Vikipedi:Haftanın seçkin maddesi/Aralık 2019

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2008:
2024:
Önbelleği boşalt



49. Hafta

1 − 2 + 3 − 4 + · · ·, sınırsız bir matematik seridir. Bu seri art arda gelen pozitif tam sayıların verilen sırayla değişimini gösterir. Iraksak (kısmî toplamlar sırası 1, −1, 2, −2, … biçiminde süren) diziler herhangi bir limit değerine yakınsamazlar. Bu, 1 − 2 + 3 − 4 + … serisinin ıraksadığı biçiminde de ifade edilebilir. Leonhard Euler 18. yüzyılın ortalarında 1 − 2 + 3 − 4 + · · · = 14 olduğunu öne sürmüştür. Cesàro toplamı, 1 − 2 + 3 − 4 + …'e yaklaşık da olsa bir değer atayamayan az sayıdaki yöntemden biridir. Bu, Abel toplamı gibi daha sağlam sonuçlar veren yöntemlerin kullanılmasını zorunlu kılmaktadır. 1 − 2 + 3 − 4 + … serisi, Grandi serisi (1 − 1 + 1 − 1 + …) ile yakından ilintilidir. Euler bu ikisini, herhangi bir n için, 1 − 2n + 3n − 4n + · · · denkleminin özel hâli olarak ele almıştır. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


50. Hafta

Layka, (Rusça: Лайка, kelime anlamıyla "havlayan", c. 1954 - 3 Kasım 1957), Dünya yörüngesine çıkan; aynı zamanda orada ölen ilk canlı olma özelliğini taşıyan Sovyet uzay köpeği.

Bazı bilim insanları, insanların uzayda hayatta kalamayacağı öngörüsünde bulunarak uzaya bir hayvan göndermenin, insanlı uçuşların yapılmasına ön ayak olacağını düşünüyordu. Asıl adı Kudryavka (Rusça: Кудрявка, kelime anlamıyla "küçük kıvırcık") olan Layka, iki köpekle beraber eğitimden geçmesinin ardından; 3 Kasım 1957 tarihinde fırlatılan Sputnik 2 uzay aracının yolcusu olarak seçildi. Dönem itibariyle uzay uçuşunun canlılar üzerinde etkileri hakkındaki bilgilerin azlığı ve yörüngeden çıkarma teknolojisinin henüz var olmaması sebebiyle Layka'nın hayatta kalmasına ilişkin bir beklenti yoktu. Layka; muhtemelen R-7 roketiyle köpeğin bulunduğu bölmenin ayrılması sırasında meydana gelen bir arızadan kaynaklanmış olduğu düşünülen aşırı ısınmadan dolayı, fırlatmadan sonraki birkaç saat içinde hayatını kaybetti. (Devamı...)
görtartışdeğiştirgeçmiş


51. Hafta

Almanya, (Almanca: Deutschland, [ˈdɔʏtʃlant]) ya da resmî adıyla Almanya Federal Cumhuriyeti (Almanca: Bu ses hakkındaBundesrepublik Deutschland ; [ˈbʊndəsʁepuˌbliːk ˈdɔʏtʃlant]), Orta Avrupa'da bir ülkedir. Kuzeyinde Kuzey Denizi, Danimarka, ve Baltık Denizi; doğusunda Polonya ve Çekya; güneyinde Avusturya ve İsviçre; ve batısında Fransa, Lüksemburg, Belçika, ve Hollanda bulunur. Almanya 357.021 km²'lik bir alanı kaplar ve ılıman iklim kuşağının içinde yer alır. 81,5 milyonun üzerindeki nüfusu ile Avrupa Birliği'nin en büyük nüfusa sahip ülkesi konumundadır. Almanya, Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra, dünyanın en çok göç alan ikinci ülkesidir. 100 yılından önce Cermen halkları Cermanya olarak isimlendirilen bölgede yaşamışlardır.

10. yüzyıldan 1806 yılına kadar Cermen bölgeleri Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun bir parçası oldu. 16. yüzyıl boyunca kuzey Almanya bölgeleri, Protestan Reformu'nun merkezi oldu. Cermen halkı ilk olarak 1871'de Fransa-Prusya Savaşı sırasında ulus-devlet haline geldi. II. Dünya Savaşı sonrasında, 1949'da, Almanya savaşı kazanan devletler tarafından iki devlete bölündü. Bu iki devlet 1990 yılında birleşti. Batı Almanya daha sonra adı Avrupa Birliği olan Avrupa Topluluğu'nun 1957'deki kurucu üyelerindendir. Birleşmeyle Doğu Almanya da 1993'te bu birliğe üye olmuştur. Almanya Schengen bölgesi'nin bir parçası ve Avrupa ortak para birimi Euro'yu 2002'de kabul etmiş durumdadır. (Devamı...)
görtartışdeğiştirgeçmiş


52. Hafta

1896 Yaz Olimpiyatları, 6-15 Nisan 1896 tarihleri arasında Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen çok sporlu etkinlik. İlk modern Olimpiyat Oyunları olma niteliği taşıyan etkinlik, antik Olimpiyat Oyunları'nın doğduğu yerin antik Yunanistan olması nedeniyle Atina'da düzenlendi. Atina, 23 Haziran 1894 tarihinde Paris'te, Fransız pedagog ve tarihçi Pierre de Coubertin tarafından düzenlenen bir kongrede oy birliği ile ev sahibi şehir olarak seçilmişti. Uluslararası Olimpiyat Komitesi de bu kongre esnasında kurulmuştu. Oyunlar, o tarihe kadar gerçekleştirilen etkinlikler arasında uluslararası anlamda en yüksek katılımın sağlandığı etkinlik oldu. Müsabakaların birçoğunun gerçekleştirildiği Panathinaiko Stadyumu, dönem itibarıyla bir spor etkinliğini seyretmek için gelen en kalabalık insan topluluğuna ev sahipliği yaptı. 9 farklı sporda toplam 43 müsabakanın düzenlendiği etkinliklerde en başarılı ülke 11 altın, 7 gümüş ve 2 bronz madalya kazanan Amerika Birleşik Devletleri idi. Ev sahibi Yunanistan ise toplamda 49 madalya toplayarak en çok madalya kazanan ülke olurken altın sayısı 10'da kaldığından madalya sıralamasında ikincilikte yer aldı. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


2008:
2024: