Vikipedi:Haftanın seçkin maddesi/Haziran 2022

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2008:
2024:
Önbelleği boşalt


22. Hafta

Samsun 19 Mayıs Stadyumu, Samsun'un Tekkeköy ilçesinde bulunan akıllı çok amaçlı stadyumdur. 33.919 koltuk kapasitesiyle Samsunspor'un iç saha maçlarına ev sahipliği yapmaktadır. Toplu Konut İdaresi tarafından yaptırılan ve 2017'de tamamlanan stadyum adını Mustafa Kemal'in Samsun'a çıktığı gün olan 19 Mayıs'tan almaktadır. İlk olarak Nisan 2011'de duyurulan proje 3 Aralık 2012'de Toplu Konut İdaresince yapılan ve Ali Acar İnşaat'ın kazandığı ihale ile resmiyete dökülmüş, 4 Ağustos 2013 tarihindeki temel atma töreni ile de inşa aşamasına geçilmiştir. İnşaatın başlangıç tarihinden itibaren en geç 800 gün içerisinde tamamlanması taahhüt edilse de UEFA'nın standartlarına uyum sağlamak için projede yenileme yapılması, çatının inşasıyla sorumlu şirketin iflas etmesi gibi sebeplerle tamamlanma süresi birkaç kez sarkmıştır. Bu bağlamda, ilk etapta 2014-15 sezonunda hazır hâle geleceği açıklanan stadyumun açılışı önce 2015-16, daha sonra 2016-17 sezonu başına ertelense de bu hedefler de yakalanamamıştır. 2017 Temmuz'unda işler hâle getirilebilen stadyumun inşası 1400 günden fazla sürmüştür. (Devamı...)

görtartışdeğiştirgeçmiş


23. Hafta

Midilli veya önceki adıyla SMS Breslau, Alman İmparatorluğu donanması için inşa edilen Magdeburg sınıfı hafif kruvazördür. Yapımına 1910'da başlandı ve 16 Mayıs 1911'de denize indirildi. Göreve alınmasından sonra savaş kruvazörü Goeben ile birlikte, Balkan Savaşları'nın patlak vermesi nedeniyle Akdeniz Tümeni'nde görevlendirildi. Breslau ve Goeben, İstanbul'a ulaşmak için Akdeniz'deki İngiliz savaş gemilerinden kaçtıktan sonra Ağustos 1914'te Osmanlı İmparatorluğu tarafından satın alındı ve gemilerin adları Midilli ve Yavuz Sultan Selim olarak değiştirildi. İki gemi, ağırlıklı olarak Karadeniz'de, Rusların Karadeniz Filosu'na karşı hizmet etti ve diğer Osmanlı gemileri ile birlikte Ekim 1914'te Rus limanlarına baskınlar düzenledi. Bu baskınlar, Rusya'nın Osmanlı'ya savaş ilan etmesine ve Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı'na İttifak Devletlerinin yanında katılmasına yol açtı. (Devamı...)

görtartışdeğiştirgeçmiş


24. Hafta

Grammy Efsane Ödülü veya Grammy Yaşayan Efsane Ödülü (İngilizceGrammy Legend Award), Grammy Ödülleri veya çeşitli televizyon özel programları kapsamında, Kayıt Akademisi tarafından kayıt sanatçılarına verilen özel başarı ödülüdür. Ödül, "müzik endüstrisine süregelen katkılar sağlayan ve etkide bulunan" sanatçıları takdir etmek üzere oluşturuldu. İlk kez 1989'da, Grammy Living Legends adlı televizyon özel programı kapsamında dağıtılan ödülün ilk sahipleri Smokey Robinson, Willie Nelson, Andrew Lloyd Webber ve Liza Minnelli oldu. Sonraki yıl, bir önceki yılda olduğu gibi dört sanatçı daha ödülle buluştu. Kazanan Aretha Franklin, Billy Joel, Johnny Cash ve Quincy Jones; ödüllerini Grammy Legends adlı televizyon özel programı kapsamında aldılar. Ödül ilk defa 1992'de, bir Grammy Ödülü töreni kapsamında sahibini buldu ve bundan sonraki bütün ödüller Grammy Ödülleri törenlerinde dağıtıldı. O yılki ödülün tek sahibi Barbra Streisand'a ödülü Stephen Sondheim takdim etti. (Devamı...)

görtartışdeğiştirgeçmiş


25. Hafta

Süperstar '83, Türk şarkıcı Ajda Pekkan'ın dokuzuncu stüdyo albümüdür. 19 Mart 1983'te Balet Plak tarafından yayımlandı. Önceki on yılda piyasaya sürdüğü Süperstar (1977) ve Süperstar 2 (1979) albümleriyle eleştirel övgü toplayan şarkıcı, 1980 Eurovision Şarkı Yarışması'ndaki derecesiyle hayal kırıklığına uğrayınca bir süre müzik piyasasındaki görünürlüğünü azaltmıştı. Bu sırada Yaşar Kekeva Plak'tan iki plak çıkarmış ancak şirketle çeşitli sorunlar yaşamıştı. Şirketle anlaşmazlıkları devam eden şarkıcı, Ağustos 1982'de Metin Akpınar ve Zeki Alasya ile Büyük Kabare adlı müzikale girişti. Bu gösteri için Fikret Şeneş'in yazdığı bazı şarkılar Süperstar serisinin üçüncü uzunçalarının ön ayağını oluşturdu. Neredeyse tamamı aranjman şarkılardan oluşan Süperstar '83, genel anlamda bir pop kaydı olsa da caz, disko ve yer yer oryantal etkilerini barındırır. (Devamı...)

görtartışdeğiştirgeçmiş

2008:
2024: