Vikipedi:Haftanın seçkin maddesi/Mayıs 2022

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2008:
2024:
Önbelleği boşalt


18. Hafta

Lost dizisinin beşinci sezonu, ABD'de ABC kanalında ve Kanada'da A adlı TV sisteminde yayımlandı. Dizi, Ocak 2009'da gösterime girdi ve 13 Mayıs 2009 tarihinde iki saatlik sezon finaliyle sona erdi. Dizinin bu sezonunda, Oceanic Hava Yolları'nın 815 sayılı uçuşunda meydana gelen kazadan kurtulan kazazedelerin düştükleri adada başlarına gelen kurgusal hikâyelerin anlatılmasına devam edildi. Dizinin senaristi/yardımcı yapımcısı Damon Lindelof, 5. sezonda adadan ayrılanların neden adaya dönmek zorunda olduklarının anlatılacağı bilgisini verdi. Lost, 21 Ocak 2009 tarihinde ABC'de üç saatlik bir klip (önceki sezonların özetini içeren bir kolaj) ve arka arkaya yayımlanan iki bölümle gösterime girdi. Bölümler, Çarşamba akşamları saat 21.00'da (EST) gösterime girdi. 25 Ocak 2009 tarihinde sezonun ilk bölümü İngiltere'de Sky1 ve İrlanda'da RTÉ Two kanallarında yayımlandı. 5. sezonun DVD ve Blu-ray diskleri, "Lost - The Complete Fifth Season: The Journey Back, Expanded Edition" adıyla 8 Aralık 2009 tarihinde satışa sunuldu. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


19. Hafta

Northrop/McDonnell Douglas YF-23, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri için tasarlanmış tek kişilik, çift motorlu hayalet avcı uçağı ve teknoloji göstericisidir. Tasarım, Lockheed YF-22 ile birlikte hava kuvvetlerinin Gelişmiş Taktik Avcı (İngilizceAdvanced Tactical Fighter/ATF) yarışmasında üretim sözleşmesi için iki finalistten biri oldu. Black Widow II ve Gray Ghost adlı iki YF-23 prototipi üretildi. 1980'lerde Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri, özellikle Sovyetler Birliği'nin Suhoy Su-27 ve Mikoyan MiG-29'una karşı mevcut avcı uçaklarının yerine geçecek bir tasarım aramaktaydı. Açılan yarışmada birçok şirket tasarımlarını değerlendirmeye sundu. Finalist olarak Northrop ve Lockheed'in önerileri seçildi. Northrop, YF-23'ü geliştirmek için McDonnell Douglas ile ortak çalışırken; Lockheed, Boeing ve General Dynamics birlikte YF-22'yi geliştirdi. YF-23 rakibine göre radara daha az görünür ve daha hızlı olsa da aynı derecede çevik değildi. (Devamı...)

görtartışdeğiştirgeçmiş


20. Hafta

Samsun, Türkiye'nin büyükşehir statüsündeki otuz ilinden biridir. Karadeniz Bölgesi'ndeki Orta Karadeniz Bölümü'nde, Türkiye coğrafyasının en kuzeyinde merkezî bir noktada yer alır. On yedi ilçesi bulunan Samsun, bölgenin en yüksek, Türkiye'nin ise on altıncı en yüksek nüfuslu ilidir. Doğusunda Ordu, güneyinde Tokat ve Amasya, batısında ise Çorum ve Sinop illeri ile çevrili olup kuzeyinde Karadeniz bulunur. Karadeniz Bölgesi'nin eğitim, sağlık, sanayi, ticaret, ulaşım ve ekonomi açılarından en gelişmiş şehri olan Samsun kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerden biridir. Yerleşim geçmişi MÖ 60.000 yılına dek uzanan Samsun'da varlığı bilinen en eski halk MÖ 12. yüzyıla kadar burada bulunan Kaşkalardır. Kaşkaların ardından Hitit dönemini yaşayan şehir, MÖ 1182 ile MÖ 546 yılları arasında birkaç kez el değiştirmiş ve devamında Pers hâkimiyetine girmiştir. Perslerin ardından Makedonya, Pontus, Roma, Bizans egemenliği gören Samsun, bunların ardından bir Ceneviz kolonisi hâline gelmiştir. (Devamı...)

görtartışdeğiştirgeçmiş


21. Hafta

Lockheed/Boeing/General Dynamics YF-22, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri için tasarlanmış tek kişilik, çift motorlu avcı uçağı ve teknoloji göstericisidir. Hava kuvvetlerinin düzenlediği Gelişmiş Taktik Avcı yarışmasının gösterim/doğrulama aşaması için iki prototipi üretilen tasarım, yarışmada finalist oldu. YF-22, Northrop YF-23'e karşı yarışmayı kazanarak Lockheed Martin F-22 Raptor adıyla üretime girdi. YF-22, üretim modeli olan F-22 ile benzer aerodinamik tasarıma ve düzene sahip olsa da; kokpit, dikey stabilizeleri, kanatların konumu ve tasarımı ile gövde iç yapısında birtakım farklılıklara sahipti. 1980'lerde Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri, özellikle Sovyetler Birliği'nin Su-27 ve MiG-29 modellerine karşı koymak üzere, elindeki avcı uçaklarının yerini alacak yeni bir model arayışına başladı. Bu amaçla başlatılan Gelişmiş Taktik Avcı projesinde Lockheed, Boeing, General Dynamics, McDonnell Douglas, Northrop, Grumman ve Rockwell tarafından teklifler sunuldu. (Devamı...)

görtartışdeğiştirgeçmiş

2008:
2024: