Vikipedi:Haftanın seçkin maddesi/Şubat 2017

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2008:
2024:
Önbelleği boşalt



5. Hafta

Robbie Williams, (d. 13 Şubat 1974), İngiliz şarkıcı, şarkı yazarı ve oyuncu. 1990'ların ilk yıllarında üyesi olduğu Take That grubu ile tanındı. Yaşadığı anlaşmazlıkların ardından 1995'te gruptan ayrılarak solo kariyerini başlattı. İlk yedi stüdyo albümü Birleşik Krallık'ta bir numara oldu. Ayrıca bir numara olan yedi single'ı bulunmaktadır. 2010'da yeniden Take That'e katıldı. Daha sonra grubun yayımladığı ilk albüm Progress, Birleşik Krallık'ta en hızlı satan ikinci albüm ve o zaman için yüzyılın en hızlı satan kaydı oldu. Williams, 2012'de gruptan bir kez daha ayrıldı. Birleşik Krallık'ta en çok satan solo sanatçı ve Latin Amerika'da en çok satan Latin olmayan sanatçı konumundadır. Altı stüdyo albümü Birleşik Krallık'ta en çok satan 100 albüm arasında olan Williams, 2006'da Close Encounters Tour adlı turnesi için bir günde 1,6 milyon bilet satılınca Guinness Dünya Rekorları'na girdi. Bugüne kadar on sekiz BRIT Ödülü, sekiz ECHO Ödülü ve üç MTV Avrupa Müzik Ödülü kazandı. 2004'te ise "1990'ların En İyi Sanatçısı" olarak oylandıktan sonra UK Music Hall of Fame listesine dâhil oldu. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


6. Hafta

Ankara, tarihi boyunca pek çok isimle anılmıştır. Şehir; Frigler, Galatlar ve Romalılar tarafından gemi çapası anlamına gelen Ἄγκυρα (Klasik Yunancada Angira okunur) olarak adlandırıldı; bu ad Latin harfleri ile Batılı kaynaklarda Ankyra ve Ancyra olarak yazılmıştır. Ankara, Arap kaynaklarında Beldei-el Selasil, Mamuriye ve Ma'muriye-i Selâse olarak geçer. Klasik Yunancada Anküra olarak telaffuz edilen şehrin adı Araplarca korunmuştu, Türklerin Anadolu'ya gelmesinden sonra bu ad Ankara ve Engürü olarak değişime uğradı, Batı dillerine de Angora olarak geçti. Engürü adı Arapça ekiyle Engüriye olmuştur. Ankara'yı egemenliğinde tutan devletler tarafından basılan sikkelerde beliren resmî ad, Selçuklularda Ankara, İlhanlılar döneminde Engürü ve Engüriye, Osmanlı Devleti'nde Engürü ve Ankara olmuştur. Osmanlılarda 16. yüzyıldan itibaren şehrin adı resmen Ankara (آنقره) olmasına rağmen onu izleyen yüzyıllar boyunca halk tarafından Engürü, Batılılar tarafından ise Angora olarak adlandırılmaya devam etmiştir. Türkiye'nin kuruluşundan sonra diğer adların kullanımı son bulmuş ve Ankara adı evrenselleşmiştir. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


7. Hafta

Arsenal FC, İngiltere Premier League'inde yer alan bir futbol kulübü. Kuzey Londra'daki Holloway semtinde kurulmuştur. İngiltere'nin en başarılı kulüplerinden biri olup on üç Premier League şampiyonluğu ve on iki FA Cup şampiyonluğu bulunmaktadır. Arsenal, Premier League'de en uzun süre lider kalma ve bir sezonda hiç yenilgi almadan şampiyon olma unvanlarını elinde bulundurmaktadır. Arsenal, 1886 yılında kuruldu ve 1893 yılında, Güney İngiltere'nin ilk takımı olarak Futbol Ligi'ne katıldı. 1930'larda ilk büyük turnuvasını kazanan takım, bu dönemde beş lig şampiyonluğu ile iki kupa şampiyonluğu elde etti. Verimsiz geçen savaş döneminden sonra, 1970-1971 sezonunda hem Premier League'i hem de FA Cup'ı kazanarak 20. yüzyılda bunu başaran ikinci takım oldu. Yirmi yıl sonra başarılı bir seri daha yakalayıp yine hem Premier League'i hem de FA Cup'ı aynı sezonda kazandı. İleriki zamanlarda, bu başarıyı iki kere daha tekrarladı ve UEFA Şampiyonlar Ligi'nde finale yükselen ilk Londra ekibi olmayı başardı. Kulübün renkleri, geleneksel olarak kırmızı ve beyaz olup tarihî süreç boyunca değişmeden günümüze kadar gelmiştir. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


8. Hafta

Kırda Öğle Yemeği, Fransız ressam Édouard Manet'nin 1862-1863 yılları arasında tamamladığı tablosudur. Eser, şu anda Paris'teki Orsay Müzesi'nde sergilenmektedir. Tabloda, çıplak bir kadın iki giyinik erkekle kırda piknik yaparken betimlenmiştir. Arka planda başka bir kadın ise suyun içinde yıkanmaktadır. Manet, Kırda Öğle Yemeği ile 1863'teki Paris Salonu'na başvurdu. Salonun jürisi bu çalışmayla birlikte 3.000 eseri daha reddedince imparator III. Napolyon'un emriyle bir Reddedilenler Salonu açıldı ve tablo orada sergilendi. O döneme kadar Diego Velázquez ve Francisco Goya gibi İspanyol ressamlardan etkilenen Manet'nin bu tablosu, İtalyan Rönesans ustalarına göndermeler içeriyordu. Ressam, eserin konusunda Tiziano Vecellio'nun Fiesta Campestre'sinden, kompozisyonunda ise Raffaello Sanzio'nun tasarladığı, Marcantonio Raimondi'nin oyduğu Paris'in Yargısı isimli gravürden esinlendi. İçerdiği tarihî göndermelere rağmen modern tarzda çizilmiş olan resmi, çağdaş giyinişli iki erkekle çimenlerin üzerinde oturmuş çıplak bir kadın betimlemesi olarak algılayan halk ve eleştirmenler eseri müstehcen buldular. Kırda Öğle Yemeği, hem konusu hem de tarzıyla sergilendiği günlerde skandal yarattı. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


2008:
2024: