Vikipedi:Haftanın seçkin maddesi/Nisan 2016

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2008:
2024:
Önbelleği boşalt



14. Hafta

"Just Like Heaven", Britanyalı alternatif rock grubu The Cure'un bir şarkısıdır. Grup, şarkının sözlerinin büyük bölümünü 1987'de güney Fransa'da yaptığı albüm kayıtları sırasında gerçekleştirdi. Şarkının yazarlarından ve grubun solisti Robert Smith, daha sonraları evleneceği Mary Poole ile gittiği sahilden ilham alarak şarkıyı yazmaya başladı. Tamamen bitirilmeden önce enstrümantal bir versiyonu Fransız televizyon programı Les Enfants du Rock'ın tema müziği oldu. Robert Smith'in küçük gezisinden ilham alınarak çekilen "Just Like Heaven" video klibiyle birlikte bu şarkı, The Cure'un 1987 yılında çıkan Kiss Me, Kiss Me, Kiss Me albümünün üçüncü teklisi oldu. İlk defa bir The Cure parçası ABD'de çok popüler olarak Billboard listesinde 40. sıraya kadar yükseldi. Eleştirmenler tarafından övüldü ve Dinosaur Jr., Katie Melua gibi isimler tarafından yeniden yorumlandı. Robert Smith'e göre "Just Like Heaven", grubun şimdiye dek çıkardığı en güçlü parçalardan biri oldu. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


15. Hafta

Hande Yener, (d. 12 Ocak 1973), gerçek adıyla Makbule Hande Özyener, Türk şarkıcı ve söz yazarı. Ses getiren bir çıkış yaptığı yıllardan itibaren sık sık çıkardığı albümlerle Türk pop müziğinde kendine yer edindi. Müziğinin yanı sıra kıyafetleri ve sık değiştirdiği saç rengiyle adından bahsettirdi. Zaman zaman müzikal tarzında da değişiklikler yaptı, pop müzikten elektronik müziğe geçtiği dönemde yaptığı "bakkal müziği" tanımlaması yüzünden çeşitli tartışmaların içinde yer aldı. Kariyerindeki adımları ve kişiliği birçok kez incelenerek yorumlandı, bazen "Türk Pop Müziğinin Kraliçesi" şeklinde anıldı. Bunun bir sonucu olarak onuncu stüdyo albümüne Kraliçe (2012) adını verdi. Kadıköy, İstanbul'da doğan Hande Yener, ortaokul eğitimi sonrasında ailesi konservatuvara gitmesine izin vermeyince Erenköy Kız Lisesi'ne başladı ancak bu okulu ikinci sınıfta terk ederek evlendi. Küçük yaşlarından beri hayalini kurduğu şarkıcılığı yapmak için Sezen Aksu'ya ulaşmaya çalıştı ve tezgâhtarlık yaptığı mağazaya gelen Hülya Avşar aracılığıyla Aksu'yla tanıştı. Aksu'nun yanında bir dönem geri vokallik yaptıktan sonra Altan Çetin ile çalışarak hazırladığı ilk stüdyo albümü Senden İbaret'i 2000 yılında yayımladı. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


16. Hafta

2003 İstanbul saldırıları, 15 ve 20 Kasım 2003 tarihlerinde, Türkiye'nin İstanbul şehrindeki dört farklı noktada, bomba yüklü ikişer kamyonetin infilak ettirilmesiyle gerçekleştirilen bir dizi intihar saldırısı. 15 Kasım günü yerel saatle 9.30 (UTC+02.00) civarında Şişli'deki Bet İsrael Sinagogu, 9.34 civarında ise Beyoğlu'ndaki Neve Şalom Sinagogu'nun önünde birer kamyonet infilak etti. Patlamalar sonucunda saldırganlar dâhil 28 kişi öldü, 300'den fazla kişi yaralandı. Olaydan beş gün sonra, 20 Kasım günü, yine bomba yüklü kamyonetlerle 10.55 civarında Beyoğlu'ndaki Birleşik Krallık Konsolosluğu'na, 11.00 civarında ise Beşiktaş'taki HSBC Genel Merkezi binasına iki farklı saldırı düzenlendi. İkinci saldırılarda 31 kişi hayatını kaybederken 450'nin üzerine kişi yaralandı. Toplamda ise 4 intihar eylemcisi dâhil 59 kişi öldü, 750'den fazla kişi saldırılardan yaralı olarak kurtuldu. Saldırılar sonrasında başlatılan soruşturmalar sonucunda eylemleri el-Kaide'nin Türkiye yapılanmasının gerçekleştirdiği tespit edildi. Dört saldırıyla ilgili olarak Şubat 2004'te 69 sanıkla başlatılan ve yapılan eklemelerle 76 sanığa ulaşan yargı süreci Nisan 2007'de sonuçlandı ve 7'si müebbet olmak üzere 48 sanık çeşitli kademelerde hapis cezalarına çarptırıldı. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


17. Hafta

Türk Telekom Stadyumu, İstanbul'un Sarıyer ilçesinde yer alan çok amaçlı stadyum. Galatasaray'ın iç sahadaki futbol maçlarına ev sahipliği yapmaktadır. 52.600 seyirci kapasitesine sahip olan stadyum, Atatürk Olimpiyat Stadyumu'ndan sonra seyirci kapasitesi bakımından Türkiye'nin en büyük ikinci stadyumudur. İlk olarak 1996 yılında gündeme gelen ancak çeşitli sorunlar nedeniyle yapılamayan ve sonrasında yeri değiştirilen projenin temeli 13 Aralık 2007 tarihinde atıldı. O dönem Şişli'ye bağlı olan günümüzde ise Sarıyer sınırlarında bulunan birbiri ardına dizili üç tepeden Şişli Belediyesince adı Aslantepe olarak değiştirilen 120 dönümlük tepeye inşa edilen Türk Telekom Arena 15 Ocak 2011'de açıldı. Türk Telekom, 2010-11 sezonunun ikinci yarısından itibaren 10 yıllığına stadyuma isim sponsoru oldu. Türk Telekom Arena toplamda 198 loca ve 4.500'den fazla VIP koltuğuna sahiptir. Galatasaray ile Fenerbahçe arasında 18 Mart 2011 tarihinde ligde oynanan ve 52.695 seyircinin izlediği karşılaşma stadyum tarihinin en yüksek seyircili maçı oldu. Aynı zamanda bu karşılaşmada Galatasaray taraftarları 131,76 dB ile "bir stadyumda tezahürat ile ulaşılan en yüksek ses rekorunu" kırarak Guinness Dünya Rekorları'na girdi. Bu maç ile Galatasaray, yeni stadındaki ilk mağlubiyetini Fenerbahçe tarafından almıştır. Stadyumda en az seyirci katılımının olduğu maç ise 4 Şubat 2015 tarihinde Galatasaray'ın Balçova Yaşamspor ile oynadığı Türkiye Kupası maçında 1.200 seyirci ile gerçekleşti. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


2008:
2024: