Vikipedi:Haftanın seçkin maddesi/Aralık 2018

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2008:
2024:
Önbelleği boşalt



49. Hafta

Sıvacı kuşu, (Sitta), ötücü kuşlar takımından sıvacı kuşugiller (Sittidae) familyasında küçük kuşları barındıran bir kuş cinsidir. Gövdesine göre büyük kafası, küçük kuyruğu ve güçlü gaga ile ayakları belirgin özellikleridir. Yüksek ve basit şakımaları bölgelerini belirtir. Türlerin çoğunda göz çevresinde siyah bir bant bulunurken üst tüyleri gri ile mavi arası bir renktedir. Sıvacı kuşlarının çoğu Kuzey yarıkürenin ılıman ve dağlık ormanlarında ürer ama türlerin ikisi Avrasya'nın ılık ve kuru bölgelerindeki kayalık yerleşim alanlarına da uyum göstermiştir. Ancak Güney Asya'da çok sayıda bulunan türler arasındaki benzerlikler ayırt edilmelerini zorlaştırmaktadır. Bu cinste yer alan kuş türlerinin hepsi kovuk ve yarıklarda yuva yapar. Türlerin çoğu göçmen olmayıp yıl boyunca bulunduğu yerde yaşasalar da Kuzey Amerika'da yaşayan kırmızı göğüslü sıvacı kuşu, kışları daha sıcak bölgelere göçer. Birkaç sıvacı kuşu türünün yaşam yerleri kısıtlıdır ve ormanların yok olması nedeniyle tehdit altındadır. Sıvacı kuşları hepçildir. Çoğunlukla böcek, kabuklu yemiş ve tohumlarla beslenirler. (Devamı...)


gör - tartış - değiştir - geçmiş


50. Hafta

Thriller, Amerikalı şarkıcı Michael Jackson'ın altıncı stüdyo albümü. 30 Kasım 1982'de Epic Records tarafından satışa sunulmuştur. Sanatçının, eleştirel ve ticari bakımdan olumlu olarak değerlendirilen önceki albümü Off the Wall'un büyük oranda benzeri bir albümdür. Albümde funk, pop, rock, pop rock, R&B, soul, dans gibi birçok müzik türü yer almaktadır. Eser, 750.000 dolarlık yapım bütçesiyle, 1982 yılının Nisan ve Kasım ayları arasında Los Angeles'taki Westlake Kayıt Stüdyoları'nda kaydedildi. Albümün yapımını kimi yerde Michael Jackson'ın desteğiyle beraber Quincy Jones üstlendi. Şarkı sözlerinin yazımının büyük bölümü Jackson tarafından gerçekleştirildi. Jackson, albümün çıkışıyla birlikte, Paul McCartney destekli şarkısı "The Girl Is Mine"ı yayımladı. Bu şarkı Billboard Hot 100 listesinde iki numaraya yükselmesine rağmen, eleştirmenlerce beğenilmedi. Ancak 1983 yılının ilk haftalarında yayımlanan "Billie Jean" ile beraber, hem şarkı hem de albüm bir anda birçok dünya ülkesinin listelerinde zirveye yerleşti. Ayrıca albüm hem İngiltere, hem ABD listelerinde aynı anda zirveye oturarak bu başarıyı gösteren ilk albüm oldu. 1984'te 40 milyonluk satışı geçen Thriller, tüm zamanların en çok satan albümü olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. (Devamı...)


gör - tartış - değiştir - geçmiş


51. Hafta

Samsunspor 2013-14 sezonu, kırmızı beyazlı ekibin 1. Lig'de art arda ikinci, toplamda ise yirmi birinci sezonu, kuruluşunun ise kırk sekizinci yılıdır. 2012-13 sezonunda 1. Lig'de mücadele eden Samsunspor ligi 14. sırada tamamlamıştı. 5 Temmuz 2013 tarihinde yapılan ilk idmanla sezonu açan takım sezon öncesi çalışmalarını Bolu ve Samsun'da sürdürmüştür. Kamp dönemi boyunca üç hazırlık karşılaşması oynayan Samsunspor 17 Ağustos 2013 tarihindeki İstanbul Büyükşehir Belediyespor maçıyla birlikte de sezonun ilk resmî karşılaşmasına çıkmıştır. Sezon boyunca Samsunspor'un bütün forma ve diğer sportif ihtiyaçlarını Erreà tedarik etmiştir. Ayrıca takım ligin ilk haftasından itibaren göğüs reklamı olarak Spor Toto reklamlarını taşımıştır. Türkiye Kupası'na katıldığı 2. turda elenen Samsunspor 38 hafta süren lig mücadelesi sonunda normal sezonu 65 puan ve +25 averajla 5. sırada tamamlayarak play-off'ta yer almaya hak kazanmış, sezonun son maçını ise play-off finalinin oynandığı 18 Mayıs 2014 tarihinde oynamıştır. Finalde Mersin İdman Yurdu'na yenilen Samsunspor 2014-15 sezonunda da 1. Lig'de yer edinmiştir. Sezon boyunca takımı Hüseyin Kalpar çalıştırmış, 40 resmî karşılaşmada takımın başında bulunan Kalpar döneminde alınan 18 galibiyet, 15 beraberlik ve 7 mağlubiyet ile %45'lik bir galibiyet yüzdesi yakalanmıştır. (Devamı...)


gör - tartış - değiştir - geçmiş


52. Hafta

Denizyıldızı, hayvanlar âleminin derisi dikenliler şubesine bağlı Asteroidea sınıfından olan deniz omurgasızlarına verilen ortak addır. Dünya üzerinde, tropikal bölgelerden soğuk kutup denizi sularına kadar deniz tabanında 1.500 kadar denizyıldızı türü bulunur. Deniz kıyısından 6.000 m derinliğe kadar olan bölgede yaşarlar. Tipik olarak merkezî bir disk ve beş kollu bir yapıya sahip olan denizyıldızlarının bazı türlerinin kol sayısı beşten fazladır. Üst ya da aboral yüzeyleri pürüzsüz, taneli ya da dikenli olabilir ve üst üste geçen plakçıklardan oluşur. Türlerin çoğu kırmızı ya da turuncu gibi parlak renklerde iken bazı türler mavi, gri ya da kahverengi olabilir. Alt ya da oral yüzlerinde hidrolik sistem ile çalışan tüp ayaklar ve ortada bir ağız bulunur. Fırsatçı beslenirler ve çoğunlukla bentik bölge omurgasızlarını avlarlar. Çeşitli türleri midelerini dışarı çıkarma ya da suda asılı besin maddelerini filtreleme gibi özelleşmiş beslenme davranışları gösterir. (Devamı...)

gör - tartış - değiştir - geçmiş


2008:
2024: