Vikipedi:Haftanın seçkin maddesi/Mart 2011

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2008:
2024:
Önbelleği boşalt



9. Hafta

Avrupa Yakası'nın 5. sezonu, Avrupa Yakası dizisinin 19 Eylül 2007 -4 Haziran 2008 arasında atv ekranlarında yayınlanan bölümlerinden oluşmaktadır. Bir durum komedisi olan bu dizi, güncel konuları işlemeye devam etti. Türk televizyonlarında popüler hale gelen evlendirme temalı programları, İngiltere kraliçesi Elizabeth'in Türkiye'ye gelişi dizide yer alan konular arasında girdi. Böylece dizi güncel konuları işlemeye devam etti. Dizinin 150. bölümünde müzikal havası içeren sahneler yayınlandı. Medya Takip Merkezi'nin açıkladığı bilgilere göre 26 Kasım-2 Aralık 2007 tarihlerinde en çok reklamı Avrupa Yakası aldı. 38 dakika civarında 65 farklı markanın reklamı gösterildi. Memur-Sen konfederasyonuna bağlı Diyanet-Sen Genel Teşkilatlanma Sekreteri, dizilerde kullanılan isimlere tepki gösterildi. Burhan, Taceddin, Gaffur isimlerinin kökeninin dine dayandığını ve bu isimlerin verildiği karakterlerin ise saf ve aptal olmasından dolayı milletin milli ve manevi duygularında onarılması güç tahribatlara yol açtığını iddia etti. Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Kurumu'nun dergisinde "Aile Kurumuna Yönelik Güncel Riskler" başlıklı yazısında Türk aile yapısını olumsuz etkileyen kişilerden biri de Hasibe Eren'in canlandırdığı Makbule Kral karakteri olduğu belirtildi. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


10. Hafta

Taşpınar, Kıbrıs, veya eski adı Angolem; (YunancaΑγγολεμι, Angolemi), de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Bölgesi'ne, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Güzelyurt İlçesi'ne bağlı olan bir köydür. 212 nüfuslu olan köyde ikamet edenlerin sayısı 1996-2006 aralığında düşmüş olup, köyde yaşayanların yaklaşık %30'u Türkiye vatandaşıdır. Köyün yüz ölçümü 6.727 km2 (6727 dönüm)'dir. Köy, Lüzinyanlar tarafından kuruldu. Eski adı olan Angolem 'in kökenine ilişkin en yaygın iddia Fransa'daki Angoulême kasabasından geldiği yönündedir. 1489 yılında Venedik hakimiyetine geçen köy, 1570 yılında Osmanlıların eline geçti. Sakinlerinin kısmen terk ettiği köye, 1570'lerden başlanarak Yörükler yerleştirildi. 1878 yılında Birleşik Krallık hakimiyetine girdi. 1960'ta Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilanından sonra etnik çatışmalar başladı. Kıbrıs Harekâtı kapsamında, 16 Ağustos civarında köy çevresi Türk hakimiyetine geçse de Türk ordusunun köye girmesi daha sonra gerçekleşti. 2008'den beri Lefke Belediyesi'ne bağlı köy statüsünü devam ettirmektedir. Köy ekonomisi; tarım, hayvancılık ve suculuğa dayanır. Daha çok kavun, karpuz ve sebzeleriyle tanınmaktadır. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


11. Hafta

Osmanlı padişahları listesi, Osmanlı Hanedanı'nın sultanlarını içerir. Osmanlı İmparatorluğu 1299'dan 1922'ye kadar kıtalararası geniş bir imparatorluğa hükmetmiştir. İmparatorluğun ilk yıllarının anlatımında efsane ve gerçeği ayırmanın zor olması nedeniyle değişen konular olmuştur; buna rağmen çoğu modern bilginler imparatorluğun aşağı yukarı 1299 yılında ortaya çıktığını ve kurucusunun Oğuz Türkleri'nin Kayı Boyu'ndan gelen Osman Gazi olduğunu kabul eder. Osmanlı Hanedanı 36 sultanla 6 yüzyıl boyunca var oldu. I. Süleyman, imparatorluğu 16. yüzyılda doruk noktasına çıkaran, 46 yıllık saltanatı olan, Osmanlı tarihinin en uzunuydu. V. Murat, 19. yüzyıl gerileme dönemine hükmeden, kayıtlardaki en kısa saltanattı: saltanatı sadece 93 gün sürdü. Parlamenter monarşi V. Murat'ın varisi II. Abdülhamit, imparatorluğun son mutlak ve ilk anasayasal monarşi hükümdarı, zamanında resmileşti. 2009'dan beri Osmanlı hanedanının başı ve Osmanlı tahtının sahibi Abdülmecit'in büyük torunu Bayezid Osman'dır. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


12. Hafta

Dekonstrüktivizm, 1980'lerin sonlarında ortaya çıkan bir postmodern mimari akımıdır. Yapının birimlerinin parçalanması fikrine dayanan bu akım, yapıların yüzeylerinde veya cephelerinde, mimarinin bazı elemanlarını yamultmaya ve kaydırmaya hizmet eden yapı ve mahfaza gibi düz çizgili olmayan şekilleri kurgulama fikirlerine ilgidir. Dekonstrüktivist tarza sahip binaların en önemli karakteristik özellikleri, binayı gözlemleyenlere sürekli bir belirsizlik ve kaos hissini vermeleridir. Esasında, dekonstrüktivistler olaran tanınan bazı mimarlar, Fransız filozof Jacques Derrida'nın fikirlerinden etkilenmişlerdir. Dekonstrüktivizm akımında modernizm-postmodernizm karşılıklı etkileşimi; dışavurumculuk, kübizm, minimalizm ve çağdaş sanat gibi diğer 20. yüzyıl hareketlerine de referans olmuştur. Dekonstrüktivizmin uygulamacılarının "biçim işlevi takip eder", "biçimin saflığı" ve "malzemelere dürüstlük" gibi prensipleri daraltıcı modernizm "kuralları" olarak görür ve mimariyi bu kavramlardan uzaklaşmayı amaçlar. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


2008:
2024: