Vikipedi:Buluşma/İstanbul-5

Vikipedi, özgür ansiklopedi
5 Ekim Vikipedi İstanbul Buluşması


Önceki buluşmalar · Bu sayfa, 5 Ekim 2011 tarihinde İstanbul'da gerçekleşmiş bir buluşma hakkındadır

Türkçe Vikipedi ve Wikimedia Türkiye hakkında fikir alışverişi

Zaman ve mekân[kaynağı değiştir]

5 Ekim 2011 Çarşamba, saat 16:00

İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı, Harbiye, İstanbul

Katılımcılar[kaynağı değiştir]

Soldan sağa doğru fotoğraftakiler: Nazif İLBEK, Mtakpinar, Jimmy Wales, Koc61, Emperyan, Bermanya, Neophyrigian. Fotoğrafı çeken: Odarcan.

Buluşma aşağıdaki kullanıcıların katılımıyla gerçekleşti:

  1. Bermanya
  2. Emperyan
  3. Koc61
  4. Mtakpinar
  5. Nazif İLBEK
  6. Neophyrigian
  7. Odarcan

Gelmeyi düşünen veya geleceğini belirten fakat daha sonra aramızda bulunamayan bazı kullanıcılar da oldu. Bir sonraki buluşmada onları da aramızda görebilmeyi umuyoruz.

  • Neophyrigian ve Odarcan'ın dernekler konusunda tecrübeli olmaları Wikimedia Türkiye konularındaki tartışmalarda önemli katkılar sağladı. Cep telefonu numaralarının e-posta yoluyla paylaşılması olası karışıkları önledi. Konferansı düzenleyen kurumla kurulan iletişim sonucunda Jimmy Wales ile görüşme sırasında bir sıkıntı yaşanmadı. Grupta bazı arkadaşların akıcı İngilizce'yi anlayamaması toplantıya ayrılan zamanın birazının çevirilere ayrılmasını gerektirdi, herkes bir sonraki Jimmy buluşmasına akıcı bir İngilizce'yi rahatlıkla anlayacak kadar yabancı dil öğrenip gelirse iyi olur :) Nazif İLBEK 09:28, 6 Ekim 2011 (UTC)
  • Jimbo ile konuşmamız kısa sürdü, Wikimedia Türkiye şubesinin gerektiğini, Türkçe Viki projelerinin umut vaadettiğini falan söyledik. Sonra kendi aramızda Taksim'de konuştuk, güzel bir organizasyondu. --Berm@nyaİleti 11:41, 6 Ekim 2011 (UTC)
  • Jimmy'ye daha önceki buluşmadaki fotoğrafı gösterdiğimiz zaman "Aaa bu nerede?" diye sorması dikkatimi çekti Bu dediği kişi Khutuck idi Onun dışında evet bundan sonra İngilizce'yi konuşacak şekilde öğrenelim Jimmy'den sonra Taksim'e doğru yürüdük. Tabii sohbet ede ede gittiğimiz için zamanın, yolun nasıl geçtiğini ve ayaklarımızın yorulduğunu anlamadık :) Ayaklarımızın yorulduğunu oturunca fark ettik . Buluşma güzeldi. Diğer buluşma için konuştuk ve "Vikimedya Türkiye" için çok çok tartıştık. Emperyan-ileti 14:43, 6 Ekim 2011 (UTC)
  • Khutuck için "Aaa bu nerede?" dediğine emin misin? Ben yine aynı resimdeki Khutuck'ün yanındaki kendini gösterip "İşte bu benim." dediğini anladım aslında :) Nazif İLBEK 15:52, 6 Ekim 2011 (UTC)
  • Kendini de gösterip bu benim de dedi evet Ancak çok hızlı ve biraz kısık bir sesle bu nerede dediğini de hatırlıyorum Hatta yine seri bir şekilde etrafına da bakındı Mtakpinar ile de yüz yüze geldik ve gülüştük (ama tabii o bu sebeple mi güldü bilemem çünkü birbirimize bakınca güldük ) O kadar İngilizcem kötü değil :D Ama birkaç cümlesinde Wikimedia chapters, Wikimedia ve Wikimedia Turkey kelimelerinden başka bir şey anlamamıştım Aaa bir de "and" Emperyan-ileti 17:24, 6 Ekim 2011 (UTC)
  • AÇIKLAMA: Jimmy beni hatırlıyor olabilir, 2008 yılındaki buluşmadan sonra Taksim'de Ritz Carlton'da 2,5 saat kadar röportaj ve fotoğraf çekimi yapmıştık. --Khutuckmsj 13:12, 11 Ekim 2011 (UTC)
  • Aranızda olmak için çok çabaladım. İngilizce değil de yaşadığım şehir olan İstanbul'u bilmem gerekecek :) Fazlasıyla yolu karıştırmış biri olarak buna bir daha müsade etmem. Bir daha ki sefere beraber olabileceğimizi diliyorum. --Şafak Gündüz 11:26, 7 Ekim 2011 (UTC)
Olsun, bir dahaki sefer gelirsiniz umarım=) Duke 34 ϡ»» ileti ^^ 21:42, 8 Ekim 2011 (UTC)

dernekler konusunda tecrübeli olduğunu söylediğiniz arkadaşları pek vikipedide görememişiz. hatta biri o gün kullanıcı olmuş. merakımı mazur görürseniz, toplantıdan nasıl haberleri olduğunu ve bu yeni oluşuma ilgilerinin kaynağını sorabilir miyim? --ki bl 10:29, 8 Ekim 2011 (UTC)

Kullanıcı bir günlük olunca noluyor=) Profilinde istanbullu babil kutusu olanlara gönderilen davetiyelerle haberdar oldular. O gün ana başlık Wikimedia Türkiye idi. Wales'le o konu konuşulduğundan Wales gittikten sonra da aynı konuya devam ettik. Yani ilgi kaynağı diye bir olay yok. Vikipedi hakkında pek konuşmadığımız için yeni kullanıcıların bu konuda sıkıntı çektiğini sanmıyorum. Duke 34 ϡ»» ileti ^^ 21:42, 8 Ekim 2011 (UTC)
kullanıcının mesaj sayfasında bir çağrı yok. köy çeşmesindeki duyurunun ardından kayıt olmuş. diğer kullanıcılar da aktif değiller. dolayısıyla köy çeşmesindeki ve mesaj sayfalarındaki mesajları görme ihtimalleri düşük. bu yüzden, geç duyurulan ve çok az katılımla gerçekleşen bu toplantıya katılımlarını merak etmek son derece doğal. --ki bl 21:49, 8 Ekim 2011 (UTC)
Hangi kullanıcıyı diyorsunuz anlamadım ama ip olarak görmüştür. Wales'le buluşmak istemiştir. Daha sonra üye olmuştur. Veyahut birisinin arkadaşıdır. Pek bir şey fark etmez. Çünkü herhangi bir kişi sayısı sınırlaması yoktu. Ayrıca Wikimedia Türkiye sadece Vikipedistleri ilgilendiren bir konu değil. Bir de bahsedilen buluşma son bir iki günde ayarlandığı için geç duyuruldu. Aslında Wales 24 saat Türkiye'de kalacağı için bu buluşmaya vakit ayıramayacağını belirtti. Lakin konunun Wikimedia Türkiye olması ve Nazif'in katkılarıyla, havalimanına gitmeden önceki 20-30 dakikalık kişisel dinlenme zamanını bize ayırdı. Son dakikalarda bir yandan eşyalarını toplarken bir yandan bizleri dinledi. Bunları isterseniz Wales'in Wikipedia kullanıcı sayfasına mesaj atarak doğrulatabilirsiniz. Duke 34 ϡ»» ileti ^^ 00:26, 9 Ekim 2011 (UTC)
hayır jimbo'ya sormayayım, burada tekrarlayayım sorularımı ve sizleri şeffaflığa davet edeyim. 'görmüştür', 'istemiştir' yerine olmuş bitmiş bir olay olduğuna göre gerçeğini duyabiliriz sanırım. 'Veyahut birisinin arkadaşıdır.'? nasıl yani? jimbo'nun programının son anda belli olmayacağını ve buluşmadan bu yeni kullanıcılar dışındaki dört kişinin aylar öncesinden haberdar olduğunu bildiğimize göre kalan üç yeni ve aktif olmayan kullanıcının kimin arkadaşları olduğunu da bilmek hakkımız sanırım. ve de esas olarak: bu toplantıda ne konuşuldu tam olarak, toplulukla paylaşır mısınız lütfen. simit-çay dışında. --ki bl 15:48, 9 Ekim 2011 (UTC)
Mtakpinar'ın buluşmaya katılması gerçekten ilginç doğrusu, bunun arka planını ben de merak ettim. Ama bilgisi olmadığını söyleyen kişileri de sorgularmış gibi zorlamamak gerek. Kaldı ki geçmiş buluşmalarda da buradaki gibi konuşulanlar kabataslak belirtilirken burada şeffaflık istenmesi de dikkat çekici. Ama madem ki şeffaflık istiyor, insan kendi isteğine kendi uymalı, Kibele'den de şeffaf olup Bermanya'nın belirttiği liste hakkında bilgisi olup olmadığını belirtmesini isteyeyim. --seksen 16:42, 9 Ekim 2011 (UTC)
Öncelikle sevgili kibele'nin bu sorgulayıcı tarzından rahatsız olduğumu belirtmek isterim. Kendisine gerek kendi mesaj sayfası gerek e-posta gerekse köy çeşmesi yoluyla yaptığım samimi açıklamalar yeterli olmamış olacak ki kendisi halen bir şeyi araştırmak istiyor. Ama anlayışla karşılıyor ve sorularını içtenlikle cevaplamak istiyorum, bundan sonraki tüm sorularına da yine aynı samimiyet ve anlayışla cevap vereceğimi de belirtmek isterim. "dernekler konusunda tecrübeli olduğunu söylediğiniz arkadaşları pek vikipedide görememişiz. hatta biri o gün kullanıcı olmuş." denilmiş ama o gün üye olan kullanıcının dernekler konusunda bir tecrübesi olduğu söylenilmemiş zaten, ya dikkatsizlik ya da bir yanlış anlaşılma olmuş. Dernekler konusunda tecrübeli olan kullanıcılar ise e-posta yoluyla bana geri dönüş yaptılar ve gerek toplantıda gerekse cevap e-postalarında kullanıcı mesaj sayfalarındaki mesajlar sebebiyle toplantıdan haberdar olduklarını belirttiler ama toplantı sırasına kadar dernekler konularında tecrübeleri olduklarını bilmiyordum. Kendileriyle tanıştığım için çok mutlu olduğumu belirtmek isterim. Mtakpinar ise önceden tanıdığım bir arkadaşımdı, toplantıya benim ricam sonucunda katıldı. Nazif İLBEK 17:01, 9 Ekim 2011 (UTC)
  • Biraz uzun olcak ama Kibele'nin isteği doğrultusunda yazıyorum; Haziran ayındaki buluşmanın ardından Ayhan Aytes, buluşmada verdiğimiz e-mail adreslerine birer mail attı. Bu maillerde her birimize sorular sordu (Vikipedi hakkında ne düşünüyorsun, projelerin nedir, topluluk nasıl vb). Ardından Ağustos ayıydı sanırım, yeni mailler geldi. Bunda Jimbo'nun Türkiye'ye geleceği, Vikipedistlerle buluşabileceği yazıyor ve Jimbo'nun e-mail adresi de yazıyordu. Mailin sonunda da Jimbo'ya atılan maillere genellikle asistanlarının cevap verdiğini söylemiş, buluşmanın da kesin olmadığı önemle belirtilmişti. Eylül ayına girildiğinde davetiye falan gönderileceğini öğrendik. Ekim ayı oldu ama hala davetiye yoktu, bir Vikipedist arkadaşımıza Ayhan abi "Sayılı kişilere gönderilebilir, ayrıca hiçbir şey kesin değil" dedi. Ekim ayı başında Ayhan abi buluşmaya katılması olası isimlerin bulunduğu bir listenin varlığını söyledi. Bu listede buluşmaya katılanlarla beraber sanırım Kibele'nin de adı varmış. Ama her ne olduysa buluşmaya Kibele gelmedi, orasını bilmiyorum, zaten konu dışında. İşte buluşma günü Lütfi Kırdar Konferans Salonu önünde toplandık. Ondan sonra içeri girdik, kimliklerimizi gösterdik. Nazif abinin uğraşı sonucunda bu buluşma ayarlandı, yoksa hiç olmayacaktı, Jimbo bize 20 dakikalık dinlenme süresini ayırdı. İçeri geçtik, Jimbo oldukça samimiydi. İletişim konusunda bir problem yaşandı, neyse ki Neopyhpgrian'ın tercümeleri sayesinde bu çözüldü. Jimbo'ya Wikimedia Türkiye şubesinin gerektiğini, Wikimania İstanbul adaylığında sponsorluk başvurularında resmi bir Türkiye uzantısı olmadığı için başarısız olunduğunu, Wikimedia şubesi bulunan bazı ülkelerden ileride olduğumuzu söyledik, Türkçe Viki projelerinin başarısını da anlattık. Ardından Jimbo gitti, biz de hep beraber Taksim'e yürüdük ve konuştuk. Sonra Taksim'de bir yerde oturduk, çay içerken Viki hakkında uzun uzun konuştuk. Konuşmalarda konu Wikimedia Türkiye şubesinin açılması için neler yapılabileceği, Viki projeleri idi. Bir de Türk halkının Vikipedi'ye olan ilgisizliğinden yakındık. Akşam olurken de dağıldık, güzel ve samimi bir buluşmaydı. Yeterince açıkladım sanırım, daha nasıl şeffaf olabilirim bilmiyorum :) --Berm@nyaİleti 16:15, 9 Ekim 2011 (UTC)

açıklamalar için teşekkürler. sorgulama gibi algılanmasını istemezdim. ancak şaka ile karışık sorduğum sorulara karşılık bulamadığımdan tekrarlamak zorunda kaldım. köy çeşmesindeki cevaplarda "Yani Jimmy'nin davetlerinin gizlice paylaşılması veya e-posta üzerinden istenildiği gibi dağıtılması gibi bir durum yok." ve "Wales'in yoğun temposu ve ülkede kalacağı sürenin kısıtlı olması gibi gerekçelerden ötürü gerçekleşmesi güç bir görüşme" sözleri üzerine şimdi yazacaklarımı yazmaktansa sormayı tercih ettim. sırayla gidelim ve sonuç olarak esas meramımın ne olduğunu da anlatmış olayım böylece:

23 ağustos'ta şöyle bir e-posta aldım:

"Selam arkadaslar, Jimmy Wales'la New media Order konferansi icin Istanbul'a geldiginde bulusmak ister misiniz? Eger yanitiniz evetse ve sizinle iletisime gecmesi icin email adresinizi ona gondermemde bir sakinca yoksa bunu en kisa surede bana bildirebilirseniz cok sevinirim."

bu e-postayı aldım, çünkü vakıf adına bir araştırma yapan ve vikipedi içinde birkaç kullanıcıya ulaşan ve sonrasında davet üzerine Vikipedi:Buluşma/İstanbul-4'e de katılan steampunk'ın mesajına karşılık vermiş ve sorduğu soruları cevaplandırmıştım.

vikipedi içinde tek bir çağrı yapıp bunu yeterli bulmasının ve böyle bir konuda sadece hasbelkader ona ulaşanlarla iletişimi sürdürmesinin sağlıklı ve yeterli olmadığını söyledim. bu çağrının vikipedide ve çeşmede yapılması gerektiğini, prensip olarak bu tip konuları vikipedi içinde konuştuğumuzu da ilettim. toplantıya katılmayı düşünmediğimi de ekledim.

bu çağrıyı aldığımda, çeşmede paylaşmayı düşündüm. ancak kullanıcı kendisi bunu tercih etmedikçe paylaşmamın sonuçsuz kalacağı belliydi. sonra da gündemimden çıktı konu. ama bu noktada sanırım hepimizin yapması gereken buydu. özellikle iletişimde kalanlardan bunu sorgulamalarını, bu listenin neye göre şekillendiğini sormalarını, bu ayrıcalığı kabul etmemelerini ve toplulukla paylaşmalarını beklerdim. konuyu çeşmeye taşımak, daha çok kullanıcının bu iletişim ağına girmesini sağlamak, bu buluşmanın daha geniş kapsamlı yapılabilmesini sağlamak gerekiyordu. ne yazık.. --ki bl 22:21, 9 Ekim 2011 (UTC)

  • Öncelikle, kibele'ye durumu açıklamaya fırsat verici sorularından dolayı teşekkür ederim. Kendisinin iyi niyetinden bir şüphe duymadığımı ve sorduğu soruları tüm samimiyet ve iyi niyetimle cevaplamaktan memnuniyet duyacağımı belirtmek isterim. Ama şunu da belirtmeliyim ki "bunu kimse sormadı, bunu ben gizleyeyim kimseye söylemeyeyim" diye de bir durum yok. Şimdiye kadar ki tüm cevaplarımda hep açıklayıcı oldum ve mesajlar da herkesin ulaşabileceği şekilde duruyor. Kendisinin başladığı sırayla açıklayayım ben de: ilk olarak e-posta. Bu e-postayı atan Steampunk'tu ve 23 Ağustos gecesi kendisine attığım e-postadan sonra bana ulaşan olmadı. Yani benim e-postamı kullanabileceğini söyledim ama ne kendisi ne de bir başkası bana ulaşmadı. Bir de orada yanlış anlaşıldığını düşündüğüm bir konu var -daha önce de belirtmiştim- buluşmanın bahsi geçen konferansla bir alakası yok, sadece Jimmy Wales'ın Türkiye'ye geliş sebebi belirtilmiş. Köy çeşmesinde belirtmek istediği konu eğer bahsi geçen kullanıcının araştırmasını genişletmek içinse tabiki bu araştırmayı yapan kişinin tercihidir. Ama bir buluşma olacağı ve buluşmaya herkesin katılmasını teşvik etmek ise neden köy çeşmesinde yazmadığını kibele'ye sormak gerekir. Çünkü ben, konferans sonrasında bir buluşma ayarlar ayarlamaz gerek köy çeşmesinde gerekse kullanıcı 34 şablonu olan kullanıcılara mesaj atarak toplantıyı duyurdum ve geniş bir katılım için elimden geleni yaptım. Hatta Wikimedia Türkiye konusunda istekli ama Vikipedi üyesi olmayan bir arkadaşımı dahi gelmeye ikna ettim. Fakat kibele, mesaj sayfamdan bana ulaşarak toplantı sanki gizlenmiş kimseye söylenmemiş ve sadece istenen kullanıcıların katılması sağlanmış gibi düşünüyor sanırım. Yanlış anladıysam kusura bakmasın ama böyle düşünmesinde bir sakınca yok ama gerekli açıkları yapınca böyle düşünmeye devam etmesi de düşündürücü. "Bir ayrıcalık" var mı? Hayır, eğer Steampunk'un kendisine attığı mesajı bir ayrıcalık sayıyorsa bilemem ama her gün yüzlerce kişi birbirine mesaj atıyor Vikipedi üzerinden. Jimmy Wales ile görüşme ayarlamak üzere teşvik edilen bazı kullanıcılar olmuş olabilir ama ben bu buluşma çalışmalarımı Jimmy Wales'a Twitter üzerinden ulaşarak başlattım. (Buradan görülebilir) Toplantıdan yaklaşık 3 hafta önce attığım bu twitte bana kendisine e-posta yoluyla ulaşmamı söylemişti fakat bende kendisinin e-posta adresi olmadığı için e-posta adresini bulmam ve kendisine e-posta gönderebilmem 17 gün sürdü ve 3 Ekim tarihini buldu. Toplantıyı ayarlamakta geciktiğimi düşünen varsa "neden kendisi toplantı için bir şey yapmamış" onu düşünsün. Ama geç de olsa toplantıyı ve ardından buluşmayı ayarlamak için elimden geleni yaptım. İlk e-postama cevap olarak "o gün buluşmaya gelemeyeceğini çok kısa süre Türkiye'de kalacağını" söyledi fakat ben e-posta atarak kendisine ve asistanına ısrarda bulundum. Daha sonra bana konferansı düzenleyen kurumdan birkaç telefon numarası gönderdi ve konferanstan bir gün önce buluşma saati ve yeri belirlendi. Bundan sonra olanlar herkesin önünde yaşandı zaten. Tüm bunlara rağmen kibele "bir ayrıcalıktan veya gizlemeden" bahsediyorsa kendisi hakkında iyi niyetli düşünemeyeceğimi belirtmek isterim. Umarım en sonda belirttiği "Ne yazık.." ifadesinden mahçup olur. Uzun yazıdan dolayı özür dilerim, anlayışla karşılayacağınızı düşünüyorum. Saygılarımla. Nazif İLBEK 16:08, 10 Ekim 2011 (UTC)

