Far Cry 2

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(FarCry 2 sayfasından yönlendirildi)
Far Cry 2
Cover art
GeliştiriciUbisoft Montreal Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YayımcıUbisoft
YapımcıUbisoft Montreal
TasarımcıCint Hocking
BesteciMarc Canham
SeriFar Cry
MotorDunia
PlatformlarPC, Xbox 360, PS3
ÇıkışKA 21 Ekim 2008
AB 24 Ekim 2008
TürlerBirinci Şahıs Nişancı
Aksiyon
Sandbox
ModTek oyunculu oyun
Çok oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Far Cry 2, Ubisoft Montreal tarafından geliştirilmiş ve Ubisoft tarafından piyasaya sürülmüş birinci şahıs nişancı ve açık uçlu bir bilgisayar oyunudur. 21 Kasım 2008'de Kuzey Amerika'da[1] ve 23 Kasım 2008'de Avrupa[1] ve Avustralya'da[2] satışa sunulmuştur. İlk oyunun yapımcısı olan Crytek, Far Cry 2'nin yapımında yer almamıştır.

Ubisoft, Far Cry'ın devamı niteliğindeki Far Cry 2'yi piyasaya sürmüştür ve bu söz konusu devam oyunu ilk oyunla çok az benzerlikler taşımaktadır. Oyunda yeni bir oynanabilirlik sunan tamamen yeni karakterler ve özellikler bulunur. Bu özellikler oyuncuya çöller, ormanlar ve ovalar gibi uçsuz bucaksız Afrika arazilerini keşfetme özgürlüğü sağlıyor. Oyun anarşi ve iç savaşın hüküm sürdüğü, kurgusu günümüze ait olan ve Etiyopya olduğu iddia edilen kurgusal bir Doğu Afrika ülkesinde geçmektedir. Oyuncu kötülüğü ile nam salmış "Çakal" adında bir silah tacirinin yerini belirleyip suikast girişiminde bulunması için görevlendirilmiş bir askeri yönetiyor.

Genel bakış[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun açık uçlu tarzdadır, oyuncu ufak tefek bazı kriterler göze alınmadığı takdirde oyunu istediği biçimde oyunu bitirebilir ve birçok kararı almada özgürdür.[3] Oyun baştan sona Afrika çöllerinde, ormanlarında, sulak alanlarında ve savanlarında geçmektedir.[4] Ancak iklimlerin aşırı yakınlığı; misal yağmur ormanıyla çölün yan yana oluşu da dikkat çekmektedir. Oyunda bir yerden başka bir yere gitmek için araçlar, tekneler, kamyonlar ve dağlarda düşmandan kaçmak için yelken kanatlar bulunmaktadır.

Oyun içinde oyuncuyu dıştan gösteren hiçbir video bulunmamaktadır ve oyuncu her zaman suskundur, hiçbir zaman konuşmaz. Sadece verilen görevleri yapar. Karakter, başlangıçta silah taciri olan ve gerçek adı bilinmeyen Çakal lakaplı kişiyi öldürmek için merkez Pala'ya gelir ama başına gelmeyen kalmaz. Sıtma hastalığına yakalanmıştır, bu yüzden bir yandan bununla mücadele etmekdedir. Çakal, oyun içerisinde son zamanlarda ülke sınırlarına yapılan silah akışından sorumlu silah taciri olarak tabir edilmektedir. Jackal sattığı silahlar yüzünden hükümetin devrilmesine ve hakimiyeti komünist yapılanmaların ele geçirmesine yol açtığı söz edilmektedir. Devlet içinde UFLL ve APR adında birbirine tam anlamıyla düşman iki örgüt ortaya çıkmıştır. Çakal iki örgüte de silah satmıştır ve bu yüzden çatışmalar sürekli hale gelmiştir. Ülkenin yerlileri vatanında göç etmek zorunda kalmıştır ama bazıları hala saklanmışlardır.

Oyun içinde gezinmek bazı noktaları mesken tutan gerilla askerleri yüzünden çok da kolay değildir. Bu askerler kontrol noktalarında konumlanıp karakterin o yerden geçmesine izin vermemektedir. Ayrıca oyundaki tüm yollarda üzerinde ağır makineli tüfekler olan jipler devriye gezmektedir. Kısacası, ateşkes bölgesi haricinde oyunda güvenli hiçbir yer yoktur, oyuncu ateş altına alınır.

Gamespot sitesinin izlenimlerine göre araç ve silah kullanımı gerçeğe oldukça yakın olmakla birlikte hem araç hem de silahlar zaman içinde hasar alıp yıpranabiliyor. Yanan çayırların gerçekten kül olduğu, el bombasıyla patlatılan bir ağacın hasar aldığı dinamik ortamda bu hasarlar doğanın kendisini yavaş yavaş yenilemesiyle düzeliyor. Tam bir gece/gündüz döngüsünün olacağı oyunda geceleri uyumak için sakin mekân bulmak gerekecektir.

Birçok birlik ve araç takdim edilmiştir; düşmanlar sadece insan askerleri içine almaktadır, fakat Far Cry'da bulunan Trigenler gibi bilimkurgu yaratıkları bu oyunda yer almamıştır.[5] Buna ilaveten, Far Cry Instincts'teki ve onun eklenti paketlerindeki oyuncu karakterinin mutantlaşması Far Cry 2'de yer almamıştır. Aynı zamanda bir gece-gündüz döngüsüne ve fırtına, rüzgâr gibi değişik hava durumlarına sahip dinamik hava sistemi bulunmaktadır. Oyundaki zaman kavramı yapay zekâyı olumlu yönde etkilemekte ayrıca düşmanların uyanıklık ve saldırganlık özellikleri bakımında değişkenlik göstermesini sağlamaktadır.Örneğin, bir düşmanın gece farkındalığı biraz artmakta fakat gizlenmekte olan oyuncuyu göremez durumda olur, ancak öğle saatleri sırasında düşmanlar gölgede otururlar ve uzun mesafeden bile oyuncunun varlığını tespit edebilirler.

Silahlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu karakterinin hedefi: Jackal

Oyuncunun aynı zamanda savaş tüfekleri, nişancı tüfekleri, roket atarlar ve hafif taramalı tüfekler dahilinde gerçek silahların geniş çaptaki cephaneliklerine erişme olanağına sahiptir. Oyun içinde bu silahlar üç çeşide ayrılmaktadır: Birincil Silahlar, çoğunlukla iki elle tutulabilen piyade tüfeği, nişancı tüfeği ve çifte gibi silahlardır; İkincil Silahlar ise, bir elle tutulabilen, tam otomatik veya yarı otomatik tabancalar, küçük bir bomba atar, ev yapımı patlayıcı maddeler; Özel Silahlar, çoğunlukla ağır silahlardan oluşmaktadır.Örneğin, hafif taramalı tüfekler, roket atarlar ve zehirli oklar atan tüfekler. Bu üç silah türüne ek olarak da, her daim taşınabilen pala benzeri bıçaklar da vardır. Geniş bir oynanılabilirlik içeren oyunda tüm bu silahlar bir süre sonra eskiyor. Silahlar kullanıla kullanıla kirleniyor, tutukluk yapmaya eğimli hale geliyor ve nihayetinde tamamen kullanılamaz oluyor. Oyuncu silah dükkânlarından silah satın alabilir, bir kere silah aldı mı sınırsız cephanelik temin edebilir ve beraberinde manual olarak silahların doğruluk ve güvenilirlik özelliklerini de geliştirebilir. Çoğu silahlar ticaret yaptığımız silah şirketinin verdiği görevle rakibinin silah taşıyan konvoyunu yok ederek açılabilir.

  • Pala:Bölgenin merkezi ve ateşkes yeri
  • Birincil Silahlar: Çoğunlukla iki elle taşınan taarruz silahları, nişancı tüfekleri ve çifteler
  • İkincil Silahlar: Çoğunlukla bir elle taşınabilen tam otomatik ve yarı otomatik tabancalar, küçük bomba atar, küçük ev yapımı patlayıcılar
  • Özel: Ağır makineli tüfekler, roket atarlar ve ve havanlar

Silah Sıkışması[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunda öldürülen düşmanlardan ele geçirilen ve eskimiş tüm silahlar sıkışmaktadır. Eskiyen silahlar gerçek hayattaki gibi kirlenir ve bir süre sonra tamamıyla kullanılamaz hale gelir. Oyuncu silah dükkanlarından belli bir ücret karşılığında silah satın alabilir ve sınırsız cephane elde etme hakkına sahip olabilir. Ayrıca satın alınan silahların doğruluk ve güvenilirlik özellikleri geliştirilebilir.

Gerçekçilik[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunda silahların belli bir süre sonra kullanılamaz hale gelmesi ve devingen hava sistemi gibi özellikler bulunmaktadır. Hem de oyuncu bir noktaya ulaşmak için elinde kâğıt harita tutup taşınabilir (GPS) bir navigasyon sistemini kullanması gerekmektedir, fakat bunlar oyuncu çevrede gezindiğinde otomatik olarak güncellenmektedir. Oyuncu arabalar, nişancı kuleleri, cephane kamyonetleri ve binalar gibi nesneleri harita üzerinde izleyebilmek için etiketleyebilir. Oyuncu karakteri ölmek üzereyken, kendisine ilk yardım yapması için komut vermelidir; örneğin, oyuncu vurulduğunda kurşunları vücudundan çıkartmalı ve ateş altındaysa oradan uzaklaşmalıdır. Taşıtların hasarı gerçeğe yakın yapılmıştır, araç hasar aldığında oyuncu aracı onarmalıdır.

Far Cry 2'de paranın yerine elmaslarla ticaret yapılmaktadır
Far Cry 2'de oyuncu karakterinin bir barda gizlenmekte olan dostları

Oyuncu aynı zamanda sıtmayla boğuşmaktadır. Sıtmanın etkisi görüldüğünde gerçek saate göre her 30 veya 40 dakikada bir oyuncu hap almalıdır. İlaç bittiğindeyse, ilaç almak için tek bir görev yapmalıdır. Oyuncu saygınlığı çoğaldıkça ve oyuncunun adı çıktıkça, tıbbi tedavi sağlamak daha da zorlaşıyor. Oyuncu sağlığını düşündükçe, daha sağlıklı olur ve iyileşmesi hızlanır. Karakter daha dayanıklı olduğu sürece; daha hızlı depar atabilir, su altında nefesini uzun süre tutabilir. Bunlar gerçekleşmesi için oyuncu düzenli olarak hap almalıdır. Buna rağmen oyuncu boş olduğunda veya yan görevleri yaptığında tedavi sağlamak zorunda değildir; sadece ana görevlerde hap kullanması gerekiyor.

Dunia Motoru oyunda karmaşık düzene ve olaylar döngüsüne olanak sağlar; oyunda gece gündüz döngüsü bunun yanında ağaçların ve bitkilerin yenilenme özelliği bulunmaktadır. Çarpışmalar sırasında oyuncuya avantaj veya dezavantaj sağlayan kıvılcım parçası, benzersiz bir ateş yayılma düzeneği sayesinde yayılarak büyük çalılıkların yanmasına yol açmaktadır. Ateşin tepkisi rüzgârın hızı, rüzgârın doğrultusu, yağmur ve bitkilerin türüne bağlıdır. Örneğin, bir ateş parçası kuru, otlak düzlüklerde ve çayırlıklardaki gibi gür ve nemli ormanlarda hızlıca yayılmaz.

Oyunda çeşitli türlerde Afrika yabani hayvanlarla karşılaşmak mümkündür ve bunlar düşmanı başka tarafa çekmede bunun yanında da onları oyuncunun varlığından haberdar edebilir.[6] Oyundaki tüm hayvanlar zebralar, gnular, ceylanlar, gibi vahşi otçulların yanı sıra keçi ve tavuk gibi evcil otçullar da bulunur. Ayrıca oyunun geçtiği bölgenin güney yakasında nadir de olsa buffalolara rastlanılır. Hayvan kaynaklı saldırı ise aşırı nadir görülür, zira oyunda yırtıcı hayvan yoktur.

Bazı eleştirmenlere göre suya dalarkenki odaklanma çok ileri götürülmüş ve oyuncuları çileden çıkartan bir sorun olarak görülmüş, hatta berbat oyun tasarımı oyuncu karakterinin ölümüne neden olduğu söylenmiştir.[7][8]

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

Karakterimiz, Jackal adında bir silah tacirini öldürmek için yemin eder ve Afrika'ya gelir. Motele gitmek için havaalanında bir taksi çevirir ve Pala'ya doğru yola çıkarlar. Yolda giderken bir sürü olaya şahit olur, taksici olayları anlatır, karakterimiz için her zamanki gibi suskundur. 15 dakikalık bir yolculuğun ardından Pala'ya varırlar. Pala o bölgenin merkezi ve ateşkes bölgesidir. Ancak karakterimiz Sıtma hastalığına yakalanmıştır, acı gerçek burada ortaya çıkar. Motelin önünde baygınlık geçiren karakterimiz ayıldığında kendini bir motelin odasında uzanmış bir vaziyette bulur, az ilerisinde Jackal vardır. Jackal karakterimizin eşyalarını kurcalarken bir günlük bulur, günlükte karakterimiz geliş amacının Jackal öldürmek olduğu yazar, Jackal bu yazıyı görünce sinirlenir, karakterimiz berbat bir haldedir. Ayağa kalkamayacak kadar hasta ve bitkindir. Jackal karakterimizi korkutmak için kafasının üstüne bıçak saplar. Silah çeker ancak karakterimizi öldüremez, oradan uzaklaşır. Aniden patlama meydana gelir. Karakterimiz yatağından fırlar, bıçağı ve tabancayı alır. Dışarıda azılı iki grup çatışmaktadır, karakterimiz birkaç adam öldürür ve Pala'dan kaçmak üzere yola koyulduğunda sıtma nedeniyle fazla uzaklaşamadan yere düşer ve bayılır.

Ayıldığında kendini bir hücre evinde bulur ve bir teğmen karşısındadır. Oyunu kaydedip ilk yardım çantasından ilaç aldıktan sonra teğmen size bir görev verecek, görev basit: Bir hücre evine gidip çevresindeki korumaları öldürmek ve hücre evini ele geçirmek. Korumalar genelde iki kişi oluyor, sessizce öldürün ve hücre evine girin, uyuyun, cephane alın. Uyandığınızda yine teğmen arayacak. Bir yeri gözetlemenizi ve oradakileri öldürmenizi isteyecek. Görevi yaptıktan sonra eğitim bölümü bitmekte ve asıl hikâye bölümü başlıyor.

Kısım 1[değiştir | kaynağı değiştir]

Merkez Pala'da UFLL ve APR örgütleri arasındaki çatışmalar sona ermiş ve ateşkes ilan edilmiştir. Bu arada oyuncu karakteri bir barda Reuben Oluwagemb adında bir gazeteciyle tanışır. Gazeteci süregelen çatışmalar hakkında bir kitap yazmaktadır. Bu kitapta Jackal'dan da söz edilmektedir. Gazeteci oyuncuya Jackal'la yapmış olduğu bir görüşmeye ait ses kaydını verir. Gazeteci oyuncunun sıtma hastası olduğunu anladığı an merkez Pala'daki kilisede görev yapan ve sivilleri bu baskıdan kurtarmaya çalışan rahibe yardım ederek ondan sıtma ilacı alabileceğini söyler. Oyuncu Jackal'ın izini sürerken bazı yan görevler de yapabilir. Oyuncu mültecilerin sıtmaya iyi gelen ilaçlar için ülke dışına göç etmesine rahipten aldığı damgalı seyahat belgelerini onlara ulaştırabilir, daha fazla silah ve mühimmat çeşidi için rakip firmaların nakliyat konvoylarına pusu kurabilir, bazı bölgelerde bulunan baz istasyonları üzerindeki telefonlara cevap vererek edinilen bilgilere göre hedeflere suikast düzenleyebilir.

Oyuncu UFLL ve APR örgütlerine ayrı ayrı çalışması için zorlanmaktadır. Her bir taraf da bu büyük çaptaki savaşı feshetmek amacıyla oyuncuyu vazgeçilebilir bir casus olarak kullanmaktadır. Nice başarılı görevlerin ardından bir örgütün lideri diğer örgütün başında bulunan kişiye suikast girişiminde bulunması için oyuncuyla anlaşmaktadır. Suikast başarılı olur oysa oyuncu anlaşma yaptığı kişinin askerleri tarafından çoğu defa pusuya düşürülür ve ihanet edilir. Oyuncu paçayı kurtarır ancak bu kargaşanın içinde ya rahibi ve sivilleri korumaya ya da yoldaş askerlere yardım etmeye zorlanmaktadır. Oyuncu karakteri nihayetinde çarpışmalarda mahvolur, cesetlerle dolu bir kamyonun kasasında uyanır. Kamyondan yolun üzerine düşer ve çölde kum fırtınasında sığınacak bir yer aramaya koyulur ancak sıtmanın etkisiyle fazla geçmeden bayılır. Kum fırtınasının sona ermesiyle Jackal çıkagelir ve baygın haldeki oyuncuyu emniyetli bir yere götürür. Ancak lidersiz kalan diğer örgütün çekilmekte olan askerleri gelince Jackal kaçmak zorunda kalır. Bu örgütün bir teğmeni oyuncuyu bu durumdan kurtarması için oyuncuya ihanet eden örgüt liderine suikast düzenlemesini ister. Oyuncu bir alay mitinginde bulunan hedefe suikast düzenler ve güneydeki Bowa-Seko iline kaçar.

Kısım 2[değiştir | kaynağı değiştir]

Bowa-Seko'da oyuncu ve dostu bölgenin dengelerini değiştirmek amacıyla teğmenin emirlerini yerine getir ve Selao Limanı'nda çarpışmaları yeniden alevlemek amacıyla yanlış bayrak eylemini gerçekleştirir. Bunu takiben, iki örgüt yeni ilde savaş durumdalar, bunun yüzünden her iki taraftan da çeşitli görev talepleri geliyor. Nihayetinde, oyuncu iki örgütün lideri olan Oliver Tambossa veya Addi Mbantuwe tarafından örgütler arasında barış anlaşması yapılması için karşı örgüte elmas dolu evrak çantasını götürmekle görevlendiriliyor. Oyuncu mekâna vardığında, alanı mahvedilmiş ve örgüt liderinin ölmüş olarak buluyor. Jackal çıkagelir ve çarpışmaların devam etmesini istediğini ve savaş lordlarının barışı sadece insanların dikkatini çekmeden suç işlemek amacıyla istediğini izah eder. Ardından da Jackal elmasları ele geçirip oyuncu karakterini bayıltır.

Kısım 3[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyundan bir görüntü

Oyuncu ayıldığında eski bir köle hapishanesinde mahkûm durumundadır ve şamar oğlanı gibi kullanıldığını, suikastlardan sorumlu tutulduğunu ve barış anlaşmasına engel olduğunun farkına varır. Hapishaneden kaçar ve Jackal'ı aramaya devam eder. Bu süreçte bir dizi görevler gerçekleştirir. Görevler ise söylenen sıraya göre UFLL ve APR örgütlerinin yeni savaş lordları olan Bay Greaves ve Hector Voorhes'e süikast düzenlemekten ibarettir. Buna rağmen oyuncu Greaves ve Voorhes ile görüşerek öldüreceği sözleşmeciyi kendi seçebilir. Bunun ardından gazeteci Reuben havaalanında ya öldürülecekleri ya da sınır dışı edilecekleri korkusuyla yardım için oyuncuya telefon açar. Oyuncu halk ordusuyla savaşarak gazetecileri kurtarır.

