Tartışma:Kars

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eski kaliteli maddeKars, eskiden bir kaliteli maddeydi ama bu statüsünü kaybetmiştir. Aşağıda maddenin iyileştirilmesi için öneriler bulunmaktadır. Bu sorunlar halledildikten sonra madde tekrar aday gösterilebilir. Kullanıcılar ayrıca bir hata olduğuna inanıyorlarsa bir inceleme isteyebilirler.

10.02.2008´de yapilan degisiklikle ilgili[kaynağı değiştir]

Anıl adlı kullanıcı tarafından yapılan değişiklik sonucunda başlıklar kalın ve büyük harflerle yazılmıştı. Maddeyle direkt ilgisi bulunmayan ve bu kullanıcı tarafından eklenen kırmızı iç bağlantılarda (örn. çekiç) geri alındı. Sayfanın estetik görüntüsünün zedelendiğine inandığımdan 10.02.2008 tarihinde tekrar eski sürümüne geri getirdim. Mızrak 16:14, 10 Şubat 2008 (UTC)


Mızrak adlı kullanıcıya söylüyorum ; İnsanlar kafalarına göre ve/veya güncel olup olmadığını kontrol etmeden biryerlerden kopyala yapıştır şeklinde bilgi paylaşımı yapmamalıdır.Yapabilirler ancak kendi evleri içinde yapabilirler, yoksa wikipedi içinde olmamalıdır.Kars'ta örneğin Almanların ve Malakanların bir zamanlar yaşamış oldukları doğrudur.Ancak Kars (veya genel olarak Kars yöresine) ait insanlar değildirler.Burada böyle gülünç bilgileri (bilerek yada bilmeden) etnisite başlığı altında vermeye kalkarsan o insan yada toplulukların ezelden beri orada yaşadıkları anlamı çıkar.Oysa ne Almanlar, ne Malakanlar ne Kürtler (kafkasyanın bir parçası olup ama ne anadolunun ne de mezopotamyanın bir parçası olmayan) Kars'ın etnisitelerinden biri olarak ansiklopedik bilgi olarak verilemezdir.Yeteri kadar bilgili, görgülü ve kişilikli biri olduğunu hesaba katarak senden Berlin'in etnik unsurlarından biri olarak Türkleri de yazmanı bekliyoruz.Eğer bunu yapmazsan burada da yapmamalısın galiba?Bilmem anlatabildim mi?Dahası bugün Kars'ta yaşayan ne Alman ne de Malakan kalmamıştır, o insanlar göçüp gittiler.Göçme nedenleri ise aslen Karslı olmamalarıydı.Kendileri bile aslen Karslı olmadıklarını biliyorken, senin onların aslen Karslı oldukları anlamına gelecek karalamalarının ne gibi bir hedefi var acaba diye merak ediyoruz.Zannediyorum sen de dahil olmak üzere neredeyse tüm insanlar orta-doğunun etnik unsurlarından biri olarak Türkleri göstermemektedirler (ki bence de değildir).Oysa Türkler orada 1000 yıldan fazla süredir var olmuş ve olmaktadırlar.Ne diye ve nasıl olupta sadece dünya savaşı srasında kafkasyaya gelen az sayıdaki Alman askerlerini Kars yöresi etnik unsurları olarak tanıtmaya çalışıyorsun?Bilmek ve kabul etmek gerekir ki Kars kafkasyaya aittir ve etnik unsurları olarak sadece kafkasyaya ait olan farklılıklar verilebilirdir(terekemeler, azeriler, diğer türkler, ..).Köken kelimesi tek bir yer için kullanılabilirdir, yoksa köken kelimesi ile birlikte iki yada ikiden fazla yer yazarsan köken kelimesinin içini boşaltmış olursun.Yani Almanlar için hem orta Avrupayı hem de Kafkasyayı köken göstermemeliyiz, Kürtler için hem Kafkasyayı hem de mezopotamlayı göstermemeliyiz.Bu yerlerin birbirleriyle kontak durumu yok.Başka bir deyişle Kars'ta Gürcüler yaşamıyor olsalar bile oranın etnik unsurlarından biri olarak yazılabilirdir, çünkü hemen yanı başında yaşamaktadır zaten.Bir başka deyişle Terekemeler Kars'ı ter etti ve oradaki sayıları çok azaldı diye Kars'ın etnik unsurları listesinden silinemezdir.Bir başka deyişle 3 eşle evlenip 20 çocuk yaptığı için kısa süre içinde Kars'taki sayıları artan ancak gerçekte oraya ait olmayan insanlar oraya ait gibi gösterilemezdir.Burada vurgulamak istediğim yanlışa devam edilirse Kürtlerin aslen karadenizli oldukları gibi saçma bir bilgi de verilmek durumunda kalınır.Fakat bunlar ansiklopediye yakışır mı acaba?O ansiklopedi maksatlı yazılmış ve sadece kendini kurtarmaya çalışıyorsa yazılabilirdir elbette.

Aslen nereli oldukları belli olmayan topluluklar için (hem kendi eğitimsiz insanları hem de farklı topluluk insanları tarafından) birden fazla yer köken olarak yazılıp çizilmektedir sürekli olarak, ve bu durum o insanlara karşı da bir haksızlık olmaktadır....

Kimse kafasına göre oradan oraya göç ederek bir sürü yeri kendisine etnik köken yeri yapmaya kalkışmamalıdır.Bu imzasız yazı Fmmetin (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Kars ve etnik unsurları[kaynağı değiştir]

Merhaba Fmmetin. Öncelikle tartışma sayfalarında yazı yazdıktan sonra imzanı eklersen sana cevap vermek çok daha kolay olacaktır. Öncelikle şunu belirtmek istiyorum, ben Vikipedi'de sadece bir kez kopyala yapıştır işlemini yaptım. Maderibeyza adlı kullanıcımız beni bu konuda uyarmıştı (Lütfen bakıver). O tarihten bu yana da kopyala-yapıştır işlemini hiç yapmadım. Aslında o dönemde Vikipedi politikalarını tam anlamıyla bilmediğimden böyle bir hatayı yapmıştım. Lütfen beni bu konuda suçlamadan önce katkılarımı incele. Ben kopyala-yapıştır yerine maddeye kaynak olarak gösterdiğim sayfalardaki bilgileri kendi cümlelerimle maddeye ekledim ve bu Vikipedi politikalarına ters düşmemektedir. Ki Maderibeyza'nın beni uyardığı yazıda bu konuda geçmektedir.

Etnisiteler konusuna gelelim. Benim Kars maddesine yaptığım ilk katkı 22 Ağustos 2007 tarihidir (lütfen maddenin geçmişine bakıver). Benden önceki son katkı 20 Ağustos 2007 tarihinde yapılmış. Şu katkıyı incelersen orada Etnik Yapısı adında bir başlık altında Malakanlar'dan, Almanlar'dan ve Kürtler'den bahsedilmiş. Yani ben daha Vikipedi'de sayfalar nasıl yazılır şeklinde kesin bilgim olmadan (ilk katkım 7 Ağustos 2007) bu konular burada işlenmiş. Lütfen gülünç bilgiler ekleme yazacağına maddenin geçmişini iyice bir incele. Ben hiçbir etnik unsur için şunun veya bunun kökeni Karslıdır şeklinde yazmadım yazmamda. Bu yüzden karalama derken neyi kastettiğini de anlamadım. Bu yüzden güncel sürümdeki şu altbaşlıktaki yazıları tekrar tekrar bir gözden geçir ve bana sen şurada karalama yapıyorsun diye yaz. Terekemeler bu alt başlıktan silinmiş demişsin ancak bunun böyle olmadığını dikkatlice okursan görürsün. Terekemelerin sayılarının çok azaldığını yazmışsın ancak bunun böyle olmadığını belirtmekte bir yarar olarak görüyorum. Birde üç eşli ve yirmi çocuklu bir ifadeyle Kürtleri kastettiğini düşünerekten Kürtleri sadece çocuk doğurma makinesi olarak görmeni de bir ayrımcılık olarak gördüğümüde ifade etmek isterim. Aslında ne kadar güzel bir şehrimiz var demek yerine bu tartışmayı yapıyoruz. Baksanıza Kars'a bu kadar etnik unsuru siz Türkiye'de büyükşehirlerin dışında nerede görebilirsiniz? Karslı bununla ve bundan doğan kültürel zenginlikleriyle övünmesi gerekir diye düşünüyorum.

Bu arada yukarıdaki yazında Kars'ta ne Almanlar ne de Malakanlar kalmışlar diye bir cümle kullanmışsın. Burada Sabah Gazetesi yazarı Yavuz Donat'ın bir haberini buldum. Neyse ben artık katkılarıma devam edeceğim, sanada iyi çalışmalar diliyorum. Mızrakmsj 15:32, 9 Mart 2008 (UTC)

Kars çeşitliliğin kültürlerin ve insanların bir arada birleştiği bir şehirdir.Türk kültürü,kafkas kültürü,,azerbaycan kültürü ve kürt kültürü karsta buluşmuştur bu bir zenginliktir.ayırmak değilde kars bu zenginliğiyle yaşasa çok daha gelişebilir.

Giriş cümlesi[kaynağı değiştir]

  • Kars kelimesinin giriş cümlesinde Azerice, Kürtçe, Gürcüce ve Rusçasının yazılmasına ne gerek var? Sonuçta bizim şehrimiz; ne gerek var ki buna?
    burak ileti 21:58, 15 Mart 2008 (UTC)

Şehrin Osmanlı dönemiyle ilgili kısmına bir, iki ufak ekleme yaptım. Daha doğrusu şehrin Rusların elne geçtiği savaşlara bağlantı verecek biçimde iki değişiklik. Bir de Coğrafya, Tarih, Etimoloji, Ekonomi gibi altbaşlıkların başında bu başlıklara "ana madde" şeklinde bağlantı verilmesi gerekli mi? İlk anda yadırgadım, sonrada tereddüte düştüm. Bilemedim. İyi çalışmalar.--2ulus 14:08, 5 Haziran 2008 (UTC)


İtiraz eden yoksa yemek başlığı altına kere yağ(ne demekse), sarı yağ, hasuda ve çeçil peynirini ekleyebiliriz.Bunun dışında "ayran çorbası" yazılmış, biz hep "ayran aşı" kullanıyoruz.Eğer herkes ayran aşı kullanıyorsa değiştirmeyi öneriyorum, kendi kelimelerimizi saklamamız gerekmez mi?

Hatta bu bölüm içinde meyve sebzeler için küçük de olsa tablo halinde sözlükcük verilebilir;gartof, pürçühlü, sımışka,...Bu imzasız yazı Fmmetin (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Taraflı değiştirme[kaynağı değiştir]

Takabeg maddeye Ermeni görüşü taraflı paylaşacak bir resmi (telif hakkı bile bilinmemiş) eklemeniz kabul edilemez. Ayrıca Selçuklu bayrağını neden çıkarmanız hiç anlaşılmıyor. Lütfen değiştirmelerinizi tarafsız şekilde devam ettirin. Atabəy 16:53, 27 Mayıs 2009 (UTC)

O resimi Kars tarihinin bir sahifesidir. Ve Selçukların uyduruk bayrağı ansiklopedik değil ve bu maddede yer almamalıdır. Büyük Selçuklu Devleti'nde de TRT tarafından icat edildiğine dair açılmayla birlikte yer alıyor. Takabeg ileti 17:02, 27 Mayıs 2009 (UTC)

Resmin taraflı olduğunu düşünmüyorum. Kars Tarihi'nde Türklerin ne kadar yeri varsa Ermenilerinde o kadar yeri vardır. Şehir Ermeni devletine eskiden başkentlik dahi yapmıştır. Selçuklu bayrağına gelince onu ben eklemiştim. Şayet uyduruksa çıkarılmalıdır. --Mızrakmsj 17:19, 27 Mayıs 2009 (UTC)

İlgilendiğiniz için teşekkür ederim. Selçuklu bölümü için başka resimleri bulmaya çalışalım. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 17:24, 27 Mayıs 2009 (UTC)

Neden başka resim bulmalıyız ki? Atabəy 17:48, 27 Mayıs 2009 (UTC)

Mizrak ve Takabeg, Kars'ın Ermeni tarihi ile ilgisi bir tek göç mü? Başka bir tarafsız resim bula bilirmiyiz? Atabəy 17:54, 27 Mayıs 2009 (UTC)
Hayır, bildiğim kadarıyla Kars, Ermenistan'ın tarihî başkentlerinin birisi idi. Kıro-headmesajjj 18:00, 27 Mayıs 2009 (UTC)

Çok süper. O zaman Kars'ın Ermeni dilinde ne anlam taşıması, Ermenice verilen adı orijinal olması ve tabii ki başkent olmasına ait kaynak ve resimler güzel olur. Ermeni göçü resminin amacı hassas konu olan sözde Ermeni soykırım iddialarını irelletmek değilse, bu tarihi konularla ne ilişkisi var?. Atabəy 18:08, 27 Mayıs 2009 (UTC)

Kars Ermeni kenti Gümrü[kaynağı değiştir]

Kars Ermeni kenti Gümrü (Ermenice:Gyumri, Sovet dönemindeki adı:Kirovakan) ile kardeş kent değil. Kaldırılması gerek. Ermenilere bile bu durumu yazarak sordum böyle bir şey söz kunusu bile değilmiş. Bu kunyala ilgili internet sayfalarına baktım, Gümrü kentinin resmi sayfaları dahi, kardeş kent olduğuna da dahir resmi bir kanıt yok. Ayrıca bir Türk kentini yabancı bir kentle kardeş şehir olması için İçişleri Bakanlığın izni ve onayı gerekiyor, ki İçişleri Bakanlığı böyle bir onay bile vermemiş.

Kars Vikipedi sayfasındaki bu konudaki internet bağlantısı ve makale büyük bir olasılıkla yanlış ya da büyük bir olasılıkla proje olarak düşünülmüş olmalı.

  • merak ettim, baktım.. evet proje olarak düşünülmüş.. sonra resmiyete dökülmüş mü bilemiyorum. benim hep merak ettiğim bir şey, bu kardeş şehir meselelerinin genellikle böyle projeler doğrultusunda eklenip eklenmediğidir, ki birçok şehir maddesinde kaynaksız kardeş şehirler olduğunu hatırlıyorum. kaynaksızlıktan ve resmi olmayan eklemelerden duyulan hassasiyetin, kardeş olmakta sakınca görülmeyen diğer yetmiş iki millet ve hassas olunmayan konular için de devam etmesini diliyoruz. --ki bl 19:24, 27 Mayıs 2009 (UTC)
  • bu itiraz edilen dışındaki diğer altı şehir için de bir kaynak ve resmi kanıt yok, dolayısıyla hepsini kaldırdım. kanıt olmadan, sadece köşe yazılarına dayanarak ekleme yapılmasa iyi olur. selçuklu bayrağı da kaynaksız ve şaibeli idi, onun da maddeye bir artısı olmadığına göre kalkması daha doğru. ayrıca girişteki şehir adının ermenicesi de kalktı. kelimenin kökenine ilişkin açıklama etimoloji bölümünde var, kelime ermeniceden gelmediğine göre kalması doğru değil. --ki bl 19:47, 27 Mayıs 2009 (UTC)

Sınır kapanma nedeni[kaynağı değiştir]

Sayın Mizrak, sohbet sınırın kapanma nedeninden gidyorsa - Kelbecer'in Ermeniler tarafından işgali Türkiye'nin resmi nedeni olmuştur, ambargo dediğiniz neden değil sonuçdur. Ayrıca "siz Azeriler" laflarını ansiklopedide bırakmanız rica edilir, tarafsız değiştirmelerle iyi çalışmalar. Atabəy 17:29, 2 Haziran 2009 (UTC)

Takabeg, amaç ve neden farklı terimler, farklı anlama gelirler. Nedeni maddeden çıkarmak için amacı kullanamazsın. Atabəy 19:01, 2 Haziran 2009 (UTC)

Yine de gösterilen kaynakta adı geçmiyorsa başka kaynak ilave etmen lazım. Yani kaynaklara sadık kalmalısın. Kaynakları olduğu gibi aktarmalısın. Takabeg ileti 19:03, 2 Haziran 2009 (UTC)

Olayı lütfen çarpıtmayın ve özete iyi bakın. Ne yazmışım size ve Azerilere göre, size ile kastım şahsınız, Azeriler ile ilgili kastım bir millet. Çok şükür ansiklopedide ne yazılır ne yazılmaz bunu bilirim. --Mızrakmsj 17:26, 4 Haziran 2009 (UTC)

Mızrak, Türkiye'nin sınırı Kelbecer'in Ermeniler tarafından işgali sonucu kapattığına ait kaynak ekledim. Gelecekde Vikipedi'de söylediğiniz gibi şahsi ve ya millet kastları yaptığınızda, Vikipedi:Nezaket'e bir gözatmanızı rica ederim. İyi çalışmalar. Atabəy 18:38, 4 Haziran 2009 (UTC)

İşgal kelimesini çıkardım. VP:TBA'ya uygun değil. Ne nezaketsizliği yapmışım birde onu bilsem. --Mızrakmsj 04:35, 6 Haziran 2009 (UTC)

Mizrak, işgal kelimesi Kelbecer'e ait Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 30 Nisan 1993'te verdiyi 822 sayılı kararında kullanılmıştır. İyi çalışmalar. Atabəy 08:45, 6 Haziran 2009 (UTC)

Aşağıdaki paragraf Kars maddesinde yer almaktadır. Buradaki işgal kelimesi TBA'ya uygun mudur? Azerbaycan ve Türkiye'ye göre işgal sayılan bu durum Ermenistan'a göre işgal değildir.

Ermenistan ve Azerbaycan arasında yaşanan Dağlık Karabağ Savaşı süresinde, Rusya ve Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'nin desteği ile Karabağ Ermeni güçlerin Azerbaycan'ın Kelbecer bölgesini işgal etmesi sonucunda, 1993 Nisan ayında Türkiye Ermenistan'a tüm yolları kapatmıştır. Bu durumda Ermenistan ile Türkiye arasındaki eski Doğu Sınır Kapısı da, Azerbaycan'a destek ve Ermenistan'a baskı amacıyla Türkiye tarafından kapatılmıştır.

Bunun yerine şöyle yazmamız tarafsız değil midir?

Ermenistan ve Azerbaycan arasında yaşanan Dağlık Karabağ Savaşı süresinde, Rusya ve Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'nin desteği ile Karabağ Ermeni güçlerin Azerbaycan'ın Kelbecer bölgesine girmesi sonucunda, 1993 Nisan ayında Türkiye Ermenistan'a tüm yolları kapatmıştır.

Teşekkürler. Kolay gelsin. Mızrakmsj 03:55, 16 Haziran 2009 (UTC)

İşgal kelimesi başlı başına taraflıdır. Kimine göre işgal altındaki toprak, kimilerine göre değildir. BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarına bakarsak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 550 sayılı kararı doğrultusunda Kıbrıs'ın kuzeyi işgal altında dememiz gerekir. Fakat bunca zamandır bu madde üzerinde kullanılmamış günümüzde de kullanılmamalı. Bu ifade belli bir tezi savunmak, belli bir tezi ise reddetmek anlamına gelir. Bu durumda VP:TBA yönergesine karşı gelmektir. Bunların yerine X'e göre işgal, Y'ye göre işgal değil gibi ifadelerle belirtilmeli.

Kars maddesine ise işgal kelimesini sokmanın hiçbir anlamı yok. Dağlık Karabağ sorunun tartışma yeri değil. Mızrak'ın belirttiği ikinci cümle kullanılmalı. Saygılarla.--Muratsahinmesaj 04:17, 16 Haziran 2009 (UTC)

  • Maddede BM'ye göre Kelbecer'in işgal etmesi 'ni kanıtlayan kaynak var. Fakat o kaynakta Kelbecer'in alınması ile Türkiye'nin sınır kapısını kapatmaya karar vermesi' arasındaki kontekstten söz edilmemektedir. Konteksti kanıtlayan kaynakta seized kelimesi kullanıyor. Atabəy sadece bu maddede değilfırsat buldukça Azerbaycan Cumhuriyeti'nin çıkarları doğrultusunda kaynakları montaj ederek (bir örnek: bu maddedeki kaynaklandırmada da görülmektedir) Dağlık Karabağ'ın Ermeni işgali altında olduğunu vurgulamaya çalışmaktadır. Bence Azerbaycan Cumhuriyeti'nin çıkarları doğrultusundaki fanatik faaliyetleri için Vikipedi kullanılmamalıdır. Takabeg ileti 04:43, 16 Haziran 2009 (UTC)


Takabeg, maddeden kaynakları kaldırmakla yeni tezler yürütmenize gerek yoktur. Bu kaynaklarda açıkça her şey gösterilmiştir. Bir daha dikkatınızı çekiyorum:

  1. ^ Security Council Resolution 822: Armenia-Azerbaijan. United Nations (30 Nisan 1993). “The Security Council demands the cessation of all hostilities and hostile acts with a view to establishing a durable cease-fire, as well as immediate withdrawal of all occupying forces from the Kelbajar district and other recently occupied areas of Azerbaijan.”
  2. ^ Panico, Christopher; Rone, Jemera (1994). Bloodshed in the Caucasus: Escalation of the Armed Conflict in Nagorno Karabakh (İngiliz dilinde), 74, Human Rights Watch/Helsinki Watch. ISBN 1-56432-142-8, ISBN 978-1-56432-142-8. “Turkey cut all routes to Armenia in April 1993, after the Karabakh Armenian army - with alleged support from Russian and Armenian armies - seized Kelbajar province of Azerbaijan.

Ayrıca bu konuda tartışmanın gerekli olmadığını düşünüyorum. Tabii olarak Türkiye Ermenistana sınırı Azerbaycan'a destek için kapatmıştır. Amma sınırın kapanma tarihinin de (Nisan 1993) nedeni vardı, o da Ermeni güçlerin Kelbeceri işgal etmesi, yerli sivil Azerileri katletmesi ve topraklarından tamamen dış etmesi sonucudur. Bunlar da belgelerde gösterildiği bir halde bunun neden tartışıldığını anlamıyorum. Atabəy 23:39, 21 Haziran 2009 (UTC)

ufak ve anlamlı değişiklik[kaynağı değiştir]

"Etnik unsurlar" başlığı altında verilmiş olan "Türkler" kelimesini sildim.Çünkü Türkler diye bir etnik (yani sub-structure olarak) yoktur."Türkler" kelimesi structure anlatır, oysa Terekeme sub-structure'dır.Dolayısı ile Türkler ve Terekemeler yan yana verilemez.Bu kelime etniktir ama alman, italyan gibi unsurların yanında kullanılabilirdir.Yoksa Terekeme ve/veya Azeri gibi kelimelerin yanında verilemezdir.Eğer verilirse Terekemeler'in Türk olmadığı anlamı yüklenmiş olur.

Diğer taraftan aidiyet/köken/tarihi ve son noktadaki nüfus oranlarını dikkate alarak daha uygun sıralarına aldım;Terekemeyi başa ve Kürt kelimesini Azeri kelimesinin önüne.Iğdır il olmadan önce "Karslı Azeri"den söz edilebilirdi ancak şu an çok değil.Hemen tüm Azeriler üstüne basa basa Iğdırlı olduğunu söyler.Karslı Kürtlerin çoğu ise Kürt olduğunu söylemektense Karslı olduğunu söyler.Bu ispatlar belge gibi kullanılmalıdır.Bu imzasız yazı Fmmetin (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Bu konuda Karslıların veya Iğdırlıların ne söylediği önemli değildir. Madde, kaynaklar doğrultusunda bilimsel bir bakış açısıyla yazılmalıdır.--вяí¢αи76ileti 14:56, 31 Temmuz 2009 (UTC)

Ansiklopedi tarih kitabı değildir.Sosyal ve teknik hayatın her unsuru için resmi yada resmi olmayan belge verilmesi gerekliliği gibi bir iddia wiki adına kimseye bırakılmış değildir.Mevcutta var olan gerçekler de wiki içeriği olabilirdir.Burada söz konusu olan konu veya benzerleri için yeryüzünün hiç bir yerinde belge hiç var olmamıştır.Örneğin Kars'ta Yerli olduğunu gösteren kaynak yoktur, ancak mevcuttaki gerçektir ve yazılmıştır.Buna itiraz yazamayan benzerlerine de itiraz yazamazdır.--Fmmetin 09:05, 2 Ağustos 2009 (UTC)

karsta Kürtler çoğunluktadır ve neden kimse bunu kabullenmiyor anlamış değilim.Bu imzasız yazı 88.254.80.95 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Çoğunluk olduğunu yazmak kaynak gerektirir. İyi çalışmalar...--вяí¢αи76ileti 14:56, 31 Temmuz 2009 (UTC)

Saydınızmı?.....

Neden kürt millliyetçiliği yapmaya çalışıyorsunuz anlamadım.veriler kaynaklar vardır okuyun öğrenin güzel bir şehir karsı anlatın.

Kars şehri dört temel unsurdan oluşur:Yerli Türkler,Azeriler,Kürtler ve Terekemeler.üç temel unsur Türk'tür sadece birisi köken olarak kürt kökene sahiptir.Karsın tarihiyle,kültürüyle,yaşamıyla hakkariden veya şırnakta farkıda bunlar olabilirmi sizce.Kürt partisi dtp kars'ta ancak % 15 oy alabilmiştir.neden hakkarideki gibi % 70 değildir gerisine siz karar verin artık!!!

Kars Çoban Köpeği[kaynağı değiştir]

Eminim Çoğu Karslının bile bu köpekten haberi yoktur...


Kars Köpeğini daha iyi tanıtabilmek için Yardımcı olursanız sevinirim...burakgovercin 21:38, 17 Ağustos 2009 (UTC)

Böyle bir köpek vardır ve patenti alınmıştır.Yani coğrafi yer ve işaretler meselesinde Kars'a ait olduğu resmen onaylanmıştır, ama elbette Türkiye içinde.Diğer taraftan kangal ile aynı köpektir ve Terekemeler tarafından Sivas'a götürülmüştür.Yani kangal denilen köpek aslen Sivaslı değil fakat Kafkasyalıdır.--FAST NOMAD 18:01, 21 Ağustos 2009 (UTC)


kangal orta asyadan getirilmiştir diye biliyorum...kars çoban köpeğiyle çiftleştirilmiş olanları olabilir ama bu ırk kangaldan farklıdır....


Bi kere kendine hesap aç.İkinci keresi, insanlar bile yerleri değiştirildiklerinde farklılaşabiliyorlar.Üçüncü keresi, bu iki köpek sadece birbirlerine çok benzemekle kalmıyor aynı zamanda başka hiçbir köpeğe benzemiyorlar.Son keresi, Kafkasya ile Sivas arasında bağlantı da zaten var yani Terekemeler.Aynı yada birbirlerinin kırması oldukları kesin.İkisine de farklı yerler kesin ispat edilemedikçe bu ikisinin aynı olduğunu söylemek zorunluluktur.--FAST NOMAD 17:49, 26 Ağustos 2009 (UTC)


Türkiye orijinli Kangal, Akbaş, Kars çoban, Türk tazısı ve çatalburun köpekleri ırk özellikleri belirlenen köpek ırklarıdır. Bu ırklar ile ilgili bilimsel çalışmalar sürmekte, ayrıca konuya duyarlı kesimlerce kurumsal bazda sahiplenilmektedir. http://www.evcilkopekler.com/kopek-irklari/kars-coban-kopegi ayrıca türkiyede saflığı tescil edilmiş 4 ırktan biridir! Bu imzasız yazı 88.224.182.39 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Kars'ın Etnik Yapısı[kaynağı değiştir]

Kars vikipedinde etnik yapı ile ilgili genelde Kürtler çoğunluktadır bilgisi, yanlışdır veya doğrudur polemiğine girmek istemiyorum. Ancak bunun özellikle vurgulanması manidardır. Kars merkezinde ve birçok ilçede Kürtler hiçbir zaman çoğunlukta OLMADILAR. Yerliler Osmanlı Türkleridir ve 1500'lü yıllarda bölgenin feth edilmesiyle batı ve orta Anadoludan getirilen Türk boyları ile bölgede yaşayan Kıpçak Türklerinin karışımıyla oluşmuşturlar. Kendilerini hiçbir etnik grupdan saymamaları diye birşey olamaz. Yani Türk'dürler. Yerliler dediğiniz insanlar bu coğrafyada 93 harbi ve Ermeni işgaline kadar bölgenin en büyük nüfusuydular çoğunlukla da göç ve savaşlarla nüfusları eskiye göre azalmışdır. Yukarıda saydığınız ve etnik dediğiniz ki, etnik kelimesi Kars'daki uyumlu birlikteliyin ruhunu pek yansıtmıyor, 1900 li yılların başında Kafkasyadan bu bölgeye geldiler.(Kürtlerin bir kısmı bunun dışındadır) Önemli olan atalarımızın yıllardır sağladıkları ve ne yazık ki gurbete çıkmadan pek anlaşılmayan Karslı olma ve hemşerilik ruhunun zedelenmemesidir. Bir Karslı olarak en büyük dileğimdir. Bu şehrin kalkınması buna bağlıdır. Saydığınız bu unsurların hepside yıllar içinde birbiriyle akraba olmuşturlar. Ansiklopedik bilgi verirken objektif olmak ve çok iyi tarih ve coğrafya bilgisine sahip olmak gerekmezmi? Saygılar.....Gurbetteki Karslı

04.02.2010 Önceki arkadaştan özür dileyerek onun yazdıklarını destekleyecek ve kaynaklara dayanarak etnik yapı sunumuna eklemeler yaptım,saygılar

04.02.2010 Ne oldu gerçekleri kaynaklarıyla göstermek zoruna gitmesin. Çok taraflımısın inşallah değilsindir ve ayrıca kopyala yapıştırlarla bu işler olmaz. Allah bilir sen Karslı bile değilsin. Oysa yapılan değişiklik senin söylediklerinle, derli toplu halde aynı şeyi söylüyordu. Ama o kadar yanlı olmamak lazım buna bile tahammül edemedin. senin sayfan asla yanlış değildi ama bakış açısı sanki sadece bir grubun Kars'da çoğunlukda olduğu izlenimi veriyor, olsun. Ancak birileri alıp bunu tepe tepe kullanabilir. Önemli olan ortak müşterekte buluşmakdır. Senin değerli katkılarınıda her zaman bekliyoruz,Kars hepimizin, bütün yukarıda sayılan grupların evi. 05.02.2010 takabeg kardeşim sonunda uzlaşmaya vardık. Tşk

07.02.2010 Yerliler Osmanlı Türkleridir ve 1500'lü yıllarda bölgenin feth edilmesiyle batı ve orta Anadoludan getirilen Türk boyları ile bölgede yaşayan Kıpçak Türklerinin karışımıyla oluşmuşturlar. Kendilerini hiçbir etnik grupdan saymamaları diye birşey olamaz. Yani Türkoğlu Türk'dürler. Başkalarının kendilerini ne hisettiğine de karışmayın. Tıpkı size kimsenin ne hissedeceğinizi söyleyemeyeceği gibi. Ben sana sen aslında Kürt değilsin demiyorum böyle bir hakkımda yok zaten. Başkalarına sakın saldırma ve aslında ne olduğuna da karar verme. Anında cevabın alırsın. Bu kadar da olmaz!....

10.02.10 Sayın Takabeg öncellikle siz kimsiniz. Sitenin resmi sorumlusumusunuz. Eğer öyleyse kendi kurallarınızı kendiniz çiğnemiyormusunuz. Busiteye girdiğimden beri devamlı olarak sizin tarafsızlığınızdan şüpheleniyorum. Bir ildeki bir etnik grubu hep ön planda tuttunuz. Size kaynaklarıyla bu ilden biri olarak sunduğumuz bilgileri direkt olarak sildiniz, onu da bırakın bir harfi bile düzeltmeye tahammül etmediniz. Yani en başta site kurallarının ve amacını siz bozdunuz ve bizleri yani bir şehrin bir parçası olan Yerli Türklerini kimliksizleştirmeye çalıştınız. Buna kimse sessiz kalmayacaktır. Yok eğer sizde benim gibi site dışından biri iseniz bu yaptığınız daha da vahim. Size kesinlikle saygısızlık yapmadık. Bizler meselelerin tartışılarak haledilebileceğine inanıyoruz. Bir de bu siteyi tam olarak kullanmayı bilmiyoruz. Bazen iyi niyetle bir düzeltme veya katkı yapmak istediğimizde vandalizm gibi algılanabilir. Kesinlikle böyle bir niyetimiz yoktur. Ancak siz tarafsız oluncaya kadar bu düzeltmeler olacaktır. Bizim dedelerimiz bu topraklar için Kurtuluş Savaşında Mücadele etmiş Türk Askerleridir. Şimdi yok sayılmak bizleri ve onların aziz hatıralarını ziyadesiyle incitiyor. Tartışmalarının birinde Büyük Selçuklu Devletinin TRT tarafından uydurulduğunu, bayraklarının uydurma olduğunu, resmi tarihde yer aldığı için doğru olamayacağından bahsediyorsun. Bunlar asla kabul edilemez. Tarih amatörlerin yazmayayacağı kadar önemlidir. Ayrıc ameydan da boş değildir. Boş da bırakılmayacakdır. Gerekirse yasal yollara bile başvurulacaktır. Çalışmalarınızda başarılar ve tarafsızlık dileriz. Gurbetteki Karslı..Bu imzasız yazı 88.224.182.39 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

11.02.2010 Burada kaynak belirtilmeli diyorsun. Kaynak Osmanlı Tahrir defterleri, Askerlik şubesi kayıtları, Tapu kayıtları, Nüfus kayıtları ve tarihi antlaşmalar. Akademik ve yine tarihi araştırmalarıda yakın zamanda ortaya koyabiliriz. Ancak burada "hiçbir etnik gruba dahil değildir" ibaresini kaldırılması bizim için yeterlidir. Bizleri bilen biliyor. Kaynak bizati halkın kendisidir. Sizler bizlerin konuştuğu dili, gelenekleri, oyunları, manileri, aidiyat duygusunu, etimolojiyi, deyimleri kısacası kültürümüzü biraz tanıyıp veya araştırma ve tartışma zahmetine girseydiniz ne olduğumuzu anlardınız. Aslında bu sitenin ciddiye alınmaması gerektiğini, buradaki bilgilerin subjektif, bilimsellikten uzak, pek de uzlaşıcı olmadığı, birilerince keyfi olarak, bazende saldırı amaçlı kullanıldığı hep söylenirdi. Bunu yaşayarak öğrendik. Ancak yanlışların her zaman takipçisi olacağız. Bu şu an 60-70bini halen Kars Merkez, İlçeleri ve köylerinde yaşayan ve bunun en az 3-4 katıda dışarda yaşayan yani 350-400bin insanın sorunudur ve kişisel olmaktan çoktan çıkmıştır. Bu insanların ortak platformlarında bu konuyla ilgili çalışmalar başlatılacak ve olay kesinlikle bilimsel sınırları içinde kalmak koşuluyla saldırların devam etmesi halinde mücadeleye devam edilecektir....(Gurbetteki Karslı)

Gurbetteki karslı sana katılıyorum uzunca yaptığın araştırmanıda okudum bir karslı'dan başka yaşadığı yeri kim bilebilir belkide bir başka karslı, ama karslı kürtler bile biz çoğunluğuz demez veya diyemezken bir başkasının kişisel kanaatleri karsı değiştiremez karslıda bilirki Türkler,Kürtler,Terekemeler ve Azeriler arasında karsta bir ayrım veya dayatılma faşizm yoktur.Nüfusuyla tarihiyle,kültürüyle Türklerin ağırlıkta olduğu şehirdir Kars. Birilerinin yaratmak istediği düşünce bu insanları ve karsı değiştiremez. Biz serhat kars veya kafkas kars olarak biliriz.

Dış bağlantılar[kaynağı değiştir]

Selamlar. Vikipedi dış bağnatılar deposu değildir. Aynı işlemler diğer maddelere de uygulanmaktadır. Vikipedide çifte standartın uygulanması mümkün olmadığı için kaldırıldı. Teşekkür ederim. İyi çalımalar. Takabeg ileti 13:11, 14 Şubat 2010 (UTC)

Merhaba sizin bağlantınızı değiştiren başka bir imzasız bağlantıdaki bazı oranları müdahele ettik. Sizin son düzeltmede sorun yoktu. Burada etnik milliyetçilik yapanlarla mücedele edelim. Birileri bir grubu öne çıkarır diğerlerini yok sayar veya var olanıda kimliksizleştirirse cevabını alacak, bunlara sizde taviz vermeyin...(Gurbetteki Karslı)


İmzasız olarak Kürtler çoğunlukta yazan şahsımuhterem 1 kişiyi iki defamı saydın.Hem sana soran varmı kim çoğunlukta kim var kim nerede.Herkes neyin ne olduğunu bilmiyormu. Akıllı ol.Öyle biz çoğunluktayız dersen birileri de biz çoğunluktayız der. ....(Şahbender)


1 kişiyi 2 kere saymaya gerek yok açıkca ortada zaten herşey... önceden Türkler fazla olabilirdi lakin şimdi bu oran yavaş yavaş azalıyor sen bi 10 yıl sonra gör karsı hakkariden farkı kalıyormu :)

Kars şehri 20 yıl öncesine kadar genel itibariyle Türk şehriydi,yaşanan göçler işsizlik gibi sebepler ve karstan göç eden insanların çoğu türk kökenlidir.kars ta kalanlar ve daha az göç veren kürtler karsta eskisine nazaran nufuslarını artırmışlardır.Türkler halen nüfusun % 65-75 ini teşkil eder, ama Göç bu yoğunlukla devam etmesi durumunda 10 senede olmasa bile 30 sene sonra az çok hakkari gibi olabilir!!!


DENGBEJ geleneği ile ilgili bölüm vardı neden kaldırıldı anlamadım !!!

Maddede kaynaksız paragraflar var. Bunlara kaynak eklenirse SM olabileceğini düşünüyorum. --82 ~145 ileti 18:44, 7 Ekim 2010 (UTC)

Kars adı kesinlikle Türkçe değildir. Romalılar döneminde bölgenin adı Chorzene olarak geçer. Strabo'nun yapıtında: http://www.ebooksread.com/authors-eng/strabo/the-geography-of-strabo-volume-2-hci/page-26-the-geography-of-strabo-volume-2-hci.shtml Chorzene adı bulunabilir. Böri 08:26, 5 Aralık 2010 (UTC)