"ne yazık" kimseye yönelik değil, bu fırsatın iyi kullanılamamasından ötürü bir hayıflanma. çeşmeye niye yazmadığımı yukarda belirtmiştim ve herşeye rağmen steampunk ile iletişimi sürdürüp bu konuyu gündeme taşımadığım için de hayıflanıp kendime de pay çıkartmıştım zaten. ama o günlerde ne yazık ki vikipedide bambaşka şeylerle uğraşmak durumundaydım. buluşmanın tam da steampunk'ın söylediği gibi vikimedya hakkında olması, sadece onun iletişimde olduğu kullanıcıların katılması nedeniyle bu sürecin açıkça konuşulmasını isteyerek sorduğum sorulara verdiğiniz cevaplar ve açıklamanız için teşekkürler. bu tür toplantılara, buluşmalara nasıl daha hazırlıklı katılınabileceğini düşünmemiz için bir fırsat olarak değerlendirmeli. --ki bl 16:35, 10 Ekim 2011 (UTC)

  • Sanırım hiç kimse bir Vikipedi buluşmasının "Wikimedia Türkiye ve Türkçe Vikipedi hakkında fikir alışverişi" hakkında olmasını garipsemez. Veya bunun önceden tahmin edilmesi doğaüstü bir olay olarak sayılamaz. Eğer katılımcıların çoğunluğu Wikimedia Türkiye hakkında görüşmenin yersiz olduğunu düşünseydi zaten gündemden çıkarılırdı. İkinci olarak ise evet, eksikliklerimiz ve hatalarımız oldu ama bu hata ve eksikliklerin hiçbiri geç haber vermeyle alakalı değil. Benim kendi hatam olduğu için rahatlıkla söylüyorum, Jimmy Wales'a sunulacak raporun İngilizce çevirisini tamamlamamıştık. Bence bu önemli bir eksiklikti. İkinci bir eksiklik ise konferans salonuna kayıt cihazı sokmak yasak olsa da bir fotoğraf makinası bulundurmamızdı bence. Belki yine benim bir eksiklik sayacağım durum ise Türkçe Vikipedi'deki bürokrat ve hizmetlilerin buluşmaya katılmamamış olmasıydı. Siz de açık olarak, düşündüğünüz eksiklikleri paylaşırsanız daha yapıcı olacaktır. Nazif İLBEK 17:34, 10 Ekim 2011 (UTC)
  • Bir de dikkatimden kaçmış bir ifade var: "sadece onun iletişimde olduğu kullanıcıların katılması nedeniyle". Katılımcılardan bazılarının bahsi geçen kullanıcıyla iletişimde olmadıklarını hatta kendisini tanımadıklarını bile düşünüyorum. Belki çoğu bahsi geçen kullanıcı tarafından teşvik edilmiş olabilir ama hepsi için bunu söylemek yanlış olur. Nazif İLBEK 17:38, 10 Ekim 2011 (UTC)

Jimmy Wales ile yaklaşık 25 dakikalık bir görüşme oldu. Ardından 1,5 saatlik bir toplantı ile devam etti.

  • Cep telefonu bilgilerinin toplantı öncesinde sağlanmasıyla buluşma için ulaşım ve iletişim konularında önemli katkılar sağlandığı farkedildi.
  • Bir sonraki toplantı görüşülmesi planlanan konular belirlendi. (Açılacak olan yeni buluşma planı sayfasında gündem kısmında belirtilecek.)
  • Jimmy Wales'ın katılımıyla gerçekleşen buluşmalara bir yenisi daha eklenmiş oldu.
  • Wikimedia Türkiye konusunda önemli tartışmalar yapıldı. (Ayrıntıları tr.wikimedia.org adresinden takip edebilirsiniz.)

Davetliler, basın[kaynağı değiştir]

Jimmy Wales'ın da katılımıyla başlayan program, kendisinin uçağa yetişecek olması sebebiyle ayrılmasının ardından onsuz devam etti. Basının pek ilgi gösterdiği söylenemez :)