Reuben'in de yardımıyla oyuncu sonunda Jackal'ın izini bulur ve onunla buluşur. Jackal sivilleri iç savaşın hüküm sürdüğü ülkeden kurtarmak istediğini söyleyerek niyetini belli eder. Nihayetinde Jackal'ı öldürmek zorunda olmasına rağmen ona yardım etmeye razı olur. Jackal'ın oyuncu için yaptığı plan kalan iki örgüt liderine suikast düzenlemek ve bir çanta dolusu elması sınır bekçilerine rüşvet olarak vermek. Oyuncu elmasları bulduğunda yoldaş askerler ve arkadaşlar ülkeden kaçmak için elmasları gasp etmek istiyorlar. Bu yüzden oyuncu onlarla savaşmak zorunda kalıyor.

Her iki örgüt liderinin ölümü ve elmasların elinde olmasıyla, oyuncu "Karanlığın Kalbi" adında sınıra yakın bir yerde bulunan bir kulübede Jackal ile buluşur. Jackal sivilleri tahliyeye zorlayan orduyu durdurmak amacıyla vadiden sınıra giden yolu dinamitlemek istemektedir. Oysa patlayıcıların ateşleme fitili arızalıdır ve patlayıcılar aküyle kısa mesafeli tutulmalıdır yoksa fitil kendi kendini imha eder. Jackal oyuncuya bir seçim hakkı tanır; Jackal patlayıcıları ateşleyebilir, veya oyuncunun ülkeden ayrılması şartıyla kendisini vurabilir, başka bir yol ise sivillerin kaçışını emniyet altına alabilir. Oyun Reuben Oluwagembi'nin patlamaya şahit olması ve artan mülteci kalabalığının sınırı geçme anının fotoğraflanmasıyla sona erer. Sınır bekçilerinin biri de elinde elmas çantasını tutarkenki görüntüsü de göze çarpıyor.

Sonuç[değiştir | kaynağı değiştir]

APR ve UFLL liderleri düşmanlığı sona erdirmeye ve ülkede yeni bir hükümetin kurulması için uğraştı ancak ülkedeki şiddet bitmedi. Reuben'in hikâyesi uluslararası basın tarafından görmezden gelindi. O da bu duruma inat hikâyeyi internet üzerinde kişisel blogunda yayınladı. Ülke nüfusu büyük ölçüde azaldı ve sivil toplum kuruluşları düşük can kaybı oranını ülke istihbaratının titiz çalışmasına bağladı. Jackal'ın ortadan kaybolmasıyla ilgili olarak dünya basını onun çatışmalarda öldüğünü söylemesine rağmen cesedi asla bulunamamıştır. Tüm bunlara ek olarak da oyuncunun sonu kesin olarak bilinmemektedir. Söz gelimi oyuncu elmas çantasını almayı tercih etsin. Her ne kadar Reuben'in resminde ekranda görülen göç sırasında bir silah sesi duyulsa da oyuncunun Jackal'la olan anlaşmasına değer verip vermediği bilinmemektedir.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Önceki Far Cry oyunlarındaki baş kahraman, Jack Carver, bu oyunda gösterilmiyor. Ubisoft oyuncularının bu oyun hakkında araştırmaları için yaptığı röportajlarda o karakteri yeterince unutulmaz ve cana yakın olarak bulmadıklarını söylenmiştir. Sonuç olarak da oyuncunun seçimine sunulmuş birbirinden yaş-ırk-boy-kilo gibi özellikler açısından farklı farklı 9 karakter ortaya çıkarılmıştır. Tüm oynanabilir karakterler değişik tiplerde birer asker olarak belirtiliyor. Oyuncu oynanabilir karakterler dışında arkadaşlarını ve oyun içinde görülen insanların gözünden oynamak için seçme hakkı yoktur. Bu arkadaşlar oyun içinde "Dost" olarak nitelendirilir ve dostlar oyundaki görevleri tamamlamada bize yardımcı olurlar; örnek olarak, bir uçak sürebilen bir dostumuza defolyant (bir tarım ilacı) konteyneri götürüp, biz bir tarlaya saldırırken o da düşman siperini yok edip bize yardımcı olabilir, dost oyuncuya yardıma gelebilir, oyuncu da ona geride kalan düşmanları temizlemede yardım edebilir. Benzer şekilde, oyuncu "Dostları" tarafından yardım için çağrılabilir veya oyuncu gerekli ilk yardımı sağlayamazsa dostunu çağırıp yardım isteyebilir.

Geliştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Sistem gereksinimleri
Asgari Önerilen
Microsoft Windows
İşletim sistemi Service Pack 2 kurulu Windows XP ya da Windows Vista
Merkezi işlem birimi Pentium 4 3.2 GHz, Pentium D 2.66 Ghz, AMD Athlon 64 3500+ ya da daha iyisi Intel Core 2 Duo Family, AMD 64 X2 5200+, AMD Phenom ya da daha iyisi
Hafıza 1 GB 2 GB
Sabit Disk yeri 6 GB boş yer
Grafik işleme Nvidia GeForce 6600 veya ATI Radeon 9800 Pro NVidia 8600 GTS veya daha iyisi, ATI X1900 veya daha iyisi

Far Cry 2 yapım çalışması ana şirket Ubisoft tarafından 19 Temmuz 2007'de Fransa'nın başkenti Paris'te başlanmıştır.[9] Oyunun geliştirme çalışmalarını Ubisoft'un kolu olan Ubisoft Montreal ekibi başlatmıştır ve çıkış tarihi de 23 Ekim 2008 olarak belirlemiştir.

Oyunun baş yapımcısı Louis-Pierre Pharand, tek kişilik oyun modunun yaklaşık 50 saatlik bir oynanışın ardından bitirebileceğini söylemiştir.[10][11] Oyun baş tasarımcısı Clint Hocking'e göre oyunda her yere göz atarak bitirmenin 100 saate varacağı da belirtilmiştir.[12]

Oyunun Alfa öncesi sürümüne ait bir videoda, oyun geliştiricilerinin yorumuyla beraber oyundan 13 dakikalık bir kesitte oyun görsellerinin tanıtımı Ağustos 2007'de gerçekleştirilmiştir. Sunumda silahlı çarpışmalar, taşıt sürme ve benzersiz ilk yardım sahneleriyle gerçekçi kâğıt haritalar gösterilmiştir. Sunumda ağaçlara ateş edildiğinde ağaçların nasıl devrildiği ve bir süre sonra da nasıl yenilendiği, hacimsel rüzgârlar sayesinde kıpraşan bitkiler ve devinimli olarak yayılan ateş gibi çeşitli çizgesel özellikler de gösterilmiştir. İnsan yapımı binaların büyük çaptaki yıkımını gösteren sahneler de göze çarpmıştır.[13]

İnceleme[değiştir | kaynağı değiştir]

Temmuz 2007'de Ubisoft oyun için incelemeler yapmak için Afrika'ya oyun geliştirici ekibi göndermiştir. Kenya etrafında gezmek ve çayırlıklarda kamp yapmak iki haftalarını almıştır. Oyun yapımcısı, Louis-Pierre Pharand gezi ardından oyun tasarımı "çok yanlış" yaptıklarının farkına varmış ve "oyuncunun kendisini gerçekten orada hissetmesi" için bir takım değişiklikler yaptıklarını söylemiştir.[14] Tek tük Afrika'ya özgü yabani hayvanların oyunda bulunduğunu ancak hayvanların sadece otçullardan oluştuğunu ve geliştiricilere göre yırtıcılar olsaydı ölçülü bir oyun denetimi olmaz. Etçillerin tüm otçulları yeme durumu ortaya çıkar ve bu da oyun denetimlerini zora sokardı.[15]

Harita Düzenleyicisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Far Cry 2'nin harita düzenleyicisi kullanım kolaylığı sağlayabilmek için belirli bir biçimde tasarlandı. Kolaylıkla yükselip/alçalan arazi gibi özellikler içermektedir. Bir videoda Eyfel Kulesini oyunda kullanılan grafiklerle çizilmiş ve oyun grafiklerinin ne kadar üstün olduğu gösterilmiştir.[16][17] Harita düzenleme modu taşıtlar, binalar, köprüler ve daha fazla oyun içi nesneleri takdim edecektir. Ancak (sabit silahlar hariç tüm silahlar harita düzenleme modunda yer verilmemiştir. Oyuncu düzenleme modunda binalar ve yapılar gibi nesnelerle istediği şekilde harita düzenleyebilir. Ayrıca oyunun resmi sitesinden hazır haritalar indirilebilir veya siteye yüklenebilir. Bu yapılar oyunda hazır olarak bulunduğundan harita yükleme ve indirme işlemleri kısa sürmektedir. Her bir harita için hafıza boşluk sınırı olduğu 2008'de duyurulmuştur.

Oyun Motoru[değiştir | kaynağı değiştir]

Ubisoft, Far Cry 2'ye özel olarak Arapça kökenli bir sözcük olan ve dilimizde de yaygın olarak kullanılan Dunia (Dünya) adındaki bir oyun motoru kullanmıştır. Dilimizde sıkça kullanıldığı gibi Arabistan yarımadası ve Afrika ülkelerinde de kullanılmaktadır[18]

Dunia Motoru, Far Cry 2 için Ubisoft Montreal geliştiric ekip tarafından özel olarak oluşturulmuştur. Motorda gerçekçi yarı yıkılabilir çevreler, devingen ateş yayılımı ve fırtına efektleri gibi çeşitli özel efektler,[19] gerçek zamanlı gece-gündüz döngüsü, devingen müzik sistemi ve hazırlıksız düşmanların yapay zekâ hareketleri bulunmaktadır.

Motor çift çekirdekli işlemcilerin yayında çok çekirdekli işlemcilerden faydalanacakken DirextX 9'un yanında DirectX 10'u da destekleyecek.[20] Ubisoft Hollanda Üst Düzey Ürün Müdürü Michiel Verheijdt'e göre Far Cry'da kullanılan motorun sadece yüzde 2'si veya 3'ü kullanılmıştır. Ek olarak da Crysis'te kullanılmış olan oyun motoru CryEngine 2'den daha az sistem isteyen bir oyun motoru olduğu belirtilmiştir.[21]

Far Cry 2 hem de Philips'in geliştirmiş olduğu amBX teknolojisini desteklemektedir. Teknoloji uygun donanımla titreşim efektleri, renkli çevre aydınlatması, rüzgâr efektleri ve bunun gibi teknolojilere olanak sağlamaktadır.

Grafikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ubisoft'un Ekim 2008'de satışa sunduğu oyun, 2004 yılındaki tropik adada geçen birincil şahıs nişancı tarzındaki oyunun devamı niteliğindedir. Far Cry'ın orijinal yapımcısı Crytek, o sıralarda Crysis üzerinde yoğunlaştığından oyunun yapımını Ubisoft Montreal stüdyosuna vermiştir. Bu yüzden oyunda Türkçe dil seçeneği bulunmamaktadır.

Ubisoft, Far Cry 2'nin grafik motoru tanıtımı için Ubidays 2008'de demo bir video yayınladı. Oyunda kullanılan grafik motorunun adı "Dunia" ve Far Cry 2 için özel olarak geliştirildi: Dunia, Doğu Afrika'da kullanılan bir dil olan Swahili'de "Dünya" anlamına gelen bu sözcük Türkçe söylemine de oldukça yakındır. Oyun motoru DirectX 9 ve DirectX 10 kalitesinden faydalanmakta ve çok çekirdekli işlemcilerin performansını da göstermektedir. Oyunun toplamda 50 km2 bir alanda geçtiği, yarım saatlik bir ilerlemeden sonra oyundaki eğitim bölümü bitiyor ve haritadaki kapalı yerler açılmaktadır.

Oyun gerek görev çokluğuyla gerekse de göreve giderken harcanan süre nedeniyle sıkı bir oyuncu bir haftada rahatça bitirebilir. Oyunda bütün görevleri yapmak istenilirse de oyun süresinin 2-3 haftaya vardığı söylenmektedir.

Oyunda ateş önemli bir yer tutuyor. Ateşin yayılması ve rüzgârla etkileşimi ayrıntılı biçimde ele alınmıştır. Otlak bir alanı, ağacı ve hatta binaları yakmak mümkündür. Yakılan yeşilliklerin bir süre sonra yavaş yavaş büyümesi oyunda gözlemlenebilecek noktalar arasında yer almaktadır.

İlk oyuna nazaran daha gelişmiş bir grafik motoru ile Far Cry 2 grafikleri ile oyunculardan büyük beğeni toplamıştır.

Oyunda ölünce yapay zekâya sahip arkadaşlarınızdan birisi yardımınıza gelerek sizi kurtarıp güvenli bir bölgeye taşıyabilir. Gerçeklik anlamında güzel bir düşünce olan bu durum sırasında karakterinizin bilinci gidip gelecek. İyileşene kadar bekleyip hayata geri dönüldüğünde karakterin kontrolü yeniden oyuncaya verilecek.

Far Cry 2'de Philips'in geliştirdiği Ambx teknolojisi kullanmıştır. Ambx yapay bir ortam oluşturma düzenidir. Uygun donanımlarla oyundaki fiziksel gelişmeleri bilgisayar karşısında yaşanabiliyor. Titreşimler, rüzgâr efektleri, ortam aydınlatması gibi özellikler de oyunda bulunuyor.[22]

İncelemeler ve eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Far Cry 2 oyun eleştirmenlerinden olumlu eleştiriler almıştır. Grafikler ve Afrika kurgusu genel olarak övgüyle karşılanmıştır. Aynı zamanda oyuncuyu bulmaya çalışan düşmanlar da eleştirmenlerce övgüyle karşılanmıştır, fakat düşmanların bazen uyum içerisinde olmadıkları ve yapay zekada problemler olduğu belirtilmiştir. Oyundaki asıl olumsuz eleştiriler bir yerden başka bir yere gitmenin çok uzun sürdüğü,hikâye modundan bilgi eksikliği olduğu ve çok zorlayıcı olmayan olaylar dizisidir. IGN'den gelen eleştirilerde ise diğer bir küçük hata olan kayıt sistemindeki farklılıklar gösterilmiştir: oyunun PC sürümünde oyuncu herhangi bir zamanda oyunu kaydedebilirken, konsol sürümlerinde sadece belli noktalarda kayıt yapılabilmektedir.[43] Game Informer ise oyuna gerçeklik kattığı gerekçesiyle övgüyle karşılamıştır. IGN bunu olumsuz karşılarken, GameSpot, konsol sürümlerinin kayıt sistemleri oyuncuya hızlılık kattığı ve oyundaki ölümün daha önemli görüldüğünü belirtmiştir.[44] GamePro, Far Cry 2'yi "Oyunun etraflı sunumu, oyuna zengin bir oynanabilirlik katmıştır ve oyuncuların başka bir dünyaya gitme duygusu engelleri kaldırıcı bir güçtür" diyerek oyunu övgüyle karşılamıştır.[45] 28 Ekim 2008'de, 87 eleştiri üzerinden, oyunun geneli Amazon sitesinin kullanıcı oylarından 2 yıldız almıştır.

Satış[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunun Windows sürümü, açılış haftasında Kuzey Amerika'da en çok satan oyun oldu. Xbox 360 versiyonu dördüncü, PS3 versiyonu ise beşinci oldu.NPD Group tarafından hazırlanan bir rapora göre Far Cry 2, Kasım 2008'de en çok satan on beşinci Windows oyunuydu.

Far Cry 2 2008 Kasım itibarıyla 1 milyon adet kopya satmıştı. 2009 Ocakda ise oyunun satış rakamları 2,9 milyon adete ulaşmıştı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Far Cry Serisi

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Gamespot - Far Cry 2, 24 Ekim'i İnletti. 30 Temmuz 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 4 Mart 2009 tarihinde erişilmiştir.
  2. ^ Xbox World - Ubisoft Far Cry 2'nin çıkış tarihini duyurdu. 9 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 4 Mart 2009 tarihinde erişilmiştir.
  3. ^ http://au.xbox360.ign.com/articles/846/846742p1.html 7 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Ign - "Far Cry 2 Progress Report" 5 Haziran 2009 tarihinde erişilmiştir.
  4. ^ http://www.worldcat.org/issn/1080-4471 12 Eylül 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Worldcat.org - "Far Cry 2: Survival Guide to Africa" 5 Haziran 2009 tarihinde erişilmiştir.
  5. ^ CVG - "Far Cry 2 - first look!" 25 Eylül 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 6 Haziran 2009 tarihinde erişilmiştir.
  6. ^ FarCry Resmi Blog - LP'nin videosundan sorular. 7 Mart 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 13 Mart 2009 tarihinde erişilmiştir.
  7. ^ About.com - Far Cry 2 eleştiriler.[ölü/kırık bağlantı] 13 Mart 2009 tarihinde erişilmiştir.
  8. ^ Gamespy - Far Cry 2 (PC). 2 Mart 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 13 Mart 2009 tarihinde erişilmiştir.
  9. ^ Ubisoft - Ubisoft Far Cry 2'yi duyurdu. 6 Haziran 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 19 Mart 2009 tarihinde erişilmiştir.
  10. ^ CVG - Jackson, Mike 17 Eylül 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 19 Mart 2009 tarihinde erişilmiştir.
  11. ^ Games Radar - Jackson, Mike. 10 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 19 Mart 2009 tarihinde erişilmiştir.
  12. ^ Joystiq - Far Cry 2; 25 değil, 50 değil, 100 saat sürecek. 31 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 19 Mart 2009 tarihinde erişilmiştir.
  13. ^ joystiq - Far Cry 2 13 dakikalık görüntü. 7 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 20 Mart 2009 tarihinde erişilmiştir.
  14. ^ three speech - Far Cry 2 Görüşmeleri. 5 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 20 Mart 2009 tarihinde erişilmiştir.
  15. ^ Far Cry 2 Resmi Site - LP'nin videosundan sorular. 10 Ocak 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 20 Mart 2009 tarihinde erişilmiştir.
  16. ^ Kotaku - Far Cry 2 Harita Düzenleyicisi çok şaşırtıcı gözüküyor. 13 Eylül 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 20 Mart 2009 tarihinde erişilmiştir.
  17. ^ Gamespot - Far Cry 2 Harita Düzenleyicisi kudurmaya başlıyor. 20 Mart 2009 tarihinde erişilmiştir.
  18. ^ Far Cry 2 Resmi Site - Far Cry 2 Gelişim Yönerge. 10 Ocak 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 21 Mart 2009 tarihinde erişilmiştir.
  19. ^ Gamasutra - Far Cry 2'deki Ateşin yayılması. 8 Kasım 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 21 Mart 2009 tarihinde erişilmiştir.
  20. ^ GameTrailers - Far Cry 2 Geliştirici Günlüğü: Motor Yönergesi. 18 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 21 Mart 2009 tarihinde erişilmiştir.
  21. ^ Tweakers - Far Cry 2 Işıklandırma Şekilleri. 9 Nisan 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 21 Mart 2009 tarihinde erişilmiştir.
  22. ^ TeknoMag - Far Cry 2 Oyun Motoru. 27 Eylül 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 8 Mart 2009 tarihinde erişilmiştir.
  23. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; MCPC isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  24. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; MCPS3 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  25. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; MCX360 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  26. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; 1Upreview isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  27. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; EdgeReview isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  28. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; fc2rev-eurog isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  29. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; GIreview isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  30. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; fc2rev-GSpot isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  31. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; fc2rev-Gamepro isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  32. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; fc2rev-GSpy isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  33. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; GTreview isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  34. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; fc2pcrev-Ign isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  35. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; fc2rev-Ign isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  36. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; fc2ps3rev-Ign isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  37. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; IGNmobile isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  38. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; OPMreview isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  39. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; OXMreview isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  40. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; PGreview isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  41. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; PCZreview isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  42. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; PCGUKreview isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  43. ^ IGN - Far Cry 2 Eleştirileri. 14 Mart 2009 tarihinde erişilmiştir.
  44. ^ Gamespot - Far Cry 2 Eleştirileri. 14 Mart 2009 tarihinde erişilmiştir.
  45. ^ GamePro - Far Cry 2 Xbox 360 Eleştirileri.[ölü/kırık bağlantı] 14 Mart 2009 tarihinde erişilmiştir.