Vikipedi:Haftanın seçkin maddesi/Eylül 2011

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2008:
2024:
Önbelleği boşalt



36. Hafta

Robbie Williams, ya da Robert Peter "Robbie" Williams (d. 13 Şubat 1974; Stoke-on-Trent), aynı zamanda pop grubu Take That'in bir üyesi olan İngiliz solo şarkıcı ve söz yazarıdır.

1990'ların ilk yıllarında bir parçası olduğu Take That grubu ile eşzamanlı olarak tanınmaya başladı. Daha sonra yaşanan çeşitli anlaşmazlıklar 1995'te gruptan ayrılarak solo kariyerine başlamasına sebep oldu. Gruptan ayrıldıktan sonraki dönemde yaşantı biçimi dolayısıyla içki ve uyuşturucu bağımlılığı ile mücadele ettiği zor zamanlar geçirdi. Basında yer alan haberler kariyerinin bittiğini söylüyordu ve 1997'de Life Thru a Lens ismiyle çıkardığı ilk albümü, içki ve uyuşturucu ile savaşına devam ettiği bu dönemde rehabilitasyon merkezinden izin alıp albümün ikinci single'ı "Lazy Days"in klibinde yer almasına rağmen, İngiltere dışında hiçbir kayda değer başarı gösteremedi. İngiltere'de de promosyon raflarına düşmesi uzun sürmedi. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


37. Hafta

Sasani İmparatorluğu, (Sasani Devleti veya Sasaniler) (ساسانیان), dördüncü İran Hanedanlığı ve ikinci Pers İmparatorluğu'nun adıdır (224 - 651). Sasani İmparatorluğu, son Arşaklı hanedanı (Partlar) kralı IV. Artabanus'u yenmesinin ardından I. Ardeşir tarafından kurulmuş, son Sasani hükümdarı Şehinşah (Krallar kralı) III. Yezdigirt'in (632-651), erken Halifelik'le yani ilk İslam Devleti ile girdiği 14 senelik mücadeleyi kaybetmesiyle sona ermiştir. İmparatorluğun sınırları bugünkü İran, Irak, Ermenistan, Afganistan, Türkiye'nin doğu bölgesi (Büyük İran olarak bilinen bölge), Suriye'nin bir kısmı, Pakistan, Kafkaslar, Orta Asya ve Arabistan'ın tamamını kapsıyordu. II. Hüsrev'in hükümdarlığı (590-628) sırasında Mısır, Ürdün, Filistin ve Lübnan da kısa süreli olarak imparatorluğa dahil oldu. Sasaniler, imparatorluklarını 'İranşehr' ايرانشهر (Iranshæhr) 'İranlıların (Aryanların) memleketi' diye adlandırırlardı. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


38. Hafta

Lost, Amerikan yapımı drama televizyon dizisidir. İlk kez 22 Eylül 2004'te yayınlandı ve altı sezon yayınlandıktan sonra 121. bölümü ile dizi, 23 Mayıs 2010 tarihinde sona erdi. 54 Primetime Emmy Ödülü (on bir kere kazandı), 32 Teen Choice Ödülü, 39 Saturn Ödülü (on kere kazandı), 11 Golden Reel Ödülü (beş kere kazandı), sekiz Satellite Ödülü (bir kez kazandı), yedi Altın Küre Ödülü (bir kez kazandı), dört Writers Guild of America Ödülü (bir kez kazandı), üç Directors Guild of America Ödülü, iki NAACP Image Ödülü (bir kez kazandı), iki Screen Actors Guild Ödülü (bir kez kazandı), bir BAFTA Ödülü ve bir Peabody Ödülü dahil olmak üzere çok çeşitli ödüle aday gösterildi. Kazandığı ödüller arasında En İyi Drama Dizisi dalında bir Primetime Emmy Ödülü, En İyi Televizyon Dizisi - Drama dalında bir Altın Küre Ödülü ve Bir Drama Dizisinde En İyi Ansambl Performansı dalında Screen Actors Guild Ödülü bulunmaktadır. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


39. Hafta

Knut, (Almanca telaffuz: [ˈknuːt]) (5 Aralık 2006 - 19 Mart 2011), Berlin Hayvanat Bahçesi'nde doğan kutup ayısı. Doğumunda annesi tarafından reddedilmesiyle hayvanat bahçesi görevlileri tarafından yetiştirildi. Otuz yıldan fazla süredir Berlin Hayvanat Bahçesi'nde doğumundan itibaren yaşayan ilk kutup ayısı yavrusuydu. Uluslararası tartışma konusu olmasının ardından turistik ve ticari başarı elde etti. Alman gazetesi Bild'in yavrunun hayvanat bahçesinde tutulmasını kınayan bir hayvan hakları aktivisitinden bir alıntı yayımlamasından sonra dünya genelindeki hayranları, onun insanlar tarafından yetiştirilmesini desteklemek için harekete geçti. Çocuklar, hayvanat bahçesinin dışında protestolar yaptı ve dünyanın dört bir yanından elektronik postalar ile sempati ifade eden mektuplar gönderildi. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


2008:
2024: