Vikipedi:Haftanın seçkin maddesi/Eylül 2017
- 36. Hafta
Rusya Ulusal Marşı, Rusya'nın resmî ulusal marşı. Bestesi ve sözleri; bestesi Aleksandr Aleksandrov, sözleri Sergey Mihalkov ve Gabriel El-Registan'a ait olan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Marşı'ndan uyarlanmıştır. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Marşı, 1944 yılından itibaren "Enternasyonal" marşının yerine resmî marş olarak kullanılmaya başlanmıştır. Marş, 1956-1977 yılları arasında destalinizasyon politikaları nedeniyle sözsüz, sadece enstrümantal çalınmıştır. 1977 yılında eski Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri Josef Stalin'e atıf yapan sözler çıkartılmış, yine Mihalkov tarafından yazılan komünizmin ve II. Dünya Savaşı'nın zaferlerine vurgu yapan sözlerle değiştirilerek kullanılmaya başlanmıştır. Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti dışındaki Sovyetler Birliği'nin tüm cumhuriyetlerinin kendi ulusal marşları bulunmaktaydı. Mihail Glinka'nın bestelediği sözsüz "Patriotiçeskaya pesnya" 1990 yılında Rusya Yüksek Sovyeti tarafından resmî olarak kabul edildi ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra, 1993 yılında Rusya devlet başkanı Boris Yeltsin tarafından resmen yürürlüğe kondu. Marşın kamuoyunda pek bilinmemesi, politikacılar arasında kullanılmaması, uluslararası yarışmalarda Rus oyuncular tarafından ilhamla okunmaması gibi nedenlerle uzun süre beğenilmedi ve popüler olmadı. (Devamı...)
gör – tartış – değiştir – geçmiş
- 37. Hafta
Margaret Thatcher, (13 Ekim 1925 – 8 Nisan 2013), Birleşik Krallık'ta en uzun süre başbakanlık yapan kişi ve ülkenin ilk kadın başbakanı olan Britanyalı siyasetçi. Yakın tarihte ülkeyi en çok etkileyen kişilerden oldu. Uyguladığı politikalar nedeniyle hem büyük destek gördü, hem de ciddi bir muhalefetle karşılaştı. İngiltere'de küçük bir şehirde yaşayan inançlı bir Protestan esnaf ailesinden geliyordu. Gençliğinde parlak bir öğrenci olduğu gibi muhafazakâr bir öğrenci derneğinde siyasi etkinlikte de bulundu. Muhafazakâr Parti'ye genç yaşta üye oldu. Zengin bir iş adamıyla evlendi. Thatcher 1975-1990 arasında Muhafazakâr Parti başkanlığı, 1979-1990 arasında da başbakanlık yaptı. Genel siyasi çizgisi liberal-muhafazakâr doğrultudaydı. 1980'li yıllarda Batı ülkelerinde devletin iktisadi yatırımlardan çekilmesi, özelleştirme, serbest pazar ekonomisinin desteklenmesi ve işçi haklarının törpülenmesi ile kendisini gösteren neoliberal siyasetin Birleşik Krallık'taki uygulayıcısı oldu. Ülkesi içinde sol muhalefetle, uluslararası alanda ise Soğuk Savaş kapsamında Doğu Bloku ülkeleriyle mücadele yürüttü. O dönem için radikal sayılabilecek sağ politikaları taviz vermeden uygulaması nedeniyle kendisine takılan "Demir Leydi" lakabını severek benimsedi. (Devamı...)
gör – tartış – değiştir – geçmiş
- 38. Hafta
Çanakkale Savaşı'ndaki denizaltı faaliyetleri, I. Dünya Savaşı'nın bir parçası olan Çanakkale Savaşı çerçevesinde Kraliyet Donanması'nca Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi'nde sürdürülen denizaltı operasyonlarıdır. Denizaltı operasyonları esas savaştan önce başlamış ve Aralık 1915'te sonlanmıştı. Çanakkale Boğazı'nı geçerek Marmara Denizi'nde denizaltı operasyonları yapmanın esas amacı Gelibolu'yu savunan Osmanlı kuvvetlerinin lojistik durumunu sarsmak olarak görülmektedir. Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi'nde operasyon yapan denizaltıların büyük çoğunluğu E sınıfı denizaltılarıydı. Bu sınıf denizaltılar 585 tonluk, 54 metre uzunluğunda olup su üstünde 15 knot, su altında ise 9 knot hıza sahipti. Ana silah olarak 4 torpido kovanı için 8 torpido taşıyan sınıf üyeleri, güvertede bir top bulundurmaktaydı. Kullanılan top genellikle 12 librelikti (7,62 cm). Denizaltı harekâtları süresince Çanakkale Boğazı'nı İtilaf Devletleri'ne ait toplam 13 denizaltı 27 kez geçme denemesinde bulundu. Bu denizaltılardan 3 İngiliz, 3 Fransız ve 1 Avustralya denizaltısı batarken 1 Fransız denizaltısı ise Osmanlı kuvvetleri tarafından ele geçirildi. Osmanlı İmparatorluğu'nun gemi kayıpları ise içlerinde Mesudiye ile Barbaros Hayreddin zırhlısı olmak üzere 8 askerî gemi ile 31 ticari gemi ve 200'den fazla tekneydi. (Devamı...)
gör – tartış – değiştir – geçmiş
- 39. Hafta
Akhisar Belediyespor (futbol takımı) 2012-13 sezonu, Akhisar Belediyespor'un kuruluşundan itibaren 43. sezonudur. Bu sezonda takım, tarihinde ilk kez Süper Lig'de mücadele etti. Önceki sezonu Hamza Hamzaoğlu'nun teknik direktörlüğünde 1. Lig şampiyonu olarak tamamlayan Akhisar Belediyespor, ertesi sezon için Süper Lig'de oynamaya hak kazanmıştı. Takım, bu sezonu da Hamzaoğlu'nun yönetiminde geçirdi. Süper Lig sezonuna 0-1'lik Eskişehirspor galibiyetiyle başladı. Sezonun ilk yarısında oynadığı on yedi maçtan üç galibiyet, altı beraberlik ve sekiz mağlubiyet ile ayrıldı. İkinci yarıda ise sekiz galibiyet, üç beraberlik ve altı mağlubiyet elde etti. Toplamda oynadığı otuz dört maç sonunda 42 puan toplamayı başaran takım, ligi 14. sırada tamamladı. Diğer yandan Türkiye Kupası'na ikinci turdan katılan takım bu turu geçse de, üçüncü turda elenerek kupaya veda etti. (Devamı...)
gör – tartış – değiştir – geçmiş