Vikipedi:Haftanın seçkin maddesi/Temmuz 2011

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2008:
2024:
Önbelleği boşalt



27. Hafta

Suriye, idari olarak on dört ile bölünmüştür. En yüksek idari bölüm olan il Suriye'de Arapça محافظة muhafaza olarak adlandırılır. Ondört il, Arapça منطقة mıntıka olarak adlandırılan altmış ilçeye, ilçeler de Arapça ناحية nahiye diye adlandırılan 206 bucağa bölünmüştür. Bucaklar, en küçük idari birim olan köyleri içinde barındırır.

İller, içişleri bakanı tarafından önerilen ve bakanlar kurulunun onayından sonra devlet başkanı tarafından atanan valiler tarafından yönetilir. Vali, illerde idari işler, sağlık, sosyal hizmetler, eğitim, turizm, bayındırlık hizmetleri, ulaştırma, ziraat, sanayi, sivil savunma ile kanunların uygulanması ve düzenin sağlanmasından sorumludur. Vali, üyelerinin dörtte üçü dört yıllığına halk tarafından seçilen, geri kalanı içişleri bakanı ve vali tarafından atanan il meclisi ile birlikte çalışır. Buna ek olarak, merkezî hükümetin meclisin seçilmiş üyeleri arasından atadığı altı ile on kişi çeşitli görevlerde yürütmeden sorumludur. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


28. Hafta

DNA, Deoksiribonükleik asit, tüm organizmalar ve bazı virüslerin canlılık işlevleri ve biyolojik gelişmeleri için gerekli olan genetik talimatları taşıyan bir nükleik asittir. DNA'nın başlıca rolü bilginin uzun süreli saklanmasıdır. Protein ve RNA gibi hücrenin diğer bileşenlerinin inşası için gerekli olan bilgileri içermesinden dolayı DNA; bir kalıp, şablon veya reçeteye benzetilir. Bu genetik bilgileri içeren DNA parçaları gen olarak adlandırılır. Ama başka DNA dizilerinin yapısal işlevleri vardır (kromozomların şeklini belirlemek gibi), diğerleri ise bu genetik bilginin ne şekilde (hangi hücrelerde, hangi şartlarda) kullanılacağının düzenlenmesine yararlar.

Kimyasal olarak DNA, nükleotit olarak adlandırılan basit birimlerden oluşan iki uzun polimerden oluşur. Bu polimerlerin omurgaları, ester bağları ile birbirine bağlanmış şeker ve fosfat gruplarından meydana gelir. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


29. Hafta

Üzerinde yerleşim bulunan Hırvat adaları, Adriyatik Denizi'nin Hırvatistan kontrolü altındaki bölümüne ait 698 ada, 398 adacık ve 78 resifi ifade eder. Bu, Hırvat adalarını Adriyatik Denizi'ndeki en büyük ve Akdeniz'de Yunanistan'ın Ege Adaları'nın ardından ikinci en büyük takımada yapar. 698 adadan sadece 47'sinde en az bir kişi yaşamaktadır. Bazı kaynaklar Hırvatistan'ın 66 adasında yerleşim bulunduğunu söyler; fakat bu üzerinde insan ürünü yapı bulunan adaların sayısıdır ve bu adalardan 19'u tüm Hırvat adalarında yaşanan yetersiz ekonomik faaliyet sorunu yüzünden tüm kalıcı sakinlerini yitirmişlerdir.

Hırvat adalarında Antik Yunanistan döneminden beri yerleşim olduğu bilinmektedir (örneğin, Hvar adasında MÖ 3500-2500 yıllarında yerleşim mevcuttu, Siraküza kralı I. Dionysus, Hvar ve Vis'te MÖ 4. yüzyılda bir koloni kurmuştu.

Bütün adaların nüfus toplamı zirvesine 173.503 ile 1921'de ulaştı, daha sonra kararlı bir düşüş izledi ve 1981'de 1850'lerden önceki düzeye düştü. Nüfus azalması eğilimi sadece 1990'larda bozuldu, 1991'de 110.953 olan nüfus 2001'de 121.606'ya yükseldi. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


30. Hafta

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları, kısaca TCDD Türkiye'deki demiryolu taşımacılığını düzenleyen, işleten ve kontrol eden resmi kurumdur.

Osmanlı Devleti döneminde daha çok yap-işlet modeli ile sermaye sahiplerince işletilen demiryolları, 24 Mayıs 1924 tarihinde çıkarılan 506 Sayılı Kanun'la devletleştirilmeye başlanmış ve Anadolu - Bağdat Demiryolları Müdüriyeti Umumiyesi adı ile yapılandırılmıştır. Daha sonra demiryollarının yapımı ve işletilmesinin bir arada yürütülmesi ve daha geniş çalışma imkânları verilmesini sağlamak amacıyla çıkarılan 31 Mayıs 1927 tarih ve 1042 Sayılı Kanun'la Devlet Demiryolları ve Limanları İdare-i Umumiyesi adını almıştır.

1953 yılına kadar katma bütçeli bir devlet idaresi şeklinde yönetilen kuruluş, 29 Temmuz 1953 tarihli 6186 Sayılı Kanun'la "Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi (TCDD)" adı altında Kamu İktisadi Devlet Teşekkülü haline getirilmiştir. Son olarak uygulamaya konulan 233 sayılı KHK ile "Kamu İktisadi Kuruluşu" hüviyetini almıştır.


görtartışdeğiştirgeçmiş


2008:
2024: