Vikipedi:Buluşma/İstanbul-3

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Belki alakasız olacak ama bu yaz öyle buluşma muluşma var mı? Sevgiler, --Bahar (yine ben!) 10:54, 15 Haziran 2007 (UTC)

Yaaaa evet. Bi İstanbul buluşması düzenlesek mi? --maderibeyzamsj 10:55, 15 Haziran 2007 (UTC)

Tarih, saat ve koordinatları belitleyelim o zaman? Buluşmalar gayet verimli, hele bir de internet erişimi olan bir laptop varsa :) Khutuckmsj 19:12, 16 Haziran 2007 (UTC)

7 Temmuz Cumartesi İstanbul Buluşması[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar 30 Haziran 7 Temmuz cumartesi günü Saat 14:00'te 16:00'da Taksim'de AKM'nin anındaki Gezi pastanesinde buluşmayı teklif ediyorum. Uygun olanlar lütfen haber versin. Sevgiler, saygılar, hürmetler :) Khutuckmsj 19:48, 16 Haziran 2007 (UTC)

  • Buluşma tarihi 23 Haz. veya 7 Tem. Cumartesi'ye alınabilirse katılabilirim. Uygun görünüyor. Büyük bir aksilik çıkmazsa katılmayı düşünüyorum. --Metal Militia ileti 13:37, 20 Haziran 2007 (UTC)
  • 23 Haziran, 30 Haziran veya 7 Temmuz şu anda tümü bana uygun gözüküyor. Aksi bi durum olmazsa belirleyeceğiniz gün ve saatte orada hazır bulunabilirim. O pastanede kablosuz erişim var mı bilmiyorum ama sanırım bir de laptop getirebilirim. --maderibeyzamsj 08:55, 18 Haziran 2007 (UTC)
  • Ben de 07.07.07'de bir sorun çıkmazsa oradayım. --Bahar (yine ben!) 18:35, 20 Haziran 2007 (UTC)
  • Lütfen 7 Temmuz'dan önceye almayın tarihi :) Datça'dan İstanbul'a hemen dönemem. Buluşmayı kaçırmak da istemem. Bir aksilik olmazsa geleceğim. --Arinna'l Water Nymphs 02:06, 21 Haziran 2007 (UTC)
  • Bende gelicem. 14.00'ı daha geç bir saate alsak çok güzel olur? Yoksa patates oluruz yollarda..----Ddenkelmesaj 07:50, 21 Haziran 2007 (UTC)
  • Merhabalar.Eger o tarihte işim geregi Istanbul disina cikmamis olursam buluşmaya gelebilirim. Buluşmaya katilabilmem konusu ancak 5-6 Temmuzda kesinlik kazanabilir.Sevgi ve saygilar.--Düşünenadam 16:04, 21 Haziran 2007 (UTC)
  • Saati 16:00 yaptım, umarım daha uygundur. Sevgiler, saygılar. Khutuckmsj 21:24, 22 Haziran 2007 (UTC)
  • İstanbul'da olursam (ki sanırım öyle olacak) ben de katılıyorum. denisutku *:!? 11:31, 23 Haziran 2007 (UTC)
  • Ben gelirim. Ankara'da iki kere buluşmuştuk. İstanbul'da da buluşuruz. kızılsungur®©ileti 12:07, 25 Haziran 2007 (UTC)
  • Arkadaşlar fazla laptopu olan varsa getirsin, daha verimli oluruz :) Khutuckmsj 11:20, 26 Haziran 2007 (UTC)
  • merhaba

bu gezi pastanesindeki katılım benim için ilk olacak.kalabalıktan anlaşılır ama ben nası bulacağım ve nası bi görüşme olacak?yardımcı olurmusunuz?hepinize teşekkürlerTK 00:43, 2 Temmuz 2007 (UTC)

Olur tabi. :) İlk buluşmamızda herkes birbirine acaba bu Viki'den mi diye bakıyordu. Sonra hemen anlıyorsun kimin Vikici olduğunu. Bu yüzden merak etmene gerek yok.kızılsungur®©ileti 04:39, 2 Temmuz 2007 (UTC)
  • Aranızda yakasına kırmızı karanfil takma şansı olan var mı? Khutuckmsj 04:45, 2 Temmuz 2007 (UTC)
Selam, ben de buradaki kimseyi gerçek hayattan (buradaki neyse artık...:-p ) tanımıyorum. Sizleri nasıl tanıyacağım bilmiyorum ama ben belimden daha uzun saçlarımı iki yandan öreceğim, beni öyle tanıyabilirsiniz. Karanfil almakla vereceğimiz parayı Vikimedia Vakfı'na bağışlayabiliriz diye düşünüyorum. --Bahar (yine ben!) 09:40, 2 Temmuz 2007 (UTC)
Beni kullanıcı sayfama bakarak tanıyabilirsiniz. Umarım neşeli bir buluşma olur.kızılsungur®©ileti 15:11, 2 Temmuz 2007 (UTC) 7.7.07
Herkes yakasına vikipedideki takma adını belirten bir yazı assın--85.100.110.29 18:52, 3 Temmuz 2007 (UTC)
  • Yakaya karanfil takmak komik olur ya :) Ben henüz İstanbul'a geçemedim, yani katılamayabilirim, gerçi yokluğum hissedilmez ama yine de bilginiz dâhilinde olsun. Gelememe ihtimalime karşı iyi eğlenceler diliyorum. --Arinna∆l Water Nymphs 20:08, 4 Temmuz 2007 (UTC)
  • ben geliyorum.gelenlere de gelemeyenlere de selam olsun.Düşünenadam 5 Temmuz 2007
  • ben aslında gelmeyi çok isterim, fakat elimdeki imkanlar buna izin vermez, sizlerle beraber olmak benim için bir gurur kaynağı olurdu, fakat yine her zamanki gibi pc.im başında olacağım, benim yerime eğlenin, herkese iyi eğlenceler...İsimsizzorcocuk 13:21, 5 Temmuz 2007 (UTC)
  • Yarın Live Earth konseri var. Keşke bir sonraki hafta yapsaydık. Ühühühüh... kızılsungur®©ileti 04:44, 6 Temmuz 2007 (UTC)
Doğrusu bu çok güzel olurdu, ayın 10'unda geliyorum ve birkaç günle kaçırmış olacağım buluşmayı :( --Arinna'l Messaggio 18:32, 6 Temmuz 2007 (UTC)
Işınla beni Spaki :) Arkadaşlar hepinize iyi eğlenceler. Bol bol fotoğraf çekinin lütfen, bizlerle de paylaşın. --Arinna'l Messaggio 07:26, 7 Temmuz 2007 (UTC)
Bir "son dakika gelişmesi" nedeniyle, maalesef aranızda olamayacağım. Tüm katılanlara neş'eli sohbetler diliyorum. --Metal Militia ileti 09:22, 7 Temmuz 2007 (UTC)

%99 Gelirim Diyenler[kaynağı değiştir]

  • Sadece kaç kişi olacağımızı merak ettiğim için bu konuyu açtım. Alta imzanızı bırakırsanız yeterli olur. kızılsungur®©ileti 19:41, 6 Temmuz 2007 (UTC)
  • Khutuckmsj (üstüme meteor düşmezse %100)
  • Ben geliyorum. Sorun yok:) --maderibeyzamsj 09:12, 7 Temmuz 2007 (UTC)

Son 5 dakika... Buluşacaklar, pastaları, -özellikle de profiterolleri- götürecekler. Biz burada, bu sıcakta, bilgisayar başına... Adalet bu mu! Bu adil mi? :):) Pek de iyi dileklerde bulunduğumu söyleyemeyeceğim onlar adına bugün benim de orda olmamam içten bile değildi ama... Neyse... pastalarının içine attırdığım arsenik ve sülfür onları bir süre idare eder. --Danbury iletihehehe 12:57, 7 Temmuz 2007 (UTC)

Ben denizdeydim ama Taksim'de, sizinle olmayı yeğlerdim doğrusu. Kimseden ses çıkmamış, buluşanlar neler yaptılar, bir iki kelam bi not bulurum dedim ama :( --Arinna'l Messaggio 00:44, 8 Temmuz 2007 (UTC)


Herkes nerde ben pastahanedeyim? -- Cat chi? 13:26, 8 Temmuz 2007 (UTC)

Buluşma sonrası meraklılarına...[kaynağı değiştir]

Meraklılarına buluşmanın tüm ayrıntılarını aktarıyorum. İyi okumalar...

7/7/07 İstanbul Buluşması ben, Düşünenadam, Khutuck, Kızılsungur ve Maderibeyza'nın katılımıyla Gezi Pastanesi'nde gerçekleşti. Her etkin kullanıcının kulağını çınlattığımız/vikikodu yaptığımız bu görüşmenin gayet eğlenceli ve verimli geçtiği kanaatindeyim. Buluşma için iki örgü yaptığım upuzun saçlarım buluşma sonrası kesildiğinden benim için de unutulamayacak bir gün oldu.

Toplantıya gelenlere önceden hazırladığım soruları yönelttim. Vikipedi sizin için ne ifade ediyor sorusuna Kütük'ten "insanlığa katkı", Maderibeyza'dan "sevdiğim şeylerin bir ortamda paylaşılması", Kızılsungur'dan "kalıcılık (ekşisözlüğe alternatif)", Düşünenadam'dan ise "insanlığa hizmet (en ideal bilgi bankası)" şeklinde yanıtlar aldım. Yeni kullanıcıların yöneticiliği bir terfi olarak gördüğü, Türkçe Vikipedi'nin temel kaynak olarak kullanılması için erken olduğu ama seçkin maddelerin bu amaca hizmet edebileceği belirtildi. Bununla birlikte iyi madde sisteminin mutlaka hayata geçirilmesi gerektiği ve bu maddelerin de temel kaynak olarak kullanılabileceği kaydedildi. Türkçe Vikipedi'de oligarşi olmadığı, sorunların akılcılıkla çözülebileceği paylaşılan görüşler arasındaydı. Yöneticilerin bizi mi yoksa kuralları mı temsil ettiği sorusuna da her ikisi de cevabını aldım ama dün oylaması biten 2007 Wikimedia Mütevelli Heyeti seçimlerine Türkçe Vikipedi'den son baktığımızda sadece 3 yöneticinin katılmış olması bizi yeterince temsil etmedikleri düşüncesi yarattı. Sanal dünyadaki arkadaşlıklarla gerçek dünyadaki arkadaşlıkların farkı buluşmalarda kullanıcıların sanal olmaktan çıkıp dosta dönüştüğü, sanal ortamda karşımızdaki kişi hakkımızda pek bir bilgi sahibi olmadığımızdan sırların rahatlıkla açılabileceği bir ortam yaratıldığı, sanalda en fazla kullanıcılarla arkadaş olunabileceği söylendi. Komik yanıtlar aldığım "Vikipedi'den bahsettiğiniz kişiler sizlere ne gibi sorular sorup ne gibi tepkilerde bulunuyorlar" sorusuna yöneticiler para alıyor mu?, Vikipedi'de ne var ki bu kadar vakit ayırıyorsun?, aptal mısın?, enayi misin?, kendi hakkımda madde açsam n'olur? şeklinde yanıtlar paylaşıldı. İnternet bağlantısının gerçekleşemediği bu buluşmada konuşmaya daha çok zaman kaldı.

Sorularımla oyalanmakla beraber Kütük'ün yanında getirdiği son Bilim Teknik sayısının 3 makalesinde Vikipedi (en, tr)'nin kaynak olarak gösterildiğini gördükten sonra Bilim Teknik'in kendisi veya ona benzer bir dergiye Vikipedi'yi tanıtan bir yazının en yakın zamanda yazılması gerektiği konusunda düşünce birliği oluştu. Bu arada birtakım şikayetler de dile getirilmedi değil. Örneğin birçok kullanıcının sırf kendi çalışmasıyla ilgilenmek istemesi nedeniyle haftanın işbirliği projesinde çok az kişinin katıldığı ama İngilizce Vikipedi'nin aslen grup/takım çalışmalarıyla bugünkü yerini bulduğu söylendi. Bununla birlikte maalesef Türkçe Vikipedi'de bir bütüncüllüğün bulunmadığı yani başlanan işin bitirilmemesinin sık görüldüğü (ör. köy maddeleri) belirtildi. Belirtilen bir başka noktaysa Vikipedi'deki kullanıcılar arasında görüş ayrılığı çıkmışsa bunun tartışmaya dönüşüp bundan sonra her fırsatta birbirlerine düşman gibi davrandıkları, hatta, fikri savunsalar bile farklı bir fikri savunuyormuş gibi göründükleri söylendi. Herhalde bütün Vikipedilerde Vikipedi'nin kullanıcısına tanıdığı özgürlük ve kullanıcıların görüş ayrılıkları nedeniyle madde yazmada belli bir standartın olmayışı (örneğin biyografi maddelerinde (d. ___- ö.___), (doğum ____), (YYYY), veya (___,___tarihinde ___doğdu), Hz. Muhammed mi, Muhammed mi yoksa Muhammed bin Abdullah şeklinde yazılacağının bazı durumlarda tam bir çıkmaza dönüşebileceği kaydedildi. Hergün karşımıza çıkan vandalizm durumuna da sohbette parmak basıldı. İlginç bir tespit olarak bulduğum "Türkçe Vikipedi en yoğun olduğu saatlerde son değişiklikler sayfası son 8 dakikada yapılmış değişiklikleri gösterirken, en az yoğun olduğu saatlerde sayfa son 45 dakikada yapılmış değişiklikleri gösteriyor" ile İngilizcesindeki durum karşılaştırıldı (son 50 değişiklik son dakika yapılmış olup, son değişiklikler devriyeciliği/kullanıcı sayısı nedeniyle vandalizmin hemen geri alınabilmesi). Türkçe Vikipedi'ye gece giren kullanıcıların yönetici bulamamasından kaynaklanan kullanıcıları engelletememe, maddeleri sildirtememe durumuna bir çözüm olarak yöneticilerin nöbet sistemiyle bu işi halledebilecekleri görüşü dile getirildi. Bazen rastgele sayfalarından yakalanılan vandalizmin yapılma tarihine bakıldığında 1 ayı bulduğu, bu süre içerisinde kimse mi maddeye rastlayıp geri almadı gibi şaşkınlıklar da yaşanıyor gerçeği vurgulandı. Aynı zamanda köy maddeleri de kimsenin izleme listesinde bulunmadığından oradaki ansiklopedik olmayan bilgiler (köyümüz çok güzeldir, muhtarla köylünün arası bozuktur vs.) çok geç görülüp çıkarılıyor. Biyografilere dönersek, doğumgünü ve yılı, ölümgünü ve yılı sayfalarına x kişisini eklemek birçok kullanıcının aklına gelmediği gibi küçümsenecek bir katkı hiç değil. Ancak bu tür katkılar insan eliyle çok zaman ve emek isteyen işler olduğundan bunu yapabilecek bir botun tasarlanmasının hiç fena olmayacağını düşündük.

Son olarak eklemek istediğim yaklaşık 10 kişi olacağımızı düşündüğüm buluşmaya sadece 5 kişinin katılması, haliyle herkeste bir hayal kırıklığı yarattı ama bu buluşmanın son değil, ileride daha da güzelleri yapılabilir. Bu yazıyı yazmamın amacı yöneticileri yerden yere vurmak değil, sadece daha sıcağı sıcağınayken buluşmada konuşulanlardan sizleri haberdar etmek. Açıkçası bu yazıyı içimden geldiği için yazdım. Önceki buluşmalarda konuşulanların birileri tarafından ayrıntıyla yazılmamasını bir tür eksiklik olarak gördüğümdendir belki. Düşünen adam, Kütük, Kızılsungur ve Maderibeyza'yla tanıştığıma çok memnun olduğumu buradan bir kez daha belirtmek istiyorum. Tekrar, başka kullanıcılarla da buluşma ümidiyle herkese sevgi ve selamlarımı iletiyorum. --Bahar (yine ben!) 13:34, 8 Temmuz 2007 (UTC)

  • Ellerine sağlık Bahar gerçekten iyi özetlemişsin. Bir daha ki buluşmalara iki elim kanda olsa katılmayı düşünüyorum :) --Danbury iletihehehe 13:41, 8 Temmuz 2007 (UTC)
  • Bahar, her şeyi iyi özetlemişsin, teşekkürler. Ağustos içinde bir ufak buluşma daha düzenlemeyi planlıyorum, konumuz birbirimizi tanımak, fikir alışverişi :) Tarih ve zaman konusunda öneri bekliyorum. Khutuckmsj 22:07, 8 Temmuz 2007 (UTC)
  • İyi alıştınız :) ortak hesap açın buluşmalarda kullanın hep beraber.Nasıl olsa yakında haftada bir buluşmaya başlarsınız.Valla kıskançlık değil :).--Machiavelli' msj 22:15, 8 Temmuz 2007 (UTC)


Valla sevgili khutuck, duydun sesimi, sağ ol. Gelemedim biliyorsunuz, burada çatladım durdum :) Mutlaka yapalım Ağustos'ta. Açıklamalar için de Bahar'a teşekkür ediyorum. --Arinna'l Messaggio 22:48, 8 Temmuz 2007 (UTC)
  • Buluşmaya katılan, katılmayan, katılamayan herkese sevgiler selamlar. Buluşma sonrası malum hafta sonu gezmeklerim yüzünden ancak girebildim bugün Vikipedi'ye. Bahar'a açıklamaları için çok teşekkür ediyorum. Ayrıca o gün tanışma fırsatı bulduğum, Bahar, Bahar'ın annesi, Düşünenadam, Khutuck ve Kızılsungur'la tanıştığım için de çok memnunum. Buluşmalar verimli oluyor demişti Khutuck bigün Vikipedi'nin bi sayfasında. Gerçekten öyle oldu. Yukarıdaki cümleler sadece özet. Öyle çok şey konuşuldu, öyle çok fikirler çıktı ki. Bir dahaki buluşmada umarım daha fazla sayıda bir katılım olur. Ağustos'ta bişeyler olursa şimdilik bi engelim yok. Sanırım gelebilirim. Tarih belirlemek için sevgili Metal Militia'ya bi sorun bakalım. Ne zaman müsaitmiş:) Herkese sevgiler. Kolay gele... --maderibeyzamsj 06:54, 9 Temmuz 2007 (UTC)
  • Bu arada hatıra fotoğrafımız Commons'a yüklendi tarafımdan. [1] --maderibeyzamsj 07:33, 9 Temmuz 2007 (UTC)
  • Herkese teşekkürler. Güzel bir katılım oldu. Khutuck'ün seçtiği mekân mükemmeldi. Özellikle müziği ve Colombian Supremo'su. Sürekli Alanis Morissette çaldılar. Bu arada yukarıya baktığımda Bahar'ın özet geçtiğini sanmıyorum. Tutanak tutsaydı bu kadar olurdu. :) Şimdilik bu kadar. Düşünenadama'a mader-i beyza'ya, Khutucğ'e :D ve Bahar'a katılımları için tekrar teşekkürler. Ağustos'ta da buluşma olursa %99.9 katılırım. kızılsungur®©ileti 10:22, 9 Temmuz 2007 (UTC)
  • Çok güzel sıcacık bir fotoğraf olmuş, fotoğrafı çeken kim diye içimden geçirdim valla sevgili Maderibeyza :) Ben bugün İstanbul'a ayak bastım, Ağustos etkinliği kıpırtılarını beklemedeyim. Selamlar. --Arinna'l Messaggio 09:56, 10 Temmuz 2007 (UTC)