Vikipedi:Haftanın seçkin maddesi/Şubat 2018

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2008:
2024:
Önbelleği boşalt



5. Hafta

Mulholland Çıkmazı, (İngilizce özgün adıyla Mulholland Drive), yönetmenliğini ve senaristliğini David Lynch'in üstlendiği 2001 ABD-Fransa yapımı psikolojik gerilim ve gizem türlerindeki film. Kara film ve sürrealizmden ögeler sunan filmin başrollerinde Naomi Watts, Laura Elena Harring ve Justin Theroux yer alır. Film, Los Angeles'a gelip halasının evinde kalırken hafızasını kaybedip aynı evde saklanan Rita ile karşılaşan ve onunla arkadaş olan, Betty Elms adlı, gözü yükseklerde bir oyuncunun hikâyesini anlatır. Hikâye, ilgisiz gibi görünen fakat birbirleriyle bağlantılı vinyetler, çeşitli sürreal sahne ve imgeler içerir. Önceleri televizyon dizisinin pilot bölümü olarak düşünülen yapımın büyük bir bölümü çekilip ucu açık bırakıldı. Ancak Lynch'in yapımını seyreden televizyon yapımcıları, bu projeyi reddetti. Bunun üzerine Lynch, uzun metrajlı bir film yapabilmek için projeye bir son hazırladı. Lynch'in karakteristik tarzıyla birlikte yarı-pilot, yarı-film sonucu filmdeki olayların genel olarak anlamını, izleyici yorumuna açık bıraktı. Lynch; izleyici, eleştirmen ve oyuncu kadrosunun olaylar hakkında tahmin yürütebilmesi amacıyla filmde anlatılmak istenenle ilgili bir açıklama sunmamıştı. Birçok eleştirmenin övgüyle karşıladığı, bazılarının ise olumsuz eleştirilerine hedef olan film, Lynch'e 2001 Cannes Film Festivali'nde En İyi Yönetmen Ödülü ile aynı kategoride Akademi Ödülü adaylığı kazandırdı. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


6. Hafta

Kevin Durant, (d. 29 Eylül 1988, Washington, DC), Amerikalı profesyonel basketbolcudur. National Basketball Association takımlarından Golden State Warriors'da forma giymektedir. 2,06 m boyunda ve 109 kg ağırlığındadır. "Durantula" ve "KD" gibi lakapları bulunan Durant, kısa forvet ve uzun forvet pozisyonlarında görev almaktadır. Kariyeri boyunca bir NBA En Değerli Oyuncu Ödülü, dört kez NBA sayı kralı, bir NBA Yılın Çaylağı Ödülü ve bir kez Olimpiyat altın madalyası kazanmasının yanında beş kez All-Star oldu ve beş defa NBA Yılın En İyi Beşi'ne seçildi. Lise kariyerinin ardından Austin Teksas Üniversitesi'nde bir sezon forma giyen Durant, buradaki çaylak sezonunda Naismith Yılın Kolej Ligleri Oyuncusu seçildi ve bu ödülü kazanan kolej tarihindeki ilk çaylak oyuncu oldu. Üniversite kariyerinin ardından 2007 NBA Seçmeleri'ne girdi. Greg Oden'ın ardından ikinci sıradan Seattle SuperSonics tarafından seçildi. Durant'in çaylak sezonunun ardından takımı SuperSonics Oklahoma şehrine taşındı ve adı Oklahoma City Thunder olarak değiştirildi. 2012 yılında takımıyla beraber kariyerinde ilk kez NBA Finalleri'ne yükseldi, ancak Miami Heat'e beş maç sonunda 4-1 kaybettiler. 2016'da serbest kalan Durant, Thunder'dan ayrıldı ve iki yıllığına Golden State Warriors ile anlaştı. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


7. Hafta

"Talk That Talk", Barbadoslu şarkıcı Rihanna'nın 2011 çıkışlı aynı adlı stüdyo albümünden bir şarkı. Rap kısımlarında Rihanna'nın daha önceden 2007'de "Umbrella" ve 2009'da "Run This Town" şarkılarında iş birliği yaptığı Amerikalı hip hop sanatçısı Jay Z'nin konuk olarak yer aldığı şarkı Ester Dean, Shawn Carter, Christopher Wallace, Anthony Best, Sean Combs, Chucky Thompson ve Mikkel S. Eriksen ile Tor Erik Hermansen'den oluşan Norveçli yapım ikilisi StarGate tarafından yazılıp bestelendi. R&B vuruşları, sert davullar ve ham synthler içeren bir hip hop şarkısı olan "Talk That Talk", 17 Ocak 2012'de Def Jam Recordings tarafından Talk That Talk albümünün üçüncü single'ı olarak Amerika Birleşik Devletleri'ndeki radyolara dağıtılmasının ardından, 26 Mart 2012'de Fransa'da CD single olarak yayımlandı. Şarkı genel anlamda eleştirmenlerden olumlu geri dönüşler aldı. Bazıları Rihanna'nın sesini överken bazıları da Jay Z ile iş birliğine gidilmesini olumlu yönde eleştirdi. 2013 Grammy Ödülleri'nde En İyi Rap/Sung İş Birliği kategorisinde aday gösterilen şarkı, dünya genelinde çeşitli ülkelerin listelerine de giriş yaptı. ABD Billboard Hot 100'da 31, Birleşik Krallık Single Listesi'nde 25 numaraya yükselirken Güney Kore, İsrail ve Norveç listelerinde ilk on sıra içinde yer aldı. Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği (RIAA) tarafından ABD'de dijital ortamda 500 bin kopya satması sayesinde altın sertifikayla ödüllendirildi. Rihanna, 2013'te gerçekleştirdiği Diamonds World Tour adlı turnesinin şarkı listesine eklediği şarkıyı konserler sırasında seslendirdi. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


8. Hafta

Barton Fink, Ethan ve Joel Coen kardeşlerin yazdığı, yönettiği ve yapımcılığını üstlendiği 1991 ABD yapımı filmdir. Konusu 1941 yılında geçen filmin başrollerinde, Hollywood'daki bir film stüdyosu için senaryo yazmak üzere işe alınan New Yorklu oyun yazarını canlandıran John Turturro ile yazarın kalmakta olduğu harap durumdaki Hotel Earle'de yan komşusu olan sigorta satıcısını canlandıran John Goodman yer alır. Coen kardeşler filmin senaryosunu, diğer bir filmleri Miller's Crossing'in yazımında yaşadıkları bir çıkmaz sırasında, üç haftalık bir dönemde yazdı. Miller's Crossing'in tamamlanmasından kısa bir süre sonra Barton Fink'in çekimlerine başlandı. Filmin ilk gösterimi Mayıs 1991'de Cannes Film Festivali kapsamında yapıldı. Film, Altın Palmiye'nin yanı sıra En İyi Yönetmen ve En İyi Erkek Oyuncu (Turturro) ödüllerini de kazandı. Dünya genelinde eleştirmenlerden olumlu yorumlar almasına ve Akademi Ödülleri'nde üç dalda aday gösterilmesine rağmen film, 9 milyon dolarlık tahminî bütçesinin ancak üçte ikisi olan 6 milyon dolar civarında hasılat elde etti. Filmdeki iki baskın tema, yazarlık süreci ve eğlence prodüksiyonları kültürüdür. Filmde Hollywood dünyası ile Broadway dünyası arasındaki zıtlıklar gösterilir. (Devamı...)

görtartışdeğiştirgeçmiş


2008:
2024: