Vikipedi:Eğitim Programı/Etkinlikler/Uludağ Üniversitesi/PSİ3004 (2016)/Geribildirim

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikipedi Eğitim Programı
Uludağ Üniversitesi PSİ 3004
Tarih09 Mart 2016
SaatUTC 15:00
YerFen-Edebiyat Fakültesi, Görükle Kampüsü, Uludağ Üniversitesi, Nilüfer, Bursa, Türkiye
KonuVikipedi tanıtım, temel bilgiler sunumu. İnternete bağlanarak uygulamalı madde değişikliği gösterme.
EğitimciBasak,
KatılımcılarGrup listesi

PSİ3004 kodlu ders için 2015-2016 ders yılında Uludağ Üniversitesi'nde psikoloji bölümü 3. sınıf öğrencileri grup çalışması ile birer Vikipedi maddesi oluşturdular. Dönem sonundaki sınavda onlardan yaptıkları ödev ile ilgili düşüncelerini yazmaları istendi. Öğrencilerden gelen geri bildirimler bu sayfada paylaşılmaktadır.

Ödev, internet ortamında yer alacağı ve herkes tarafından görülebileceği için başta stres ve kaygı hissetmeme neden olmuştu. Ancak, bu durum oldukça kapsamlı bir araştırma yapmamızı sağladı. Bir sunum ödevi olmuş olsaydı bu denli kapsamlı bir araştırma yapmayacak, bu denli ayrıntılı bilgilere ulaşmayacaktık belki de. Bu kapsamlı araştırma, ayrıntılı bilgiler ve "internet sitesine neleri yazsak yeterli olur" düşüncesi ile, edinilen bilgilerin tekrar tekrar gözden geçirilmesi, çalışılan konunun (bizim grubumuzun konusu Aaron T. Beck idi) gerçek anlamda öğrenilmesini sağladı.
..Ödev kavramına farklı bir açıdan bakmamızı sağladı.
Öncelikle eğitim hayatım boyunca içinde yer aldığım farklı tarzda bir ödev olduğu için diğerlerine göre daha fazla haz aldım. Aktif bir şekilde internet ortamında yer almak ve insanların benim yazmış olduğum bilgiden faydalanacak olması ayrı bir mutluluk.

Zorlanmış olduğum kısım; okuduğum kitapları kendimce yorumlayıp anlam çıkarırken hata yapmış olmak. Ancak bu da grup içinde çözülebilen bir durumdu; tartışma ortamıyla en doğru sonuca ulaşabildiğimizi düşünüyorum. Kalıcı ve sürekli olması, diğer ödevler gibi arşive hapsolmayacak olması benim için en güzel yanıydı. Konu seçiminde özgür olmamız, ilgimizi çeken bir şeyler yapmış olmak ödevi bir zorunluluk olarak görmeden severek yapmamı, araştırmamı sağladı.

Wikipedia ödevi "ödev" kavramına biraz daha farklı bir açıdan bakmamızı sağladı. Keşke tüm ödevlerimiz böyle olsa. :)

"..ödevden sonra kendimi Sosyal Öğrenme Kuramı uzmanı olarak hissetmeye başladım."
Bu ödevi diğer ödevlerle karşılaştırdığımda monotonluğu kırmış olduğunu düşünüyorum. Sadece bizi değil yazdıklarımızı okuyacak olan insanlar için de faydalı oldu. Ayrıca wikipedia'ya yazı yazmak eğlenceli ve heyecanlıydı. Üstelik bu yaz tatilinde özellikle ilgi duyduğum alan olan bilişsel psikoloji ile ilgili maddeler hazırlayarak eklemeyi düşünüyorum. Bunun bana sevdiğim alanla ilgisi en azından birkaç konuda daha fazla bilgi kazanmamı sağlayacağını biliyorum çünkü Albert Bandura ile ilgili hazırladığım ödevden sonra kendimi Sosyal Öğrenme Kuramı uzmanı olarak hissetmeye başladım.

Yeni bir perspektif kazandırdığınız için teşekkür ederim. : )

Bu ödevi hazırlarken kaynak bulma konusunda zorlandım.

Psikolojinin tanınması için önemli bir ödevdi ama kişisel olarak bana fazla katkısı olduğunu söyleyemem. Grup olarak hazırlamak da biraz sıkıntılıydı. Bana fazla faydası olmasa da psikolojide bilgi edinimi açısından faydalı olduğunu düşünüyorum.

Bugüne kadar yaptığımız ödevler içerisinde benim için en anlamlı olan ödev buydu, çünkü ilk defa daha geniş bir alandaki insanlarla öğrendiğim bilgileri paylaşmış oldum. Ödevi yaparken, farklı kaynaklardan yararlanmak da ayrıca kendi bilgilerimi artırmamı sağladı.
Bir şeyler ortaya koymak insanı gerçekten mutlu ediyor ve bu ilk yazımız bile olarak algılayabiliriz bunu. Aslında cesaretlendirici bir ödevdi belki de. Okulda bir şeyler öğreniyoruz ama bunları anlatmak ilk defa oldu. Bu tür ödevlerin bizim gelişimimiz için yararlı olduğunu düşünüyorum. Biz ödevi yaparken grup olarak eğlendik. Horney'in kuramını derinlemesine öğrenmek heyecanlandırdı. Kitaplarını okumak da ne kadar zorlansak da ödev için teşekkür ediyorum.
  • Referans verme konusunda çok zorlandığımı düşünüyorum. Ama daha sonra pratiğe dönüşünce şimdi Wikipedia'ya kolayca sayfa oluşturabileceğimi düşünüyorum.
  • Varolmayan bir sayfayı oluşturduğumuz için çok mutluyum. Sonuç olarak sayfamızdan çok memnunum.
  • Ayrıca çok eğlenceli bir ödevdi ve katkıda bulunduğum için bende anlamı büyük. Bu ödevi verdiğiniz için size de çok teşekkür ediyorum.
Wikipedia ödevi ile yazdığımız konu (M. Klein) hakkında derinlemesine bilgi sahibi oldum. Hayatı hakkında bir kitap ve birçok makale ve kitap bölümü okumuş oldum. Ödev olmasaydı bu denli derin öğrenemezdim.

Ayrıca ilk kez web sayfası oluşturdum; bunun zorluğunu/kodları ve düzen oluşturmanın güçlüğünü görmemi sağladı.

En büyük anlamı benim için, her zaman bakabileceğim, herkesin ulaşabileceği bir bilgi kaynağı, ödev oluşturmuş olmak. Bu ödevi yaptığıma çok memnunum. Teşekkürler!

"..diğer ödevlerin daha sonraya kalıp kalmadığı, puanlandıktan sonra ne olduğu hakkında çok fazla bilgimiz olmuyor."
Wikipedia için hazırladığımız ödev gerçekten çok anlamlıydı. Çünkü diğer ödevlerin daha sonraya kalıp kalmadığı, puanlandıktan sonra ne olduğu hakkında çok fazla bilgimiz olmuyor. Bu ödev ise çoğu insanın hayatında yer alan bir mecrada hiç olmayan bir bilgiyi paylaşıp insanların bilgilenmesini sağlamamıza aracı olduğu için benim için çok anlamlıydı. Ellis ve teorisi hakkında en ufak bir bilgi içermeyen Wikipedia'ya içerik sağlamış olduk ve belki de onun hakkında araştırma yapmak isteyen birinin işini kolaylaştırdık. Yüksek kullanıcılı bir mecra olması bizim daha dikkatli çalışmamızı, hem Türkçe hem İngilzice kaynak taramamızı gerektirdi. Bu da bilgi anlamında beni gerçekten geliştirdi.
[Bu ödev] Beni bir vikipedist yaptı. Bu gurur verici bir özellik. Kurallarının kendine özel olması elbette yorucuydu ancak zamanla alışılamayacak bir şey değil. Benim yazdıklarımın bir başkası tarafından okunup bilgi alınacak, hatta kaynak gösterilecek olması beni mutlu ediyor.
Çok bir zorluğu yoktu. Wikipedia'da bir yazım olmasından dolayı mutluyum. Araştırma yapmak, çeviri yapmak ve derlemek bana gayet keyifli geldi. Akademik anlamda bana katkısı olduğunu da düşünüyorum ve yazmayı sevdiğim için Wikipedia'da devam edecek olmam benim ödev için güzel düşünmeme sebep.
Ödev hazırlamak zordu. Veri toplama konusunda sıkıntılarımız oldu çünkü pozitif psikoloji konusunda sınırlı kaynak vardı maalesef. Ayrıca aldığımız konunun bir başka grup tarafından da alınmış olması bizi son anda sıkıntıya soktu. Onun haricinde Özgür Ansiklopedi Vikipedi'ye katkı sağlamak mutluluk verici. İlk kez, hazırlamış olduğumuz bir ödev diğerlerinden farklı olarak sadece öğretmenin değil, erişmek isteyen herkesin okumasına, faydalanmasına olanak sağlayacak. Bu açıdan da önemli buluyorum.
"Ödev olgusunun not karşılığı olmadan ne kadar zevkli olduğunu gördüm"
Bu bölümde üçüncü yılı bitirmekteyim ve bu süreçte onlarca ödev hazırladım. Bence yapmış olduğum en anlamlı ve en zevkli ödevdi. Bir şeyler üretip bu ürettiklerimin başka insanlar tarafından kullanılacağını bilmek gerçekten gurur verici bir durum. Ödev olgusunun not karşılığı olmadan ne kadar zevkli olduğunu gördüm (Yani motivasyonumu yüksek bir not almak etkilemedi). Bu türden ödevlerin süreklilik taşımasını isterim. Herhangi bir zorluğundan bahsetmem mümkün değil. Çünkü hep yaptığımız şey yani araştırıp birleştirip yeniden yaratmayı hevesle yaptım.
Öncelikle alışılmışın dışında bir formattaydı ve hiç bilmediğim bir sisteme aşinalık kazandım. Benim yıllardır başkalarının bilgilerinden yararlanmak için kullandığım bir sistemde kendi araştırmalarımın yayımlanması bence çok güzeldi. Klasik bir raporlama ödevinden farklı olması ilgi çekici oldu. Sistemin çalışma tarzını anlamak açısından başta zorlukları oldu. fakat daha sonra ortaya çıkan çalışmadan keyif aldım.
"Bu ödev arkadaş ortamlarında hava atabildiğim bir ödevdi"
Daha önce de dediğim gibi bu ödev arkadaş ortamlarında hava atabildiğim bir ödevdi. Çünkü ilk defa resmi, bilimsel ve bütün dünyaya faydalı olabilecek bir çalışma yaptım. Grup ödevi olduğu için zaman ve emek açısından çok fazla zorlandığımı söyleyemem.

Türkiye'de ilklerden sayılan bu projede yer almak oldukça keyif ve heyecan vericiydi. Umarım başka konularda yazmaya devam ederim. Projeye katılım sağlama fırsatı sunduğunuz için size de teşekkür ederim :)