Vikipedi:Köy çeşmesi/2016/Ağustos

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Teklifler[kaynağı değiştir]

Diğer Dillerde Olan ve Türkçede Olmayan Maddeleri Çevirmek[kaynağı değiştir]

Eskiden beri Kullanıcı:Superyetkin'in hazırlamış olduğu "Birçok viki sürümünde yer alan, ancak Türkçe Vikipedi'de bulunmayan sayfalar"dan madde çeviriyorum. Bu sayfa 500 maddeyle sınırlı ancak diş(insan dişi değil) ve uzay gibi maddelerin bile olmadığını buradan anlıyoruz. Teklifim bu tür maddelerin yeni çeviri aracı ile kolayca Türkçeye çevirilmesidir. İkinci bir ihtiyaç olarak çevirilebilecek popüler maddeler için daha uzun ve kategorik bir sistem olup olmadığını belirlersek iyi olur. --Kafkasmurat- 18:03, 3 Ağustos 2016 (UTC)

Crossover, fanfiction, spin-off, canon ve continuity gibi İngilizce medya kavramları[kaynağı değiştir]

Merhabalar! İngilizce medya dilinde birçok değişik kelime mevcut. Kelimelerin birkaçı İngilizceye direk çevrilebiliyor ama bazıları biraz karmaşık. Öncelikle bu kelimeleri bilmeyenler için bir açıklayayım:

  • spin-off: Başka bir medya yapımının konusundan çıkan yeni bir medya yapımı anlamına gelmektedir. (Örneğin; The Originals (Dizi), The Vampire Diaries'ın bir spin-off'udur) Bunlar sadece diziler demek değil; film, kitap, oyun yani her şey olabilir.
  • Crossover: Spin-off yapımlarında ana yapım ve spin-off yapımlarının bir araya gelerek tek bir bölümde buluşması. (Örneğin; Buffy the Vampire Slayer ve Angel (dizi)'ın ortak çektiği bir bölüm. Ya da Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit karakterlerinin ortak olarak yer aldığı bir kitap)
  • Canon: Kurgusal evrenlerde (Gölgeavcısı Efsaneleri veya Buffy evreni gibi) bulunan evrenin yaratıcısı tarafından kabul görmüş herhangi bir medya yapımı. (kitap, film, dizi, oyun, müzik albümü vb...)
  • fanfiction: Hayran yapımı denebilir kısaca. Bu kurgusal evrenlerde hayranların amatör olarak hazırladıkları medya yapımları. Ama genelde canon olarak sayılmaz. Eğer yaratıcı kabul ederse sayılabilir.
  • continuity: Kurgusal evrenlerde karakterlerin, temaların, ya da yapımların gelişim sürecine verilen ad. Gelişim süreci derken duygusal olarak. (Örneğin bir karakter dizi başında çok salaktır ama zaman içerisinde kendine güvenen bir kahramana dönüşür. Bu sürece denir)

Şimdi gelelim anlatmak istediğime. Bu kavramların maddeleri İngilizce Viki'de mevcut. Ama Türkçe Viki'de yok. Ben diyorum ki bu kavramlar medya için oldukça önemli, bu yüzden türkçeleştirilmeleri gerekiyor. Ki zaten bazıları internet sitelerinde toplumlar tarafından Türkçeleştirilmiş. İşte örnekler:

  • Spin-off: Yan seri (Ayrıca TR Viki'de de ben bu maddeyi açtım. Ama kararıma karşı çıkılırsa spin-off adına taşınabilir)
  • Crossover: Eş zaman-farklı mekan (aynı şekilde bu da orijinal başlığa taşınabilir)

Diğer terimlere gelince bence onlara da Türkçe maddeler açılmalı:

  • Continuity: Devamlılık (Öneri)
  • fanfiction: Hayran yapımı (Öneri)
  • Canon: (Buna henüz bir şey bulabilmiş değilim)

Pekala, okuyan vikipedistler bu duruma ne dersiniz? ~ HastaLaVi2 (mesaj) 17:01, 10 Ağustos 2016 (UTC)

Temel siyasi terim maddelerini oluşturma[kaynağı değiştir]

Türkçe Vikipedi'de bulunmayan ve gerekli siyaset konulu temel maddelerin oluşturulması konusunda bir çalışma yapmayı hedeflemekteyim. Konunun işbirliği şeklinde şekillendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Daha yeni olmakla birlikte, bu kapsamda açılacak maddeler için şöyle bir liste hazırladım. En temelden özele bu maddeleri ansiklopedimize kazandırmayı hedefliyorum. Yasa tasarısı, bütçe kanunu, gizli oylama, genel seçim gibi temel kavramlar örnek verilebilir. Akla gelen ve listede olmayan maddeler de listeye eklenebilir ve madde listedeki maddeleri oluşturarak çalışmaya ortak olunabilir. Listeye çeşitli konu altbaşlıklı eklemeler de yapılabilir. İlgililerin katkılarını bekliyorum.

Liste için tıklayın. --Ahmet Turhan (mesaj) 17:15, 20 Ağustos 2016 (UTC)

Teknik[kaynağı değiştir]

SAS oylamalarında kriterleri sağlamayan kullanıcıların oy kullanımını engelleyen bir süzgeç hazırlansa nasıl olur? Kriterleri sağlamayan kullanıcının değişikliği süzgeç tarafından engellenebilir ve oyunu {{yorum}} şekline çevirmesini söyleyen bir mesaj çıkabilir. --Turgut46 23:12, 2 Ağustos 2016 (UTC)

Mobil uygulama hk.[kaynağı değiştir]

Android 4.4.2 versiyon telefonun mobil uygulamasında bildirimler bölümü bulunmuyor. Elimden geldiğince yaptığım (genelde imla ve yazım hataları) düzeltmelerin akıbetini öğrenmek için tarayıcı üzerinden giriş yapmak zorunda kalıyorum. Bu bildirimlerin uygulamaya entegre olması daha cazip olacaktır diye düşünüyorum. Bu imzasız yazı Cergezer (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Şablon:Kardeş proje bağlantıları[kaynağı değiştir]

Kardeş proje bağlantıları şablonu yalnızca parametresi girilen projelerin bağlantısı gösterilecek şekilde düzeltilebilir mi? Mevcut durum için bir örnek: Nasreddin Hoca --Cobija (mesaj) 21:15, 20 Ağustos 2016 (UTC)

Noktalama İşareti[kaynağı değiştir]

Selamlar; Türkçe Vikipedi'mizde malumunuzdur ki pek çok yerde saat ibareleriyle karşılaşmaktayız. Şu anki yazılış şu biçimdedir;

Görüldüğü üzere imzalarda dahi saatler : (iki nokta) işaretiyle 12:10, 00:45 şeklinde yazılıyor.

Oysa ki dilimizde saatler iki noktayla değil yanlızca noktayla ayrılır. Türk Dil Kurumu'nun aşağıda verdiğim linkinde hem nokta, hemde iki nokta kullanım alanlarını görebilirsiniz; [1]

Bu kapsamda -eğer mümkünse- bu küçük hatanın düzeltilmesini siz değerli yetkililerin tensiplerine arz ederim. Chansey (mesaj) 09:22, 29 Ağustos 2016 (UTC)

Hmm, doğrudur. Kullanıcı:Superyetkin, imza, son değişiklik zamanı gibi yerlerdeki kullanımları düzeltebilir misin?--RapsarEfendim? 10:31, 29 Ağustos 2016 (UTC)
Böyle bir değişikliğin gerekli olduğunu düşünmüyorum, zaman damgasının kullanım amacı ansiklopedik metinler oluşturmak değil, ayrıca google aramaları, bu konuda TDK'nın çokca dikkate alınmadığını gösteriyor.-- Hakan·IST 11:27, 29 Ağustos 2016 (UTC)
* Yorum Yorum Değerli @Rapsar ve @HakanIST; nazik cevaplarınız için teşekkür ederim. Belirtmeliyim ki benim bu maddeyi buraya yazarken dikkat ettiğim şey, kullanıp kullanılmadığı, TDK'nın dikkate alınıp alınmadığı değildi. Naçizane gördüğüm bir hatanın düzeltilmesi hususunda münazarada bulunmaktı. Madde tartışmalarında dediğimiz bir cümle aklıma geldi... "Bir maddenin popüler olup olmamasıyla, KD olup olmaması farklı şeylerdir." Burada da bir şeyin kullanılıp kullanılmamasıyla, doğru olup olmaması farklı şeylerdir diye düşünüyorum. Saygılarımla. Chansey (mesaj) 12:09, 29 Ağustos 2016 (UTC)
Ansiklopedik metin oluşturmak ile iki nokta arasında bir bağlantı kuramadım? Dilimize uygun bir kullanımın önerilmesi niçin ansiklopedik metin oluşturma ile ilişkilendiriliyor? Amaç ansiklopedik metin oluşturmak değilse rastgele olabilir yani her şey? Ağustos'u da August yazalım tam olsun bari. Google aramalarının TDK'nın pek dikkate alınmadığını göstermesi hiç ama hiçbir şey ifade etmez. Ayrıca "let me google that for you" sitesi ile google bağlantısı vermek diğer kullanıcılarla alay etmektir. Burası sizin birileri ile dalga geçme mecranız değil.-- s a y z ' ı nu s u 12:17, 29 Ağustos 2016 (UTC)
Yorum Yorum Değerli @Sayz, göstermiş olduğunuz ilgiden ötürü teşekkür ederim, dilimin dönmediği konulara açıklık getirdiğiniz için de müteşekkirim. Üzerime vazife olmayarak bir konuya açıklık kazandırmak istiyorum, sayın @HakanIST'in de tıpkı biz gibi Vikipedi'nin gelişimine katkı sağlamak maksadıyla yorumda bulunduğunu değerlendiriyorum. Eminim belki talebime belki şahısıma bir katkıda bulunmayı istemiştir. Bu kapsamda konuya odaklanmamızı ve birbirimizi üzmememizi istirham ediyorum. Hem VP:İNV'de bunu gerektirmez mi? Saygılarımı sunuyorum. Chansey (mesaj) 13:09, 29 Ağustos 2016 (UTC)
Konuyu tekrar canlandırma gereği duydum. Aradan 20 güne yakın bir süre geçti. Bu önerinin olumlu veya olumsuz bir dönüşü olmadı. Bir oylama mı gerekiyor veya yeterince yorum yapılmadığı için mi beklemede bir hizmetlimizin aydınlatmasını saygılarımla istirham ediyorum. chansey Mesaj 10:42, 18 Eylül 2016 (UTC)

Politika[kaynağı değiştir]

KD Politikaları[kaynağı değiştir]

  • Selamlar;
Vikipedi'mizde Vikipedi:Kayda değerlik (kişiler) bölümünde bazı meslekler/kişiler hakkında kriterlerin yetersiz kaldığını ve kullanıcıların vicdani kanaatleri üzerine diğer maddelerden kriterleri yorumlayarak evleviyetle HS veya SAS etiketlemesi yaptığını düşünüyorum. Oysa ki -kanaatimce- bir politika açık olmalı ve mümkün mertebe kişisel yorumlara mahal vermemelidir.
Bu maddeyi yazmama sebep olan olayı izah ve arz edeyim; bir kaç saat önce Hasan Basri Gültekin sayfasını HS veya SAS işaretlemeden önce maddenin yazarı değerli @Sarv'a madde hakkındaki görüşünü sordum. Kendisi "Daha evvelde aynı tartışmanın yaşandığını Danıştay/Yargıtay üyelerinin KD bulunduğunu" izah ederek beni aydınlattı.
Bu kapsamda eğer ki bu şekilde yerleşik bir teamül mevcut ise bunu politikamıza eklemek gerekir diye düşünüyorum. Bu belki "Hukuk dalında çalışanlar ve bu meslekten sayılanlar" başlığı altında olur veya "Devlet Memurları" başlığı altında toplanır bunu burada tartışma lüzmu olduğu kanaatindeyim.
Aynı şekilde başka bir kategori oluşturmak gerekli ise bunu da burada belirleyerek "kayda değerlik" konusunda bir revizyon yapılması gerekliliği de ortaya çıkacaktır.
Bu kriterlerin hep beraberce belirlenerek olumlu veya olumsuz bir sonuca varılmasını, ilgili tüm Vikipedist'lerin tensiplerine arz ederim. Saygılarımla. Chansey (mesaj) 09:14, 29 Ağustos 2016 (UTC)
Bu maddeler daha önce de tartışılmıştı, bağlantısını verirdim ama nerede tartışıldı hatırlamıyorum. Sonuç olarak politikadaki Uluslararası, ulusal veya il/eyalet düzeyinde mevkiye sahip olmuş politikacılar; ve ulusal, il/eyalet yasama organlarının şimdiki ve geçmiş üyeleri. kısmına yoruldu ve kalmalarına karar verilmişti. --KediÇobanı🐈 10:38, 29 Ağustos 2016 (UTC)
Öncelikle şunu belirtmekte fayda var. Her alan için, ya da bu konu için özelleştirirsek her meslek grubu için ayrı kayda değerlik kriterleri oluşturmak gerekmez. Genel kayda değerlik kriterleri (kabaca "konu hakkında yeteri kadar bağımsız ve güvenilir kaynak olması") bizim başlıca bakmamız gereken yer. Öte yandan yine bu konuya gelirsem, yukarıda bahsedilen kriteri karşıladığından ilgili madde kayda değer gözüküyor; ancak o kriteri de mutlaka revize etmemiz ve kapsamını daraltmamız lazım. Bu kriterle herhangi bir ilin en yüksek düzeydeki yasama organı üyeleri de kayda değer gözüküyor.--RapsarEfendim? 11:19, 29 Ağustos 2016 (UTC)
Nazik cevaplarınız için teşekkür ederim. Halihazırdaki sistemimizde il/eyalet yasama organı malumunuzdur ki mevcut değil. Ülkemiz için konuşursak normal dönemde tek yasama organı TBMM. Onların KD'liğine zaten diyecek sözüm yoktur. Yargı konusunda erkler ayrılığında Yasama-Yürütme-Yargı kuvvetlerini birbirine denk sayıyoruz ve yasama için yapılmış politika maddesini alıp yargıya uyarlıyoruz.
Benim demek istediğim şudur; neden bu tip kalıplaşmış, teamül halini almış, bariz belli şeyleri politikamıza eklemiyoruz da teamülsen iş görüyoruz? Değerli @Rapsar kesinlikle katılıyorum her meslek için ayrı ayrı kriterler belirlenmesi zahmetli olur ve doğru olmaz, ama neden kategorilendirmeyi yeniden yapmayalım? Kanaatimce bu KD politikası çok yoruma dayalı ve mutlaka revize edilmelidir. Bunu belki biz yaparız belki başkaları... Saygılarımla. Chansey (mesaj) 12:15, 29 Ağustos 2016 (UTC)
Aaa, bende kafa gitmiş. Yasama ve yargı karışıklığı olmuş bende, evet. Keza Kullanıcı:KediÇobanı'nın dediğinin aksine bir ya da iki farklı Danıştay veya Yargıtay üyesi, kayda değer olmadığı gerekçesiyle tartışma sonucu silinmişti.--RapsarEfendim? 12:25, 29 Ağustos 2016 (UTC)
Merhaba sevgili vikipedist dostlar, Yargıtay ve Danıştay üyeleri ve bürokratlara dair çok madde açan birisi olarak ben de "kayda değerlik" konusunda devlet memurları veya buna benzer bir kriterin olmasından yanayım örneğin Fransızca vikipedide bir sürü devlet memuru ve yargıç maddesi var, ama şunu da eklemeliyim ki Fransızca vikipedide böyle bir kriter var mı onu da bilemiyorum. Bu arada @Rapsar haklı Yargıtay üyesi Emin Seçkin maddesi silindi buna karşın Danıştay üyesi Mahmut Vural (maliyeci) maddesi silinmeye aday gösterilmesine karşın oylama sonucunda kaldı. Bence Yargıtay ve Danıştay üyeliği (düz hakim ve savcılar hariç ki burada da isim yapmış ve tanınanlar da madde olarak eklenebilmeli) ve üst düzey devlet memurluğu için bir kriter olmalıdır. Ben böyle maddelerden yanayım onun için zaten vikipediye böyle maddeleri ekliyorum. Saygılarımla --SarvSarv 14:33, 29 Ağustos 2016 (UTC)
Sanırım ben şu oylamayı hatırlayıp silinmemesine karar verildi dedim. Silinen de olmuş bilmiyordum. --KediÇobanı🐈 14:39, 29 Ağustos 2016 (UTC)
@KediÇobanı aslında şöyle bir durum var yanılmıyorsam bir tek Emin Seçkin maddesi bu yüzden silindi, diğer silinmiş Yargıtay ve Danıştay üyeleri "telif hakkı ihlali" nedeniyle silinmişti, düzeltilerek tekrar eklendiler. Onu belirtmek isterim.--SarvSarv 14:51, 29 Ağustos 2016 (UTC)
Chansey'e KD kriterlerini ele almamız gerekliliği konusunda katılıyorum, bunun yeri neresi olacak, burası mı, SAS sayfaları mı, başka bir yer mi, hepsi birden mi? Tartışmaları bıçak gibi kesecek bir konsensüse bir an önce varmamız için ne yapmamız gerekiyor? --Deniz (mesaj) 20:34, 8 Ekim 2016 (UTC)
Ben açıkçası KD kriterlerine belki Yargıtay ve Danıştay üyeleri alınmayabilir ama en azından nasıl ki Yargıtay ve Danıştay'ın başkan, başsavcı, genel sekreter ve başkanvekilleri silinmiyor ise daire başkanları ve (üst yönetim olan) başkanlık kurulu üyelerinin de kayda değer olabileceğini düşünüyorum. Ne dersiniz en azından ben de ona göre çalışma yapabilirim. Saygılarımla. --SarvSarv 18:04, 10 Ekim 2016 (UTC)
Yargıtay ve Danıştay'ın sadece Başkanları ve Başavcıları kalmalıdır. Diğer vekildir, daire başkanıdır, genel sekreter ve üyelerin KD olmaması gerektiğini düşünüyorum. Başkanlık veya Başsavcılık görevleri Başkan kurumun en üst yöneticisi olduğundan, Başsavcılık da yargı kurumunun özel durumu gereği diğer bir sac ayağı olduğundan kalmalıdır. Yani bu biyografilerde bu göreve atanmış olmaları kafidir. Ancak diğer görevlerde yeterli sayılmamalıdır, fazladan kişinin KD sağlayıp sağlamadığına bakılmalıdır. Mesela bir Danıştay üyesi verdiği bir karar gerekçe gösterilerek suikasta kurban gitmişse ve bu olayın siyasi ve tarihi sonuçları olmuşsa KD sayılabilir, mesela bir Yargıtay üyesi 24 kişinin katili olarak yakalanmışsa KD sayılabilir, biri kurban biri katil olduğundan KD'dir üye olduklarından değil. Ya da biri önemli bir şair ya da önemli bir yazar, üye olduklarından değil. Veya önemli davalara bakmış, siyasi ve tarihi olaylara yön vermiştir, sıradan bir Başsavcı Vekili Cumhuriyet Savcısı dahi olsa olaylar kişiyi KD yapabilir. Politikamız bu minvalde şekillenmeli.Vikiçizer (mesaj) 21:07, 10 Ekim 2016 (UTC)
O "diğer"ler zaten her durumda sanırım geçerli. Diğer KD'lik sağlayıcı durumları devreye sokmayalım. Yargıtay 1. Başkanları vs. zaten gördüğüm kadarıyla hemfikir olunan bir konu. Hemfikir olunan konuları tespit ettik. Tartışmanın döndüğü, ayrılığın olduğu kısım, önceki konsensüsteki gibi tüm Yargıtay vs. üyeleri mi KD olacak, ben ve Sarv gibi birkaç kişinin dediği gibi belki üyeler olmasa da daire başkanları da mı KD olacak, sizlerin dediği gibi bunların hepsi KD'liğini mi yitirecek? Şu an sanırım her birimiz 'karnımızdan gelen hislerimize' (thruthiness) göre konuşuyoruz. Yargıtay üyelerini hala KD olarak kabul etsek bile, zannedersem bu maddeler kaynaklandırılabilirlik/doğrulanabilirlik ve denetim altında tutulabilirlik konularında pek sıkıntı yaratmayacaklar. Ben şahsen denetimciliğin yaratacağı korkuya yenik düşmemize karşıyım.
Anayasa Mahkemesi ve Daire Başkanları kurullarını bir kenara koyarsak bir örgüte üyeliğin KD'lik için yeterli olduğunu düşünmüyorum. Başkanlık, üyelikten çok farklı bir şey. Üyeler belki bireysel olarak o kadar etki etmiyorlar ama bu başkanlıklar (ve onları temsilen başkanlar) tüm Türkiye'nin ve muhtemeldir tüm dünyanın hukuk sistemine içtihatlar ile etkin katkıda bulunuyorlar. Sadece bu bile KD'liği fazlasıyla sağlamalı. Ben TC 'üyesi' olarak KD olmuyorum, memurlar KD değil, çoğu devlet 'üyesi' KD değil ama ba(ş)kanlar KD. KD'liği 1. Başkan (başbakan) ile sınırlamıyoruz. --Deniz (mesaj) 21:48, 25 Ekim 2016 (UTC)

KD/Politikacılar kısmına küçük bir ek[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar çoğu yargıtay ve danıştay üyeleri Vikipedi:Kayda değerlik (kişiler) kısmındaki bir maddeden dolayı topluluğun değerlendirmesine açılamıyor. Bir üst başlıktaki tartışmada bu konu genel olarak konuşuluyor fakat ben bu başlıkta sadece küçük bir eklemeyi onayınıza sunmak istiyorum.

İlgili politika: "Uluslararası, ulusal veya il/eyalet düzeyinde mevkiye sahip olmuş politikacılar; ve ulusal, il/eyalet yasama organlarının şimdiki ve geçmiş üyeleri.->kayda değerdir"

Ekli hali: "Uluslararası, ulusal veya il/eyalet düzeyinde mevkiye sahip olmuş politikacılar; ve ulusal, il/eyalet yasama organlarının şimdiki ve geçmiş üyeleri doğrudan mevki ve kademe esasına göre kayda değer sayılamaz, fakat bu kişilerin maddelerinin açılması için engel yoktur. Bu maddelere kayda değerlik şablonu konulabilir veya silinmeye aday gösterilebilir. Yapılacak değerlendirmede kayda değer olmanın genel kriterleri esas alınmalıdır.

Ayrıca alt başlık olan "Politikacılar" kısmını "Politikacılar ve benzer meslekler" şeklinde güncellemek gerekiyor

(genel kriterlerden kasıt şu: Vikipedi:Kayda değerlik (kişiler) sayfasındaki "Kişiler için kayda değerlik kriterleri" başlığı... Yani diğer alt başlıklar (sporcular, yaratıcı meslekler) değil "ilk 9 madde imi"..


Silinmeye aday sayfalarda yerel politikacıları konuşuyoruz hatta siliyoruz. Ama bu adaylıktaki yorumlar bu maddenin değişmesini gerekli kılıyor. Biz bu maddeleri doğrudan silmeyelim, KD etiketi koyalım ve kişileri tek tek değerlendirelim. Yani her kişi için ayrı bir adaylık olabilir (zamanla her madde SAS'a gelir), çünkü son derece kayda değer olanlarda da olabiliyo. Ayrıca politikadaki açık çok net olduğu için direk bir oylama yapsak, yani en azından hızlı bir sonuca varma için.--Kingbjelica (mesaj) 18:32, 29 Ağustos 2016 (UTC)

Politikanın açık olmaması neler doğuruyor?

bu adaylıkta ikincil kriterler aranmış ve madde silinmiş. bu mesajlaşmada ise hizmetli maddeleri doğrudan haklı olarak silmiş. Fakat bu adaylıkta ise ikincil kaynaklar aranmamış ve silinmesi gereken sayfa silinmemiş.. Neden silinmemiş? Bu ikililiğe yol açan şeyi engellemek adına böyle bir şey önerdim. Maalesef silinmeyen sayfada kişi sadece danıştay veya yargıtay üyesi olmakla kayda değer kabul edilmiş. Gerekçe olarak ise bazı yorumlarda ilgili politikanın eksik olmasına/değiştirilmesine atıf yapılmış, bunu tamamlamak istiyoruz.


Görüşler

Destek Destek

  • Desteğimi sunuyorum. Chansey (mesaj) 19:22, 29 Ağustos 2016 (UTC)
  • Bu tür bürokrat maddeleri ansiklopedik olmaktan ziyade "salt tanıtım" maddesi gibi sunuluyor. "İngilizce biliyor" gibi ifadeler zaten buna yönelik. Bence güncel olaylarda ismi geçmeyen, basına yansımayan, sadece ilgili kurumun veya resmi gazete kaynaklarının adı verilerek, yani kayda değer kaynak gösterilmeyen bürokratların ansiklopedik olmaması sebebiyle silinmesi gerektiğini düşünüyorum. --Ahmet Turhan (mesaj) 22:52, 29 Ağustos 2016 (UTC)

Karşı Karşı

  • Mevcut politika yeterlidir. Yeni inkılab icap etmez.--II. Niveles (mesaj) 19:00, 29 Ağustos 2016 (UTC)
@II. Niveles Verdiğim silme adaylığında mevcut duruma göre maliyeci maddesi silinmemiş.--Kingbjelica (mesaj) 19:08, 29 Ağustos 2016 (UTC)
  • Bu maddeler "topluluğun değerlendirmesine açılamıyor" derken ne kastediliyor tam olarak anlamadım ama burada belirtildiği üzere "bu kriterlerin bir veya birkaçının sağlanması da kişinin yer almasını garantilemez". Dolayısıyla ana kayda değerlik kriteri ("Bir konu kendisinden bağımsız, önemli, güvenilir, birden çok ikincil kaynaklarca içerik edilmiş veya kapsanmışsa kayda değerdir"), bu kişiler için de geçerlidir ve her madde ayrı değerlendirilmelidir (burada olduğu gibi). — Pınar (mesaj) 10:30, 30 Ağustos 2016 (UTC)
@Pinar Galiba ben olayı tam haliyle anlatamadım, bu adaylıkta ikincil kriterler aranmış ve madde silinmiş. bu mesajlaşmada ise hizmetli maddeleri doğrudan haklı olarak silmiş. Fakat bu adaylıkta ise ikincil kaynaklar aranmamış ve silinmesi gereken sayfa silinmemiş.. Neden silinmemiş? Bu ikililiğe yol açan şeyi engellemek adına böyle bir şey önerdim. Maalesef silinmeyen sayfada kişi sadece danıştay veya yargıtay üyesi olmakla kayda değer kabul edilmiş. Gerekçe olarak ise bazı yorumlarda ilgili politikanın eksik olmasına/değiştirilmesine atıf yapılmış, bunu tamamlamak istiyoruz. (bu yorumu en başa da yazıyorum) Politika bu konuda net bir şey ifade etmiyor, eğer bu öneri kabul görürse bundan sonra kişiler sadece mevki ve makam esasına göre "tek bir kriter" il değerlendirilemeyecek, ikilikler kalkacak. Olayı daha iyi anlatabilmişimdir umarım--Kingbjelica (mesaj) 10:57, 30 Ağustos 2016 (UTC)
Mevcut kriterleri uygularken zaman zaman çelişkili kararlar alabiliyoruz çünkü kriterleri anlamayan veya anlamak istemeyen (belirli bir sonuç elde etmek için yorumuna kişisel kriterlerini katan) yorumcular sonucu etkileyebiliyor. Bazen çok net, yoruma açık olmayan bir kriter dahi hiçe sayılıyor. Deneyimli kullanıcıların tartışmalara katılımı artsa, bu tür hatalı yorumları daha çabuk belirleyebiliriz. Kriterleri yeri geldiğinde netleştirmeye çalışabiliriz ama burada önerilen kriterin sorunlu olduğunu düşünüyorum. Bu öneriyi yazmak yerine, mevcut cümleyi silsek aynı yere varırız çünkü dediğim gibi, ana/genel kriterler bu kişileri de kapsıyor. Maddeyi açabilirsiniz veya silinmeye aday gösteribilirsiniz demenin bir anlamı yok bence. — Pınar (mesaj) 11:56, 30 Ağustos 2016 (UTC)
  • Önerilen ifade, bence bu konuda hiç KD kriteri olmamasından bile daha kötü. Muğlaklık bu tarz 'hukuki' işlemlerde elbet olacaktır, SAS 'hakimi' kendi yorumunca avukat/savcıların sundukları argümanları üzerine karar verecektir, zaman zaman yanlış kararlar da verecektir (yanlış içtihatlara yol açmaması ümidiyle). Kurallar koyacaksak, bunlar muğlaklıktan uzak, mümkün olduğunca basit ve keskin olmalı. Ayrıca, bir bot, ilgili kategorilerdeki tüm maddeleri SAS'lasa bu kural bizim ne yapmamızı öneriyor? --Deniz (mesaj) 21:10, 8 Ekim 2016 (UTC)

Yorum Yorum

  • Bu konuyu politikacılar kısmına ek yaparak çözemeyiz. Hakimler politikacı değildir. Üst mahkemeler yasama organı değildir. Ayrıca bence Yargıtay üyelerinin tek tek maddesinin açılmasına da gerek yok. Kayda değerliği sağlayanlar zaten açılıyor.--coolland 18:49, 29 Ağustos 2016 (UTC)
@Coolland Orası öyle fakat politikacılar ve benzer meslekler başlığı koyabiliriz. "Kayda değerliği sağlayanlar zaten açılıyor." doğru fakat şu an böyle bir durumumuz yok, kd etiketi koyup tek tek tartışalım dedim.--Kingbjelica (mesaj) 19:05, 29 Ağustos 2016 (UTC)
  • Özellikle doğrudan silmek yerine üzerine tartışılarak sonuca varılma durumu ve kayda değerlikteki "ilk 9 madde imi"nin baz alınması konusunu desteklemekle beraber, açıkçası politikacılar başlığından ayrı bir başlık eklenmesi gerektiğini ve orada devlet memurları mı olur, hukukçular mı olur, ya da uygun olan başlık ne ise ona göre ayrı bir yerde değerlendirilmesi gerektiğini savunuyorum. --SarvSarv 18:56, 29 Ağustos 2016 (UTC)
@Sarv Doğrudan silinsin yazmadım, kd etiketi konup zamanla tartışılsın dedim.--Kingbjelica (mesaj) 19:05, 29 Ağustos 2016 (UTC)
Evet @Kingbjelica ben zaten onu olumlamak için belirtmiştim, o konuyu destekliyorum orada bir sıkıntı yok, haklısınız. --SarvSarv 19:11, 29 Ağustos 2016 (UTC)
@Sarv Potikacılar ve benzer meslekler başlığı altında bu işi halledebiliriz. Aynı yola çıkıyor, öneride düzenlemeye gittim. --Kingbjelica (mesaj) 19:15, 29 Ağustos 2016 (UTC)
@Kingbjelica teşekkürler. --SarvSarv 19:19, 29 Ağustos 2016 (UTC)
  • Değerli @Kingbjelica; öncelikle ilginizden ötürü teşekkür ediyorum. Düşünceniz gayet yerinde lakin ufak bir fikri beyanında bulunacağım;

Uluslararası, ulusaıl veya il/eyalet düzeyinde mevkiye sahip olmuş politikacılar; ve ulusal, il/eyalet yasama ve yargı organlarının şimdiki ve geçmiş üyeleri doğrudan mevki ve kademe esasına göre kayda değer sayılamaz, fakat bu kişilerin maddelerinin açılması için engel yoktur. İstisna yargı görevlileri ve bu meslek grubundan sayılanların görevleri esnasında kamuoyu ve ulusal basın nezdinde dikkate değer çalışmalar yapmış olması doğrudan kayda değer olduklarını gösterir. Bu maddelere kayda değerlik şablonu konulabilir veya silinmeye aday gösterilebilir. Yapılacak değerlendirmede kayda değer olmanın genel kriterleri esas alınmalıdır. Kalın yazılanlar benim eklemelerimdir. Anlam kaymasını düzeltebiliriz. SaygılarımlaChansey (mesaj) 18:57, 29 Ağustos 2016 (UTC)

@Chansey Zaten ilk dokuz madde imi o anlamlara geliyor.--Kingbjelica (mesaj) 19:05, 29 Ağustos 2016 (UTC)
@Kingbjelica Açıkça belirtilebilir diye düşünmüştüm ama kategorilendirmeyi düzelttiğiniz şekilde yaparsak sorun çözülmüş olur diye düşünüyorum. Desteklerimi sunuyorum. Saygılarımla. Chansey (mesaj) 19:22, 29 Ağustos 2016 (UTC)
  • Kingbjelica'ya çabası ve emekleri için teşekkür ediyorum; ancak bir politika veya yönergede ekleme/çıkarma yapılırken, yahut yeni bir politika/yönerge sayfası oluştururken önce enine-boyuna tartışmalı, öneriler alınmalı, ondan sonra ortak bir şekilde karar verilmelidir. Böyle olmazsa, burada olduğu gibi olursa sonuç alamıyoruz. En baştaki öneride ilgili kısım "şöyle şöyle" olsun deniyor ve bunun kabul edilip edilmemesi tartışılıyor. Bunu aynen kabul edecek kullanıcılar olabilir, tamamen karşı çıkacaklar olabilir ama en önemlisi içeriğinin değişmesi gerektiğini savunanlar olabilir. Bu durumda, içeriği değişme fikri ağır basmışsa misal, en başa dönmemiz gerekir (en başta onay vermiş kullanıcıların onayları da boşa giderek). Hızlı olalım ama aceleci olmayalım.
Konuya gelirsem, "esasına göre kayda değer sayılamaz, fakat bu kişilerin maddelerinin açılması için engel yoktur" gibi bir ifadenin, ilgili yönergeye kattığı hiçbir şey yok. "xxx maddeleri kayda değer sayılmaz, ama maddelerin açılması için engel yoktur" diye bu genişletilebilir mesela ve tüm alanları kapsayabilir. "Bu maddelere kayda değerlik şablonu konulabilir veya silinmeye aday gösterilebilir" kısmı keza, her madde için geçerli bir ifade. Bu yönergeye, hatta özel olarak bu kısma eklenmesi için bir gerekçemiz yok. Maliyeci adaylığı örnek verilmiş ya, orada benim bizzat yaptığım bir hata oluyor ve iki kullanıcı da bana katılarak kalsın diyor. Benim orada yaptığım hata, yasama ve yargı organlarını birbirine karıştırmak. Yasamayı yargı olarak anlayıp, ona göre kayda değer olduğunu belirtmişim. Aslında, bu adaylıkla ilgili kriter arasında hiçbir bağlantı dahi yok.
Bu üstteki yargı/yasama konusu sonrasında, kriter gözden geçirilmeli mi yoksa kalmalı mı bu şekilde bir inceleyeyim kendimce. Kriterde ne diyor öncelikle? "Uluslararası, ulusal veya il/eyalet düzeyinde mevkiye sahip olmuş politikacılar (...)" diyor. Uluslararası tamam, ulusal tamam (bakanlar vs) ve il/eyalet (vali, il belediye başkanı vs) de tamam gibi. Burada değişmesi gereken ifade varsa, "il/eyalet">"ülkelerin birinci seviye idari birimleri"dir. Her ülke il kullanmıyor, farklı kullanımlar mevcut. Kafa karışıklığına yol açabilir. Bu kısım sayesinde ikinci seviye idari bölümlerde mevki sahibi olanları (kaymakam, ilçe belediye başkanı vs) "direkt" kayda değer saymıyoruz. Kriterin ikinci kısmında "ulusal, il/eyalet yasama organlarının şimdiki ve geçmiş üyeleri" diyor. Milletvekili, senatör gibi mevkileri kastediyor yani. Yine burada da değişmesi gereken ifade "il/eyalet">"ülkelerin birinci seviye idari birimleri" olarak görünüyor.
Toparlarsam, "benim şahsi yanlış anlamamdan/akıl tutulmasından kaynaklanan" bir yanlış görüş, birkaç kullanıcının da aynı görüşe katılmasıyla yanlış bir sonuç doğuruyor ve buraya kadar geliyoruz. Bana göre yapılması gereken tek bir şey var, yukarıda yalnızca "kafa karışıklığı yaratmasın" diye yapılması gerektiğini düşündüğüm değişiklik. Bunun dışında bir sorun göremiyorum.--RapsarEfendim? 21:53, 30 Ağustos 2016 (UTC)
Bu konuda herhangi bir çalışma yapılacak mı. Veyahut yapalım mı durum nedir? Saygılarımla. chansey Mesaj 10:44, 18 Eylül 2016 (UTC)
  • Bence bu ekleme mevcut haline göre daha kafa karıştırıcı ve kişisel yorumlara daha da açık. Kayda değer olmayan kişilerin maddeleri niye açılsın ki? --Muratero 21:53, 8 Ekim 2016 (UTC)

İlginize[kaynağı değiştir]

Özel sayfalardaki sorun[kaynağı değiştir]

Özel sayfalarda bir sorun olduğunu fark ettiniz mi? Bence, aşağıdaki sayfalarda bir sorun var:

Bu sayfalardaki sorun nasıl düzeltilebilir? --Yusuf 506-mesaj-katkılar-e-posta 10:02, 1 Ağustos 2016 (UTC)

Özel:ÖzelSayfalar'daki sorunu buldum. Kullanma yetkimiz olmayan özel sayfaları göstermiyor.Yusuf 506-mesaj-katkılar-e-posta 16:18, 12 Ağustos 2016 (UTC)

Gülen, Wikipedia’ya FETÖ lideri olarak girdi[kaynağı değiştir]

Türkçe Vikipedi'den mi bahsediyor?

http://www.yenisafak.com/gundem/wikipediaya-feto-lideri-olarak-girdi-2502460
http://www.timeturk.com/gulen-wikipedia-ya-feto-lideri-olarak-girdi/haber-229078

--78.175.87.6 19:36, 2 Ağustos 2016 (UTC)

Diğer Dillerde Olan ve Türkçede Olmayan Maddeler[kaynağı değiştir]

Teklif bölümünde diğer dillerin çoğunda olan ve Türkçede olmayan maddeleri çevirmeyi önerdim. Maddeleri tespit için bir araç var, ancak kategorik ve daha uzun bir liste mevcut mu? Bilgisi paylaşırsa iyi olur. olur.--Kafkasmurat- 18:07, 3 Ağustos 2016 (UTC)

Merhaba! Ben şöyle bir listenin varlığını öğrendim; burada paylaşacaktım, hatırlattığınız iyi oldu. Yanlış anlamadıysam Her Vikipedi sürümünün sahip olması gereken maddeler içinde Türkçe vikipedi'nin 3 madde eksiği var. Bu üç maddeyi oluşturacak kimse bulunur mu?
  1. nerve
  2. gastroenteritis
  3. domestic pig

--Başak (mesaj) 12:32, 4 Ağustos 2016 (UTC)

Merhaba, o liste çoktan tamamlanmalıydı. Gözden kaçan çok şey var. Acaba kendimiz bir liste hazırlayıp bot marifetiyle kullanıcılardan yardım mı istesek? İhtiyaç duyulan ve geliştirilmesi gereken önemli maddeler belirlenebilir.--Kafkasmurat- 12:58, 4 Ağustos 2016 (UTC)
Merhabalar, bu maddelerle ben ilgilenebilirim. --KediÇobanı🐈 13:03, 4 Ağustos 2016 (UTC)
KediÇobanı ilgilendiğiniz için teşekkürler, daha fazla madde için iyilik severler şu adrese bakılabilir. --Kafkasmurat- 20:06, 4 Ağustos 2016 (UTC)
Hem Domuz hem de Evcil domuz maddeleri var görünüyor(?) --E4024 (mesaj) 07:16, 5 Ağustos 2016 (UTC)
Madde geçen ay yazılmış, liste hemen güncellenmeyebilir. Nitekim bugün baktığımızda liste güncel görünüyor.--Kafkasmurat- 07:29, 5 Ağustos 2016 (UTC)

Öğrencilerden gelenler[kaynağı değiştir]

Lisans düzeyinde gerçekleştirdiğimiz ilk Vikipedi Eğitim Programı'na katılan öğrencilerin geribildirimleri bu sayfada ilginize sunulmuştur. --Başak (mesaj) 12:53, 4 Ağustos 2016 (UTC)

Değerli arkadaşlar,

Türkçe Vikipedi için önemli bir çalışma olan VikiPera projemizde son aşamaya geliyoruz. Maddelerimizin içerik açısından ilerlemesi ciddi bir önem taşıyor. Bu noktada siz kıymetli editörlerimizi projeye davet ediyoruz. Hepinize en derin sevgiler. --e.c. 21:28, 8 Ağustos 2016 (UTC)

cidden bu proje belki de yaz olmasının etkisiyle umulandan az ilgi gördü. türkçe vikipedi'nin ilk işbirliği projesi olarak son derece önemli. herkes bir el atsa ne güzel olur.. --kibele 22:43, 8 Ağustos 2016 (UTC)

Приглашаю на обсуждение m:User talk:Рөстәм Нурыев/WikiTurkic --Рөстәм Нурыев (mesaj) 14:41, 9 Ağustos 2016 (UTC)

Makine çevirisi (Rusça): Ben tartışmak için davet m:User talk:Рөстәм Нурыев/WikiTurkic --Рөстәм Нурыев (mesaj) 14:41, 9 Ağustos 2016 (UTC) --evolutionoftheuniverse mesaj 15:25, 9 Ağustos 2016 (UTC)

Merhaba Arkadaşlar. Yukarıdaki davet mesajını bırakan kişi ile Wikimania'da tanışmıştım: Başkurtça Vikipedi Kullanıcı Topluluğu'ndan Rüstem Bey. Kendisi Başkurtça ve Rusça dışında dil bilmiyor. Burada bağlantı verdiği tartışma sayfasını ziyaret ettim, o sayfada Rusça bir tartışma devam ettiğini gördüm. Türk dillerini konuşan ülkelerden vikipedistlerin (Azerbeycan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Tataristan, Uygur ve Çuvaşistan'dan da katılımcı var) ortak dili Rusça. Ben Rusça bilmiyorum. Neyse ki Google-translate var; sayesinde şunları tartıştıklarını anladım:
  • Yakutistan'da 16-19 Haziran 2017'de "Türk dillerindeki vikipediler" konferansı düzenlemesi söz konusu. Daha önce 2012'de Kazakistan'da düzenlenmiş bir etkinlik. Wikimania'da da konuşulmuştu (şurada paylaşmıştım:2016#Türk dillerindeki vikipediler toplantısı); konferansın ikincisini önümüzdeki sene Başkurdistan Vikipedi Kullanıcı Topluluğu düzenlemek istiyor ama Başkurdistan'da değil, Yakut Vikipedisi'ne destek için Yakutistan'da düzenlenmeye talipler.
  • İkinci olarak, Wikimania'da yaptığımız toplantıda Türk dillerini konuşan vikiler arasında "CEE-Bahar yarışması" benzeri bir etkinlik düzenlenmesi konuşulmuştu. Onlar yarışma değil, "maraton" diye adlandırmayı tercih ediyorlardı. Ukrayna vikisinden Visem, yakın zamanda bu etkinliği düzenleme konusunda bir girişimi olacağından bahsediyor.
  • Ayrıca Rüstem Bey, meta'da m:WikiArabia benzeri bir sayfa oluşturmak istiyor. Henüz isim netleşmemiş, TurkWiki, Turkic Wikimedia vb. isimler tartışılıyor.

Buradaki tartışmayı takip edecek, katılacak, Türkçe vikipedi'deki bizlere bilgi verecek Rusça bilen gönüllü vikipedist var mıdır? O gruptaki herkesin herhangi bir konuda Türkiye'deki vikipedistlerden gelecek ufak bir ilgiyi bile sevinçle karşılayacaklarını çok iyi biliyorum. En azından tartışmaları takip eden biri çıksa iyi olurdu. Bu iş Google Translate ile yürümez. İçimizden Rusça bilen bir gönüllü var mıdır? --Başak (mesaj) 12:47, 10 Ağustos 2016 (UTC)

Save/Publish[kaynağı değiştir]

Whatamidoing (WMF) (talk) 18:02, 9 Ağustos 2016 (UTC)