Vikipedi:Köy çeşmesi/2016/Aralık

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Teklifler[kaynağı değiştir]

Geçmiş birleştirme[kaynağı değiştir]

Geçmiş birleştirme işleminin amacı nedir? Sayfa geçmişlerinin yok olmaması, kimin ne değişiklik yaptığının bilinmesi. Doğru mu? Amaç buysa, doğru düzgün yerine getirilemiyor. Şöyle ki: geçmişi birleştirilen şu maddeye bakalım örneğin. Birleştirme sonrasında kullanıcıların yapmadığı değişiklikler yapmış gibi gösterilmiş. Ufak değişiklikleri bile binlerce baytlık değişiklik olarak aktarmış. Öyleyse neden geçmiş birleştirmeye devam ediyoruz? Bu şekilde olmayan tek bir maddeye bile rastlamadım. Benim bilmediğim başka bir faydası yoksa bu işlemi uygulamayalım artık. Zira değişiklikleri yanlış gösteriyor. --Selahattin ilhan (mesaj) 12:22, 4 Aralık 2016 (UTC)

Birleştirme yapıldığına göre demek ki ilk oluşturuldukları tarihten itibaren aynı madde altında olmalıymışlar. Silme olacaksa, hangi maddedeki katkılar silinecek? --Deniz (mesaj) 13:18, 4 Aralık 2016 (UTC)
"A" maddesi "B" maddesine aktarılıyorsa, A maddesinin geçmişi silinebilir. Burası anonim olarak yazılabilen bir yer değil mi zaten. Varsayalım o değişiklikler anonim olarak yapıldı. --Selahattin ilhan (mesaj) 13:42, 4 Aralık 2016 (UTC)
@Selahattin ilhan Birleştirme sonrasında kullanıcıların yapmadığı değişiklikler yapmış gibi gösterilmiş. Bunu biraz daha örnekleyerek açabilir misiniz? --İnceleme Elemanı (mesaj) 15:56, 4 Aralık 2016 (UTC)
İnceleme Elemanı, bakın bu değişikliğin ne olduğunu değişiklik özetinden anlayabiliyoruz: http://prnt.sc/df8pee . -7.495 baytlık bir değişiklik değil, olsa olsa 5-10 baytlık bir değişiklik. --Selahattin ilhan (mesaj) 16:08, 4 Aralık 2016 (UTC)
Evet @Selahattin ilhan haklı bu büyüklükte bir değişiklikte bulunmadım --By erdo can • msj 16:17, 4 Aralık 2016 (UTC)
@Selahattin ilhan Ben geneline bir bakmıştım ve bu nedenle detay istemiştim. Fakat söz konusu değişiklikte 10.924 baytlık bir sayfa 3.429 bayta düşmüş gözüküyor. Değişikliğe baktığımda ise bunun doğru olabileceğini görüyorum. Hala bir sorun var denilirse, bu durumda bir hata bildirisi oluşturulmalı. Fakat geçmiş birleştirmeye devam etmeliyiz. Veritabanı hatası varsa düzeltilebilir. --İnceleme Elemanı (mesaj) 16:22, 4 Aralık 2016 (UTC)
Bu veritabanı hatasıysa ve düzeltilebiliyorsa, elbette geçmiş birleştirmeye devam edelim. Benzer şekilde yapılmış yarı otomatik bir değişiklik: +32 bayt. --Selahattin ilhan (mesaj) 16:38, 4 Aralık 2016 (UTC)
Zannedersem aynı zamanlarda yapıldıkları için o garip karşıladığımız değişiklik KB miktarları var. Örneğin A maddesi o anda 30 kb olsun ve 5 kb'lik veri silinsin. B maddesi de 100 kb olsun, A'da veri silindikten çok kısa bir süre sonra B'ye 2 kb veri eklensin. Bu maddeler birleştirilince, madde o anlar için, önce 25 kb'ye düşecek, hemen sonra da 102 kb'ye yükselecek. Bence böyle bir durum gerçekleşiyor. Bu, benim için, yapılmış olumlu katkıların silinmesinden daha büyük bir problem değil. --Deniz (mesaj) 17:27, 4 Aralık 2016 (UTC)

"Geçmiş birleştirme işleminin amacı nedir? sorusunun yanıtı "Telif hakları".--Vito Genovese 19:03, 31 Ocak 2017 (UTC)

YerelNet ve Vikiveri[kaynağı değiştir]

Wikidata:Data collaborators sayfasında Vikiveri ile veri alış-veriş iş birliği işine girmiş kuruluşlar var. Bunlar sayesinde Vikiveri daha da çok veri ile donatılmış. TODAİE YerelNET ile bağlantıya geçsek (iletişim), Vikiveri ile veri işbirliğine geçirebilir miyiz acaba? Bu konuda çalışma yürütmüş olan var mı? Eğer iş birliğine girmeyeceklerse, zannedersem User:DrTrigonBot yardımcı olabilecek. Lisans konusunda sorun olur mu? Manuel olmayan bir şekilde, Wiki projeleri kurallarına da uyarak, Yerelnet'teki verileri Vikiveri'ye aktarabilir miyiz? Düşünceleriniz nedir? YerelNET için Vikipedi'de madde açmamışız. --Deniz (mesaj) 17:41, 4 Aralık 2016 (UTC)

Daha önce yapılmış çalışma olarak bu var: https://www.wikidata.org/wiki/Property:P2123 .Tıklayınca verilere ulaşılabiliyor, aktarmaya gerek var mı bilemedim. Hangi veriler aktarılabilir? --Selahattin ilhan (mesaj) 19:22, 4 Aralık 2016 (UTC)
Türkiye köy maddelerindeki bilgilerin çoğu ya YerelNET'ten aktarılmış 'sağlıklı' bilgiler ya da o köyün yerlilerinin aktardığı özgün araştırmalar. YerelNET, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olsa gerek. Eğer hukuksal bir engel yoksa, Vikiveri ile de iş birliğine girmeyi kabul ederlerse, Vikiveri'de, sonra da hızlı bir çalışmayla hem Türkçe Vikipedi'de hem diğer Vikipedilerde, Türkiye köy maddeleri sağlıklı bilgilerle yer alır. Hangi bilgi diyorsanız, nüfustan o köyde yaşanmış felaketlere kadar bir sürü bilgi var, YerelNET sayfalarında. Sadece köyler değil, il, ilçe ve çeşitli belediyeler var. İlgili maddeler, Vikiveri'den güncellenebilecek hâle gelir. --Deniz (mesaj) 08:13, 5 Aralık 2016 (UTC)
Oradan güncellenmesi güzel olur fakat daha köy-mahalle dönüşümü bile tamamlanamadı. Birçok kullanıcı köy maddeleriyle uğraşmak istemiyor (ben dahil). Kim nasıl katkıda bulunacak da tamamlanacak? Merak etmiyor değilim. Veriler aktarılsın da, sayfaları botla değiştiririz deniyorsa, aktarılsın elbette. --Selahattin ilhan (mesaj) 08:52, 5 Aralık 2016 (UTC)
Ceas08'e de önermiştim. Kullanıcı: Bulgu/Almelo sayfasında bir örnek var. Vikiverisi tam olan (Hollanda'daki) şehir sayfalarında, bu şablonu hazırladıktan sonra temel olarak yaptığım (eğer ara kısımlar varsa, Kullanıcı: Bulgu/Almelo/ara'ya ekledikten sonra), maddedeki bazı kategoriler hariç her şeyi silip {{subst:Kullanıcı Bulgu/Almelo}} yazmak oldu.
titleparts kullanımını o an beceremediğim için koordinatlarda oluşan sıkıntıyı elle düzeltmek durumunda kaldım bazı maddelerde, bir de posta kodu/kodları meselesi var (plural sihirli kelimesi kullanılabilir). Kardeş şehirler de Vikiveri'de olabiliyor, ama çoklu verileri nasıl ayarlayacağımı tam bulmam lazım (kardeş şehirleri, Kullanıcı: Bulgu/Almelo/ara switch'li 'veri tabanı' şablonundan aktartırarak eklettim). Vikiveri'de kardeş şehirler için olan gibi çoklu veriyi aktarmayı tam bulursam, Kullanıcı: Bulgu/FBK şablonunda da kullanıp kulüpleri vs. ekleteceğim. Bu şablon şimdilik üst kısmı yapıyor otomatik olarak (tarih kısmında orada da sorun var şu an için).
Yani, bu tarz şablonları yaptıktan sonra, AWB/bot vs. ile {{subst:Kullanıcı Bulgu/Almelo}} gibi bir şey yazdırıp köy maddelerini halledebiliriz. Üst kısım alt kısım diye ikiye de ayırıp, arada kalmasını istediğimiz yerleri tutabiliriz, switch'li veri tabanı diye kastettiğim tarz da sayfalar yaratmadan. Alt kısımda notlar/kaynakça, dış bağlantılar başlıkları, taslak etiketleri ve bazı kategoriler olur (ki Vikiveri'den kategoriler de aktarılabilir). Vikiveri'nin bir güzelliği de şu; eğer bağlantı kurulacak bir madde (örneğin bulunduğu il/ilçe) yerel Vikipedi'de varsa, linked parametresi sayesinde o da otomatikman ayarlanmış oluyor (ufak bir sorun var, pipe'tan önce ve sonra aynı isim iki kere yazılabiliyor). Mesela Vikiveri'deki London (yani Q84), linked parametresi kullanılırsa Türkçe Vikipedi'de [[Londra|Londra]]'ya dönüşüyor, çünkü Türkçe Vikipedi'deki Londra maddesi Vikiveri'de Q84'e bağlanmış. --Deniz (mesaj) 11:08, 5 Aralık 2016 (UTC)
  • Bravo. Böyle önerilerle gelinse keşke köy çeşmesine hep :) Vikiveri, Türkçe Vikipedi'de pek üstüne düşülmeyen, bazı kallavi dil projelerinde çok önemsenen, üst düzey diyebileceğimiz kullanıcılar için ise (Vikipedi'ye katkısı az, sadece projeye odaklanan diyelim) Vikipedi'den dahi daha çok öneme sahip olduğu söylenen bir yer Vikiveri. @HakanIST, @Basak gibi Vikiveri ile içli dışlı olan kullanıcılarımız mevcut. Kendi botumuzu dahi yaratabiliriz, neden olmasın?--RapsarEfendim? 20:06, 4 Aralık 2016 (UTC)
  • Ben de {{Türkiye il ve ilçe alanları}} şablonunu hazırlamıştım. Harita genel komutanlığının en son yayınladığı verilerde öncekilerle farklılık vardı. Böyle bir şablon yapmayı düşündüm. Bunu Vikiproje yerleşim birimlerine yazmıştım ancak yanıt veren olmadı (belki de gören olmamıştır). Daha sonra Vikiveriye eklemenin daha mantıklı olacağını düşündüm ve --Deniz 'e sordum bu konuyu. Benim önerim Türkiye'deki tüm yerleşim birimleriyle ilgili tüm bilgileri vikiveriye aktarmak ve Vikipedi'de o şekilde kullanmak. Özellikle köy maddelerini sıfırdan açmanın daha doğru olacağını düşünüyorum. Bir çoğu düzensiz ve kaynaksız şekilde. Ceas08 (mesaj) 11:57, 5 Aralık 2016 (UTC)
Bu link faydalı olur diye düşünüyorum. Bu da İl ve ilçe alanları Ceas08 (mesaj) 11:57, 5 Aralık 2016 (UTC)

Şablon başlığındaki bağlantılar[kaynağı değiştir]

Gör, tartış, değiştir bağlantılarından bahsediyorum. Bunları İngilizcedeki gibi büyük yapsak daha iyi değil mi? Tıklaması daha kolay oluyor. --Cobija (mesaj) 18:54, 10 Aralık 2016 (UTC)

Mantıklı. Ben de zorlandığımı hatırlıyorum.--RapsarEfendim? 10:37, 1 Ocak 2017 (UTC)
Yapıldı. --Superyetkinileti 16:54, 4 Ocak 2017 (UTC)
Yanlış mı anladım ben yoksa değişiklik mi yanlış oldu? Boyut olarak büyültülmesi gerektiğinden bahsetti sanırım @Cobija :) @Superyetkin?--RapsarEfendim? 17:38, 4 Ocak 2017 (UTC)

Yoo, bu şekilde olmasını kastetmiştim. --Cobija (mesaj) 17:46, 4 Ocak 2017 (UTC)

Teknik[kaynağı değiştir]

Vikipedi'ye ait hiçbir türkçe ve yabancı dilli sayfalara ulaşılamaması[kaynağı değiştir]

Yaklaşık olarak iki gündür Wikimedia ya ait hiçbir kaynağa vpn yada proxy kullanmadan ulaşılamıyor bunun hakkında bir bilgisi olan, aynı sorunu yaşayan herkesi aydınlatabilir mi ʔ 16 Kasım 2014 tarihinde Türkçe Vikipedi'de yer alan vajina, insan penisi, testis torbası ve kadın üreme organları maddelerinin üzerinden vikipedinin engelenmesini sağlayan zihniyet acaba gene bir çalışma ortamı mı buldu. Endişe içerisindeyim. Mslost 07:22, 3 Aralık 2016 (UTC)

  • Yorum Yorum Kullanıcı:Mslost ben kendi tanıdığım bakanlıktaki inceleme kurulu üyesi arkadaşlara Vikipedi'deki küfürlü içeriklerden bahsetmiştim belki böyle bir karar almış olabilirler. Ben demiştim küfürlü içerik projemize zarar verir diye. Not: Şahsi tahminimdir hiç bir kurul ve kişiye ithamda bulunulmamıştır. --II. Niveles 07:35, 3 Aralık 2016 (UTC)
  • Aynı sorun 2 gündür bende de vardı. Çok yavaş açılıyor veya hiç açılmıyordu. Modemi kapatıp açınca düzeldi. Şimdilik bir sorun yok görünüyor. --Selahattin ilhan (mesaj) 07:42, 3 Aralık 2016 (UTC)
  • Sorun yaşayan bir tek biz değilmişiz: Vikipedi Neden Açılmıyor? Vikipedi'ye Erişim Engeli --Selahattin ilhan (mesaj) 09:33, 5 Aralık 2016 (UTC)
  • (Üzgünüm bu İngilizce) Hi, we are trying to determine what is happening. Can Kullanıcı:Mslost, Selahattin ilhan, --II. Niveles contact me at zzhou@wikimedia.org about this? Thank you --ZZhou (WMF) (mesaj) 00:07, 8 Aralık 2016 (UTC)

Vandalizm filtreleri[kaynağı değiştir]

SAS'lardaki ip vandalzmini geri almak ve bir hizmetliye mesaj gondermek Agir vandalizm filtresine takiliyor.--88.246.163.40 19:49, 3 Aralık 2016 (UTC)

Bilgi kutusuz sayfalar ve VikiProjeler[kaynağı değiştir]

Selam,

Gördüğüm kadarıyla "Bilgi kutusuz" şablonu silinmiş ve bunun yerine şablonun eskiden bulunduğu tüm sayfalar Kategori:Bilgi kutusu bulunmayan sayfalar kategorisine eklenmiş.

İngilizce Vikipedi'de gördüğüm kadarıyla VikiProje şablonlarında (ör. en:Template:WikiProject China) bir maddenin bilgi kutusuna ihtiyacı olduğunu gösterme seçeneği varmış ("This template has been marked as needing an infobox"), bu seçeneğin etkinleştirildiği maddeler de en:Category:China articles without infoboxes kategorisine ekleniyor. Böyle bir seçeneği Şablon:VikiProje Çin'e de eklemek istiyorum ki bilgi kutusu olmayan Çin maddeleri hepsi bir kategoriye toplansın. VikiProje Çin şablonunu bunu yapmak için değiştirmeye çalıştım ama bu işi maalesef bir türlü çözemiyorum . Sanırım bunu yapmak için Şablon:WPBannerMeta'daki kaynak kodunun değiştirilmesi lazım, ama bir kodlama Muggle'ı olduğum için bunun nasıl yapıldığını açıkçası hiç bilmiyorum .

Lütfen biri bana bu konuda yardımcı olabilir mi ? Thank you!

Bambi'nin annesi (mesaj) 21:35, 8 Aralık 2016 (UTC)

Bana bu konuda yardımcı olabilecek hiç kimse yok mu? Bambi'nin annesi (mesaj) 19:58, 13 Aralık 2016 (UTC)

Single bilgi kutusundaki tırnak hatası[kaynağı değiştir]

Single bilgi kutusundaki tırnak işareti sorunundan daha önce şurada bahsetmiştim. Eğer başka bir yolu yoksa —ki bildiğim kadarıyla yok— @SeyitA'nın da dediği gibi bu sorunu halletmek için şablonun değiştirilmesi ve bir bot yardımıyla eski şablonların güncellenmesi gerek. Bu tip işlerden anlayan birisi şablonu uygun biçimde değiştirir ve eski şablonları güncellerse çok sevinirim. Son olarak, sorunu daha net anlamak için şurayı inceleyebilirsiniz. Kronoloji bölümüne dikkat edin. —CosmosAwaymesaj 19:26, 9 Aralık 2016 (UTC)

Şu değişiklik işe yarayacaktır. --Superyetkinileti 20:35, 9 Aralık 2016 (UTC)
Teşekkürler. —CosmosAwaymesaj 13:31, 11 Aralık 2016 (UTC)

Kullanım koşulları Vikihaber ile uygun olan haber sitelerindeki içeriklerin RSS yardımıyla siteye otomatik olarak eklenmesi mümkün mü? Tesnim, Sputnik, VOA gibi sitelerden yararlanılabilir aslında. Oradaki köy çeşmesine yazacaktım aslında ama görülsün diye burada paylaşıyorum. --Cobija (mesaj) 13:05, 11 Aralık 2016 (UTC)

Şablon isimlendirmesi[kaynağı değiştir]

İngilizce Vikipedi'den Uses Wikidata şablonunu Türkçe Vikipedi'ye uyarlayacağım. Şablon Vikiveri'den veri alıp bunu, yer aldığı Vikipedi maddesinde kullanan şablonların belgeleme sayfasında kullanılıyor. Şablonun isminin Türkçe karşılığının ne olacağına karar veremedim. Bu şablon, Tracks Wikidata şablonu ve bu şablonların kategorileri —Templates using data from Wikidata ve Templates tracking Wikidata— için Türkçe karşılıklar önerirseniz sevinirim. —CosmosAwaymesaj 14:19, 11 Aralık 2016 (UTC)

"Vikiveri kullanır/takip eder" vs yeterli gibi.--RapsarEfendim? 14:27, 11 Aralık 2016 (UTC)

Kişi bilgi kutusu şablonları[kaynağı değiştir]

Merhaba, şuradaki tartışma dolayısıyla kişi bilgi kutularının çok karmaşık bir hal aldığı net bir durum. Orada da belirttiğim üzere bütün bu şablonların tek bir yerde toplanmasını uygun görmekteyim. Örnek olarak buradaki bilgi kutusu kodlarını ve buradaki şablonların kullanımlarını inceleyebilirsiniz. Eğer genel olarak bütün bu kategorideki şablonların birleştirilmesi kararı alınırsa projeyi geliştirmeyi amaçlıyorum. Fikirlerinizi belirtirseniz sevinirim. ~ HastaLaVi2 (mesaj) 17:10, 15 Aralık 2016 (UTC)

Asya ve Avrupa konusu[kaynağı değiştir]

Asya konusu ve Avrupa konusu şablonlarında Dağlık Karabağ'a gelen ekler hatalıydı, düzelteyim dedim şimdi ekler hiç görünmüyor. Biri el atabilir mi? --Cobija (mesaj) 14:55, 21 Aralık 2016 (UTC)

Birkaç düzeltme yaptım şimdi. Artık çalışması lazım. Bambi'nin annesi (mesaj) 15:02, 21 Aralık 2016 (UTC)

Olmuş, teşekkür ederim. --Cobija (mesaj) 15:59, 21 Aralık 2016 (UTC)

Anonim kullanıcı olarak giriş yaptığımda geçen haftaki ana sayfa görünüyor. Kullanıcı girişi yaptıktan sonra düzeliyor. Bunun özel bir sebebi var mı?--Potkal 16:37, 22 Aralık 2016 (UTC)

Yeni suistimal filtresi önerisi[kaynağı değiştir]

En yaygın vandalizm türlerinden biri, zıt anlamlı ifade ile değiştirme. -Ir → -mAz gibi. Çok karşılaşıyorum. Bunun için filtre yapabilir miyiz? --evolutionoftheuniverse mesaj 00:18, 28 Aralık 2016 (UTC)

Süzgeci uyarı (engelle değil) kipiyle kullanabiliriz. İstisnai durumlar çıkarılabilirse uygun bir kurallı ifade yazma olanağımız var. --Superyetkinileti 17:06, 29 Aralık 2016 (UTC)

Politika[kaynağı değiştir]

Kukla politikasında değişiklik[kaynağı değiştir]

Şurada dile getirmiştim, kukla tanımının bizde yanlış olarak yerleştiğini ve "yasak olmayan davranışlar" arasında sayılan bazı şeyleri yapmanın pratikte engellenmeyle sonuçlandığını. Vikipedi:Kukla sayfasında "Çoklu hesap kullanımının yasal olduğu durumlar" başlığı var (yasal? Neyse). Orada da bir alt başlık var "Hararetli Konuları Küçük Bir Alanda Tutma" diye. İçeriği şu şekilde:

Bazı kullanıcılar tartışma sayfalarında, belli bir konu hakkında kimliklerinden dolayı kişisel tartışmalara dönerek kişisel saldırıları engellemek, veya Vikipedi dışında olacak sıkıntıları engellemek için farklı kullanıcı isimleri kullanabilir. Örneğin, kürtaj hakkındaki bir maddenin tartışmasına katılan bir kişi, bu tartışmadaki fikirlerinin diğer katılımcıların tartışmayı genişletmesine fırsat vermesini veya o maddenin içeriğinin dışındaki ilgisiz ya da felsefi temellere dayanan tartışmalara iliştirmesini engellemek isteyebilir.

Örnek veriyorum, Rapsar kullanıcısını herkes "faşist" olarak tanıyor, ben de kullanıcı sayfamda öyle tanımlıyorum kendimi diyelim. Konuyla alakası bulunan herhangi bir tartışmada Rapsar olarak fikir belirtmeye çalıştığımda "sen zaten faşistsin o yüzden öyle diyorsun" gibi tepkilerle karşılaşabilirim, karşılaşanlar oluyor. Ben de Rapsar hesabını kullanan kişi olarak yeni bir hesap açıp, bu tartışma sayfasında bu hesapla kendi görüşümü belirtiyorum. Vikipedi'deki tartışmaların temelinde "bir kişi bir görüş" prensibi var. Dolayısıyla Rapsar hesabıyla bu tartışmayla da bir alakam olmamış oluyor ama kendi fikrimi de önyargısız olarak aktarmış oluyorum. Bu bir artı gibi gözükse de aslında sıkıntılar yaratabilir. Yarın bu maddeye unutarak veya yanlışlıkla Rapsar hesabıyla bir katkı yapsam sıkıntı doğabilir. Yine başka tartışmalar için başka hesaplar açmak da başka sıkıntılar, aldatıcı hareketler olarak algılanabilir.

Önerim, bu kısmın "çoklu hesap kullanımının yasal olduğu durumlar" kısmından kaldırılması ve bir üst başlıktaki "Kuklaların yasak olan kullanımları" başlığına alınmasıdır. Destekleyenler veya karşı çıkanlar görüşlerini paylaşabilirse iyi olur.--RapsarEfendim? 20:34, 14 Aralık 2016 (UTC)

  • Belirttiğin nedeni haklı buluyor ve önerine katılıyorum @Rapsar fakat öncelikle (veya eşzamanlı olarak) politikanın bu şekilde yazılmış olmasına esas teşkil eden "ad hominem" gibi endişeleri bertaraf edecek başka bir çözüm üzerine veya bu endişenin yerindeliğini tartışsak daha iyi olmaz mı diye de sormadan edemiyorum. Dr. Coalmesaj 01:53, 22 Aralık 2016 (UTC)
Doğrudur, bunlara müsamaha gösterilmemeli, zamanında müdahil olmak, gereken uyarıları ve bilgilendirmeleri yapmak (şablon ya da politika bağlantısı fırlatarak değil), gerekiyorsa engellemeler vermek gerekmektedir @Dr. Coal. Bunlarla mücadele zamanında başlamazsa, sonu gelmeyen şikayet sayfalarıyla karşılaşıyoruz malum.--RapsarEfendim? 14:01, 22 Aralık 2016 (UTC)

Bence bu politika değiştirilmesin. Vikipedi'de gizli oylama imkanı yok; fakat her kullanıcı her fikrini açık olarak dile getirmek istemeyebilir. Bunun sebebi ad hominemle karşılaşmak istememesi de olabilir, sadece çekinmesi de. Bu politikayla yaşanabilecek nahoş durumlara çözüm bulunmuş. Dolayısıyla da kullanıcıların her oylarını açık olarak vermek zorunda kalmayacakları bir sistem oluşturulana kadar bu şekilde kukla kullanmalarına müsamaha gösterilmeye devam edilmesi çok daha yerinde olacaktır. --Neolegen (mesaj) 18:01, 22 Aralık 2016 (UTC) -18:06, 22 Aralık 2016 (UTC)

İlginize[kaynağı değiştir]

VikiProje Sovyetler Birliği Aralık ayı işbirliği daveti[kaynağı değiştir]




Sovyetler Birliği Ayın İşbirliği Daveti

İyi günler, iyi Vikiler.
Sovyetler Birliği ile ilişkili konularda katkı sağlamayı amaçlayan VikiProje Sovyetler Birliği projesi kapsamında her ay tekrarlanan Sovyetler Birliği İşbirliği Projesine davetlisiniz.

Bu ayın proje konusu Şablon:1917 Rus Devrimi ve Şablon:Sovyetler Birliği Komünist Partisi'ndeki kırmızı bağlantılı maddelerinin oluşturulmasıdır.

Her ay planlı bir şekilde Sovyetler Birliği ile ilişkin farklı bir hedefe odaklanan işbirliği projesinin bu ay ki ayağına siz de katılım sağlayın. Projeye katılmak için proje sayfasının en altında yer alan katılımcılar bölümüne isminizi eklemeniz yeterli. Proje kapsamında verilen pek çok ödül sizi bekliyor.

Ayrıca anket ve oylamalara katılarak gelecek işbirliği projeleri için öneri ve görüş bildirebilirsiniz.

Şimdiden iyi çalışmalar, bol Vikiler!

--Ahmet Turhan (mesaj) 13:23, 1 Aralık 2016 (UTC)

Haydi Aralık 2016 İşbirliğine![kaynağı değiştir]


VikiProje Siyaset Ayın İşbirliği
İyi günler, iyi Vikiler.
VikiProje Siyaset bünyesinde Aralık 2016 iş birliği projesi "Siyaset kategorisinde yer alan kaynaksız veya kaynağı zayıf maddelere kaynak ekleme ve kaynakları düzenlemek" olarak belirlenmiştir. Katılımlarınızı bekliyorum.

Daha fazla bilgi ve katılım için TIKLAYIN. --Ahmet Turhan (mesaj) 15:11, 1 Aralık 2016 (UTC)

Hizmetli eksikliği[kaynağı değiştir]

Ben de dahil topluluğun birçok üyesi hizmetli eksikliğinden ve halihazırda ki birçok hizmetinin etkinsizliğinden şikayet ediyoruz. @Vikiçizer yine sık sık iş yükünden ve daha fazla sorumluluk almak isteyen istekli kullanıcıları seçememekten dem vuruyor. 280.000 küsür madde, yüzlerce aktif kullanıcı ve sorunları, ilgi bekleyen onlarca adaylık ve süreç karşısında mevcut 27 hizmetliden aktif statüsünde olan 7 hizmetli yetersiz kalıyor ne yazık ki. Her soru ve derdimizde Vikiçizer'e gitmekten hicap duyuyorum artık. En son hizmetli seçilen @HakanIST 'ın ardından altı aydan fazla süre geçti. Artık yeni hizmetli(ler) adaylık süreçleri başlatmak gerektiğine inanıyorum. Hizmetli olabilecek potansiyele sahip, faal, tarafsız, politikalara hakim ve itidal sahibi birçok kullanıcı olduğunu düşünüyorum. Bunlardan aklıma gelenler: @İncelemeelemani, @Sayginer, @Cobija, @Chansey, @Teacher0691, @BSRF, @Çalıştay, @İazak, @Basak, @Totenkopf division, @Turgut46, @Esc2003, @Bulgu..liste daha da artılabilir. Geçen aylarda @Muratero'ya özel olarak adaylık süreci başlatmayı teklif ettim. Kendileri nazikçe geri çevirdiler. @Rapsar'a da geçenlerde bir teklif geldi zannedersem. O da adaylık süreçlerine kişisel husumetlerin karıştırıldığını, tartışma sayfalarında çok bulunan kullanıcıların otomatik olarak damgalandığını (eğer yanlış birşeyler varsa düzeltebilirsiniz Rapsar, aklımda kalanları yazıyorum) topluluğun yeni hizmetli seçmelerinin bu yüzden zor olduğunu ifade etmişti. Doğrusu Türkçe Vikipedi'nin hizmetli seçme ve hizmetlilik yetkilerinin alınması kriterleri çok katı ve meşakkatli. Bu konuda artık 2017 yılı başlamadan birkaç adaylık başlatmamız gerektiğine inanıyorum. Umarım link verdiğim ve burada adını telaffuz etmediğim kullanıcılardan hizmetlilik sorumluluklarını almak isteyen kullanıcılar çıkar. İyi geceler. --Maurice Flesier message 21:15, 1 Aralık 2016 (UTC)

Teşekkürler. Hizmetli eksiğimiz olduğu kesin ve bu durum açıkça belli olmaya başladı. Umarım Superyetkin, Vikiçizer, HakanIST, Sakhalinio gibi gönüllü ve etkin olacak kullanıcılar aday olurlar. --İnceleme Elemanı (mesaj) 09:59, 2 Aralık 2016 (UTC)
Kendimi dışarıda tutarsam, yukarıda ismi zikredilen kullanıcıların birçoğu tecrübe bakımından uygun olsa da, İncelemeelemani'nin dediği gibi gönüllü ve etkin olarak faaliyet gösteremeyecektir. Bu eksiklik veya kusur veya yanlış ya da her ne ise ondan değil, daha çok içerik üretmeye odaklı kullanıcılar var orada. Hizmetli olanların daha çok temizleme, uyarı yollama, doğru yolu gösterme, silme, düzenleme gibi işlerle meşgul olması lazım. "Bu kullanıcı yeteri kadar tecrübeye sahip, hizmetli olsun" tarzı yaklaşım olunca, kullanıcıda da ister istemez "kullanmayacağım zaten çok fazla ama cebimde kalsın" gibi bir bakış açısı oluşuyor, hizmetli olmasının hiçbir artısı olmuyor. Eski İncelemeelemani olsa desteklerdim, o da maalesef, nedenini bilemediğim şekilde azalttı faaliyetlerini. Yukarıdaki isimlerden hem tecrübe hem aktiflik hem de hizmetli gibi hizmetli -ki İncelemeelemani'nın verdiği dört hizmetli de buna uymakta- olabilecek @Teacher0691 ve @BSRF var "bana kalırsa". Bir de potansiyel hizmetli var tecrübelenmesi gereken biraz daha o da bende kalsın :)--RapsarEfendim? 10:21, 2 Aralık 2016 (UTC)
  • Öncelikle beni hizmetli olmaya layık gördüğü için Maurice Flesier'e teşekkür ederim. Bu görevi layıkıyla yerine getirebilir miyim, bilmiyorum. Eğer hizmetli seçilirsem vandalizmle ve kuklacılıkla etkin mücadele edebileceğimi düşünüyorum. Olası bir vandalizm durumunda Vikipedi'de olmadığım zamanlarda kullanıcılar e-posta gönderebilir. Ayrıca telefondan girdiğim için her an her yerde bağlanma durumum var. Koruma işine de çok fazla ihtiyaç olmuyor. Beni korkutan SAS ve Hızlı Sil işlemleri. Rapsar'ın da dediği gibi ben daha çok içerik üretmeye meyilliyim ama olası bir dizi vandalizm saldırıları durumunda önce vandalizmle mücadele ederim. Bir yandan da hizmetlilik işleri içerik üretmeme engel olabilir, belki de bir süre içerik üretir daha sonra başvuru yaparım. Ama diğer kullanıcılar hakkımda ne düşünür acaba? --Turgut46 10:33, 2 Aralık 2016 (UTC)
İki kere ping gelince yazayım dedim artık. Aynen Rapsar'ın dediği gibi içerik üretmeye öncelikli bir kullanıcıyım ben. İBP sorumluluğundan da bu yüzden ayrıldım. Yine de teşekkür ederim düşünenlere. Çok çok ilerde belki ama epeyce çok. Düzeltecek çok madde var daha. Hizmetli seçilene kadar buralarda olup seçildikten sonra kaybolanlara bir iğneleme de benden bu arada. Herkese iyi vikiler.--Teacher0691 (mesaj) 10:44, 2 Aralık 2016 (UTC)
*Yorum Yorum Değerli Topluluğumuza; öncelikle sayın @Maurice Flesier'e bu göreve layık olabileceğini düşündüğü isimler arasında beni de saydığı için şükranlarımı sunarım. Bu başlığın açılması güzel oldu. Topluluğumuzda bu eksiklik malum. Sayın @Rapsar'a da teklifi ben götürmüştüm, kendisi nazikçe kabul etmedi. Doğrusu hizmetlilik başvurusu için iki gündür bir metin ve sorulara cevaplara hazırlamaktayım, yukarıda belirttiğiniz bir çok gerekçe de benim metnimle paralellik gösteriyor. Son düzenlemeleri gerçekleştirdikten sonra son anda bir değişiklik yaşanmaz ise başvuruda bulunmayı düşünüyorum. En azından başvuru sayfasını hareketlendirmiş oluruz. Saygılarımla. chansey Mesaj 11:22, 2 Aralık 2016 (UTC)
  • Adım geçtiği için yazmam gerektiğini düşünüyorum. Teşekkür ederim beni bu göreve uygun görenlere. Daha önce de birkaç kullanıcıdan duymuştum bu yönde teklifler. Ancak hizmetli fonksiyonları bir kere verildi mi "ebediyen" geri alınamaz özellikte olmaya devam ettikçe hiçbir zaman bu fonksiyonlara sahip olmayı isteyeceğimi sanmıyorum. Bir paragraflık Vikipedi:Hizmetli haklarının geri alınması politika teklifini bile sonuçlandıramamış bir topluluk, yeni hizmetli seçerken çok dikkat etmeli. Malum, her yanlış yapan istifa etme erdemini gösteremeyebiliyor.--B.S.R.F. 💬 14:48, 2 Aralık 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Sayın @BSRF yüzde yüz haklısınız. Halihazırda 2 yıl boyunca inaktif olan kullanıcının hizmetliliği kahyalarca sonlandırılır hükmü varken dahi azledilmeyecek hizmetliler var. İnaktif süresi bence 6 aydan çok olmamalı ya da belli bir süredir inaktif olan hizmetliler topluluk nezdinde güven tazelemeli... chansey Mesaj 15:12, 2 Aralık 2016 (UTC)
  • Soru @ Kullanıcı:Teacher0691: Öğretmenim, "iğneleme" dediniz de ilgimi çekti. Bu hizmetlilik bir "görev" (olmalı), "ayrıcalık", "orun" filan değil. Zaten burada bulunmuyorsa bir kullanıcı neden bu göreve talip olur? Vikipediye ilgisi kalmadı ise neden çekilip kadro şişkinliği varmış gibi görünmesine engel olmaz? İnsanlar burada hiç katkısı olmasa bile, sokakta başkalarına "Ben VP'de hizmetliyim" mi diyorlar? Ne işlerine yarıyor bu unvan? Şimdi yazmaya başlayınca aklıma tuhaf şeyler geldi; hizmetlilik işiyle uğraşmak istemeyen, kendisinden iş talep edilmesin diye başka bir ad bulup katkılarına onunla devam eden kullanıcı filan da var mıdır acaba? --E4024 (mesaj) 14:59, 2 Aralık 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Sayın @E4024 zaman zaman bakış açınıza gıpta ettiğimi söylemeden geçemeyeceğim. Lütfen çok seslilik adına kral çıplak demeye devam ediniz. Lakin takıldığım bir husus var kadro durumu söz konusu olmadığı için bir şişkinlikten de bahsedemeyiz. chansey Mesaj 15:12, 2 Aralık 2016 (UTC)
  • Yok o kadar derinlemesine bir iğneleme değildi. Sorularınızın cevabını bir hizmetliden bekliyorsunuz sanırım benden değil. Yukarıda da belirtildiği gibi 27 hizmetliden 5-6 sı aktifse geri kalan 21 hizmetliye sormalı o zaman. Sadece göreve yeni talip olanlara naçizane bir tavsiye olur belki diye yazmıştım. Hizmetli olunca hemen kaybolmasınlar. Benim için önemli bir kriter ulaşılabilir olmak. Yeni aday olacaklara başarılar.--Teacher0691 (mesaj) 15:28, 2 Aralık 2016 (UTC)
@E4024, iyi dedin de burada olamayanların sebeplerini bilemediğimizden, normalde aktif olmayanlara bir şey denemez. Ama az biraz aktif olan, bu aktiflik sürelerinde ise hizmetlilik fonksiyonlarını yerine getirmeyenlerin ise bu görevlerini bırakmaları daha sağlıklı olacaktır. Daha önce de dedim, hizmetlilik, denetçilik vs sorumluluk işi. O kişiler bu sorumlulukları almaya gönüllü oluyorlar, topluluk da uygun görürse onay veriyor. Kimse zorla onları hizmetli yapmıyor, onların da "kullanmam pek ama cebimde olsun" tarzı yaklaşımlarda bulunmaması gerekiyor tabi. Vikiçizer, Pinar, Homonihilis, benim bilidiğim kadarıyla "artık sorumluluk istemiyorum" deyip hizmetlilik yetkilerinden kendi istekleriyle çekilen kullanıcılar (tamamına kişisel takdirlerimi gönderiyorum).--RapsarEfendim? 17:42, 2 Aralık 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Hizmetliye değil benim gibi burada her gün saatlerce emek harcayan muhterem azalara ihtiyaç vardır. İşinde gücünde olan kıymetli hizmetlilerimiz gün içinde ne zaman çevrimiçi olurlarsa olsunlar görevlerini layıkıyla yapmaktadır. Sanki azalar tüm gün burada canla başla çalışıyor da hizmetliler de aynı performansı göstersin. Ben şuan ki kadrodan memnunum. Şahsi görüşüm böyledir. --II. Niveles 15:32, 2 Aralık 2016 (UTC)
Niveles, burada mevcut hizmetliler ile ilgili performans değerlendirmesi yapmıyoruz. Aktiflilik devriyelik ve hizmetlilik için güzel ama 7/24 çevrimiçi olunacak diye bir şey de söz konusu olamaz. Sonuçta burada gönüllülük esas ve her kullanıcı bir insan olarak gerçek dünyada da kendi işleri ile meşgul olması çok normal. Biz gelecek perspektifine odaklanmalı, tecrübeli devriyeleri teşvik etmeli ve yeni process ler başlatmalıyız. Turgut46 ve Chansey'in olumlu yaklaşmalarını memnuniyetle karşılıyorum ve ivedilikle adaylık açmalarını tavsiye ediyorum. Bu arada Teacher0691'ın yukarıdaki eleştirisini yerinde ve doğru bir tespit olarak gördüm. --Maurice Flesier message 17:15, 2 Aralık 2016 (UTC)
  • Adı geçen arkadaşlarımızın hepsi hakkında görüşüm olumlu. Hepsinin de Vikipedinin kurallarını gayet iyi bildiğini düşünüyorum. Kendine güvenen herkes beri gelsin derim. :)Alperen (mesaj) 19:14, 2 Aralık 2016 (UTC)
  • Öncelikle başlığa dikkat çekmek istiyorum: Hizmetli eksikliği. Aktif hizmetli eksikliği denilse daha doğru olurdu, çok şükür 27 hizmetlimiz var. Ne zaman hizmetlilik gerektiren işler aksasa, yeni hizmetli gerekiyor denerek yeni kimseler aday gösteriliyor. Sonra ne oluyor? Hizmetli seçilen arkadaşımız hizmetli oluyor, ancak bir süre sonra ya aktif olmuyor ya da aktif olsa bile hizmetlilik cebimde dursun diyor. Sonra aktif hizmetli gerekiyor deniyor ve birileri yine talip oluyor. Bir süre sayfa siliyor, engel veriyor ama ya sonra? Arkadaşı görebilene aşk olsun. Şimdi yine aktif hizmetli gerekiyor diye başlık açılmış, ancak bu işe talip olacak arkadaşlar hevesi geçtikten sonra çekilmeyi bilecek mi? Bu döngü daha nereye kadar devam edecek? Daha önce de aktif hizmetli gerekiyor denerek tartışmalar yapıldı. Bence öyle biri hizmetli olsun ki hizmetli eksiğimiz var tartışmalarına dur desin. --Turgut46 22:46, 2 Aralık 2016 (UTC)
Bu bence olağan bir durum, insanlar bütün hayatını karşılıksız olarak bir yere adamaktan pek keyif almayabilir :). Vikipedist olarak yılda üç kere madde açsakta oluyor ama hizmetlilik farklı bir durum. Zahmeti keyfinden daha çok ve bayrak devri gerekli. Her üç-beş senede bir topluca değişim faydalı olabilir. Alperen (mesaj) 08:18, 3 Aralık 2016 (UTC)
  • Öncelikle teşekkür ediyorum, listeye ben de eklenmişim. {{Hizmetli kutusu}} şablonuna dönem dönem göz atan biri olarak Vikiçizer, Superyetkin gibi süper aktif hizmetli+ kullanıcılar, bu aktifliklerine devam ettikçe, en azından o şablonda yer alan konularda (HS, SKT, SAS, vs.) henüz önemli bir yeni hizmetli gereksinimi yok diye düşünüyorum. Lakin bence bu işe gereklilikten çok yeterlik açısından bakmak lazım, bu 'görev' ne yetkiler getiriyor onu da hesaba katarak. Hizmetlilik bir hedef gibi görüldükçe, bu hedefe ulaştıktan sonra aktifliğini azaltan olacaktır ve daha da kötüsü, hep o kimimizin şikayet ettiği "hiyerarşi var" zihniyeti devam edecektir; en büyük görevlerden birinin adının "kahya" olduğu bu sistemde ağalar çıkacaktır (Jimmy Wales bile kaybetmiş gibi ağalığını). Ağacılar yüzünden de, hizmetliliğin kendisi ve adaylık süreci, bir çok değerli kullanıcıyı bu görevden uzak tutacaktır.
  • Belirtilen hizmetlilik yetkileri, bence listedeki belki de kimseyi eletecek türden değil, ki yetkinliğini ve kurallara hakimliğini düşünürsek @E4024 de bu listeye eklenebilir. Hiçbiri için de sorumlu olmama imasını hoş karşılayamıyorum. Esasında Basak o listede olmamalı, çünkü zannımca, eğer istemişse, çoktan hizmetlilik isteği toplulukça kabul edilmiş olmalı.
  • Belki bürokratlarda aranması gereken kriterleri bu kişilere yüklemeyelim. Kullanıcı engelleme ve SAS kapatma konuları en çok önemsenebilecek konular, ve şu dönemde o listedeki iki kullanıcı hariç hiç birisine itirazım olmaz. Biri benim. Birkaç aylık (yeni) Vikipedistliğim var; şu dönemde, eğer düşündüğüm gibi gereklilik fazla yoksa, yetkilerimden memnunum, arttırılması şu iklimde 'rahatlığımı' azaltır.
  • Dediğim gibi, işe gereklilik açısından bakacaksak, eğer çok aktif hizmetliler pasif hale geçmezse (geçerlerse bir 'dikta'ya döneriz sanırım), hizmetli sayımız yeterli gözüküyor. Benim gördüğüm eksiklik, beyaz listeye kayıtlı kullanıcı ekleme konusu. Bunun için bir bot ayarlanıp, aktif kayıtlı kullanıcılar çeşitli kriterlere göre sıralanabilir. Sonra da, sadece hizmetlilere açık bir sayfaya bir hizmetli bu tabloyu (ya da biraz daha değişiğini) aktarabilir. Hizmetliler de bu sayfada (yeterince) hızlıca inceleme yapıp beyaz listeye alma işlemini yapabilirler. Kriter olarak şimdilik sadece toplam katkı sayısı olabilir, sonra katkıların tarihsel ve kategorisel dağılımına göre kriterler ortaya konabilir, ya da hizmetliler tarafından başka ne uygun görülüyorsa.
  • Kimseye karışmamız yerinde değil. Aktifliği bırakmak bir suç gibi gösterilmemeli. Eğer hizmetlilerin aktif olmaması (ki aktif sayılanlar da ne kadar aktif ve iki sene aktif kalmayınca çıkarılmıyorlar mı zaten?), sorun yaratıyorsa, sorumluluk esasında biz diğerlerinde. Ne lazımsa onu yapalım, mesela hizmetlilik sürecini gerektiği sertlikte ve yumuşaklıkta yapalım.
  • Türkçe Vikipedi'nin o seneler önceki halinden günümüzdeki (beğenmeyenler çok olsa da) haline gelmesine önayak oldukları için, özellikle, geçmişte çok aktif olmuş kullanıcılarımızın hepsine ve katkılarına saygı duyuyorum. Vikipedi iklimin inşallah daha da güzele evrilmesi için taze kan faydalı olabilecektir. Eskiler baskılansın demek değil bu. Özgür ansiklopedi fikrinden daha da uzaklaşmayacaksak, rahatlığı öne sürmemiz lazım, yoksa haliyle rahatsızlık olacaktır. İnsanların Vikipedi'ye bakış açıları farklı olsun, normali bu. Temel kurallar çerçevesinde kendi yorumlarını uygulasınlar.--Deniz (mesaj) 19:31, 3 Aralık 2016 (UTC)
  • Vikipedi:Hizmetlilik başvurusu/chansey ilgi bekliyor arkadaşlar. Biraz katılım gösterelim. --Turgut46 19:02, 6 Aralık 2016 (UTC)

İlgili kullanıcılara: Anavatan Çağırıyor ve İşçi ve Çiftçi Kadın Heykeli maddelerinin kaliteli madde adaylıklarına dair görüşlerinizi bekliyorum. Adaylık sayfaları şu ve şu. Maddede varsa hangi konularda eksiklik bulunduğu hususunda, varsa bu konular hakkında içerik eklemem için yardımlarınıza ihtiyacım var. Benzer olarak Juche Kulesi maddesi kaliteli madde seçildi fakat burada düzenleme konusunda aklıma bir şeyler gelmiyor :) Yardım ve görüşlerinizi bekliyorum. --Ahmet Turhan (mesaj) 19:26, 2 Aralık 2016 (UTC)

SİS Adaylık[kaynağı değiştir]

2016 Topluluk Dilek Listesi Anketi[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar Meta Vikimediada yer alan 2016 Topluluk Dilek Listesi Anketine katılıp oylarımızı belirtmemiz gerektiğini düşünüyorum zira ankette paylaşılan önerilerin trwiki için de önemi büyük --By erdo can • msj 18:11, 4 Aralık 2016 (UTC)

Kukla kavramındaki sıkıntı ve denetçiler[kaynağı değiştir]

Selamlar. Bayağıdır dikkatimi çeken bir konu hakkında bir şeyler yazmak istiyordum, kısmet bugüneymiş. An itibarıyla Vikipedi'de, @Eldarion, @Elmacenderesi ve @Sadrettin olmak üzere üç denetçimiz var. Bilmeyenler için kısaca bahsetmemiz gerekirse denetçiler, "bir kullanıcının hangi IP numaraları üzerinden bir vikide değişiklik yaptığının belirlenmesi" ve "Özgün bir IP'nin, oturum açtığında bile, bir viki üzerinde yaptığı değişiklikliklerin belirlenmesi" olmak üzere iki işlevi yerine getirebiliyor ve bu sayfada uygunsuz kukla kullanımlarını tespit edebiliyor. Çok kritik, önemli görevler yani.

Kukladan kasıt ne onu da alıntılarla anlatalım. "Bir Vikipedist tarafından uygunsuz bir amaçla kullanmak amacıyla açılmış farklı kullanıcı hesaplarından her biri. Kukla kullanan Vikipedistler kuklacı olarak adlandırılır." diye açıklanmakta Vikipedi:Kukla kullanımında. İlgili politikada benim kalın olarak yazdığım kısım kalın değil, normal yazıyor. Dikkat çeksin diye ben kalınlaştırdım onu. Yine politika sayfasının hemen girişimde "Çoklu hesap kullanmak çoğu durumda uygun bulunmayan bir durumdur" denmekte. Sonrasında projenin kurucusu Jimmy Wales'ten bir alıntı var (politika eski, o dönem yüksek etkisi olan Wales'in şu an hemen hemen hiçbir özel etkisi bulunmamakta). Kukla tanımına, kullanımlarına dair detayları ilgili politikadan okuyabilir dileyen.

Şimdi bizim Vikipedi'deki problem nedir, sistem nasıl işler ondan bahsetmeye çalışacağım biraz. Bu aşamadan sonra yazdıklarım tamamen benim yıllar içerisinde gözlemlediğim olaylar, benim anladığım şeyler, benim elde ettiğim tecrübeler. Yanlışım var ise bunu bildirirseniz gerekli düzeltmeleri, geri almaları yapmak isterim.

Bizde kukla tanımı, genel olarak politikayla paralel işlememekte. Kimisi "IP çakıştı, kukla hesaplar" der, kimisi "zaman içerisine yayılan IP çakışmaları mevcut" der ve iki hesabın aynı kişi tarafından yönetildiğine, yani birisinin kuklacı hesap (oluşturulma tarihi daha eski olan), diğerinin ise kukla hesap olduğu düşünülür. Bu denetlemeyi yalnızca denetçiler gerçekleştirebilir, ne devriye hizmetli ne bürokrat bu denetlemeyi gerçekleştiremez. Şu ve şu ekran görüntülerine bakabilir bu işlem nasıl yapılıyor merak edenler (şu an arayüzleri böyle midir bilemiyorum benim görmüşlüğüm yok). Peki IP çakışması yeterli midir iki hesabın aynı kişi tarafından yönetildiği için? Benim mantığıma göre hayır. Aynı ağ üzerinden, aynı işletim sistemi ve aynı tarayıcıyla giriş yapan farklı kişiler, hatta aynı bilgisayardan giriş yapan farklı kişiler olma ihtimali çok yüksek. Doğal olarak IP çakışması olacaktır, tarayıcı ve işletim sistemi çakışması olacaktır. Yanılıyor muyum? Dolayısıyla sadece IP çakışması oldu diye iki hesabın aynı kişi tarafından yönetildiğine dair yapılamaz. Büyük fikir verir mi, verir. Şüphe uyandırır mı, uyandırır. Amatör, buraya pek hakim olmayan kullanıcıları ele verir mi, verir. Ancak buraya hakim olan, daha tecrübeli kişiler için yeterli olmayacaktır bu.

İkinci husus, "kukla hesapların hepsi kötü niyetli midir?" konusu. İkinci paragrafta alıntıladım, uygunsuz bir amaçla kullanmak amacıyla açılmış farklı kullanıcı hesaplarından her biri kukladır. Dikkat çeksin diye yine kalın yazdım. Buradan yola çıkarak, A hesabıyla sürekli olarak yeni madde açan, ancak her nedense B hesabı oluşturan ve paralel olarak iki hesaptan da yeni madde açan bir kullanıcının kuklacılık faaliyeti yaptığı, politikaya göre söylenemez. Politikadaki ifade net, uygunsuz kullanım. Burada uygunsuz bir kullanım yoksa, ikisinin kukla olduğunu söyleyemeyiz. Bunu ben demiyorum, politikamız diyor. Mesela benim de çok fazla aklımda kalmamış bir konu: "Bazı kullanıcılar tartışma sayfalarında, belli bir konu hakkında kimliklerinden dolayı kişisel tartışmalara dönerek kişisel saldırıları engellemek, veya Vikipedi dışında olacak sıkıntıları engellemek için farklı kullanıcı isimleri kullanabilir", uygun bir ikinci hesap kullanımıdır (şahsi fikrim, uygun olmayabilir, tartışmaya açılabilecek bir konu). @Ahmet Turhan, X madde tartışmasında fikirlerini belirtmek için sana ait bir hesap daha açabilirsin, evet. Bunu ben demiyorum, politikamız diyor. Ve bu hesabın sana ait olduğunu da belirtmek zorunda değilsin (o zaman anlamı kalmaz zaten). "Bir kullanıcı belli bir alanda çok sağlam ve doyurucu katkılar yapıyor ise, sadece o konu hakkında bilgi gelişiminde bulunmak için yeni bir hesap alabilir", politika dahilindedir. Geçenlerde bu tip hesapları, benim de desteğimle engellemiştik. Engellememeliymişiz, politika olabilir diyor. Bunlar gibi birçok durumda bir kişi, yeni hesaplar alabilir, politika dahilindedir.

Uygun olmayan kullanımlar nelerdir? "Vikipedi kullanıcıları tüm oylamalar ve benzer tartışmalar için "bir kişi, bir oy" prensibini benimsemişlerdir. Ancak bu şekilde her bireyin fikirleri adil bir şekilde sayılabilir. Bundan dolayı, sock puppetlar bir görüşü desteklemiş olma etkisi yaratmamak için kullanılmamalıdırlar." Hepimizin bildiği ve en çok tanıdığı konu. Yine "belli bir fikri kukla hesaplarla desteklemek/karşısında durmak" kullanımı da "kötü amaçlı" olarak tanımlanmış. En çok karşılaşılanlardan ve bilinenlerden biri, "engel delme amacıyla kullanım" da yasak. Bir de "hizmetlilik gibi bir görevdeyseniz yeni hesap açmamalısınız" gibi bir kullanım var ki pek karşılaşmadığımız bir durum zaten.

Bu yukarıdaki tanımlamaların, kavramların dışında bir de "canlı kukla" dediğimiz olay var ki tespiti daha zor. Aynı kişi tarafından yönetilmeyen ama dışarıda eş-dost, akraba, kanka, işveren-işçi gibi ilişkisi olan ve herhangi bir konuda Vikipedi dışından kendisine (yahut kendilerine) bir fikri destekleme konusunda çağrı yapılarak çoğunluk oluşturma gibi işlemler gerçekleştirirler. Bu çok büyük sıkıntı, tespiti çok çok zor ve detaylı incelemeler gerektiren bir konu. Denetçilere kolaylıklar dilerim bunların tespitinde.

Şimdi geleyim bu başlığı açma sebebine. Şahsi görüşüm odur ki denetçilerimiz zaman zaman hatalı kararlar vermiş, olayı yalnızca teknik denetlemelere dayandırarak, IP çakışması olan hesapları yahut birkaç hesaba sahip olan kişileri kuklacı olarak tanımlamıştır. Benim aklımda kalan ve dikkatimi çeken olaylar şu şekildedir:

  1. @Berkaysnklf, 26 Şubat 2011'de @Superyetkin tarafından "kukla" gerekçesiyle engelleniyor. Şurada, bizzat benim tarafımdan 21 Şubat 2011'de başlatılan bir kukla şüphelisi davası var. 24 Şubat günü Elmacenderesi tarafından sonlandırılmış, çakışma yaşandığı belirtilmiş. Hem kanıtlar sağlam hem teknik çakışmalar var, yani bariz kukla gibi gözüküyor. Burada Berkaysnklf, bürokrat @Vito Genovese'ye mesaj atarak haksız yere engellendiğini, kendisini savunmaya fırsat dahi verilmediğini, Elmacenderesi'ne atılan mesajların yanıtsız kaldığını, yine hizmetlilerden @Khutuck'e, @Merube 89'a (Vikimoladayım demiş gerçi) attığı mesajın yanıtsız kaldığını yazmış, Superyetkin de kendisine izlemesi gereken yolu anlatmış. O mesajlar da şuradan görülebilir. Kendisi bu son mesajının ardından Vito Genovese tarafından kukla denerek engellenmiş -ki engel delme amaçlı kukla zaten. Mesaj sayfasında da Vito Genovese'nin ve Merube 89'un mesajları görülebilir. Aradaki süreç nasıl oldu, nerede konuşuldu bilemiyorum, bulamadım da ama 19 Mayıs 2012'de Superyetkin tarafından "yinelenen IP denetimi sonucunda olayın kuklacılık sayılamayacağı anlaşılmıştır" denerek engeli kaldırılmış kendisinin. Yani yaklaşık 1 yıl 3 ay sonrasında "hatalı" denerek engeli kaldırılmış. Bu konuda ne o denetçiliği yapan Elmacenderesi'nden bir açıklama ya da bilgilendirme ne de diğer denetçi Eldarion'dan herhangi bir şey görebildim (varsa gösterin ekleyelim buraya). Şu an Berkaysnklf devriye, kukla olduğu öne sürülen diğer kullanıcı ise hâlâ kukla hesap diye engelli.
  2. @Bermanya, 16 Ocak 2012 tarihinde Eldarion tarafından "uygunsuz kukla kullanımı" gerekçesiyle "2 gün boyunca" engellenmiş. Engel sebebini burada mesaj olarak atmış, "Kullanıcı:KarCet adlı hesabınız engellenmiş olmasına rağmen, engel delme amacıyla bu hesabınızdan değişiklik yapmaya devam etmeniz sebebiyle engel süreniz her iki hesap için baştan başlatılmıştır." denmiş. 6 Eylül 2009'da kayıt olan Bermanya, 26 Haziran 2011'de kayıt olan KarCet, yani iddiaya göre Bermanya kukla ustası, diğer kullanıcı ise kukla hesap. Yine iddia odur ki kukla hesap engelleniyor, ama Bermanya katkıya devam ediyor diye Bermanya da engel yiyor. Madem kötü niyetli bir kukla olduğu belirtiliyor -ki o kötü niyet nedir, ikisi nerede birbirini desteklemiştir meçhul-, o zaman o kötü kukla niye süresiz engellenmemiş? Bilinmiyor. Şurada Eldarion'a, başka bir hizmetli tarafından hata yaptığına dair mesaj gelmiş, engeli de kaldırmış o mesajı atan hizmetli. Engeli, koyan hizmetli kaldırır prensibiyle bu engel geri getirilmiş haklı olarak. Bermanya da ilgili kullanıcıyla alakası olmadığına dair mesaj atmış, Eldarion'dan gelen yanıt ise gayet tatminkâr gözüküyor: "Yukarıda açıkça engellenme sebebiniz yazılmış". Aynı kişi oldukları ispatlanamıyor, velev ki aynı kişiler ise kukla politikasında yer alan o kötü niyetli kullanımlar hakkında da bir şey denmiyor. Olan tek şey, engelli olan bir kullanıcının IP'si ile çakışma yaşayan başka bir kullanıcı. KarCet şu an süresiz engelli, kukla ustası Bermanya ise devriye.
  3. @Turgut46, 16 Ekim 2014 tarihinde Eldarion tarafından "uygunsuz kukla kullanımı" gerekçesiyle "süresiz olarak" engellenmiş. İddiaya göre bu hesabı kullanan şahsın diğer hesabı da @Mulazimoglu. Turgut46'nın kayıt tarihi 10 Mayıs 2014 iken Mulazimoglu'nun 5 Ocak 2007, yani usta olan ikincisi, kukla hesap olan ilki. Bu engelin hangi hareketlere dayanarak verildiğine, hangi çakışmaların yaşandığına, kendisine uyarı veya bilgilendirme yapıldığına dair bir veri yok. Şurada Eldarion "kullanıcı her 2 hesabı da aktif olarak kullanıyormuş, katkılarından görebilirsiniz" söyleminde bulunsa da hangi hesaptır, ne zaman kullanmıştır, kullanmışsa da zararlı faaliyette bulunmuş mudur gibi soruların cevabı yok. Kalın yere dikkat, zararlı faaliyet varsa, yukarıda yazdığım yasaklı şeyleri yapmışsa kuklacılık yapmış kabul edilir. Buradaki katarı düzelteyim Turgut46'nın uyarısı üzerine, Eldarion mesaj dahi atmamış, Turgut46'nın kendisine anonim olarak attığı mesaj kendisi tarafından geri alınmış, hatta ikinci "neden engellendim?" mesajını da geri almış. Üstüne IP de engellenerek, açıklama yapılmadığı gibi, kullanıcının engel sebebini öğrenmesinin tüm yolları da kapanmış. Neyse, Turgut46, 24 Ekim 2014'te bir denetçi isteği başlatmış kukla olmadığını ispatlamak için ve tartışmaya katkı yapılan son tarih olan 11 Kasım 2014'ten tam iki ay sonra, 11 Ocak 2015 tarihinde bu istek Sadrettin tarafından sonuçlandırılmış: "Kullanıcılar arasında teknik anlamda benzerlik göremedim, kukla kanaatine varamadım. Daha önceki engelleme nasıl bir bilgiye istinaden verilmiş bilmiyorum ama gördüğüm kadarıyla kukla veya kötüye kullanım bir kuklacılığa rastlamadım". Çok yerinde bir açıklama gibi gözüktü bana. Aynı gün kendisinin engeli kaldırılmış. Sonuç? Hem hizmetli hem denetçi olan Eldarion tarafından yapılan hatalı bir kukla tanımlaması, kukla politikasındaki hiçbir şeye dayandırılamayan bir engel, konuyla ilgili bir açıklama yapılmaması (ne sırasında ne sonrasında), 3 ay kadar engelli kalan ve faydalı katkıları olan bir kullanıcı (en son hizmetli adaylığı konuşuyordu).
  4. @E4024, 11 Temmuz 2012'de, Eldarion tarafından "kukla" denerek süresiz, @Tapfereritter ise 1 haftalığına engelleniyor. Burada daha eski olan Tapfereritter kukla ustası, E4024 ise kukla hesap iddiaya göre. Şurada kendisine engele dair hiçbir açıklama yapılmamış, şurada ise kukla ustası olduğu belirtilen Tapfereritter'e "Vikipedi'de engellemeler hesaplara değil kullanıcılara verilir. Kukla hesabınız engellendiği halde bu hesabınızdan değişiklik yapmaya devam ediyorsunuz. Kukla hesabınız süresiz olarak engellendi. Bu hesabınız da önceki engellemeler göz önünde bulundurularak 1 hafta süre ile engellendi." mesajı atılmış. Kukla hesabın süresiz, ustanın ise 1 hafta engellenmesi ayrımı iyi yapılmış. Yapılmış yapılmasına da ikisinin kukla olması için kötü amaçlı kullanılması gerekmekte, sırf teknik çakışmalar değil, davranış benzerliklerinin de olması gerekmekte.İki kullanıcının katkılarını az-çok bilen bilir. Sağ köşede, "yalnızca" Fenerbahçe alanında katkı yapan ve hemen hemen hiçbir tartışmaya katılmayan Tapfereritter, sol köşede ise tartışmaları geçtim, değişiklik özetlerinde dahi tartışabilen bir E4024. Burada Bermanya tarafından 14 Temmuz 2012'de başlatılan bir denetçi isteği, burada Eldarion'a atılan ancak sonuçsuz kalan mesajlar (daha da atılanlar var, arşivlerden görülebilir) vs. 7 ay sonra, 6 Şubat 2013'te Eldarion tarafından "Denetçi arayüzündeki bug sebebi ile" notu düşülerek engel kaldırılmış. Teknik çakışma olabilir, kullanıcı davranışlardaki benzerliğe bakmıyor muyduk bir de? Sırf teknik çakışma var diye engel verilmiş, nottan bu anlaşılıyor. Bug olmasaydı engel verilmemiş olacaktı yani. Eldarion tarafından bu iki kullanıcıya, engel kaldırıldıktan sonra hiçbir bilgilendirme yapılmadı. İlgili ise dava kapatılmamış, denetçilerimiz ne yorum yapmış ne inceleme. Şu an iki kullanıcı da beyaz listede.
  5. @Adem20, 11 Kasım 2016'da Elmacenderesi tarafından "uygunsuz kukla kullanımı" denerek engelleniyor. Kukla ustası Adem20, kukla hesap ise @YenilenebilirAdam, o da süresiz olarak engelleniyor. Elmacenderesi'ne attığım mesajlar, başkalarının mesajlaşmaları, kendisinin yanıtları şuradan görülebilir. "Hangisi hangisinin kuklasi bilmiyoruz ama aralarında bir bağ olduğu teknik olarak kesin" demiş kendisi mesela. Eski olan hesap usta, yani bunun bilinmeyecek bir tarafı da yok gibi. Neyse, mesajlaşmalarda ikisi arasında teknik bağlantı olduğundan bahsedilmekte sürekli, kimsenin de buna itiraz ettiği yok, edemez de zaten, kendisi herkesin güvendiği bir kullanıcı; tek istenen davranışsal bağlantılar ve kötü amaçlı kullanım. Zira politika kötü amaçlı kullanım varsa bunlar kukladır der. Kendisi buna uyacak tek bir örnek göstermediği gibi, engelleri kaldırıyor ama azarlarcasına "Buyrun arkadaşlarınızın engellerini kaldırdım, lütfen başka bir denetçi değerlendirsin, vandalizmlerde köy çeşmesine gidip ağlamayın ama" şeklinde de yanıt yazıyor. Madem kukla olduğuna kanaat getirilmiş, o zaman bunun arkasında durulması gerekmez mi? Madem kukla, engel neden kaldırıldı? Benim (diğer kullanıcıların da) tek istediği şey, Adem20 gibi genç ve buraya faydalı kullanıcıyı kaybetmemekti, başka bir şey değil. Şuradan Adem20 ile olan mesajlaşmamız da görülebilir. Bu konuşmadan benim anladığım, kendisinin 16-17 yaşlarında temiz bir arkadaşımız olduğu. Engel kalktıktan sonra da katkılarına devam etmekte.
  6. Son olarak, bu kocaman yazıyı yazmama sebep olan şeye geleyim. Bugün bir e-posta aldım, hiçbir ikili temasımın olmadığı @Dominator1453 adlı kullanıcıdan. Şurada engel olayının başlangıcı ve Elmacenderesi'nin "Dominator1453, Zekaiunserer ve ayrıca Yozer1 kullanıcıları kukla hesaplardır" yorumu mevcut. Aynı kişiye ait hesaplardır ya da daha olası şekilde canlı kukladır bilemiyorum; bu konu hakkında da bir şey diyemeyeceğim o yüzden. Davranışsal benzerlik var ise bunun yine net bir biçimde belirtilmesi, kötü amaçlı kullanımın ortaya konması lazım. Zira bir kez daha diyeceğim, politika der ki kötü amaçlı kullanım varsa kuklacılık vardır. İlgili kullanıcı bana attığı e-postada bahsettiği "keşke kurallara göre bir ikaz alsaydık" ifadesini kullanmış. Dediğim gibi kendisini ne tanırım ne katkılarına baktım. Daha önce @Yozer1 ile iletişimimiz olmuştu, hatta kendisiyle e-posta yoluyla dahi konuşmuştuk (eski yazıyı okuyabiliyor, öyle birisinin yardımına ihtiyacım vardı benim de kendisi de yardım etmişti). Tabi bu pek bir kanıt sayılmaz ama iki kullanıcın da kimliği, e-posta adreslerinden belli oluyor, bunu da not düşeyim. Dominator1453'ün benim görebildiğim kadarıyla kukla faaliyeti sergileyebileceği konu şu tartışma, orada da Yozer1'in herhangi bir faaliyeti yok. Üstte olduğum kadar hakim olmadığım bir konu bu, bir kez daha belirteyim.

Toparlarsam, yukarıdaki 6 olayda da, bazı denetçilerimizin yalnızca IP çakışmalarını yahut diğer teknik çakışmaları esas alarak iki kullanıcıyı kukla olarak tanımladığı, teknik çakışma yaşanan kullanıcılar arasında davranışsal bakımdan benzerlik aranmadığı ya da aransa da bunun diğer kullanıcılara yeteri kadar gösterilmediği, politikamızda açık açık belirtilen kötü amaçlı kullanım varsa kuklacılık vardır ifadesinin zaman zaman yok sayıldığı, bu kötü kullanımların diğer kullanıcılara gösterilmediği, gerek kukla faaliyeti olduğu öne sürülen kullanıcılara gerekse diğer kullanıcılara gerekli geri dönüşlerin yapılmadığı gibi hususlar görülmektedir. Benim, şahsi olarak da tanışma fırsatı bulduğum Elmacenderesi'ne, teknik incelemelere konusunda olan güvenim tamdır. Yukarıdaki olaylarda zaman zaman bug olduğunu söyleyen zaman zamansa diğer denetçilerin yaptığı incelemelerde sonuçsuz kararı çıkan Eldarion'un yaptığı teknik incelemelerde ise, yine benim açımdan bir güvensizlik sorunu vardır. Bu gibi sorunların ileride yaşanmaması için yapılması gerektiğini düşündüğüm şeyler, ilgili kullanıcılara savunma hakkı verilmesi, denetçilerin biraz daha özen göstererek tatminkâr açıklamalarda bulunması, yalnızca teknik çakışmalar değil, davranışsal benzerliklerin de açık açık ortaya konulması (teknik çakışmalar paylaşılamaz, dolayısıyla denetçilerin de gözümüz kapalı güvenebileceğimiz kullanıcılar olması gerek), yanlış bir durum olduğunda mümkün olan en çabuk sürede harekete geçilmesi, politikanın aksine kötü amaçlı kullanım olmadığı sürece ilgili hesaplarda engelleme yapılmamasıdır. Öte yandan yukarıdaki davalara dayanarak benim Eldarion'a denetçi olarak güvenim kalmamıştır ve kendisinin denetçilik görevinden çekilmesi, Vikipedi'nin hayrına olacaktır. Yukarıdaki devasa metni okuduğunuz için teşekkürler, herkese iyi çalışmalar.--RapsarEfendim? 11:00, 6 Aralık 2016 (UTC)

  • Beni doğrudan ilgilendiren konuda (4. madde) birkaç cümle yazayım, başka da birşey söylemek istemem: Özür dilemek medeni bir davranıştır. Hatanız başkalarını etkilemişse özür dilersiniz. Size hata yapılırsa sizden özür dilenmesini beklersiniz. Eldarion adlı hizmetli beni -hiç de inandırıcı olmayan kukla iddiasıyla- aylarca Vikipediden uzaklaştırdı. Dönüşümde de talebime rağmen bir "kusura bakmayın" demeyi lutfetmedi. Merak ediyorum, ara sıra kendinizi başkalarının yerine koyuyor musunuz? Ben hizmetli olup sizi "yanlışlıkla" aylarca engelleseydim siz benden bir özür beklemez miydiniz? Ben hala bekliyorum. Geç de olsa özür dilemek takdire değer bir davranıştır. Kendinize iyi bakın. --E4024 (mesaj) 11:27, 6 Aralık 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Kıymetli denetçilerimiz geçmişte ayyar ve fatin lu’betbazları enselerinden tuttuğu gibi projemizden kapı dışarı etmiş, gelecekte de vazifelerini en iyi şekilde yapmaya devam edecektir. Her ademoğlunun hatası olabileceği gibi telafi edebilme erdemi de kendisinde bulunmalıdır. Şerefli ve erdem derecesi yüksek denetçilerimiz fenafillah makamına yükselen dervişlere taş çıkartacak seviyede ihlaslı, faziletli ve son derece itimadlı şahıslardır. Öne sürülen hadiselerde ufak tefek bozukluklar büyütülmekte, çarpıtılmaktadır. Objektif perspektiften bakıldığında hiç bir kusurları olmadığı, bir takım kimselerin yaygara kopardığı açıkla gözlenmektedir. Kıymetli denetçilerimize yöneltilen bu asılsız kelamları şahsım adına reddettiğimi bildiriyorum. --II. Niveles 11:23, 6 Aralık 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Öncelikle bir yanlışa dikkat çekmek istiyorum Rapsar, verdiğin şu bağlantıda konu ben değildim. Burada kuklacılık yapan başka bir hesaptan konuşuyorduk. Ben sadece "kullanıcı politikaları bilmiyor, o yüzden sadece kukla hesaba engel verin. Ana hesabı engellemeyin" demiştim. O da cevaben "politika bilmemek yanlış yapmayı gerektirmiyor" şeklinde cevap vermişti. --Turgut46 12:28, 6 Aralık 2016 (UTC)
Yorum Yorum Bu konuda herhangi bir sorun yaşamamama rağmen, bazı olaylara şahit oldum. Değerli @Rapsar'a katılıyorum, kuklacılığın; kötü amaçlı kuklanın tanımını iyi yapmak gerekiyor. Bende şahsen (politika da aynı şekilde) uygunsuz değişiklik yapılmadığı sürece kukla hesapların bir sorun teşkil etmediği kanaatindeyim. Ama bu konuda bence kukla ustası olan kullanıcı neden kukla hesap açtığını belirtmek zorunda. Bir kullanıcı neden kukla hesaba sahip olur (belirtilen istisnalar haricinde) onu da anlamıyorum.
Denetçilerimizin üslubu ve yapılan işlemlerin kişiye açıklanması hususlarında ise kişi kişi değerlendirme yapılmasının (hem denetçi hem engellediği kişi açısından) uygun olacağı kanaatindeyim. Herkesi aynı kefeye koyamayız. Saygılarımla chansey Mesaj 12:55, 6 Aralık 2016 (UTC)
@Chansey, "kukla" kötü kullanımın adı. Aynı kişi birden fazla hesap açtığında ve kötü kullanmıyorsa buna "kukla" denmiyor zaten. Bunu ben değil, politika demekte. Bu yeni hesapların açılabileceği durumlar da zaten politikada belirtilmiş. Ha bana sorarsanız tümden kaldırmak, kötü niyetli ise ayrı kötü niyetli değilse ayrı değerlendirmek gerekir. Bizim "iyi niyetli ikinci hesap" uygulamamız teoride var, pratikte ise izin verilmiyor.--RapsarEfendim? 13:05, 6 Aralık 2016 (UTC)
Değerli @Rapsar aynı şeyi düşünüyoruz ben ifade edemedim. Bir kaç yerde daha görüşülmüştü bu hususu... chansey Mesaj 13:09, 6 Aralık 2016 (UTC)
  • Bir de burada "şeytana uyup kötü amaçla kuklacılık yapmış ama uyaralım, bir daha yapmasın" tarzı bakış açısını savunduğum gibi yanlış bir şey anlaşılmasın. Kukla politikasında "Yöneticiler bu politikanın ihlali için kullanılan herhangi bir kukla hesabı zamansız engellerler ve ana hesabı da takdirlerine göre engelleyebilirler" demektedir. Burada takdir hizmetliye bırakılmış. Hizmetliler de kullanıcının zarar verici faaliyetlerine göre günlük, haftalık, aylık ya da süresiz engel verebilir yahut hiç vermeyebilir.--RapsarEfendim? 13:20, 6 Aralık 2016 (UTC)
  • E4024 adlı kullanıcının maruz kaldığı (4. maddeye konu) yanlış uygulamanın -daha kısa süreli de olsa- bir diğer mağduru benim. Bir anda karşıma çıkan engelleme sayesinde Vikipedi'de "kukla" kavramını ilk kez duymaya mazhar olmuştum. Denetçimize teşekkürü borç bilirim. Başkaca bir kullanıcı tarafından "E4024 ile benim katkılarımızın bambaşka olduğu" uyarısına bile kulak asmaya gerek duymayan sözkonusu denetçimizin iyi niyet eksikliği olduğunu düşünmüyorum, mutlaka bizim bilmediğimiz sırlara vakıftır. İtirazlara yanıt da vermemiştir, dolayısıyla özür de beklemiyorum. Haksız engellemeden sonra üyeliğimi sonlandırmayı da düşündüm; ancak gönlüm Türkçe Vikipedi'nin diğer büyük dillerden daha geride olmasını kabullenmediğimden karınca kararınca katkı vermeye devam etmeyi seçtim. Hepimiz, zamanından kısarak gönüllü ve titiz katkı veriyoruz, bir bilgiyi girerken 2-3 kaynaktan desteklemeye çalışıyoruz, insanlar doğru bilgilere ulaşsın diye. Umarım benzeri durumlarla tekrar karşılaşmayız, zira "heves" denilen şey bir ya da iki kez kırılıyor en fazla.. --Tapfereritter (mesaj) 13:42, 7 Aralık 2016 (UTC)
    • Sizin için olan kukla kategorisi duruyormuş hala. Ayrıca mesaj sayfanız E4024'ünki. --Deniz (mesaj) 15:31, 7 Aralık 2016 (UTC)
  • Birkaç ay önce Türker Yusuf, kötü kukla diye engellenmişti. Hâlâ denetçi sayfasında yazdığım gibi düşünüyorum. "Aynı kişi olduklarına inanıyorum da niye engellendiler? Şu an kullanıcı hesaplarında kötü kukla oldukları belirtilmiş. Tek bir maddede değişiklik yapmışlar ve değişiklikler iyi niyetli. Birden çok Wikipedia hesabı olan ama iyi niyetli katkılar yapan bir kişi gördüğüm kadarıyla. İki hesabıyla birden oylamaya da katılmamış, herhangi bir geri alma vs. savaşı da yapmamış, insanlara da sataşmamış. Müspet bir kötü/art niyet yok. İlk hesabının adını beğenmeyince yeni hesap açmış bir kişi olduğunu tahmin ediyorum." Ayrıca farklı dönemlerde kullanılmış, denetçi denetlerken eski olanı pasif durumdaymış. Kullanıcılar o dönem yeni kullanıcı idi. Eğer benzer isimlerle başka kuklalar varsa (çiftçioğlu gibi), bilemem. --Deniz (mesaj) 15:15, 7 Aralık 2016 (UTC)
    • İyi bir haber var. Türker Yusuf dahil 139 tane tespit edilmiş kuklacımız var, o kadar tekil kullanıcının içinde. Kategori:Vikipedi:Kuklacılar. Bir tanesinin 153, bir tanesinin 98, bir tanesinin 58, bir tanesinin de 57 kuklası var. 1110 kuklanın aşağı yukarı üçte biri bu dört kuklacının. --Deniz (mesaj) 15:31, 7 Aralık 2016 (UTC)
@Bulgu, bakın o Türker-Yusuf olayı tam da benim üstte anlatmaya çalıştığım şeylerden. Hem o denetçi isteğini başlatan kullanıcı hem de ilgili denetçi -ki kendisi bürokrattır aynı zamanda- hem de engeli veren kimse kukla politikasını tamamen yanlış yorumlamış. Anlatmaya çalıştığım noktalardan biri de bu. Politika açık, ama uygulama politikanın zıttı.--RapsarEfendim? 18:17, 7 Aralık 2016 (UTC)

Blog tarzı bir yazı olmuş gibi ama güzel. Görüşlerini paylaştığın için teşekkürler Rapsar. --Sadrettin 20:13, 9 Aralık 2016 (UTC)

Blog tarzı derken? Kukla tanımı hakkında, denetçiler hakkında, engeller hakkında bir-iki kelam etseniz de sizin de bakış açınızı duymuş olsak.--RapsarEfendim? 20:32, 9 Aralık 2016 (UTC)
Açıkça söylemek gerekirse yukarıdaki metni okudum, beni fikir anlamında ileri taşımadı ve bundan sonra denetçi işlemlerime bir katkısı olabileceğini düşünmüyorum. Ancak fikir teatisi anlamında topluluğa katkısı olabilir belki. Denetçilik işlemleri, viki gibi gönüllülük esaslı bir projede olmaması arzu edilen bir işlemdir. Projeye gönül, emek, zaman vb. birçok şey vermiş olduğum için, birilerinin yapması gereken işi yapmaya çalışıyorum. Akşam işten eve geldiğimde 5 dakika, 20 dakika son değişikliklerde gözükmüyor olsa da denetçi sayfasına, denetçi loglarına bakıyorum. Metaviki checkuser grubundan anlamsız her gün onlarca e-posta alıyorum. Benim için önemli olan kimin 3-5 hesap açtığı değil, kişinin taşın altına elini koyup koymadığı, amacının katkı yapmak olup olmadığıdır. Kuklacılık ile ilgili görüşüm ise geçen gün kapadığım şu davada görülebilir. --Sadrettin 14:55, 10 Aralık 2016 (UTC)
  • Kullanıcı adım yazılınca bildirim geldi, açtım okudum. Rapsar bazı noktalarda haklı. Bu arada belirtmeden geçemeyeceğim, engel kaydım bakkal defteri gibi olmuş. Vikipedi'ye her özellik geldi ama engel kaydını değiştirme özelliği gelmedi bir türlü, en azından engel koyma-geri alma savaşlarını temizlerdik :) Kolay gelsin. --bermanya 20:24, 9 Aralık 2016 (UTC)
  • Bunu yeni farkettim.Sadece benim yetkilerimin alınması talebi için, neden bu kadar harf kullanılmış anlayamadım doğrusu. Hatta tekrar okudum, tek istek yetkilerin alınması talebi, onun dışında ne bir talep var ne de iddia edilen sorunlara bir çözüm önerisi var. Topluluğun görmesi açısından faydalı olur bu yazı. --Eldarion 19:22, 13 Aralık 2016 (UTC)
En azından okuyup, politika bağlantısı vermeden cevap verdiğiniz için teşekkürler. Yukarıda denetçilerimizin kuklacılık kavramını yanlış bildiğinden ve hatalı uygulamalardan bahsettim. Bunlara karşı diyeceğiniz bir şey var mıdır? Yetkilerinizi birkaç kez hatalı olarak kullanmanızdan, bu yetkileri kullanamadığınız anlamı çıkartılıyor. Yalnız bu da değil, hatalı olduğu belirtilen uygulamalarınıza karşı gelen tepkiler için ne bir yanıt vermişsiniz ne de geri adım atmışsınız (aylar sonra atılan geri adımlar var, geç gelen adalet diyelim) Çözüm önerim benim, sorumluluğunu doğru bir şekilde yerine getiremediğiniz bu sorumluluktan çekilmenizdir. Kavramları doğru olarak kavramış, güvenilir başka bir kullanıcı elbette yapabilir bu görevi layıkıyla. En azından daha iyi yapabilir @Eldarion.--RapsarEfendim? 19:44, 13 Aralık 2016 (UTC)
Politika sayfalarını okumak oldukça faydalıdır, size de tavsiye ederim öğretici olur @Rapsar. İkinci olarak yapıcı tartışmalar içinde olabilen bir kullanıcı olmadığınız için sizinle tartışmanın herhangi bir faydası olacağını düşünmüyorum, zira hiç bilgi sahibi olmadığınız konularda fikir sahibisiniz. Vaktimi daha önemli konular ile değerlendirmek isterim. Kolay gelsin. Eldarion 20:06, 13 Aralık 2016 (UTC)
Halen aynı şeyi yazdığın için soruyorum; yanlış bildiğimizden nasıl bu kadar emin olabiliyorsun? Bu kurduğun cümlenin ne anlama geldiğini biliyor musun? Burada gördüğün denetçilerin tamamı herkese kapalı olan denetçi vikisinde ve irc kanalında işlemler için daima günceli takip etmekte, şahsım adına konuşmak gerekirse çoğu işlem için de Vakıf'dan destek almaktayım ve sürekli denetlenmekteyiz ve çok fazla denetçi ile fikir alışverişi halindeyiz. Yazılanların hiçbirinden hoşlanmadığın için bu yazıma da vereceğin cevabı tahmin edebiliyorum. --e.c. 20:01, 13 Aralık 2016 (UTC)
@Eldarion, okuduğum için zaten bu hataları buraya yazdım. Siz de okuyun lütfen. Kukla tabirini bir denetçi olarak doğru anlamıyla öğrenmiş olursunuz hem. Sizden yine beklediğim yanıtı almam beni şaşırtmadı. @Elmacenderesi, yukarıda 6 örnek dava vermişim ve bunların ilk dördünde siz denetçiler zaten yanlış yaptığınızı kabul etmişsiniz ve engellemeler kaldırılmış. Son iki davada ise ilkinin hatalı olduğunu düşündüğümü belirttim direkt size, siz tartışmak yerine geri adım attınız. Sonuncusunda da yine aynı şeyi düşünüyorum. Bakın benim demeye çalıştığım, bu kullanıcılar aynı şahıslar tarafından yürütülse dahi, politika sayfasında belirtilen kusurlu hareketleri yapmadıkları için kukla olarak tanımlanamaz. Bunu ben demiyorum, politika diyor. Ben şu an yeni bir hesap alsam ve bu hesaptan bağımsız olarak tartışmalarda fikir belirtsem -Rapsar hesabını oralara katmadan- bu kuklacılığa girmez. Bunu yazan yer bir politika sayfası. Şahsi fikrim bu konu özelinde, yapılmamasının daha sağlıklı tartışma ortamı yaratacağı ve bu kısmın ivedilikle politika sayfasından kaldırılması yönündedir. Ama hareketleri yasaya değil, yasaları hareketlere uydurmak durumundayız.--RapsarEfendim? 20:13, 13 Aralık 2016 (UTC)
Peki bu verdiğiniz örnek etik mi sizce? Kendi bireysel hesabınız varken tek ama farklı iki kişi gibi hareket etmek ne derece insan psikolojisine uyuyor? Gerçek hayatta böyle bir bireyle selamlaşır mıydınız? Bu niyetinizi anlamlandırmakta güçlük çekiyorum. Bu sayfaları nasıl bir yapıda görmek istiyorsunuz? Parayla maddeler açan çift kişilikli ansiklopedi yazarları mı? --e.c. 20:24, 13 Aralık 2016 (UTC)
Kesinlikle değil. Benim savunduğum bu zaten, burada zaten aynı şeyi düşünüyoruz. Benim yaptığım şey politika alıntısıdır yalnızca. Vikipedi:Kukla sayfasını açın, "Çoklu hesap kullanımının yasal olduğu durumlar" başlığına gidin. Orada der ki "Bazı kullanıcılar tartışma sayfalarında, belli bir konu hakkında kimliklerinden dolayı kişisel tartışmalara dönerek kişisel saldırıları engellemek, veya Vikipedi dışında olacak sıkıntıları engellemek için farklı kullanıcı isimleri kullanabilir. Örneğin, kürtaj hakkındaki bir maddenin tartışmasına katılan bir kişi, bu tartışmadaki fikirlerinin diğer katılımcıların tartışmayı genişletmesine fırsat vermesini veya o maddenin içeriğinin dışındaki ilgisiz ya da felsefi temellere dayanan tartışmalara iliştirmesini engellemek isteyebilir." Ben Rapsar olarak -tamamen atıyorum- aşırı İslamcı kimliğimle biliniyorum ve ne kadar tarafsız katkı yapmaya çalışsam da benim tarafsız olamayacağımı düşünüyor bazıları. Bunun için, sırf tartışmalarda fikir belirtmek adına bir hesap açıp o tartışmada fikir belirtebilirim, politikaya göre (altını çizelim, Rapsar olarak da bir şeyler dememem lazım dersem kuklacılık oluyor). Bir kez daha diyeyim, bu benim desteklediğim bir şey değil ama politikamız bunu diyor.--RapsarEfendim? 20:30, 13 Aralık 2016 (UTC)
IP çakışmasının tespitindeki hatalar, daha çok yazılım ile alakalı, neyi tespit edecekse onu yazacaktır. Denetçi isteklerinde, denetçiyi, neleri reddettiği ile değerlendirmemiz gerekir, bence. Bir kez kabul edildikten sonra, kimin bu IP çakışması vs. yazılımsal denetlemeyi yaptığının önemi olmaz sanki. Reddetmenin kapsamında, tutumunu bildiği kullanıcılar için iz takibi denilen durum yüzünden yazılımsal denetlemeye gerek duymadan kukla olduğunu belirtebilmesi de var. Denetçi isteğini açan kullanıcı yeterince yardımcı olmalı, gerekli bilgileri vermeli, değişiklikleri yazmalı. Denetçilik işlemini denetlemek işlemi son dokunuşu yapan bürokrata (hizmetliye?) kalmış. Bu kişinin denetçilik işini yapan kişi olmaması istenebilir, zaten benim denk geldiklerimde öyle olmuyor. Ben Eldarion'un kullanıcıları tanıma ve yetkinlik konusunda çok eksiği olduğunu zannetmiyorum. Hiçbir denetçimizin de istek gelmedikçe denetçilik yaptığını zannetmiyorum.
Sistemi bilmediğim için söylüyorum, eğer kullanıcı sayfalarına girdiklerinde çakışmalar kolayca önlerine çıkabiliyorsa, bence yeni hesaplar açsınlar ve denetçiliği sadece o hesaplarda yapsınlar. O hesaplarla da denetçilikten başka bir şey yapmasınlar. (Her mediawiki ortamında denetçilik farklı mı işliyor ki, nasıl olduğu konusunda bir gizem hâlâ var?)--Deniz (mesaj) 20:20, 13 Aralık 2016 (UTC)
Denetçilik isteği ve kuklacılık isnat etme, Mediawiki yazılımı zemini üzerinde yer alan üç ayaklı bir masa ve burada en büyük sorun kaynağı gövde, yani kuklacılar (neyse ki bunların en can sıkıcıları 5-6 kişi). Bu masaların etrafında da biz diğer değnekler duruyor, yorumlarımızla destek olabilecek. Birer metalik robot olmadığımız için (odun muyuz biz?:)), bu masaların dönem dönem sendelenmesi de normal. Eğer denetçiler, görevlerini eskisi gibi yapmıyorlarsa, ki bunu bence en iyi kendileri bilir, onları tartışırız. Tek tek hatalar olabilir. Eğer sorunlar silsilesine sebep olmuşlarsa (ki Eldarion'un aşağıdaki bölümde bahsedilen SAS tartışmasındaki yorumu böyle bir yola doğru gidiyordu, ve insanların kafasına yüklenen ya da bazılarının kafasından kaldırılan soru işaretlerinin nedeni de olabilir, olumlanacak bir tavır takınmadıkça), onu da uygun bir ortamda başka bir mes ele'ye 'sapmadan' tartışmak doğrusu olabilir. Bir yanlış da ben yapayım, hemen şimdi.
Mes ele diye yazmamın sebebi, şu an beni çok rahatsız eden bir konuya 'sapmak', eğer açılmamışsa Pandora'nın kutusunu açan bir mes ele, II. Niveles'in bir kardeş wiki projesinde (cawiki) yer alan, (E4025'e) hakaret dolu değişikliği yüzünden engellenmesi. II Niveles'in yaptığı hiç tasvip edilecek birşey değil, hatta İngilizce Vikipedi'deki gibi belki süresiz engellemek lazım (kullanıcı sayfası serbest tutularak; verilen ipi boynuna dolayacak biri değil sanırım). İngilizce wikide de Athenian'a hakaret etmiş (E4025'e hakaretin gerçekleştiği cawiki'de bir günlük engeli var, sanırım konu ile alakasız). Gene de bu sebebin hiç iyi sonuçlar doğurmayacağını düşünüyorum. Burası bir mahkeme değil ama aşağıdaki bölümde yapılması istenen gibi 'içtihat'lar ortaya çıkabilecektir. Merak ettim, baktım, başka vikilerde (yaygın, Latin bazlı alfabe kullanan kardeş vikilerde) engelli bizde engelsiz bin ton kullanıcı var (Vikiveri 46 tane, enwiki 4224 tane, dewiki 1299 tane, eswiki 437 tane, frwiki 389 tane, itwiki 482 tane, ptwiki 135 tane, svwiki 155 tane, plwiki 269 tane, azwiki 31 tane, ..., özellikle botları kontrol etmek iyi olur). Bu engellerin birçoğu da benzer konulardan. Sayı çok önemli değil, daha da fazla olsa halledilirdi, fikir ve görece özerklik önemli. Benim bu çok önemsediğim yanlış gibi yanlışlar oluyor, wikisel tahammül bir yere kadar yol versin bunlara. Problemlerin ve çözümün kaynağı çok katkı yapan Vikipedistler kitlesinin artık birbirini çok iyi tanıyor olmaları. Ev arkadaşı olmak kolay değil; kurallar kolaylaştırsa da kesin çözümü sağlamıyor. Lütfen kuralları çok iyi bilmesi gereken eskilere tahammül edelim ama yenilere karşı (gerçekten yeni iseler) çok daha tahammülkâr davranalım. --Deniz (mesaj) 21:56, 13 Aralık 2016 (UTC)

Öneri. Kukla kavramındaki sıkıntıyı, en azından geçici bir süreliğine, hafifleteceğini umduğum bir öneri sunmak istiyorum. Benim aklıma gelen, bir (belki iki)den fazla kuklası olanlar hariç, süresiz engelliler ve engelinin bitmesine bir haftadan fazla kalanlar için, kullanıcı sayfası değiştirme imkânı, gelecek hafta verilsin. Farklı süre dilimleri de olabilir. Aynı anda mümkünse, bu kullanıcıların sayfaları uygun seviyede bir korumaya alınsın, ip vs. karşı (30/500 ?).--Deniz (mesaj) 22:25, 13 Aralık 2016 (UTC)

100 Kadın: Kadınlar Vikipedi'yi ele geçiriyor[kaynağı değiştir]

BBC Türkçe "100 Kadın: Kadınlar Vikipedi'yi ele geçiriyor" başlıklı bir haber yayımlamış. Habere göre Vikipedi'deki profillerin sadece yüzde 17'sini kadınlar oluşturuyor, Kadın Vikipedi editörlerinin oranı ise yüzde 30'un altında. BBC 100 Kadın sezonu kapsamında 8 Aralık günü kadınlar Vikipedi'yi ele geçirecek diye de not düşülmüş. Vikipedi'de cinsiyet dağılımındaki eşitsizliğin bir gün yok olmasını temenni ediyorum. Darısı kadın ve/veya erkek olmayan diğer cinsiyet ve cinsiyet kimliklerinin başına :) -seyit. 15:58, 7 Aralık 2016 (UTC)

  • Yorum Yorum Feminist ideoloji ile teşvik edilen bu girişimi reddediyorum. Vikipedi tarafsız bir mecradır azalarının benim gibi erkeği, bayanı, LGBT mensubu şeklinde ayırmak, ona göre harekette bulunmak son derece ayrıştırıcı bir eylemdir. Ne demek sadece bayanları teşvik edelim? Bayanlar yazınca daha farklı mı oluyor? O neyse bende oyum fark yoktur bu son derece ayrıştırıcı, temel politika ve amaçlarımıza ters bir girişimdir. Hadi diyelim bu pozitif ayrımcılık olarak lanse edilen bir batı gazetesinin feminist ideoloji odaklı girişimi başarılı oldu +100 adet bayan aza aramıza katıldı ne değişecek? Her gün yüzlerce aza üye olmakta bunun çok az bir kısmı aktif kalmaktadır. Vikipedinin +100 kadın üyeye değil benim gibi yarım gün mesai yapan, çalışkan, dürüst, tarafsız kaliteli üyelere ihtiyacı vardır. Bu işin erkeği kadını yoktur. Saygılar. --II. Niveles 16:09, 7 Aralık 2016 (UTC)
Dengesizliği gidermek amacıyla olması nedeniyle sonuna kadar destekliyorum. Ben de katkı verdiğim projeler ve maddelerde bunu uygulamak isterim. Bu amaçla kullanıcılar kadın kimliklerini, bu dengesizliği gidermek amacıyla kullanabilir. Bu durumu ayrımcılık olarak sıfatlardırmak hedef saptırmaya yol açar. Ek olarak kullanıcılar katkı yaparken kendilerini "ben çalışkanım, dürüstüm, tarafsızım, kaliteleyim" olarak sıfatlardırmak yerine "ben kadınım" olarak nitelendirirse ve kadin kimliklerine dair katkılar verirse, maddeler açarsa daha makul, geliştirici ve ansiklopedi için ilerici bir durum olur. Ayrıca konu ve amaç feminizm ya da buna paralel katkılar değil, ansiklopedide bir denge oluşturma çabası. --Ahmet Turhan (mesaj) 18:55, 7 Aralık 2016 (UTC)
  • Ayrımcılık(veya Feminizm) değilde kadınlarında vikipedide söz sahibi olabilmesini amaçlayan bir davet yapmış sanırsam BBC sonuçta ne kadar fikir ayrılığı o kadar düzen getirir. --By erdo can • msj 16:58, 7 Aralık 2016 (UTC)
İş birliği projelerinin bir ideoloji doğrultusunda düzenlemesi yerine eşitlikçi, erkek kadın ayrımı olmadan düzenlenmesini teşvik ediyor, mevcut düzenlemeyi desteklemediğimi bildiriyorum. Saygılar. --II. Niveles 18:41, 7 Aralık 2016 (UTC)
Başlık kışkırtıcı, ama bizlerden değil BBC'den kaynaklanıyor. Aynı bu proje gibi. Bizden olsa idi, son gün öğrenmeseydik bir sürece girip fikirler alınsa iyi olurdu. Dıştan bize katılımı arttıracak projelere destek olmak lazım diye düşünüyorum. Burada kapılar ardına kadar açık. Her gün yeni kullanıcılar katılıyor zaten. Hepsi hoş gelir. Lakin Türkiye'den kadın diye katılanların çoğu erkek çıkar. O yüzden pozitif ayrımcılık da olamayacak. --Deniz (mesaj) 19:26, 7 Aralık 2016 (UTC)

troller ele geçirmesin de gerisi kolay.. --kibele 19:08, 7 Aralık 2016 (UTC)

  • Madem konu açıldı buraya ufaktan bilgi vereyim; Bir süredir aklımda olan bu kadın meselesi, buna bağlı olarak Vikipedideki kadın maddelerinin azlığı, "düzensizliği" gibi sorunlar çevresinde şekilleneceğini düşündüğüm WMTR etkinliği var. Buna benzer bir etkinlik geçtiğimiz yıllarda Ankara ve İstanbul'da gerçekleştirilmişti. Bu sebeple biraz sohbet biraz da vikipedi için Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği ile küçük bir ön görüşme yaptım. İlgiyle karşıladılar ve kesinlikle destek olabileceklerini belirttiler. Tarih aralığı netleşmemek ile birlikte (Ocak ayı içerisinde olabilir) Ankara'da 2 günlük bir etkinlik olarak düşünüyoruz şimdilik. İlk günü vikipedi eğitimine ayırıp ikinci günü vikipedideki maddelerin tespiti düzenlenmesi vs gibi bir program üzerine oturtabiliriz (gelecek fikirlere göre bambaşka bir program da çıkabilir). Yine sadece kadın maddeleri değil aynı zamanda Kaos GL ile görüşüp etkinliğin LGBTİ'leri de kapsayacak bir boyuta ulaşmasını rahatlıkla sağlayabiliriz. Ayrıca Hacettepe ve Ankara Üniversitesindeki Kadın Çalışmalarında olan hocaları ve öğrencileri de bu etkinliğe katma gibi bir planımız var. Böylece maddelerin daha akademik düzeyde incelenmesini, düzenlenmesini sağlayabiliriz. Bu konuda haliyle sizlerin de fikir ve desteğine ihtiyaç duyuyorum. Özellikle Ankara'da olan ve destek olmak isteyen kullanıcılarımız mesaj yoluyla bana ulaşırlarsa çok sevinirim :) Dediğim gibi daha projelendirme aşamasında etkinlik. Sevgili @Basak ve @Sakhalinio vikipedi eğitimleri konusunda tecrübeli isimler olarak bana bu konuda destek sağlayacaklarına inanıyorum :) Daha ayrıntılı bilgiyi onlarla da ayrıca paylaşacağım zaten. Şimdilik böyle bir etkinlik üzerine çalışıldığını bilmenizi istedim çünkü sayenizde bambaşka bir etkinlik haline dönüşebilir :) --Pragdonmesaj 19:46, 7 Aralık 2016 (UTC)
Muhteşem fikir Pragdon! Çok güzel olur. LGBTİ+ queer maddeler için akademik destek konusunda yardımcı olabilirim. -MHIRM. 19:57, 7 Aralık 2016 (UTC)
Çok teşekkür ederim @MHIRM. LGBTİ+ ve queer maddeler için akademik desteğin olması mükemmel olur. Konu biraz daha olgunlaştığında sizinle iletişime geçeceğim muhakkak :) --Pragdonmesaj 20:08, 7 Aralık 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Her türlü projede veya etkinlikte aşırı uçların etkisini görebilmek mümkün. Bunun adı Feminizm olur, Faşizm olur, Komünizm olur vs. Aşırı uçların aktif olmadığı, ayrımcılığa mahal olmadığı sürece ben şahsen bu projeyi sonuna kadar destekliyorum. Sanmıyorum ki gerek yaptırımlar, gerek düzenlemeler veya geri almalar hususunda ayrımcılık yapılsın. Başka bir perspektiften bakarsak bu vesileyle Vikipedi'nin de tanıtımı yapılmış oluyor. Vandal veya trol olmadığı sürece buyursunlar gelsinler. Bu kampanya ile 1-2 aktif kullanıcı bile aramıza katılsa kârdır, bu hususta Sayın @Bulgu'ya katılıyorum. Lakin daha önceden bilgimiz olsaydı daha farklı olabilirdi diye düşünüyorum... Değişiklik Çakışması :Ayrıca Değerli @Pragdon başarılar dilerim, uzaktan da olsa yardımcı olabilmeyi isterim. Koşullar netleştirildiğinde topluluğumuzla birlikte beni de bilgilendirirseniz sevinirim:) Saygılarımla chansey Mesaj 19:52, 7 Aralık 2016 (UTC)
Teşekkür ederim @Chansey muhakkak size de haber vereceğim. Mesafelerin bir önemi yok desteğinizi hissetmek yeterli olacaktır eminim. :) --Pragdonmesaj 20:08, 7 Aralık 2016 (UTC)
Her konu için etkinlik düzenlemek süper bir fikir. Bizde elimizden gelen tüm desteği vermeye çalışırız. Selamlarımla, SakhalinioBuyrun beniiiim? 20:38, 7 Aralık 2016 (UTC)
  • Herkese merhaba! Bu sabah sosyal medyada gördüğüm haberle sevinmiştim az öncede BBC Türkçe Facebook canlı yayını gördüm soluğu burada aldım :) Çok vaktim olmasa da gün içinde yardımda bulunabilirim. --Ryan O'Reily (mesaj) 09:29, 8 Aralık 2016 (UTC)
  • Merhaba, burada bahsi geçen proje yanlış anlaşıldı gibi geliyor. Vikipedi'ye 100 Kadın vikipedist kazandırmak ya da sadece kadın vikipedist sayısını arttırmak gibi bir amacı yok, kadın erkek herkesin katkı verebileceği bir proje. BBC Türkçe servisi daha farklı ifade etmiş sadece kadın editörlerin katkısı bekleniyor gibi yazmış; İngilizcesi burada. Şimdi benim anladığım, BBC'nin üç yıldır düzenlediği "100 Kadın serisi"diye bir çalışma varmış. Her yıl, 100 önemli kadın listesi belirleyip o kadınların radyo-tv ve internette daha çok görünür olmasını sağlamaya çalışıyorlar. Örneğin sene boyunca o 100 Kadın hakkında belgeseller, radyo söyleşileri hazırlanıyor. Bu sene işte bu kapsamda Wikimedia Uk ile işbirliği yapmışlar; insanları bu listedeki kadınlar hakkında vikipedi maddeleri üzerinde çalışmaya davet ediyorlar. Deneyimli vikipedistler olduğu gibi, henüz Vikipedi'de yeni olan, hatta bu haber üzerine Vikipedi'de yazmaya heveslenmiş katılımcılar da bu davete uyup çalışabilir. Yani kadın erkek isteyen herkes evinde bilgisayarını açıp katkıda bulunabilecek ama BBC'nin merkezine ve başka ülkelerdeki diğer etkinlik mekanlarına gidip daha deneyimli diğer vikipedistlerle danışarak birlikte çalışabilecek. Güzel bir proje bence. En önemlisi BBC gibi güçlü bir kanaldan insanları Vikipedi'ye katkıda bulunmaya davet etmek. Keşke haberimiz olsaydı, İstanbul'da da etkinlik düzenlendiğinden bahsediyor, nerede olduğunu yazmıyor; var mı BBC Türkçe ile iletişime geçip soracak olan? Ayrıca bugün için vikipedi'de kadın profilleri oluşturmaya kadınların zaten ilgi duyacağını düşünüyorum, ayrımcılık yapıp buradan beyleri davet ediyorum, gününüzü kadınlara ayırmaya var mısınız?--Başak (mesaj) 09:35, 8 Aralık 2016 (UTC)

Öneri Ufak ve önemsiz itirazlar dışında kayda değer bir itiraz şimdilik görünmüyor, bu sebeple katkılarımızı belli bir plan dahilinde yapmamız ve bu planları iş bölümü şeklinde örgütlememiz gerektiğini düşünüyorum. Somut olarak: ilgili kullanıcıların kendi ilgi alanlarına göre katkı vereceği konu başlıklarını ve iş bölümlerini şimdiden hazırlayıp bir tablo halinde tertipleyelim. Yani soyut destek vereceğim tarzı yerine somut olarak yapacaklarımızı bir projeye, bir dokümana, bir tabloya bağlayalım. Şuna benzer kadınlara ve kadın konularına özel bir işbirliği projesi hazırlayabiliriz. Şöyle bir özet proje tablosu hazırladım, böyle bir girişim yapabiliriz. Bununla birlikte ben sorumlu olduğum ve katkı sağladığım VikiProje'lerde kadın konularıyla ilgili Ocak 2017 işbirliği projeleri hazırlayabilirim. Benzer olarak @Rapsar işbirliği projesinde katkı vereceği konuları yukarıda belirtmiş. Örneğin bu projelerde kadın siyasetçi konulu maddelerin açılması, kadın yazarlar maddelerinin geliştirilmesi, kadın sporcular, kadın hastalıkları gibi konulara odaklanabiliriz. Somut olarak önerim desteklenirse böyle bir proje sayfası hazırlayabilirim.

Not: Bu kapsamda açılan bazı maddeler şunlar: Hande Kader‎, Rakel Dink, Meral Akkent‎, Göksel Göksu‎, Sedef Çakmak‎, Esin Güneş‎, Fatma Bostan-Ünsal, Nurcan Akad, Zeynep Tüfekçi, Jin Haber Ajansı (JINHA), Esra Mungan, Emel Korkmaz, Ahu Öztürk. Ayrıca Lale Nerkis Hanım maddesi de telif hakkı nedeniyle silinmiş. Bu maddeleri geliştirmemiz ve Viki standartlarına ulaştırmamız da planlarımız arasında olsun. Proje ile ilgili Vİkipedi'de100 Women (BBC) maddesi de mevcut, Türkçe'ye kazandırabiliriz. --Ahmet Turhan (mesaj) 11:20, 8 Aralık 2016 (UTC)

  • Burada, pozitif ayrımcılık yapılarak "sırf kadın" diye kayda değer olmayan maddelerle Vikipedi'yi doldurmanın doğru olmadığını da not olarak düşelim. Şu misal, kayda değer gözükmüyor.--RapsarEfendim? 11:58, 8 Aralık 2016 (UTC)
Proje kapsamında bugün açılan maddelerin geliştirilmesi ve viki standartlara ulaştırılmasından önce bu biyografilerin kayda değerliğinin kanıtlanması gerekiyor. Şimdi biz bu maddeleri düzenlesek dahi yarın bunların SAS'a taşınmayacagı veya hızlı sil ile silinmeyeceği garanti edilemez. Maddelere göz attım birçoğu bariz kayda değer değil ve güvenilir kaynaklar ile desteklenmemiş. Eğer proje kapsamında açılacak maddelerin hepsi Türk olacak diye bir kural yoksa, Basak'ın link verdiği 100 Women 'da yer alan maddeleri açmak bu sıkıntıları önler. --Maurice Flesier message 12:07, 8 Aralık 2016 (UTC)
Ben Lale ve Nerkis Hanımlar maddesi üzerinde çalışmaya talibim....--Başak (mesaj) 13:04, 8 Aralık 2016 (UTC)

'kayda değer olmayan maddeler açılıyor' diye telaşa mahal yok. bu tür çalışmalarda, okul projelerinde filan oluyor böyle durumlar. her gün açılan her türden maddeden daha fazla sorun yaratmazlar.. umudumuz odur ki, daha ilk maddelerinde kaynak ekleyen bu kullanıcıların vikipedi'ye katkıları sürsün. --kibele 19:37, 8 Aralık 2016 (UTC)

Proje; yeni katılımcılar, yeni maddeler ve feminizm için gerçekten takdire şayan bir proje. Bu vesileyle Mariya Zaharova maddesini oluşturmuş oldum. BBC 100 Women kapsamında yer alan bir iki tane daha madde açmayı düşünüyorum. Fakat gördüğüm birkaç hatayı belirtmeden geçemeyeceğim. Rakel Dink ve JINHA gibi maddelerde üslup bozukluğu, güvenilir kaynak eksikliği ve ansiklopedik olmayan belirgin içerik mevcutken bazı devriyeler tarafından anında onaylanmasını doğru bulmadım. Açan kullanıcılar yeni olduğu ve madde düzeni konusunda bilgi sahibi olmaması mazur görülebilir bir durum fakat bir devriyenin düzen şablonları ve kaynak şablonları eklemeden önce onaylaması yanlış. --Maurice Flesier message 19:49, 8 Aralık 2016 (UTC)
kesinlikle katılıyorum, kayda değer olmayan maddeler telaşına hakikaten gerek yok. Mesela "kayda değer görünmüyor" diye yukarıda bahsi geçen ve ilk bakışta benim de kayda değer değil diye düşündüğüm madde silindi. Ardından "niye günümüzün en önemli kadın gazetecilerinden birinin maddesi silindi acaba" diye mesaj gelince biraz araştırdım ve adı kamuoyunda pek bilinmese de çok önemli bir gazeteci olduğunu, çok önemli haber programları yapıp pek çok gazetecilik ödülüne layık görüldüğünü gördüm. Çok daha az önemde işler yapmış ama televizyonda sıkça boy gösteren kimseler hakkında maddeler varken ve kimse sorun etmiyorken; bu maddeyi ilk defa Vikipedi'ye yazan tecrübesiz biri, gözümüzün içine kayda değerliği soka soka yazmayı beceremedi diye çok kolay silip atıyoruz. Biz burada bilmediğimiz, uzmanı olmadığımız konularda da karar vermek durumunda kalan insanlarız, o kararları hızlı almaya, telaş etmeye ne lüzum var? --Başak (mesaj) 03:25, 9 Aralık 2016 (UTC)
hiç lüzumu yok elbette. başak'ın yeniden açtığı maddeden de görülebildiği üzere çook tecrübeli kullanıcıların bile kayda değerlik konusunda ilk bakışta karar vermemesi gerekiyor. hani hep söyleniyor ya, 'gerekiyorsa kayda değerlik etiketi ekle ve bekle' diye.. devriyeler elbette bu maddeleri onaylayacaklar, onaylamalılar. devriyenin görevi 'vandalizm politikasına ve vandalizm olarak tanımlanan davranışların açıklandığı diğer politika ve yönergelere uygun olmayan' maddeleri elekten geçirmemektir. ne sürüm kontrolü 'üslup bozukluğu olan maddeleri vikipedi'ye sokma! der, ne de devriyelerin böyle bir sorumluluğu vardır. ondan sonrası vikipedist sorumluluğudur, herkes bildiği, anladığı kadarını yapabilir, gördüğü eksiklikleri etiketleyebilir. ki yukarıdaki örnekten görülebileceği gibi, mesela kayda değerlik öyle bir bakışta karar verilip maddenin silineceği bir şey değil. ortada bir yanlış var, o da sürüm kontrolünün bir devriye üst sınıfı varmış gibi kullanılması ve bunun dayatılması.. yeni vikipedistlere ve bu konulardaki öncü rolü nedeniyle @Basak'a teşekkürler.. --kibele 11:13, 9 Aralık 2016 (UTC)
Hızlı silmelerde M6, G8 ve G4 kriterlerinin yersiz kullanımı çok oluyor gibi geliyor bana. Oradan kurtulup SAS'a varınca da, yanlışlarımız olabiliyor. Projeye dönersek, ana sayfamızda bu projeye yönelik bir değişiklik (hoş geldiniz mesajı) yapalım mı, es mi geçelim? Değişiklik yapacaksak, örneğin Ahmet Turhan'ın hazırladığı tabloyu biraz daha iyileştirip, yeni katılımcıları o tabloya ya da başka bir sayfaya yönlendirebiliriz de. Devamlı değişiklik olarak da tepedeki hoş geldiniz kısmı geliştirilebilir. --Deniz (mesaj) 11:45, 9 Aralık 2016 (UTC)
Dünkü projeyi anlamakta güçlük çekiyorum halen. BBC 100 Women listesine bakıyorum bir de dünkü açılan maddelere. Açılan maddelerin biri dahi listede yer almıyor. Ya ben anlamadım ya da proje başka bir formata evrildi. Açılması elzem "kayda değerliği sorgulanmaz durumda" onlarca kadın parlamanter, akademisyen, bilim insanı, yazar, sporcu var iken bu maddelerin açılması tesadüfi gelmedi açıkçası. Devriyelik tanımı yeniden yapıldığına göre bundan sonra "üslup problemi olmayan, ansiklopedik jargon ile yazılmış her kayda değer olmayan" maddeyi onaylamaya başlayabiliriz o zaman. Özellikle şu cümlemize kesinlikle katılıyorum: "..kayda değerlik öyle bir bakışta karar verilip maddenin silineceği bir şey değil." Bunu, ansiklopedik ve kayda değer olmayan bariz maddelerin eski bir hizmetli tarafından elekten geçirilmesinden tecrübe ettik. Bu arada proje BBC Türkçe'de yeniden haber olmuş [1]. Son kısım özellikle ilgi çekici. --Maurice Flesier message 11:50, 9 Aralık 2016 (UTC)
Proje çok iyi niyetli, katılımcılar da öyle ama yine bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan habercilerin yazıları çıkmış. Buradan BBC'deki haberi yapana seslenelim. "'Kayda değer değil' olarak etiketlenen profillerden birisi de Wikipedia'nın diğer dillerinde çoktan yazılmış olan Hande Kader'in profiliydi." demişsiniz haberde. İsterse 50 dilde olsun, farklı dillerde olması o maddenin kayda değer olduğunu ispatlamaz. Nice maddeler sildik birkaç dilde olmasına rağmen. En basitinden Azerice Vikipedi, tüm profesörleri direkt kayda değer kabul ediyor. Orada var olan ve oranın şartlarına göre kayda değer olan bu isim, ülkedeki eğitimli bir birey tarafından Rusça, İngilizce ve Türkçeye de çevriliyor, hop bir bakıyoruz 4 dilde olmuş. Rusçayı bilmiyorum ama Türkçe ve İngilizcede silinir bu madde, kayda değer değil diye. "Ama 3 dilde var" gibi bir argümanı da kabul etmiyoruz (etmiyorlar). Keza "Eşi Hrant Dink'in cenazesinde "Bir bebekten bir katil yaratmayı sorgulamadan hiçbir şey yapılamaz kardeşlerim" diyen Rakel Dink yoktu örneğin." demişsiniz. Bu demeci kullanması ile Vikipedi'de yer alması arasında hiçbir ilişki bulunmamaktadır. "Vikipedi'de cinsiyet eşitliğini artırmak için kolları sıvadı" demişsiniz. "Cinsiyet eşitsizliği" değildir o, "dengesizliğidir". Eşit haklar tanınıyor cinsiyetlere, hiçbir ayrımcılık yapılmıyor. Erkek kullanıcıların çoğunlukta olması dengesizlik yaratır, eşitsizlik değil. Dediğim gibi çok iyi niyetli ve artmasını umduğumuz hareketler bunlar, ama biraz araştırma, biraz özen, biraz dikkat.--RapsarEfendim? 12:02, 9 Aralık 2016 (UTC)

Öneri Tartışmalardan anladığım üzere projenin kapsamı hakkında bir kafa karışıklığı mevcut. Bence burada konuşulan tüm konuların birleştiği bir "Vikipedi projesi" yapalım. Salt BBC projesi değil. İşbirliği projelerinin dahil olduğu, kadın listelerinin kullanıldığı, birçok görüşün dahil olduğu özgün bir "kadın projesi" oluşturalım. Amacımız da Rapsar'ın bahsettiği dengesizliği gidermek olmalı. Bu konuyu tartışalım derim. Örneğin Ocak 2017 de kadınlarla ilgili olan 10 tane liste, 5 işbirliği projesi, 15 şablon, 25 hastalık maddesi vb. dahil olan bir proje gibi. BBC listesi de bu projeye dahil olmalı. Bence bu konuya odaklanmalıyız. --Ahmet Turhan (mesaj) 14:14, 9 Aralık 2016 (UTC)

İlgi biraz azaldı gibi, 10 gündür yazan olmamış, Değeceğine ve bu konunun somutlaştırılmasının gerektiğini düşünerek konuyu ve yukarıdaki önerimi konu hakkında görüş bildirenleri pingleyerek ısıtayım bari :) @MHIRM, @By erdo can, @Rapsar, @Bulgu, @Kibele, @Pragdon, @Chansey, @Sakhalinio, @Ryan O'Reily, @Basak, @Maurice Flesier --Ahmet Turhan (mesaj) 21:31, 19 Aralık 2016 (UTC)
Vallahi ben dediğim gibi 5-6 haftada bir sırf kadınlarla alakalı proje getirmeye çalışıyorum İş Birliği Projesi'ne. Sırf bu proje sayesinde ilk projede 34, ikinci projede 37 olmak üzere toplamda 71 kadın maddesi kazandık :) Zaten bu projenin pratikte tek sorumlusuyken başka projelerde sorumluluk almak istemiyorum şahsen.--RapsarEfendim? 21:49, 19 Aralık 2016 (UTC)
Sizin katkınız zaten en somut ve örnek olanı. Bende sizden örnek alarak, ilgilendiğim VikiProje Sovyetler Birliği'nde önümüzdeki dönemlerde, talebe göre, Kategori:Sovyet kadınlar kategorisine katkı yapmayı ve aynı kategorinin diğer Vikipedi dillerinde mevcut olan maddeleri açmayı konu alan bir işbirliği projesi yapmayı planlıyorum. Böyle böyle birkaç somut adım atabilir ve kullanıcıların belirttiği birkaç hedefi ortaklaştırıp düzgün bir "Vikipedi Kadın Projesi" gibi genel bir atılım yapabiliriz. Örneğin tanıtım için bannerlar ile destekleyip, diğer dillerdeki kullanıcılarla da iletişime geçtiğimizde biraz büyüttük mü güzel bir iş yapmış oluruz diye düşünüyorum. --Ahmet Turhan (mesaj) 22:03, 19 Aralık 2016 (UTC)
Rapsar bu konuda başlı başına bir görevi üstlenmiş durumda dediği gibi. Buradan ortak proje fikri çıkmazsa önümüzdeki günlerde Rapsar'ın İş Birliği projesine destek atarak dengesizliğin giderilmesinde yardımcı olabiliriz. Haftalık proje önerileri ile veya hali hazırda var olan projelere katılarak bu gerçekleştirilebilir. Yakın zamanda durumu netleştireceğim yukarıda bahsettiğim Ankara'da gerçekleştirilecek etkinlik de bu proje(lere)ye dahil edilebilir. Bu arada geçen hafta BBC Türkçe'den Rengin ile görüştüm. Önümüzdeki yıl yeniden gerçekleştirilecek 100 kadın etkinliğinde ortak bir etkinlik çıkartabiliriz fikri oluştu. Ayrıca çok ihtiyacımız var mı bilinmez ama bizim yapacağımız buna benzer etkinlikleri de (haber değeri taşıyacak konumdaysa) haberleştirebileceklerini söyledi. Konuya tekrar dönecek olursam, 25 kadın hastalığı üzerine çalışabiliriz. Tabi bu sayı artabilir de azalabilir de. Bunun için bir çalışma sayfası hazırlayıp daha önce siyaset iş birliğinde yaptığımız gibi eksik olduğunu düşündüğümüz maddeleri yazarak tespitini yapabiliriz. Ön çalışma açısından iyi olur bu. Özellikle kadın doğum ve jinekoloji üzerine elimde bolca kaynak, textbook vs. bulunmakta bu konuda olabildiğince destek atabilirim.--Pragdonmesaj 22:17, 19 Aralık 2016 (UTC)
Aradan haftalar geçti, bu projeyi hayata geçirecekler somut olarak katkılarını sunarsa yol alabiliriz. Yoksa arpa boyu yol alamadan kalacağız arkadaşlar. --Ahmet Turhan (mesaj) 15:14, 13 Ocak 2017 (UTC)

Ücretli editörlük[kaynağı değiştir]

Değerli kullanıcılarımız buraya bir göz atabilir misiniz? Bu durumun "Ücretli editörlük" kapsamında değerlendirilip, değerlendirilmemesi hususundaki görüşlerinizi alabilir miyim? chansey Mesaj 14:18, 8 Aralık 2016 (UTC)

"Ücretli editörlük" yasak mı, bilmiyorum. Değilse yasaklanmalı. Vikipedi'nin özüne aykırı. Sanıyorum bir yasak olmamasına (var mı?) karşın insanlar bu yaptıklarından mahcuplar. Herhalde kendileri de pek benimsemiyorlar. Kullanıcı sayfasında duyuru yapan arkadaşımız nerelerde? Küsüp gitmedi herhalde. Neyse, bu yazdığım sorunuza cevap olmadı, biliyorum. Yeri geldi içimi döktüm. --E4024 (mesaj) 14:32, 8 Aralık 2016 (UTC)
Yorum Yorum Kullanıcının Vikipedi politikalarından habersiz olduğundan yapılan bir yanlışlık bu kullanıcıya gerekli bilgiler sağlanmalı--By erdo can • msj 14:37, 8 Aralık 2016 (UTC)
Sayın @E4024 yorumlarınız için teşekkür ederim. Kıymetli @By erdo can bu bence daha karışık bir durum... Tam anlamıyla ücretli editörlük denemez. Belki öncesinde bu tip bir durum yaşanmışsa sonucu ne oldu diye buraya yazdım. chansey Mesaj 16:44, 8 Aralık 2016 (UTC)
  • Yakın zamanda silinen Şükrü Altın maddesi Türkçe Vikipedi dahil İngilizce, Azerice ve Arapça Vikipedi'de Mutlutopuz tarafından başlatılmış. Şükrü Altın bana attığı şu mesajda "Sürekli ücret isteyen bir kişiyi de ben istemedim. Evet benden ücret istenmişti." demişti. Daha önce de ücreti editörlük yaptığı için Mutlutopuz'un devriyelik yetkisi alınmıştı. --Turgut46 18:10, 8 Aralık 2016 (UTC)
  • Bunu bir türlü anlatamadım, tek bir soru soruyorum o yüzden. Google maddesini yazan kişi ücret almış olsa idi ne yapacaktık? Kullanıcıya engel? Maddeyi silme? Katkılar olumlu olduktan sonra gerisi fasa fiso, ister para alıp yapsın ister biz kitap verelim ister firma çalışanı olsun ister firmaya yaranmaya çalışan biri isterse kişisel keyfi için. Lehçe Vikipedi'nin, Ermenicenin yaptıklarını anlattık defalarca. Biz de maddi değerlere sahip ödüller ortaya koyarak madde açtırdık. Maddi kazanç olsun olmasın, bir maddenin içeriğine bakılmalı yalnızca.--RapsarEfendim? 18:29, 8 Aralık 2016 (UTC)
    • Buradaki problem daha farklı. Zorunlu yazarlık var burada. Murat Gigin kendi gelip Vikipedi kuralları çerçevesinde bilgileri ekleyebilir. Eğer vakit ayıralacak bir yer değilse, ayırmasın kendisini de başkaları da. Bu konudaki izlenimim hiç mi hiç olumlu değil. Bu kişiler canlı kukla olarak değerlendirilip engellensin diyorum. --Deniz (mesaj) 06:16, 9 Aralık 2016 (UTC)
@Bulgu, bir madde kayda değer değilse, ister maddi bir çıkar karşılığında açılmış olsun ister başka amaçla, gereği zaten yapılıyor. Burada, madde açanın ya da maddenin açılma sebebinin bir önemi kalmıyor. Tek bakılması gereken içerik. Reklam mı var? Çıkar. Taraflı içerik mi var? Çıkar. Kayda değer değil mi? Sil. Tekrar söylüyorum, maddeyi açan kişi ya da açılma sebebi önemsiz kalıyor.--RapsarEfendim? 09:14, 9 Aralık 2016 (UTC)
Maddenin konusunun kayda değerliği için SAS açılmış, orada yeterince tartışılır. Ticari sebeplerle katkı yapan kullanıcılar, gördüğüm kadarı ile tartışmalı, çoğu istemiyor, kimi hoş karşılıyor. Zorunlu yazarlığın ise tartışılacak tarafını göremiyorum. Buna nasıl bir çözüm uygundur, canlı kukla gibi görmemiz doğru mudur? Böyle olaylar büyük ihtimalle geçmişte de ortaya çıkmıştır, topluluk tartışması olmuştur. Oradan hareketle, gerekirse bir güncelleme yaparız. --Deniz (mesaj) 09:22, 9 Aralık 2016 (UTC)
Bunu ispat etmek imkansıza yakın, çok zor. "Maddi kazancım yok" dedikten sonra üstelemek de anlamsız, zira ortada çok iyi yazılmış ve sorunsuz madde var. Ha, sürekli olarak kayda değer olmayan madde açanlar, ister maddi kazancı olsun ister olmasın zaten zararlı kullanıcı olarak tanımlanıyor, maddeler için de gereken yapılıyor @Bulgu. Yine kullanıcının neden açtığının bir önemi kalmadı. Üstte dediğim gibi, bizzat vakfın kendisi dahi bağış karşılığında madde açmıştır, para ya da maddi ödüllerin sunulduğu madde açma yarışmaları organize edilmiştir.--RapsarEfendim? 09:31, 9 Aralık 2016 (UTC)
Bulunamıyorsa, yapacak bir şey yok. Kendi şüphelerimizi bir kenara koymaya çalışırız. Faili meçhul, fiili meçhul bir ticari etkinlik olarak kalır. Seri ticarici olursa nihayetinde ortaya çıkar zaten, bence @Rapsar. Toplum kararı ne çıkar bilmiyorum ama manevi ya da maddi bir menfaat durumu oluşmuşsa herkes, belirlenmiş/belirlenecek kısıtlamalar ve kurallar çerçevesinde kendi vicdanına göre karar versin bence. Dağ başında da yaşıyor olsak, burada çıkar çatışması içine gireceğimiz maddeler olacaktır. Vicdan ve Vikipedist olma sorumluluğu ile hareket edilirse Vikipedi daha ileriye götürülür diye düşünüyorum. Çıkar çatışması yaşıyor olabileceğimiz maddelerde biraz daha düşünüp normalden daha sık bir şekilde tartışma sayfalarına konuyu taşımamız uygun olacaktır. Çıkar çatışması yaşadığımız maddelerde de yanlış olduğunu bildiğimizi düşündüğümüz bilgiler kaynaksız halde duruyorsa, silinebilmeli; kaynaklı ise kaynağın güvenirliği ve/ya güncelliği tartışılabilmeli. Bu tartışmanın yeterince derinine inildiğini düşünüyorsak, daha da bekletmeden sonlandırmak faydalı olacaktır. --Deniz (mesaj) 10:13, 9 Aralık 2016 (UTC)
Bakın bu söylediklerinizin tamamı, daha önce dediğim gibi sayfayı oluşturanın kim olduğu ya da motivasyon kaynağının ne olduğuna bakılmaksızın yapılabilecek şeyler. Ortaya bir soru attım, Google maddesini açın, "bu sayfayı yazan bir Google çalışanı ya da Google'dan ücret almış biri olmuş olsaydı ne yapacaktık?" dedim. Kullanıcıya engel? Maddeyi silme? Uyarı? Bu web sitesinin de sahibi olan Wikimedia Foundation ve kendisine bağlı yerel vakıflar bizzat para alıp, bu para karşılığı madde yazıyor ve ortaya maddi değere sahip ödüller koyarak madde açma yarışması düzenliyor. En basitinden halı saha maçı yapanlar bilir, ortaya konan şey 1 litre su olsa dahi motivasyon artar :) Bunlar motive edici etmenler (gerçi @Basak bilir, bu tip motivasyonların kalıcılığı olmuyor ya da bahsetmeye değmeyecek kadar az). Dolayısıyla bırakın kim neden yazıyorsa yazsın, ama burada bu "çıkar çatışması" olayına izin vermeyelim, reklama izin vermeyelim, ansiklopedik olmayan içeriğe izin vermeyelim. Nedeni değil sonucu esas alalım.--RapsarEfendim? 10:19, 9 Aralık 2016 (UTC)
Mesela son dönemde şurası benim dikkatimi çekti. Girilen madde bariz bir şekilde çıkar amaçlı girilmekte (ama maddi kazanç sağlar ama kendi tanıtımını yapar onu bilemeyiz). Burada "siz maddi kazanç sağlıyorsunuz, bizim kurallarımıza göre maddi kazanç karşılığında editörlük yapılamaz" diye engelledik diyelim ya da uyarı verdik. Kullanıcı dese ki "öyle bir kazancım yok, hayranıyım kendisinin", ne yapacağız? İspat edemeyiz ki bunu. Hande Yener maddesi bir hayranı tarafından onlarca Vikipedi'de açıldı. Bu zarar verici midir? Zarar verici olan, "reklam" yapılmasıdır, taraflı içerik doldurmaktır, kayda değer olmayan bir maddeyi kayda değermiş gibi yazmak ve ıvır zıvırla doldurmaktır. Bunlarla zaten mücadele ediyoruz biz, etmeliyiz de. Ne sebepten yazılmışsa yazılsın, bu şekilde kurallara uygunsuz içerikse gereği yapılır.--RapsarEfendim? 10:26, 9 Aralık 2016 (UTC)
Benim çağrım öncelikle bu çıkar çatışması içindeki kullanıcıya ve vicdanına. Diğerleri bilemeyebilir ama herkes kendini biliyor. Orta/uzun süreli engeller gibi şamarlarla ancak Şamar oğlu dolu bir yer oluruz. Yaptırım faydalı olacaksa, ki bence olacak, kısa süreli ve hafifçe olsun derim. Diğer sebepler ve ısrarlı tutum yaptırımı arttırabilir. Küfür ve suçlarda ilk seferinde şamarlayabilelim ama ücretli yazarlığın ilk seferinde şamarlamalık bir hareket olduğunu düşünmüyorum, ense sıvazlanabilir. --Deniz (mesaj) 11:05, 9 Aralık 2016 (UTC)
Ücretli yazarlık var ya da yok, kullanıcıların yanlışları için maddeyi cezalandırmaya gerek olduğunu düşünmüyorum; kaynakların bir kez daha gözden geçirilmesi, yazıda ve kaynaklarda reklam unsurlarının giderilmesi faydalı olur. Kullanıcıyı süresiz/uzun dönem engellesek bile, onun her bir katkısını geri almıyoruz ki.
Bizi bir şey bağlıyorsa, o da Wikimedia Foundation'dır, o kesin. Aldıkların her kararın hızlıca buraya yansıyabileceğini zannetmiyorum. Buradaki yazarlar ve iklim, onların yönlendirmelerini geriden takip edecektir edecekse ve biz direkt olarak Wikimedia Foundation'ı değil de, vakfın yönlendirmeleri konusunda bilinçlendirildikten sonra buradaki toplumun ne yönde düşündüğü ön plana koyalım. Verdikleri ödüllerin değil de, hangi maddeleri bir maddiyat karşılığında açmışlarsa o maddelerin varlığının konumuzla ilgili olduğunu düşünüyorum. Bu maddeleri irdeleyebiliriz. --Deniz (mesaj) 10:53, 9 Aralık 2016 (UTC)
  • Tekrarlıyor ve ekliyorum: "Ücretli editörlük" de "madde konusu kişi ile yakınlığı olanların (çıkar çatışması olanlar) o kişiyi yazması" da yasaklanmalı ve engellenmesi için mümkün olan yapılmalı. Bu amaçla da neyin ücretli editörlük olup olmadığı, sınırları saptanmalı. (Mesela ben süt reçeli maddesini yazmak için bir kavanoz süt reçeli kabul etmiş olsam... hayır etmedim. Bu bir sorun mu yoksa sorun ticari kazanç mı?) Ayrıca çıkar çatışmasının da sınırları saptanmalı, kimleri içerir kimleri içermez? (Örneğin Zehra Neşe Kavak maddesini saygıdeğer hocanın kendisinin açması veya sekreteri Hazal Hanımın yazması arasında fark var mı? Hazal Hanım da aslında Hazal Hanım mı? :) Elbette en önemli şey burada maddesi açılan kişiler açık ve net olarak KD mi? Çünkü o durumda zaten biri olmasa öteki açıyor maddesini; bir müddet unutulsa da bir yerlerden çıkıp geliyor KD kişiler. (Sorun KD'liği tartışmalı olanlardan ortaya çıkıyor galiba.) Neyse, bu yakınlık konusuna girmişken, ilk taşı günahsız olan atsın demiş ya Hz. İsa; yasak yoktu, kan bağım yoktu, ben doğmadan ölmüştü, o nedenlerle, aile içinde adını duyarak büyüdüğüm, "gelin" olarak sülalemize katılan bir yazarın maddesini açtım ben de. (Burada değil CA:VP'de. Ama açarken bu durumu belirttim, ilk özette. Kimseden de itiraz gelmedi, ki orada "conflicte de interessos" çok ciddiye alınan ve uygulanan bir kavram.) Benden bu kadar. --E4024 (mesaj) 08:06, 9 Aralık 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Zorunlu yazarlık hususuna katılıyorum. Ben bu duruma isim bulamamıştım. Doğru ya da değil bir zorlama da söz konusu sanırım. Kişisel olarak ben Vikipedi'de ücretlilik konusuna karşıyım. Bugün ücretli yazarlığa göz yumulması halinde, iki gün sonra ücretli devriyelik kavramı da ortaya çıkabilir. Bu durumun Özgür Ansiklopedi ruhuna aykırı olduğunu değerlendiriyorum. Peki ücretle açılan madde KD ise ne olacak sorunu bu noktada karşımıza çıkacaktır. Diyelim kullanıcı engellendi tamam, ama zaten ücretle yapılması istenen şey de yapıldı... Vikipedi bu duruma alet oldu. Toplulukça buna bir karar verilmesi gerekmektedir. Saygılarımla chansey Mesaj 08:41, 9 Aralık 2016 (UTC)
  • Başlıktan ve oluşan tartışmadan hareketle, bürokrat ve hizmetlilerden köy çeşmesinin diğer bir bölümündeki ilgili tartışmayı sonlandırmasını ya da bizleri biraz daha tartışmaya teşvik etmesini bekliyorum. Orada da değinilmiş, kabul edilirliğinin ön koşulu olarak ticari amaçlı olarak yapıldığının belirtilmesi zorunluluğu var, diğer wikilerde. Buna karşı bir yorum var mı? Eğer belirtilmişse ne yapacağız konusunu tartışalım sadece diyorum o tartışmada, eğer tartışma devam edecekse. Ben şahsen belki izin verilse bile açık çek verilmesine karşıyım, önemli kısıtlamalar olmalı (en başta bunun bildirilme zorunluluğu kısıtı). Karar alınıp uygulandıktan sonra, uygulamada sorunlar çıkıyorsa, yeni tartışma ile durum gözden geçirilir. --Deniz (mesaj) 09:32, 9 Aralık 2016 (UTC)
Kesin ve net bir biçimde ticari faaliyetlere karşı olan bir kullanıcı olarak burada başlatmış olduğumuz tartışmayı devam ettirerek kısa bir süre sonra sonuçlandıralım. Bu özgür yapıyı para denen karaktersiz mefhumdan uzak tutalım. Yoksa burada bir süre sonra; hedefleri kesecekleri faturalar olan, sahiplerine itaat eden ve kendileri için kurallar yazabilecek kadar çoğalan sözde yazarlar ile dolacak! Yine söylüyorum, kanımın son damlasına kadar bu şekilde bir yapılanmaya karşıyım, geleceğine inanmıyorum ama eğer ki para denen mefhum bu sayfalara topluluk tarafından verilecek onay ile gelecekse o gün şahsım adına burayı terk ettiğim gün olacaktır. Saygılar. --e.c. 19:08, 9 Aralık 2016 (UTC)
Katılıyorum ve destekliyorum. Konuyu netleştirelim de kalacak mıyım yoksa e.c. gibi gidecek miyim bileyim.--Potkal 19:53, 9 Aralık 2016 (UTC)
Ücreti mukabilinde içerik eklemeye karşıyım. Eğer ücretli editörlük serbest olursa benim için de Vikipedi'nin bitmiş olacağını not düşeyim. --Sadrettin 20:09, 9 Aralık 2016 (UTC)
Friedrich Engels'in konuyla ilgili olduğunu düşündüğüm ve katıldığım sözünü paylaşmak isterim: "Para her kapıyı açabilir, fakat geri kilitleyemez." Para kurallarının geçerli olduğu, samimiyetsiz çıkar kokan bilgilerin girildiği ve geri dönüşü çok zor olan bu yola kesinlikle girilmemesi gerekiyor. --Ahmet Turhan (mesaj) 11:53, 10 Aralık 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Herkese merhaba! Benim gibi düşünen kişileri görünce iyice ısındım buraya :) Aldığım gazla bir şikayette bulundum (aslında bir kaç önce bulundum ama ciddiye alınmadı) Vikipedi:Şikâyet en altta devriyelik görevini kötüye kullanan başlığına sahip bir şikayet. İncelemek, görüş bildirmek isteyen kişileri şikayet başlığıma bekliyorum. --Ryan O'Reily (mesaj) 18:45, 12 Aralık 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Eğer ücretli editörlük bize daha fazla seçkin madde kazandıracaksa neden olmasın? Başka Vikipedi'de seçkin madde olan bir maddeyi çevirmek istiyorum ama dil bilgim yetersiz. O dili çok iyi bilen biri bu işi ücret karşılığında yapacaksa neden ücret ödemeyeyim? --Turgut46 18:57, 12 Aralık 2016 (UTC)
İşte bunun Vikipedi'ye olan zararını kimse açıklayamıyor @Turgut46. Herkes duygusal olarak "burada gönüllü katkı yapıyoruz" modunda. Bir firma bir kullanıcıya para verip kendi maddesini açtırdı, madde kayda değer, reklam içermiyor, bolca kaynak var vs. Hiçbir sorun yok yani. Bu aşamada ne yapılacak? Bunun cevabını veren biri çıkmadı, herkes konuyu duygusallaştırmakta. Defalarca dedim, reklamı, ansiklopedik olmayan katkıyı bu ücret almayan kişiler de yapıyor. Burada belirleyici husus tamamen orada ne yazdığı, kimin hangi amaçla yazdığı değil. Reklam yasak mı? Yasak. Sen bunu ister ücret alarak yap ister keyfinden yap, yasak kardeşim. Ücret alıp almaması bunun yasak olduğunu değiştirir mi? Vikipedi'yi geliştirmek isteyen hangi motivasyonla bunu yapıyor bizi ilgilendirmez, önemli olan geliştirmesi. Buradaki sıkıntı "para aldım, kötü şey yazamam" sıkıntısıysa bunu dedik zaten, para alsa da almasa da o maddede gereken ne ise yapılacak/yapılmalı.--RapsarEfendim? 20:17, 12 Aralık 2016 (UTC)
Turgut46, gönüllü olarak Vikipediyi geliştirme işini de abartmamak lazım bence. Para vererek madde çevirttirmek? Hmmm. --E4024 (mesaj) 07:10, 13 Aralık 2016 (UTC)
Gönüllü çevirmenliği reddederse para karşılığı yapılabilir. Herkes bizim gibi gönüllü olmayabilir. --Turgut46 09:34, 13 Aralık 2016 (UTC)
Kimseyi ilgilendirmez hangi gerekçeyle, motivasyonla yaptığı. Önemli olan bilgi sunmak değil mi? Adam milyarderdir, parasını verir ve istedii sayfaları yazdırır birine (keşke olsa). Maddeler tüm kurallara uygunsa ne yapacaksınız? Bunun cevabını veremiyorsunuz işte bir türlü. Maddede problem varsa zaten ister para verip açtırsın ister kendi zevkinden dolayı açsın zaten gereği yapılıyor, neden yazdığına bakılmıyor.--RapsarEfendim? 10:26, 13 Aralık 2016 (UTC)
Rapsar kusura bakma da öyle olmaz. Bu şekilde davranan Vikipedi adına çalışan ücretli bir editör izlenimi vererek hepimizi taahhüt altına sokmuş oluyor. Sanki biz açılan o sayfayı korumak veya değiştirilmesini engellemek zorundaymışız gibi gerçekle ilgisi olmayan bir durum ortaya çıkıyor. Bunun hem böyle davranan bir yazar için hem de bu siteyi gönüllü olarak düzenleyen kişiler için hukuki ihtilaflar doğurabileceğini de düşünmek lazım. Ücret karşılığında Vikipedi'ye madde açan birisinin tarafları Vikipedi'nin kurallarından, sayfanın değiştirilebileceğinden, üzerinde tam kontrol olmadığı konusunda bilgilendirdiğinden nasıl emin olabiliriz? Yarın bir gün "ben o sayfanın kalması için falanca kişiye 3000 TL ödeme yaptım" derse durum ne olacak? Konunun asıl boyutu bu ve ben bunu Vakfın hala bütün vikilerde engellememiş olmasına hayret ediyorum. Muhtemelen Vikipedi kullanıcı sözleşmesinde vs. öyle bir madde var ve biz aylardır bu konuyu onu bile bilmeden tartışıyoruz. Bence bu kadar net bir konu. 5-10 dk. içinde bulup çıkartırsam şaşırmam.Alperen (mesaj) 20:05, 14 Aralık 2016 (UTC)
Alperen, vakfın kendisi ve yerel şubelerinin yaptığı bir şey bu. Bal gibi de oluyor yani, merak etme. Vakfın hukuki danışmanıyla bizzat görüştüm ben bunu, yüz yüze, olur ve oluyor da dedi. Bilmeden "bu kadar net bir konu" demeyelim yani.--RapsarEfendim? 20:12, 14 Aralık 2016 (UTC)
İnsanalara "ben Vikipedi editörüyüm", "maddenizi şu kadara Vikipedi'de açabilirim" demek mi serbest? Hayır efendim değil. Bu ifşa edilmek zorunda ve bu şekilde davranarak bunu yapmak zaten yasak. Burada bunu yapan insanlar tespit edildiği için bunu tartışıyoruz. Kullanıcı sözleşmesinde bu "yalan beyan" olarak geçyior ve ücret karşılığında madde açan kişinin kendisini ifşa etme zorunluluğu var. "Bir Wikimedia Proje topluluğu ücretli katkı ifşasına dair alternatif bir politika benimseyebilir" denmiş olmasını hayret verici buluyorum. "Kişi söylemezse nereden bileceksiniz" yeterli değil. Tespitinde de bu eylemin dolandırıcılık unsuru taşıdığını düşünüyorum. Sözün özü, madem yerel viki kararına bırakılmış görüşüm kesinlikle yasak olması yönünde. Alperen (mesaj) 20:30, 14 Aralık 2016 (UTC)
Ne "ben Vikipedi editörüyüm" ne de "maddenizi şu kadara Vikipedi'de açabilirim" ifadeleri "yalan beyan". Vikipedi'nin felsefesi, kuruluş amacı bakımından etik değil mi? Etik değil belki de, evet. Dediğim gibi kim hangi motivasyonla madde açıyorsa açsın fark etmez, o "madde" tüm kurallarımıza uyuyorsa kabul etmemizden başka bir şey yok. Ha uymuyor mu, "hangi sebeple açıldığına bakılmaksızın" gereği yapılıyor zaten. Dolayısıyla burada madde açan kullanıcının hiçbir işlevi kalmıyor, yok hükmünde. Ödeme karşılığında açılan sayfayı, açan kullanıcı ne kadar cansiperane savunursa savunsun aklıselim kullanıcılar zaten doğru olanı yapacaktır, yapıyorlar da. Bizim mücadele etmemiz gereken şey reklamcılar, ansiklopedik olmayan içerik ekleyenler, kullanıcı sayfalarında tanıtım yapanlar, troller, spam bağlantı ekleyenler, propaganda yapanlar vs. Tüm "maddi destek karşılığı içerik oluşturanları" elemine etseydik, bugün Wikimedia Polska'dakiler bilmem ne bakanlığı ile falanca müzesinden ödenek alıp Karpatları dolaşamazdı, falanca demiryolları firmasından "bağış" alıp, onların gönderdiği madde onlarca maddelik listede yer alan sayfaları açamazdı, Wikimedia Eesti "bilimsel fotoğraf yarışması" düzenleyemez, hatta ve hatta Wikimania düzenlenemezdi. WMF reklam almıyor, evet; ama birçok firmadan maddi destek alıyor ve bunlara da diyor ki "bakın sizden destek alıyoruz ama reklamınızı yapmayız". Reklam yapmıyorlar ama "bu firmalar bize destek verdi" deyip de facto olarak reklam yapıyorlar.--RapsarEfendim? 20:56, 14 Aralık 2016 (UTC)
Ha dersen ki "ya Rapsar bizde bunları kimse yapmıyor ki", diyecek hiçbir şeyim yok :( Vikipedi'nin bir reklam aracı olarak görüldüğü ne yazık ki gün gibi açıktır, ortadadır. Biz bu bahsi geçen değişiklik yöntemini yasaklasak da bunlar devam edecek yasaklamasak da. Serbest bırakmanın çok büyük potansiyel getirileri var, yasaklanması durumunda bu bahsi geçen türdeki katkılarla alakalı ne gibi değişiklikler olmasını umuyorsunuz mesela? Pratikte hiçbir değişiklik olmayacak muhtemelen. Bu olaylarla ilgili "serbesttir, ama Vikipedi'nin herkese açık ve ücretsiz bir platform olmadığını unutmayın" gibi "sorumluluk kabul etmiyoruz, sayfanın kalmasının ya da değişmemesinin garantisi yoktur" gibi şeyleri yazsak daha iyi olacaktır diye düşünüyorum.--RapsarEfendim? 21:27, 14 Aralık 2016 (UTC)
  • Aylar önce yazdığım şu yorum ücretli editörlüğün niçin tehlikeli olduğunu açıklıyor, en azından benim açımdan. Vikipedi topluluğunun gönüllülük esaslı bilgi paylaşımı üzerine kurulu prestijini bozma ihtimali bile ücret karşılığı katkıya karşı çıkmak için yeterli bir sebep. Kolay gelsin. --bermanya 13:50, 14 Aralık 2016 (UTC)
  • Bu sayfanın altında yazan Kullanım Koşullarını tıklayın. 4. Bölüm Son Kısım. --Mskyrider ileti 20:22, 14 Aralık 2016 (UTC)
  • Bir de burası, isterse topluluk bu konuyu kolaylaştırabilir de zorlaştırabilir de --Mskyrider ileti 20:25, 14 Aralık 2016 (UTC)
  • Ücretli editörlüğe sıcak bakmıyorum bende. İnsanlar zaten Vikipedi'ye karşı ön yargılı bakıyorlar. Gönüllü olarak yaptığımız, ömrümüzden isteyerek buraya verdiğimiz o değerli zamanlarımıza karşı insanlar saygı göstermiyorlar pek. Vikipedi'deki en ufak yanlışta vur abalıya diyorlar. Kaldıki yarın bir gün bu ücretli editörlük olayı herkesçe kabul edildiğinde bunun dışardan bakınca Vikipedi'ye yararından çok zararı olacağını düşünüyorum. Koca Vikipedi'de 10 kişi ücretli editörlük yapsa, hatta mükemmel yapsa, diğer gönüllülerin yapmış olduğu hatalardan bile sorumlu tutulacaklar. Örnek Vikipedi'dekiler para alıyorlar ama yinede rezil durumda vs. Şuan bile gönüllü olduğumuz halde bu gibi eleştiriler yapılabiliyor. İster düzgün yapsın ister yanlış eğer bir kişi para alıyorsa bu Vikipedi ruhuna aykırıdır. Düzgün olup olmaması beni ilgilendirmez. Para alıyorsa da açıklamasın bunu.Sait71 07:03, 15 Aralık 2016 (UTC)
Katılıyorum, yerel vikileri domine etmek için 10 kişilik bir paralı yazar kadrosu yeter de artar bile. Bu yüzden zaten yerel vikilerde konu daha hassas.Alperen (mesaj) 16:37, 15 Aralık 2016 (UTC)

Dış ilişkiler terminolojisi[kaynağı değiştir]

Dışişleri Bakanlığının bir sayfası var başlıktaki gibi. Çeviri yaparak katkı sağlayanlar için yararlı olacağını düşünüyorum: http://www.mfa.gov.tr/dis-iliskiler-terminolojisi.tr.mfa --Cobija (mesaj) 19:03, 10 Aralık 2016 (UTC)

TÜBA Açık Ders Malzemeleri[kaynağı değiştir]

Türkiye Bilimler Akademisi, Açık Ders Malzemeleri kapsamındaki içeriğini CC BY-NC-SA 4.0 ile lisanslamış. Burada ama daha ziyade Vikiversite'de kullanılabilecek güzel içerikler barındırıyor. Ankara Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi de projeye destek veriyor. --Cobija (mesaj) 19:09, 10 Aralık 2016 (UTC)

Paylaştığın güzel oldu, seviliyorsun :) İlgilenen birileri çıkacaktır mutlaka. Teşekkürler.--RapsarEfendim? 21:36, 10 Aralık 2016 (UTC)
"Türkiye Bilimler Akademisi, Açık Ders Malzemeleri" için websitesi şu: [[2]] --Noyder (mesaj) 10:55, 11 Aralık 2016 (UTC)
  • Geçenlerde aklıma gelmişti. Uygun lisanslı sitelerin bir listesini oluşturmak. Örneğin bu sitelerin / dergilerin lisansı uygun sanırım:
http://iibfdergisi.gazi.edu.tr/index.php/iibfdergisi
http://www.saujs.sakarya.edu.tr/
http://pajes.pau.edu.tr/jvi.asp
http://www.edergi.mu.edu.tr/index.php/tipdergisi
http://turkishbioethics.org/jvi.aspx
http://sefad.selcuk.edu.tr/sefad
http://iletisimdergisi.gsu.edu.tr/issue/archive
http://dergi.fsm.edu.tr/index.php/ia
http://higheredu-sci.beun.edu.tr/
http://gidbdergi.itu.edu.tr/
http://journal.dogus.edu.tr/index.php/duj
http://www.isletmeiktisat.com/index.php/iicd
http://derim.com.tr/
http://hdergi.ybu.edu.tr/index.php/e-dergi
https://www.tasnimnews.com/tr

Hazır konu açılmışken buraya yazayım dedim. Yalnız bunlardan doğrudan kopyalama yapılabiliyor mu? OTRS onayı gerekiyor mu bilmiyorum. Güzelce sınıflandırılabilirse bence işe yarar. --Selahattin ilhan (mesaj) 11:34, 11 Aralık 2016 (UTC)

Buralardaki çalışmaları kaynak göstermek suretiyle ticari amaçlar dışında kısıtlama olmaksızın kullanmak mümkün. Güzel bir liste olmuş. Hazır konu açılmışken açık kaynakları da bir elden geçirmek lazım aslında. --Cobija (mesaj) 12:42, 11 Aralık 2016 (UTC)
  • Yok artık! @Basak bilir, birçok yabancı Vikipedi kullanıcısı sinekten yağ çıkarmaya çalışır, böyle kaynakları didik didik eder. Benim şahsen daha yeni haberim oluyor. Hepinize teşekkürler. Dosyaları falan Commons'a taşıyabiliriz demek oluyor bu.--RapsarEfendim? 14:17, 11 Aralık 2016 (UTC)

Ben de daha evvelinde kullanmak için tespit ettiklerimi ekleyeyim:

Daha birçoğuna da ulaşmak mümkün. --Cobija (mesaj) 14:48, 11 Aralık 2016 (UTC)

@Rapsar senin de ilk aklına gelen benim aklıma olmuş, görseller ve commons :) Bence bir çalışma başlatıp kolektif olarak eklemeye başlayalım. İçerik gayet zengin gibi görünüyor. --Ahmet Turhan (mesaj) 17:33, 11 Aralık 2016 (UTC)

  • Bakın kopyalayarak içerik oluşturuyorum, sonra bir sorun çıkmasın? Gerçi alışkanlık olmuş , yine bir miktar değiştirip yazdım: İmagoloji --Selahattin ilhan (mesaj) 18:33, 11 Aralık 2016 (UTC)
Tartışma sayfasına not düştüm. --Selahattin ilhan (mesaj) 19:12, 11 Aralık 2016 (UTC)
  • Yalnızca kopyalayınca olmuyor, sonuna "Bu maddenin küçük bölümünde/büyük bölümünde/x bölümünde y lisansı altındaki z aynen/değiştirilerek tümüyle/büyük ölçüde/belli kısmı kullanılmıştır." gibi bir not düşülmesi gerekli. Örnek: en:Agathotychus. --evolutionoftheuniverse mesaj 19:48, 11 Aralık 2016 (UTC)
Ohooo, onunla mı uğraşacağız? Yine eskisi gibi kendi cümlelerimizle yazmaya devam. --Selahattin ilhan (mesaj) 19:58, 11 Aralık 2016 (UTC)
  • Arkadaşlar CC BY-NC-SA 4.0 lisansı, Vikipedi'nin Attribution 3.0 Unported (CC BY 3.0) lisansı ile uyumlu değildir. Başta belirtilen lisans ticari kullanımı kısıtlarken Vikipedi kısıtlamaz. Dolayısıyla iki lisans geçişken değildir. Bu kaynakların olduğu gibi kullanılması daha sonra bizden ticari kullanım yapıldığı zaman sorun oluşturur.Alperen (mesaj) 19:40, 13 Aralık 2016 (UTC)

Siyasi terim maddelerini oluşturma projesinde 4 ay geride kaldı[kaynağı değiştir]

Türkçe Vikipedi'de bulunmayan gerekli siyaset konulu maddelerin oluşturulması konusundaki kişisel projede 4 ay geride kaldı. Projede şu an 1346 madde bulunmakta olup, bu süre zarfında bunlardan 367 tanesi (%27.29) oluşturulmuştur. Projede çeşitli konu başlıkları halinde listelenen maddelerin işbirliği içerisinde Vikipedi'ye kazandırması amaçlanmaktadır. Listedeki maddeler güncellenmekte ve sayısı kullanıcı katkılarıyla artmakta. İşbirliğinin devamı ve Vikipediye daha çok madde kazandırmaya yönelik çalışmalarımız an itibariyle 47 kullanıcının da katkısıyla ilk günkü gibi devam ediyor. Katkılarınızı bekliyorum, daha açacağımız çok sayıda madde bulunmakta. Proje kapsamında verilecek ödüller de sizi beklemekte.

Katkılarınızla her geçen gün büyüyen liste için tıklayın. Şimdiden iyi çalışmalar, bol Vikiler! --Ahmet Turhan (mesaj) 21:13, 11 Aralık 2016 (UTC)

Yayınevlerinin kayda değerlik sorunu ve kıstasları[kaynağı değiştir]

Topluluk kararlarının ve kullanıcı görüşlerinin bir nevi emsal teşkil etmesi nedeniyle Vikipedi'deki yayınevleri maddelerinin kayda değerlik konusuna açıklık getirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Şu tartışma sonucu silinen yayınevi maddesi, diğerlerinin de durumunu sorgular hale getirmiştir. Çünkü tartışmada silinmesi yönünde ileri sürülen argümanlar Türkiye'deki yayınevleri kategorisindeki maddelere henüz uygulanmadı ve bu durum haliyle bu kategorideki onlarca maddenin şüpheli bırakılmasına yok açtı. Bu tartışma sayfasında @Mukaddime'nin "Vikipedistlerin yayın dünyasına hizmet eden kuruluşlar karşısında ideolojik konumlar aldığı" ifadesi son derece çarpıcı. Hali hazırda aynı sayfada madde ile ilgili olmayan kişisel ithamlar, saldırılar ve hedef gösterme örnekleri de mevcuttu. Zira eğer bu tip Vikipedi kültürü ile ilgisi olmayan sebeplerle bir maddenin silinmesi kararı alındıysa, bu durum ansiklopedimiz için bu son derece vahim bir hale tekabül etmektedir. Bu konunun önemli olduğunu düşünüyor ve bu soruna eğilmek gerektiğini düşünüyorum.

Derhal Türkiye'deki yayınevleri kategorisinde yer alan 65 yayınevi maddesinin aynı argümanlarla incelenmesini talep ediyor, hatta Ülkelerine göre yayınevleri kategorisinde yer alan kuruluşların aynı argümanlarla tartışılması gerektiğini ifade ediyorum. Onlarca yayınevi (birçoğu kaynaksız) bu yolla silinmeye aday gösterilmeyi bekliyor, ya hepsini sileceğiz ya da burada ortaya çıkan durumun devamına bir dur diyeceğiz. Tartışmada da ifade edildiği gibi, bu maddede çıkan karar sonucunda onlarca yayınevi maddesinde aynı referansları uygulamak zorundayız. Çünkü neredeyse tamamı kaynaksız veya şüpheli kaynaklı.

Bu konunu tartışmaya açılması çifte standartın önlenmesi açısından son derece önemli. Çünkü ideolojik nedenlerle silinme kararları verildiği iddiaları mevcut. Yayınevi maddelere dair tek tek kayda değerlik tespiti yapılması ve SAS'a çıkarılması öncesinde topluluğun görüşlerini almak istedim. --Ahmet Turhan (mesaj) 18:34, 12 Aralık 2016 (UTC)

Her şey için ayrı ayrı kriter belirlemeye gerek yok, onlar da şirket ve Vikipedi:Kayda değerlik (organizasyonlar ve şirketler) sayfasındaki kriterlere uyması yeterli. "Kayda değerliğini ispat edecek yeteri bağımsız ve güvenilir kaynak" olması da yeterli olacaktır zaten temelde.--RapsarEfendim? 20:10, 12 Aralık 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Bu emsal karar ile buna benzer diğer tüm yayınevleri de bir an önce SAS'a taşınıp tartışılmalı. Kayda değerlikleri ispat edilmeli. --Pragdonmesaj 15:40, 13 Aralık 2016 (UTC)

New way to edit wikitext[kaynağı değiştir]

James Forrester (Product Manager, Editing department, Wikimedia Foundation) --19:31, 14 Aralık 2016 (UTC)

Görsel düzenleyicinin yeni beta versiyonundan bahsediyor. Şablon, kaynak ekleme, resim arama/ekleme ve kaynağı değiştir kısmına geçme konusunda iyileştirmeler getirmiş, yukarıdaki metinden anladığım kadarıyla. Görsel düzenleyici, neredeyse hiç kullanmadığım bir özellik olduğu için yapılan değişikliklerin ne kadar fark yarattığını bilmiyorum. Siz de tercihler kısmında işaretleyip deneyin istiyorsanız. --Deniz (mesaj) 08:30, 15 Aralık 2016 (UTC)
Ben denedim. "Kaynağı değiştir" deyince görsel düzenleyici ile açıyor. Görsel düzenleyiciyi normalde kullanmadığım için lüzumsuz geldi, kapattım. --Selahattin ilhan (mesaj) 13:24, 15 Aralık 2016 (UTC)

Bilgi kutusu şablonları[kaynağı değiştir]

Şablon:Oyuncu bilgi kutusu SAS tartışmasında, konu bilgi kutusu düzenlemesine evrilmiş. Bilginize. --Deniz (mesaj) 12:46, 15 Aralık 2016 (UTC)

SİS Adaylık[kaynağı değiştir]

Herkese selam, şu sayfada listelenmiş kırmızı bağlantılı kategori bulunduran 1000 kategorinin çoğu açılması gereken kategori inanıyorum ki bunu birlikte halledebiliriz ayrıca bu listedeki kategorilerin çoğu gerekli olduğu gibi elbet alakasız olanları da vardır bunları da kategorilerden temizlemek gereklidir isteyen yardım edebilir. Saygılar.--By erdo can • msj 16:22, 18 Aralık 2016 (UTC)

Şurada istenen kategoriler zaten mevcut, hem de daha kapsamlı şekilde :) Kolay gelsin.--RapsarEfendim? 22:36, 18 Aralık 2016 (UTC)
Sayın @Rapsar, bu sayfayı ilk defa görüyorum bilgilendirme için Teşekkürler --By erdo can • msj 15:21, 19 Aralık 2016 (UTC)
Mediawiki yazılımından kaynaklanan 5000 gibi bir sınırın olmadığı şu liste de kullanılabilir. --Superyetkinileti 16:54, 19 Aralık 2016 (UTC)
Aşağıda dediğime yardımcı bir araç yapabilir misiniz? Teşekkürler. --Deniz (mesaj) 17:33, 19 Aralık 2016 (UTC)

@By erdo can'ın yaptığına mesela diğer vikilerde de bu kategorilerin ve üst kategorilerin yer alıp almadığını ekleriz. Kategoriler için bir sürü araç var, onları da kullanabiliriz. Keşke daha çok kategori, interwiki ile kardeş vikilerdeki eşdeğerine bağlansaydı.--Deniz (mesaj) 19:32, 22 Aralık 2016 (UTC)

Adem20 şu an engellenmiş bir kullanıcı ve engeli 5.5 ay sonra falan bitmiş olacak. Bir işbirliği projesi sayesinde zaman zaman denk geldiğim kopyala yapıştır hatasının kaynağı kendisi ve bu hata düşündüğümden de yaygındır. Maddelerin içeriğindeki bilgiler genelde doğru olsa da (güncel olmayabilir), verdiği kaynaklar hep aynı ve yanlış (Michigan'da bir şehir için düzenlenmiş kaynakları her tarafa kopyalamış). Hatasına denk geldiğim sayfaları sonra AWB ile düzeltirim diye bir de kullanıcı alanım altında kategori oluşturdum, ama zannedersem bayağı sayfa var. Özel:SayfayaBağlantılar/United_States_Census_Bureau'dekilerden sadece ABD dışında olanlar değil ABD içinde olan bir çoğunun da düzeltilmesi lazımmış. Bilgi kutularındaki bazı bilgiler de yanlış, koordinat hatası gibi hatalar da çıkıyor. Geçici çözüm olarak AWB vs. aracılığı ile aşağıda listelediğim kaynakların silinmesini tavsiye ediyorum; AWB'yi ne için çalıştırıyorsanız, eğer yapmak istediğinize bir engel oluşturmayacaksa, find and replace kısmına bu kaynağımsıları ekleriz. Daha iyi bir çözüm, Türkiye'deki yerleşim yerleri için yaptığımız gibi veri tabanı sayfaları oluşturmak. Bu tarz sayfalar özellikle yabancı şehirler için, kardeş vikilerde de büyük ihtimalle vardır. Önemli bir kısmının verisi de zaten Vikiveri'de vardır. Bahsettiğim silinesi kaynaklar:

<ref name="2010 Pop Estimate">{{Web kaynağı | title = Population Estimates | url = http://www.census.gov/popest/data/cities/totals/2013/SUB-EST2013-3.html | publisher = [[United States Census Bureau]] | accessdate = 2010-02-12 | arşivengelli = evet}}</ref>
<ref name="GR6">{{Web kaynağı | url = http://www.naco.org/Counties/Pages/FindACounty.aspx | accessdate = 2009-11-26 | title = Find a County | publisher = National Association of Counties | arşivurl = http://web.archive.org/web/20150626142102/http://www.naco.org/Counties/Pages/FindACounty.aspx | arşivtarihi = 26 Haziran 2015}}</ref>
<ref>Population of Michigan Regions and Statistical Areas, 2000 and 2010, at www.michigan.gov</ref>

--Deniz (mesaj) 17:33, 19 Aralık 2016 (UTC) --Deniz (mesaj) 19:27, 22 Aralık 2016 (UTC)

Kürdistan Özgürlük Şahinleri maddesinin yeniden adlandırılması için ilgili maddenin tartışma syafasında bir başlık açıldı. İlgi gösteren veya fikir belirtmek isteyen aktif kullanıcıların görüşlerine ihtiyaç bulunuyor. Topluluğun bilgisine. --Maurice Flesier message 13:41, 20 Aralık 2016 (UTC)

Erzincan Hükümeti[kaynağı değiştir]

Erzincan Sovyeti maddesini kaynaklandırmak isteyen kullanıcılar aranıyor. Tarih ile ilgilenen kullanıcılara çağrımdır :) --Ahmet Turhan (mesaj) 22:09, 21 Aralık 2016 (UTC)

kaynaksızlık[kaynağı değiştir]

rastgele maddeler arasında dolaşırken gördüğüm maddeleri 'kaynaksız' olarak etiketliyorum ve ne kadar çok maddenin kaynaksız olduğunu üzülerek gözlemliyorum. son yıllarda bu konuda topluluğun bir hassasiyeti oluştu, yeni maddeler bu konuda daha sorunsuz görünüyor. ancak düzensizlik, kayda değerlik, telif konularında kısmen elden geçirilen eski maddeleri bu açıdan da zenginleştirmek gerekiyor. bir seferberliğe ihtiyacımız var sanırım maddeleri kaynaklandırmak için. fikirler, öneriler, el atmalar.. --kibele 09:09, 23 Aralık 2016 (UTC)

Ben varım, bir çok maddeyi kaynaklandırsak iyi bir yol katederiz. Kaynak olmayan maddelere Kaynaksız etiketi de eklemek yan hedef olur.--Ahmet Turhan (mesaj) 09:23, 23 Aralık 2016 (UTC)
Ayrıca sorumlu olduğum projenin ilgili yerinde konu ile ilişkin kaynaksız maddeleri artırıp işbirliği projesi halinde katkı sunabilirim ya da buradaki maddelerle ilgilenebilirim. --Ahmet Turhan (mesaj) 13:32, 23 Aralık 2016 (UTC)
Destek verebilirim ben de bir işbirliği projesi yapılabilir bu konuda. --Pragdonmesaj 12:10, 23 Aralık 2016 (UTC)
Herkes kendi ilgi alanına giren maddeleri kaynaklandırabilirse daha sağlıklı bir ilerleme olur diye düşünüyorum. Vakit bulursam birkaç maddeyi kaynaklandıracağım. --Turgut46 14:11, 23 Aralık 2016 (UTC)
+1. Ancak en baştan güvenilir kaynaklardan bilgilerin nasıl kaynaklandırılacağını, kaynak bulunamayan bilgilerin nasıl çıkarılacağını açıklamamız gerekir, çünkü bu tip projelerin bilinçsizce yürütülüp amacına ulaşmadığını gördüm. --evolutionoftheuniverse mesaj 11:48, 25 Aralık 2016 (UTC)

VikiProje e-Spor başlangıcı[kaynağı değiştir]

Merhaba! VikiProje e-Spor adında yeni bir proje başlattım ancak yardımınıza ihtiyacım var. Ayrıca VikiProje sayfasının tasarımını da yapamadım, ona da yardım edebilecek birine ihtiyacım var. Geri dönüş yapabilirseniz sevinirim, teşekkürler. ----Tomasson Evuntiamesaj ♫ 14:52, 23 Aralık 2016 (UTC)

VikiProje Azerbaycan[kaynağı değiştir]

Azerbaycan VikiProjesinde ilk İşbirliği projesi 1 Ocak 2017'de başlıyor!




VikiProje Azerbaycan Daveti

Selam Vikipedi halkı,
Yeni oluşturduğum Azerbaycan VikiProjesinde ilk İşbirliği projesi 1 Ocak 2017'de başlıyor! bu ve daha sonraki projelerde yer almak istiyorsanız adınızı Buraya ekleyiniz. Eğer sizin de bir proje öneriniz var ise Gelecek aylar için proje önerileri sayfasında önerebilirsiniz. İlk proje başlamadan önce Kullanıcılara mesaj yolu ile davetler gönderilecektir. Kolay gelsin --By erdo can • msj 14:40, 25 Aralık 2016 (UTC)

İş Birliği Projesi - 11 hafta değerlendirmesi[kaynağı değiştir]

Selamlar herkese. Çoğunuzun bildiği gibi İş Birliği Projesi'nde 10 hafta önce bir yenilemeye gidilmiş, proje sisteminde büyük yenilik ve değişiklikler yapılmıştı. Bu süreçte elde edilen verileri ve yapılanları paylaşmak istedim (bu projelere ve verilerine şuradan ulaşabilirsiniz):

  1. Projede 11 hafta geride kaldı. Bu 11 haftanın 7'sinde yeni madde oluşturma, 3'ünde var olan maddelerde düzenleme ve hata giderme, 1'inde ise görsellerle alakalı proje yapıldı.
  2. Farklı haftalarda farklı katılımcı sayıları sağlandı. "Kaynak gösterme hatalarının giderilmesi" konulu projede 12 katılımcı vardı, en çok katılımcı bu projede sağlandı. En az katılımcı ise -pek sürpriz olmayan bir biçimde- "inorganik bileşik maddelerinin oluşturulması" konulu projede sağlandı (5 katılımcı).
  3. Var olan içeriğin bakımı/düzenlemesi konulu 3 projede de en az 10 katılımcı vardı. Madde kazandırma projelerinde, üstte bahsettiğim kimya konulu proje hariç -ki herkese hitap etmemesi çok doğal- en az 8 katılımcı sağlandı. Görsellerle alakalı son projemizde ise 6 katılımcı vardı.
  4. Bu 11 proje arasında, 4 projede hedefe %100 ulaşıldı. 3 projede %75 üzeri hedefe ulaşırken, 4 projede -ki bunların ikisinde hedef ciddi anlamda yüksekti- %50'nin altında kaldık.
  5. Yalnızca madde açma konulu projeler göz önüne alındığında (7 hafta) toplam 204 madde oluşturuldu (hesap hataları, projeye katkı verse de proje sayfasına eklenmeyenler vs hariç). Hafta başına 29,1 maddeye denk geliyor bu -ki bir haftada yalnızca bir temada bu sayıda madde oluşturmak bana göre bir başarıdır. Bu maddelerin, sayfa boyutu ve kaynak kriteri olduğundan dolayı, 1-2 cümlelik ve kaynaksız maddeler olmadığını da belirtelim. Bunlara ek olarak birçok kategori ve dolaşım şablonu da oluşturuldu elbet.
  6. Yenileme öncesinde, Vikipedi'de cinsiyet dengesizliğini gidermeye yönelik, birkaç haftada bir kadınlarla alakalı proje yapılacağını belirtmiştim. 2 proje yapıldı ve toplamda 71 madde açıldı. Hafta başına ortalaması 35,5, tüm projeden yüksek yani. Bu da, yalnızca kadınlarla alakalı projelerin diğer projelerden daha iyi sonuç verdiğini gösteriyor.

Sanıyorum ki diyeceklerim bu kadar. Tüm katılımcılara teşekkürlerimi ve takdirlerimi sunuyorum. Umarım katkılarınız, artarak devam eder :) Herhangi bir yorumu, önerisi, teklifi olan varsa da duymak isterim.--RapsarEfendim? 15:14, 26 Aralık 2016 (UTC)

II. DARM Yarışmasına davet[kaynağı değiştir]

Merhaba,

Makedon dostlar vikipedistleri yeni bir yarışmaya davet ediyorlar; benden Köy Çeşmesi'nde duyurmamı rica ettiler. Yazın ilkini düzenledikleri DARM (Makedonya Devlet Arşivi) yarışmasının ikincisi başladı. Yarışmacıların yapması gereken, Commons'ta şu kategorideki dosyaları vikipedide kullanmak: ister yeni madde oluşturur, ister taslak halindeki mevut bir maddeyi geliştirirsiniz...Katılımcıların önce adını ve daha sonra da katkılarını şuraya eklemesi gerekiyor. Herkes kendi kendini puanlıyor. Yarışma 25 Ocak'ta son bulacak; ödülü ise beş kitaplı bir kitap seti. Herkese kolay gelsin...--Başak (mesaj) 18:52, 26 Aralık 2016 (UTC)

İnce film kaplama teknikleri[kaynağı değiştir]

Özellikle MBM alanındakilerin şu tartışmaya bakmaları iyi olabilir. --evolutionoftheuniverse mesaj 02:23, 29 Aralık 2016 (UTC)

Haftanın seçkin maddesi[kaynağı değiştir]

İyi yıllar herkese. Gelecek hafta için olan haftanın seçkin maddesi sayfası henüz haftanın seçkin maddesi sayfasına eklenmemiş. Kolay gelsin. --Deniz (mesaj) 18:43, 30 Aralık 2016 (UTC)

VikiProje Sovyetler Birliği'nde 2016 geride kaldı[kaynağı değiştir]

7 Ekim 2016 tarihinde oluşturulan VikiProje Sovyetler Birliği'nde 2016 yılı geride kaldı. Proje 2016 yılında katılımcıların katkılarıyla pek çok gelişmeye imza attı. Daha fazla bilgi için genişlet'e tıklayın.



VikiProje Sovyetler Birliği'nde 2016 yılı geride kaldı
7 Ekim 2016 tarihinde oluşturulan VikiProje Sovyetler Birliği'nde 2016 yılı geride kaldı. Proje 2016 yılında katılımcıların katkılarıyla pek çok gelişmeye imza attı. Bu kapsamda;

Projeye katkı sunmak için öncelikle katılımcılar listesine isminizi ekleyin. Proje kullanıcı şablonu olan {{Kullanıcı VP Sovyetler Birliği}} şablonunu profilinize de ekleyebilirsiniz. Katkı sunmak istediğiniz alanları iş bölümü ve hedefler kısmına ekleyerek diğer kullanıcılarla ortak hedeflere yönelin ve üzerinde çalıştığınız maddeleri çalışılan maddeler kısmına ekleyin. Ayrıca düzenlenmesi gereken maddeler ve madde istek sayfalarına da göz atmak isteyebilirsiniz.

Proje katkılarınızla büyümeye devam edecek. Yeni yılda şimdiden iyi çalışmalar, bol Vikiler!

--Ahmet Turhan (mesaj) 20:58, 30 Aralık 2016 (UTC)

Kişi bilgi kutusu şablonu[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar merhaba, Şablon tartışma:Kişi bilgi kutusu'ndaki Oyuncu Parametreleri başlığı altındaki tartışmaya sizlerin de bir göz atmasında fayda var. Katılım sağlayıp görüş bildirirseniz iyi olur. İyi çalışmalar, iyi yıllar hepinize. --Pragdonmesaj 22:41, 30 Aralık 2016 (UTC)

VikiProje Sinema Ocak ayı İşbirliği daveti[kaynağı değiştir]

VikiProje Sinema'da Ayın İşbirliği'ne Davetlisiniz!
Merhaba arkadaşlar!
VikiProje Sinema bünyesinde Ocak 2017 iş birliği projesi Değerlendirilmemiş Sinema maddelerinin değerlendirilmesi olarak seçilmiştir.

Bu kapsamda, proje başlangıcı itibariyle değerlendirilmemiş 6.708 maddenin değerlendirilmesini sağlamak ve {{VikiProje Sinema}} şablonu olmayan maddelere bu şablonun eklenmesi hedeflenmektedir.

Bir çok işbirliği projesinde olduğu gibi bu işbirliği projesinin sonunda da pek çok ödül sizi beklemekte.

Daha ayrıntılı bilgi ve katılım için TIKLAYIN. Mutlu bir yıl geçirmeniz dileğiyle!--Pragdonmesaj 13:38, 31 Aralık 2016 (UTC)

VikiProje Elektronik sporlar 10 Ocak 2017'de başlıyor![kaynağı değiştir]

VikiProje Elektronik sporlar 10 Ocak 2017'de başlıyor! Bu konuda yardım edebileceğini düşünen bütün Vikipedi halkı davetlidir. İyi Vikiler!--Tom Evuntiamesaj ♫ 16:06, 31 Aralık 2016 (UTC)

Birkaç aydır projelere olan ilgi arttı, bu çok güzel bir gelişme. Elimden gelen yardımı yapmaya hazırım. --Ahmet Turhan (mesaj) 16:31, 31 Aralık 2016 (UTC)

Mutlu Yıllar![kaynağı değiştir]

Hiçbir kâr beklentisi olmaksızın bilgi paylaşımı için emek veren bu güzel ailenin sağlık ve huzur dolu bir yıl geçirmesini diliyorum. Tez zamanda katkılarıma eskisi gibi devam ederek aranıza etkin olarak katılma dileğiyle, kolay gelsin. --bermanya 17:05, 31 Aralık 2016 (UTC)

Herkese mutlu yıllar! Bambi'nin annesi (mesaj) 19:48, 31 Aralık 2016 (UTC)
2017'nin herkese sağlık, huzur ve mutluluk getirmesi temennisiyle :) Mutlu yıllar! chansey Mesaj 19:49, 31 Aralık 2016 (UTC)
Tüm vikipedi üyelerine mutluluklarla dolu dertsiz tasasız bir yıl diliyorum ve 2017 yılının bize uğur getirmesini temmenni ediyorum. Mutlu yıllar!!!--By erdo can • msj 00:23, 01 Ocak 2017 (UTC)
Tüm vikipedistlerin istediği gibi bir yıl olsun. --Uğurkentmesaj 21:29, 31 Aralık 2016 (UTC)