Vikipedi:Köy çeşmesi/2009/Ekim

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Garp cephesinde yeni bir şey var mı?[kaynağı değiştir]

Türkçe Vikipedi'ye arada göz gezdirsem de Meta'yı falan takip edemiyorum epey bir süredir. Anonimlerin değişiklik yapabilmesi halen temel prensiplerinden biri mi? Jimmy ağabey geçen yıllar boyunca İngilizce'den başka projelere bakıp suya yazı yazdığımızın, akıntıya karşı kürek çektiğimizin farkına varabilmiş mi?

Bir iki gündür son değişikliklerle ilgileniyorum kısıtlı sürede de olsa. Devriye sayısının vandal sayısına oranı trajikomik durumda. Eskiden değişiklikleri bir geri alsam yetiyordu, şimdi bir bakıyorum ki temiz sürümün üzerine 7-8 değişiklik yapılmış, 2-3 aydır madde çöplük halde. Çok doğal elbette.

Neyse, demem odur ki; var mı bilmediğim yenilikler? Bu platformda 1 kişi kumdan kaleler yapmaya gayret ediyorsa, 10 tane vandalın da anında o kalelerin üzerinde tepindiğini görüp önlem alan olmuş mu? Yoksa Vikipedi'nin kaderi bu mu?

Vito Genovese 16:48, 30 Eylül 2009 (UTC)

  • Bu sorunun temelinde devriye sayısındaki olağanüstü azlık (16 tane) olduğunu düşünüyorum.--Reality006 18:32, 30 Eylül 2009 (UTC)
  • Son birkaç saatteki anonimlerin değişikliklerine baktım, çok bilimsel bir örneklem olmayabilir ama, izlenimim değişikliklerin kabaca 1/3'ünün değerli, veya en azından makul, iyi niyetli değişiklikler olduğu. Dikkatli bir analiz yapıp daha kesin bir oran belirtmek isteyen olursa memnun olurum. Ama bence anonimlere yasak koymak, kuruyla beraber yaşı yakmak olur.
Eğer son iki üç aydır madde çöplük halindeyse sorun değişikliklerin yeterince takip edilmemesi. Burada asıl sorulması gereken soru, maddelerdeki vandalizmlerin daha iyi takip edilmesi için ne yapılabileceği. Bu konuda bir önerim var, herkes Son Değişiklik Devriyeliği yapmak istemeyebilir, ama bu konuda yardımcı olmak isteyenler hiç olmazsa değer verdikleri geniş bir konudaki tüm maddeleri (bu bir Vikiproje'nin tanımlanmış maddeler listesi de olabilir) izleme listelerine alabilir. Böylece SDD'nin zamana bağlı olarak yaptığı kontrola ek olarak konulara bağlı bir devriye sistemi oluşmuş olur, bu iki devriye birbirlerinin açıklarını kapatabilirler. --İnfoCan 04:23, 1 Ekim 2009 (UTC)

Bütün bu saldırılardan kurtulmanın yolu Almanca vikide olduğu gibi madde kontrol sistemine geçmek olacaktır. Bu sayede madde üzerindeki değişiklikler olumlu ise kullanıcılar tarafından onaylanıp son hali kabul edilmiş oluyor. Herhangi bir vandalizm ve benzeri bir değişiklik yapıldığında onaylanmadığı sürece madde bozulmuyor. Bence bu sisteme geçmeliyiz. Bunun için viki topluluğu olarak fikir birliğine varmalı ve sonrada metaya başvuruda bulunmamız gerekiyor. --Fagusmsj 04:43, 1 Ekim 2009 (UTC)

  • Anonimlerin yaptığı değişikliklerin 1/3 ünün en azından makul olduğu sonucu çok fazla iyimser bir yorum olmuş. Vikipedi'de her gün 500'e yakın madde açılıyor ve siliniyor, bu maddelerin yüzden 90'ına yakını anonim kullanıcılar tarafından açılıyor. Bunlara ek olarak mevcut maddelere yapılan vandalizmleride eklersek faydalı anonim katkısı oranı 1/10 u geçmez kanaatimce. Fagus'un önerisine ek olarak bende anonim kullanıcılara yeni madde oluşturma yetkisi verilmemesi teklifinde bulunuyorum topluluğa. Belki bu şekilde mevcut yapıyı korumak için biraz daha fazla zamanımız kalır. --Eldarion 07:19, 1 Ekim 2009 (UTC)
Evet bence de en uygun çözüm yolu bu olacaktır. Hem değişikliğin onaylanması hem de IPlerin yeni madde açamaması iyi fikir. Ancak bir de aynı dosya yüklemede olduğu gibi yeni kullanıcılarında 4 günden önce madde açamaması olmalı çünkü IP olarak madde açamadığını görenler hemen üye olup madde açacaklardır ve bu şekilde bunun önüne geçmiş oluruz. Bu arada vitoyu aramızda daha sık görmek isteriz. Ne yazık ki hizmetli arkadaşlarımızın büyük bir çoğunluğu pek sık gelmediği için SDD'lerin silinmek üzere işaretlediği sayfalarda uzun bir süre bekler oldu. Sanırım hizmetli sayımızı da arttırmamız gerekiyor. Bütün gün başında durup SDD'lik yapsam bile yine de Vandalizmin tamamına engel olamıyorum. Benim bir diğer önerim de SDD'lik için bir nöbet tablosu yapmak olacaktır. Böylece gönüllü olanlar hangi tarihler ve saatler arasında çlışacaklarsa bunu tabloya ekleyebilirler ve SDDlik yapmak isteyen kişiler eğer geldiklerinde o an tabloda yer alan kişinin aktif olup olmadığına bakıp eğer değilse kendisi bu işi üslenebilir ya da aktif ise Vikinin diğer alanları ile ilgilenebilir. Acaba bu konuda fikir yürütebilecek var mı? Ben önerileri sıralamak istiyorum:
  1. Tüm katkıda bulunanların katkıları onaylandıktan sonra aktif olsun.
  2. IP ile katkıda bulunanlar yeni madde açamasın
  3. Yeni kullanıcılar Otomatik olarak onaylanmış kullanıcı olmadan yeni madde açamasın

Bunların teknik olarak uygulanabilirliği hakkında fikri olanlar söylerse daha iyi bir noktaya da ulaşabiliriz. --Manco Capac 07:31, 1 Ekim 2009 (UTC)

  • Genovese "var mı bilmediğim yenilikler?" demiş, yenilik yok ama "var bilmediğiniz gerilikler?" diyebilirim. Şu tartışmaya yeni bir fikir sunmayı bırakın birşeyler söylemekten bile çekinecek duruma geldiğimize göre "var bilmediğiniz 2-3 yıl geriye dönüşler" diyeyim..."Vikipedinin kaderi" değil tabi ki, kumdan kale yapmaya herşeye rağmen devam ediyoruz, yukardaki fikirlerin hemen hepsi daha evvel söylendi, duyuruldu, tartışıldı. Daha önce de söylemiştim, Almanca vikipedinin sistemi örnek alınabilir diye...Bakalım, bu kez bu konuda ciddi bir teknik bilgi verilip, tartışmaya açılacak mı...İyi çalışmalar...Vikipedist 10:18, 1 Ekim 2009 (UTC)
  • Almanca Vikipedi önerisi bence de çok makul, artık ciddi ciddi harekete geçmemiz gerekiyor.--Saygı/Sevgilerimle. Bora MESAJ 11:10, 1 Ekim 2009 (UTC)

Uygulamanın ana karargahı şurasıymış. Bulduğum ilk boş vakitte inceleyerek bir politika teklifi hazırlayacağım. Bu arada vakit kaybını asgari düzeye indirmek için artık deneme amaçlı sayfa oluşturan anonimleri uyarmaksızın engelleyeceğim, sayfayı oluştururken yeterince uyarı yapılıyor kendilerine. 6 saat fiks tarifeyle biraz düşünme fırsatı bulurlar, zaten "ghşlkasdşfklasşaklsdlşk" gibi bir denemeden sonra uyarılarak düzgün katkıda bulunan birini görmedim henüz bu kadar zamandır. Amacının sayfayı bozmak olduğu bariz olan denemeciler/vandallar ise 24 saat yiyecekler. Böylece enerji kaybını biraz azaltmak mümkün olur umarım.

Vito Genovese 12:14, 1 Ekim 2009 (UTC)

  • Arkadaşlar Manco'nun önerileri gayet makul. Ben ek bir şey daha söylemek istiyorum: Yeni kullanıcıların isim değiştirme yetkileri de 1 hafta süre sonra gerçekleşsin. Biliyoruz ki bazıları sırf madde isimlerini değiştirmek için kayıt oluyorlar ardından bizler geri alıyoruz. Bu da zaman kaybı. SD'de ilgilendiğim zamanlar maddelerle hiç ilgilenemiyorum, madde açamıyorum herkes gibi. Önerilerin kesinleşmesi ümidiyle. --Hedda Gableя 12:19, 1 Ekim 2009 (UTC)
  • Manco Capac'ın önerilerini çok yerinde buldum. Vikipedi'nin kuruluş dönemlerinde her türlü kullanıcıya ihtiyaç vardı, ama şimdi Vikipedi'nin oldukça popülerleşmesiyle bu ihtiyaç bir sıkıntıya dönüştü. Bu iki türlü bir sıkıntı: Nitelikli kullanıcı sayısının azlığı ve vandallığa eğilimli kullanıcı sayısının çokluğu. Almanca Vikipedi tarzındaki bir uygulama çok iyi olacaktır ama yapılan binlerce değişikliği denetleyebilecek yeterli sayıda kullanıcı bulunuyor mu? Bunlar işin ayrıntısı, önemli olan tekniğe hakim olmak. --.dsm. 12:22, 1 Ekim 2009 (UTC)
  • Anonimlerin fayda ve zararı konusunda üç istatistik var göz önüne alınması gereken: 1) Vandalizmlerin yüzde kaçı anonimler tarafından yapılıyor? 2) Anonimlerin yüzde kaçı vandalizm yapıyor? 3) Faydalı katkıların yüzde kaçı anonimler tarafından yapılıyor? Bunlar hakkında bilgi verebilecek olan var mı? --İnfoCan 15:42, 1 Ekim 2009 (UTC)

Anonimlerin değişiklik yapmasını engellemek zaten temel Wikimedia prensipleri nedeniyle mümkün değil ama yine de "Olsa ne olurdu?" diye düşünerek ilk olarak İnfoCan'ın mesajına bir nevi cevap vermiş olayım.

Son değişiklikleri takip eden herkes Vikipedi'de yararlı anonimlerin zararlı anonimlere oranının en azından 1'e 10 olduğunu rahatlıkla görebiliyordur. Bunun istatistiği olduğunu sanmıyorum da devriyelik yapan herkes bana katılacaktır sanıyorum. İmkansız ama diyelim ki anonimlerin değişiklik yapması engellendi. Bu durumda ne olur? Bence 10 anonimden 9'unun verdiği zararı temizlemek için vakit harcayan devriye/hizmetlilerin iş yükü inanılmaz ölçüde azalır. Büyük bir beşeri sermaye tasarrufudur bu. 10 anonimden yararlı düzeltme yapacak olan 1'inin sağlayacağı katkının kat be kat fazlasını bu vakti boşalan kayıtlı kullanıcılar sağlayabilir. Zaten o 1 anonim de gözüne çarpan 1 yazım yanlışını ya da vandalizm artığını düzeltiyor çok büyük oranda. Vaktini boşa harcamaktan kurtulan devriyeler ve yöneticiler de bunu yapabilir, hatta ek geliştirmelere de imza atabilir hale gelir.

Ama anonimlerin değişikliğini tamamen kaldırmanın imkanı yok. Bunun yerine Flagged Revisions eklentisinin Vikipedi'ye gelmesi yönünde karar almak (her ne kadar uygulamayla ilgili detaylı teknik bilgim şu an için olmasa da) çok daha akılcı olacak bana kalırsa. Vikipedi'ye düzenli katkı sağlamaya karar verecek kadar özverili ve hayırsever (desem yalan olmaz sanırım) birçok kullanıcı var ama Vikipedi'nin heveslilerin ilgisinin ve motivasyonunun dağılmasına neden olan bazı yönleri mevcut. Vandalizm, kendi adıma söyleyebilirim ki, bunlardan biri. Zaten sınırlı sayıda olan nitelikli kullanıcıların kısıtlı vakitlerinden ve enerjilerinden en iyi şekilde yararlanmak için bu konuda bir önlem alınması şart bana kalırsa.

Vito Genovese 16:11, 1 Ekim 2009 (UTC)

  • Önerilerin hepsi tek tek derlenip toplanıp tartışılsa daha iyi olmaz mı? Ne şekilde olursa olsun önlem alınma zorunluluğu kaçınılmaz hale gelmiş durumda. "IP ile katkıda bulunanlar yeni madde açamasın" makul gibi görünüyor.  Levent İleti Katkılar   16:28, 1 Ekim 2009 (UTC)

Garp cephesinde mermi düşmemiş, hasar görmemiş yer kalmadı! Anonim kullanıcılar madde açamasın, onaylanıp açılsın, alman yöntemi vs. Nete bağlanan insan sayısı arttıkça Vandallarda artıyor bu yüzden ek önlemler almak şart. Sonuç ne olursa olsun benim önerim alınacak önlemlerin olabildiğince fazla katılımcı tarafından tartışılması, onaylanması olacaktır. --BIYIKLI 18:11, 1 Ekim 2009 (UTC)

  • Manco Capac üstte yazdığı gönüllü devriye listesine bence gerek yoktur. Zaten devriyeler hangi sayfaların kontrol edilip edilmediğini görebilmektedirler. Ve buna ek olarak hizmetli sayısının artırılmasının yanında devriye sayılarının da artırılması gerekmektedir. Bu konuda deneyimli kullanıcıların Metal Militia'ya başvurması Vikipedi için çok faydalı olacaktır.--Reality006 21:18, 1 Ekim 2009 (UTC)
İstatistik açısından olayı değerlendirmek isteyen arkadaşlar için örnek bir bilgi vereyim. Vikipedi'de 1 Ekim günü silinen madde sayısı 550. Bunları yarısı daha önceden açılmış maddeler olsa, kalanın yarısı da kayıtlı kullanıcılar tarafından açılmış olsa (bunların ne kadar iyimser yorumlar olduğunu belirtmeye gerek yok) 1 Ekim tarihinde anonim kullanıcılar tarafından vandalizm sebebiyle açılmış madde sayısı 125 demektir. Peki anonim kullanıcılar tarafından 1 Ekim tarihinde kurallara uygun olarak açılmış faydalı madde sayısı kaç biliyormusunuz? Sadece 13. Hemen hemen 1/10 oranı sağlanmış, kaldı ki ciddi olarak çok iyimser bir oranlama sonrasında bu sonuç elde ediliyor. Bu oran kontrol edilemeyecek bir hale gelmeden önce, bir karar alıp uygulamaya koymak zorunluluk haline geldi. --Eldarion 05:52, 2 Ekim 2009 (UTC)
  • Anonimlerin madde açamaması, engellenme prosedürü vikipedi için önemli/hayati işler...Bu sebeple BIYIKLI'nın "alınacak önlemlerin olabildiğince fazla katılımcı tarafından tartışılması, onaylanması" görüşüne sonuna kadar katılıyorum...Bir de Genovese'nin bahsettiği anonimleri engelleme gerekçesi ve engelleme tarifesi kendine münhasır mıdır? Diğer hizmetlilerle eşgüdüm var mıdır?...Vikipedist 10:06, 2 Ekim 2009 (UTC)

Buna cevap verebilirim sanırım. Yoktur, bu biraz tercih meselesidir. Uyarı bir zorunluluk değil zaten, kaldı ki ben uyarının gerekliliğine inanıyorum ve yeni sayfa oluştururken ya da mevcut bir sayfada yapılan değişiklik sonrası sayfayı kaydederken kullanıcının karşısına çıkan bir yığın büyük puntolu yazının yeterli uyarı teşkil ettiğine inanıyorum. Okumaktan aciz olup "asldkaslkdaşskd" ya da "hacked" yazan, rastgele tuşlara basıp sayfayı kaydedenden de zaten hayır gelmiyor Viki'ye, gelecek hayır varsa da 6 saat sonra gelebilir pekala. Bakış açım budur özetle. Zaman ve enerji tasarrufuna yönelik bir karardır.

Vito Genovese 10:10, 2 Ekim 2009 (UTC)

  • Belki şöyle sormalıydım: Eşgüdüm gerekmez mi? Endişem vikipedinin temel fonksiyonlarını kullanacak bir anonim kullanıcının esnek olmayan ve hepsi için sabit yaptırımlara maruz kalmaması...Görüşünüze saygılıyım ama aynı vandalizmi işlemiş bir anonimin biri 6 saat uzaklaşırken, bir diğerinin 12 saat uzaklaşması durumu ihtimali kulağa iyi gelmiyor. Uzun zaman anonim kalmış bir kullanıcı olarak tartışmayı ilgiyle izliyorum...Diğer yandan Flagged Revisions eklentisinin Vikipedi'ye gelmesi yönünde karar alınması fikrinizi destekliyorum. Bu fonksiyonun denenmesi taraftarıyım ve başarılı olacağını umut ediyorum...İyi çalışmalar...Vikipedist 10:18, 2 Ekim 2009 (UTC)

Anlıyorum. Zaten ben de engel saatleri arasındaki ayrımı belli bir mantığa dayandırma gayretindeyim. Tek hatası okumamak olan, rastgele bir iki tuşa basan ve deneme yaptığı çok belli olan kullanıcılara 6 saat vermeyi tercih ediyorum. Ama zarar verme amacı bariz olan, "şu paragrafı komik bişeylerle değiştireyim" diye düşünen veya küfreden ve sağduyudan yoksun olduğunu bir bağırmadığı kalan kullanıcılara ise 24 saat vermekten çekinmiyorum. Kaldı ki FR uygulaması kabul görürse benim uygulamam da kısa ömürlü olacak demektir.

Vito Genovese 10:23, 2 Ekim 2009 (UTC)

  • Ben Vikimolaya girmeden önce (3 ay önce) engelleme ekranında en alt limit 45 dakikaydı ve bu süreden başlayıp kademe kademe yükseliyordu. Ama geldiğimde bu süreler değişmişti. Az önce 45 dakika ve 2 saat seçeneklerini ekledim. Doğrudan verilen 6 saat çok uzun bir süre. Örneğin internet kafeden ya da bir üniversiteden katkıda bulunmak isteyenler diğer kişilere de engel olabilir bu. --.dsm. 16:59, 2 Ekim 2009 (UTC)

Portal Şablonu[kaynağı değiştir]

Portal bağlantı şablonların düzeni pek iyi değil. İtalyanca ve Macarca Vikipedilerde çok düzenli mesela. Acaba O Vikipedilerdeki gibi düzenlenebilir mi? Düzenlenirse portal şablonu fazlalığından kurtulmuş oluruz. İyi çalışmalar.--FinlandiyalımEsAj 11:56, 1 Ekim 2009 (UTC)

İyi fikir, düzensizlikten kurtuluruz.--Gökhan 14:47, 1 Ekim 2009 (UTC)
Maddelerdeki görüntü kirliliğinin önüne geçmek açısından önemli bir ilerleme olur.--Veritasileti 17:55, 7 Ekim 2009 (UTC)

Vikimola'dan dönüş[kaynağı değiştir]

  • Kuvvetli bir rüzgâr esti ki, birkaç hizmetliyi birden Vikimola'dan aldı getirdi. Bunlardan biri de benim . İşlerin rayında gitmesi dileğiyle, herkese iyi çalışmalar... --.dsm. 12:47, 1 Ekim 2009 (UTC)
  • Bir kaç gündür bende ara sıra gelip gidiyordum, galiba bu rüzgar çok güçlü oldu ki herkesi yine biraraya getirdi. Mutlu oldum bak şimdi.--Saygı/Sevgilerimle. Bora MESAJ 12:57, 1 Ekim 2009 (UTC)
  • Tüm deneyimli kullanıcıların mümkün olduğu kadar aramızda olmalarını dilerim...--вяí¢αи76ileti 14:53, 1 Ekim 2009 (UTC)
  • İnşallah troller hariç kimse vikimolada olmaz. Ben yeni döndüm. Gidip geliyorum.--Captain BradleyMesaj Sayfamİyi günler. 18:12, 1 Ekim 2009 (UTC)

Resim silme işlemi[kaynağı değiştir]

  • İzleme listeme baktığımda, yüklediğim 6-7 resmin ilgili şablonlar eklenmeden ve gereken süre beklenmeden silindiğini gördüm. Bunlarla ilgili kullanıcı sayfama bilgi mesajı da gönderilmemişti. Aceleyle bazen gözümüzden kaçabiliyor ama bu konularda biraz daha titiz davranmamızı rica ediyorum. --.dsm. 13:07, 1 Ekim 2009 (UTC)

Yeni kullanıcılar[kaynağı değiştir]

Az önce baktım da yeni kullanıcıları uzun süredir kimse selamlamamış ve işleyiş hakkında bilgilendirme yapmamış.(buradan bakın) Acaba diyorum bununla ilgili bir bot oluştursak da o çalışsa ve yeni gelen Vikipedi dostları da işleyiş hakkında bilgi sahibi olsalar fena olmaz değil mi? Görüşlerinizi yazın lütfen.--Saygı/Sevgilerimle. Bora MESAJ 13:27, 1 Ekim 2009 (UTC)

  • Eskiden bunu yapan KaraBot adlı bir bot vardı ve beni de o karşılamıştı . İyi olabilir aslında. --.dsm. 13:56, 1 Ekim 2009 (UTC)
  • Ama şu sorun var: Sakıncalı kullanıcı adlarını saptayabilecek, onlara hoşgeldiniz şablonu göndermeyecek, yerine kullanıcı adını değiştir şablonu gönderecek bir bot olması lazım... --.dsm. 13:57, 1 Ekim 2009 (UTC)
    • Sen de çok şey istemişsin Murat :) Neredeyse sakıncalı ismi de bot engellesin diyeceksin.. Sanırım zor bir iş. Bot'a yüklenen işlevler arttıkça daha karmaşık bir çalışma sistemi üzerine yapılandığından bunu hazırlamanın zor olduğunu sanıyorum. Bu arada bahaneyle sen de hoşgeldin.  Levent İleti Katkılar   16:28, 1 Ekim 2009 (UTC)
      • Hoşbulduk abi :) Armudun sapı, üzümün çöpü derler ya; benim ki de o hesap oldu galiba. Ama sadece hoşgeldin şablonu gönderse de olur... Arkasını toplamaya çalışırız biz. --.dsm. 17:24, 1 Ekim 2009 (UTC)
  • Evet, arkayı toparlamakta ne var ki Her gün 1 dk. ayırılabilir...--вяí¢αи76ileti 18:55, 2 Ekim 2009 (UTC)
Ben selamlardım ama şuana kadar mesaj attığım kimse geri dönmedi . Hesap açıp gidiyorlar, hiç değişiklik yapmamış birine hoş geldin demek boşa kürek sallamaya benziyor. Bilemiyorum mesajı okuyup da kalmaya karar veren var mıdır.--Gökhan 11:15, 12 Ekim 2009 (UTC)
Mesajı okuyan var mı bilmiyorum ama zamanında bana gelen mesajı okumamıştım bile, otomatik hoşgeldin mesajıdır diye :) --Hedda Gabler 11:19, 12 Ekim 2009 (UTC)

Hünerli eller aranıyor[kaynağı değiştir]

Merhabalar. Şu inkscape vb gibi programlarla resim oluşturmaktan anlayan bir vikipedist varsa şuradaki numaralı simgeleri oluşturup commons'a yükleyebilir mi acaba :) Ben çok uğraştım beceremedim. Başlamadan önce benimle de konuşabilirseniz ya da yaptıktan sonra bana bildirirseniz çok sevinirim. Teşekkürler. --Danbury ileti 17:36, 1 Ekim 2009 (UTC)

Yardım talebi[kaynağı değiştir]

Fuzûlî‎ maddesinde önemli bir değişiklik yapılmış. Konu hakkında bilgisi olanların ilgi göstermesi rica olunur.--M. Yalçın Yalhı ileti 17:41, 1 Ekim 2009 (UTC)

  • Maddede yapılan değişiklikler büyük oranda telifliydi, çıkartıldı. Teşekkürler... --.dsm. 17:53, 1 Ekim 2009 (UTC)

Bot oylamaları[kaynağı değiştir]

  • Bot oylamaları kapatılsa iyi olur 15 günü aşgın süredir bekliyorlar.--Reality006 16:03, 2 Ekim 2009 (UTC)
  • Aynı şekilde Seçkin resimlikten ihraç adayları, Seçkin madde incelemesi, Kaliteli maddelikten ihraç adayları ve diğerlerinin içinden de bazıları kapatılmayı bekliyor.--Reality006 16:08, 2 Ekim 2009 (UTC)
  • Biliyorum çok yazıyorum ve eminim hizmetlileri gıcık ediyorumdur:) ama şurayla da ilgilenilmesi gerekiyor.--Reality006 16:13, 2 Ekim 2009 (UTC)
  • Bu tür hatırlatmalar bizi rahatsız etmiyor, aksine işimizi kolaylaştırıyor. Örneğin devriyeler vandal gördüklerinde sadece uyarı mesajı göndermekle kalmayıp, Vikipedi:Şikâyet sayfasını da kullansa bizim bu vandalları engelleme şansımız daha çabuk ve kolay olur. Bahsettiğiniz hususlara gelirsem: Bot başvurularını bürokratlar, seçkin içerik oylamalarını ise seçkin içerik sorumluları sonuçlandırıyor. Silinmeye aday madde oylamalarını da hizmetliler olarak sonuçlandırmadan önce, belli bir görüş alışverişi yapılmasını ve uzlaşmaya yaklaşılmasını bekliyoruz. İlginize teşekkürler iyi çalışmalar... --.dsm. 17:05, 2 Ekim 2009 (UTC)
  • 3 gün önce 1.5 aylık sra vardı :) Birazcık bu konulara birileri lazım.--Captain BradleyMesaj Sayfamİyi günler. 17:48, 2 Ekim 2009 (UTC)
  • Seçkin içerik oylamaları konusunda biraz beklemek gerek. Mach epeydir yoktu, yeni döndü ve tamamıyla ilgilenmesi için biraz zaman gerekiyor. Bot oylamalarıyla ilgilenildi. Bu tür hatırlatmalar sonuçta Vikipediyi geliştirmek için yapılıyor, teşekkürler. --yabancım 18:06, 2 Ekim 2009 (UTC)
  • Bu arada Şablon:Kullanıcı VH Topluluğumuz için önemli şu tartışmalara lütfen katılın: başlıklı bölümdeki tartışmalara ne yapılacak. Arşivleme yapacaktım fakat tartışmaların bazıları bitmemiş ve uzun bir süredir de ses soluk yok.--Reality006 19:08, 2 Ekim 2009 (UTC)
  • Bu bir duyuru olsun; tartışmalara daha önce katılmış olanları ve diğer ilgilenenleri, o tartışmaları sonuçlandırmaya çağırmış olalım. Zaman içinde ilgilenilecektir. --yabancım 19:22, 2 Ekim 2009 (UTC)
    • Örneğin; Taslak madde tartışması başlayalı 1 yıl oldu, katılan yok...Bazı tartışmalarda bilhassa yönerge tartışmalarında daha fazla katılan olmayınca, katılmış olanların bağlayıcı bir sonuca varmaları bazen zor oluyor...Vikipedist 13:13, 3 Ekim 2009 (UTC)

Günün Seçkin Resmi[kaynağı değiştir]

Belki meseleyi biraz abartıyorumdur ama Ana Sayfa'ya baktığımda bu resmin altyazısı sadece

"Bzura Muharebesi'nde Polonya Ordusu'na bağlı süvariler (Sochaczew, Eylül 1939)"

Resmin kendisi güzel ve kıymetli ama Keşke altyazısını daha geliştirdikten sorna seçseydik diye ... pişman oldum. O yüzden altyazısını zenginleştirilmesini istiyorum. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 06:54, 2 Ekim 2009 (UTC)

Evet yaa. Keşke altyazıyı geliştirip yapsaydık. Peki bir hizmetliden yardım istesek ve tabii alt yazı bulsak onu yazssa ? --Captain BradleyMesaj Sayfamİyi günler. 06:56, 2 Ekim 2009 (UTC)
  • Ben dün sabah, alt yazıya geniş çapta eklemeler yapmıştım. Ama önbellek nedeniyle sizde görünmemiş olabilir. --.dsm. 15:56, 3 Ekim 2009 (UTC)

Umberto Eco ve Vikipedi[kaynağı değiştir]

  • Umberto Eco Vikipedi hakkında bir yazı yazmış. Türkçesinin girişi şurada, İtalyancası ise şurada var. İngilizcesini bulan, Türkçesini okuyan ya da İtalyanca anlayan biri ilginç ayrıntılar varsa paylaşabilir mi? --.dsm. 22:26, 3 Ekim 2009 (UTC)
    • Eco, wikipedia'daki kendi hakkındaki bilgilerden hareketle wikipedia'ya güvenmediğini söylüyor. Wikipedia'ya her girdiğinde biyografisinde mutlaka hatalar görüyor. Başka kaynakları inceliyor ve değişik wikipedia dillerindeki metinleri karşılaştırıyor. Sonunda bazı hatalı bilgilerin yanlış anlamadan ya da söylentiden dolayı olduğunu değil; edit giren kullanıcının kendi özel fantezilerini wikipedia'ya herhangi bir zorluk yaşamadan yazdığını söylüyor. Herhangi bir sorumluluk altına girme korkusu olmadan kaynak araştırmadan yazılmasından dem vuruyor...Pek memnun değil durumdan...Kendi özel fantezilerini düzgün bir dille yazmayı, Türkçe vikipedide de görüyoruz ve maalesef atlıyoruz zaman zaman... Vikipedist 23:03, 3 Ekim 2009 (UTC)
      • Bu güzel ve ayrıntılı bilgilendirme için çok teşekkürler Vikiçizer. Umberto Eco bazı konularda haklı. Yaşayan insanların biyografileri politikasına özellikle dikkat etmek gerek... --.dsm. 00:09, 4 Ekim 2009 (UTC)
      • Rica ederim...Eco gibi bir yazarın wikipedia'yı takip etmesi açısından güzel, ama diğer yandan wikipedia'nın temel özelliği olan özgür ansiklopedi kavramına dokundurması ise hem gerçekçi hem de can sıkıcı...Wales'in bir sözü var röportajında "Vikipedi editörlerinin lise öğrencisi ya da Harvard profesörü olması ile ilgilenmiyorum" diyor. Tony Blair ve İsrail vs. maddelerinde süregelen yanlışlıklar ve neden bu tür makalelerin uzmanlara bırakılmadığı, wikipedia'nın doğru bilgi vermek amacıyla yola çıkarken aslında yanlış bilgi veren bir mekanizma mı olduğu vs vs sorular çok...Wales bu soruları bir çok röportajında açıklamaya çalışmış, Eco'nun wikipedia karşısındaki durumu da özgürlük fikrini bir ansiklopedi ile bağdaştıramamaktan kaynaklıyor diye düşünüyorum. Tabi konu bizzat kendisi olunca bir asparagas habere karşı gösterdiği fikri biraz da wikipedia'nın kendine has yapısını eleştirerek yorumlamış. Wikipedia Çin'de yasaklandığı zaman Wales "Bir süre sonra bunun çok büyük bir yanlış anlama olduğu anlaşılacak" tarzında konuşmuştu. Wikipedia'yı anlamak bazen zor oluyor...Bir ara Blocking of Wikipedia by the People's Republic of China maddesini Türkçeleştirmek lazım, merak edenler İngilizce bağlantıdan bakabilir, saygılar...Vikipedist 00:39, 4 Ekim 2009 (UTC)
  • Woowww! Eco, Viki'yi okuyor! yalan yanlış bilgi olması Vikipedi'nin yapısından kaynaklanıyor. Herkesin istediği değişikliği yapması, bunun nedenidir ama bu da Viki'nin en büyük özelliğidir: herkesin istediği katkıyı yapabilmesi. Wales bu duruma kesin çözüm bulmak zorunda. --Hedda Gableя 11:36, 4 Ekim 2009 (UTC)
  • eco da olsa yetmiş küsur yaşında birinden söz ediyoruz sonuç olarak. :) uzmanlığa tapınılan yüzyılın alışkanlıkları ile bunlar söylenecek, yol boyunca ayarlar yapılacaktır. ama bu konu açıldığında hep söylediğim gibi, viki projesi bir yandan da 'her yazılana inanmayın' diyerek iyi bir şey yapıyor. yani siz benim söylediğime de bakmayın.. :) --ki bl 11:54, 4 Ekim 2009 (UTC)

Fransızca ve Lehçe Vikipedilerde değiştir kısmı mavi renkte. Kazakça, Vietnamca, İtalyanca, Lehçe ve Fransızca Vikipedilerde ana sayfa, maddeler ve portallar hariç sayfanın rengi farklı renklerde. Örneğin Lehçe Vikipedi'de kullanıcı, proje ve yardım sayfaları turkuvaz, tartışma sayfaları açık kırmızı ve şablonlar sayfası gri renkte. Aynı şekilde Kazakça Vikipedide de kategori sayfaları açık kırmızı renkte. Acaba böyle bir sistem Türkçe Vikipedi için uygulanabilir mi?--FinlandiyalımEsAj 16:12, 4 Ekim 2009 (UTC)

Teşekkür..[kaynağı değiştir]

Başınız sağ olsun şimdi öğrendim ve gerçekten çok çok çok üzgünüm... --Veritasileti 17:58, 7 Ekim 2009 (UTC)

Seçkin Resim Adaylarına 1-2 kişi oy veriyor denilebilir. Çoğu adaylığın (özellikle benimkilerin) hiç oyu olmamış.--Captain BradleyMesaj Sayfamİyi Vikilemeler. 06:13, 6 Ekim 2009 (UTC)

  • Seçkin resim oylamalarında resimler sinek avlıyor :) Hatta geçen ayın kayıtlarına baktığımda, oy alamadan kapanan adaylıklar bile gördüm. Kullanıcıların ilgisi başka yönlere dağılmış olabilir. Ama merak etmeyin, siz aday çıkarın oylayan da çıkacaktır mutlaka. Çünkü Vikipedi topluluğu olarak 2008'in Şubat ayında, bir ayda 155 resmi oylamış ve bunlardan 139'unu seçkin resim yapmıştık. --.dsm. 11:34, 6 Ekim 2009 (UTC)

Vikihaber'de hizmetli seçimi[kaynağı değiştir]

  • Srhat'ın aktif olamaması sebebiyle Vikihaber'de hizmetliliğe aday oldum. Vikihaber'de hesabı olan herkezin bir sebepten ötürü önceki seçimde olduğu gibi bu seçimde de oy kullanma hakkı vardır. (Not: Vikihaber'de şu sıralar fazla aktif kullanıcı yok. 15 aktif görünüyor fakat gerçek sayı bu değil. 3-5 arasında gerçek sayı. Bu sebepten ötürü buraya bir not düştüm ki oylama olumlu ya da olumsuz şekilde sonuçlansın. Teşekkürler.)--Reality006 10:31, 7 Ekim 2009 (UTC)

Şablon kodları hakkında[kaynağı değiştir]

Selam. Vikipedi'de birçok kullanıcı gibi hazır şablon kalıplarını bir iki küçük değişikle kullanmaktayım. SMA olan Gazne Devleti maddesinin şu kısmındaki tahtı bir süre ele geçiren komutan, hanedanın soyağacında yoktu. Acaba şablon kodlarından anlayan biri Tuğrul Bozan'ı da şabloya aileden bağımsız olarak ekleyebilir mi?--вяí¢αи76ileti 12:40, 7 Ekim 2009 (UTC)

Gökhan halletmiş, teşekkürler...--вяí¢αи76ileti 12:21, 8 Ekim 2009 (UTC)

Rusça Vikipedi'deki portallar çok güzel. Ruslar bu işi iyi biliyorlar. Bence Vikipediler arasında en güzel portallar Rusça Vikipedi'dedir.

Örnek

Acaba siz ne düşünüyorsunuz. --FinlandiyalımEsAj 12:23, 8 Ekim 2009 (UTC)

  • Birkaç tanesini inceledim ve gerçekten hoş çalışmalar var. İsterseniz, portalın diğer üyeleriyle de görüş alışverişi yaparak tasarımlarınızı sunabilirsiniz siz de... --.dsm. 16:01, 8 Ekim 2009 (UTC)

Vikipedi:Kitaplar[kaynağı değiştir]

İngilizce Vikipedi'de gezinirkene Wikipedia:Books diye bir şeye rastladım. Acaba nedir?--FinlandiyalımEsAj 15:30, 9 Ekim 2009 (UTC)

  • Sanırım bu, Vikipedi'deki maddelerin tıpkı kitaplardaki gibi "içindekiler" listesi oluşturularak, bir düzene sokulmuş hâli. Mesela Mozart hakkında Vikipedi maddelerini okumak istiyorsanız, Mozart hakkında maddelerin toplandığı Vikipedi kitabına girip, onu yazıcıdan basıp, okuyabiliyorsunuz. --.dsm. 17:06, 9 Ekim 2009 (UTC)

Merhaba Sayın kullanıcılar. Temiz Bir Türkçe, Türkçe Bir Vikipedi İçin projesine destek vererek Vikipedi'nin daha da Türkçe olmasına katkıda bulunursanız, gerçekten çok mutlu olacağım. İyi günler, şimdiden teşekkürler.

 The Emirr İletiKatkılarTasarılar 20:34, 20 Nisan, 2024 (UTC)

  • Belirtilen sayfadaki kelimelerin kullanımı "aşırı Türkçecilik"ten başka bir şey değildir. "Temiz bir Türkçe" nasıl oluyor, pek bilmem ama Türkçeyi doğru kullanmak bir ansiklopedi için en üst amaç olması gerekir. Bu da bilmem x yerine y yazmak ile olmaz. Yazım ve imlâ kurallarına uymak ile gerçekleşir. Umarım kimse çıkıp "biyoloji" yerine bilmem ne yazmak için maddeleri tek tek değiştirmez. [bu arada herkesi ilgilendiren bir yere yazılan mesajın başlığı da kullanıcı adı değil de konunun özü olursa daha doğru olur gibime geliyor.] - Hedda Gableя 18:26, 9 Ekim 2009 (UTC)
  • Bilim alanlarındaki maddelerin orjinal adının kullanılmasının daha uygun olacağını düşünüyorum. Ayrıca şu örnekteki gibi istatistik: Fr. Sayımlama. nın uygun olduğunu düşünmüyorum. Ancak sarih meful: Ar. Belirtili nesne. kullanılabilir gibi duruyor. Bunları tek tek incelemek lazım.--Reality006 18:52, 9 Ekim 2009 (UTC)
  • Kullanıcı bunu Vikipedi geneli için bir proje olarak görse, proje olarak başlatırdı. Vikipedistleri Türkçe konusunda bilinçlendirmek için, iyi niyetli bir çalışma bu. Bu yüzden de Vikipedi alan adında değil de, kullanıcının kendi sayfasında. Zaten Vikipedi'deki sözcükleri sadece Türkçe kökenli olmadığı gerekçesiyle değiştirilmesi doğru değil ve bu yönde uygulamalara da sıcak bakılmıyor. Maddeyi yazan kullanıcının yazdığı şekilde kullanılıyor genelde. Tabii bu yazara sadık kalma düşüncesine bazı istisnalar da var: İntihap ya da dürtüsel gibi... --.dsm. 19:39, 9 Ekim 2009 (UTC)

Madde sayısı[kaynağı değiştir]

  • Bana mı öyle geliyor yoksa madde sayısı 1 haftadır 136.500 lerde mi sayıyor?--Reality006 19:23, 9 Ekim 2009 (UTC)
  • Bende bilmiyorum. 1-2 ay oldu madde sayısı halen 136.000'lerde. Normalde çoktan 145.000'lerde olmamız gerekirdi.--FinlandiyalımEsAj 19:34, 9 Ekim 2009 (UTC)

Ayrıca sanırım bu durum böyle giderse Rumence'ye de geçilme ihtimalimiz var.--FinlandiyalımEsAj 19:41, 9 Ekim 2009 (UTC)

  • "Şu kadar olması gerekirdi" gibi bir cümle kullanamayız; çünkü bu istatistik çeşitli dinamiklere bağlı. Okullar açıldı ve vandal sayısı oldukça arttı. Kullanıcılar vandallarla başa çıkmakla meşgul. Ayrıca nicelikten çok niteliktir önemli olan. Türkçe Vikipedi derinlik açısından en iyi olan büyük Vikipedilerden biri. Bu arada, biz kimseyle yarışmıyoruz... --.dsm. 19:46, 9 Ekim 2009 (UTC)
  • Doğru tabi Türkçe Vikipedi, Norveççe'ye kadarki Vikipedi'lerin toplam sayfa sayısı bakımından en büyük Vikipedidir. Dediğiniz gibi nitelikte önemli tabi. Lehçe Vikipedi her ne kadar 640.000+ madde ile 4. büyük Vikipedi olsa bile Rusça Vikipedi'nin Lehçe Vikipedi'ye karşı bir takım üstünlükleri vardır. Rusça Vikipedi'nin hem toplam sayfa sayısı daha fazla hem de maddeleri daha ayrıntılıdır. Nitelik olarak Türkçe Vikipedi'nin de eksiklikleri bulunmaktadır. En büyük sorunda zaten niteliktir. Umarım bu eksikliklerde kısa bir zamanda halledilir. --FinlandiyalımEsAj 20:01, 9 Ekim 2009 (UTC)
  • Günde ortalama 300-500 arası madde siliniyor. Dolayısıyla yerinde saymamız doğal. Çünkü ne yazık ki o kadar çok kötü giriş oluyor ki. geç olsun güç olmasın. Bence bu gidiş iyi. Hele bir de maddelerin derinliğinin arttığını ve madde büyüklüklerinin arttığını düşünürsek içeriğimiz daha iyi oluyor demektir. Unutmayın Internet ve Vikipedi bizimler sınırlı değil. Olayları kendi hayat zamanımızla değerlendirmeyelim, bu bizi yanıltır. --Manco Capac 18:13, 12 Ekim 2009 (UTC)

Anti-Vandal Tool[kaynağı değiştir]

Firefox'ta AVT
  • Merhabalar,

Şu sayfada AVT'nin Mozilla Firefox tarayıcılarında çalışmadığı yazılmış. Ama İngilizce Vikipedi'deki monobook sayfama AVT kurulumu için yazılması gereken yazıyı (Manco Capac'ın kurulum yazısı değil, Lupin'deki yazı) yazdım ve Firefox'te AVT çalıştı. Lupin'deki yazıyı burdaki monobook'uma yapıştırınca da bir şey olmadı. İngilizce vikipedi'de çalışıp da Türkçe vikipedi'de neden çalışmıyor acaba bilginiz var mı? Tahribat 133619 20:42, 9 Ekim 2009 (UTC)

  • Türkçe karakter uyumsuzluğu yüzünden çalışmıyor. --Manco Capac 07:15, 12 Ekim 2009 (UTC)

[1] bitmesine 2 gün kaldı. Sadece 3 kişi oy kullanmış. --Captain BradleyMesaj Sayfamİyi Vikilemeler. 04:26, 10 Ekim 2009 (UTC)

  • Başvuru sonlandırıldı ve arşive kaldırıldı. --Mskyrider ileti 17:20, 12 Ekim 2009 (UTC)
  • VP'de son zamanlarda acaba neden bu kadar ilgisizlik var? Hepsi karşı oyu olsa bile oy kullanılmasına razıyım.--Captain BradleyMesaj Sayfamİyi Vikilemeler. 17:26, 12 Ekim 2009 (UTC)
  • Daha önce, hizmetli adayı olan ama oylamada hizmetlilik için daha erken olduğu düşünülen pek çok kullanıcı, oylamadan çıkan olumsuz sonucun ardından Vikipedi'ye küstü ve buradan uzaklaştı. Belki kullanıcılar, kalp kırmamak ve zaten az olan nitelikli kullanıcılar arasından bir kayıp daha yaşamamak adına oy kullanmamış olabilir. Tabii bu sadece bir fikir... --.dsm. 18:03, 12 Ekim 2009 (UTC)
Güzel fikir. Bana uyar --Manco Capac 18:11, 12 Ekim 2009 (UTC)
  • Murat'ın değerlendirmesi bence de doğru.--Saygı/Sevgilerimle. Bora Mesaj 20:18, 12 Ekim 2009 (UTC)

Ermenistan-Türkiye ilişkileri[kaynağı değiştir]

  • Bugün yaşanan gelişmelerden hepinizin haberi vardır. Bu sebepten ötürü bu sayfayı yarı korumaya almanın faydalı olacağı düşüncesindeyim. Sizlerin fikrinizi almadan aday göstermek istemedim.--Reality006 19:00, 10 Ekim 2009 (UTC)
Herhangi bir aktivite gözükmüyor, korumaya almaya gerek yok. Ayrıca bu tür istekler için: Vikipedi:Yarı korumaya aday maddeler. İyi çalışmalar.--Machiavelli' msj 22:12, 10 Ekim 2009 (UTC)

silinsin? kalsın?[kaynağı değiştir]

  • şuradaki adaylıklara biraz ilgi olursa, ekim bitmeden sonuçlandırmak mümkün olur. teşekkürler. --ki bl 07:52, 12 Ekim 2009 (UTC)

Türkiye'de insan hakları[kaynağı değiştir]

  • Madde bu hali ile hiçbirşeye benzemiyor. Konu hakkında bilgisi olanların maddeye el atması gerçekten güzel olur.--Reality006 18:27, 12 Ekim 2009 (UTC)
  • aslında güzel konu, ilgimi de çekmiyor değil ama kütüphanedeki görevliden sürekli kavga-dövüş ile kitap aldığım için artık kütüphaneye gitmiyorum yoksa maddeyle ilgilenir idim. Hukuk ve toplum ile ilgilenen kişiler için bence kaçırılmayacak bir madde. - Hedda Gabler 19:02, 12 Ekim 2009 (UTC)

Ey ahali!

Şu köy maddelerinin doğrulanabilirlik açısından can çekişen muhtar bölümü hakkında ne düşünüyorsunuz, bir anlatın hele!

İl ve ilçelere belediye başkanı ya da vali yazmak gibi bir adetimiz olmadığına göre (ki bunu yapmak 50 kat daha fazla sağlıklı olacaktır, zira kolayca ulaşılabilen bir bilgidir), doğrulanması imkansız olan muhtar bilgilerini ne yapacağız? "Ahmet Mehmetoğlu"'nu biri silip yerine "Mehmet Ahmetoğlu" yazıyor, biz de seyrediyoruz mecburen, buna bir çözüm bulmak lazım.

Temel politikalarımızdan biri olan VP:D ihlali sayılan muhtarlar hanesini direkt uçuralım diyorum ben ve sözü Jimbo'ya bırakıyorum:

"Bunu yeterince vurgulamakta güçlük çekiyorum. Bazı kullanıcılarda rastgele, spekülatif 'bir yerde duymuştum' tarzı sözde-bilgileri 'kaynak göster' şablonu ile etiketlemeye karşı korkunç bir eğilim var gibi görünüyor. Yanlış. Eğer kaynak gösterilmiyorsa kesinlikle çıkarılması gerekir. Bu her türlü bilgi için böyledir, ancak yaşayan insanlar hakkındaki olumsuz bilgiler için özellikle önemlidir."

Vito Genovese 19:28, 12 Ekim 2009 (UTC)

  • Buyrun projemize, bu konuda düşündüklerimizi hep beraber paylaşalım...Köy çeşmesinde köy maddeleri sürekli gündeme geldiğinden bir proje ile çözüm getirilmek istendi, kaynaklandırmadan düzeltmeye herkesin yardımlarını bekliyoruz...Bu konuda ne yapacağımızı anlatmaya çalışıyoruz...Bahsettiğiniz uçurmayı da düşündük, düzgünce kaynaklandırmayı da...Vikipedist 20:24, 12 Ekim 2009 (UTC)
  • Evet, ben de projeye başladım. Yerelnet güncellenmediğinden muhtar kısmını boş bırakıyoruz. Ayrıca yıllara göre muhtarları ise doğrulanması zor olduğundan kaldırdık. Proje bittiğinde köy maddeleri daha az vandallanır olacak... Standart ör: Akçalı, Adıyaman ve Ahmethoca, Adıyaman) isteyen katılabilir veya hazır çok ilerlememişken önerilerini belirtebilir.--вяí¢αи76ileti 14:13, 13 Ekim 2009 (UTC)
  • Ara vermeden önce de dile getirdiğim gibi muhtar bölümlerinin, bazı istisnaların var olabileceğini kabul ederek ve onları hariç tutarak, tümden çıkarılmasından yanayım. --Machiavelli' msj 01:30, 14 Ekim 2009 (UTC)
  • Ben denk geldikçe çıkarıyorum. Nasıl mı? Mesla bir köy maddesinde bir vandalizmi geri mi alacağım, onunla birlikte muhtarlığıda siliyorum. böylece yavaş ayavaş düzeliyor. Bu köy maddelerinde aceleye hacet yok... :)) Zaten sonsuz maymun kuramına göre elbet bir gün bu köy maddeleri düzelecekler.--Manco Capac 19:05, 14 Ekim 2009 (UTC)
  • Tamam, ben klavyemin başına bir şempaze oturtacağım, yeterli zamanı verdiğimde neredeyse kesin olarak bu maddeler düzenlenecektir:D--Gökçє Yörük mesaj 16:23, 17 Ekim 2009 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Köy maddeleri ilk eklendiğinde bu sorun tartışılmıştı. Muhtar bilgilerini saklayan rahatlıkla ulaşıp doğrulama yapabileceğimiz bir resmî veritabanı vs. yok. Bu sebeple, doğrulanabilirliği tartışmalı bilgiye girdiği için muhtar bilgilerinin görüldükleri maddelerden, ilgili maddedeki kısımda muhtar bilgisi için uygun bir kaynaklandırma olmadığı takdirde, çıkarılması kararı alınmıştı. Ben dahil birkaç arkadaş da nitekim bunu uygulamaya başlamıştı. Tüm muhtar bilgilerinin doğrulanabileceği bir güvenilir kaynak, veritabanı vs. sunulmadığı, gösterilmediği sürece bu fikir birliğinin değişmesinin mümkün olduğunu düşünmüyorum. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon א mesaj 20:15, 23 Ekim 2009 (UTC)

Seçkin madde incelemesi[kaynağı değiştir]

Tüm Vikipedistlere Vikipedi:Seçkin madde incelemesi sayfasındaki maddelere son düzenlenmiş hallerine göre tekrar yorum ve görüşlerini belirtmelerini rica ederim. Böylelikle ihraç adayı olup olmayacaklarına karar verebiliriz. Ek olarak Vikipedi:Seçkin resimlikten ihraç adayları tartışmaları kapandı, sonuçlar görülebilsin diye sayfada bıraktım. Saygılar.--Machiavelli' msj 01:26, 14 Ekim 2009 (UTC)

Resim etiketleme ve kategorileme[kaynağı değiştir]

Merhaba,
Son zamanlarda, yeni yüklenen resimleri inceleyip etiketleyen kullanıcı sayısında bir azalma var sanırım. Bu sebeple kaynaksız, lisanssız, gerekçesiz resimler aylar boyunca gözden kaçıyor. Bunun yanı sıra, resimlerin etiketlendiği ama gerekli kategorinin açılmadığı durumlar da sık yaşanıyor. Örneğin bu dosya 27 Ağustos'ta işaretlenmiş. Ama Kategori:Kaynağı 27 Ağustos 2009 tarihinden beri belirsiz resimler ve Kategori:Durumu 27 Ağustos 2009 tarihinden beri belirsiz resimler kategorileri bugüne kadar açılmamış olduğu için gözden kaçmış ve silinmemiş. Bu işlerle ilgilenen kullanıcılara kategori konusunu da hatırlatmak isterim.

Ayrıca, monobook kullananlar için hazır kodları da aşağıda bulabilirsiniz:

  • Resim etiketlemek isteyenler için:
        new_template('edit','Resim-lisanssız','{{subst:Belirsiz}}\n','Lisans/telif durumu belirsiz');
        new_template('edit','Resim-kaynaksız','{{subst:Kaynaksız dosya}}\n','Kaynağı belirsiz');
        new_template('edit','Resim-kullanılmıyor','{{subst:Kullanılmıyor}}\n','Kullanılmayan adil kullanım resmi');
        new_template('edit','Resim-İKG','{{subst:İKG}}\n','İçeriği kaynaksız resim');
        new_template('edit','Resim-tanımsız','{{subst:Tanımsız}}\n','İçeriği tanımsız resim');
        new_template('edit','Resim-gerekçesiz','{{subst:Gerekçesiz}}\n','Gerekçesiz adil kullanım resmi');
  • Etiketlenmiş resimlerin kategorilerini açmak için:
        new_template('edit','Kat-durum','Bu sayfada listelenen resimler, telif durumlarının belirsiz olduğu belirlendiği için {{subst:CURRENTDAY}} {{subst:CURRENTMONTHNAME}} {{subst:CURRENTYEAR}} tarihinde 7 günlük silinme sürecine sokulmuşlardır. Eğer resmi yükleyen kullanıcı sizseniz, lütfen resmi uygun bir şablonla etiketleyiniz. Etiketlediğiniz resimlerdeki <b>{{tl|Lisanssız}}</b> etiketlerini <b>kaldırmayınız</b>. Sistemin sağlıklı işlemesi için 7 gün sonunda etiketler kontrol edilecektir.<br><br><small>{{Boşalt|Önbelleği boşalt}}</small><br><br>[[Kategori:Durumu belirsiz resimler|{{subst:CURRENTMONTH}}.{{subst:CURRENTDAY2}}]]\n','kategori');
        new_template('edit','Kat-kaynak','Bu sayfada listelenen resimler, kaynaklarının belirsiz olduğu belirlendiği için {{subst:CURRENTDAY}} {{subst:CURRENTMONTHNAME}} {{subst:CURRENTYEAR}} tarihinde 7 günlük silinme sürecine sokulmuşlardır. Eğer resmi yükleyen kullanıcı sizseniz, lütfen resmin kaynağını uygun bir şekilde belirtiniz. Etiketlediğiniz resimlerdeki <b>{{tl|Kaynaksız resim}}</b> etiketlerini <b>kaldırmayınız</b>. Sistemin sağlıklı işlemesi için 7 gün sonunda etiketler kontrol edilecektir.</b><br><br><small>{{Boşalt|Önbelleği boşalt}}</small><br><br>[[Kategori:Kaynağı belirsiz resimler|{{subst:CURRENTMONTH}}.{{subst:CURRENTDAY2}}]]\n','kategori');
        new_template('edit','Kat-kullanım','Bu sayfada listelenen resimler, herhangi bir maddede kullanılmayan adil kullanım resimleri oldukları için {{subst:CURRENTDAY}} {{subst:CURRENTMONTHNAME}} {{subst:CURRENTYEAR}} tarihinde 7 günlük silinme sürecine sokulmuşlardır. Eğer resmi yükleyen kullanıcı sizseniz, lütfen resmi [[Vikipedi:Adil kullanım politikası]]na uygun bir maddeye ekleyiniz. Etiketlediğiniz resimlerdeki <b>{{tl|Kullanılmayan dosya}}</b> etiketlerini <b>kaldırmayınız</b>. Sistemin sağlıklı işlemesi için 7 gün sonunda etiketler kontrol edilecektir.<br><br><small>{{Boşalt|Önbelleği boşalt}}</small><br><br>[[Kategori:Kullanılmayan telif hakkı saklı resimler|{{subst:CURRENTMONTH}}.{{subst:CURRENTDAY2}}]]\n','kategori');
        new_template('edit','Kat-İKG','Bu sayfada listelenen resimler, içeriği kaynaklandırılmamış olduğu için {{subst:CURRENTDAY}} {{subst:CURRENTMONTHNAME}} {{subst:CURRENTYEAR}} tarihinde 7 günlük silinme sürecine sokulmuşlardır. Eğer resmi yükleyen kullanıcı sizseniz, lütfen resmin içerdiği bilgilere dair uygun kaynak bilgisi ekleyiniz. Düzenlediğiniz resimlerdeki <b>{{tl|İKG}}</b> etiketlerini <b>kaldırmayınız</b>. Sistemin sağlıklı işlemesi için 7 gün sonunda etiketler kontrol edilecektir.<br><br><small>{{Boşalt|Önbelleği boşalt}}</small><br><br>[[Kategori:İçerik kaynağı eksik olan grafik dosyaları|{{subst:CURRENTMONTH}}.{{subst:CURRENTDAY2}}]]\n','kategori');
        new_template('edit','Kat-tanım','Bu sayfada listelenen resimler, içeriği ve konusu belirsiz olduğu için {{subst:CURRENTDAY}} {{subst:CURRENTMONTHNAME}} {{subst:CURRENTYEAR}} tarihinde 7 günlük silinme sürecine sokulmuşlardır. Eğer resmi yükleyen kullanıcı sizseniz, lütfen resme uygun bir şablonla birlikte içerik bilgisi ekleyiniz. Düzenlediğiniz resimlerdeki <b>{{tl|Tanımsız}}</b> etiketlerini <b>kaldırmayınız</b>. Sistemin sağlıklı işlemesi için 7 gün sonunda etiketler kontrol edilecektir.<br><br><small>{{Boşalt|Önbelleği boşalt}}</small><br><br>[[Kategori:Tanımsız resimler|{{subst:CURRENTMONTH}}.{{subst:CURRENTDAY2}}]]\n','kategori');
        new_template('edit','Kat-gerekçe','Bu sayfada listelenen resimler, adil kullanım gerekçelendirmesi yapılmadığı için {{subst:CURRENTDAY}} {{subst:CURRENTMONTHNAME}} {{subst:CURRENTYEAR}} tarihinde <b>{{tl|Gerekçesiz}}</b> olarak işaretlenmişlerdir. Gerekçelendirme yapılmadığı takdirde, işaretleme tarihlerinden 7 gün sonra silineceklerdir. Eğer resmi yükleyen kullanıcı sizseniz, lütfen resmi [[Vikipedi:Adil kullanım gerekçelendirme yönergesi]]ne uygun şekilde gerekçelendiriniz. Gerekçelendirdiğiniz resimlerdeki <b>{{tl|Gerekçesiz}}</b> etiketlerini <b>kaldırmayınız</b>. Sistemin sağlıklı işlemesi için 7 gün sonunda etiketler kontrol edilecektir.<br><br><small>{{Boşalt|Önbelleği boşalt}}</small><br><br>[[Kategori:Gerekçesiz adil kullanım resimleri|{{subst:CURRENTMONTH}}.{{subst:CURRENTDAY2}}]]\n','kategori');

Son olarak, eksik bilgilerle resim yükleyen kullanıcılara uyarı mesajı göndermek çok önemli. Tüm uyarı mesajları resim etiketleme şablonlarının içinde otomatik olarak oluşuyor. Yapılması gereken tek şey bunları kopyalayıp resmi yükleyen kullanıcının mesaj sayfasına eklemek. Zaman zaman onlarca hatalı resim yüklemiş ama bir kez bile uyarılmamış kullanıcıların hatalı yükleme yapmaya devam ettikleri görülüyor. Oysa uyarılsalar, belki kurallara uygun biçimde resim yüklemenin yollarını öğrenmeye çalışırlar. İyivikiler... [ho? ni!] 18:07, 14 Ekim 2009 (UTC)

Kullanıcı:195.110.6.24 anonim kullanıcısı acilen engellenmelidir. Bknz. Kullanıcı mesaj:195.110.6.24, kendisine atılan uyarı mesajlarını siliyor, uyarılara kulak vermiyor, kişisel saldırı içeren mesajlar atıyor bknz. "İlhan Mansız" mesajı:Kullanıcı mesaj:Bermanya ve siyasal propaganda yapıyor. Teşekkürler... --Bermanya 18:57, 14 Ekim 2009 (UTC)

İlgili Vikiprojeler lafım yerinde ise "uyuduğundan" başka nereye yazacağımı bulamadım ama maddede güncellemeler gerekiyor. OnurTkatkılar 13:18, 16 Ekim 2009 (UTC)

Maddeye bir kaç şey ekledim. Ödüller bu gece verileceğinden, tekrar bir güncelleme yapılır. Yalnız "projeler uyuyor" gibi sözler pek teşvik edici olmuyor. Malum, kimsenin hiçbir maddeyi güncellemek gibi bir zorunluluğu yok; zaten katkıda bulunmanın güzel yanlarından biri de bu. --yabancım 17:30, 17 Ekim 2009 (UTC)

Wikipedia:Wikipedist[kaynağı değiştir]

Rumence Vikipedi'de gezinirkene Wikipedia:Wikipedist diye bir şeye rastladım. Nedir acaba?---FinlandiyalıИлети 06:50, 18 Ekim 2009 (UTC)

  • Romence katkıda bulunan Vikipedistlerin Romence konuşulan ülkeler (romanya ve moldova) ile dünya üzerindeki dağılımını anlatıyor. Aynı şekilde diğer tüm vikipedilerde de kullanıcılar karkıda bulundukları yerin koordinatlarını yazarak haritada kendi şehirlerini işaretliyor. Ortaya o dildeki vikipedi'ye katkı verenlerin dünyanın hangi şehirlerinden katkı yaptığı ortaya çıkıyor. Çok hoş bir uygulama aslına bakarsanız :) --Danbury ileti 07:32, 18 Ekim 2009 (UTC)
  • Bu bağlantı şablonda var zaten. İkinci satırda "Silinmeye aday maddelere görüşlerinizi bildirerek oy verin." yazıyor. --yabancım 10:31, 18 Ekim 2009 (UTC)
  • Onu biliyorum da, hani Seçkin maddeler gibi yapılsa da iyi olur. Öbür türlü biraz ilgi çekmiyor gibi.--Gökçє Yörük mesaj 10:33, 18 Ekim 2009 (UTC)

Tek maddelik ve hatalı kategorilendirme[kaynağı değiştir]

  • Merhaba arkadaşlar, Yabancı'ya şurada yazdığım mesaj hakkında sizlerin görüşünüzü alalım dedik. Ben olayı belirteyim de sizler de yorum yapın:
  • Tek maddeye sahip olan kategoriler oluşturulmaktadır. Sadece tek bir örnek vermek gerekirse: Red vs. Blue. Bu kategoriler İngilizce Viki'den alınıyor büyük ihtimalle ama oradaki kategorilerin içeriğindeki madde sayısı tek değil çok fazla. Bizde ise bunlar tek maddeye sahip kategoriler. Bu tür tek maddelik ve hayati derecede önem arz etmeyen kategorilerin açılması doğru mudur?
  • Kategorilerde hatalar yapılmaktadır. Örnek: Kategori:Türkiye diskografileri. Bunun gibi birçok örnek var.
  • Maddelere ya da kategorilere gizlenmiş kod ile ( <!-- [[Category:Bilmem ne]] -->) İngilizce kategoriler eklemektedir. Ben bunu başından beridir anlamadım ve gereksiz geliyor bana [size gelmeyebilir belki].
  • Tek maddelik ya da hatalı kategoriler hakkında ne düşüyorsunuz? --Hedda Gabler 11:43, 18 Ekim 2009 (UTC)
  • Vikipedi sürekli genişlemekte bu nedenle "tek maddelik kategori olmaz" önermesini kabul etmemek gerekir eğer kategori genişlemeye müsait değilse. Gereksiz yere kategori yapmaktan elbette kaçınmak gerekir ama örneğin sözedilen kullanıcının son yaptığı bir kategoriyi ele alalım : Kategori:Adana'daki mahalleler. Şu an için tek bir madde var ama genişlemeye uygun bir kategorilendirme. Eğer bu kategori Kategori:Adana Akkapı Mahallesi olsaydı pratik olarak genişlemeye uygun olmadığını düşünürdüm. Yapılan hatalar için ise kullanıcı ile iletişime geçmek gerekir. --Mskyrider ileti 11:57, 18 Ekim 2009 (UTC)
Bence Adana'daki mahalleler yerine Türkiye'deki mahalleler gibi genel bir kategori kullanmak daha uygundur. Genişleyen bir Vikipedi'nin hangi açıdan genişleyeceği de önemlidir. Eğer birkaç tane Adana mahallesi olsaydı "doğrudur" derdim ama bu haliyle XXX yerdeki mahalleler kategorisi gereksiz gelmektedir. --Hedda Gabler 12:01, 18 Ekim 2009 (UTC)
Kural açısından Kategori:Adana'daki mahalleler kategorisi uygun. Vikipedi'nin hangi açıdan genişleyeceği ile bu kategorinin olup olmaması ilgili değil sanırım. Kategorilerden arama yapan birisi Kategori:Türkiye'deki mahalleler sayfasından da Kategori:Adana coğrafyası sayfasından da bu kategoriye ulaşabilir. Bu tarz kategorilerin olması bence zararlı değil aksine yararlı. Daha sonra başka Adana mahalleleri açılabilir. Açılana kadar beklemek bir seçenek ama bu kategorinin yaratılamayacağını ya da beklenmesi gerektiğini belirtmez. Açılan kategori uygun bir kategoriyse kalması yararlıdır. --Mskyrider ileti 12:13, 18 Ekim 2009 (UTC)

Bence zararsızdır. Hatta gelişmeye açıktır. Mesela konuyla ilgilenen kullanıcılar w:en:Category:Red vs. Blue kategorisine bakarak maddeleri açabilirler. Bunun dışında kategorisiz maddeleri kategorilendiriyoruz değil mi? Ve uygun kategori bulamadığımız takdirde tek maddeli kategorileri açıyoruz. Hatalı kategoriler ise ayrı mesele ama doğru kategori ise kategorinin tek maddeli olması gerekçesiyle kaldırılamaz. Takabeg ileti 12:18, 18 Ekim 2009 (UTC)

  • Takabeg, w:en:Category:Red vs. Blue kategorisi, en.wikide epey içeriğe sahip bizde ana maddesi hariç, bağlantılı herhangi bir maddeye sahip değil. Ya bağlantılı maddeler açılmazsa ne olacak? Öyle "tek" mi kalacak maddede? Bir de hatalı kategori isimlendirmesine de lütfen yorum yaparsak sevineceğim. --Hedda Gabler 12:22, 18 Ekim 2009 (UTC)
  • Tek maddelik kategorileri ise şahsen gereksiz bulmuyorum, kısa vadeli düşünmemek lazım. Mesela ben tek maddelik böyle kategorileri açmaktansa maddeye gizli kod olarak ekliyorum. Ancak üşenmeyip o tek maddelik kategoriyi açmak uzun vadede oldukça yararlı bence. Gizli kategoriler, dediğim gibi, benim de sıkça kullandığım bir yöntem. Bazı kategorilerimizde interwiki olmadığından ve bazı kategoriler ise hiç bulunmadığından, böyle maddelere genel kategoriler eklemenin yanında ing. vikideki daha spesifik kategorileri gizli kodda yazmak benim kullandığım bir yöntem. Böylece ilgili maddedeki kategorilendirmeyi daha spesifik yapmak isteyen kullanıcılar için kolaylık olur diye düşünüyorum. Tabi bu kişisel tercihe kalmış bir yöntem bence. İyi vikiler, saygılar --Merube 89msj 13:08, 18 Ekim 2009 (UTC)
  • Bence Vikipedi'nin hiçbir zaman tamamlanmayacak bir proje olmasından dolayı kategorizasyonunda uzun vadeli düşünülerek yapılması gerekir. Yani tek maddelik kategoriler gelişime açıksa ve kapsamı genişse olması olağandır. Hayali robotlar kategorisinde şu an bir madde var. Fakat ileride kategorinin açılmasından dolayı maddeler eklenecektir, gelişime açık. Ayrıca konular arasında bütünlüğünü de sağlamış oluruz. Var olan maddeyi direk Hayali karakterler kategorisine atmak yerine açtığımız kategori üzerinden hem "robotlar" hem de "karakterler" kategorisine dahil olduğunu gösteririz. "Adana'daki mahalleler" örneğinde de aynı durum var. Aynı zaman bu durum kategoriler üzerinden bilgi arayan kullanıcıya da büyük kolaylıklar sağlar.
  • Kategorileri gizleme yöntemini bende kullanıyorum. Sıklıkla kategori düzeni daha oturmamış veya intervikisi bulunmadığı durumlarda ileride açılabilme ihtimaline karşı saklama işlemini yararlı buluyorum.
  • Çeviriden veya başka nedenden dolayı bazen hatalı kategorilendirme olabiliyor. Kullanıcının kategorinin hatalı olduğu yönünde fikri varsa bu gibi durumlarda Hedda'nın oluşturduğu {{Hatalı kategori}} şablonunun yararlı olacağını düşünüyorum. Saygılarla...--Muratsahinmesaj 22:10, 19 Ekim 2009 (UTC)
  • Hayali robotlar kategorisi bile hatalıdır doğrusu Hayalî robotlar'dır. Ben zaten hayati öneme sahip olmayan kategoriler dışında demiş idim, zaten sadece bir maddeye sahip olan bir dizi için tek bir kategori açılmasına yönelik de örnek verdim. Keşke dikkatli okunsa. --Hedda Gabler 11:11, 20 Ekim 2009 (UTC)
  • Benim verdiğim sadece bir örnek. Eğer herhangi bir kategori adlandırması yanlışsa ya da hatalı olduğu düşünülüyorsa tartışma sayfası aracılığında düzenlenir. Ayrıca olayı genelleştirerek anlatmaya çalıştım. Demek istediğim kısacası tek maddelik kategoriler gelişime açıksa ve kapsamı genişse olması olağandır. İyi günler.--Muratsahinmesaj 14:59, 20 Ekim 2009 (UTC)

Selamlar. Bildiğimiz gibi PKK maddesi taraflıdır. Geçenlerde PKK'yı terör örgütü kabul eden ülke ve kuruluşlar maddesi SAM gösterdim ama bağımsız madde olarak kaldı. Şimdi PKK maddesinde o maddenin içeriği ile hemen hemen aynı içerik mevcuttur. Demin kaldırdım ama ısrarla ekleniyor. Herhalde PKK'nın terör örgütü olduğunu vurgulamak isteniyor. Böylece zaten taraflı bir maddenin daha da taraflılaştırılmış oluyor. Ben gerçek hayatta PKK'ya sıcak bakmayanlardanım. Fakat Vikipedi bir ansiklopedidir ve burda maddelerin evrensel ve tarafsız yazılmalıdır. O yüzden gerçek hayattaki görüşümüz ve düşüncemizi kenara bırakıp tarafsız maddeleri yaratmamız gerekiyor. Fakat maddenin şu anki haliyle yani aynı bilginin farklı maddede tekrarlanmış oluyor. Bu durumda belli bir görüş vurgulanmış oluyor. Dolayısıyla zaten taraflı olan madde daha da taraflılaştırılmış oluyor. Bu tartışmaya katılırsanız sevineceğim. Takabeg ileti 20:14, 18 Ekim 2009 (UTC)

  • Açıkçası bir vikipedi kullanıcısının PKK'ya nasıl yaklaştığı önem arzetmiyor. PKK veya diğer örgütlerin sempatizanı ya da anti-sempatizanı olupta bu görüşlerini herhangi bir şekilde ansiklopedi içerisine yerleştirmek kabul edilemez, ısrarla ekleme yapan kullanıcının neden eklediğine dair yorum yapmıyorum, herhangi bir suçlamada bulunmuyorum, ayrıntılı incelemedim. Ancak Takabeg'in söylediği gibi değişiklikler bir subjektif vurgulamaya yol açıyor ise kurallara aykırıdır, tarafsız bakış açısı kuralını ihlal eder. Bununla beraber aynı bilgilerin ayrı maddelere eklenmesi gereksiz bir uğraş, daha yanda duran madde metin içerisinde "ana maddesi şudur" denilerek şablonlanır. Aynı bilginin eklenmesi anlamsız ve ansiklopedinin özüne/düzenine aykırıdır. Ayrı ve ayrıntılı maddesi olan bilgilerin başka bir madde metni içerisinde bağlantı verilerek kısa ve öz geçilmesi daha iyidir. Tarafsız bir madde oluşturmanın gerekliliğini, vikipedinin özgür olmasının objektifliği karartmayacak bir özgürlük olduğunu ve her zaman özel görüşlerin madde yazımından uzak tutulması gerektiğini de tekrarlamak gerek...Vikipedist 23:22, 18 Ekim 2009 (UTC)

Vikide komik şeyler oluyor[kaynağı değiştir]

PKK maddesinin dibinde senelerdir durmakta olan alt başlık {{ana madde}} şablonludur ve ana maddeye alt başlık ile ilgili hiçbir ek bilgi eklenmemiş daha doğrusu eklenememiştir. Önce bu alt başlığın geliştirilmesine madde sürekli geri alınarak izin verilmedi. Bir de ilginçtir PKK'yı terörist ülke ilan eden ülkeler maddesi de PKK maddesine yönlendirilmişti. Mecburen Yeni madde açılarak orada ayrıntılandırıldı, asıl maddede ana madde şablonu kondu. Sonra alt başlığı ayrıntılandıran yeni madde silinmeye aday gösterildi:)) Silinmeyince de senelerdir PKK maddesinde duran ve hiç geliştirilmemiş alt başlık tamamıyla çıkarıldı.

Maddenin tartışma sayfasında böyle bir bilginin maddede bulunması onu neden taraflı yapar diye sorulduğunda hiçbir cevap alınamadı. Sadece alt başlık tamamen maddeden çıkarıldı. Tekrar soruyorum taraflı olan neydi. Böyle bir bilginin maddeden tamamen çıkarılması mantıklı mıdır?--Bruno ileti 21:24, 19 Ekim 2009 (UTC)

Köy maddeleri[kaynağı değiştir]

  • Köy maddelerinin birçoğuna düzenle etiketi konulmuş durumda. Bunun yerine arada düzgün bir sürüm yoksa ilk sürümüne almak (genellikle Etrüsk sürümü olarak anılıyor:)) daha faydalı olacaktır.--Reality006 20:40, 18 Ekim 2009 (UTC)
    • Düzgün bir sürüme elbette getirebilirsiniz, ilgiliyseniz bu maddelerle, siz de buyrun projemize...Vikipedist 20:59, 18 Ekim 2009 (UTC)
  • Biraz yavaş ilerlesek de, sonuca ulaşacağız. Yakın zamanda, vandallık azalacağından, proje çalışanlarının sürümüne almaya gerek bile duyulacağından şüpheliyimGöz kırpma--вяí¢αи76ileti 13:24, 19 Ekim 2009 (UTC)

Macarca Vikipedi[kaynağı değiştir]

  • Macarca Vikipedi'de maddelerin en altında (kategori kısmının bir altı, Mit gondolsz erről az oldalról? yazan yer) bir şey var. Nedir acaba?---FinlandiyalıИлети 11:57, 19 Ekim 2009 (UTC)
  • Bu tür şeyler için Google Translate'i kullanabilirsin. Kusursuz bir çeviri yapmasa da genel olarak ne anlatılmak istendiği konusunda yeterli fikri verecektir.--Vito Genovese 12:27, 19 Ekim 2009 (UTC)
  • Google Translate'yi pek beğenmiyorum. Cümleleri iyi çevirmiyor. Cümle çevirileri için reklam vermek gibi olmasın ama Cevirt.com sitesi işinizi görebilir. Tahribat 133619 17:20, 19 Ekim 2009 (UTC)
    • Vallah Google Translate'i kullanıp metni İngilizceye çevirdim ve işe yaradı :-P. Her neyse, "Mit gondolsz erről az oldalról?" = "Bu site hakkında neler düşünüyor sunuz?". Raning-friciz-rulcall me, I'm yours 17:30, 19 Ekim 2009 (UTC)
  • Aslında bunlara hiç gerek yok. Hesabınız küresel hesapsa ya da Macarca Vikipedi'deki hesabınızda tercihlerim bölümünde "Arayüz dili"ni Türkçe seçmişseniz zaten o bölüm şöyle gözüküyor:
Bu sayfa hakkında ne düşünüyorsunuz?

Lütfen bu sayfayı oylamak için vaktinizi ayırın. Cevabınız değerlidir ve websitemizi geliştirmemize yardımcı olacaktır.

Güvenilirlik: ... Tamamlılık: ... Tarafsızlık: ... Sunum: ... 

Türkçe konusunda yaptığı katkılar için Macarca Vikipedi hizmetlisi Timiş'e de çok teşekkürler bu arada... --.dsm. 17:36, 19 Ekim 2009 (UTC)

Kullanılmayan kategori ve şablonlar[kaynağı değiştir]

  • Bu iki konu hakkındaki politikalarımız tam olarak nedir. Çünkü özel sayfalardan bakıldığında liste oldukça kabarmış.--Reality006 18:52, 19 Ekim 2009 (UTC)
  • Boş kategoriler ve kullanılmayan şablonlar silinir. Bkz. Vikipedi:Hızlı silme. --.dsm. 20:45, 19 Ekim 2009 (UTC)
  • Hazır şablonlardan bahsedilmişken, Türkçe Vikipedi'deki şablonlar neden ingilizce Vikipedi'ye göre daha düzensiz duruyor? (Francesco Totti ve en:Francesco Totti maddelerinin altındaki şablonları incelerseniz ne demek istediğimi daha iyi anlayabilirsiniz.) --Rapsar 14:09, 20 Ekim 2009 (UTC)
  • Kullanılmayan kategori ve şablonlar silinebilir desek daha doğru aslında. Zira iskelet oluşturması açısından belirli bir mantıkla, bir çalışmanın ürünü olarak eklenen ve henüz boş olan kategoriler olabiliyor. Aynı şekilde subst ile kullanılan ya da belirli sayfalar için gerekli olan şablonlar da mevcut. Bu nedenle temizlik gerçekten işe yaramaz nitelikte olan kategori ve şablonlara yönelmek en doğrusu.--Vito Genovese 17:49, 20 Ekim 2009 (UTC)
  • Vito güzel açıklıyor, tamamlayıcı ek olarak; bir çalışmanın ürünü ve geçici olarak boş olan kategorilerin seri olup olmadığı kategori gruplarından zaten anlaşılır. Ancak bir tereddüt olur ise açan kullanıcı ile iletişime geçilebilir...Vikipedist 11:37, 21 Ekim 2009 (UTC)


Viki'mize yapılanlar....[kaynağı değiştir]

[2] Arkadaşlar bu nedir ya, ansiklopedi ye yaptılarına bakın!!! IP engelleme de talep ediyorum. Saygılarımla.. ----GôkTR001 14:01, 22 Ekim 2009 (UTC)

  • Vaka-ı adiye. Vikipedi'ye herkesin katkıda bulunabilme özelliğinin ufak bir bedeli, benzerlerinden hergün düzinelerce oluyor. Arkadaşlar düzeltmiş, sağolsunlar, basit zabıta olayı. Bu tür vandalizmleri görünce siz de düzeltmekten çekinmeyin lütfen. --İnfoCan 16:45, 22 Ekim 2009 (UTC)

Telif ihlali nedeniyle silinen maddelerden bazılar[kaynağı değiştir]

İlginize Takabeg ileti 15:18, 22 Ekim 2009 (UTC)

[Bu sayfada] Kaynakça bölümünde garip bir şey. Dikkatinizi çektiyse. Düzeltilemiyor da. ----GôkTR001 19:43, 22 Ekim 2009 (UTC)

Koordinat şablonu[kaynağı değiştir]

Merhabalar. Bildiğiniz gibi bizim Vikipedi'de kent ve yapılarla ilgili maddelere coğrafi koordinat eklemek gibi bir âdet maalesef yok. İngilizcede en ufak köylerden, en basit yapılara kadar her maddeye bu koordinat bilgileri ekleniyor. İşin kötüsü bizde koordinat şablonları ya düzgün çalışmıyor ya da çoğunlukla ingilizcedeki kadar gelişmiş değil. Varsa varsa bir iki şablon var sanırım. Ben şahsen onları ne kullanmayı çözmüş durumdayım, ne de nerede olduklarından haberdarım. Diyeceğim o ki, en.wiki'deki şu koordinat şablonlarını, işin ehli, coğrafyadan, koordinattan anlayan bir vikipedist bizim viki'ye kazandırabilir mi? Kodlar Türkçe mi İngilizce mi kullanılmalı orası tartışılır. Genelde dış vikilerden kopyala-yapıştır yaptığımızdan bu pratik bile olabilir. Ama her hâlükârda bu şablonlara çok büyük gereksinim var diye düşünüyorum. İlgilenenlere şimdiden teşekkürler. --Danbury ileti 09:19, 23 Ekim 2009 (UTC)

Kategori:Koordinat Şablonları altındakileri kullanabilirsiniz. Ama elden gçirilmeleri çok iyi olacaktır. --Manco Capac 09:36, 23 Ekim 2009 (UTC)
Gerçekten hepsinin hâli içler acısı. Kesinlikle elden geçirilmeli. Eğer Manco Capac'in verdiği kategoriye girip şablonlara bağlantı veren sayfalara bir göz atarsanız, neredeyse hiçbirinin doğru çalışmadığını göreceksiniz. Bir sorun da şu ki kısmen Türkçeleştirilmeye çalışıldığı ve diğer vikilerle araya interwiki bağı koyulmadığı için şablonu oluşturan kullanıcı dışında kimse böyle bir şablonun varlığından haberdar olmuyor. Benim ilgi alanıma giren bir konu değil ama sırf bu koordinat yerleştirme ve düzenleme işi için bir VikiProje oluşturulabilir. Ya da en azından haftanın iş birliği projesi. İlgilenen olur muydu acaba?--Danbury ileti 10:01, 23 Ekim 2009 (UTC)
  • Ben kullanacaksam genellikle Şablon:Koor dm'yi kullanıyorum. Bir proje olabilir tabi ben ilgilenirim diyemem ama arada bir kesin uğrarım. --Manco Capac 10:12, 23 Ekim 2009 (UTC)

Kullanıcı adı değişikliği sonrası mesajlarda hata[kaynağı değiştir]

Bir süre önce Kullanıcı:Bora006 olan hesap adım talebim doğrultusunda olarak uygun görülerek Kullanıcı:Bora olarak değişti. Bora006 isimli tüm sayfalarım Bora isimli hesabıma aktarıldı. Ancak mesaj sayfasında bir sorun var. Bana gelen mesajlar yeni hesabıma yönlenmiyor. Örneğin eski kullanıcı adıma gelen mesaj burada görünürken yeni kullanıcı adıma gelen mesaj burada görünmüyor, yani o çok sevdiğim turuncu şerit artık dünyamda yok ne yazık ki. Acaba genel bir hata mı var?--Bora_msj 22:52, 23 Ekim 2009 (UTC)

Eski kullanıcı adınıza ait mesaj sayfanıza (yönlendirme yapılmış olmasına rağmen), bir şekilde mesaj yazmayı başarmışlar. Az önce iki deneme mesajı yolladım hem eski hem de yeni mesaj sayfalarınıza, ve eski mesaj sayfanızı da yönlendirilmiş haline geri aldım. Sorunun düzelmiş olması gerek. --M.M.ileti 23:19, 23 Ekim 2009 (UTC)
  • Deneme mesajı 2 adet görünüyor sorun haloldu galiba. Teşekkür ederim Metal Militia.--Bora_msj 00:05, 24 Ekim 2009 (UTC)

Wikimedia Vakfı 2009 bağış kampanyası[kaynağı değiştir]

Merhaba,
2009 bağış kampanyasına ilişkin çalışmalar ve çeviriler Meta-Wiki'de başladı. Sayfaların üst kısmında çıkacak bannerların ana mesajlarının çevirisini tamamladım, ancak benim dışımda birilerinin "proofreading" yapmaları gerekiyor. İngilizce bilen ve çeviri konusunda deneyimli vikipedistlerin şuradaki çeviriye göz atmalarını rica ediyorum.

Ayrıca bu seneki kampanyanın sloganı "WIKIPEDIA FOREVER" olarak belirlenmiş. Ancak bunun çevirisi bana göre sorunlu. Bu konudaki tercihimi ve sebeplerini de burada belirttim. İlgilenenler orada görüş belirtebilir.

Bu mesajların düzgün ve okuyanı bağışa teşvik edici şekilde güzel bir Türkçe ile yayınlanmasının, Türkiye'den gidecek bağışları artırmak için gerekli olduğunu düşünüyorum. O bakımdan konu bence önemli. İyivikiler... [ho? ni!] 21:59, 24 Ekim 2009 (UTC)

  • Meta'da "proofreading"e ilişkin "Interested Contributors" listesindeyim, birisine lazım olur diye:) Bakıyorum çevirilerinize, vaktiniz varsa kısa sürede metada yazarım, yeterli görürseniz çeviri durumunu "proofreading"ten "done"a çevirirsiniz...İyi çalışmalar...Vikipedist 12:48, 26 Ekim 2009 (UTC)

Madde Sayısına Göre Vikipediler[kaynağı değiştir]

Tahminime göre bu yıl sonunda
  • Almanca Vikipedi 1.000.000
  • Fransızca Vikipedi 900.000
  • Lehçe Vikipedi 660.000
  • Japonca ve İtalyanca Vikipedi 650.000
  • Felemenkçe Vikipedi 600.000
  • İspanyolca ve Portekizce Vikipediler 550.000
  • Rusça Vikipedi 480.000
  • İsveççe Vikipedi 350.000
  • Çince Vikipedi 300.000
  • Norveççe Vikipedi 250.000
  • Fince Vikipedi 230.000
  • Katalanca Vikipedi 220.000
  • Ukraynaca Vikipedi 180.000
  • Macarca, Çekçe ve Türkçe Vikipediler 150.000
  • Rumence Vikipedi 145.000
  • Esperanto, Volapük, Danca ve Korece Vikipedi 130.000
  • Endonezce ve Slovakça Vikipedi 120.000
  • Arapça ve Vietnamca Vikipedi 110.000

maddeyi aşabilir.

Ayrıca
  • Sırpça
  • İbranice
  • Litvanyaca

Vikipedilerde yıl sonunda 100.000 maddeyi aşabilir.

Acaba siz ne düşünüyorsunuz?---FinlandiyalıИлети 15:54, 25 Ekim 2009 (UTC)

  • Türkçe Vikipedi'nin 150.000 madde sayısını geçmesi çok zor. Şu anlık ayda 600-700 madde açılma oranı var. Belkide daha daha azdır. Sonuçta önemli olan madde sayısı değil, nitelikli maddelerin olması. Bol kaynaklı, doyurucu bilgiye sahip, tarafsız ve doğrulanabilir olan maddelerin olması Vikipedi'yi her halükarda gelişme potasına çıkarır. --muratsahinileti 17:20, 25 Ekim 2009 (UTC)
  • Vallah 2010'dan önce 150.000'i geçmek neredeyse imkânsız bence. Yılbaşından önce 150.000'i geçmek için iki ay süresinde neredeyse 14.000 tane madde açmalıyız. Bilmem kendimi anlatabildim mi? Ayrıca Murat beyin dediği de doğru - içeriğinin kalitesi madde sayısından daha önemli. Raning-friciz-rulcall me, I'm yours 21:30, 25 Ekim 2009 (UTC)
  • Zaten en yüksek ihtimali 150.000. Belkide 140.000'i bile zor geçeriz. Dediğiniz gibi kalitede önemli. Ayrıca Almanca Vikipedi 1.000.000 maddeyi geçtiği takdirde 1.000.000 maddeyi aşan 2. Vikipedi olacak.---FinlandiyalıИлети 11:55, 26 Ekim 2009 (UTC)
  • Selam dostlar, Diğer Vikipedilerin gelişmesine çok da kayıtsız kalmamalıyız bence. Biz güzel güzel kaliteli madde açalım ama kaçıncı sırada olduğumuzu da aklımızdan çıkarmayalım. Diğer Vikipedi'lerin bizden daha gelişmiş olmasının pek çok sebebi var. Okur-yazar oranı, internete erişebilirlik, genç nüfusun bu tür gönüllü projelere ilgisi (Para vermeyecekler mi?/Başka işin mi yok?), takım ruhu eksikliği/buraya ait hissetmeme ve etkin kullanıcı sıkıntısı, bir zamanlarki etkin kullanıcıların yerlerinin doldurulamaması/motivasyon eksikliği... Belki de kısa vadeli ve uzun vadeli hedefler saptamalıyız, ne dersiniz? Hedeflere ulaşamadığımız takdirde kahrolmayız ama yine de... İyi çalışmalar, --Bahar (yine ben!) 02:00, 27 Ekim 2009 (UTC)
  • hoşgeldin bahar, epeydir görünmüyordun. sebeplerin sadece vikipediye özgü olmaması konusunda haklısın. malzeme bu, ne yapalım.. :) sorunlar başlığı altında sıraladıkların (takım ruhu eksikliği/buraya ait hissetmeme ve etkin kullanıcı sıkıntısı, bir zamanlarki etkin kullanıcıların yerlerinin doldurulamaması/motivasyon eksikliği... ) senin vikipediden uzak kalma nedenlerin olsa gerek, bunları genelleştirmek o kadar kolay değil. burası sen gideli epeyce kalabalıklaştı. eski arkadaşlar özleniyor olabilir ama kimsenin yeri doldurulmaz değil. yeniler de canavar gibi. :) --ki bl 07:51, 28 Ekim 2009 (UTC)
  • Bahar haklı. Yarışmak gibi olmasın ama Çekçe ve Macarcayı sadece 10 milyon kişi konuşmakta ama bizden daha fazla maddeye sahipler. İsveççe, Norveççe, Fince ve Katalancayı da 5-10 milyon, Felemenkçeyi de 20-30 milyon kişi konuşuyor Bu vikipedilerde bizden 2-3 kat daha fazla maddeye sahip. Lehçeyi de 50 milyon kişi konuşmasına rağmen en büyük 4. Vikipedi. Ancak bu dilin konuşulduğu ülkelerde internet v.b olanakları Türkiye'den daha iyi. Ama benim en çok yakındığımda Türkçe Vikipedi'de olmayıp diğer Vikipedilerde olan şeyler. Örneğin portallarımız diğer Vikipedilere göre çok daha az. Ana sayfada Bunları Biliyor Musunuz ve Haberler bölümü bile yok. Madde sayısı 10-20 binlik Vikipedilerde bile Bunları Biliyor Musunuz bölümü var. Bahar'ın dediği gibi biz güzel güzel kaliteli madde açalım ama kaçıncı sırada olduğumuzu da aklımızdan çıkarmayalım.---FinlandiyalıИлети 12:41, 27 Ekim 2009 (UTC)
  • 137.000 maddemiz bulunmakta. Aylık genelde 600-700 civarı madde açılırsa 2010'da 138.000 maddeyi ancak geçeriz. Anca madde isteklerini açmak ve her kullanıcının bir iki maddeyi açması 2010'dan önce 150.000 barajını geçmemizi sağlar. Tahribat 133619 18:01, 28 Ekim 2009 (UTC)
  • Benim için en önemli olan bu listedeki depth bölümü. Ve +100.000 Vikipedileri içinde Arapça'dan sonra ikinci sırada bulunuyoruz. Bence bu mükemmel biroranm ancak Arapça'yı geçmek de elimizde. Madde sayımız az gözükebilir ama Lehçe Vikipedide olduğu gibi içi boş maddelerimiz oldukça az. Bu da bizi diğer vikipedilere göre kaliteli kılıyor. --Veritasileti 11:30, 1 Kasım 2009 (UTC)
  • Madde açarkene zaten uzun ve ayrıntılı maddeler açalım. Bu sayede Arapçayı geçebiliriz. Birde Arapça Vikipedi'de madde sayısının her ne kadar bizden az olmasına rağmen 100+ portalın olma sebebi de bu zaten. Birde Rusça Vikipedi belkide 500.000 maddeyi geçebilir çünkü madde sayısı artış hızı Lehçeyi geçti. Önceden 200.000 madde fark vardı ama şimdi bu sayı 198.000'e düştü. 2011'de belki Lehçeyi de geçme ihtimali var.--FinlandiyalıИлети 12:34, 1 Kasım 2009 (UTC)
  • Depth/derinlik rakamları çok çok kabaca diyebiliriz ki maddeler üzerinde ne kadar değişiklik yapılırsa o kadar artar. Yani Veritas'ın dediği gibi önemli bir kriter Vikiler için. (Ama her şey demek de değil tabii) Yani düzenlenmeyi bekleyen maddeleri, biçeme uymayan içeriği ne kadar düzeltme çabası içinde olursak o kadar artar derinliğimiz. Derinliğimiz arttığı gibi asıl önemlisi maddelerimizde noktalama ve yazım yanlışları en aza iner. Hatta içerik eklenmesi durumunda ise tadından yenmez ama açıldığı günden bu yana el değmemiş hâlde duran köy maddeleri, hatta ve hatta ilçe maddeleri var. Bunları gördükçe umudum kırılmıyor değil. Bir ara ne büyük kampanyalar yürütüldü "memleketini tanıt" adları altında ama laf! O maddelere en az 5000-6000 karakterlik bilgi eklenmeli ki vikipedi ansiklopedi olsun. Lehçe vikipedi gibi "ses var görüntü yok/madde var içerik yok" olmasın. Bu arada Lehçe vikipedi'nin de adı çıktı dokuza inmiyor sekize :) Bilseler kim bilir ne kızarlar bize :) Kim bilir daha ne perişan vikiler vardır :) --Danbury kullanıcı adını değiştirdi. ileti 15:13, 1 Kasım 2009 (UTC)
  • Ancak bazı konularda biz 10.000'lik Vikipedilerden bile daha kötüyüz. Örneğin Ana Sayfa'da Bunları Biliyor Musunuz bölümünün olmayışı. Bu çok ciddi bir eksiklik. En kısa zamanda halledilmesi gereken bir sorun.--FinlandiyalıИлети 17:45, 1 Kasım 2009 (UTC)
  • Birde 2010'un Haziran'nında Rusça Vikipedi 500.000 madde geçebilir.--FinlandiyalıИлети 16:01, 6 Kasım 2009 (UTC)
  • Hayırlı olsun o zaman. --.dsm. 16:16, 6 Kasım 2009 (UTC)
  • 100.000+ Vikipedilerden en az nitelikli olanı Volapük, çünkü derinliği 9 ve o Vikipedi'de hiç portal yok. Birde toplam sayfa sayısında 13. sıradayız. Önümüzde Çince, Lehçe, Felemenkçe ve Rusça var. Sırpça Vikipedi'nin 2 hafta içinde 100.000+ barajını geçme ihtimali var.--FinlandiyalıИлети 20:44, 6 Kasım 2009 (UTC)
  • Birde derinlik açısıından Malayalam Vikipedisini (214) geçersek en derin 2. (1. İngilizce) Vikipedi oluyoruz.--FinlandiyalıИлети 12:28, 10 Kasım 2009 (UTC)
  • Bu istatistiklerle kafa yormaya değmez. Derinlik açısından birinci mi olmak istiyorsunuz? Gireceğiniz her maddeyi bir defada girmek yerine, paragraf paragraf, hatta cümle cümle girin, maddenin değişiklik sayısını artırmış olursunuz, hesaba göre "derin" bir madde elde edersiniz. Hele vandallar Vikipedi'yi daha sık bozsalar, biz de onları bol bol tamir ederiz, derinlik istatistiğimiz acaip artar! Bu tür her kalite istatistiğinin benzeri bir boşluğu bulunabilir. Bence kaliteyi ölçmenin tek yolu zamana bağlı olarak maddelerdeki gelişmelerini değerlendirmektir. Örneğin Vikipedi:Vikiproje Moleküler ve Hücresel Biyoloji'de bunu yapmayı amaçlıyoruz, maddelerin tartışma sayfalarına Tartışma:Virüs'daki gibi kalite değerleri koyarak kendi alanımızdaki maddelerin ne aşamada olduğunu belirliyoruz. Yani, kendimizi başka Vikipedi'lerle değil, geçmişimizle kıyaslamak istiyoruz. --İnfoCan 17:51, 10 Kasım 2009 (UTC)

Fransızca ve çeviriyle ilgilenenlere[kaynağı değiştir]

  • Le Boudin maddesindeki bir sözün küfürlü çevirisi hakkında tartışma sayfasında bir tartışma açtım. Özellikle Fransızca bilen ve çeviriyle ilgilenen arkadaşlar bakabilirlerse sevineceğim. Teşekkürler... --.dsm. 19:07, 26 Ekim 2009 (UTC)
  • Düzeltildi. --İnfoCan 19:40, 26 Ekim 2009 (UTC)

Geçici duyuru[kaynağı değiştir]

Önümüzdeki yarım saat içerisinde koordinatları çorbaya çevireceğim tabiri caizse. Düzgün olduğunu düşündüğünüz şablonları düzgün olmadığını düşündüğünüz bir sürümle dönüştürebilirim, sonunda hepsini derleyip toparlamış olacağım. Bu nedenle hatalı değişiklik diye düşününülüp geri alınmaması için buradan bir duyurayım dedim.

Bu duyurunun tahmin ettiğimden de geçici olması ve bu işi kotarabilmem dileğiyle.

Vito Genovese 12:15, 27 Ekim 2009 (UTC)


İşlem tamamlandı. MediaWiki düzenlemeleriyle En.wp'nin aynısının tıpkısı oldu. Şimdi Türkçeleştirme işine girişeceğim. Lakin uyarıda belirttiğim çorba durumu geride kalmıştır. Orası burası kayan bir yerler görürseniz bildirebilirsiniz bana tabii.

Vito Genovese 13:06, 27 Ekim 2009 (UTC)

WebCite kaynakça arşivleme hizmeti[kaynağı değiştir]

Vikipedi:Kaynak gösterme#Bir kaynak dış bağlantısı çalışmadığı zaman ne yapılmalı bölümüne eklemeler yaptım. Eğer kullandığınız kaynakların birkaç yıl sonra yok olma olasılığına karşı korunmak istiyorsanız, onları kendiniz de WebCite adlı sitede arşivletebilirsiniz [3]. Bence bunu rutin olarak yapmak uzun vadede çok yararlı olacaktır çünkü kaynak verilen site yok olursa ona referans verilen bilginin doğruluğu artık kontrol etmek çok güçleşebiliyor. --İnfoCan 16:29, 27 Ekim 2009 (UTC)

  • Tüm öneriler değerlendirilebilir. Biz şimdiye kadar "soğukkanlı olunuz" diye yönlendirerek kullanmışız. Teşekkürler Danbury.  Levent İleti Katkılar   21:21, 27 Ekim 2009 (UTC)

Mavi butoncuklar[kaynağı değiştir]

  • Efendim hani yazı yazdığımız kutunun üstünde yan yana mavi butoncuklar var ya, akşam saatleri itibarıyla bir kısmı (örneğin satır başı yapma, kategori ekleme, yönlendirme vb.) yok olmuş... Acep nedendir, herkeste böyle midir ve madde yazarken fevkalade işimize yarayan bu tuşlar nasıl geri getirilebilir? Not: Önbelleği temizledim... --.dsm. 22:36, 27 Ekim 2009 (UTC)
Ben de sorun görünmüyor. Benim Google chrome'umda bile çalışıyorsa diğer tarayıcılarda hayli hayli çalışmalı :) --Danbury ileti 23:33, 27 Ekim 2009 (UTC)
Bende de her şey yerli yerinde görünüyor.--Gökhan 23:36, 27 Ekim 2009 (UTC)
  • Bende bir şey var o zaman. Bir açıp kapayayım, düzelir belki... --.dsm. 23:42, 27 Ekim 2009 (UTC)
  • Şimdi baktım da IE'de sorun var. Sadece 11 kutucuk görünüyor.--Gökhan 23:52, 27 Ekim 2009 (UTC)
  • Bende Chrome kullanıyorum. Fakat adaşın dediği problem bende de var. Kutucuklar ortada yok. :) --muratsahinileti 00:09, 28 Ekim 2009 (UTC)
  • Firefox'u açtım kapattım, orasını burasını oynadım yine de gelmedi tuşlar. MedyaViki'de yapılan bir değişiklikle ilgili olabilir mi acaba? Gitti de gelmedi, buna ne çare... --.dsm. 00:18, 28 Ekim 2009 (UTC)
Monobook.js'nin "Bana ne, ben Link FA'mdan ölürüm de ayrılmam" diye mızıklamasından kaynaklanan bir sorundu, şimdi düzelmiş olması lazım. Tarayıcınızın önbelleğini temizleyerek kontrol edin, düzelmediyse bana edecek iki çift laf düşünmeye başlayın :)
Bu arada Danbury, Chrome'da da gitti, sen önbellekten yediğin için fark etmedin.
Vito Genovese 06:00, 28 Ekim 2009 (UTC)
  • Firefox kullanıyorum, an itibariyle bende bir sorun görünmüyor.--Bora_msj 12:32, 28 Ekim 2009 (UTC)
  • Aynı sorun bendede vardı tarayıcının ön belleğini temizledim şimdi düzeldi.---FinlandiyalıИлети 14:54, 28 Ekim 2009 (UTC)
  • Gizle/gösterdeki sorun da hallolmuş. Çok çok teşekkürler Vito usta... --.dsm. 18:05, 28 Ekim 2009 (UTC)
  • Vito, hayır duası alacaksın falan dedim ama ı-ıh. Chrome'da sol sütünda görünmesi gereken şablon kısayolları hâlâ kendi iradelerine göre takılmakta diretiyorlar. İstedikleri zaman görünüp istedikleri zaman çıkmıyorlar ortaya. Bu sorun başkasında da var mıdır bilmem ama bak, ben çok mağdurum. Perişanım. Dağıldım. Savruldum. Onca zamandan sonra maddelere elle sil vb şablonu koymak ne demek bilir misin :) --Danbury öldü. Bakın kullanıcı adını değiştirdi. ileti 20:47, 28 Ekim 2009 (UTC)

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı[kaynağı değiştir]

Cumhuriyet Bayramı'nız kutlu olsun. Yaşasın Cumhuriyet! :)

--Captain BradleyMesaj Sayfamİyi Vikilemeler. 05:12, 28 Ekim 2009 (UTC)

  • Bu kutlamaya bende katılıyorum, Cumhuriyet Bayramınızı kutlarım ey ahali.--Bora_msj 12:33, 28 Ekim 2009 (UTC)
  • Vatana millete hayırlı olsun.--FinlandiyalıИлети 11:41, 29 Ekim 2009 (UTC)

Küfürlü vandallık[kaynağı değiştir]

  • Az önce ünlü bir kişinin maddesinde öyle bir vandalizme rastladım ki... Yaşayan bir kişi hakkında galiz küfürler aylarca gözden kaçmış ve Vikipedi'de barınmış maalesef. Küfürü maddenin geçmişinden çıkardım. Umarım bu tür vandallıklar çok daha fazla değildir. --.dsm. 23:18, 28 Ekim 2009 (UTC)

Yeni tür vandalizm[kaynağı değiştir]

  • Özellikle sanatçı maddelerinde yeni bir tür yıkıcı girişim izliyorum; örneklerde görülebilir: [4], [5], [6] başka örnekleri de var. Bu anonim/ler, sanatçı maddelerinden fotoğrafları kaldırıyorlar. İlgilenen arkadaşların bilgisine.  Levent İleti Katkılar   18:38, 30 Ekim 2009 (UTC)

Kategori:Türkiye nin şehirlerine göre kişiler[kaynağı değiştir]

  • İnsanların resmi doğum yerlerine göre, şehirler yerine iller baz alınarak bu kategori sistemini koruyabileceğimizi, hatta korumamız gerektiğini düşünüyorum.--Vito Genovese 21:27, 31 Ekim 2009 (UTC)

İstekler[kaynağı değiştir]

Sayin Ilgililer,

Köy çesmesi basligi altinda XXX adinda bugüne dek yayimlanmis tüm yazismalarimizla su andaki yazimin, Vikipedi'den tamamen silinerek bilgisayarda görüntülenmesinin önlenmesini saygilarimla ve tesekkürlerimle rica ediyorum. Bu imzasız yazı 83.222.58.163 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.


Istegimin özü, Vikipedi ansiklopedisinde sahsimla ilgili bilgilerin sadece silinmesi degil, ayni zamanda, Google'da XXX yazildigi vakit, gerek Vikipedi gerekse Köy cesmesi basliklari altinda, ne adimin, ne de adimla ilgili herhangi bir metnin hiçbir sekilde gözükmemesidir.

Gereginin yapilmasi için simdiden tesekkürler. Bu imzasız yazı 83.222.58.163 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Yukarıda size gerekli cevap verilmiş. Biyografiniz ansiklopedik olmadığı için silinmiş ancak google aramalarında çıkacak sonuçlara müdahale edemiyoruz buradan. Google'a mail atarak sorununuzu anlatmanızı tavsiye ederim. --Eldarion 12:36, 2 Ekim 2009 (UTC)
  • Eğer vikipediden silinmişşe ki silinmiş google veritabanından birkaç güne siler ve isteğiniz gerçekleşir.--Reality006 14:49, 2 Ekim 2009 (UTC)
  • Benim aklıma Vikipedi ile ilgili bir proje geldi, şimdi Viki'nin sözlüğü var, ansiklopedisi var, sözler var vs... Bir de Viki Altyazı olsa, bütün filmlerin altyazıları Vikipedi'de paylaşılsa güzel olmaz mı? Hem derli toplu bir altyazı arşivi olur hem de çeviri sayılarında bir artış olur, insanlar izleyemedikleri yabancı filmlerin altyazılarını burada bulur ya da çevirdikleri altyazıları paylaşırlar... Bu öneriyi ilgili yerlere nasıl uluştılılacağını bulamadım, en iyi yerin burası olduğunu düşündüm. Maldek™ ileti 17:53, 4 Ekim 2009 (UTC)
  • Şurada yanıt verildi. --yabancım 18:00, 4 Ekim 2009 (UTC)

Vikitatil-Vikimola[kaynağı değiştir]

Bildiğiniz gibi Vikipedikolikler için, Vikitatil iyi oluyor. Ancak, gerçek bir kolik ise o zaman zaten kendini tutamaz ve yine girer (nereden biliyorum;kendimden). Bu da demek oluyor ki vikitatil ve vikimolalar sadece sembol gibi. Bu yüzden şöyle bir şey istiyorum:" Vikitatil ve vikimola yapacak kişiler, eğer ki vikipedikolik ise bunları yapsınlar. Bir düzen kurulsun ve vikitatil ve vikimola yapacağını, bunu hangi zaman diliminde yapacağını yazsın. Ayrıca en az 10 günlük, en fazla da 85 günlük vikitatil-vikimola sınırlandırılması verilsin. Bu sayede, engellenmeyecek ancak istediği zaman kadar (en az 10-en fazla 85 ile) hesaba giriş yapması, değişiklik yapması ve mesaj yazabilmesi bu zaman kadar durdurulsun. Eğer ki çok önemli bir durum olursa da kurulacak olan "Vikipedikolikleri İyileştirme Örgütüne(adı değiştirebilirsiniz)" başvurarak, onların izniyle en fazla 1 günlüğüne girebilsin. Bir kişinin sadece 2 izin hakkı olsun" Bu isteğim yaratıcı gelecek ama çok etkili ve çok iyi olacağından eminim. Vikitatil ve vikimola moduna geçilmesi ve izin için sadece görevler "Vikipedikolikleri İyileştirme Örgütü"ne verilsin. Bu örgütün de kuralları olsun. Örneğin;vikipedikolik olmamak, en az 500 değişiklik yapmış olmak, en az 5 aylık üye olmak, tecrübeli olmak gibi... Tabii siz bu kuralları değişebilirsiniz. Ben sadece değiştirilebilir bir teklif verdim. --Bermanya 18:18, 4 Ekim 2009 (UTC)

  • Sanki işinden izin almış insanlar gibi olur . Ama yine de olabilecek bir şey. Tahribat 133619 17:46, 10 Ekim 2009 (UTC)
  • Gerçekten bu tür bir ihtiyaç içerisine giren kullanıcılar şuradaki betiği kullanabilir. Bu betik, kullanıcının belirttiği tarihten önce oturum açmasını önlüyor(muş, denemedim).--Vito Genovese 17:52, 10 Ekim 2009 (UTC)

Otoyol Şablonu[kaynağı değiştir]

Şablon:Otoyol sadece Türkiye'nin otoyolları için uygun bir şablon. Lehçe Vikipedi'deki gibi olursa daha güzel olur.--FinlandiyalımEsAj 17:36, 5 Ekim 2009 (UTC)

78.160.47.113[kaynağı değiştir]

78.160.47.113 acilen engellenmeli. Arka arkaya vandallık yaptı ve uyarılara kulak vermiyor. --Bermanya 19:58, 6 Ekim 2009 (UTC)

  • Kullanıcı gitmiş zaten. Bu tür işlemlerin yeri burası değil, Vikipedi:Şikâyet sayfasıdır. Şikâyetlerinizi o sayfaya yapınız. --.dsm. 22:55, 6 Ekim 2009 (UTC)

Başlık değiştirme isteği[kaynağı değiştir]

İstek yapıldı Yapıldı --Manco Capac 07:21, 8 Ekim 2009 (UTC)

Değişiklik Hakları[kaynağı değiştir]

Merhabalar. Ben gönüllü bir Son Değişiklikler Devriyesiyim. Tüm vikipedistlerle birlikte, son değişiklikler sayfasında gerekenleri yapıyorum diğer vikipedistlerle. Ancak, son değişiklikler sayfasına bir 15 dk. bakarsanız nasıl bir vandalizm uğraşı olduğunu görebilirsiniz. Ben ve diğer vikipedistler gönüllü ve severek yapıyoruz ama "son değişiklikler sayfasında" anonim kullanıcılar 10 dk. içerisinde defalarca vandalizm yapıyor. Küfürlü içerik yapma, ans. bilgi içermeyen madde açmak, uyarılara kulak vermemek, kışkırtıcı propaganda içeren maddeler ve yazılar yazıyorlar. Benim isteğim şudur ki;Anonim kullanıcılara değişiklik sınırlandırılması getirilmeli. Vikipedistler, böyle bir vandalizm yapmıyor. Dolayısıyla zaten vikipedist olmak kolay, ayrıcalıksız ve daha güzeldir. Bu sayede, bu problem kaldırılabilir diye düşünüyorum.Üye olan bir vikipedist, büyük olasılıkla vandallıktan vazgeçer. Anonim kullanıcıların değişiklik yapması yasaklanmalı veya kısıtlanmalıdır... Teşekkürler.--Bermanya 18:32, 7 Ekim 2009 (UTC)

Başlık değişikliği[kaynağı değiştir]

Küçük Kadınlar (roman) -> Küçük KadınlarPınar [m] 10:11, 11 Ekim 2009 (UTC)

  • Yapıldı, teşekkürler. --.dsm. 10:43, 11 Ekim 2009 (UTC)

Flyleaf adlı grubun Memento Mori (albüm) albümünü İngilizce Wikipedia'dan çevirmeye çalıştım. Arkadaşlar sizde yardım ederseniz, biraz çeviride ve sayfa düzeninde... Şimdiden teşekkürler... ----GôkTR001 14:45, 23 Ekim 2009 (UTC)

Başlık değişikliği[kaynağı değiştir]

Uçurtma Avcısı (roman) --> Uçurtma AvcısıPınar [m] 01:34, 24 Ekim 2009 (UTC)

  • Madde adı düzeltildi ve 3 maddenin geçmişi birleştirildi. Teşekkürler... --.dsm. 13:13, 24 Ekim 2009 (UTC)

Vikipedi'de katkı yaparken değiştire tıklanıyor. Sonra katkı penceresi açılmakta. Yalnız katkı penceresinin üst kısmındaki tuşların yatay çizgi tuşunda sonrakisi eskiden vardı. Ama şimdi niye yok? Düzeltilmelidir.---FinlandiyalıИлети 13:07, 28 Ekim 2009 (UTC)

Tuşlar eksilmiş mi? Eğer öyleyse, İlginize bölümde son açılan başlıklardan biri bu. Sabah düzelttim, halen eksik gözüküyorsa tarayıcı önbelleğini boşaltmayı denemek lazım. Düzelip düzelmediğini bana bildirirsen sevinirim.
Kolay gelsin
Vito Genovese 13:13, 28 Ekim 2009 (UTC)
Peki nereden tarayıcının belleğini boşaltabilirim?---FinlandiyalıИлети 13:44, 28 Ekim 2009 (UTC)
Tarayıcı Internet Explorer veya Google Chrome ise Ctrl + F5, Firefox ise Shift + Ctrl + R tuş kombinasyonu ile.
Vito Genovese 13:54, 28 Ekim 2009 (UTC)

Hah şimdi oldu. Teşekkürler.---FinlandiyalıИлети 14:37, 28 Ekim 2009 (UTC)

Kullanılmayan şablonlar[kaynağı değiştir]

Şablon:Şampiyonlar Ligi 2008-09 ve Şablon:Şampiyonlar Ligi 2007-08 gibi artık kullanılmayan şablonları silebilmeniz mümkün müdür?--Rapsar 14:32, 29 Ekim 2009 (UTC)

  • İki şablon da hâlen kullanılmaktadır. O nedenle silinmesi doğru olmaz. --.dsm. 15:04, 29 Ekim 2009 (UTC)
  • Hala kullanılmakta mı? Bu şablonların kullanıldığı bir kaç madde gösterebilir misiniz acaba?--Rapsar 16:41, 29 Ekim 2009 (UTC)
  • Söz konusu şablonların kullanıldığı sayfaları şuradan ve şuradan inceleyebilirsiniz. --.dsm. 16:45, 29 Ekim 2009 (UTC)
  • Artık eskimiş olan bu şablonlar yerine Şampiyonlar Ligi 2009-10 gibi bir şablon oluştursak daha iyi olmaz mı?--Rapsar 16:48, 29 Ekim 2009 (UTC)
  • Yapmak istiyorsanız, diğer şablonlara dokunmadan yapabilirsiniz bir şablon. Ama diğer şablonların yerine değil, çünkü onlar kendi maddelerinde kullanılıyorlar. --.dsm. 16:55, 29 Ekim 2009 (UTC)

Geçmiş birleştirme[kaynağı değiştir]

Gözden kaçmaması için ayrıca geçmiş birleştir şablonu ile işaretledim. İyi vikiler--Merube 89msj 21:53, 29 Ekim 2009 (UTC)
İstek yapıldı Yapıldı fakat Millî park adı altında birleştirdim çünkü bu özel isim değil, genel bir kavram. İyivikiler... [ho? ni!] 22:02, 29 Ekim 2009 (UTC)

Çift kategoriler[kaynağı değiştir]

  • Acaba birisi şu ve şu kategorileri silebilir mi? Çünkü bu kategorilerin aynısı bulunmakta zaten.(1, 2 )--Rapsar 18:06, 31 Ekim 2009 (UTC)
silindi. --Mskyrider ileti 18:08, 31 Ekim 2009 (UTC)