Vikipedi:Haftanın seçkin maddesi/Ağustos 2011

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2008:
2024:
Önbelleği boşalt



31. Hafta

UEFA, Avrupa futbolunun en yüksek idari ve kontrol organıdır. UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi ve UEFA Süper Kupası gibi önemli futbol turnuvalarını düzenlemektedir. UEFA Intertoto Kupası, UEFA Kupa Galipleri Kupası ve Kıtalararası Kupa gibi feshedilmiş ve artık oynanmayan turnuvaların da sorumluluğu kendisinde idi.

İtalyan kulübü Juventus, tüm UEFA kulüp turnuvalarını kazanan ilk kulüptür. Bu nedenle 12 Temmuz 1988 tarihinde UEFA Plaketi'ne layık görülmüştür.Juventus, bu başarısından sonra UEFA Intertoto Kupası'nı da 1999 yılında müzesine götürmüştür. UEFA'nın en önem verdiği kulüp turnuvası olan UEFA Şampiyonlar Ligi'ni en fazla kazanan kulüp ise İspanyol Real Madrid'tir. Real Madrid 9 kez şampiyon olduğu turnuvada en yakın rakibi İtalyan Milan'ın iki şampiyonluk önündedir. Tüm UEFA kulüp turnuvalarında en fazla şampiyonluğu 48 kez ile İspanyol kulüpleri yaşamıştır, İtalyanlar ise 42 şampiyonluk ile İspanyollar'dan sonra gelmektedir. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


32. Hafta

Surtsey, (IPA: 'sør̥tsɛi), İzlanda'nın güney kıyıları yakınında bulunan volkanik bir ada. Adı, İzlandaca "Surtur'ün adası" anlamına gelir. 63.30° Kuzey, 20.62° Batı koordinatlarında bulunan ada İzlanda'nın en güneydeki toprak parçasıdır.

Ada, 130 metre derinlikte okyanus tabanından başlayarak 14 Kasım 1963 tarihinde yüzeye ulaşan bir volkanik hareketlenme sonucunda oluşmuştur. Hareketliliğin yüzeye yansımasından birkaç gün kadar önce başladığı tahmin edilmektedir. Ada, püskürmenin durduğu 5 Haziran 1967 tarihinde, 2,7 km²'lik yüzölçümü en geniş durumuna ulaşmıştır. O günden bu yana bölgede sık sık görülen dalga ve rüzgâr erozyonu nedeniyle adacığın boyutları hızla küçülmektedir. 2002 itibarıyla adanın yüzölçümünün sadece 1,4 km²'dir. Yeni oluşan adaya, İzlandalılarca İskandinav Mitolojisi'nde bir dev olarak nitelenen Surtur'un adı verildi ve ada hareketlenmenin yaşandığı süre boyunca yanardağ araştırmacıları tarafından ilgiyle izlendi. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


33. Hafta

2008 Japonya Grand Prix, (resmî adıyla XXXIV Fuji Television Japonya Grand Prix), 12 Ekim 2008 tarihinde Oyama, Japonya'daki Fuji Speedway pistinde yapılan Formula 1 yarışı. Toplam 18 yarışlı 2008 Formula 1 sezonunun 16. yarışıdır. Renault takımından Fernando Alonso yarışa 4. sırada başlayıp, 67 tur sonunda zafere ulaşmış; onun ardından gelen Sauber pilotu Robert Kubica ikinciliği, Ferrari'den Kimi Räikkönen ise üçüncülüğü elde etmiştir.

Sezonun sonunda sürücüler şampiyonluğuna ulaşan Lewis Hamilton, yarışa Räikkönen'in yanında pol pozisyonunda başlamasına rağmen, aldığı sonuçla şampiyonadaki rekabetin artmasına yol açtı. Hamilton'un McLaren'deki takım arkadaşı Heikki Kovalainen ise Alonso'nun hemen yanında 3. sıradan yarışa başladı. Hamilton ilk virajda geç fren yaparak Räikkönen'i dışarıya kaymaya zorladı. Sonrasında ise aşırı agresif hareketleri yüzünden ceza alırken, bu durum İngiliz basını tarafından oldukça tepki topladı. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


34. Hafta

Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları, (1683-1699), Osmanlıların II. Viyana Kuşatması'nda başarısızlığa uğramasından cesaret alan bir grup Avrupa ülkesinin, Kutsal İttifak adı altında birleşip Osmanlılara karşı giriştikleri ve bu ülkelerin Macaristan ile Dalmaçya'da hâkimiyet kurup Balkanlar'daki Osmanlı hâkimiyetine büyük darbe vurmaları ile sonuçlanmış savaşlar dizisidir. Osmanlı tarihinde Felaket Seneleri diye de geçer, yabancı kaynaklarda ise genelde Büyük Türk Savaşları olarak bahsedilir.

Kanuni Sultan Süleyman'ın 1526 yılında Mohaç Muharebesi'ni kazanarak Macar Krallığı'nı yıkmasından sonra Macaristan'ın büyük bir bölümü 150 yılı aşkın bir süreyle Osmanlı Devleti'nin elinde kalmıştı. Macaristan'ın geri kalan bölümü ise Habsburglu Avusturya Arşidüklüğü'nün elindeydi. Katolik Avusturyalılar kendi yönetimleri altındaki Protestan Macarları Katolikleştirme siyaseti güdüyorlardı.(Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


35. Hafta

Prison Break, ilk sezonu 29 Ağustos 2005 tarihinde Amerikan Fox kanalında gösterilmeye başlayan dizi. Dizinin ilk sezonu 22 bölümdür ve sezon finali Türkiye'de 15 Mayıs 2006 tarinde gösterilmiştir. İkinci sezon ABD'de 21 Ağustos 2006'da başlamıştır ve 19 Mart 2007 tarihinde sezon finaliyle izleyiciye veda etmiştir. İkinci sezon Türkiye'de 1 Mart 2007 tarihinde izleyiciyle buluşmuştur ve ikinci sezon finali Türkiye'de 26 Temmuz 2007'de gösterilmiştir. 3. sezon 17 Eylül 2007'de başlamış ve 22 bölüm olarak planlanmasına rağmen Amerikan Senaryo Yazarları Birliği'nin grevinden dolayı sadece 13 bölüm yayınlanmıştır. 4. sezon ise 1 Eylül 2008'de başlamış ve 22 bölüm süreceği belirtilmiştir. Bugüne kadar 4 sezon boyunca 2 bölümü özel olmakla beraber toplamda 81 bölüm yayınlanmıştır. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


2008:
2024: