Vikipedi:Haftanın seçkin maddesi/Mart 2014

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2008:
2024:
Önbelleği boşalt



10. Hafta

Aston Villa FC teknik direktörleri listesi, İngiliz futbol kulübü Aston Villa FC'nin kuruluşundan günümüze kadarki teknik direktörlerinin yer aldığı listedir. 1874'ten 1934 yılına kadar takım kadrosu bir heyet tarafından belirlenirken, bu heyetin sekreterinin rolü bugünün teknik direktörlüğüyle eşdeğerdi. Bu dönemde George Ramsay ve W. J. Smith adında iki sekreter mevcuttu. 42 yıllık sekreterlik hayatında 6 FA Cup ve 6 Football League First Division kupası kazanan Ramsay, aynı zamanda kulübün en başarılı teknik direktörü konumundadır. Kulübün ilk tam zamanlı teknik direktörü 1934'te takımın başına geçen Jimmy McMullan oldu. Aston Villa, 1990'da başa Jozef Vengloš'u getirmesiyle Birleşik Krallık ve İrlanda dışından teknik direktör getirten ilk büyük kulüp konumuna geldi.

Kulüpte, özellikle son 30 yılda birçok teknik direktör değişikliğine gidildi. Bu bağlamda birçok teknik direktörü işe alıp sonra kovmasıyla tanınan dönemin kulüp başkanı Doug Ellis'e Deadly Doug (Ölümcül Doug) lakabı layık görüldü. 133 yıllık kulüp tarihinde 37 yıl yönetimde bulunan Ellis, kulüp tarihindeki 24 teknik direktörün 13'ünü işe alıp kovdu. Ellis'in kulübü Randy Lerner'e satmadan önceki son işlerinden biri teknik direktörlük koltuğuna Martin O'Neill'i getirmek oldu. Ağustos 2010'da görevden ayrılan O'Neill'in yerine Gérard Houllier geldi. Ancak bir sezon takımın başında kalan ve 2010-11 sezonunun bitimiyle görevden ayrılan Houllier'in yerine, beş gün önce takımın en büyük rakiplerinden Birmingham City'den ayrılan İskoç teknik adam Alex McLeish ile anlaşıldı. Bu değişimle birlikte ilk kez Birmingham City'i çalıştıran bir teknik direktör, direk olarak Aston Villa'nın başına geçmiş oldu. 11 ay kadar görevini sürdüren McLeish, 2011-12 sezonunda gönderildi ve yerine Paul Lambert getirildi. (Devamı...)
görtartışdeğiştirgeçmiş


11. Hafta

Thierry Henry, (d. 17 Ağustos 1977, Essonne), Antiller kökenli Fransız futbolcudur. Major League Soccer ekiplerinden New York Red Bulls'ta forma giymektedir.

Henry, gençlik yıllarında yerel takımında oynadığı ve büyük umut vadeden bir futbolcu olduğunu gösterdiği Paris'in varoş semtlerinden olan Les Ulis, Essonne'da doğdu ve yetişti. AS Monaco tarafından yetenekleri fark edilen Henry'le hemen sözleşme imzalandı ve Henry profesyonel anlamda sahalara ilk olarak 1994'te adım attı. Sergilediği güzel grafik onu İtalyan şampiyonu Juventus'a transfer olmadan önce Fransa millî futbol takımına kadar yükseltti. Arsenal'e 10,5 milyon £'e transfer olmadan önce kanatta sergilediği performansla düş kırıklığı yaratan bir sezon geçirdi.

Henry, Arsenal'da iken adını dünya çapında bir üne kavuşturdu. İlk başlarda Premier League'de güçlük çekmesine karşın Henry hemen hemen her sezon Arsenal’ın en golcü oyuncusu olmayı başardı. (Devamı...)
görtartışdeğiştirgeçmiş


12. Hafta

2010 FIFA Dünya Kupası finali, 11 Temmuz 2010'da Güney Afrika'nın başkenti Johannesburg'taki Soccer City Stadyumu'nda, 2010 FIFA Dünya Kupası'nı kazanan takımı belirlemek için oynanan maç. Hollanda'yı, uzatmaların 116. dakikasında Andrés Iniesta'nın attığı golle 1-0 yenen İspanya, kupanın sahibi oldu. Maç, gösterilen sarı kartların çokluğu ve Hollanda'nın sert futbolu nedeniyle eleştirildi. FIFA Dünya Kupası'ndaki en büyük başarısını 1950'deki dördüncülükle elde eden İspanya, bu şampiyonlukla birlikte, kupayı ilk kez kazanmış oldu. 1974 ve 1978'de kaybettiği final maçlarının ardından Hollanda, bu maçı da kaybederek bu alanda bir rekora imza attı. Maçın ardından, ilk kez bir Avrupa takımı, kendi kıtası dışında düzenlenen Dünya Kupası'nı kazanmış oldu. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


13. Hafta

Sonsuz maymun teoremi, bir daktilonun tuşlarına gelişigüzel dokunan bir maymunun belirli bir metni (örneğin William Shakespeare'in tüm yapıtları) sonsuz zaman dilimi içinde yazabileceğini ortaya koyan matematik teoremidir. Burada "neredeyse kesin", matematiksel bir terim olarak öne çıkmaktadır. Teoremde geçen "maymun" sözcüğü ise, gerçek bir maymun yerine sonsuz harften oluşan bir rastgele dizi üreten aygıt anlamına gelmektedir. Teorem, sonsuzluk kavramına ilişkin akıl yürütmelerin konu olduğu tehlikeyi ortaya koymaktadır. Bir maymunun Shakespeare'in Hamlet adlı yapıtı gibi çalışmaları tümüyle aynı biçimde yazabilme olasılığı o denli küçüktür ki, bu durumun evrenin yaşı ölçeğinde gerçekleşme şansı önemsizdir; ancak, kesinlikle sıfır değildir. Teoremin çok ya da sonsuz sayıda yazıcı içeren uyarlamaları olduğu gibi, hedef metnin büyüklüğü de bütün bir kütüphane ile tek bir cümle arasında değişebilmektedir. Teoremin kökleri Aristoteles'in Oluş ve Bozuluş Üzerine ve Cicero'nun De natura deorum adlı yapıtlarıyla Blaise Pascal ve Jonathan Swift'in düşüncelerine dayanmaktadır. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


2008:
2024: