuçlandırılmamış maddeler (Vikipedi:Silinmeye aday maddeler/Kayıt/2008 Mart)oylarınızı ve yorumlarınızı bekliyor. bora006ileti 12:00, 16 Nisan 2008 (UTC)

Bulgaristan ve Kırım meselelerinde gönüllüler aranıyor[kaynağı değiştir]

Bulgaristan ve Kırım ile ilgili maddelerde aşırı bölgececilikleri mevcuttur. Belki gerginlikleri istemen arkadaşlarımız görmezlikten gelmiş olabilir. Ben sadece ve sadece daha önceden mevcut olan anormal durumları bulmuştum. Bu meseleyi çözmek o kadar zor değildir. Kütüphanelere gidin ve ansiklopedilerin madde başlıklarına bakın. Biraz da olsa ilgilenmenizi rica ediyorum. Özellikle Bu kullanıcı, Vikipedi'nin politik propaganda amaçlı kullanılmasını şiddetle reddeder diyen arkadaşımızın dikkatine. Ben sonuçlarını yazsam da Batı Trakya Bağımsız Hükûmeti tartışmasında yaşandığı gibi bazı arkadaşlarımız inanmayacaklardır. O yüzden kısa araştırmaları yapabilecek gönüllü arkadaşlarımızı arıyorum. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 12:33, 16 Nisan 2008 (UTC)

+ : Aynı şekilde Felemenkçe, Hollandaca, Flamanca meselesi de halledileceğine inanıyorum. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 12:34, 16 Nisan 2008 (UTC)

Takabeg arkadaşımız sizi biraz yanıltmış. Gidin kütüphanelere ansiklopedilere bakın demiş ama maddenin tartışmasında birçok ansiklopedinin yaygın kullanım olarak Takabeg'în tabiriyle ala turka olan adları kullandığını görüyoruz. Lütfen yanıltmayalara, dayatmalara kanmayalım.--88.232.45.187 12:35, 16 Nisan 2008 (UTC)


  • Bu tür konular son zamanlarda sık yaşanır oldu. Şu an çok bilinmeyen ve geliştirilmeyen Vikipedi:Anlaşmazlıkların giderilmesi'ne herkesin göz atmasını dilerim. Alt basamaklarında yazan oluşumlar iyi bir biçimde işletilirse, Vikipedi'mize yararlı olacaklarını düşünüyorum. Sanırım bu konuların dermanı burada... -- Dsmuratileti 19:49, 16 Nisan 2008 (UTC)

Vikipedi:Mizah ve Eğlence Bölümü[kaynağı değiştir]

Vikipedi:Vikipedi Türkçe Bunalım Tarihçesi de unutulmasın; Kullanıcı:Hasan Sami Bolak'ın yazıları oluyor :-) Fakat gördüğüm kadarıyla topluluk bu oluşumlara çok sıcak bakmıyor. Vikipedi'ye katkıda bulunabilecekken niye ansiklopedik olmayan yazılar yazalım, bu ansiklopedi oluşumuna aykırı vb. nedenlerden...Ama neden daha işlek olmasın ki? --Bahar (yine ben!) 13:12, 20 Nisan 2008 (UTC)

İlgi bekleyen sayfa[kaynağı değiştir]

Uzman Jandarma maddesinin en son 2 satırı sonradan ilave edilmiş. Kavram karmaşası yaratıyor gibi. Doğruluk derecesi bir bilen tarafındn denetlenerek düzeltilmeli. -- M. Yalçın Yalhı ileti 12:34, 17 Nisan 2008 (UTC)

  • Düzeltildi, bildirdiğiniz için teşekkürler. Levent Abi ileti 12:39, 17 Nisan 2008 (UTC)

Merhabalar, Yukarıda bağlantısını verdiğim sayfada Yazdığı harflerle başlayan kelimeler göster: kısmında teknik bir sorun var. Çözebilecek bir gönüllü arıyorum. İlginize şimdiden teşekkür ederim, --Bahar (yine ben!) 13:05, 20 Nisan 2008 (UTC)

Silinmeye aday madde oylamaları[kaynağı değiştir]

Mart ayı Silinmeye aday madde oylamaları aradan bir ay süre geçmiş olmasına rağmen hala oylamalar devam ediyor ve ilginizi bekliyor lütfen maddelere gözatınız ve oylarınızı kullanınız. bora006ileti 13:03, 21 Nisan 2008 (UTC)

Önemli bir rica ![kaynağı değiştir]

Uzunca bir süredir gözlemlediğim ve bir - iki arkadaşla paylaştığım bir konu var; (özellikle yeni) maddelere aşırı iç bağlantı verilmesi.. Bu konuda Vikipedi:Biçem el kitabı yönergesinin alt başlığını buraya taşıma gereği duydum. Koyu renk, altı çizili ve italik olan bölgeleri özellikle ben belirginleştirdim. Bunlara uygun davranırsak, "ansiklopedi" kavramının tamamına bir adım daha yaklaşacağımıza inanıyorum. Yeni madde ekleyen özverili Vikipedist arkadaşların dikkatine sunuyorum, herkese teşekkürler. Levent Abi ileti 21:18, 21 Nisan 2008 (UTC)

Vikipedi:Biçem el kitabı / İç bağlantılar[kaynağı değiştir]

Sadece içerikle alakalı kelimeleri bağlantı yapın. Mümkün olan tüm kelimelere bağlantı vermek hem gereksiz hem de rahatsız edicidir; madde bağlantılar yüzünden daha zor okunur duruma gelmemelidir. Yoğun bir şekilde işlenmiş bağlantılar, gerçekten konuyla ilgili ve yararlı bağlantıların da gözden kaçmasına neden olur. Sayfanın ileride düzenlenmesini zorlaştırır. Bağlantı temelde basılı yayınlardaki dipnotların yerine geçer. Basılmış bir ansiklopedide her kelimenin ardında "(bknz:)" yazılması akılcı olmaz. Bu yüzden bağlantılar tasarruflu ve konuyla ilgili yarar sağlayacakları yerde kullanılmalıdır.

Maddelerde yer alan her yılın viki-bağlantısının yapılmasına gerek yoktur. Her bağlantıyı eklerken kendi kendimize şu soruyu sormalıyız: Bu bağlantıya tıklamak, okuyucuyu yararlı bir bilgiye ulaştıracak mı? Bunun yanında, içindeki bilgilerin güncellenmesi gerekebileceğinden, güncel tarihler için bağlantı oluşturmakta yarar vardır.

Bağlantı oluşturduktan sonra doğru yere gidip gitmediklerini kontrol edin. Eğer kelimenin farklı bir anlamına bağlanmışsa veya anlam ayrımı sayfasına bağlanmışsa tekrar düzenleyin.


  • Merhabalar,
  • Bir sözcüğe bir kez iç bağlantı verdikten sonra her geçişinde tekrar tekrar iç bağlantı verilmesiyle bile karşılaştığımızı göz önünde bulundurursak, bu yararlı ve nazik hatırlatması için Levent Abi'ye teşekkür ederiz ^_^ Madem konu biçem el kitabından açıldı bir rica ve hatırlatma da benden: lütfen madde içinde vurgu yapmak için, maddenin konusunun isimlerinden biri olmayan bir kelimeyi veya maddenin konusunun isimlerinden birini giriş dışındaki kısımlardaysa kalınlaştırmayınız. Sadece maddenin konusunun isimlerini ve girişte kalın yazı ile yazıyoruz... bunun ihlâli çok masum gözükebilir ama gereksiz veya kastî vurgu sebebiyle tarafsız bakış açısı sorunlarına dahi yol açabiliyor. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 17:22, 24 Nisan 2008 (UTC)

Referans meselesi[kaynağı değiştir]

Referansı eksik maddeleri incelediğimde, bazı maddelerin çok uzun olduğunu ve okunduğunda bir problem olmadığını görüyorum. Buna rağmen referansı eksik şablonu koyuluyor. Örneğin bazı kitaplar için bile var bu şablon.. En azından referans istenilen cümlenin sonuna fact şablonu koyulabilir. Lütfen tartışma sayfasında referans isteme gerekçesi veya yanlışlıklar dile getirilsin. Aksi halde şablonlar olduğu yerde kalıyor ve anlamsız oluyor. İyi çalışmalar.--Boyalikus 21:03, 22 Nisan 2008 (UTC)

Bazı maddeler için hakikaten Internet üzerinde referans gösterilebilecek adres olmayabilir, olması da şart değil. Internetin pek gelişmediği ülkelerde birçok gazetenin sayısal arşivi olmayabilir. O kişi ile ilgili yazıları bulmanın tek yolu çok az sayıda kütüphanede bulunan gazete arşivine bakmaktır, tabi bu çalışmayı yapmak çok zor olabilir. Ama biliyorum ki bazı maddeler ile ilgili konu birkaç gazetede manşet oldu, şahsen gözlerimle gördüm. Bu gazeteleri referans gösterememeye rağmen kaynak olarak belirtilen bir kitap ve bir belgesel film var. Buna rağmen bunlar kaynak olarak kabul bile görmedi, resmen kitap ve belgesel kaynak olarak verilemez denmiş gibi oldu. İşte şimdi bu madde silinme sırasını bekliyor. Hatta bir defa da teknik bilgi olarak yetersiz bir kullanıcının bu maddeyi silmesinden kurtuldu, madde neyse ki geri getirildi. Vikipedi'den böyle bir olguyu paylaşmak istedim. --Timurberk 20:00, 26 Nisan 2008 (UTC)

Kesik ilk cümleler[kaynağı değiştir]

Epey zamandır gözümü rahatsız eden bir noktaya değinmek istiyorum. Bazı maddelerin ilk cümleleri yaygın olarak kesik yazılıyor. Örneğin, "Mustafa Kemal Atatürk (1881, Selanik - 10 Kasım 1938, İstanbul), Türk asker ve devlet adamı." Bu tür cümleler, maddenin geri kalanındaki cümleler gibi, özneyle uyum için "-ydı" veya "-dır" ile bitmeli: örneğin, "Thomas Alva Edison (d. 11 Şubat 1847 – ö. 18 Ekim 1931) 20. yüzyıl yaşamını icatlarıyla büyük bir şekilde etkileyen Amerikalı mucit ve iş adamıdır." İlk cümleyi kesik yazmanın mantığı nedir? Acaba bazı kişiler böyle yazarak maddenin konusunu bir cümle ile tanımlamaya mı çalışıyorlar? Eğer gerçekten öyle bir düşünce varsa, o zaman (1) arada virgül değil, iki nokta üstüste olmalı (örneğin, "M.K. Atatürk (1881 - 1938): Türk asker ve devlet adamı."). Niyet bu ise dahi, (2) bu yazım tarzı bir ansiklopediye değil, bir sözlüğe ait olmalı bence. Sözlükler kısa tanımlar verir, ansiklopediler ise etraflı bilgi. Görebildiğim kadarıyla diğer Wikipedia'larda da (İngilizce ve Fransızca'da, en azından) böyle bir üslup kullanılmıyor. Madde yazan arkadaşlar mevcut uygulamalardan örnek alarak bu kullanımı devam ettiriyorlarsa eğer, bunu yapmanın gerekli olmadığını ve bence hatalı göründüğünü belirtmek isterim. --İnfoCan 22:19, 22 Nisan 2008 (UTC)

En çok kesik yazanlardan biri benim. Türkçe yazılmış bütün ansiklopedlerde bu tür bir uygulama var. Bende bunu devam ettiriyorum. Açıkçası neden cümle sonunda -dır -dir gibi eklerin kullanmadıklarını bilmiyorum. Kullanılmamasıda beni rahatsız etmiyor. Türkçe dilbilgisi kuralları açısından da bir sorun teşekkül etmiyor. --Karduelismsj 11:34, 23 Nisan 2008 (UTC)


Bu benim madde eklerken tereddütte kaldığım bir konuydu. Ben aslında temelde İnfocan'a katılmakla birlikte, benden tecrübeli pek çok vikiyazarın yazdıklarına bakarak, kesik cümleler kullanıyorum. Vikipedi:Biçem el kitabı ve Vikipedi:Stil rehberi (başlık) sayfalarında açılış cümlesine yönelik örnekler var ama konu net olarak açıklanmış değil. Topluluğun görüşü de bu yöndeyse, bu sayfalara birer ek yapılıp "açılış cümlesi yarım bırakılmaz" demekte fayda var.
Biçemden bahsedilmişken cevabını birkaç defa arayıp da bulamadığım bir soruyu da dile getireyim: Maddelerde hangi zaman kullanılmalı? "-di'li geçmiş zaman" ve "-di'li geçmiş zamanın geniş zaman ekli hali" (bunun dil bilgisindeki adını hatırlayamadım) sık sık kullanılıyor. Hatta geçmişte olmuş olaylardan geniş zamanda bahsediliyor. Örneğin:

  • "Bern'de federal patent dairesinde görev aldı."
  • "Bern'de federal patent dairesinde görev almıştır."
  • "Bern'de federal patent dairesinde görev alır."

kullanımlarının hepsine, üstelik zaman zaman aynı madde içinde yer veriliyor. Bana göre geçmişte olmuş olaylardan bahsederken düz -di'li geçmiş zaman kullanılmalı (birinci cümledeki gibi). Bir filmde ya da kitapta geçen kurmaca olaylar anlatılırken ise geniş zaman kullanılmalı (üçüncü cümle gibi). İkinci örnek cümledeki kullanım ise metni gereksiz yere ağırlaştırıyor gibi geliyor bana. Bence bu konuda da bir kural belirlenip biçem dokümanlarına eklenmeli. (Yukarıda dediğim gibi ben bulamadım böyle bir kural, vardır belki ben atlamış olabilirim.)
İyivikiler... homonihilis ileti 11:15, 23 Nisan 2008 (UTC)

  • İnfocan ; kaygılarınızda haklısınız. Ben de birçok maddede rahatsız olduğunuz gibi kullandım. Evet , girişteki bu eksiltme sözlük mantığına dayanıyor. Size katılmadığım yegâne nokta bu üslubun rahatsız ediciliğidir. Yorumunuz üzere neden böyle davrandığımı/zı gözden geçirdim -evet dilbilgisine aykırı olmakla beraber- Atatürk (arama sorgusuna bu sözü yazan kişinin temelde Kim? diye sorduğunu kabul ederek) Türk Devrimci , siyaset bilimci... şeklindeki ilk eksiltmeli temel tanım cümlesini sadece kimmiş diye merak edeni doyuracak nitelikte ve üslupta bulduğumun farkına vardım. Tekrar ediyorum dilbilgisine uygun değil fakat yerinde görünüyor. Bu nedenle herhângi birinin kullanılması bana göre ancak diğeri kadar sakınca oluşturabilir. Yine de istediğiniz yöndeki tashih ve sistematikleştirmeyi, "Primus inter pares"(burada :İki doğrudan daha doğru olan) bulduğumu ve sizi desteklediğimi söyleyebilirim. Nikbinlik! Eu EPISTVLA 22:36, 23 Nisan 2008 (UTC)

Yine bir şeyler olmuş sol sütuna. Köy Çeşmesi, Güncel Olaylar falan olmuş, Haftanın İş Birliği kaybolmuş vs... İlginize... -- Dsmuratileti 22:26, 23 Nisan 2008 (UTC)

Halledildi, sevgilerimle... e.c. 22:43, 23 Nisan 2008 (UTC)
Elinize sağlık, kucak dolusu teşekkürler... -- Dsmuratileti 23:00, 23 Nisan 2008 (UTC)
Ara sıra birşeyler kurcalarken, yeni şeyler eklemeye çalışırken bozuyoruz orayı :) Bazen de sanırım sunucuyla alakalı olarak sorunlar yaşanıyor. Khutuckmsj 12:43, 24 Nisan 2008 (UTC)

Çoğunlukla güncelleme ile ilgili bir sorun oluyor MedyaViki:Sidebar sayfasında değiştire basıp hiçbir değişiklik yapmadan kaydedilirse düzeliyor. Aktif olan bir hizmetliye bildirilmesi yeterli.Teşekkürler.--Machiavelli' msj 13:26, 27 Nisan 2008 (UTC)

Birkaç yerde gördüğüm için bu hatırlatmayı yapmayı uygun görüyorum, özellikle yeni kullanıcılar için. Kişilerin kendi tartışma sayfalarından yazı çıkartması yasak değildir. Bu konuda bir esneklik vardır. Kişiler kendi tartışma sayfalarında rahatsız oldukları kısımları çıkartabilirler...Yazıları çıkartmak yerine arşiv yapılması tavsiye edilsede zorunluluk yoktur. Yanlış biliyorsam biri düzeltsin.--Boyalikus 12:32, 24 Nisan 2008 (UTC)

Genel olarak doğru ama çoğu yeni kullanıcı sayfalarını tamamen boşaltmakta,bu durum vandalizm olarak algılanabiliyor. bora006ileti 12:36, 24 Nisan 2008 (UTC)
Algılara göre hareket etmiyoruz. Bir zamanlar yanlış okumadıysam ve hala aynıysa çıkmaza gidebilecek tartışmalarda silinmesi tavsiye edilir gibi bir şey bile vardı. "Yazıları silemezsin" tarzı yaklaşımdan bahsediyorum ben.--Boyalikus 12:40, 24 Nisan 2008 (UTC)
Algılara göre hareket edilmediğini biliyorum,benim kastım genel olarak bu şekilde düşünüldüğünü size anlatmaktı.Lütfen bu yazıya yanıt yazmak yerine fazladan bir vandalla uğraşın ya da bir düzeltme yapın, teşekkürler. .bora006ileti 14:51, 24 Nisan 2008 (UTC)
Kullanıcı sayfalarına eklenen uyarıların çıkartılmaması gerekli. Bu sayede örneğin telifli içerik giren bir kullanıcının üç kez uyarıldığından emin olabiliyoruz. Bunun dışındaki rahatsız edici içeriğin çıkartılması büyük bir sorun değil, zaten herşey geçmişten görülebiliyor, yine de arşivleme daha iyi bir çözüm. Khutuckmsj 12:41, 24 Nisan 2008 (UTC)

Vikipedi:Haber[kaynağı değiştir]

merhaba vikipedistler vikipedi haberi kullanıcı sayfamızda kullanım kı bunu gören kişiler üye olsun, haftanın işbirliğine katılsın vb. --[[Kullanıcı:Vikispor|Viki Spor Külübü]] 19:03, 24 Nisan 2008 (UTC)

Challenger Faciası[kaynağı değiştir]

Milliyet İnternet'in 25.nisan 2008'te yer alan Challenger faciası ile ilgili fotoların wikipediadan alındığı yazıyor. Bkz: /milliyet 25.04.2008--kürşat altınordu... 06:56, 25 Nisan 2008 (UTC)

Sanırım telif konusunda bir hata yapmışlar; çünkü, altta "© Copyright 2007 Milliyet" yazıyor. Fakat Vikipedi, GNU Özgür Belgeleme Lisansı'na sahip. Keşke bu tür şeylere dikkat etseler... --Yurtta Sulh, Cihanda Sulh... Dsmuratileti 09:34, 28 Nisan 2008 (UTC)

İlgi bekleyen önemli sayfalar[kaynağı değiştir]

Selamlar, Vikipedi:Seçkin madde incelemesi sayfası ve Vikipedi:Seçkin liste adayları sayfası topluluğun ilgisini beklemektedir, saygılar.--Machiavelli' msj 13:23, 27 Nisan 2008 (UTC)

Madde sayımızın daha hızlı artmasını sağlamak için öneriler?[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar Ukrayna vikisinin takibindeyiz, bir buçuk yıldan beri habire birtakım konu maddelerini otomatik olarak ekleyip diğer vikileri geçiyorlar,hiçbir ceza da almadılar, böyle giderse yakında vikipedimizi de geçecekler. Maddelerimizde derinlik elbette önemli ama madde sayımızın da daha hızlı artması daha iyi olmaz mı? Niye yıl sonunda 200.000 maddemiz olmasın?Geçmişte köy maddeleri eklendi, bunun gibi bir çalışma yapılamaz mı, örneğin yıldız adları, Türkçe folklorik-halk şarkıları,yerli ve yabancı dergi, gazete,kitap adları vesaire vesaire... Botla eklenebilir mi? Önerisi olanlar var mı veya bu tür bir çalışma doğru değil mi? Sevgi ve saygılarımla.--Düşünenadam 01:32, 28 Nisan 2008 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Eklenen köy maddeleri boş olduklarından (boş olduklarını ben söylemiyorum, kendileri söylüyor "... hakkında bilgi yoktur" tarzı ansiklopediklikten uzak bir tabirle) dolayı en çok vandalizm alan sayfalar. Vikipedi'de rastgele sayfa tuşuna 20 kez basın 10-15'i kesinlikle taslak. Biz ansiklopedi yazmak için buradayız birileriyle yarış yapmak için değil; rekâbet elbette olabilir, doğaldır ama amaç ansiklopedi yazmak birilerini geçmek değil. Bu yarış mantığı yüzünden şu anda maddelerimizin yarısından çoğu 3-5 cümleyi aşmıyor. Bu da yetmezmiş gibi 3-5 cümleyi açanların yarısı taraflı veya kaynaksız, kalan yarısının da büyük bir kısmı düzensiz. Durum buyken "haydi yeni taslak cenneti projesi" deyip de birilerini geçmek, yenmek için hızlıca madde sayısını şişirmek Vikipedi'yi ancak daha gülünç duruma sokacaktır. Vikipedi'yi önerdiğim her arkadaşım her maddeniz 3 cümlelik, çoğu zaman aradığım konu hakkında maddede yazandan daha çok bilgiyi bir sözlükte bulabiliyorum lafıyla karşılaşıyorsam, bir sorun var demektir. Niceliğe değil de niteliğe önem veren çalışmaların şu anda, hâli hazırda bariz bir nitelik sorunumuz varken daha önemli ve hayatî olduğunu belirtir, Vikipediler arası bir yarış olmadığını hatırlatmak isterim. Sözlerim normal uslûbumdan biraz daha ağır farkındayım ama yıllardır buradayım ve yıllardır insanların "şu bizi geçmiş, şunu geçmemiz lazım" telaşından güzel maddeler yazmayı bırakıp, 2 cümlelik binlerce taslak eklemeye başlamasını gördükçe bir gün iyi bir ansiklopedi olacağımıza dair umudum daha da azalıyor, buraya olan ilgim de motivasyonum eriyor. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 03:38, 28 Nisan 2008 (UTC)
  • Merhaba,
    Türkçe vikipedinin madde sayısı bakımından da diğer vikilerden daha yukarıda olmasını hepimiz isteriz. Ancak otomatik ya da manuel yollarla yüzlerce yeni kısa madde açmadan önce, Portekiz'in bilmem hangi bucağına bağlı 300 bilmem kaç nüfuslu köylerin maddelerini inceleyiniz. Ya da sırf adede oynamak için (aklıma başka bir sebep gelmiyor) içine "bir cümle bile yazılmamış", sadece bilgi kutusu koyularak açılmış film taslaklarına bakınız. Sırf resimlerden ibaret iki üç cümlelik hayvan/bitki maddelerini hatırlayınız. Üstelik "daha sonra geliştirilir hele bir açalım" mantığıyla açılan maddelere de yıllar boyunca kimsenin uğramadığı durumlar var. Eğer böyle güdük maddelerle 200.000, 500.000, 1.000.000 maddeyi geçmeyi mantıklı buluyorsanız, bahsettiğiniz kampanyayı başlatınız. Ancak bu bana hiç akıllıca gelmiyor. Halihazırda, kaydadeğerlik ve kısa içerik ile ilgili kuralları sıkı sıkıya uygulasak, herhalde binlerce maddeyi silmemiz gerekirdi. Ben bu tür maddeleri artırmamamız gerektiğini düşünüyorum. Bırakınız Ukraynalılar yol alsınlar, bizi de geçsinler, herkesi geçip en birinci de olsunlar...
    İyivikiler... homonihilis ileti 05:27, 28 Nisan 2008 (UTC)
  • Noumenon ve Homonihilis'e katılıyorum. Nitelik yönünden acınacak halde yeterince maddemiz var, yalnızca sayıyı artırmak için yenilerini açmaya gerek yok bence. Biliyorsunuz ki vikipediyle ilgili bu gibi istatistiki veriler hiçbir zaman niteliği yansıtmıyor. Elbette madde sayısı yüksek zengin bir ansiklopedi olsun diye uğraşıyoruz ama, hıza ve sayıya bu kadar takılmaya gerek yok bence. Ayrıca taslak halindeki maddeleri geliştirmeye ve taslak olmaktan çıkarmaya daha fazla vakit ayırsak, yeni taslaklar eklemekten daha iyi olabilir. Teşekkürler, iyi çalışmalar. (Bu arada küçük bir not: Almanca Vikipedi kitaplaşıyormuş.) --Yabancımsj 05:41, 28 Nisan 2008 (UTC)


  • Düşünenadam'ın iyiniyetli yola çıkışı; Noumenon'un istikrarlı görüşleri ve homonihilis'in yerinde saptamaları.. Ben Vikipedi'de madde sayısının çoğalmasını en çok isteyenlerden biriyim. Neden?, diğer Vikilerle yarışmak için değil. Vikipedi tam bir başvuru kaynağı, tam bir ansiklopedi olsun, işlevini yerine getirsin, mümkün olduğu kadar aranan her şey bulunsun~ diye.
Birçok anonim kullanıcı, girip istedikleri maddenin adını yazıyorlar, bulamayınca; karşılarına çıkan "siz başlatabilirsiniz" yazısıyla, ya küfrü basıyor, ya olmadık şeyler yazıp geçiyor, ya da "zaten ben onu arıyorum, siz bana soruyorsunuz" diyor! "Benim işim gücüm var, aradığım bilgiye ulaşmam lazım, ansiklopedi yazmaya ayıracak zamanım yok" düşüncesi, karşısında durulacak bir düşünce değildir. Herkes, vikipedistler gibi gönüllü olamaz. Herkes katkıda bulunmak zorunda da değil. Burada bir duvarı tırmalayan biz vikipedistler, topluma karşı kendimizi biraz daha fazla sorumlu hissediyoruz, farkımız bu. Ya da kimimiz boş vaktini değerlendirmek için katılıyor.
Ama önemli olan bir noktayı da atlamamak lazım: İçi boş, milyon sayı maddesi olan bir ansiklopedi de hiç bir işe yaramaz. Bu nedenle, madde sayısını çoğaltmaya, ilgi alanımızın dışında da değişik konularda birşeyler yapmaya çabalamaya evet, ama içi boş, iki satırlık taslak maddelere de hayır. Görüş belirten arkadaşlara teşekkür ederim.

NOT: Küçük bir örnek; Romeo (şarkı), Yalan Olmasın (şarkı) bunların her ikisi de bir albümün tek tek şarkıları. VP:KD karşılamasa, bana kalsa çoktan silerdim.. Zaman ayırabilirsem; ekleyen kullanıcıya bunları birleştirmesini önereceğim ama ne kadar faydası olur bilmiyorum?

Levent Abi ileti 05:44, 28 Nisan 2008 (UTC)

Selamlar. Nitelik nicelikten önemli diyen arkadaşların fikrine katılıyorum. Bir arkadaşın bahsettiği gibi Portekiz'in bucakları [1] kategorisindeki 1309 madde de Ukrayna'lı arkadaşlara laf etmeden önce kendimize bakmamız gerektiğini hatırlatıyor bana. Geçenlerde silinmesi konusunda ufak bir konu geçti ama sonuç çıkmadı sanırım. Bilmem ama bence artık bir yol seçmeli. Ya Portekiz'in bucakları ve benzerleri ile ya da nitelik ile devam etmeli. Saygılar. Lütfen gülümseyiniz. Çapasapı ileti 08:59, 28 Nisan 2008 (UTC)
  • Önemli olan bir maddenin açılması. Çünkü eğer başlık boşsa bir maganda kurşununa hedef olabiliyor ve altında yukarıdaki arkadaşların sözünü ettiği vandalizmler görülüyor ve sayfayı silmek için insan gücü harcanıyor. Ayrıca ne kadar çok başlık açılırsa vikipedinin tıklanması artıyor ve okuyucuyu hatta belki de potansiyel kullanıcıyı hatta geleceğin vikihizmetlileri ya da sddlerini bize kazandırmaya sebep oluyor o bir küçücük başlık. Bununla birlikte her tıkladığım sayfanın taslak olduğunu görmek benim de hoşuma gitmiyor ama iyi niyetle şöyle düşünmeye çalışıyorum: Eğer taslak kriterlerini sağlıyorsa elbet bir gün gelişecektir. Bir şarkı, bir klip hatta bir sokak hakkında ingilizce vikipedide bizim seçkin maddelerimziden daha kapsamlı ve kaliteli maddeler görüyoruz. Taslak kriterlerini sağlıyorsa bir madde açılışını yapmaktan çekinmem şahsen. Taslak olacak nitelikte görmediğim maddelere de sil şablonu koymaktan çekinmem. Ama tabii ki nitelik önemlidir. Onlarca taslak madde açmak yerine bir maddeyi geliştirmek daha faydalıdır bence. Ama taslak madde açanlara da taslakpedia olduk gerekçesiyle karşı çıkmam kesinlikle. Üç gün sonra o maddenin geleceği noktayı hiçbirimiz kestiremeyiz. Burası viki harikalar/harikalıklar diyarı çünkü. --maderibeyzaileti 09:55, 28 Nisan 2008 (UTC)

Nitelik elbette önemli fakat bazı maddeleri tam olarak yazmak isterken, iç bağ koyulan kelimeler madde bittiğinde sayfayı gelincik tarlasına çeviriyor. Bu nedenle iç bağları mavileştirirken birkaç maddeyi taslak olarak giriyorsunuz ister istemez. Eh nasıl olsa o maddeler açılacağına göre ben bir sorun göremiyorum. Coğrafya ve yerleşim yeri taslaklarında ise Türkiye bölümü bir felaket, diğerleri zaten bir cümle. Bana kalırsa o bir cümlelik yerleşim yeri maddeleri KD'li sağlamıyor bile. Ben botla madde girilmesinin pek uygun olmadığı kanaatindeyim. Bu arada düzenlenmesi gereken maddelere el atılmalı..--Boyalikus 09:59, 28 Nisan 2008 (UTC)

Nicelikten daha ziyade "nitelik" tir aslolan, kalitedir, dolu dolu bilgi sunabilmektir. Yukarıda Noumenon, Homonihilis, Yabancı ve Levent Abi'nin yazdıklarına aynen katılıyorum. Saygılar, sevgiler... --M. M. ileti 10:02, 28 Nisan 2008 (UTC)
  • Diğer arkadaşlar nedenleri anlatmış benim çok fazla şey söylememe gerek kalmamış.Çok sayıda kalitesiz madde olacağına az sayıda kaliteli madde olması Vikimiz için yeterli diye düşünüyorum.--bora006ileti 11:18, 28 Nisan 2008 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Ufak bir ekleme de bulunmak istedim yanlış anlaşılma olmasın diye: yukarıda silme mevzusu yinelenmiş... bu maddeler taslak, eğer taslak kriterini doldurmasalar zaten şu ana kadar silinmiş olurlardı. Taslak kriterlerini yerine getirdikleri için silmemiz mümkün değildir. Ne hızlı silme ne de oylamalı silme ile silinmesi, silinmeye aday gösterilmesine yol açacak bir sebep yoktur kurallarımıza göre. Nitekim bugün bunları silmeye kalksak hizmetliler haftalarca sadece bu işe zaman ayırmak zorunda kalacaklar; yani açan arkadaşlar ayrı emek verdi, biz de silmek için ayrı emek vereceğiz onca kişinin emeği boşa gidecek... silmek kolay çözüm bunun yerine herkes haftada 1 tanesini genişletse bu kadar da sorunlu bir durum olmaz. Neyse; sonuç olarak bu maddelerin silinmesi mümkün değildir zira taslak kriterini karşıladıkları gibi hiçbir hızlı silme kriterini karşılamamaktadırlar. İşte bu sebepten zaten böyle yeni binlerce madde taslak ekleme kampanyalarına karşıyım; bu maddeleri silmemiz de mümkün değil, aniden binlercesi eklendiği için topluluğun bunları geliştirecek zaman bulması da zor. Eğer bir grup çıkıp, ayda 50 taslak açsa ve hep birlikte bu taslakları geliştirmek için uğraşsalar buna karşı çıkmam. Taslak karşıtı değilim; sadece sayısı şişirmek için bir anda binlerce taslak girerek Vikipedi'nin taslak cenneti yapılmasına karşıyım. Hepimiz cidden haftada 1 tane taslak geliştirsek bu sorun bu kadar büyümez... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 12:51, 28 Nisan 2008 (UTC)
  • Yukarıdaki görüşlere katılıyorum; fakat şunu hissettim: "Taslak olacağına, hiç olmasın daha iyi". Bunun tam anlamıyla doğru olduğunu düşünmüyorum; çünkü burada önemli olan bilgi vermektir. Ben Google'da arama yaptığımda, önümde güvenilir kaynak isterim. Örneğin Litvanya Cumhurbaşkanı Valdas Adamkus hakkında bilgi almak istediğimde, kısa da olsa önce Türkçe Vikipedi'ye bakarım. Ardından interwikilerden, diğer Vikipedilere bakarım. İtalyanca Vikipedi'de şunu gördüm: Türk siyasetçilerin neredeyse tamamını, bir şablon ile eklemişler; gerisi interwiki ve kategori. Ben, böyle yapalım demiyorum; ama kısa da olsa, bilgi vermeye çalışalım. Gönül ister ki, Vikipedimiz hem nitel, hem de nicel açıdan muhteşem olsun. Bunlar zamanla olabilecek şeylerdir. Herkese iyi çalışmalar dilerim, kolay gelsin... --Yurtta Sulh, Cihanda Sulh... Dsmuratileti 15:47, 28 Nisan 2008 (UTC)
  • bir küçük toparlama yapmak gerekirse: yanlış olan taslak girişi yapmak değil, madde sayısını artırmak amaçlı hızlı projelerle madde girişi yapmaktır. hele de botla.. bu tür projelere, geçmiştekinden daha bilinçli ve yoğun bir karşı duruş olduğunu görmek umut verici. --kibelemesaj 15:52, 28 Nisan 2008 (UTC)

Bu alt başlık "Seçkin Madde sayımızın daha hızlı artmasını sağlamak için öneriler?" olsa daha iyi olurdu . Yakında yeni bir ana sayfamız olacak ancak seçkin madde sayımız oldukça düşük. Yeni adaylıklar yok, aday olanlar birçok kriteri karşılamıyor, önceden seçilmiş olanların bir kısmı da inceleme aşamasında. Vikipedi:VikiProje Ana Sayfa/SM Oluşturma sayfasını tekrar gündeme getirmek isterim. Saygılar.--Machiavelli' msj 16:01, 28 Nisan 2008 (UTC)

Uzun sayılabilecek bir süredir Vikipedi topluluğunun bir parçasıyım. 30 binli maddelerden Vikipedi'nin 100 binleri zorlamasına hepinizle birlikte ben de tanıklık ettim. Madde sayımızın artmasını büyük bir hevesle izledim ve bunu sürdürmek için ben de elimden geleni yaptım. Bugün Vikipedi'nin 100 binlik Vikiler grubunda olmasından haklı bir gurur da duyuyorum. Şimdi niye bu maziyi hatırlatma diyebilirsiniz. ^^ Ancak yukarıda Noumenon'un da değindiği gibi rastgele sayfa butonuna tıkladığınızda önünüze gelen maddelerin yarısından da fazlasının taslak olduğunu görmek, şahsım adına konuşmam gerekirse, gerçekten sinir bozucu. Yöntem ve yordamına göre açıldığı için hemen hemen hepsi içeriksiz olarak addedilebilecek köy maddelerinin varlığı beni rahatsız etmiyor, zira vandalizm olduğu takdir de geri alıp ilk sürüme döndürebiliyoruz; kötünün iyisi bu. Ancak bu saatten sonra salt madde sayısını arttırmak için botla ya da organize bir şekilde hızla taslak madde açılması fikrine ben kesinlikle karşıyım. Madde sayısını arttırmak için daha geniş bir kullanıcı yelpazesine hitap edecek Haftanın iş birliği projesi seçmek, azimli kullanıcıları, unutulmaya yüz tuttuğunu düşündüğüm çalışkan barnstarlarıyla ödüllendirmek vb. gibi işlemler çok daha isabetli olacaktır, buna inanıyorum. Ayrıca ve son olarak büyüklükleri birkaç kilobaytı geçmeyen o taslak maddeleri, özellikle de boş köy maddelerini geliştirmek Vikipedi'ye yeni madde kazandırmaktan çok ama çok daha fazla yarar sağlayacaktır. Umulur ki bu feryatlara kulak verilsin. --Danbury iletihehehe 16:56, 28 Nisan 2008 (UTC)

Türkçe konuşan insanların büyük bir kısmı müslümandır. Siz başka vikilerdeki uygulamaları gözardı edip tarafsızlık adı altında Hz ifadelerini kaldırırsanız bu ansiklopedinin istenen seviyede gelişmesine imkan yoktur. O zaman burası tarafsızlık adı altında belli bir ideolojinin fikrlerini yansıtan ansiklopedi haline gelir. Bu şartlarda nefesiniz gücünüz nereye kadar sizi getirir, hep birlikte göreceğiz. Türk miletinin dinideğerlerini ve hassasiyetini dikkate almayan bir ansiklopediin gelişmesi imkansız. Bunu aklınızdan çıkarmayın. --212.175.115.94 07:22, 29 Nisan 2008 (UTC)

Merhaba sevgili Vikipedistler. Bu başlık altındaki yazıların hepsini okudum ve hemen hemen tüm kullanıcılarla aynı fikirde olduğumu gördüm. Bir arkadaşımızın değindiği gibi herkes haftada en azından bir taslak maddeyi geliştirirse bu daha iyi olur diye düşünüyorum. Gerçekten birçok maddemizin durumu içler acısı. Kimi köy maddelerinde muhtarlara küfür edilmekte, kimilerinde ise aşırı derecede düzensizliğe rastlamak mümkün. Ben önceleri bu tip köy maddeleri ile sürekli ilgileniyordum ancak belli bir zamandan sonra bu işe ara verdim. Çünkü hangisi ile mücadele edeceğimi ben bile anlamadım. Ancak şimdi aldığım bir kararla bu işe yeniden başlayacağım. Destek verirseniz içler acısı olan maddeleri kurtarabiliriz. Yukarıda Mach'ın değindiği noktalarla da ilgilensek çok iyi olur. Herkese teşekkürler ve iyi çalışmalar. Mızrakmsj 11:02, 29 Nisan 2008 (UTC)
Bu arada unutmadan bir konuya daha dikkat çekmek istiyorum Türkiye'deki şehir maddelerinin bir kısmıda ya düzensiz, ya telif hakkı ihlali ihtimaline sahip ya da yanlış bilgilere (şehir maddelerinin birçoğunda il geneli ile ilgili bilgiler mevcut, bunlar normalinde il sayfalarında olmalılar, bu maddelere bilgi girilirken şehir ve il maddeleri birbiriyle karıştırılmakta), ayrıca birkaçı sadece birkaç cümleden ve onlarca dış bağlantıdan oluşmaktadır (örnek: Tokat (il), Çankırı (il), Şırnak (il)). Yapılacak çok işimiz var. Mızrakmsj 11:31, 29 Nisan 2008 (UTC)
Köy maddelerinin kalmasından yanayım. En iyi köy maddelerine iki örnek: Kurudere, Savaştepe, Narlı, Edremit Her ikisinin de Tokat(il) sayfasından ve pek çok büyük yerleşim birimi sayfasından daha iyi konumda olduğunu düşünüyorum. --kürşat altınordu... 12:56, 29 Nisan 2008 (UTC)
Zamanın da köy taslakları girilmesi fikirini ortaya süren, Memleketini tanıt! kampanyasını başlatan ve bunu zamanın da en çok savunan kişi olarak, bu meseleyi tekrar biraz savunmam gerekiğini düşünüyorum:
Vikipediye rastlayan çoğu kişilerin belki fizik, kimya, tarih, felsefe v.b. ile yakından ilgilenmedikleri ama herkezin kendi yaşadığı yer hakkında biligisi ve ilgisi olduğuna inanarak bu işe koyulmuştuk. Fikrimizce herkez kendi yerleşim yeri hakkında tek tük katkı yapacak ve bunu yaparken Vikipedi ile yakından tanışıp başka konulara da el atacaktı, ve aktif kullanıcı sayısında patlama olacaktı. Aslında herşeyi doğru yapmıştık bence. O zamanlar da Vikipediye karşı ilgi gerçekten artmıştı ve aktif kullanıcılar da arttı ama beklediğimiz kadar fazla olmadı. Hala bunun çok mantıklı bir fikir olduğuna inanıyorum, ve niye düşündüğümüz gibi yürümediğini anlamıyorum.
Şu an her on rastgele sayfa arasında 3-5 köy taslağı çıkması ve göz zevkimizi bozması meselesine gelince, bu zamanla azalıcak ve taslaklar da zamanla gelişecek. Vikipedi projesi öyle tasarlanmış ki hep iyiye gidiyor. Kötüler gidiyor, iyiler kalıyor. Kullanıcı sayısı artarsa bu gelişme hızlanıyor. Aktif kullanıcı sayısı bir yıl önce 40 civarındaydı. Şu an aktif kullanıcı sayısı 100 civarında. Bu sayı 200'e 300'e çıkarsa sadece birkaç ay içinde bütün Vikipedimiz elden geçirilmiş olabilir. Kısacası fazla kötümser olmayalım. Herşey güzel olacak:-) selamlar --Erdall 15:16, 29 Nisan 2008 (UTC)
  • Ben nitelikten yana oyunu kullananlara sesleniyor ve ben de sizinleyim diyorum. Herkese kolay gelsin. --Manco Capac 21:19, 29 Nisan 2008 (UTC)
  • Erdall arkadaşa katılıyorum ama herkes değil herkes olarak yazarız yani yanlış öğrenmediysem, ayrıca şey kelimesi her zman ayrı yazılır, burdan herkese duyruluurrrrrrr--ÖrdekÖzgürileti 13:41, 1 Mayıs 2008 (UTC)

Merhaba. Kategori:Türk mutfağı içerisindeki yemeklerin büyük kısmında malzemeler ve hazırlanışı verilmiş. Bu sayfaların Vikikitap'a taşınması gerekmez mi? Eğer hemfikirsek bu sayfaları ben Vikikitap'ın b:Yemek kitabı na taşırım. Vikipedi'de bu yemeklerin tarihi nerden geldiği v.b. bilgiler olmalıdır diye düşünüyorum Gigo 19:51, 30 Nisan 2008 (UTC)

İstekler[kaynağı değiştir]

Bu site forum sitesi gibi olsa yani forum sitesinde olan bölümler olsa bu site çok süper olur.

Google'dan "forum" kelimesini aratınca yeteri kadar alternatif çıkıyor.Khutuckmsj 00:20, 27 Mart 2008 (UTC)

Madde başlığı değişklik istekleri[kaynağı değiştir]

Yapılmış --İnfoCan 18:53, 29 Mart 2008 (UTC)

madde isteği[kaynağı değiştir]

Portal:Haberler

Vikipedi:Uzlaşılan isimlendirmeler bunlar yararlı olacaktır.--Qwl ye yaz 08:04, 1 Nisan 2008 (UTC)

haklısınız. bu madde aşağı yukarı karşılıyor istediğimi. buraya alt başlık olarak şehir isimleri ülke isimleri gibi şeyleri aktarmakta fayda var. tekrar tekrar birçok tartışma oluyor. --Qwl ye yaz 08:25, 1 Nisan 2008 (UTC)

Selam. İngilizce wikipediasında w:en:Wikipedia:Naming conflict var. Ancak Identification of common names using external references kısmında google test yer alıyor. Google arama sonucunun doğruluğu ile örütüşmediğini biliyorsunuzdur. Tercüme edilirse bu tür sorunları düşünmemiz lazım. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 08:34, 1 Nisan 2008 (UTC)

ben tercüme edilmesini talep etmedim. bizde benzer içerikli bir sayfa oluşturalım deemek istemiştim. Türkçedeki uzlaşmayı biz burada yapalım. ikili durumlar var. o maddede netleşmiş durumlar yer alsın. tekrar tekrar tartışmalar olmasın. herkes için zaman kaybı. gerekçelerin de yer aldığı uzlaşılmış isimler sayfası. yukarıda yer alan madde altında gelişebilir--Qwl ye yaz 08:37, 1 Nisan 2008 (UTC)

Balâ, Ankara[kaynağı değiştir]

Balâ, Ankara maddesinde bir bilgi kutusu problemi var. Anlayan biri düzeltebilirse iyi olur. Teşekkürler.--Abuk SABUK 21:27, 2 Nisan 2008 (UTC)

  • şimdilik tamam, ama sanırım bu bilgi kutularında genel bir problem var. :) --kibelemesaj 21:30, 2 Nisan 2008 (UTC)

Teşekkür ederim, iyi çalışmalar.--Abuk SABUK 22:57, 2 Nisan 2008 (UTC)

Selam. Evet, köklü problem varmış. Bu konuda emeklerini vermiş Kullanıcı:Ugur Basak ve Kullanıcı:Denisutku'ya sorduk ve yanıtları bekliyoruz. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 03:42, 3 Nisan 2008 (UTC)

Yeni MedyaViki güncellemesi ile ortaya çıkan bir sorun, resimlerin yanına "px" koymanız yeterli. Eğer şablonda sadece bir resim bulunuyorsa ki çoğunda öyle yaklaşık bin kadarını kontrol ettim, bir sorun olmuyor bu resim il, ilçe haritaları oluyor ve yanlarında px kullanılarak yerleştirilmiş. Ancak şablona sonradan eklenmiş bir resim varsa px olmaksızın konulmuş oluyor sorun buradan kaynaklanıyor. Yeni güncellemeyle parametrelerde bir değişiklik yapıldı, bende bu söylediğime göre ufak bir değişiklikte bulundum: Vikipedi:Danışma masası/Arşiv/Mart 2008#Resimli Maddeler--Machiavelli' msj 00:43, 4 Nisan 2008 (UTC)

Sorun sanırım şu; şablonda resim parametrelerinde "px" değeri verilmiş, ama bütün köy ve ilçelerde harita yerleştirilirken gene px değeri verilmiş. Yani şablonda iki defa "px" kullanılmış oluyor. Yeni güncellemeyle birlikte bu iki px yan yana geldiğinde resmin orijinal boyutunda gösteriyor. Yaklaşık 50.000 maddeden tek tek haritadaki px leri çıkarmak yerine şablondaki px değerini çıkarttım. Ancak ikinci bir resim eklenmişse bunlar kimilerinde "px" verilmiş kimilerinde verilmemiş. Verilmeyenlerde bu problem çıkıyor, bir de Şablon:Bilgikutusu Türkiye belde'ye dokunmadım ama 20-25 tanesini kontrol ettim aynı problem bunda da var. Birisi ilgilenirse sevinirim. Yukarıda yeterince açık anlatamadığımı düşündüm nedense, gerçi bu da pek açık olmadı ama birleştirip birşeyler çıkartılabilir sanırım --Machiavelli' msj 00:56, 4 Nisan 2008 (UTC)

Şablon:Bilgikutusu Türkiye şehir tamamdır. Şablon:Bilgikutusu Türkiye belde henüz tamir edilmedi. Takabeg ileti 05:39, 4 Nisan 2008 (UTC)

Bu düzeltme yaparken farkettim. Şablon:Türkiye idari özellikle şehir ve ilçe kısımları doğru dürüst iç bağlantı vermemektedir. Tamir edebilecek arkadaşımız var mı? Şimdilik iptal etsek mi? Takabeg ileti 07:34, 5 Nisan 2008 (UTC)

Selam. Meseleyi Kullanıcı:White Cat arkadaşımız halletti. İlginiz için teşekkür ederim. Takabeg ileti 21:24, 6 Nisan 2008 (UTC)

Şablon ismi değişklik istekleri[kaynağı değiştir]

Değişiklikler yapıldı, teşekkürler--Gökhan 22:54, 3 Nisan 2008 (UTC)

Ayın Vikipedisti[kaynağı değiştir]

Merhaba sevgili Wikipedistler. Benim bir fikrim var, ne kadar mantıklı orası kesin değil tabi :). Fikrim şu; Her ay en çok değişiklik ve katkı yapan kullanıcı ayın Vikipedisti seçilsin. Seçilen kişinin nicki ana sayfada yer alsın. Eğer bu hayata geçerse hem vikipediye olan katkılar artacak hem de kullanıcıların motivasyonu yükselecektir. Benim fikrime zaman ayırdığınız için teşekkürler. Görüşlerinizi bildiriseniz çok sevinirim... --Böcürt 12:30, 4 Nisan 2008 (UTC)

Çok değişiklik yapmakla, kaliteli ve yararlı değişiklik yapmak her zaman bir arada olmayabilir. Açıkcası 50 yararlı değişiklik, 500 yararsız hatta zararlı değişikliğe yeğdir. Fikrinizin pek uygulanabilir ve faydalı olduğunu düşünmüyorum...Hoşcakalın...Vikipedist 02:38, 5 Nisan 2008 (UTC)
Selam. Bence de gerek yoktur. Birinin yaptığı değişikliklerin yararlı olup olmaması tartışmalıdır. Biz karar veremeyiz. Açıkçası sayısını artmak için en kolay yollardan biri Hoşgeldin (Yeni üyelerimize {{subst:hoş geldin}}, anonim IP'li arkadaşlarımıza {{anonimHoşgeldin}}) mesajı atmaktır. Fakat biz Hoşgeldin mesajını katkı sayımız için değil yeni gelenler okusun ve kuralları öğrensin diye atıyoruz. Bir de değişiklik sayısı yarışmasına girdiğimizde katkıların kalitesinin düşeceğini düşünüyorum. Şunu da ekleyim. Bence Vikipedi esas itibarıyla gönüllü iş olduğuna göre Ödül, Hediye türü de nezaket meselesidir. Bunu unutmamamız lazım. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 03:34, 5 Nisan 2008 (UTC)

LiF bileşiği lütfen![kaynağı değiştir]

LiF bileşiğiyle bir döküman yazmanızı istiyorum ödevlerimde vikipediden yararlanıyorum çünkü herşeyi bulabiliyorum LiF bileşiğini bulamayınca açıkça söylüyorum çok hayal kırıklığına uğradım en yakın zamanda eklerseniz sitenize sevinirim teşekkürler.

LiF hakkında bir maddemiz yok maalesef, bu defa başka kaynaklara başvurmanız gerekecek ;-) Eğer hocanız ödevinizi beğenirse yazdıklarınızı buraya da girin lütfen. Emeğiniz daha iyi değerlenmiş olur. İyi çalışmalar. --İnfoCan 18:36, 7 Nisan 2008 (UTC)
İsteğinize binaen Elyaf maddesini lif maddesi taraflarına yolladım. Vikipedi maddelerine şöyle bir bakın belki vardır da taslağı kategorisi yanlıştır, bu madde de olduğu gibi:))...Hoşcakalın...Vikipedist 19:25, 7 Nisan 2008 (UTC)
Hayır, Lif değil, LiF bileşiği. Yani lityum florür'ün kimyasal formülü. --İnfoCan 16:07, 8 Nisan 2008 (UTC)
Pardon, öbür lifle karıştırmışız...Hoşcakalın...Vikipedist 11:39, 9 Nisan 2008 (UTC)

Merhabalar öncelikle wikipedia yı sevdiğimi ve her türlü bilginin bulabildiğim kadarını burada aramaktayım. Sizden isteğim şudur. Ben bir fotoğraçılık öğrencisi olarak $2er gün "Günün Resmi" yazmasına karşıyım onun yerine "Günün Fotoğrafı" olarak değiştirilmesiniş istemekteyim. Teşekür ederim.

Merhabalar. Ana sayfaya konan resimler her zaman fotoğraf olmayabiliyor. Örneğin, makina şemaları, haritalar, grafikler vs. de konabiliyor. İlginiz için teşekkürler --Abuk SABUK 22:46, 6 Nisan 2008 (UTC)
Günün resmi konusunda sıkça sorulan sorular daha geniş cevap buradan bulunabilir.--Machiavelli' msj 20:38, 7 Nisan 2008 (UTC)

Maddelerin ansiklopediye giriş tarihleri kaydedilsin.[kaynağı değiştir]

Yaklaşık 2 yıldır Vikikolikim.Maddelerin hepsini dizinden sırayla okumaya çalışıyorum.Fakat yeni maddeler ekleniyorsa onlardan haberdar olamıyorum ve okuyamıyorum. Eğer mümkünse yeni eklenen maddelere eklenme tarihleri eklensin.Bir arama motoru yardımıyla eklenme zamanlarına göre maddeleri sıralasın. İlginize şimdiden tgeşekkürler.Kolay gelsin.

Not:Kategorilerden başlayarak maddeleri okuyup bilgi bütünlüğü sağlamasını istedim.Fakat kategoriler buna imkan vermeyecek derecede baştan savma hazırlanmış.Eğer bu konuda yardım edebileceksem seve seve zamanımı ayırırım.Kategorilere bir restorasyon şart.Bu imzasız yazı Musa030405025 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

  • Yeni maddeleri görmek için sol sütunda bulunan "Son değişiklikler" sayfasına gidip orada sayfanın tepesinde bulunan "Yeni" bağlantısına tıklayabilirsiniz.
  • Kategoriler konusunda yardımınız çok makbule geçer. Ancak eğer Vikipedi kategori düzenini temelden etkileyecek değişiklikler yapılması gerektiğini düşünüyorsanız lütfen Vikipedi tartışma:Kategori sayfasında topluluktan görüş alın. Eğer yeterince kişiden ilgi görmezseniz Vikipedi:Köy çeşmesi (ilginize) sayfasına bir not düşerek topluluğun dikkatini oraya çekebilirsiniz. --İnfoCan 15:48, 10 Nisan 2008 (UTC)

lif bileşiğini vikipediye koyun lütfen

Sanırım aradığınız şu: Özel:NewPages Eğer RSS / Google Reader / inezha.com falan kullanıyorsanız, bunlar için bu özel sayfa RSS çıktısı [2] da veriyor. Bu da yeni sayfa takibinizi oldukça kolaylaştırır. Eğer madde sayfaları yerine başka alanlarda yeni açılanları (mesela tartışma) takip etmek isterseniz atom feed adresinde namespace parametresini değiştirmeniz gerekiyor. RSS takibini tüm hizmetlilere ve vikikoliklere tavsiye ederim. ;) --Timurberk 16:35, 16 Nisan 2008 (UTC)

Madde geliştirmesi[kaynağı değiştir]

Madde başlığı değişklik istekleri[kaynağı değiştir]

Yapıldı teşekkürler.--Machiavelli' msj 13:43, 17 Nisan 2008 (UTC)

ACİL YARDIM![kaynağı değiştir]

kırmızı yanaklı su kaplumbağalarıyla ilgili daha detaylı bilgi! acil... Bu imzasız yazı Ssnaa (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

  • Aradığınız bilgi burada var. Mesaj sayfanıza da aynı not bırakıldı. Levent Abi ileti 06:20, 18 Nisan 2008 (UTC)

ayın işbirliği projesi[kaynağı değiştir]

slm haftanın işbirliği projesi var, acaba ayın işbirliği projesi olabilir mi? vikipedi'yi daha geliştirmek ve 250.000 maddeye ulaştırmak için. cvp destek ve karşı gelenler buraya destek ya da karşı yazsın--78.179.77.146 20:04, 18 Nisan 2008 (UTC)

ayrıca 2000 Yaz Olimpiyatları çevirisi tamamlanması , 2004 Yaz Olimpiyatları ve 2008 Yaz Olimpiyatları maddelerin geniştirilmesi acill --78.179.77.146 20:07, 18 Nisan 2008 (UTC)

Madde başlığı değişiklik istekleri[kaynağı değiştir]

Yapıldı. --Mskyrider ileti 08:16, 20 Nisan 2008 (UTC)
Teşekkürler, yalnız Bilişim bilimini Bilgisayar bilimi olarak düzeltirseniz sevinirim. Maddenin tartışma sayfasında TDK'nın kullanımına ilişkin bir not bırakmıştım. --60.240.112.112 08:19, 20 Nisan 2008 (UTC)

Betawiki: better support for your language in MediaWiki[kaynağı değiştir]

Dear community. I am writing to you to promote a special wiki called Betawiki. This wiki facilitates the localisation (l10n) of the MediaWiki interface. You may have changed many messages here to use your language in the interface, but if you would log in to for example the Japanese language Wiktionary, you would not be able to use the interface as well translated as here. In fact, of 1,854 messages in the core of MediaWiki, 77.71% of the messages have been translated. Betawiki also supports the translation of messages for 126 extensions, with 3,139 messages. Many of them are used in WMF projects and they are vital for understanding the wiki. Currently 26.36% of the WMF extension messages have been translated. Translators for over 90 languages contribute their work to MediaWiki this way every month.

If you wish to contribute to better support of your language in MediaWiki, as well as for many MediaWiki extensions, please visit Betawiki, create an account and request translator privileges. You can see the current status of localisation of your language on MediaWiki.org and do not forget to get in touch with others that may already be working on your language on Betawiki.

If you have any further questions, please let me know on my talk page on Betawiki. We will try and assist you as much as possible, for example by importing all messages from a local wiki for you to start with, if you so desire.

You can also find us on the Freenode IRC network in the channel #mediawiki-i18n where we will be happy to help you get started.

Thank you very much for your attention and I do hope to see some of you on Betawiki soon! Thanks, Malafaya@Betawiki 20:07, 19 Nisan 2008 (UTC)

Yeni Türkiye çoğrafyası[kaynağı değiştir]

Sayın Vikipedi yetkilileri,

Türkiye'nin yedi çoğrafya bilgisinde bir uyumsuzluk bulunmaktadır.Bölgeler kısmında Osmaniye ili, Akdeniz bölgesinde gözükmemektedir.Bu durumu düzeltirseniz iyi olacak.


Mehmet Bayram mbayram2006@gmail.com

Madde başlığı değişiklik istekleri[kaynağı değiştir]

Takabeg ileti 22:37, 21 Nisan 2008 (UTC)

Kırım maddesinin "Kırım özerk cumhuriyeti" yapılması gerekir. --Boyalikus 18:16, 22 Nisan 2008 (UTC)

Arkadaşlar, niye biraz merak edip araştırmıyoruz? Kırım'ın içinde sadece Kırım Özerk Cumhuriyeti bulunmuyor. Kırım'da ayrıca Kırım Özerk Cumhuriyetinden tamamen bağımsız, Kiev gibi özel şehir bölgesi (oblastı) statüsüne sahip Akyar (Sivastopol) şehri bölgesi de bulunuyor. Üstelik Kırım'ın küçük bir bölümü de Herson bölgesine dahildir. --Timurberk 08:16, 23 Nisan 2008 (UTC)
Timurberk, Kırım'ın içerisinde sadece Kırım Özerk Cumhuriyeti bulunmadığı için bile anlam ayrım sayfasının doğru olduğunu anlayabilirsiniz. Yeri geldiği için söylemek istedim. Sivastopol'un ayrı olduğunu zaten ilgili tartışma sayfasında belirttim. Bahsini ettiklerinizi Kırım Özerk cumhuriyeti içerisinde var ise çıkartırız. Ama aksi halde; hem Kırım tatarlarının hem Rusların kabul ettiği olgudur Kırım özerk cumhuriyeti. Bunu biz istediğimiz için yazmadık, böyle bir gerçek var.--Boyalikus 12:49, 23 Nisan 2008 (UTC)
Böyle bir yönlendirme sayfası olmalı, ama sizin yaptığınız gibi hiç de olmamış. Hepsi Kırım ile alakalı, ama Kırım'ın kendisi silinmiş. Olacak şey değil. --Timurberk 13:16, 23 Nisan 2008 (UTC)

Madde başlığı değişiklik istekleri[kaynağı değiştir]

Şia İmamları -> Oniki İmam

Alamut Devleti -> Alamut

Takabeg ileti 23:29, 25 Nisan 2008 (UTC)

İkisi de halloldu. Teşekkür ederim. Takabeg ileti 06:33, 26 Nisan 2008 (UTC)

Kategori:Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti -> Kategori:Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti

Takabeg ileti 10:54, 26 Nisan 2008 (UTC)

şablon düzenleme[kaynağı değiştir]

Futbolcu biyografileri şablonu değiştirilmiş ve artık futbolcu maddeleri çok garip görünüyor. Örnek: burada, ya da burada

Şablon ise burada...

Ben bakındım sorun nedir diye ama bulamadım. Sanırım yukarıdaki değişiklikten sonra oldu sorun. Çünkü geçtiğimiz hafta futbolcu maddelerinde bir sorun yoktu. Düzeltebilecek arkadaşa şimdiden teşekkürler. --Math34 14:39, 26 Nisan 2008 (UTC)

Sorun giderildi. Teşekkürler. --Math34 20:26, 26 Nisan 2008 (UTC)

Başlık Yazılarının Önündeki Numaralandırmalar[kaynağı değiştir]

Başlık yazılarının önünde var olan numaralandırmalar İngilizce, İspanyolca vikilerde mevcut değil. Bizde neden bu numaralandırmalar var? Mesela

== Başlık yazısı ==

kısmına

== ABC ==

diye yazarsak, maddede

1. ABC

şeklinde altbaşlık yazısı oluşuyor. ABC altbaşlığının önünde otomatik olarak çıkan numaralandırmalar dediğim gibi İngilizce, İspanyolca vikilerde yok. Görünüm olara daha estetik duruyor bizde de öyle olması mümkün mü? -- cemallamec 12:09, 28 Nisan 2008 (UTC)

Editör butonları[kaynağı değiştir]

Gerçi bir hizmetli arkadaşa bildirdim ama editörü geliştirme konusunu devam ettirmek için mesajı buraya da taşıyorum.

Editör metin kutusunun yukarısında yer alan hızlı kod ekleme butonlarının en sağında yer alan tablo ekleme butonu var. Bunu kullanmak istediğimizde sayfaya tablo kodu ekleniyor. Fakat tablo kodu içinde kullanılan Şablon:Tablonun başlığı şablonu olmak üzere 2 şablon var. Bu şablon "kullanılmadığı gerekçesi" ile silinmiş. Ben hızlı tablo özelliğini kullanmak isterdim. Kullanılan iki şablonun geri getirilip "koruma altına" alınırsa sevinirim. Ayrıca ref ve reference taglarının hızlı olarak eklenmesini sağlayacak butonların (yukarıda veya aşağıda) "default olarak" eklenmesi herkese zaman kazandıracaktır. --Timurberk 18:33, 28 Nisan 2008 (UTC)

Dolaşım şablonları[kaynağı değiştir]

Merhaba, dolaşım şablonlarının belirli bir standarta uydurulması gerekiyor. Navbar'ı en:wiki'den alınca gruplama seçeneği geçersiz oluyor. Ayrıca birçoğunun .../doc dosyası eksik. Buna bir çözüm lazım. --Boyalikus 18:42, 28 Nisan 2008 (UTC)

Rusça özel isimler[kaynağı değiştir]

  • Bildiğim kadarıyla Kiril abecesinin Türkçeye göre translitere edilip edilmemesi konusunda bir zorunluluk yok ama, ben Türkçeye göre transliterasyonundan yanayım. Vikipedi'deki Rusların makalelerinin çoğu Türkçeye göre translitere edilmiş. Ancak İngilizceye göre translitere edilmişleri de var. Vikipedi'de bu konuda alınmış bir karar var mı, bilmiyorum. Eğer yoksa kesin bir karar alınıp bu özel isimlerin alınan karar doğrultusunda ölçünleştirilmesi gerektiği düşüncesindeyim. Teşekkürler.--Burak ileti 22:58, 28 Nisan 2008 (UTC)
  • Laf bana geldi biliyorum ama yapabileceğim bişey yok, Şostakoviç yazmak için çok uğraşıyorum ya da diğer şeyler için de.. iyi çalışmalar. --Boyalikus 23:01, 28 Nisan 2008 (UTC)
  • Hayır, sizinle bir ilgisi yok. Bir süredir düşündüğüm bir konuydu. İyi çalışmalar.--Burak ileti 23:03, 28 Nisan 2008 (UTC)
  • Evet, tezat bir durum var. Ayrıca bu ekin yazımı -ski mi olmalı, yoksa -skiy mi? Biliyorum, Türkçede genel kullanım -ski şeklinde ama, Türkçe fonetiğine uygun olmayan bir harf de değil...--Burak ileti 23:35, 28 Nisan 2008 (UTC)
  • Türkçeye göre olmalı. Transliterasyon Türkçede bu durumda her daim Türkçe fonetiğine uygun biçimde yapılır. Fonetik açıdan aynı olması gerekip farklı duran varsa araştırabiliriz... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 23:33, 28 Nisan 2008 (UTC)

Transkripsiyonda o harf İ değil Ï ,translitesi iy.. Фёдор Михайлович Достоевский bunun Türkçeye translite edilmiş halide okuduğumuz gibi yazacaksak; Fyodor mihayloviç dostoyevski değil, Fiyedor mikhayloviç Dostoyevskiy'dir. Ayrıca Dmitri Shostakovich olarak google Türkçe aramasında 6.990 sonuç, Dmitri Şostakoviç aramasında 912 sonuç var. TDK yanlış translite ediyorsa kimin ne kabahati var ? İyi çalışmalar.--Boyalikus 00:07, 29 Nisan 2008 (UTC)

Bu konuda TDK'nin tutarlı bir kuralı yok gibi. Mesela Fyodor için Födor da olabilir. Düşünmemiz lazım. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 00:42, 29 Nisan 2008 (UTC)

Madde başlığı değişiklik istekleri[kaynağı değiştir]

Saka İskit Devleti ~> Sakalar

Takabeg ileti 08:36, 29 Nisan 2008 (UTC)

Ancak Sakalar maddesi anlam ayrım maddesidir. Bir dakika... Düşünelim. Takabeg ileti 08:37, 29 Nisan 2008 (UTC)

Yönetmelik[kaynağı değiştir]

Olgun ama atıl portallar[kaynağı değiştir]

Portal:Harry Potter iki aydır bir değişikliğe uğramamış olmasından dolayı silinmeye aday. Diğer portallara kıyasla bu portal oldukça iyi bir durumda, içinde çok az kırmızı bağlantı var. Üzerinde bir çalışma yapılmasa da Harry Potter meraklılarının takdir edeceği bir kaynak gibi görünüyor bana (nitekim İngilizce Wikipedia'daki en:Portal:Harry Potter da aynı derecede atıl, ama silinmemiş. Bu tür "olgunlaşmış" portalların söz konusu silme politikasının bir şekilde dışına alınmasının yararlı olacağını düşünüyorum. Ne dersiniz? --İnfoCan 15:15, 31 Mart 2008 (UTC)

  • Portallar zaten silindikten sonra herhangi bir kullanıcının isteği üzerine yeniden oluşturulabileceği için bence silinmelerinde bir sorun yok. Sonuçta şu da bir gerçek: bir portal aktif değilse bir işe yaramaz, bir yararı olmaz ki ortalarda durum kalabalık etsin... aktif olacağı zaman geri getiririz, sorun da böylece çözülmüş olur. Portallar aynı konuda katkıda bulunmak isteyen kişilerin bir araya gelecekleri bir kapı niteliğinde - bir araya gelen kişiler yoksa boş boş durmalarının da bir anlamı yok... yarın boş durmamalarını arzu eden olursa geri getirebiliriz zaten. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 21:56, 5 Nisan 2008 (UTC)

Resim telif hakkı[kaynağı değiştir]

Merhaba ben bir filatelistim ve pul, pul koleksiyonu, filatelistler ve filateli dernekleri ile ilgili başlıklar hakkında bilgi girmek istiyorum. Resim telif hakları ile ilgili emin olamadığım için sorma ihtiyacı duydum;

1- Osmanlı pullarının telif durumu nedir, 2- TC pullarının telif durumu nedir, 3- Pul Tüccarları tarafından hazırlanan resimli ilk gün zarflarının telif durumu nedir.

Bunların hepsi elimde mevcut bazılarını konuları renklendirmek için tarayıp koymak istiyorum.

Şimdiden teşekkürler, Cüneyt Gemicioğlu

Vikipedi tartışma:Kullanıcı adı#İmzalar hakkında sayfasında, imzalar hakkında bir tartışma başlattım. İlgilenirseniz sevinirim. Khutuckmsj 15:53, 9 Nisan 2008 (UTC)

  • Uygunsuz kullanıcı adı seçiminden dolayı süresiz engelleme ağır değil midir? Gerçi kullanıcılar çok katkı yapmadan, çok emek harcmadan kısa sürede fark edilip engelleniyor ama; bazen de Vikipedi için epey katkıda bulunmuş kullanıcılar da engellenebiliyor. Erken yapıl(a)mayan bu engelleme kullanıcının emeklerine mal oluyor. Gözlemlediğim kadarıyla çok ender rastlanan bir durum ama, var. VP:EP'nin bu maddesi için bir düzenleme yapılabilmesi mümkün mü? Teşekkürler.--burak ileti 00:57, 22 Nisan 2008 (UTC)
  • Uygun olmayan kullanıcı adı hemen engellenmelidir. Bunun bir küfür, ya da Adolf Hitler vb. ad olduğunu varsayalım; eklediği maddenin geçmişinde o dad görünecektir. Ayrıca engellenen kullanıcı, hemen aynı anda, aynı IP ve e-posta ile başka isim alabilir. Ve yaptığı katkı yerinde, doğru dürüstse, silinmez. Teşekkürler. Levent Abi ileti 02:59, 22 Nisan 2008 (UTC)
  • Burak ; Kullanıcı Tobb Etü 'de benzeri bir durum oluşmuştu topluluk konsensus ile bu durumda kuralı esnetti ve kendisinden isim değişikliği talebinde bulunmasını istedi böylece katkıları yok olmayacaktı fakat kendisi kabul etmedi herneyse. Bu gibi bir durumda kullanıcı, ad değişikliği talebi ile katkılarını kurtaralabilir (Örnekteki gibi azımsanamayacak katkıları olan bir kullanıcı bahsettiğim). Ayrıca "kast" ihlâli ortadan kadırmaz ancak hafifletebilir. Nikbinlik ! Eu EPISTVLA 08:43, 22 Nisan 2008 (UTC)
  • Evet, demek istediğim buydu: TOBB ETÜ'nünki gibi durumlarda bu kuralın esnetilebilmesi. Tabii ki uygunsuz adlı kullanıcı hemen engelenmeli -ve engelleniyor da- ama, TOBB ETÜ gibi sonradan uygunsuz olduğuna karar verilenler de var. Kendisine yapılan isim değişikliği teklifinden haberim yoktu. Cevaplar için sağ olasınız. Esenlikler...--burak ileti 15:33, 22 Nisan 2008 (UTC)
  • Ne demek , Küçük bir tüyo daha vereyim; topluluk ruhu mütemerkiz Brownian bir harekete sahip olsa dahi iade-i itibara muvaffak. :)) Nikbinlik! Eu EPISTVLA 22:11, 22 Nisan 2008 (UTC)
  • Anlamak biraz zor oldu ama, tüyo için de teşekkürler.--burak ileti 08:51, 23 Nisan 2008 (UTC)

Kullanıcı:Emekli.tr@gmail.com[kaynağı değiştir]

Kullanıcı:Emekli.tr@gmail.com isimli kullanıcının engellenmesi gerekir mi?--TOBB ETÜ 19:19, 23 Nisan 2008 (UTC)