Vikipedi:Haftanın seçkin maddesi/Aralık 2015

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2008:
2024:
Önbelleği boşalt



49. Hafta

"Greatest Hits", Lost dizisinin üçüncü sezonunun yirmi birinci; dizinin toplamda yetmişinci bölümüdür. Bölüm, yardımcı-yönetici yapımcı Edward Kitsis ile Adam Horowitz tarafından yazılırken Stephen Williams tarafından yönetildi. 16 Mayıs 2007 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nde ABC kanalında; Kanada'da CTV'de yayımlandı. Amerika Birleşik Devletleri'nde 12 milyon kişi tarafından izlenen bölüm hakkında eleştirmenler tarafından olumlu eleştiriler yapıldı. Lost'un editörleri bu bölümle Golden Reel Ödülleri'ne aday gösterildi. Bölümdeki olaylar Oceanic uçağının yaptığı kazadan sonraki doksan ikinci gün olan 22 Aralık 2004 tarihinde geçmektedir. Bir grup kazazede, kamplarına gizlice baskın yapacak olan Diğerleri grubuna karşı hazırlık yaparken diğer kazazedeler ise yakınlardaki şilep ile iletişime geçmek için çalışmaktadırlar. Charlie Pace (canlandıran Dominic Monaghan), flashbackler ile gösterilen hayatının en iyi beş anını sayar ve Desmond Hume (Henry Ian Cusick) tarafından görülen önsezilerin gerçekleşmesini bekler. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


50. Hafta

Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Yahudilerin tarihi, Osmanlı topraklarında var olan Yahudilerin tarihidir. Yahudilerin bugünkü Türkiye'ye 1492'de İspanya'dan göç ettikleri ve Türklerle Yahudilerin ilk temasının 1453'te, İstanbul'un Fethi'nden sonra olduğu düşüncesi yanlıştır. Bizans İmparatorluğu'ndaki Yahudilerin tarihinden de anlaşıldığı üzere; MÖ 4. yüzyıldan beri Yahudiler Anadolu'da mevcut olduğundan, Osmanlıların beylik döneminden imparatorluğun çöküşüne kadar geçen zamanda Yahudiler Anadolu'daki mevcudiyetlerini sürdürmüşlerdir. Osmanlı İmparatorluğu'nun yaşam döngüsünün çeşitli evreleriyle, Yahudilerin sosyal ve ekonomik hayatı arasında paralellik gözlemlenir. Örneğin, Osmanlı'nın yükselme dönemi olan 15. ve özellikle 16. yüzyıllar, Osmanlı Yahudilerinin altın çağı olmuştur. Osmanlı topraklarına ilk matbaayı getiren Yahudiler, ayrıca Osmanlı hükûmetinde önemli mevkilere gelmiştir. 17. yüzyıla denk gelen Osmanlı'nın duraklama döneminde ise Osmanlı Yahudileri kültürel ve ekonomik olarak çöküşe girmişlerdir. 18. yüzyılda gerçekleşen gerileme döneminde ise Yahudiler, Sabetay Sevi olayının yarattığı şokla "pasif korunma psikozu" içine girdiler. Dağılma dönemi olan 19. yüzyılda Yahudilerin kültürel seviyesinde meydana gelen değişiklikler nedeniyle, yabancı dil öğrenmek bile dinden çıkmak olarak görülüyordu. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


51. Hafta

1994 San Marino Grand Prix, 1 Mayıs 1994 tarihinde İtalya'nın Imola şehrinde Autodromo Enzo e Dino Ferrari pistinde düzenlenen Formula 1 yarışıdır. San Marino yarışı, 1994 Formula 1 sezonunun toplamda üçüncü ve Avrupa kıtasındaki ilk yarışıydı. Yarış haftasında Avusturyalı pilot Roland Ratzenberger ve 3 kez dünya şampiyonu olan Brezilyalı pilot Ayrton Senna kaza yaparak hayatlarını kaybettiler. İngiliz televizyon kanalı BBC spikeri Murray Walker bu yarışı "Bir Grand Prix için en kara günlerden biriydi, bunu hatırlayabiliyorum." şeklinde tanımladı. Yarışı Alman pilot Michael Schumacher birinci olarak tamamladı. Kupa töreninin sonunda yapılan basın toplantısı sırasında konuşan Schumacher "Kendimi ne memnun ne de mutlu hissedebildim." şeklindeki açıklamasıyla, yarışta yaşanan kazadan dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi. İtalyan pilot Nicola Larini kariyerindeki ilk Formula 1 puanını alarak podyumda ikinci sırada kendine yer buldu. Fin pilot Mika Häkkinen ise yarışı üçüncü sırada tamamladı. Yarış haftasında yaşanan kazalar, yetkilileri motor sporlarında sürekli olarak artan kazalar hakkında güvenlik önlemleri almaya itti. Grand Prix Drivers' Association 12 yıl sonra yeniden kuruldu, Formula 1 araçlarında ve pistlerinde önemli değişikliklere gidildi. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


52. Hafta

Avustralya 31-0 Amerikan Samoası, 11 Nisan 2001 tarihinde Avustralya ve Amerikan Samoası Millî futbol takımları arasında, Avustralya'nın Coffs Harbour şehrindeki Uluslararası Spor Stadyumu'nda oynanan 2002 FIFA Dünya Kupası eleme karşılaşması. Avustralya takımı karşılaşmayı 31-0 kazanarak uluslararası bir futbol maçında alınan en farklı galibiyet rekorunu kırdı. Maçta 13 gol birden kaydeden Avustralyalı oyuncu Archie Thompson, bir uluslararası maçta en fazla gol atan oyuncu unvanının sahibi oldu. Thompson'ın ardından maçı 8 golle tamamlayan David Zdrilic ise I. Dünya Savaşı'ndan bu yana bir uluslararası maçta en fazla gol atan ikinci oyuncu konumuna geldi. Maçın sonucu, turnuva elemelerinin düzenlenme şeklinin tartışmaya açılmasına yol açtı. Avustralya teknik direktörü Frank Farina ve 13 gollü oyuncu Thompson, güç dengesizliğinin bu kadar aşikâr olduğu maçların önüne geçilmesi için ön eleme turu düzenlenmesi gerektiğini söylerken benzer görüşler FIFA tarafından da dile getirildi. Bütün bu tartışmalar sonrasında 2006 FIFA Dünya Kupası Okyanusya elemelerinde bir ön eleme turu daha oynatılmaya başlandı. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


2008:
2024: