Vikipedi:Köy çeşmesi/2017/Haziran

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Wikimedia CEE 2017 başvuruları[kaynağı değiştir]

Merhab Arkadaşlar,

Orta ve Doğu Avrupa Vikimedistlerinin toplantısı bu yıl Varşova'Da Wikimedia CEE 2017', 22-25 Eylül'de. Katılmak isteyenler 15 Haziran 2017'e kadar başvuru yapabilir. Katılım şartları ve süreci buradan görülebilir: Katılımcılar.

Katılım için delege adayı olduğuna dair chapter veya kullanıcı grubu tarafından verilmiş yazılı karar gerektiğinden şu sayfa oluşturuldu. Katılmak isteyenler buraya adını ekleyebilir ve buradaki tartışma sonucunu katılım başvurusunda kullanabilir.

Sevgiler, --Başak (mesaj) 14:53, 29 Mayıs 2017 (UTC)

Engel olayı[kaynağı değiştir]

Evet bu konudaki son durum ne? Gelişen neler var? Vakıf bu konuda oldukça pasif gözüküyor. Bu da Türkçe projeye verdikleri değeri gösteriyor. Verilen karara itiraz etmek maalesef klasik ve çoğu zaman sonucu belli olan şeydir. Bunun dışında ne adımlar atıldı merak ediyorum/uz. Sosyal medyada birçok kullanıcı erişimin yeniden sağlanması gerektiğini belirtiyor; bunu bir ihtiyaç olarak görenler var. Bazı medya kurumları ise yalan yanlış bilgiler paylaşıyor. En dikkatimi çeken projeye Türkiye'den katkı veren kullanıcıların olmadığı idi.  Tekrar değinecek olursak bu pasif olma durumu heves kırıcı ve bir kabulleniş gibi. Topluluğun yeterince bilgilendirilmesi gerekiyor.--Kingbjelica (mesaj) 23:10, 1 Haziran 2017 (UTC)

  • Pasif olma gibi bir durum yok. Yasalar çerçevesinde itiraz edildi, itiraz reddedildi. kaynak Başka yapacak bir şey yok. Wikimedia vakfı kurallar neyse öyle oynuyor. Öyle olmalı da. Sorun Wikimedia'da değil.--❣Paseyn ileti 23:33, 1 Haziran 2017 (UTC)
  • Sansurun her turlusune siddetle karsiyim ama su an icin vakfin, bu iki maddeyi Turkiyeden erisime kapamasi engelin kalkmasina yol acabilecek bir cozum gibi duruyor. En azindan gecici olarak boyle bir hamle yapilip, sitenin acilmasini saglayabiliriz.--RapsarEfendim? 23:38, 1 Haziran 2017 (UTC)
    • Bu hiç de yapıcı bir durum olmaz. Yarın benim wikipedia'ya katkılarımı TC Hükümeti beğenmez, wikimedia'ya engelle şunu der. Vakıfa da engellemek zorunda kalır -daha önce yaptığı gibi-. Uygun mu bu? Çözüm; bizim, ülke olarak, özgür düşünme ve düşünceyi ifade etme haklarımızı uygulanabilir duruma getirmemizle olabilir. Kabadayılarla pazarlık olmaz.--❣Paseyn ileti 23:42, 1 Haziran 2017 (UTC)
  • Yorum Yorum Bu engel zaten başlı başına bir boyun eğdirme yöntemi. Zaten engelin amacı da bu, yani boyun eğdirmek, dediğini bu zoraki yolla yaptırmak. Oysa böyle bir "dediğini yaptırma" durumu Vikipedi için geçerli değil, herkes biliyor. Bunu devlet yetkilileri de bildiği için bu yolla "diz çöktürme" yoluna gidiyor zaten. Sitenin açılmasını engeli uygulayan yapının isteklerini yerine getirme ile ilgili görüşlere kesinlikle katılmıyorum. --Ahmet Turhan (mesaj) 23:52, 1 Haziran 2017 (UTC)
  • Diktadörlüğe boyun eğersek yarın bir gün her bilgiyi birilerinin istediği şekle sokana kadar engel yeriz. (İngilizce'de ki bilgilerin doğruluğu veya yanlışlığı önemli değil, hükumetin olayı ele alış şekli baştan yanlış.)Sait71 00:11, 2 Haziran 2017 (UTC)
  • Yanlis tabi aksini savunan da yok zaten. Burada gecici bir engelden bahsettim, en azindan 2 sayfa disindaki icerigimizi acip, hukuk mucadelemize yine devam edebiliriz. Dikkatinizi cekerim, engellenebilse bu iki maddeyi engelleyeceklerdi ve belki de kimse farkina varmayacak, tepki bile gelmeyecekti.--RapsarEfendim? 00:19, 2 Haziran 2017 (UTC)
  • İstenmeyen içerik burada (trwiki) yok zaten (yasaklama zamanında da yoktu sanırım). Vergi alınabilecek ve baskılanabilecek bir yerel ofis de kurulamayacağına göre, Türkiye'nin imajını her geçen gün daha da zedeleyen, ülke halkının bilgiye erişimini daha da kısırlaştıran bu durum devam edecek gibi gözüküyor. Halk üzerinde 'Vikipedi kötüdür' imajı yerleşirse açılır. --Deniz (mesaj) 15:32, 4 Haziran 2017 (UTC)

VikiProje Sovyetler Birliği Haziran 2017 işbirliği[kaynağı değiştir]

"VikiProje Sovyetler Birliği şablonunu Sovyetler Birliği alanındaki maddelerin tartışma sayfalarına yerleştirme" konulu VikiProje Sovyetler Birliği'nin birinci Haziran 2017 işbirliği projesi belirlendi. Daha fazla bilgi için sağdaki genişlet'e tıklayın.




Sovyetler Birliği Ayın İşbirliği Daveti

İyi günler, iyi Vikiler.
Sovyetler Birliği ile ilişkili konularda katkı sağlamayı amaçlayan VikiProje Sovyetler Birliği projesi kapsamında her iki haftada bir tekrarlanan Sovyetler Birliği İşbirliği Projesine davetlisiniz.

Bu ayın ilk proje konusu {{VikiProje Sovyetler Birliği}} şablonunu Sovyetler Birliği alanındaki maddelerin tartışma sayfalarına yerleştirmektir.

Her ay planlı bir şekilde Sovyetler Birliği ile ilişkin farklı bir hedefe odaklanan işbirliği projesinin dönemki ayağına siz de katılım sağlayın. Projeye katılmak için proje sayfasının en altında yer alan katılımcılar bölümüne isminizi eklemeniz yeterli. Proje kapsamında verilen pek çok ödül sizi bekliyor.

Ayrıca anket ve oylamalara katılarak gelecek işbirliği projeleri için öneri ve görüş bildirebilirsiniz.

Şimdiden iyi çalışmalar, bol Vikiler!

--Ahmet Turhan (mesaj) 23:49, 1 Haziran 2017 (UTC)

Yarışmaya davet: UNESCO Challenge[kaynağı değiştir]

..... Değerli arkadaşlar, affınıza sığınarak, Burada açılmış olan ancak şimdilerde arşivin gizli sayfalarına gömülmüş olan başlığı canlandırmak, mutluluğumu sizinle paylaşmak istedim (umarım yanlış bir şey yapmıyorumdur :) ). Zor da olsa, yarışmada ikinci olabilmeyi başarmış bulunuyorum. Sayfamda çok daha önceki bir tarihte belirtmiş olduğum üzere, UNESCO'nun belirlediği Dünya Miraslarını Vikipedi'ye eklemek öncelikli amacım idi. Bu sırada yarışma başlamış. Biz biraz geç farkına vardık. Yarışmaya yine de katıldık. Yarışma bitti de katkılarımız sonlandı mı? Hayır, elbette. O liste tamamlanacak. Bu süreçte, devriyeliğimi onaylayan @Vikiçizer'e (Çünkü onaylamamış olsa muhtemelen bu kadar çok vakit harcayamazdım), her türlü soruma cevap veren @Vito Genovese'ye, diğer değerli hizmetli ve devriye arkadaşlarıma sonsuz teşekkürlerimi sunarım. thecatcherintheryemesaj 17:37, 2 Haziran 2017 (UTC)

Yürekten tebrikler, @Thecatcherintherye. Bu vesileyle duyuruyu yapan @Uğurkent'e de selam olsun. :)
Vito Genovese 15:34, 3 Haziran 2017 (UTC)
  • Tebrik ederim, güzel çalışmalar bunlar :)--RapsarEfendim? 18:29, 3 Haziran 2017 (UTC)
  • Tebrikler, şu durumda herhangi bir katkı yapmak bir 'challenge' zaten, siz ötesine de gitmişsiniz. Başarılar diliyorum, kolay gelsin. --Deniz (mesaj) 15:15, 4 Haziran 2017 (UTC)
  • Tebrikler, @Thecatcherintherye. Başarılarınızın devamını diliyorum, EmreDuran 08:05, 5 Haziran 2017 (UTC).
  • Çok tebrik ediyorum. Bu şartlar altında bu kadar üretken olmak gerçekten büyük bir şey. Darısı nice ödüllere!--Başak (mesaj) 08:32, 5 Haziran 2017 (UTC)

What do you care for most? What are you concerned with? Take part in the strategy discussion[kaynağı değiştir]

Merhaba! I'm sorry that I'm not writing in Turkish. Lütfen kendi dilinize çevirmeye yardım edin.!

The more involved we are, the more ideas or wishes concerning the future of Wikipedia we have. We want to change some things, but other things we prefer not to be changed at all, and we can explain why for each of those things. At some point, we don’t think only about the recent changes or personal lists of to-dos, but also about, for example, groups of users, the software, institutional partners, money!, etc. When we discuss with other Wikimedians, we want them to have at least similar priorities that we have. Otherwise, we feel we wasted our time and efforts.

We need to find something that could be predictable, clear and certain to everybody. A uniting idea that would be more nearby and close to the every day’s reality than the Vision (every human can freely share in the sum of all knowledge).

But people contribute to Wikimedia in so many ways. The thing that should unite us should also fit various needs of editors and affiliates from many countries. What’s more, we can’t ignore other groups of people who care about or depend on us, like regular donors or “power readers” (people who read our content a lot and often).

That’s why we’re running the movement strategy discussions. Between 2019 and 2034, the main idea that results from these discussions, considered by Wikimedians as the most important one, will influence big and small decisions, e.g. in grant programs, or software development. For example: are we more educational, or more IT-like?

We want to take into account everybody’s voice. Really: each community is important. We don’t want you to be or even feel excluded.

Please, if you are interested in the Wikimedia strategy, follow these steps:

  • Have a look at this page. There are drafts of 5 potential candidates for the strategic priority. You can comment on the talk pages. Languages other than English are OK.
  • Tell those Wikipedians who don't know English that we're waiting for their comments as well!
  • The last day for the discussion is June, 12. Later, we’ll read all your comments, and shortly after that, there’ll be another round of discussions (see the timeline). I will give you more details before that happens.
  • If you have any questions, ask me. If you ask me here, mention me please.

Friendly disclaimer: this message wasn't written by a bot, a bureaucrat or a person who doesn't care about your project. I’m a Wikipedian, not a staffer, and I hope my words are straightforward enough. SGrabarczuk (WMF) (mesaj) 21:05, 4 Haziran 2017 (UTC)

Strateji Tartışmaları.[kaynağı değiştir]

Merhaba Arkadaşlar,

Stateji tartışmalarına katılmakla ilgilenen kim var? Tartışılması istenen soru şu:

  • "Sizce Wikimedia Hareketi, 2030'a kadar şurada açıklanan beş odak noktadan hangisine odaklanmalı? Detayı burada
  1. Sağlıklı, Kapsayıcı Topluluklar
  2. Teknolojik Çağa Uyum
  3. Gerçek Bir Küresel Hareket Olma
  4. En Çok Saygı Gören Bilgi Kaynağı Olma
  5. Bilgi Ekosisteminde Çalışma
  • Bu beş odak nokta ile ilgili 5'er soru üzerinde görüş bildirilmesi isteniyor:
    • Bu temayı izlersek dünyada nasıl bir etkimiz olacak?
    • Bu tema, diğer 4 temaya göre ne kadar önemli? Neden?
    • Odaklanmanın bedeli vardır. Eğer önümüzdeki 15 yılda bu alandaki çabalarımızı arttırırsak, bugün yapmakta olduğumuz şeylerden yapmayı bırakmak zorunda olacaklarımız var mı?
    • Bu temayı daha güçlü yapmak içi başka neyin eklenmesi önemlidir?
    • Bu alanda başka kimler çalışıyor olabilir ve onlarla nasıl ortaklık yapabiliriz?

Bu konuda düşüncesini paylaşmak, birkaç satır yazmak isteyen olursa buradan düşüncelerini yazsın lütfen. İsterseniz buraya da yazabilirsiniz; ben tartışma özeti sayfasına aktarabilirim.--Başak (mesaj) 08:03, 5 Haziran 2017 (UTC)

Selamlar. Size birkaç haftadır kullandığım wikiwand adlı eklentiden bahsedeceğim. Herhangi bir vikipedi sayfasına tıkladığınızda aktifleşiyor. Tasarım daha sade ve yazılar daha büyük. Başta pek alışamasam da sonradan gayet güzel buldum. Ayrıca gece modu var. Bir güzelliği de yasağı aşması. Ancak commons yasaklı olduğu için sayfadaki fotoğraflar görünmüyor. Eklentiyi wikiwand.com dan kurabilirsiniz. --Zaitsév 13:58, 6 Haziran 2017 (UTC)

Telif hakkı ihlali yapan Türk haber sitesi[kaynağı değiştir]

Merhaba,

hurriyet.com.tr telif ihlali yapıyor olabilir. İki tane madde kontrol ettim; birinde hiç bilgi -atıf- yok, diğerinde "devamı" diye Vikipedi'ye bağlantı verilmiş sadece. Bence bu açıkça telif hakkımızın ihali, ihlal yapıldığını düşündüğüm sayfalar Vikipedi'de Creative Commons Atıf-BenzerPaylaşım Lisansı ile lisansı. Bu nedenle ilgili web sitesi Vikipedi'den aldığı içerik ile beraber mutlaka lisans bilgisi paylaşmalı. Ancak böyle bir durum göremedim.

Bu konuda ne yapabiliriz? Emeğimizin çalınmasına göz yumulmasını istemiyorum. Aklıma gelen; Viki'nin Türkiye'den erişime engelleme sürecinde olduğunu anladığım avukatının olayı ele almasıdır.

İhlal yapıldığını düşündüğüm sayfaların biraz önce aldığım archive.org bağlantıları; Deniz Seki Özge Gürel --❣Paseyn ileti 17:21, 7 Haziran 2017 (UTC)

  • Merhaba @Paseyn, Vikipedideki tüm içerikler özgürce kullanılabilmekte. Ortada bir telif ihlali yok yani :) --Pragdonmesaj 21:30, 7 Haziran 2017 (UTC)
    • @Pragdon Evet kesinlikle Vikipedi'nin hedefi zaten özgür bilgiyi herkesin erişimine sunmak, ancak Creative Commons Atıf ve Benzeri payaşım lisansı gereği, kullandığınız içeriği Vikipedi'den aldığınızı ve varsa yaptığınız bir değişiklik bunun da Vikipedi'deki gibi CC-BY-SA lisasnlı olduğunu belirtmeniz gerek. Bunu yapmadığınız halde yaptığınız telif ihlali, korsanlık, olur. Burada yazanı aynen aktarıyorum. Buna da bakabilirsiniz; Creative Commons lisansı.
      • Alıntı (Atıf)—Uygun bilgiyi, lisans bağlantısını ve değişiklik yapıldıysa değişiklik bilgisini vermelisiniz. (Ancak sizi veya kullanımınızı lisansörün onayladığı bilgisini içermemek kaydıyla, size uygun olacak şekilde bu işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.)
      • LisansDevam (Benzer paylaşım)—Eğer materyali karıştırdıysanız, aktardıysanız ya da materyalin üzerinde çalıştıysanız ancak aynı lisans ile dağıtabilirsiniz.
    • Lisansta açıkça belirtiyor. Mutlaka lisansta gerekenleri paylaşmanız gerek.
    • Bir CC lisans türü daha var, benim yeni keşfettiğim, hiçbir atıf yapmadan, kaynak belirtmeden içeriği paylaşabilceğiniz; CC Zero. Vikipedi CC0 ile lisanslı olsaydı ek bilgi paylşamaya gerek olmayacaktı.--❣Paseyn ileti 22:04, 7 Haziran 2017 (UTC)
  • Yorum Yorum Vikipedi gibi bir hayır yurdunun başka kimselerden telif talep etmesi abesle iştigaldir. --II. Niveles 16:31, 8 Haziran 2017 (UTC)
Telif talep etmek ne demek? sualinize cevaben. Mebsut bahis nedir? teliftir. O halde talep olunan nedir? Bunu anlamak için allame olmaya gerek yoktur. --II. Niveles 17:04, 8 Haziran 2017 (UTC)
Bence asıl sizin şu an yaptığınız "abesle iştigaldir". Telif hakkı ihali yapan bir site ve yapılması gerekenler konuşulurken eklediğiniz bu abes, yapıcı olmayan, katkı yapmayan yorum. Ayrıca yanlış bilinmesin; Vikipedi hayır kurumu değildir. Kar amacı olmayan bir kuruluştur. Kaynak --❣Paseyn ileti 17:08, 8 Haziran 2017 (UTC)
Ne demek hayır yurdu değil? Hayır yurdu işte, kar maksadı gütmüyor. Siz Türkçeye müceddid nazar ile temaşa etmeyin. Vikipedinin başka kurumlardan telif talep etmesi ve mes'eleyi ele alış şekliniz galattır. --II. Niveles 17:23, 8 Haziran 2017 (UTC)
Lütfen Vikipedi'ye yaptığınız katkıları Türkçe ve herkesin anlayabilceği gibi yapın. Özellikle bu herkesin toplanım tartıştığı bir yer olan Köy Çeşmesi ise daha da dikkatli olun.--❣Paseyn ileti 17:39, 8 Haziran 2017 (UTC)
Ben 1923'te tahrif edilmiş Türkçeyi değil, hakiki Türkçe'yi konuşmaktayım. Bir üstteki yorumumun Kemalistçesi şudur: Siz Türkçeye revizyonist bir perspektif ile yaklaşmayın. --II. Niveles 17:46, 8 Haziran 2017 (UTC)
@Paseyn kendisi onaylı bir troldür zaten zamanınızı harcamayın. @Vito Genovese, @Superyetkin gibi hizmetliler kısa sürede gerekeni yapacaktır.--RapsarEfendim? 21:33, 8 Haziran 2017 (UTC)
Bir üstteki çirkin yorumada gereken yapılsın o vakit, yapılan alenen hakarettir. Oymuş buymuş... Bizi bilen bilir, bizi eskiler tanır, yeniler örnek alır ;) O sebeple mütecaviz tefsirlerinizi kendinize saklayın. --II. Niveles 22:17, 8 Haziran 2017 (UTC)
  • Bu konudaki en net açıklamayı @Vito Genovese verebilir diye düşünüyorum @Paseyn. Ortada telif ile ilgili bir yanlış anlama var gibi geldi bana :) --Pragdonmesaj 17:21, 8 Haziran 2017 (UTC)
  • katkıda bulunduğum ya da tamemen tarafımca oluşturulan birçok maddenin haber siteleri tarafından copy-paste yapıldığına birçok kez şahit oldum. Özellikle biyografi maddelerinde. Bunun telif hakkı ihlali olduğunu düşünmüyorum. Öyle olsaydı burada gönüllü olarak bulunmaz, ücretli editörlük faaliyetinde bulunurduk. maddelerin mülkiyeti de bize ait olurdu. --Maurice Flesier message 18:49, 8 Haziran 2017 (UTC)
    • Kopyala yapıştır yapmakta sorun yok zaten, ancak alta "Metin Creative Commons Atıf-BenzerPaylaşım Lisansı altındadır, katkı sağlayanlar; tr.wikipedia.org editörleri" gibi bir yazı olduğu sürece. Buradaki içerik kamu malı değil. Wikimedia'nın malı ve wikimedia bunu CC-BY-SA lisansı ile kullanıma sürüyor. Lisansta yazığı gibi de -anlaşılan yorum yazanlardan lisans metnini, en azından özetini bile, okuyan pek yok- atif yapmak ve benzeri lisansla lisanslamak zorundasınız.--❣Paseyn ileti 19:40, 8 Haziran 2017 (UTC)

Bir websitesi daha, bu konunda ne yapılabilir?

--❣Paseyn ileti 21:13, 19 Temmuz 2017 (UTC)

  • Burada Paseyn'e hak veriyorum. Altına Vikipedi'den alındığı ya da CC-BY-SA lisansı hakkında bilgi vermeliler. Bazen yanlış bilgi olduğunda Vikipedi'den alıntıydı demeyi biliyorlar. Ama bunu sağlamak şu an ki eşit olmayan koşullarda zor. Bu arada II. Niveles'in lafı döndürüp dolaştırıp Müslümanlığına getirmesini ve diğer kullanıcılara kaba davranmasını sevmiyorum ama kullandığı dile bir şey demiyorum yıkıcı olmayan farklılıklar hoşuma gidiyor. --KediÇobanı🐈 05:13, 20 Temmuz 2017 (UTC)
Konu hakkında genel yayın yönetmenliklerine mesaj atılabilir lakin ne diyeceğiz? Bu durumun/ihlalin devam etmesi halinde sonuç ne olabilir? Yaptırım nedir? Bunları iyi tespit etmek lazım... chansey Mesaj 08:41, 20 Temmuz 2017 (UTC)

Engel Kaldırıldı mı?[kaynağı değiştir]

Siteye sıradan bir tarayıcıdan giriş yapabiliyorum. Umarım geçici bir olay değildir.--Kafkasmurat (mesaj) 14:05, 9 Haziran 2017 (UTC)

  • Hayır, devletimiz tarafından muhık muvakkat kararı devam etmektedir. --II. Niveles 14:25, 9 Haziran 2017 (UTC)
Devleti"niz" kim? Vikipedi'de, Vikipedi'ye dair bir siyasal iktidarın sansür kararını "muhık muvakkat" yani "haklı geçici" kararı savunmayınız, sadece bir öneri.
Trollemeden cevap verelim, hayır Vikipedi'ye Türkiye'den erişimin engellenmesi‎ daha kalkmadı. --Ahmet Turhan (mesaj) 16:30, 9 Haziran 2017 (UTC)
@Ahmet Turhan, Türkiye Cumhuriyeti "bazı kullanıcılar" sebebiyle Türkiye Cumhuriyeti için söylüyorum sansür uyguladı. Birçok insan tarafından kullanılan bu değerli ansiklopediyi kapatmak şahsi görüşüm doğru değildir fakat konu da bu değil. Niveles burada yanlış bir şey söylememiş? Kendisi Türkiye Cumhuriyetini devleti olarak görüyor. Sen görmesen de olur. Senin gibi düşünmek zorunda değil. İnsanların her yazdığı şeye karışıp, mimlenmiş kullanıcıların üstüne gitmen buraya yarar değil aksine çok büyük zarar. Niveles'in ellerinden "Devletimiz kapattı sizde devletimiz olarak görün." gibisinden bir şey çıkmamış. Sen görmek zorunda değilsin, kimse seni zorlamıyor. Burada tehdit eder gibi bir öneri vermen de çok garip. Ben de "bazı kullanıcılara" öneri vereyim. Kaynak politikasını bir kez daha okuyun, asılsız kaynakları buraya eklemeyin, böylece milyonlarca insanın bilgi hakkını çalmamış olursunuz.--Tuğkan (mesaj) 22:22, 10 Haziran 2017 (UTC)
Burası herhangi bir devletin ansiklopedisi olmadığı için bunu burada belirtmek çok abes. Abes olduğu kadar geçersiz de. "Herhangi birinin" devleti, her kim olursa olsun, Vikipedi'ye karşı sansür uyguladıysa, bu sansür ve engellemede "haklılık pay oranı" dahi tartışılmaz, çünkü devletlerdeki iktidarların politikaları (hiç ama hiçbiri) bizi ilgilendirmez. Vikipedi'ye herhangi bir devlet sınırları içerisinden katkı sunan herhangi bir yurttaşın da, katkı yaparken mevcut iktidarın politikaları veya görüşleri ilgilendirmemeli zira. Daha önce topluluğun sabrını zorlayıp defalarca engellenen bir kullanıcının yine benzer bir cümleler kurması, benzer durumların oluşabileceğine bir önhaber teşkil ettiğini sezdim ve buna yönelik cümleler kurdum. Hepsi bu. Kişilerin görüşleri, renkleri, aidiyetleri, görüşlerinden bağımsız bir konu bu engel durumu. --Ahmet Turhan (mesaj) 09:36, 11 Haziran 2017 (UTC)
Yani size göre istediğimiz her şeyi yazabiliriz? Bir ülkeyi terörist destekçisi gösterebiliriz. [..] ama ülkelere terörist yaftası yapıştırmak serbest. Ben engeli savunmadığımı söyledim fakat devletlerin refleksleri vardır. İnsanların olduğu gibi, sen kalkar bir insana el kaldırırsan refleksini gösterir. Buraya güvenilir olmayan kaynaklarla binlerce bilgi ekleyenler maalesef ülkenin refleksinin harekete geçmesini sağlamıştır. Milyonlarca insanın da bilgi hakkını çalmıştır. Kimsenin devletinin ansiklopedisi değil burası, her ırktan insan gelir, her dilden insan gelir öğrenir ama maalesef öğrenemiyor. Çünkü burayı amacının dışında kullanan bazı kullanıcılar var. Bir şey daha söyleyeceğim fakat yasal tehdide getireceğinizi biliyorum ilgisi olmasa bile değerli vaktimi sizin için harcadığım yeter bu kadar. Bu size yeter.--Tuğkan (mesaj) 10:30, 11 Haziran 2017 (UTC)
Vikipedi tarafsız bakış açısı ilkesi gereği hiçbir kişi ve grubu terörist olarak nitelendirmemekte ve sınıflandırmamaktadır. Devletleri de öyle. Neyin terör neyin olmadığına ansiklopedik bilgiler karar vermemektedir. Devletlerin refleksleri de bizi bilgi sunmaya bir ön hazırlık aşaması yaratmaya, ya da korkutma, güçlendirmeye yaramamaktadır. Yani kısacası bunlarla da ilgilenmiyoruz. Size de yukarıdaki ifadelerizden sonra nacizane dostça tavsiyem kullanıcılarla ilgilenmeyin, ansiklopediyi bilgilerle geliştirmeye gayret gösterin. Kullanıcıların "hangi amaçlarla katkı yaptığını" (?) sorgulamak yerine kendi katkılarınızla ansiklopedimizde var olun. Ayrıca "değerli vaktimi sizin için harcadığım yeter bu kadar" ifadeniz üzerine, kullanıcılara da vakit harcamayın, çünkü Vikipedi kullanıcıları sizin maddelere yönelik katkılarınızla ilgilenir, hangi kullanıcıya ne kadar vakit harcadığınıza değil. İçerik üzerine yorum yapınız, katılımcı üzerine değil. Yasal tehdidiniz de size kalsın @Tuğkan. --Ahmet Turhan (mesaj) 20:35, 11 Haziran 2017 (UTC)

Sakin

Arkadaşlar, lütfen sakin olalım ve bu tartışmayı sonlandıralım. İkinizin de sağduyusuna güveniyorum, engeli açtırmak için geri planda gösterilen çabaya bu tarafta da katkı sağlamamız gerekiyor. Bana güvenin. Sevgiler. --e.c. 20:59, 11 Haziran 2017 (UTC)

Up to 3 extra scholarships for Wikimania available![kaynağı değiştir]

Dear Turkish Wikimedians,

After realizing no Wikimania scholarships were awarded to members of the Turkish community this year, and given the very extraordinary circumstances this community is living through, I have decided to make available up to 3 extra scholarships to member of the Turkish community, to attend Wikimania 2017 in Montreal, Canada.

Who should apply?[kaynağı değiştir]

Anyone who:

  • is an active Wikimedian
  • is able to travel (has passport not expiring within less than a year)
  • has at least workable level of English, as the conference would take place mostly in English (and some in French), but no translation would be available. You would need English to benefit from the sessions, as well as to interact with other Wikipedians from all over the world.

What is covered?[kaynağı değiştir]

  • Round trip travel
  • Shared accommodation
  • Conference registration fee

Process[kaynağı değiştir]

  • Interested Wikimedians should fill out the application form as soon as possible, and no later than 23:59 of June 13th.
  • Asaf will review the applications and select up to 3 recipients
  • The recipients of the scholarships will be contacted by Ellie Young from the Wikimedia Foundation with instructions about the visa process. You must follow those instructions as quickly as possible, because time is very short, and if you're not fast enough, you may not be able to go after all.

Questions and Answers[kaynağı değiştir]

Can I apply even if my previous application in the standard process was rejected?
yes
Can I apply if I did not apply in the standard process at the time?
yes
Wouldn't it have been better to let the community nominate the 3 recipients?
I don't think so. My experience in several communities suggests it could have caused some internal conflict, and additionally would likely have taken a longer time. Also, an application process and an external decision is more alike the standard process, and seems more appropriate.
What if I can't really speak English? Will I never be able to attend Wikimania?
I'm afraid you would probably never be able to get a scholarship for attending Wikimania. English is absolutely essential for benefiting from the conference, as explained above. If you don't currently speak even basic English, consider this yet another reason to learn this important (though frustrating :)) global language; I promise you that if you make the one-time significant effort, you'll have a lifetime of benefits.

I ask for your help in translating this announcement into Turkish, for the purpose of informing the entire community, including non-English speakers, of this opportunity. The application itself and your answers to it would have to be in English, for the reasons explained above.

Thank you, and please hurry if you want to use this opportunity. Asaf (WMF) (mesaj) 07:22, 11 Haziran 2017 (UTC)

Wikimania için 3 adede kadar ek burs mevcut![kaynağı değiştir]

Sevgili Türkçeci Wikimediacılar,

Bu yıl Türkçe topluluğunun üyelerine hiç Wikimania bursu verilmediğini fark ettikten sonra ve bu topluluğun bu yıl yaşadığı son derece olağandışı koşullar düşünüldüğünde, Kanada'nın Montreal şehrindeki Wikimania 2017 katılımı için Türkçe topluluğunun üyelerine 3 adede kadar ek burs sunmaya karar verdim.

Kimler başvurmalı?

  • Etkin bir Wikimediacı olan
  • seyahat edebilecek durumda olan (süresi bir yıldan kısa bir süre içerisinde dolmayacak bir pasaporta sahip olan)
  • iş görür düzeyde İngilizcesi olan (zira konferans çoğunlukla İngilizce (ve biraz da Fransızca) olarak yürütülecek ve çeviri olmayacak - oturumlara katılmak ve dünya genelindeki diğer Vikipedistlerle iletişim kurmak için İngilizceye ihtiyacınız olacak)

herkes.

Neler kapsanıyor?

  • Gidiş dönüş seyahat
  • Ortak konaklama
  • Konferans kayıt ücreti

Süreç

  • İlgilenen Wikimediacılar mümkün olan en kısa süre içerisinde başvuru formunu doldurmalı ve 13 Haziran saat 23.59'u geçmemelidir.
  • Asaf başvuruları gözden geçirecek ve burs alacak maksimum 3 kişi seçecektir.
  • Wikimedia Vakfı'ndan Ellie Young burs alanlarla iletşiime geçecek ve vize süreciyle ilgili yönergeler iletecektir. Mümkün olan en kısa süre içerisinde bu yönergeleri izlemeniz gerekmektedir, zira zaman sınırlıdır ve yeterince hızlı olmazsanız hiç gidemeyebilirsiniz.

Sorular ve Yanıtlar

Önceden standart süreçte yaptığım başvuru reddedilmiş olsa bile başvuru yapabilir miyim?
evet
Standart süreç kapsamında başvuru yapmadıysam da başvuru yapabilir miyim?
evet
Bursu alacak 3 kişiyi topluluk aday gösterse daha iyi olmaz mıydı?
Öyle düşünmüyorum. Çeşitli topluluklarda edindiğim deneyimlere göre, bunun topluluk içi çatışmaya neden olması mümkün ve muhtemelen de daha fazla zaman alacaktır. Ayrıca bir başvuru süreci ve harici karar standart sürece daha benzer niteliktedir ve daha uygun görünmektedir.
Pek İngilizce konuşamıyorsam ne olacak? Hiçbir zaman Wikimania'ya katılamayacak mıyım?
Korkarım Wikimania katılımı için muhtemelen hiçbir zaman bir burs alamazsınız. Yukarıda da açıklandığı üzere, konferanstan yararlanmak için İngilizce kesin olarak olmazsa olmaz durumdadır. Şu anda temel düzeyde bile İngilizce konuşamıyorsanız, bunu bu önemli (bıktırıcı olabilse de :)) küresel dili öğrenmek için bir diğer neden olarak görün; emin olun bir kez anlamlı düzeyde bir çaba harcarsanız hayat boyu bundan fayda sağlarsınız.

İngilizce konuşmayanlar da dâhil olmak üzere topluluğun tamamının bilgilendirilebilmesi amacıyla bu duyurunun Türkçeye çevrilmesi konusunda yardımınızı rica ediyorum. Başvuru ve başvuruya verdiğiniz yanıtlar da yukarıda belirtilen nedenlerden ötürü İngilizce olmak durumundadır.

Teşekkür ediyorum. Bu fırsattan yararlanmak isterseniz lütfen acele edin. Asaf (WMF) (mesaj) 07:22, 11 Haziran 2017 (UTC)

Scholarships awarded[kaynağı değiştir]

8 people submitted applications via the form above, and I thank you all for the quick response, which makes this whole thing possible. I have reviewed the applications carefully, and, factoring in all the context I have, I have selected the people who would receive a scholarship via this special process this year. Naturally, this would be disappointing for some; I hope you can focus on the fact this was an extra, over-and-beyond-the-regular-process, kind of opportunity to begin with, and be happy for your colleagues who are getting a scholarship. Remember there will always be another Wikimania next year.

On the bright side, I am able to extend 4 scholarships and not just 3! :) So, the scholarships go to:

  1. User:HakanIST
  2. User:Basak
  3. User:BSRF
  4. User:Vito Genovese

Thank you, everyone, for cooperating with this quick process. My colleague Ellie will be in touch very soon about preparations. Remember time is very tight, and you absolutely must begin preparations, especially for the complicated Canada visa, as soon as possible after hearing back from Ellie.

I am glad I was able to provide this extra chance for some in your community to attend Wikimania this year after all. Let's keep waiting for good news. Asaf (WMF) (mesaj) 11:03, 15 Haziran 2017 (UTC)

aktif kullanıcıların ilgisine..[kaynağı değiştir]

Halk Savunma Güçleri adının yaygın ve bilinen kısaltması olan HPG'ye taşınması konusunda bir tartışma mevcut. Ansiklopedinin engellendiği şu günlerde fikir birliği bekleyenler var. "Tarafsız" kullanıcıların değerli yorumlarını bekler. --Maurice Flesier message 21:06, 11 Haziran 2017 (UTC)

İş Birliği Projesi[kaynağı değiştir]

Selamlar herkese. Son zamanlarda İş Birliği Projesi'ne katılım azaldı. Bu hafta için ilgi çekici ve önemli olduğunu düşündüğüm bir proje oluşturdum. İlgilinen kullanıcıların katılımı beklenmektedir :)--RapsarEfendim? 00:33, 12 Haziran 2017 (UTC)

belli bağlantıdaki maddelerin adlarının kısaltma olması için gayret sarfeden kullanıcı madde içlerinden de bu açılımları çıkartmakta sistematik olarak.. yeniden eklendiği zaman da çıkartıyor. vikipedi'de nedensiz içerik eksiltmek doğru değildir, bu bağlamda {...} olarak kullanıldığı ise aşikar. değişiklik özetinde kullandığı 'sadece kısaltmalardan rahatsız olmuyoruz' ifadesi, {...} vikipedi'ye yansıttığının delili zaten. doğrusu @Mavrikant'ın Tartışma:Halk Savunma Güçleri'nde yaptığı yoruma katılmamak mümkün değil: "Kürtler ile ilgili konularda kısaltmalar kullanılarak gerçek isim insanlardan gizlenmeye çalışılıyor." topluluğu, ülke gündemini arkasına alarak yapılan bu {...} engellemeye çağırıyorum.. --kibele 10:32, 12 Haziran 2017 (UTC)

Halk Savunma Güçleri'ndeki madde adı değişikliği talebi sürerken, buradaki başka kullanıcıların kişisel yorumlarından cesaret alarak maddelerdeki PKK bağlantılarını Kürdistan İşçi Partisi ile süslemeye çalışmak zaten başlı başına manidar. "açılımlardan rahatsız olmamak gerek" ifadesi ile özel hassasiyetlerini ve tercihlerini maddelere empoze etmek isteyenler için söylüyorum. Lütfen PKK maddesini Kurdistan İşçi Partisi'ne taşımayı teklif edin tartışma sayfasında. Sonuçları da hep birlikte görelim. Vikipedi:Biçem el kitabı (kısaltma)'da açık açık belirtildiği gibi uzun versiyonların yanlarında parantez içerisinde verilir kısaltmalar. Bunu bilmiyorsanız ben ne yapayım. Sansür safsataları için, iddia sahibinin geçmiş katkılarına göz atmanız yeterli. --Maurice Flesier message 11:09, 12 Haziran 2017 (UTC)
  • Yorum Yorum Aynı maddenin tartışma sayfasında ben de @Kibele'nin görüşlerine katıldığımı belirtmiştim. Türkiye'de ya da civar ülkelerde faaliyet yürüten benzer fikirlere sahip çeşitli örgütlerin, sırayla ad değiştirme, açık isminin gizlenerek baş harflerinden oluşan 3-4 harfli kısaltmasını madde adı olarak kullanma tutumunu gözlemlediğimi ifade ettim. Bunun özel bir nedeni var mı sorusuna ise bir yanıt alamadık. Verilen tek yanıt "NASA, OPEC gibi çok yaygın". Yani özetle, uzun zamandır özellikle Kürt yapılanmalarına yönelik açık ismin kullanılmasına karşı çıkılarak kısaltma ismi kullanma tutumu görülüyor. @Mavrikant'ın ilgili sayfada ifade ettiği ve katıldığım üzere, bu "psikolojik tavırlar" binlerce siyasal parti, dernek, kurum, örgüt, organizasyon vb. değil de neden birbirine paralel düşünen veya benzer olarak Kürt siyasal organizasyonlarına yönelik oluyor? Böyle bir karar var ise binlerce siyasal yapının adını şak diye 3-4 harfli kısaltma yoluna gidelim, sadece Kürt örgütleri ile sınırlandırmayalım. Böyle bir tutum kabul edilemez.
Daha önce Kürdistan Özgürlük Şahinleri maddesinde de "FARC, DHKP-C, THKO, RAF, TİKKO, FLNC, IŞİD (veya DAEŞ) gibi onlarca yapının adlandırmalarında "egemen" veya "güç sahibi" (ya da bazı kesimlerce yandaş medya bile denilen) yapılara tekabül eden üçüncül yapıların değil, bu grupların kendilerini adlandırdıkları gibi ifade edilmesinin daha doğru ve ansiklopedik olduğunu düşünüyorum" demiştim, burada tekrarlayayım. "Yaygın kullanım" gerekçesi ise açıktır ki gizli bir güç yandaşlığı. Şöyle ki; hiç Türkiye'deki bu yapıların uzun uzun anıldığını gördünüz mü? "Kürdistan İşçi Partisi İstanbul'da bomba patlattı", "Irak Şam İslam Devleti, Halep'ten çıkartıldı", "Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi ABD büyükelçiliğine saldırdı" gibi. Hayır, çünkü bilinçli olarak hep kısaltma olarak veriliyor. Akademiyi de baz alırsak, zaten Türkiye kaynaklı akademik kaynaklarda bu tür organizasyonlar literatüre girdiği anda yayınlarda veya haberlerde otomatik sansür yiyen Kürdistan kelimesinin geçtiği yapılar. Bu yüzden bu bizi yanılgıya düşürmesin.
Aynı tartışma sayfasında @Pragdon'un, "Ansiklopedideyiz. İnsanlar, "yav bu HPG ismini hep duyuyoruz neymiş bu acaba" diyerek mevcut BTK sansürünü aşıp girdiği ve bilgi almaya çalıştığı bir yerdeyiz. .. Bir basılı ansiklopediden örnek verecek olursam, hepimizin "en büyük", "en iyi" olarak gördüğü basılı ansiklopedi olan Britannica'da PKK maddesine bakalım." şeklinde durumu açıklamış, bu yoruma cümlesi cümlesine katılıyorum. Biz açıklayıcı olacakken, 3-4 harfle yine Türkiye basınıymış gibi davranıyoruz. Sebep de zaten onların kullandığı kullanımları kullanmak. Madde adı özelinde Vikipedi'deki ansiklopedik dil özgünlüğünün, siyasal yazar diline dönüşmesine izin vermemeliyiz.
VP:ADK'deki Açık yazılımı kısaltmalara yeğleyin kuralı açık net, isim gizlemeye gerek yok.
Ayrıca katkıları da bu noktada incelemeye tabi tutulmalıdır. Hatta "tutulmalıdır" değil, tartışmaya erken müdahale edilmesi ve ucunun kaçırılmaması için derhal incelenmesi gerek.--Ahmet Turhan (mesaj) 12:01, 12 Haziran 2017 (UTC)
    • İyice kabak tadı verdi şu ideolojik çekişmeleriniz. İki kamp var ve farklı maddelerde bu iki kamptan aynı kullanıcılar aynı şeyleri anlatıp anlatıp duruyorlar. Her ay da bir taraftan kullanıcı maddenin tartışma sayfasındaki gidişat umduğu gibi olmadığında gelip köy çeşmesinde karşı tarafı şikayet ediyor. Hiç birbirinizi suçlayıp durmayın, hepinizin de ideolojik saiklerle birbirine diş geçirmeye çalıştığı (Her ne hikmetse aynı kullanıcılar sürekli aynı konu üzerine farklı maddelerin tartışmalarında denk geliyorlar fakat bu kullanıcıları Tartışma:Osmanlı vilayetleri listesi, Tartışma:Wedaustadion gibi farklı sayfalara ilgi gösterirken çok nadir görüyoruz.) yorumların yüksek perdeden yapılmasından görülüyor. Hele hele geçenlerde Şırnak maddesi üzerine bir tartışma vardı, ben de tartışmaya katılma talihsizliğini yaşadım. Orada bir kullanıcı nasıl bir hırsa büründüyse en sonunda karşı tarafı zenofobik olmakla suçladığında arkama bakmadan kaçtım zaten. Velhasılıkelam madem birbirinizin ideolojik hareket ettiğinden bu kadar eminsiniz bunun yeri köy çeşmesi değil Vikipedi:Şikâyet. Orada argümanlarınızı dile getirin, Vikipedi işleyişini ideolojik içgüdüleriyle tıkayan kullanıcılar artık her kimse onlara karşı gerekli aksiyon alınsın. --Cobija (mesaj) 12:35, 12 Haziran 2017 (UTC)
Cevap Cevap İdeolojik bir çekişme değil, ansiklopedik içeriğin kullanımı tartışılıyor. Kullanıcıların ilgi alanlarının siyaset olması bunu düşündürtmesin, spor konusunda futbol-basketbol gibi bir durum da olabilirdi. --Ahmet Turhan (mesaj) 12:44, 12 Haziran 2017 (UTC)
Bilfiil bu tartışmaların içerisindeki kullanıcılar için nasıl görünüyor bilmiyorum ancak bazı kullanıcıların üslubuna bakıldığında hiç de Vikipedi'yi ileri götüren bir amaca hizmet ediyor gibi görünmüyor tartışma. En basit olarak Kürdistan İşçi Partisi yerine PKK denmesinin (zaten madde adı bu, bağlantının bu şekilde verilmesi anormal bir durum değil) "isim gizleme" olarak nitelenip sansür olarak lanse edilmesi; "statükoculuk yoluna tevessül etme" gibi suçlamaların bulunması ve bu tarz yüksek tansiyonlu yorumların aynı konu etrafındaki her tartışmada dile getirilmesi normal bir durum değil. Madde tartışmasına yazılması gereken yorumların buraya taşınması hoş değil, tartışmanın düğümünü çözecek bir tavır da değil. Ve bunu yalnızca bu tartışma özelinde söylemiyorum, tekrar altını çizeyim. --Cobija (mesaj) 13:02, 12 Haziran 2017 (UTC)
ideolojik çekişme değil, etnik ve ideolojik propaganda olacak o. Ben herhangibir etnisite, siyasi parti, örgüt veya devrimci için faaliyette bulunmuyorum burada. Bunu iddia eden katkılarımdan bulsun kanıtlasın. Daha önce defalarca dedim fakat hiçbir sonuç yok. Şikayet sayfası "kendin çal kendin oyna" hesabı tamamen etkisiz. politikalara uygun olarak Kürt/PKK merkezli yaptığım her değişiklik, öneri ve tartışmada aynı birkaç kullanıcıyı görüyorum. Hayır için hayır müdavimlerinin asılsız ithamları yetmiyormuş gibi bir de -Niye Kürt örgütleri için kısa ad talep ediyorsunuz- diye hesap soruyorlar. Ben de diyorum ki arka arkaya talepte bulunmam konusunda bir engel veya yönerge mi var? Cevap yok. İki gün önce Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri maddesini yaygın adı olan FARC'a taşıma konusunu ilgili tartışmada önerdim. Burada bir itiraz göremezsiniz çünkü Kürt/PKK ile ilgisi yok ne de olsa. Kurdistan ifadesinin geçtiği örgütlerde sansür yaptığım gibi gülünç bir iddia da var. Güncel Halk Savunma Güçleri ile birlikte, Kadın Koruma Birlikleri, Halk Koruma Birlikleri, Demokratik Birlik Partisi, Sivil Savunma Birlikleri maddeleri için de kısaltma önerisinde bulundum. Bunlarda da mı Kurdistan adı var ??? Kelime oyunları ile belirli örgütleri "cici gösterme" bunların saldırılarını allayıp pullama..bu da son örneği [1] sıcak sıcak, fırından yeni çıktı. Örgüt liderlerinin maddelerinden kaynaksız diye çıkarılan bilgilerin de kaynağı varmış bu arada, tabii bulmak isteyene. Tutturmuşlar efendim TBA nedeniyle hiçbir örgüt..falan filan terör örgütü denilemez. Nerede yazıyor bu? Hangi politikada? "Kime göre terör örgütü/terörist" diye soranlara, ben de "kime göre terör örgütü/terörist değil" diye sorabilirim bu bağlamda. Bunu ayrı olarak tartışmaya açacağim kısa vadede. --Maurice Flesier message 15:31, 12 Haziran 2017 (UTC)
Terör konusunda hatırlatma: @Maurice Flesier tarafından hemen yukarıda ifade edilmesi sebebiyle, herkes tarafından bir daha net olarak görsün diye bir daha ifade ediyorum. VP:TBA gereği Vikipedi bir yapıyı terör sıfatıyla yaftalayamaz, çünkü politika nazarında elinde böyle bir liste yok. Bu listeleri devletlerdeki iktidarlar, sıklıkla da içişleri bakanlıkları yapar. Ansiklopedinin, yani Vikipedinin böyle bir liste oluşturacak bir "bakanlığı" olmadığından ve bu tür bir organizasyon listesi olmadığından maddede bu konu geçtiğinde olsa olsa başka kurumların tanımladığı listelere atıfta bulunulur. Terör örgütü olarak tanımlanmış örgütler listesi maddesi bunun için ideal bir kaynak. Ya da ülkelerine göre olan bu kategori iş görebilir. Vikipedi bu listedeki ülkelerden hiçbirine taraf değildir.
Benzer olarak devlet terörü tanımlamalarına da taraf değildir. Bu tür iddiaların listelerine de taraf değildir. Bu tanımlamalar oldukça tartışmalı kavramlardır ve üzerinde uluslararası fikir birliği yoktur. Bu alt başlığın konusuyla ilgili olması sebebiyle, örneğin PKK; Avrupa Birliği ülkeleri, Amerika Birleşik Devletleri, NATO ve bölgedeki Türkiye, Suriye, Irak, İran iktidarları (veya devlet politikaları) tarafından "terör örgütü" olarak tanımlanırken Birleşmiş Milletler, Rusya, Çin Halk Cumhuriyeti, Hindistan, İsviçre gibi ülkeler ise böyle bir tanımlamayı kabul etmemektedir. Başka bir örnek; bir dönem ABD yönetimince "terörist organizasyon" saydığı bir devletin resmi ordusuna bağlı organ olan İran Devrim Muhafızları'dır. Diğer bir örnek Çin Halk Cumhuriyeti, Kazakistan ve Kırgızistan'ın terörist ve suçlu olarak ilan ettiği Doğu Türkistan Kurtuluş Örgütü'dür. Saymakla bitmez.
Ansiklopedik bilgi, yani Vikipedi, bu noktada hiçbirisinden referans almaz. Alsa zaten Vikipedi olmaz. Bakınız Vikipedi ne değildir?. --Ahmet Turhan (mesaj) 20:24, 12 Haziran 2017 (UTC)
Sadece tartışmasına katıldığım kısaltılan iki madde hakkında yazıyorum. Kürtler hakkındaki maddelerde kısaltmaların kullanılıp gerçek ismin gizlenmeye çalışıldığı iddiasına konuyla ilgili katıldığım iki tartışmadaki yaklaşım üzerinden bakacak olursam, bu iddia ve ön yargıya hak vermem mümkün değil. Eğer tartışmasına dahil olduğum o iki maddede kısaltma kullanılmaması bekleniyorsa, hemen hemen her zaman belli bir kısaltma ile adlandırıldığı takdirde kısaltmanın tercih edilebileceğini ifade eden adlandırma politikasını iptal etmemiz gerekir. Devamındaki kısaltmalarla ilgili süren tartışmalardan yeterince haberdar olmadığın için çok bir detay bildiğim söylenemez ancak içinde bulunduğum tartışmalarda kısaltmaya gidilmesinde herhangi bir yanlışlığın olduğunu veya ideolojinin işlediğini zannetmiyorum. Vitruvian (mesaj) 16:39, 12 Haziran 2017 (UTC)
@Cobija, @Vitruvian {...}, maddelerin isimlerinin kısaltılması ile başlayıp, maddelerdeki açılımların da kaldırılması sürecinin tamamı için söylendi. biçem el kitabında açılımların yanında parantez içinde gösterilmesi gerekçe gösterilerek tamamı kaldırılıyor. mesela Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı maddesindeki ilişkili kuruluşlarda olduğu gibi.. (sahi bu kuruluşların da hepsi kısaltmalarıyla anılıyor genellikle, isim değişikliği istesek mi acaba?) ancak kullanıcının isim değişikliği yapılan maddelerde ve ilişkili olanlarda bu açılımları tamamen kaldırdığını görebilirsiniz incelerseniz. bu da iyi niyet vehmetmemizi engelliyor. --kibele 09:06, 13 Haziran 2017 (UTC)
  • Ortada sansür yok. Niye ısrarla Kürdistan vurgulanıyor bunu sormak gerek. Yani ne demek? Niye ısrar? Bunu cevaplayın. --II. Niveles 22:31, 13 Haziran 2017 (UTC)
Şöyle ki, zaten değişiklik yorumundaki parmak sallarcasına "kural buyuran" üslupla birlikte, niyet şahsımca anlaşılmakta. Örgütün silahlı kanadı Halk Savunma Güçleri maddesinden; madde ile birebir ilgisi olmayıp, maddedeki yapıyı kavramak için yararlı olan bir madde örgütün yayın organı olan maddeyi, yani Serxwebûn maddesine olan "ayrıca bakınız" kısmındaki bağlantıyı tartışmadan, ısrarla, defalarca kaldırmak da yukarıda bahsedilen girişim ile paralel. Yani isim kısaltma örneğindeki gibi "bilgi gizleme" yöntemi olsa gerek. Çünkü söz konusu yayın organının birçok sayısında HPG konusu ana konu olarak ele alınmış, yayın arşivleri incelendiğinde bu kolayca görülebilir. Kürt maddelerine yapılan yukarıdaki yargısal düzenlemeler zararsız bir "ayrıca bakınız" bağlantısında bile ortaya çıkabiliyor. Bu bir itham değil, görünen köyün kılavuz istememesi. Yukarıda kullanıcılar da zaten bunu belirtiyor. --Ahmet Turhan (mesaj) 08:45, 14 Haziran 2017 (UTC)
  • sansür demişken resmi adı Teröre karşı islam ittifakı olan ve amaçları kaynaklarla kanıtlanmış "terörle mücadele" olan İslam Ordusu İttifakı maddesinde geçen terörizm/terör saldırısı gibi ifadeleri sansürleyip, son kullanma tarihi geçmiş bir kategori tartışmasını politika diye sunan kullanıcı için hizmetlileri müdahaleye davet ediyorum. @Vikiçizer, @Sakhalinio, @Vito Genovese. Yani ortada açık bir şekilde terörü aklama/destekleme var ve bu Vikipedinin güvenirliği zedelemeye devam ediyor. --Maurice Flesier message 20:34, 15 Haziran 2017 (UTC)
Konudan kopmayalım ama bağlantılı olduğunu düşündüğüm için burada da tekrar edeyim; İslam Ordusu İttifakı maddesinde Irak ve Şam İslam Devleti'ni "terörist" sıfatıyla itham edildiği katkıların kaldırılması gerekiyor. Vikipedi tarafsız bakış açısı ilkesi gereği hiçbir kişi ve grubu terörist olarak nitelendirmemekte ve sınıflandırmamaktadır, bu sebeple herhangi bir kuruluşu, yapıyı, organizasyonu bu sıfatla anmamaya özen göstermeliyiz. Vikipedi İslam Ordusu İttifakı'ndan ya da IŞİD'den yana bir taraf değildir, bu sebeple yargılayıcı sıfatlamalardan kaçınmamız en doğrusu olacaktır.
"son kullanma tarihi geçmiş bir kategori tartışması" yaftasına karşı cevabı da topluluğa bırakıyorum. Vikipedi'yi devletleri veya örgütleri terör ya da devlet terörü sıfatıyla anacak bir kılıfa sokmak istiyorsak, hangi devletin, örgütün, kuruluşun veya ideolojinin listesine göre hareket edeceğimizi de yazalım lütfen @Maurice Flesier. Kişisel "son kullanma tarihi geçmiş" yorumunuz size kalsın, bizi ilgilendirmiyor. Hem de hiç. VP:TBA'nın bir vazgeçilmezidir bu kural. Yoksa burası kişisel görüşlere göre terör olarak yaftalanan maddelerle birlikte bir kaos ortamına döner. --Ahmet Turhan (mesaj) 20:51, 15 Haziran 2017 (UTC)
şöyle ki: bugün, tartışmaya dahil olmuş kullanıcıların hepsinin emekliye ayrılmış ve üzerinden 11 yıl gibi epey zaman geçmiş bir kategori tartışmasından söz ediyoruz. Bunun ansiklopedide bir politika olamayacağını, VP:TBA'da dahi maddelerde Terörizm tanımlaması konusunda açık bir bilgi bulunmadığını bu nedenle bu tür gerekçelerin Vikipedi bağlamında hiçbir yasal dayanağı ve geçerliliği olmadığını söylüyorum. Vikipedi'de maddelerden terör ifadesini sistematik bir şekilde sessiz sedasız ortadan kaldırmak istiyorsak, hangi örgüte göre hareket ettiğimizi de yazalım lütfen. 5.5 milyon maddenin olduğu bir enwiki'de bir terör saldırısına terör saldırısı denilenebiliyor ve kaos olmuyor ise burda hiç olmaz, siz hiç merak buyurmayın. Bu tartışma ve mevcut engel bile bu konunun artık tartışma zamanın gelipte geçtiğini bizlere haber veriyor aslında. --Maurice Flesier message 23:25, 15 Haziran 2017 (UTC)
Cevap Cevap Uluslararası fikir birliği olmayan bir konuya, iktidarlar ve sınırlar arası değişebilecek, hatta resmi siyasi kabulleri bir kenara bırakalım, kullanıcılar arasında dahi son derece ayrılığına neden olacak bir "terör" algısına neden olacak hareketlerden kaçınmak gerekiyor. Vikipedi cümleleri bu konuları olumlayamaz veya karşıtlayamaz. Vikipedi'nin ilgilenmeyeceği pek çok şey vardır, bunların başında ayrılığa neden olan siyasal durumlar gelir. Ansiklopedik olan maddeler oluşturulurken herhangi bir politik tutumu destekleyemez, olumlayamaz ya da karşı çıkamayız. Siyasal akımlara, saldırılara önsıfat eklemek kisvesi altında olsa bile. Bununla birlikte tüm bu talepleri isteyen veya karşı çıkan çeşitli örgütlere de yorum yapamaz, terör vb. damgasını yapıştıramaz. Vikipedi eğer tüm dünyada saygınsa bu sebeple saygınsa bu yüzden saygın. Hava alanı saldırısı örneğinden gidersek; Esenboğa Havalimanı saldırısı'nı olduğu gibi tespit yoluyla veririz, çünkü ASALA nedeniyle politik bir altyapısı var. Levon Ekmekçiyan'a güzelleme ya da yerme yapamayız. Ya da bu yolla Ermeni örgütlerini övemeyiz, ya da haksız çıkaramayız. Burası bir ansiklopedi, yargı değil. Eğer bir örgütlenme biçiminin içinde olmayan ve siyasal alt yapısı olmayan psikopat biri sadece zevk olsun diye saldırı yapsaydı bunları tartışabilirdik, fakat durum siyasal. Vikipedi:Tarafsız bakış açısı der ki; "her madde, tüm taraflara eşit uzaklıkta ve ön yargısız olarak yazılmalıdır.". Terör sıfatı, hiçbir zaman eşit uzaklığı temsil etmez. Ayrıca bu politika tartışmaya da açık değildir. Anlatım tarzının adilliğini yakalamak istiyorsak bu tür tartışmalı ifadelerden kaçınmalıyız. Bırakın olgular kendini ifade etsin, biz değil.
Bu arada konu bunun tartışması değildi, sistematik gelişen sansürdü. Acaba bu sansür girişimi sistematik bilgi eksiltme girişimleri kullanıcıların kişisel olarak bu örgütleri terörist olarak görmesinden mi ileri geliyor? --Ahmet Turhan (mesaj) 07:06, 16 Haziran 2017 (UTC)
  • Açıkçası, başlığı görünce Vikipedi'ye konulan engel yüzünden bir protestoda bulunulacak sanmıştım ama gördüğüm şey sonrası çok şaşırdım. Gerçekten çok şaşırtıcı bu nasıl sansür olarak anıldı ve nasıl bir algı yaratıldı bilmiyorum ama çok üzücü ve vahim bir durum var bence. Vikipedi politikaları uyarınca değişiklik yapılıyor ve buna rağmen sansür deniyor, gerisini hep birlikte topluluk olarak oturalım düşünelim. Gerçekten Vikipedi politikalarını sansür olarak görmek nedir anlam veremiyorum, daha fazla troll beslemenin de anlamı yok. --Tuğkan (mesaj) 23:44, 15 Haziran 2017 (UTC)

ÖNEMLİ: Hizmetli etkinliği incelemesi[kaynağı değiştir]

Merhaba. 2013 yılında küresel topluluğun fikir birliği sonucunda "ileri düzey hakların" (hizmetli, bürokrat, vb.) alınmasıyla ilgili bir politika benimsenmiştir. Bu politikaya göre, kâhyalar, etkin olmama politikasına sahip olmayan tüm Wikimedia Vakfı vikilerinde hizmetlilerin etkinliklerini incelemektedir. Bildiğimiz kadarıyla sizin vikinizde etkin olmayan hesapların "ileri düzey haklarının" alınmasına yönelik resmî bir süreç bulunmamaktadır. Yani, hizmetli etkinliği incelemesi uyarınca bu konuyla kâhyalar ilgilenecektir.

Aşağıdaki kullanıcıların etkin olmama ölçütlerini (2 yıldan uzun bir süre boyunca değişiklik ve günlük işlemi yapmamış olma) sağladığını belirlemiş bulunuyoruz:

  1. 1. Lighterside (hizmetli)

Bu kullanıcılar kısa bir süre içerisinde bir bildirim alacaktır ve bu bildirimde bu hakların bazılarını veya tamamını ellerinde tutmak istiyorlarsa topluluk nezdinde bir tartışma başlatmaları istenecektir. Kullanıcılar yanıt vermezse, bu durumda ileri düzey hakları kâhyalar tarafından alınacaktır.

Ancak bir topluluk olarak küresel politikanın yerine geçecek kendi etkinlik incelemesi sürecinizi oluşturmak isterseniz, etkin olmayan bu hak sahipleri konusunda başka bir karar alma arzusundaysanız ya da bizim görmediğimiz bir politikaya zaten sahipseniz, vikinizdeki hakların incelenmesini gerçekleştirmememiz gerektiğini anlayabilmemiz için lütfen Meta Viki üzerinde kâhyaları bilgilendirin. Rschen7754 02:15, 13 Haziran 2017 (UTC)


WikidataCon 2017 katılım daveti[kaynağı değiştir]

Teması bilgini ve tecrübeni toplulukla paylaş olan WikidataCon konferansı 28-29 Ekim 2017 tarihlerinde Berlin, Almanya'da yapılacak. 31 Temmuz tarihine kadar konferansta yer almasını istediğiniz önerilerinizi iletebilirsiniz. Konferansa katılım bileti ücretsiz olup kayıtlar 19 Haziranda açılacaktır. (150 kişiye bilet verilecektir) Biletler; seyahat, konaklama gibi masrafları karşılamamaktadır. Bu masrafların karşılanması için burs başvurusu 31 Temmuz'a kadar açık olacaktır.

Ayrıntılı bilgi için WikidataCon 2017 sayfasını inceleyebilirsiniz.-- Hakan·IST 09:20, 13 Haziran 2017 (UTC)

Portal:Feminizm ve Vikiproje:Feminizm[kaynağı değiştir]

Herkese merhaba, uzun süredir eksikliğini hissettiğim Portal:Feminizm ve buna bağlı Vikiproje:Feminizm'i açmış bulunmaktayım. Bu güne kadar bir çok kullanıcımız bireysel projeler ile vikipedideki cinsiyet eşitsizliğini "en azından" maddeler bazında ellerinden geldiğince gidermeye çalışıyorlardı. Bu portal ve vikiproje sayesinde, bireysellikten birlikteliğe geçiş yapıp el birliği ile vikipedideki cinsiyet eşitsizliğini gidermek için çalışabiliriz. Portalın da vikiprojenin de eksikleri tahmin edersiniz ki bir hayli fazla. Bu konuya ilgi duyan kullanıcılarımızın tamamını Portal:Feminizm ve Vikiproje:Feminizm'e katkı sağlamaya davet ediyorum. İyi çalışmalar herkese. --Pragdonmesaj 21:52, 13 Haziran 2017 (UTC)

  • Ek olarak ilk işbirliği projesini de başlatmış bulunuyorum. Katılmak isteyen kullanıcılar ayrıntılı bilgiyi buradan alabilir ve İBP'ye katılabilirler. --Pragdonmesaj 22:18, 13 Haziran 2017 (UTC)
  • Normal İBPlerde bayan konuları çok oluyordu, ayrı olarak böyle portal ve ibp açmak meraklıları için çok iyi. --II. Niveles 22:25, 13 Haziran 2017 (UTC)
'bayan' gibi eril zihniyet ürünü sözcükler gerek feminist harekette gerekse queer harekette tepki bulmaktadır. iyi niyet gereği bilmeden söylediğinizi varsayıyorum. yoksa trole girer. vikipedi'de bayan vb. tarzı ayrımcı sözcüklerin kullanılmamasına dikkat edelim, kadındır doğrusu. sevgiler. -MHIRM. 04:22, 27 Haziran 2017 (UTC)
Vikipedinin hiçbir kuralında "bayan" demeyiniz diye bir kural yok. İsteyen bayan der isteyen kadın der. Bu site taraflı ideolojileri kapsamıyor @MHIRM. Bazı ideolojilerde de pkklıların ölüsüne leş deniyor ama buraya ölü militan olarak geçiyoruz. Fikirlerinizi buraya yansıtmayınız, hadi yansıtmayı geçtim sizin gibi düşünmüyor diye kullanıcıları troll olarak nitelendirmeyiniz. Herkes sizin gibi düşünmek zorunda değil. Bu tip davranışlarınız kişisel saldırıdır. Lütfen tekrar etmeyiniz. --Tuğkan (mesaj) 15:57, 29 Haziran 2017 (UTC)
Ne erili ne zihniyetinden bahsediyorsun arkadaş? Ben feminist dayatmaları kabul etmek zorunda mıyım? Ne demek bayan değil kadın? Bizim geldiğimiz yerde kadın başkadır, kız başkadır, bayan hepsini içerir ayrıca bayan saygı ifadesidir, ben feministler ne der, queerler ne der, drag queenler ne der ona bakmam. --II. Niveles 14:10, 29 Haziran 2017 (UTC)
ah ah buralar böyle mi olacaktı... ne günlere kaldık (60 yaşında hissettim böyle yazınca). feminizm portalı başlığı altında "kadın başkadır kız başkadır" deniyor. gözlerim kanıyor, kederleniyorum. vikipedi taraflılığa karşıdır, söyledikleriniz de eril bakış açısının taraflı ifadeleridir. kadını erkek üzerinden taraflı olarak tanımlamış oluyorsunuz çünkü. bayan demeniz de erilliktir. sizin geldiğiniz yer burayı bağlamaz. safsata üretmeyiniz. -MHIRM. 12:40, 14 Temmuz 2017 (UTC)

VikiProje Sovyetler Birliği ikinci Haziran 2017 işbirliği[kaynağı değiştir]

"30'dan fazla dildeki olup Türkçe Vikipedi'de olmayan Sovyet konulu önemli maddelerin oluşturulması" konulu VikiProje Sovyetler Birliği'nin ikinci Haziran 2017 işbirliği projesi belirlendi. Daha fazla bilgi için sağdaki genişlet'e tıklayın.




Sovyetler Birliği Ayın İşbirliği Daveti

İyi günler, iyi Vikiler.
Sovyetler Birliği ile ilişkili konularda katkı sağlamayı amaçlayan VikiProje Sovyetler Birliği projesi kapsamında her iki haftada bir tekrarlanan Sovyetler Birliği İşbirliği Projesine davetlisiniz.

Bu ayın ikinci proje konusu 30'dan fazla dildeki olup Türkçe Vikipedi'de olmayan Sovyet konulu önemli maddelerin oluşturulmasıdır.

Her ay planlı bir şekilde Sovyetler Birliği ile ilişkin farklı bir hedefe odaklanan işbirliği projesinin dönemki ayağına siz de katılım sağlayın. Projeye katılmak için proje sayfasının en altında yer alan katılımcılar bölümüne isminizi eklemeniz yeterli. Proje kapsamında verilen pek çok ödül sizi bekliyor.

Ayrıca anket ve oylamalara katılarak gelecek işbirliği projeleri için öneri ve görüş bildirebilirsiniz.

Şimdiden iyi çalışmalar, bol Vikiler!

--Ahmet Turhan (mesaj) 21:25, 15 Haziran 2017 (UTC)

Yapay Zeka ile SM adayı sayfaları tespit etme[kaynağı değiştir]

Daha önce burada bahsettiğim yapay zeka ile maddelerini sınıflarının otomatik belirlenmesi çalışması sonuca ulaştı. Sistemin dengeli/düzgün çalışabilmesi için çok sayıda ama her sınıftan eşit miktarda örneğe ihtiyaç var. Yani SM sayfa sayısı sistemin başarı oranını limitliyor. İlk bulgular ile bir model geliştirildi ve bu model bize SM olmaya aday sayfaları gösterecek. Bunları inceleyip SM sayısı artıktan sonra sistemi tekrar çalıştırmayı ve daha iyi bir model geliştirmeyi düşünüyoruz. Sistem yeterince olgunluğa erişince sınıfı belirsiz maddeleri bu araç ile otomatik tanımlayacağım. SM aday listesinin yarına çıkması bekleniyor. SM/KM süreçleri ile uğraşan kullanıcıları yoğun mesai bekliyor. Topluluk yapay zekalar ile birlikte yaşamaya hazır mı? --Mavrikantmsj 15:42, 16 Haziran 2017 (UTC)

  • Bu yapay zeka falan diyorlar, ben buna inanmıyorum. Yahu bir yapay zeka bunu nasıl tespit edebilir benim aklım almıyor. SM seçimini neye göre yapacak? Bu alet benden daha mı akıllı? Desteklemiyorum. --II. Niveles 02:09, 17 Haziran 2017 (UTC)
  • Ellerine sağlık Mavrikant, özellikle maddeleri sınıflandırmak çok faydalı bir çalışma olacak. KM ve SM çalışmarını seven kişiler içinde müthiş bir yol gösterici olacağına eminim. Selamlar ve iyi vikiler, SakhalinioBuyrun beniiiim? 11:49, 17 Haziran 2017 (UTC)
  • Emeğine sağlık Mavrikant. Bazı troller anlamamış olabilir, SM değil potansiyel adayları belirleyecek bir sistem. Böylece kullanıcıların ilgisini toplayabilir bu maddeler üzerinde.--RapsarEfendim? 18:59, 17 Haziran 2017 (UTC)
  • Ellerinize sağlık Vikipedi için faydalı olacağı kesin.--By erdo can • msj 11:02, 18 Haziran 2017 (UTC)
  • Konu hakkındaki işlerin çok daha hızlanacağı görülüyor, emeği geçenlerin ellerine sağlık. Bizim de katkı sunacağımız yerler ya da dayanışmaya açık yerler varsa bunu da burdan söyleyin, biz de elimizden geleni yapalım. --Ahmet Turhan (mesaj) 11:05, 18 Haziran 2017 (UTC)
  • Emeğinize sağlık.---Potkal (mesaj) 20:45, 18 Haziran 2017 (UTC)
  • Emeğinize sağlık @Mavrikant. İzlemedeyim, tebriklerimi sunarım... chansey Mesaj 10:44, 1 Temmuz 2017 (UTC)

Vikiproje:Ankara[kaynağı değiştir]

Selam arkadaşlar, bu aralar vikiproje ve portallara dadandım. :) Malum geçen hafta Vikiproje:Feminizm ve Portal:Feminizm'i aktif hale getirdik. İlk iş birliği projesi de devam ediyor. Bu hafta da SAS süreci ile birlikte Vikiproje:Ankara'ya el attım ve şu an kullanıma hazır hale geldi. Şimdilik İBP başlatmadım. "Yaptım oldu." dememek için bir süre öneri gelmesini beklemeyi düşünüyorum. Sonuçta "iş birliği". Elbet ilgili veya ilgi duyabilecek kullanıcılar vardır. Buradan önceki aktif üyeler,@E3.akpinar, @AloneTuruk, @FebriS, @Ullierlich, @Dekolteli Kefen, @Objective, @Kudelski, @SAİT71 ve @İsikhan16'a da ping göndermiş olayım belki onlar da yeniden aktif olmayı düşünebilirler. İyi çalışmalar herkese. --Pragdonmesaj 11:57, 19 Haziran 2017 (UTC)

Gerçek hayattan ötürü projelere katılamıyorum, büyük katkılarda da bulunamıyorum. Maalesef. - Ullierlich 21:20, 19 Haziran 2017 (UTC)
  • Emeginiz icin tesekkurler. Maddelerin hizlica gelismesi icin vikiprojelerin ve ilgi duyan, katki yapan topluluklarinin calismalari cok onem arz ediyor. Vikiproje Ankara'da, bu sehirde yasayan bir vikipedist olarak aktif olarak rol almak isterim. Zaman buldukca katki yapiyorum. Oncelikli olarak bu projeye ilgi duyan arkadaslarla ankarayla ilgili maddelerin fotograflandirilmasi konusunu ibp olarak sunabiliriz. Baslangic olarak ilk once maddelerin fotograflandirilmasi iyi olacaktir bence.Sait71 21:22, 19 Haziran 2017 (UTC)
  • Şehir projelerin işe yarar olduğunu düşünmüyorum. Ama meraklısı için iyi olabilir. --II. Niveles 20:17, 20 Haziran 2017 (UTC)

Kullanıcı üzerine yorum yapma özgürlüğü ve engel tehdidi[kaynağı değiştir]

Son dönemlerde bazı kullanıcılar tarafından kendilerine tanıdıkları bir hak oldu. Vikipedi'nin resmî politikalarından birinde şöyle demekte; Nezaketsizlik ise kin, saygısızlık, çatışma ve gerginlik yaratan davranış olarak tanımlanır bu kuralın bayraktarlığını yapanlar şahsım üzerime hücum edenler yine bu kuralları çiğneyerek kendileriyle çelişmekteler. Yine resmi politikaların birinde şöyle demekte; Vikipedi'de hiçbir yerde konuları kişiselleştirmeyiniz. İçerik üzerine yorum yapınız, katılımcı üzerine değil. Kişilere ilişkin yorumlar, bir noktayı dile getirmenize yardımcı olamayacağı gibi Vikipedi topluluğuna zarar verir ve kullanıcıları iyi bir ansiklopedi yaratmak için çaba harcamaktan caydırır. Vikipedi'nin her alanında bu ihlal şahsıma karşı yapılmaktadır.

Gruplaşmış bir kaç kullanıcı grubu sırf Müslüman bir muhafazakar olduğum için kullanacağım kelimelere, kuracağım cümlelere karışmakta kendi koyduğu ölçütlere uymadığım zaman beni engelle tehdit etmekteler, buna bir hizmetli önderlik etmektedir. Karşıt görüşlü kullanıcıları baskı altına almak, kendi istekleri doğrultusunda hareket ettirmek, etmez ise tehdit etmek, karşıtlık ve rahatsızlık vermek artık serbest olmuş durumda. Ben bu durumu Vikipedinin gelişimine doğduran bir tehdit olarak algılıyorum. Özgür ansiklopedi kavramına gölge düşüren, kullanıcıları baskı alıp dogmatik düşünceleriyle belirli sınıflara sokan bu kullanıcıları topluluğun huzurunda daha objektif, nazik, mülayim ve tarafsız olmaya davet ediyorum. Topluluk tarafından ele alınıp incelenmesi gerekli yorumlarınızı bekliyorum. --II. Niveles 07:56, 25 Haziran 2017 (UTC)

Topluluk tarafından ele alınıp incelenmesi isteniyorsa bunun yeri köy çeşmesi değil şikayet sayfası.--Cobija (mesaj) 08:19, 25 Haziran 2017 (UTC)
Hayır, topluluğu ilgilendirmektedir. Bu kişisel bir mes'ele değil Vikipedinin gelişimine doğrudan tehdittir. Bu davranışlar bana özel değil benden önce ve sonra tüm kullanıcıları tehdit etmektedir. Buna önlem alınması gerekmektedir. --II. Niveles 08:21, 25 Haziran 2017 (UTC)
Ciddi bir üslupla sorunumuzu dile getiriyoruz, troll! Tartışma sayfasında yorumda bulunuyoruz, troll!, SAS'ta oy kullanıyoruz, troll! Devriyeliğe aday oluyoruz, troll! A desek troll, B desek troll! Vay canına arkadaş, insan yazmaktan yorulur, imzamı koyduğum her yorumun altına gelip troll demekten başka yapacak işi olmayan kişiler var, hayret. --II. Niveles 08:55, 26 Haziran 2017 (UTC)

Yeni başlayanlar için Vikiveri eğitim videosu[kaynağı değiştir]

Merhaba!

Bayramda boş vaktim var diyenlere bir önerim var; şu Türkçe alt-yazılı videoyu izleyiniz: Tamamen yeni başlayanlar için Vikiveri'ye yumuşak bir giriş (teknoloji kurdu olmayanlar dahil!). 3 saatinizi alacak ama buna değer.

Video, Şubat 2017'de San Fransisco'da verilen bir Vikiveri'ye giriş eğitimini içeriyor. Vikipedi'ye katkı veren kimselerin neden mutlaka Vikiveri'yi de en azından tanıması, nasıl işlediğini, neye yaradığını bilmesi gerektiğini izleyince göreceksiniz.

İyi bayramlar! --Başak (mesaj) 14:00, 25 Haziran 2017 (UTC)

Denetçi istekleri[kaynağı değiştir]

Denetçi istekleri denetçilerimizin ilgisini beklemektedir. Uzun zamandır sonuçlandırılmamış istekler var. Birileri acilen ilgilenmeli. Liste uzayıp gidiyor. --Turgut46 15:12, 25 Haziran 2017 (UTC)

Evet, 6-7 aydır açtığım davalar hala sonuçlanmadı, denetçilerin daha aktif olması gerek yoksa yeni bir denetçi aday çıkarmalıyız. --II. Niveles 15:36, 25 Haziran 2017 (UTC)
Selamlar, birkaç gün içerisinde hepsi ile ilgileniyor olacağım. İyi çalışmalar. --e.c. 21:48, 29 Haziran 2017 (UTC)
Selamlar amirim, vaktiniz olduğunca bakabilirsiniz, kolay gelsin. --II. Niveles 21:55, 29 Haziran 2017 (UTC)

Hizmetlilerin çatışmalara göz yumması, müdahil olmaması[kaynağı değiştir]

Selamlar herkese. Öncelikle şunu belirteyim, Vikipedi bir ansiklopedi ve burada olan her kullanıcının birincil amacı bu ansiklopediyi geliştirmek olmalı. Ama bazıları var ki burayı ideolojik çatışma ortamı, trolleme platformu, tartışma forumu gibi kullanmakta. Hiç isim vermeme gibi bir olayım yoktur benim, direkt göstereyim. Şurada şikayeti başlatan kullanıcı mesela, sırf çatışmak için üye olmuş, hiçbir katkısı yok, yalnızca boş çatışmalar. Keza @Kibele, @Ahmet Turhan ve @Maurice Flesier'in hemen her ideolojik maddede, mantıktan ve yönerge/politikalarımızdan uzak, bir şeyle sonuçlanmayan tartışmaları malum (kim haklı kim haksız olayına girmiyorum). Yine @II. Niveles'in trollükleri malum (son dönemden örnekse 1, 2, 3 vs). Ve bu durumlara hizmetlilerimiz zamanında müdahil olmuyor. Bizzat birkaç hizmetliye ping attım, yetmedi mesajla ulaştım ancak onlar, topluluğun onlara verdiği sorumluluklarını yerine getirmek yerine sessiz kalmayı tercih ediyorlar. Hizmetlilerden rica ediyorum. Bu tip boş hareketler, değerli katkı veren kullanıcıları buradan soğutuyor, yıldırıyor. Ben buradaki herhangi bir maddede ideolojik değişiklikler, tartışmalar görmek istemiyorum. Köy çeşmesinde faydalı bir şey paylaşmak istediğimde ya da buradaki faydalı paylaşımları okumak istediğimde, buradaki boş tartışmaları, laf sokma çabalarını okumak istemiyorum. Buraya kaliteli katkı veren kullanıcıların da bunları istediğini sanmıyorum. O yüzden, hizmetlilerden rica ediyorum bir kez daha, lütfen elinizi taşın altına sokun ve bu tip hareketlerin buraya zarar vermesine izin vermeyin. Kullanıcı adı, tecrübesi ne olursa olsun gerekeni lütfen yapın, zamanında yapın. Sayfalarca uzadıktan sonra siz de kayboluyorsunuz, siz de müdahil olmak istemiyorsunuz. Bunun sebebi de zamanında müdahil olmamanızdır. @Elmacenderesi, @Superyetkin, @Vito Genovese, @Vikiçizer, @Sakhalinio, @Sabri76, @HakanIST, hepiniz birer hizmetlisiniz ve her birinizin sorumluluğu bu. "Ben bu işlerle ilgilenmiyorum" deme seçeneğiniz değil, bu sorumlulukları siz istediniz ve yapabileceğinizi düşünen topluluk da size güvenerek bu sorumlulukları verdi (yanlış hatırlamıyorsam bu pinglediklerimin hepsine -elmacenderesi hariç, o benden eski- ben de destek verdim). O yüzden lütfen gereğini yapın ve nitelikli kullanıcıların buradan soğumasına müsade etmeyin. Teşekkür ediyorum.--RapsarEfendim? 17:27, 30 Haziran 2017 (UTC)

öncelikle trollerle şöyle ya da böyle buraya katkı veren kullanıcıları aynı kefeye koymanı aynen iade ediyorum.. " hemen her ideolojik maddede, mantıktan ve yönerge/politikalarımızdan uzak, bir şeyle sonuçlanmayan tartışmaları" genellenmiş ve öznel bir yargı.. aynı sözleri aktif kullanıcılar için tekrarlamak mümkün.. ben bu maddelerle ilgilenmiyorum deme, vikipedi'nin zarar verilen alanlarını terketme lüksünüz yok.. kişisel olarak tek derdimin ansiklopedinin korunması olduğunu, dönemsel siyasi durumlara göre yoğun olarak saldırı alan maddelerin de bütün zarar gören maddeler gibi ilgi alanım olduğunu bir kez daha söyleyeyim.. tartışmaların ideolojik maddelerde olmasına vurgu yapılmasını bile kişisel ve sorunlu buluyorum.. ideolojik madde diye birşey yoktur vikipedide.. --kibele 17:39, 30 Haziran 2017 (UTC)
Ben kendi duyduğum ve @Cobija başta olmak üzere çeşitli kullanıcılar tarafından duyulan rahatsızlıkları dile getirdim. Bunun dışında tartışmayı uzatıcı bir şeyler eklemek istemiyorum.--RapsarEfendim? 17:47, 30 Haziran 2017 (UTC)
  • Yorum Yorum Yeni modada troll ithamı oldu, ideolojik çatışmadan rahatsızlık duyan kişilerin bir muhafazakar kullanıcıya muhalif mantığı ile troll şeklinde saldırması baya büyük bir çelişki. Muhalif görüşe sahip kullanıcıların bu özgürlüğü bana rahatsızlık vermektedir, gerek Twitter gerek Facebook, gerek siyasi forumlarda muhafazakar kişilere Aktroll ithamında bulunması bilindik bir konudur, buradakiler anca troll demekle yetiniyor aynı şey. Allah'tan edebimiz yerinde bu boş saldırmalara cevap vermiyoruz.

Neymiş hizmetliler görevini yapmıyormuş, neymiş Bu tip boş hareketler, değerli katkı veren kullanıcıları buradan soğutuyor MUŞ! yıldırıyor -MUŞ! Hadi ya, hadi ya, hadi ya? Öyle mi? Karşıt görüşlü bir Müslüman olduğum için, benden rahatsızlık duyduğunuzu itiraf edin hepimiz kurtulalım, zira sizin yaptığınız karalayıcı yorumlar, baskıcı tutum bana zerre etki etmemektedir. Hizmetliler sırf kendi gibi düşünmeyen kullanıcıların cezalandırılmasını isteyen birine itibar etmeyecektir, şuan ki tutumları da bundandır, hizmetliler sizin dilediğinizi yapmakla yükümlü kişiler değildir. --II. Niveles 18:53, 30 Haziran 2017 (UTC)

Hizmetlilerin, ping atılmasına rağmen cevap vermemesini ben de yaşadım. Silinmeye adayın zamanı meselesinde (pingsiz) ve telif hakkı ihali yapan haber sitesi olayında (pingli). Ancak şu sıralara Türkiye'den Viki'ye ulaşmak güç olabilir diye pek bir şey dememiştim.

Belittiğin olaylar belki de "troleri beslemeyin" düşüncesi ile takip edilmiş olabilir. Belki de ping atılınca durumu takip ettiklerini belirtseler endişe duyanların endişeleri giderlmiş olur.--❣Paseyn ileti 18:56, 30 Haziran 2017 (UTC)

Eklemek isterim, bariz rahatsızlık veren II. Niveles dışındaki diğer kullanıcıların az da olsa tartışmalarını gördüm, tartışmalar yapıcılıktan uzak gibi gelmedi bana. --❣Paseyn ileti 19:08, 30 Haziran 2017 (UTC)

  • Üstte hizmetliler iş yapmıyor iddiası üzerine yaptığım yorumda kendimi tam ifade edemedim, şöyle biraz daha açayım. Hizmetlilerin sözde 'iş yapmaması' iddiası kullanıcının kişisel isteklerinin yerine getirilmemesidir. Kullanıcı:Rapsar'ın isteklerinin yerine getirilmemesi, hizmetlilerin iş yapmadığını manasını taşımaz zira hizmetlilerin görevi bu değildir.

Yaşça büyük olarak buradaki proje arkadaşlarıma nasihatim budur;

Şahsi olarak tartıştığımız her kullanıcıyı bastırmaya, sindirmeye çalışmak yerine tartışmaları tartışma sayfalarında tutmak gereklidir. Hepimiz ademoğluyuz, mel'un bir nefse sahibiz, hep bana hep bana düşünürüz bu yüzden hiç bir konuda uzlaşamıyoruz. Gelin Allah'ın bahşetmiş olduğu bu güzel hayır yurdunu adam etmeye çalışalım, boş, şahsi çıkar çatışmalarına yer vermeyelim. Biz uzlaşmacıyız, biz uzatılan ele tükürmeyiz, bu konudaki her teklifi dinlemeye açığız. --II. Niveles 19:15, 30 Haziran 2017 (UTC)

  • İsmim pinglendiği için yazıyorum, her madde kendi içerisinde özgün olarak incelenmesi gereken görüş ayrılıklarını barındırır, tüm ayrılıkları "ideolojik" şeklinde topyekun karara bağlamak biraz eksik bir yaklaşım olmuş. Spor ile ilgili maddelere katkı yapan kullanıcıya "hep galatasaray katkısı yapıyorsun" denmeyeceği gibi, politikayla ilgili katkı kullanıcılara "ideolojik maddelere" katkı yapıyor denilmez. Madde özelinde varsa itirazınız ilgili maddede bunu aktarabilirsiniz, maddenin tartışma sayfaları bunun için var. Zaman zaman aksi görüşler artabilir ve anlaşmazlıklar da doğabilir, ama bu toptan bu yaklaşımı gerektirmez. Bu konuya dikkat edilmesini temenni ediyorum. Bu yüzden benim ve diğer iki kullanıcının isminin geçtiği "hemen her ideolojik maddede, mantıktan ve yönerge/politikalarımızdan uzak, bir şeyle sonuçlanmayan tartışmaları" cümlesinin son derece hatalı kurgulandığını belirtiyorum. Hangisinin mantıksız yönergelere uygun olmadığını bahsini geçirdiğiniz ideolojik maddenin (bu nasıl bir sıfatlandırma anlam veremedim?) tartışma sayfasında belirtiniz incelensin. Yoksa böyle toptan ifadeler suçlayıcı ifadeler gibi algılanır. --Ahmet Turhan (mesaj) 20:31, 30 Haziran 2017 (UTC)
adımın diğer iki kullanıcı ile yan yana getirilip, ideolojik katkı yaptığım iddiasının yakından tanışma fırsatı bulduğum Rapsar'dan gelmesi beni derin hayal kırıklığına uğrattı. Aslında bir bakıma hak veriyorum kendilerine, hatta eksik bile yazmış. Ortada ideolojik ile birlikte, etnik ve siyasi propaganda, algı yönetimi ve pozitif ayrımcılık ve buna karşı duran bir kullanıcıya yönelik mobbing faaliyetleri var. Benim de müdahil olduğum tartışma sayfalarında yapıcı konuşmaların olmadığı bir gerçek, bunu kabul ediyorum. Fakat bu etki-tepki meselesi. Şimdi burada sorunun çözümü konusunda bir talep görüyorum ama tam olarak ne istendiği müphem kalmış. Müddei iddiasını ispat etmekle mükelleftir. Maddelerde ideolojik katkı yaptığımı iddia edenler linkleri ve kanıtları ile birlikte Şikayet sayfasında kanıtlasın. Vikipedi elbette savaş alanı değildir fakat ortada duran ciddi TBA ihlallerini de gözardı edemeyiz. Bu konunun hizmetliler ve taraflar ile birlikte yüz yüze bir masada konuşulmasını teklif ediyorum. İstanbul veya başka bir şehir; bir cafe veya park fark etmez. Belki bu şekilde bu uzun soluklu ihtilafa bir son verilir ve nihaî sonuca ulaşılır, kim bilir. --Maurice Flesier message 22:29, 30 Haziran 2017 (UTC)
Evet, İstanbul içinde tarafların oturup olayı çözümlemesi gerek, alkollü mekan olmamak şartı ile tüm heybetimizle orada olmaktan çekinmeyiz. Bakalım herkes ithamlarını şahsımın suratına söyleyecek mi yüz yüze. --II. Niveles 23:10, 30 Haziran 2017 (UTC)
  • Belirtme ihtiyacı hissettim, "ideolojik tartışma" yapıyorsunuz dedim ve evet, yapıyorsunuz. Bunu tek dile getiren, bundan tek rahatsızlık duyan da ben değilim. Defalarca da uyarıldınız hizmetliler tarafından ama artık bir kısır döngüye girildi. Umarım hizmetlilerimiz bundan sonra sorumluluklarını yerine getirir.--RapsarEfendim? 22:38, 30 Haziran 2017 (UTC)
Cevap Cevap Eğer ansiklopedik maddeler için sizin bu tanımlamanızı baz alırsak -ki bence ideolojik tabiri son derece hatalı, politik ya da tarihsel madde doğru olan tabir- "idelojik maddelerde" "ideolojik tartışma" olur zaten. Daha doğru tabirle politika ile ilgili maddelerde potilika ile ilgili katkılar olur, kusura bakmayın ama Vikipedi kullanıcılarının "ama bak politik katkılar yapıyor, bu kullanıcının amacı şöyle şöyle" demek gibi bir lüksü yok. Daha ötesi hakkı da yok. Ben dahil bir çok kullanıcıya dair yapılan bu saldırganvari davranışlar son derece hatalı/kusurlu davranışlardır. Yaptırım olmadığı için buralara kadar tekrar tekrar gelebiliyor ya ona yanıyorum. Baksanıza hemen yukarıda "ideolojik ile birlikte, etnik ve siyasi propaganda, algı yönetimi ve pozitif ayrımcılık yapan kullanıcı" tabirini açık açık yazabiliyor. Bir de misyon biçmiş gibi karşı duran kahraman misali anlatılıyor. Bunu gören kullanıcılar da, çeşitli politik, örgütsel ya da kendini herhangi bir tarafta tanımlayan organizasyon gibi konularda birçok maddeye katkı yapanı "terör sevicisi, yandaşı, propagandacı" gibi akıl almaz yaftalara başvuruyor, daha önce çok örneğini gördük.
Yapmayınız efendim yapmayınız. Daha ne kadar rica edilir bilmiyorum ama yapmayınız.
Kullanıcıların ilgi alanları üzerinden kişisel yorumlamalara gidilmememeli. Burası bir ansiklopedi, herkes istediği öğeden ilham alarak istediği maddelere katkı sunar. Böyle hoyratça hedef gösterilmemeli, kullanıcıları belli maddelere kanalize ederek terörize etmeye çalışılımamalı. Rica ediyorum, bu şekilde yaklaşmayın, kullanıcıları Vikipedi'ye katkıdan soğutmayın. Daha önce bu konuyu dile getirildiinde bu ve bu kalıcı bağlantılarda çeşitli kullanıcılar görüşlerini belirttiler. Zira topluluk bu konu hakkında da görüşlere sahipti. Bunlarla uğraşmayın, ansiklopediye katkıya odaklanın, rica ediyorum. --Ahmet Turhan (mesaj) 10:18, 1 Temmuz 2017 (UTC)
İddialarınızı sizden başka destekleyen yok, her iki kullanıcıda sıradan tartışmalara giren üyeler. --II. Niveles 23:12, 30 Haziran 2017 (UTC)
  • Bu başlıkta bana göre kukla olan bir kişi unutulmuş. Bir kullanıcı da -ki kendisiyle iyi ilişkilerim vardır- zaman zaman yanlış tercihlerde bulunsa bile bu tartışmalarda "arka toplamak" zorunluluğu duyuyor. Bunu kurallara uyarak yapıyor; sorun yok şimdilik. Tartışmalarda ideolojiler çatışıyor. İdeolijinin eylemli olma özelliği bariz şekilde hissediliyor. Bu kavramın genel tanımında karşı tarafı ideoloji yapmakla suçlamak yatıyor. Peter Burke'den bir alıntı yapmak istiyorum:


(...) İnsan zamanla kendi propagandasına inanmaya başlıyor, geçmişi aşırı ölçüde dramatikleştiriyor, sonuçta herhangi bir dönemde geçmiş olayların gerçek karmaşıklığını unutuyor. İnsan kendi taraf olduğu geçmişi idealize etmeye başlıyor ve bu da insanları Biz ve Onlar şeklinde bölüyor. (Tarihin Peşinde, s22)

Kimseyi suçlamadan projenin durumu bundan ibaret olduğunu düşünüyorum.


Ben aslında başlığın hizmetliler yönüne dikkat çekmek istiyorum. Ve açık açık kendilerine diyorum ki: kullanıcılara cevap verin. İnsanlar sizden bir şeyler bekliyorsa en azından konuya müdahil olmak istemediğinizi bildiren bir cevap bırakın. Bu noktada Vito Genovese'nin emeklerini takdim etmek istiyorum. Projeye geri dönmesi ile bir canlılık ve değişim yaşandı. 5000 telifli madde silindi, köy çeşmesi duyuruları ile inceleme bekleyen sayfalar eridi, şikâyet sayfaları ve SAS'lar derlenip toplandı. Çözüm odaklı olmakta fayda var.

Son olarak da kullanıcıları ılımlı olmaya davet ediyorum. Uzlaşma kültürü ile sorunları kendi aramızda halledelim. Sürekli birilerine şikâyette bulunarak projede bürokratik ve otoriter özellikli bir hizmetli sınıfı oluşmasını istemeyiz di mi? Herkese kolay gelsin. --Kingbjelica (mesaj) 23:15, 30 Haziran 2017 (UTC)

Fasaryadan ibaret iftiralarınıza itibar edilmediği halde senelerdir bir umut bunu sürmenize mana veremedim, kaç dava açıldı? 3? 4? Sonuç: Hepsi fıs. --II. Niveles 23:20, 30 Haziran 2017 (UTC)
Herkes tarafından trol yakıştırması alıp dikkate alınmayanları görüyoruz, topluluk da görüyor. Bu değişik üslubunuzla aslında bizlerle değil kendi aklınızda dalga geçiyorsunuz. Keşke bunun farkına varabilseniz. --Kingbjelica (mesaj) 23:31, 30 Haziran 2017 (UTC)
Elhamdülillah bizim kafamız yerinde, herkes denilen de 3-5 karşıt görüşlü adam, tabi kendileri hariç başkalarını üyeden saymadıkları için 3-5 kişi herkes oluyor. --II. Niveles 00:06, 1 Temmuz 2017 (UTC)
  • Bir hizmetli olarak eğer konuya müdahil olmuyorum çünkü II. Niveles'in tartışma sayfalarındaki iyi niyet olduğunu varsayamacağım tavırlarından ve rezalet ötesi üslubundan ötürü aşırı rahatsızım ve kendisiyle konuya dair yazacağım her mesajda polemiğe girebileceğimi düşünmemin yanı sıra polemiğe girmemin Vikipedi'ye ayırmaya çalıştığım kısıtlı zamanımı boşa harcamama sebep olacağı endişesini duyuyorum. Hayatımda hiç duymadığım Rumca'dan Türkçe'ye geçen ve "Boş ve anlamsız söz ya da kuru gürültü" anlamına gelen "fasarya" sözcüğünü Fasaryadan ibaret iftiralar şeklinde kullanıp rahatsızlık verici bir tavırla benle tartışmaya çalışan birisiyle zaten gerçek hayatta da tartışmam, Allah ıslah etsin der, geçerim. Diğer hizmetlilerin neden müdahil olmadığını bilmiyorum ancak bu mesajıma kışkırtıcı bir yanıt gelse de müdahil olmayacağım. Umarım bir şekilde uzlaşıp çözebilirsiniz. Engelden dolayı birçok kullanıcıyı kaybettiğimiz, kan kaybına uğrayan Vikipedi'nin tarihi boyunca yaşadığı şu en çetin günlerde VPN'siyle DNS'siyle burayı canlı ve güncel tutmaya çalışıyoruz. Eskiden olsaydı neyse de, şu an hepimiz akil ve balığ insanlar olarak tartışmaları çok büyütmeden uzlaşma kültürünü yerleştirip dolaylı yoldan laf sokma davranışımızı törpülemeliyiz. Aksi takdirde zaten bu sebeplerden ötürü yeterince ilerleyemezken gerileme sürecine gireriz...--Śαвяí¢αи76ileti 10:36, 1 Temmuz 2017 (UTC)
İslami üslubuma rezalet ötesi diyen kişi bir hizmetli! Topluluğun belirli haklar tanıdığı kişiler bunlar! Ben bu şiddetin nedenini çok iyi bilmekteyim, üstte 1 senedir fasarya iddiasını sürdüren bir şahsa benzer bir iddiada kendisi ortaya atmıştı, sözde ben IP vandalı -imişim de falanda filan. Sözde tarafsız, tartışmaları iyi niyetle sürdürecek bir hizmetli olması gereken kişi sırf Müslüman olduğum için şahsımı aşağılıyor, sonrada tartışmaları çok büyütmeden uzlaşma kültürünü yerleştirip dolaylı yoldan laf sokma davranışımızı törpülemeliyiz. diyor alenen bir çelişki meydana geliyor. Bir hizmetlinin alenen muhafazakar bir kullanıcıyı aşağılamasını reddediyor, kendisini hizmetliliğini daha objektif ve tarafsız olarak yapmaya davet ediyorum. --II. Niveles 13:39, 1 Temmuz 2017 (UTC)
İslami üslup.. Neye göre? Kendisine göre. Trolluğun başlangıcı zaten burada.. Tüm uyarıları ve nazik tavsiyeleri "müslüman düşmanlığı" kisvesine sokmak. Topluluğun sabrı zaten burada zorlanıyor.. --Ahmet Turhan (mesaj) 16:38, 1 Temmuz 2017 (UTC)
İslami üsluba sahip olmak trollükse bu ülkede 18,867,411 tane troll vardır, bırakın bu karalayıcı zihniyeti, bırakın insanları kalıplara sokmayı, düzgün argüman sunun önce düzgün hep bel altı, böyle olmaz, ben bunu kutsalıma hakaret olarak değerlendirdim. --II. Niveles 16:44, 1 Temmuz 2017 (UTC)
  • Gerçekten yeter. Gerekmedikçe tartışma sayfalarından çok çok uzak duran (ama mutlaka okuyan) biri olarak sıkıldım bu durumlardan. Binlerce kez söylendi ama yine tekrar edelim: burası ocunun bucunun yeri değil. Herkes vikipedi yönergeleri doğrultusunda istediği gibi değişiklik yapmaya özgürdür. Politika ve yönergelere uymuyorsa da o değişiklik geri alınır bu kadar basit. Hiç kimsenin değişikliği vay o bucu vay şu şucu diye geri alınmaz. 2 ayı aşkın süredir yaşadığımız engellemede maalesef yetkililerin anlayamadığı nokta tam da budur. Vikipedi'de isteyen herkes istediği değişikliği yapar. Engelleyeceklerine bir hesap açıp (veya açmadan da olur) istedikleri değişiklikleri istedikleri gibi yapsalardı keşke. Şimdi baktım özellikle 40.000 değişiklik yapmışım 29 Nisan'dan bu yana. Belki bu mesajım üstüne o da (VPN) engellenir ama Çin Halk Cumhuriyeti yerine Çin yazdığım için engelleneceksek fark etmez bir şekilde buradayız ve devam ediyoruz. Sayın Niveles, boş verin İslamcı, muhafazakar vesaire vesaire kullanıcı üslubuna sahip olduğunuz için bu tür olaylarla karşı karşıya olduğunuz iddiasını. Bir zamanlar ne güzel AWB ile katkıda bulunuyordunuz. Katkıda (vikipedi politikaları çerçevesinde) bulunduğunuz sürece kimse size bir şey demeyecektir emin olun.--Teacher0691 (mesaj) 21:49, 1 Temmuz 2017 (UTC)
Teacher0691 AWB ile katkı yaparım yapmasına da, uygulama açarken hata veriyor, çözümünü bilen kişilerde yardım etmiyor şahsımdan hoşlanmadıkları için. --II. Niveles 23:46, 8 Temmuz 2017 (UTC)
@II. Niveles şu an için VPN ile bağlanmaktan başka bir yol yok başkaca da yardımcı olunabilecek bir durum yok nedeni malum. Bunun şahsınızla ne alakası olabilir. VPN ile bağlanmak bir süre sonra ücretli olabiliyor bu arada ve benim gibiler o ücreti de ödüyor vikipedi için.--Teacher0691 (mesaj) 22:20, 9 Temmuz 2017 (UTC)
Teacher0691, VPN ile alakası yok, Network access error hatası vermekte, geçen senede olmuştu. --II. Niveles 02:00, 10 Temmuz 2017 (UTC)
@II. Niveles'in neden her tartışmada Bunlar ben Müslüman olduğum için böyle davranıyorlar şeklinde yorum yaptığını bir türlü anlamıyorum. Sanki burada herkes kâfir de tek Müslüman kendisi imiş gibi. Benim kullanıcı sayfamda da Müslüman olduğum yazıyor, neden kimse benden rahatsız olmuyor? Burada sizden başka İslam'ı kullanarak polemiğe girme çabası içinde bulunan kimse yok. Hani, kim nerede İslam'a karşı olumsuz bir ifade kullanmış? Her tartışmada Ben Müslüman'ım, ben Müslüman'ım... yeter ya! Buradaki herkes kâfir mi? Allah Allah ya! Siz gelene kadar bu ortamlarda biz hiç Müslüman görmemiştik, sağolun. (!) Ben sizin her ortamda polemik yaratmak için kasten, bilerek, isteyerek dini kullandığınızı düşünüyor ve dini kişisel polemiklerinize alet etmeyi öğrenmeden bu ortama bir daha geri dönmemenizi temenni ediyorum. --Turgut46 22:33, 1 Temmuz 2017 (UTC)
Kasten, bilerek demişsiniz, siz benim gerçek hayatta nasıl bir kimliğe sahip olduğumunu gerçekte gördünüz de mi böyle kesin hükümler koyuyorsunuz? --II. Niveles 23:46, 8 Temmuz 2017 (UTC)
Peki siz bu kullanıcıların gerçek hayatta nasıl bir kimliğe sahip olduğunu biliyor musunuz da size karşı tavır alanları Müslüman karşıtı olmakla suçluyorsunuz? --Turgut46 16:28, 9 Temmuz 2017 (UTC)
Biz kimseyi İslam karşıtlığı ile suçlamayız, biz şahsi mes'elelerin İslam kimliğime sahip olduğum için devam ettiğine inanırız. --II. Niveles 16:52, 9 Temmuz 2017 (UTC)
@II. Niveles siz bu üslubunuzla kendinizden başka kimseye zarar vermiyorsunuz. İslam karşıtı olanlar hüküm sürdüğü için mi bu site engellenecek. Zaten engellu, birkaç ay daha bu engel tabi devam edecek. Giren kullanıcılar da kısıtlı, zaten neden buranın engellendiğinin sebebi söyleniyor. Siz böyle olmaya devam edince insanlardan daha çok suçlanırsınız. Anlamıyorsunuz o zaman ben karışmam. --Toppolila 4 (mesaj) 16:37, 9 Temmuz 2017 (UTC)
  • Arkadaşlar trollerin yaptığı tam da budur. Böyle sizi gereksiz ve anlamsız tartışmalara çekerler, sinirlerinizi bozarlar, vaktinizi çalarlar ve bundan haz alırlar. Günlerdir dilimde tüy bitti şu trolün engellenmesini sağlamaya çalışmak için. Bugün yalnızca 1 haftalığına engellendi. Bu kullanıcı yalnızca Türkçe Vikipedi'de 9 kez bu tip ihlallerden dolayı engellenmiş (diğer engelleri saymıyorum) ve şu an aldığı engel süresi 1 hafta. Ben mi bir şeyleri gözden kaçırıyorum acaba?--RapsarEfendim? 22:37, 1 Temmuz 2017 (UTC)
Aldığım cezaların %80'i şahsınıza olan hakaretlerimdir, sizden başka da engelletmeye çalışan olmadığına göre olay kişiseldir. --II. Niveles 23:46, 8 Temmuz 2017 (UTC)
Neden 1 hafta verildi bu engel? Üst üste olan geçici engellemelerin fayda vermediği halen görülüyor, topluluğun sabrını belli periyotlarla zorlamaya gerek yok, troll davranışı sergileyenler lütfen artık yaptırım görsün. --Ahmet Turhan (mesaj) 04:27, 10 Temmuz 2017 (UTC)
Maddelere, az da olsa, yararlı katkı sağlamış herhangi bir kişinin süresiz engellenmesini hiçbir zaman desteklemedim. Sabrımı zorlasa da bu kullanıcı için de bunu istemeyeceğim. En azından kendi kişisel eğlencesi için dini kullanmaması yeterli. Bundan sonra enerjisini tartışma sayfaları yerine maddelere harcasın. Çünkü ne zaman bir tartışma sayfasına karışsa, diğer kullanıcıların huzursuz olması veya kendisinin engellenmesi ile sonuçlanıyor. --Turgut46 23:55, 1 Temmuz 2017 (UTC)
  • Benim 1 hafta engellenme mi köy çeşmesinde yazdıklarım yüzünden sananlar bilsinler, bu sebeple 1 hafta karşıtlık ve rahatsızlık cezası sicilimize işlemiştir, köy çeşmesiyle alakası yoktur. --II. Niveles 23:46, 8 Temmuz 2017 (UTC)
  • Buradan hizmetlilere sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum bir trole çanak tuttukları ve sessiz kaldıkları için. Biz sizi bunun için mi seçtik? Kimse size zorla o yetkileri vermedi, siz almak istediniz ve biz de topluluk olarak verdik. O hâlde burada müdahil olmak zorundasınız @Superyetkin başta olmak üzere (zira kendisi yanıt dahi vermiyor) tüm hizmetliler. Birçoğunuzu şahsen tanıyorum, bu dediklerim de yanlış anlaşılmasın ama sorumluluklarınızı yerine getiriniz. 10'larca defa engellenmiş, onlarca kullanıcı tarafından trol denen bir kullanıcıyı burada tutmamalıyız.--RapsarEfendim? 23:49, 10 Temmuz 2017 (UTC)
Şurada Kullanıcı:Rapsar'ın beni ve dini görüşlerimi aşağılamasından dolayı şikayette bulundum. Sayın hizmetliler olaya müdahil olacaksa, önce insanları dini görüşünden dolayı aşağılayan kişilerden başlamalı. Kimse dini görüşünden dolayı aşağılanamaz, engellenemez! --II. Niveles 00:06, 11 Temmuz 2017 (UTC)
  • Ben de hizmetlilerin bu konulara müdahale noktasında ilgisiz kaldıklarını düşünüyorum. Tartışmalarda iki ya da daha fazla kişi harap oluyor, sürekli bir kısır döngü dönüp duruyor. Gerçi bazen öyle tartışmalar oluyor ki iki ucu çamurlu değnek ya da kim haklı belli değil, bu tarz tartışmalara çoğu kullanıcı ilgisiz kalyor olabilir ancak böyle tartışmalarda hizmetlilere ve deneyimli insanlara ihtiyaç var? --KediÇobanı🐈 05:45, 11 Temmuz 2017 (UTC)
Hizmetlilerin anlamadığı nokta şu: Sürekli rahatsızlık veren/tehdit eden ama binlerce katkı da yapmış kullanıcıların hiçbiriyle ilgilenmemesi. Uyarıdan öteye gitmemesi. KediÇobanı Benim zamanında saygı duyduğum iyi anlaştığım bir kullanıcıydı. O zaman vikipedide sadece 1 yıllıktım. Bazen anı tepkiler gösterdiğim için KediÇobanı'nın yaptığı suçlamalarını gördüm. Ben delimiyimki bana birkaç kez yardım eden kullanıcıyı buradan sindirmeye çalışıyım? Her yaptığımı farklı bir anlama çekip kendini haklı çıkarmayı başarıyor. Şuradan örnek vereyim:[2] Benim açıklamama gerek yok, şurayı şurayı [3] beyaz liste veya devriyeliğik alınmadığı halde alındı diyor Dediği tarihten önceki İnternion kayıtları tamam benimde hatam yok değil, belki ben biraz anlaşılmaz olabilen yazılar yapabiliyorum. Daha önce kullanıcılardan birini tehdit ettiniz diyordu. Çok önceden. Buyurun @Dekolteli Kefen, Raksidelic olayından sonra benzer bir olay yaşadım ama bu sefer [4] aşırı tepki vermek veya KET'e eklemek yerine yazışarak çözdüm. Demekki birşeyler den azda olsa ders çıkardım. Bundan KediÇobanı'nın kötü düşüncelerinin altında kıskançlık yattığını düşünüyorum. Benim bu ansiklopediye herhangibir zararım yok. Eminimki Bora'nın bana yaptığını ben Bora'ya yapsaydım yine beni suçlayacaktı. Benim yaptığım en büyük hataysa şu, böyle konulara çok kafamı takıp tartışma sayfalarında şişmek. Yeteri kadar hala madde üzerinde vandalizmle mücadelelerime devam ediyorum, köy maddelerinde küçük değişiklere de devam ediyorum ve bundan sonra da devam edeceğim. Hizmetlilere ricam şudur: Bence bazı hizmetliler ikili tartışmalara kim haklı kim haksız belli olmadığı için genel geçiyorlar. Ben yine deli değilim ki yıldız/kedi tarzından hediyelerle tavlıyım. Onlara sorsak böyle bir cevap vermezler. Çok fazla konuşmak istemiyorum. Burası engelli ve her isteyen giremiyor, ben vikipedide vandallıkla mücadele ve küçük vikicüce değişiklikleri için buraya VPN ile giriyorum. Vandallıkla mücadeleme devam edeceğim. Herkese iyi çalışmalar... --Toppolila 4 (mesaj) 09:08, 11 Temmuz 2017 (UTC)

Şu anda 27 tane hizmetli var ve sadece 4 tanesi "Etkin", etkin olmayanların ve etkin olup görevini yapmayanların hizmetlilikten ayrılmasını teklif ediyorum. İki hizmetli için burada istifalarını istedim--❣Paseyn ileti 11:03, 11 Temmuz 2017 (UTC)

  • Benim sadece 1-2 kullanıcıya rahatsızlık verenlere hizmetliler uyarıyla müdahil olsa da engele kadar gidemiyor. Gerçi göz yumup müdahil olmadıkları onlarca kişiyi engellenmiş kullanıcılara müdahil olmuyorlar bence. Bu arada bir hizmetliue istifa edin derhal demek çok yanlış. --Toppolila 4 (mesaj) 12:36, 11 Temmuz 2017 (UTC)
    • Görevini yapmadığını düşündüğüm hizmetlilerin istifasını istemek nasıl yanlış? Anlamama yardımcı olarak "yanlış"ımdan dönmeme yardımcı olabilirsiniz.--❣Paseyn ileti 12:40, 11 Temmuz 2017 (UTC)
@Paseyn, söylediğiniz gibi etkin 4 (dört) hizmetli var. İkisini istifaya davet ederek çok güzel bir yol izlemişsiniz. Tebrikler. Hizmetlilerin bu tip çatışmalara müdahil olması şart ama hizmetlilerin görevi sadece bu değil. Yetkin ve Sakhalinio'nun diğer hizmetli görevlerini yerine getirdiğini söyleyebilir miyiz? Sayfa silmiyor diyelim, vandallık engellemiyor diyelim. Hangimiz diyebiliriz? 2 yıldır değişiklik yapmamış hizmetliler varken tutup aktif iki hizmetliden istifa istemeniz, hele ki Vikipedi şu durumdayken, bu hizmetlilerin şevkini kırmanız maalesef hiç yapıcı değil.--Tuğkan (mesaj) 12:54, 11 Temmuz 2017 (UTC)
>Hizmetlilerin bu tip çatışmalara müdahil olması şart ama hizmetlilerin görevi sadece bu değil.
İşte tam benim anlatmak istediğim yer. Alıntı: Bunun yanı sıra Vikipedi'de ilkelere ve kurallara uyulması gibi konuları gözetirler. Yanlış yapanları uyarırlar; onlara yol gösterirler. Gerektiğinde de sorunu çözmek için ellerinde bulundurdukları ek yetkileri kullanabilirler. Alıntı sonu. Öncelikle iletişime geçmeleri gerek. Önce topluluk ile iletişimde olmaları gerek. Böyle sorun çözülemiyorsa ek yetkilerini kullanabilirler. Belirtiğim iki hizmetli çağrılmalarına rağmen topluluğa cevap vermemiştir. Bu ise hizmeliliğin ilk sorumluluğunun yerine getirilmemesi demek.
Şevk kırılması hakkında, benim şevkimin kırılması ne olacak? Ben, biz, bir çok defa, hizmetlileri çağırmışız ancak neredeyse hiçbir zaman yanıt alamadık. Demediler bile, bununla ilgilenemiyoruz şu anda, şu nedenle ama söz bir haftaya bakacağım. Bende şevk kalmadı asıl. Toplulukla iç içe olmayana nasıl hizmetli denebilir?.
--❣Paseyn ileti 13:08, 11 Temmuz 2017 (UTC)
      • Görevini yapmadığını düşünüyorsan, istifa etmeleri için emir vermeyin, toplumdan karar isteyin. Toplum karar verirse metawiki'deki kâhyalar geri alır. --Toppolila 4 (mesaj) 12:52, 11 Temmuz 2017 (UTC)
        • Çok yapıcı bir yanıt oldu, teşekkürler.--❣Paseyn ileti 13:08, 11 Temmuz 2017 (UTC)

Silinmeye aday sayfaların bekletileceği gün sayısının arttırılması[kaynağı değiştir]

Merhaba,

Vikipedi'nin Türkiye'den erişimini engellenmesi üzerine gelen trafik anlamlı bir şekilde düştü. Kaynak-1. Bu nedenle silinmeye aday sayfaların en az bekleme süresi olarak belirlenen beş günün, engel sonrası daha az sıklıkla Viki'ye giren bir kesim varsa onların da inceleyebilmesine ve katkı yapmasına olanak sağlayabilceği düşüncesiyle arttırılmasının yapıcı olacağını düşünüyorum.--❣Paseyn ileti 20:08, 18 Haziran 2017 (UTC)

O pratikte uygulanmıyor zaten. Yeri gelmişken onu arttırabiliriz, Türkçe Vikipedi'nin şartları göz önüne alındığında. Engel olsa da olmasa da 5 günde karara bağlamamız çok zor.--RapsarEfendim? 21:01, 18 Haziran 2017 (UTC)